A tenyeres ütés

Tenyeres ütésnek nevezzük mikor a domináns oldalunkon (a jobb kezeseknek a jobb kéz, a balosoknak a bal) megütjük a labdát. A játékosok a tenisz tanulása során általában ezt tanulják meg először, ami azt is maga után vonja, hogy rossz szokásokat is begyakorolnak ezen az oldalon. Ennek a fejezetnek a videói megtanítják a tenyeres alapvető technikáit, melyeket a profik is alkalmaznak. A teljes ütést mozdulataira szedtük szét, könnyen megtanulható lépésről - lépésre videókra, melyekben profi játékosok illusztrálják amiről beszélünk. Ha ezek már jól mennek, akkor ez a tenyeres már egy komoly fegyvernek tekinthető.  Ezután áttérünk a haladó sorozatra, melyekben gyakorlatokkal mutatjuk be hogyan építhetjük fel az ütést.


Mielőtt hozzákezdenénk a tenyeres ütés tanulásához, tekintsük át röviden a tenyeres ütőfogásokat

A keleti tenyeres ütőfogás
   Ennél az ütőfogásnál az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete és a tenyér sarokpárnája a nyél 3. felületén van. A lenti videóban láthatunk egy felvételt, ahol keleti ütőfogással tartom az ütőt, és az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete valamint a tenyér sarokpárnája a nyél 3. felületén van.
   Leegyszerűsítve úgy találhatjuk meg a keleti tenyeres ütőfogást, hogy az ütőt a nem ütő kézbe fogjuk, majd az ütő kézzel megmarkoljuk a nyelét oly mód, mintha kezet ráznánk valakivel. Ha ezzel az ütőfogással  ütünk, akkor a természetes érintési pont kb.. csípő magasan lesz, a legalacsonyabban a három tenyeres fogás közül. Ezzel a fogással laposabban üthetjük a labdát mint a közép-nyugati vagy a nyugatival, de kompromisszumként nem vihetünk az ütésbe akkora pörgést.A közép-nyugati tenyeres ütőfogás
   Ennél az ütőfogásnál az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete és a tenyér sarokpárnája a nyél 4. felületén van. A lenti videóban láthatunk egy felvételt, ahol keleti ütőfogással tartom az ütőt, és az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete valamint a tenyér sarokpárnája a nyél 4. felületén van.
   Ezt az ütőfogást leegyszerűsítve úgy találhatjuk meg, hogy letesszük az ütőnket a földre, majd lenyúlunk és felvesszük ismét. Ez jó közelítéssel a közép-nyugati fogás lesz, persze azért mindig ellenőrizzük le. Ha ezzel a fogással ütünk, akkor a természetes érintési pont a csípő és a váll között lesz. Az előnye ennek a fogásnak, hogy könnyen üthetünk lapos vagy pörgetett labdát is. Kompromisszum, hogy kényelmes érintéssel nem tudunk akkora topspint az ütésbe vinni, mint egy nyugati ütőfogással, és nem tudjuk olyan kényelmesen ütni a lapos ívű labdákat, mint a keleti fogással.


A nyugati tenyeres ütőfogás
    A nyugati vagy más néven teljes nyugati ütőfogásnál az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete és a tenyér sarokpárnája a nyél 5. felületén van. A lenti videóban láthatunk egy felvételt, ahol keleti ütőfogással tartom az ütőt, és az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete valamint a tenyér sarokpárnája a nyél 5. felületén van.
   Egyszerűsítve úgy találhatjuk meg ezt a fogást, hogy a nem ütő kezünkkel fogjuk meg az ütő torkát, majd az ütő kezünket tegyük rá az ütő nyelére, és fordítsuk ki a kezünket. A lenti videón bemutatjuk mindezt.
   Ha nyugati fogással ütünk, a természetes érintési pont váll magasságban lesz. Ha ezt az ütőfogást használjuk, képesnek kell lenni hatalmas pörgetéssel ütni. Lapos labdákat viszont nagyon nehéz ütni.
Ċ
Tamás Schnierer,
2011. ápr. 6. 12:14
Ċ
Tamás Schnierer,
2011. ápr. 6. 12:14
Ċ
Tamás Schnierer,
2011. ápr. 6. 12:11
Comments