La pareja. Ayuda y consejos para resolver problemas de pareja

Xavier Conesa Lapena – Carme Serrat Bretcha

C/ Gaietà Vinzia, 11-13

MOLLET DEL VALLES

C/ Santa Anna, 26

BARCELONA

Tel. 653811887 - 93 570 71 54

conesa@gmail.com

Forma dels conflictes (Pensaments)

Atenció selectiva.

Les parelles en conflicte només es fixen en les conductes negatives de l'altre i tendeixen a no veure o disminuir la importància de les conductes positives.

Atribucions.

L'atribució del problema a determinades causes es veu com un element necessari per a la seva solució, però si no es fan les atribucions correctes s'assegura el conflicte. Per exemple quan es troba busquen culpables o s'atribueixen els problemes a males intencions que mai es poden provar o elements que no es poden canviar com la pròpia personalitat.

Expectatives:

Si apareix una discrepància entre el que creuen els esposos que hauria de ser el matrimoni i el que perceben que és, tant en qualitat com en quantitat, els problemes estan assegurats. Es plasma en frases com "Això no té solució". "Hauria de ser així"

Idees irracionals:

Algunes idees aparentment normals poden ser un focus de conflictes només per no ser conscients que el que es pensa no és racional. Algunes d'aquestes idees són: estar en desacord és destructiu de la relació, els membres de la parella han de ser capaços d'esbrinar els desitjos, pensaments i emocions de l'altre, un ha de ser un company sexual perfecte de l'altre, els conflictes són deguts a diferències innates associades al sexe.

http://www.sexologosbarcelona.galeon.com/

Solució dels conflictes

La proposta de la teràpia de parella cognitiu conductual per resoldre els conflictes passa per:

  • Augmentar l'intercanvi de conductes positives.
  • Entrenament en habilitats de comunicació i resolució de problemes.
  • Canviar el patró de reciprocitat negativa introduint conductes positives davant de la negativitat.
  • Canvis en les atribucions, expectatives i idees irracionals quan és necessari.

Aquests components constitueixen la teràpia de parella cognitiu conductual clàssica, que està classificada com una teràpia amb evidència provada d'eficàcia. Les dades indiquen que la gran majoria de les parelles que acudeixen a teràpia, al voltant del 75% informen d'una millora en la satisfacció matrimonial. Quan es contrasta amb grups de control de llista d'espera els resultats són sempre positius, potser pel fet que si no hi ha intervenció els problemes es van incrementant. No obstant això, quan es té en compte si la millora afecta no només a la disminució del conflicte, sinó a la millora de l'avaluació de la relació per part dels dos membres, els resultats no són tan espectaculars; revisant la literatura sobre l'eficàcia , arriba a la conclusió que, sent estrictes, menys del 50% de les parelles que acudeixen a teràpia canvien d'un estat d'estrès a un estat d'harmonia. Un altre aspecte fosc és la quantitat de recaigudes que es comptabilitzen, entre el 30% i 50% dels que milloren.