Como Curar la Depresión

agorafobia tratamiento barcelona

Recomanacions

Ser més actiu És important que les persones amb depressió tinguin una vida activa que involucri el enfocar-se en aconseguir alguna meta o la realització d'un projecte.

Realitzar exercicis L'exercici com caminar i nedar no només ajuda a tenir un cos i ment sans sinó també proporciona la relaxació mental. L'exercici també brinda una sensació de realització i redueix el sentiment del desemparament...

Aprendre a relaxar-se ia meditar S'ha de aprendre l'art de la relaxació i la meditació així es guanya control sobre el sistema nerviós i se separa les energies mentals i emocionals en activitats que donin descans.

Expressar els seus sentiments en paper Una manera d'expressar les seves emocions consisteix a plasmar-los en paper, ja sigui escrivint o dibuixant-los. Fins i tot si dibuixa, pot utilitzar colors per així desfogar-se i poder sentir-se millor.

Analitzar la situació: Resulta convenient analitzar la font de la depressió, ja que així es sentirà millor i fins pot contrarestar-la.

Xavier Conesa Lapena

· Colegiado número 4.977 Psicologo-Sexologo

· Psicólogo Clínico. Universidad de Barcelona 1980

· Miembro Numerario de la Academia de Ciencias Medicas de Catalunya y Baleares

· Miembro Numerario de las Secciones de Sexologia y Salud Mental (ACMCB)

· Psicoterapeuta Humanista. Universidad Pontifia Comillas. Instituto de Ciencias Sanitarias y de la Educación 1.987

· Psicodramatista. Ayuntamiento de Barcelona. Area de educación (Escola Municipal d'Expressió i Psicomotricitat) 1.988

· Eutonia. Técnicas de relajación. Ayuntamiento de Barcelona. Area de educación 1.989

· Terapeuta grupal. Ayuntamiento de Barcelona (Escola Municipal d'Expressió i Psicomotricitat) 1.990

· Sexologia. Terapia de pareja. Institut Català de Psicologia (Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya) 1.994

· Terapeuta Cognitivo-Conductual. ISEP. (Institut Superior d'Estudis Psicològics) 1.995

· Curso de Psicofarmacologia para Psicólogos. Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya 1.999

· Tutor de Practicas de Psicologia. Facultat de Psicologia. Universidad Ramon Llull. Desde 1.997

· Tutor de Practicas de Psicologia. Facultat de Psicologia Universidad de Barcelona. Desde 1.998

· Coordinador del Grup de Treaball de Sexualitat del COPC

Carme Serrat Bretcha

· Licenciada en Psicologia Colegiada número 3.086 Adultos e Infantil (Universidad de Barcelona)

· Diplomatura de Postgrado en Logopedia (Universidad Autonoma de Barcelona)

· Certificación para el tratamiento de la Fundación Catalana del Sindrome de Down.

· Diagnostico y Terapia Infantil (Instituto Medico del Desarrollo Infantil)

· Tutora de practicas Universidad de Barcelona y Universidad Ramon Llull

· Terapeuta Sexual i Familiar

· Coordinadora de l’Institut Suparior d’Estudis Sexològics I.S.E.S.

· Professora d’Integració Social i Atenció Soció Sanitària

Resulta útil compartir els sentiments pot fer que la persona deprimida se senti millor.

Procurar distreure's. Potser la millor solució d'una depressió sigui distreure's o posar l'atenció fora dels pesars. Pot sortir a visitar un amic o anar a veure una pel lícula al cinema amb la parella o un familiar

Evitar suposar. De vegades una persona es tanca en una suposició i es deprimeix sense saber en realitat que està succeint. Confronti les seves suposicions amb la realitat, ja que potser descobrirà que les coses no són com les creia.

Evitar la presa de decisions importants. Si una persona està deprimida, és millor postergar la presa de decisions en assumptes vitals fins quan es trobi millor per prevenir equivocacions.

Anar a un especialista. S'ha de procurar ajuda d'un especialista quan es presenta alguns dels següents símptomes per més de tres setmanes.

Sensació constant de buit

Sensació de pessimisme

Sentiments de desemparament

Pèrdua d'interès per totes les activitats diàries.

Trastorns en els hàbits del son (el més comú l'insomni)

Fatiga constant

Dificultat per concentrar-

Irritabilitat

Desitjos de sucidarse o intents per fer-ho.

Anem a parlar de quatre aspectes: història de la depressió, cosa no recent, com veurem tot seguit, etiologia, el perquè de la seva aparició, quines són les causes; símptomes, és a dir, aquells criteris clínics que ens posen sobre la taula que estem davant d'una persona que té aquesta malaltia, i, finalment, el tractament, el qual, ja que la psiquiatria avança moltíssim avui dia, s'ha vist enorme i positivament modificat en els últims anys. Jo diria que pràcticament el 90% de les depressions endògenes Ohayo altres que són exògenes, com veurem enseguidaó es curen. Per tant, el pronòstic és molt favorable. Hi ha hagut un gir copernicà en l'evolució terapèutica.

Anem a veure, abans d'entrar en la història de la depressió, que aquesta paraula té una polisèmia. Són molts els conceptes que s'arremolinen al voltant d'aquest poliedre, i jo diria els següents. En primer lloc, parlem d'ella en el llenguatge col.loquial, llenguatge del carrer. Jo recordo, de la meva època d'estudiant de medicina, la paraula histèria. Llavors, era un terme que estava de moda: 'estic histèric', 'estic histèrica', 'em vaig posar histèric davant d'aquesta reacció'; avui és al revés. La paraula depressió s'usa en el llenguatge comú amb una gran freqüència, tant, que és una forma d'entendre, i parlem, en aquest sentit, de la depressió política, de la depressió econòmica, de la depressió social. La gent jove, sense anar més lluny, parla de la depressió. És a dir, que hi ha com una mena de proximitat d'aquest concepte. La psiquiatria alemanya, per exemple, en els darrers anys, ha preferit, en parlar de depressió clínica, parlar de malenconia, prenent el concepte hipocràtic que era una malaltia de l'humor, de l'ànim.

En segon lloc, entenem la depressió com estat d'ànim normal. Hi ha una expressió que ho sintetitza: 'estic deprimit perquè m'han suspès un examen', o 'm'ha deixat la meva xicota i estic deprimit', és una cosa que ha passat.

En tercer lloc, i com a contrast, observem la depressió com estat d'ànim anormal, és a dir, una reacció excessiva. Nosaltres anem a veure-ho dins d'una estona, amb els paisatges de l'ànima. Anem a entrar en la cambra de màquines de la personalitat. Baixem a bussejar en el que hi ha dins de cada un de nosaltres. Jo em passo moltes hores a la setmana veient gent que està trist, que està deprimida, que ha perdut una mica el sentit de la seva vida, no només en un aspecte antropològic, psicològic, sinó també en un aspecte clínic. Sabem que, moltes vegades, la depressió té, fins i tot, el gran risc del suïcidi. Per tant, seria un tercer concepte com estat d'ànim anòmal o patològic.

En quart lloc, hi ha la depressió com a tipus de personalitat. És a dir, nosaltres comprovarem óluego ho veurem en el diagnòstic diferencial que hi ha un tipus de personalitat que és depressiva Quina diferència hi ha entre la depressió clínica i la persona depressiva? La diferència és que la persona que té una depressió arrenca, des d'un moment determinat, d'un estat d'ànim negatiu, mentre que la personalitat depressiva és una personalitat trista i pessimista des de sempre, és a dir, tendeix a captar la realitat d'una manera esbiaixada , cap avall. Això és diferent, i s'ha de tenir en compte perquè, moltes vegades, jo veig pacients a Madrid que vénen amb una personalitat depressiva pensant que el cura una medicació, i aquest cas té una altra teràpia que després comentaré.

En cinquè lloc, la depressió és, també, un símptoma. Hi ha símptomes depressius que es poden donar en moltes malalties: a la diabetis, en una malaltia degenerativa, en un tumor. És a dir, és molt freqüent que, en malalties somàtiques generals greus, s'associï a la constel clínica simptomàtica algun to depressiu.

En sisè lloc, hi ha la depressió com a síndrome. ëSíndromeí significa, en psicologia i en medicina, 'conjunt de símptomes'. Llavors, la depressió té una sèrie de manifestacions simptomàtiques que són molt riques i que afecten, fonamentalment, a l'aspecte físic, psicològic, mental, etc.

En setè lloc, hi ha la depressió com a malaltia. És l'últim concepte, que vol dir que la depressió té una etiologia, és a dir, unes causes que la produeixen. Antany, es pensava que la malaltia depressiva era una cosa misteriosa, una cosa màgica, avui sabem que-ho anem a veure després en alguna diapositiva que vull mostrar-és una malaltia cerebral. La depressió cerebral significa que té una patologia, una patogènia, és a dir, que té un mecanisme d'acció, un pronòstic. Ara que la gent sap tant de psiquiatria, o que li interessa tant, ens trobem que el malalt ens pregunta: "Doctor, quant durarà això? ',' O que pensa vostè?, Això té solució o no té solució ? '. El pronòstic és el destí de la malaltia, i, derivat d'aquell, sorgeix el tractament, del qual tornarem a parlar cap al final de la xerrada, qüestionant què fem nosaltres davant d'una persona que té aquesta patologia.

Així que, sense més dilació, passem a la història d'aquest patiment, l'existència, com deia al principi, s'ha donat des de sempre. Certament, hi ha descripcions molt antigues. La primera que coneixem, la més important, està en Hipòcrates, i és la malenconia fora dels humors, però sabem que, a Egipte, per exemple-saben vostès que les dues cultures més remotes del que és Europa són les dues cultures fluvials , la cultura egípcia, que descansa sobre el Nil, i la mesopotàmica, que es mou entre els dos rius, el Tigris i l'Eufrates-, ja hi ha descripcions grolleres, elementals, primàries, molt senzilles, del que era aquesta malenconia. Hipòcrates, com dic, parla en el seu llibre Les epidèmies de la bilis negra, on el símptoma més important és la tristesa, es tracta d'una persona que està trista, que està abatuda, en aquest cas la vida no té una projecció cap endavant, sinó retrospectiva. Després, també fan referència a això Celso-si Hipòcrates és del segle IV o V abans de la nostra era, Celso és del segle I-i Areteu de Capadòcia, que descriu la depressió de la següent manera: 'angoixa de l'esperit fixada al pensament sense febre '. No oblidem que la febre ha estat sempre un símptoma important en medicina.

Per la seva banda, Galè, al segle II, descriu tres modalitats de malenconia: la malenconia cerebral, la digestiva i la generalitzada. I és interessant que, en aquesta història, també hi hagi una nota a peu de pàgina per un monjo del segle V, Cassià, que descriu el que ell va anomenar la malaltia dels monjos. Consistia en una mena de taedium vitae-ell li va donar el nom de acedía, que significava 'aburrimiento'-i tenia dues notes clíniques molt destacades, una referent a l'espai, és a dir, l'espai es feia pesat, la sensació de la cel monàstica era terrible, una altra, a la lentitud del temps, perquè, com ja sabem, aquest té un ritme. Normalment, si un està veient una pel lícula apassionant que li interessa molt, lamenta que passi ràpidament, però, aquest fa referència al contrari, alhora que no acaba de passar, amb una descripció molt bonica del ritme, de la temporalitat exterior. Dos segles més tard, al segle VII, serà Sant Isidor de Sevilla qui descrigui en el seu llibre Dels sinònims la malenconia, a la qual definirà com 'Angoixa de l'ànima, acumulació d'esperits demoníacs, idees negres, absència de futur i una profunda desesperança '. Hi haurà després un altre llibre, De malenconia, publicat per Constantí l'Africà i una altra autora, que ja és un pont cap a un sentit una mica més científic del que era aquesta malaltia.

Abandonant aquesta primera època, assenyalem que s'ha considerat al Renaixement com una de les etapes més marcades per la malenconia óCelso parlava d'aquesta malaltia com un dolor moral, i un metge d'aquest moment històric, metge de capçalera d'Enric IV, la descriu explicant els símptomes. Diu que una de les coses que caracteritzaven a aquest monarca era, per exemple, la dificultat per aixecar al matí, és a dir, patia aquesta astènia matutina que és tan pròpia de la depressió. En aquest mateix període, Jacques Dubois, un altre metge francès, descriu aquesta malaltia i recomana les següents teràpies: millora de l'aire, contacte amb la natura i escampar a les estances roses, violetes i nenúfars. Es parla ja, en alguns d'aquests textos, del risc del suïcidi, però seguim enumerant. Un altre metge de l'època, Francesco Gerossa, al seu llibre Màgia, fa una anàlisi prolix d'aquests símptomes i proposa la utilització d'un xarop amb prop de 100 ingredients. És a dir, ja apareix aquesta idea, que després anirem veient a mesura que passa el temps, de com la depressió es va a curar des del punt de vista farmacològic. L'anglès Robert Burton, un clergue filòsof i professor que parla de l'Anatomia de la malenconia, tal és el títol del seu llibre, era hipocondríac, i ja saben vostès que el hipocondríac és una submodalitat de la depressió. A la hipocondria, li deien els metges francesos de finals del XIX-que esmentaré seguida-'Le malade de le petit papier', 'La malaltia del paperet', perquè el hipocondríac, l'hipocondríac autèntic-caldria establir aquí una escala segons els tipus-és el que va al metge amb un paper i porta tots els símptomes apuntats.

Té por. A propòsit d'això, recordo haver vist, quan començava a treballar com a metge a l'Hospital Clínic de Madrid, algun hipocondríac que em deia: 'Doctor, vostè tan jove, no crec que pugui comprendre aquesta malaltia que és tan complicada'. Llavors, venia una llista de 30 símptomes: 'al matí em llevo, tinc els peus freds, les mans calentes, tinc un pessic que no és pessic, que és tibantor, que no és tibantor, que ...'. És a dir, és el matís del matís: 'mal de cap que no és dolor, sinó que és una sensació de pes però que no és pes, que és com tenir el cap ocupat ...'; el pacient va descrivint una geografia de símptomes que recorren tot el seu cos. Burton, com dic, descriu aquesta modalitat, i assenyala que, per a ell, és una forma de depressió. Però serà una figura molt interessant d'aquesta època, Right, que escrigui, a finals del segle XVI, un tractat sobre la malenconia, o sigui que és la primera monografia seriosa que s'escriu sobre la mateixa. És aquest home qui posa de moda la utilització de vapors i comprova, així, com el clima de l'ambient pot provocar una millora, a més de recomanar la utilització de purgants i vomitius. Hi ha un personatge espanyol poc conegut, Francisco Vallés, del mateix segle que l'anterior, que també incideix en les causes ambientals de la depressió. D'altra banda, pel que fa als mètodes per posar remei semblant patiment, es proposarà, posteriorment, la cadira giratòria, una cadira circular sobre la qual es posava als depressius perquè es marejaran, el que produïa un gran impacte.