Ütőfogás

Hogyan találjuk meg a megfelelő ütésfogást:

Hogy miért ilyen fontos az ütőfogás, annak van néhány oka. Például meghatározza, hogyan lendítünk a labda felé, ez pedig meghatározza az ütést. Ha a labdán keresztül lendítünk az egy aránylag gyors labda lesz, de nem lesz benne nagy pörgés. Másik ütőfogás inkább a labda felé felfele lendítésnek kedvez. Ez nagyobb pörgést generál, de nehezebb erősen megütni, és jól irányítani. Ezek a tényezők teszik tehát annyira fontossá megtanulni milyen ütőfogásokat használunk, és ezek hogyan határozzák meg a játékunkat.

Határozzuk meg hát az ütőfogás technikáját, hogy hogyan találjuk meg a különféle ütőfogásokat. Ehhez nézzük meg az ütő nyelének végét. Nyolc lapja van. A legfelső az 1. és az óra járásával megegyezően következik a 2, 3, …8. Az 5. lap az ütő alján van. Ha megfigyeljük, ezek a lapok folytatódnak felfelé, egészen az ütő nyakáig.

Most beszéljünk akkor a tenyérről. Két hely van rajta, amit most fontos meghatároznunk: a tenyér sarka és a mutatóujj alsó ízülete. Az ütőfogást technikailag úgy határozzuk meg, hogy a tenyér e két pontja az ütő mely lapján fekszik.

A meghatározott fogások azt jelentik, hogy a két pont meghatározott lapokon fekszenek. Például a kontinentális fogásnál – melyet a szervához, fejfeletti ütéshez és a röptéhez használnak – a második lapon.

Most térjünk vissza ahhoz, hogyan tudja meghatározni az ütésfogás a játékunkat. Ha meghallgatjuk a beszélgetéseket a teniszklubban, gyakran hallhatunk olyan véleményeket, hogy az „X” fogás jobb, mint „Y” fogás. Nos, ez egyszerűen nem igaz. Az egyik fogás nem jobb, mint a másik, csakis meghatározott célokra. Mikor kiválasztunk egy ütőfogást, azt kell eldöntenünk, hogy az adott stílushoz melyik illik a legjobban. Például Roger Federer, aki egy teljes pályás támadó játékos, egy eléggé konzervatív fogást használ közel a keleti fogáshoz. Ez nagyon alkalmas a labdán keresztüli lendítésre, ezáltal támadásokkal irányítani a játékot. Ezzel szemben Rafael Nadal egy sokkal extrémebb fogást használ, közel a nyugati fogáshoz. Mivel ő sokkal jobban felfelé lendít a labdán, sokkal nagyobb pörgést generál, játékban tartja a labdát, és felőrli az ellenfelet. Mindkét tenyeres (és az ehhez tartozó ütésfogások) extrémek, extrém hatékonyak. Mindez jól mutatja, hogy az ütőfogás választásuk mennyire meghatározza a játékstílusukat.

Az ütőfogásunknak meg kell felelnie az egész játékunknak. Ha ez nincs így, változtatnunk kell.

A kontinentális ütőfogás
A kontinentális ütőfogást használja a legtöbb profi a szerváláshoz, nyeséshez, és a fej feletti ütéshez. Én mindenki számára ezt ajánlom az itt felsorolt ütésekhez. Nem olyan régen még a tenyereshez is ezt alkalmazták, de mióta a játék olyan sokat változott, többé nem elfogadott tenyeres ütőfogás, amennyiben a modern teniszt akarjuk játszani.
   Technikailag a kontinentális ütőfogás az, ahol a mutatóujj alap ízület és a tenyér sarokpárna az ütő nyelének 2. felületén van. Az alábbi videóban láthatjuk az egyik ütésemet, mikor is így fogom az ütőt, valamint megfigyelhetjük hogy a mutatóujj ízületem és a tenyerem sarokpárnája a nyél második felületén van.

Tenyeres ütőfogások:A keleti tenyeres ütőfogás
   Ennél az ütőfogásnál az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete és a tenyér sarokpárnája a nyél 3. felületén van. A lenti videóban láthatunk egy felvételt, ahol keleti ütőfogással tartom az ütőt, és az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete valamint a tenyér sarokpárnája a nyél 3. felületén van.
   Leegyszerűsítve úgy találhatjuk meg a keleti tenyeres ütőfogást, hogy az ütőt a nem ütő kézbe fogjuk, majd az ütő kézzel megmarkoljuk a nyelét oly mód, mintha kezet ráznánk valakivel. Ha ezzel az ütőfogással  ütünk, akkor a természetes érintési pont kb.. csípő magasan lesz, a legalacsonyabban a három tenyeres fogás közül. Ezzel a fogással laposabban üthetjük a labdát mint a közép-nyugati vagy a nyugatival, de kompromisszumként nem vihetünk az ütésbe akkora pörgést.A közép-nyugati tenyeres ütőfogás
   Ennél az ütőfogásnál az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete és a tenyér sarokpárnája a nyél 4. felületén van. A lenti videóban láthatunk egy felvételt, ahol keleti ütőfogással tartom az ütőt, és az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete valamint a tenyér sarokpárnája a nyél 4. felületén van.
   Ezt az ütőfogást leegyszerűsítve úgy találhatjuk meg, hogy letesszük az ütőnket a földre, majd lenyúlunk és felvesszük ismét. Ez jó közelítéssel a közép-nyugati fogás lesz, persze azért mindig ellenőrizzük le. Ha ezzel a fogással ütünk, akkor a természetes érintési pont a csípő és a váll között lesz. Az előnye ennek a fogásnak, hogy könnyen üthetünk lapos vagy pörgetett labdát is. Kompromisszum, hogy kényelmes érintéssel nem tudunk akkora topspint az ütésbe vinni, mint egy nyugati ütőfogással, és nem tudjuk olyan kényelmesen ütni a lapos ívű labdákat, mint a keleti fogással.


A nyugati tenyeres ütőfogás
    A nyugati vagy más néven teljes nyugati ütőfogásnál az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete és a tenyér sarokpárnája a nyél 5. felületén van. A lenti videóban láthatunk egy felvételt, ahol keleti ütőfogással tartom az ütőt, és az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete valamint a tenyér sarokpárnája a nyél 5. felületén van.
   Egyszerűsítve úgy találhatjuk meg ezt a fogást, hogy a nem ütő kezünkkel fogjuk meg az ütő torkát, majd az ütő kezünket tegyük rá az ütő nyelére, és fordítsuk ki a kezünket. A lenti videón bemutatjuk mindezt.
   Ha nyugati fogással ütünk, a természetes érintési pont váll magasságban lesz. Ha ezt az ütőfogást használjuk, képesnek kell lenni hatalmas pörgetéssel ütni. Lapos labdákat viszont nagyon nehéz ütni.
Fonák ütőfogások

A kétkezes fonák ütőfogás
   A kétkezes fonák ütőfogás megtalálásához, és ahhoz, hogy ezt könnyen el tudjam magyarázni, feltételezzük hogy jobb kezes vagyok. Először megfogom az ütő nyelét a jobb kezemmel oly módon, hogy a tenyér sarokpárnája az ütő 1. felületén (a tetején) van. Ennek ellenére a mutatóujj alap ízülete viszont a 2. tehát a következő felületen legyen.
   Most ráteszem a bal kezemet az ütőre. A bal tenyér sarokpárnája a 7. felületen legyen. A mutatóujj ízülete szintén a 7. felületen lesz. Ha valaki balkezes, annak ez pont a keleti ütőfogás. Ennek az ütőfogásnak az a kulcsa, hogy mindkét kéz képes legyen lágyan lendíteni.


A egykezes klasszikus  fonák ütőfogás
 Ennél az ütőfogásnál az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete és a tenyér sarokpárnája a nyél 1. felületén van (a tetején). A lenti videóban láthatunk egy felvételt, ahol keleti ütőfogással tartom az ütőt, és az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete valamint a tenyér sarokpárnája a nyél 1. felületén van.
   A fogás megtalálásának egyszerű módja, hogy a nem ütő kezemmel megfogom az ütőt a torkánál, az ütő kezemet pedig ráhelyezem az ütő nyelére. A másik módszer, hogy megfogom az ütőt a nyugati tenyeres fogással, majd egyszerűen átviszem a kezem fonák oldalra. Ez pont a korrekt klasszikus egykezes fonák fogás lesz.


Az egykezes extrém fonák ütőfogás
    Ennél az ütőfogásnál az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete és a tenyér sarokpárnája a nyél 8. felületén van. A lenti videóban láthatunk egy felvételt, ahol keleti ütőfogással tartom az ütőt, és az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete valamint a tenyér sarokpárnája a nyél 8. felületén van.
   A fogás megtalálásának egyszerű módja hogy közép-nyugati tenyeres fogással megfogom az ütőt, és átviszem fonák oldalra. Mindezt vizuálisan is megtekinthetjük a lenti videóban 0:45-kor.
   Sokan megkérdezik, miért nem használok állandóan közép-nyugati tenyeres, és extrém egykezes fonák ütőfogást, hiszen akkor sohasem kéne fogást váltanom az alapütéseknél. Ezt elméletben meg lehet tenni, de egyetlen profi játékost sem ismerek aki ezt tenné. Először is, ez kikényszerítené, hogy kizárólag ezt a tenyeres fogást használjuk. Másodszor, az extrém egykezes fonákkal nagyon nehéz ütni. Justine Henin például kitűnően használja ezt a fonák fogást, de a legtöbben inkább a kicsit konzervatívabbat választják 
Comments