Szerválás

A szerválás vitathatatlanul a legbonyolultabb ütés a tenisztanulás során, mivel rengeteg féle testmozdulatból áll össze, melyeket egyszerre kell végrehajtani. 

Mielőtt nagyon belemelegednénk a szerválás tanulmányozásába, vizsgáljuk meg a legmegfelelőbb szerva ütőfogást.

A kontinentális ütőfogás
A kontinentális ütőfogást használja a legtöbb profi a szerváláshoz, én mindenki számára ezt ajánlom.
   Technikailag a kontinentális ütőfogás az, ahol a mutatóujj alap ízület és a tenyér sarokpárna az ütő nyelének 2. felületén van. Az alábbi videóban láthatjuk az egyik ütésemet, mikor is így fogom az ütőt, valamint megfigyelhetjük hogy a mutatóujj ízületem és a tenyerem sarokpárnája a nyél második felületén van.

A Flat szerva:
lapos szerva a leggyorsabb, ekkor a labda nem pörög a levegőben, hanem gyorsan átszeli azt, egyenes vonalban vágódik az ellenfél adogatóudvarába. Mivel ennél a szervánál a labda alig a háló fölött halad el, könnyen megakadhat benne, tehát nagyon pontosan kell ütni. Éppen ezért a játékosok legtöbbször középre ütik, ahol a háló alacsonyabb, és első szervaként próbálkoznak vele, mert ha elrontják, még mindig üthetnek egy második adogatást. A férfi teniszezők szervájának sebessége meghaladhatja a 200 km/h-t is.
A Flat szerva alapjai: ezeket a mozdulatokat minden egyes profi teniszjátékos végrehajtja minden szervájában. Ezzel szemben a klub szintű játékosok bizonytalanok az alapmozdulatok végrehajtásában. E fejezet 9 db videója elmagyarázza amit minden felső szintű játékos megtesz a szerválása közben.
A Flat szerva begyakorlása videósorozat egy lépésről - lépésre módszerrel vezet minket végig a szervánk begyakorlásán..
A fejlett szerva videosorozat (még fordítás alatt, türelmet kérek) bevezet minket abba, hogy a profik hogyan adnak extra pörgést a labdának.
A Kick szerva:
pörgetett (topspin) szerva ütésekor a játékos a labda alsó részét érinti a levegőben. Ez a szerva sokkal lassabb. A labda pörgése lehetővé teszi, hogy magasan a háló fölött érkezzen az ellenfél térfelére, majd az adogatóudvarba bukjon. Éppen ezért ez a szerva sokkal biztonságosabb, mint a gyors, lapos adogatás, sokszor második szervaként ezt használják. A pörgetett szerva ütéséhez ennek ellenére gyakran több erő szükséges, mint a laposhoz.
A labda pörgése azt is eredményezi, hogy az magasra pattan. A fogadójátékosok általában jól tudják kezelni a magasra pattanó szervákat tenyeres oldalon, fonákkal viszont annál nehezebben. Éppen ezért a fonákra érkező pörgetett szerva jó előkészítés lehet szerva-röpte játékhoz. Ennek a szervának a technikája nehéz, mivel az adogatójátékosnak egészen a feje fölött, sőt, még hátrébb kell megütnie a labdát. Ez összetett mozdulatsort igényel.
A Slice szerva:
Nyesett adogatás: a jobbkezes teniszező labda hátsó részét jobbra tartó mozdulattal üti meg (balkezes játékos ellenkező irányba csavar). A csavart labda a levegőben kissé balra tart, és lepattanáskor megcsúszik, és még kijjebb kanyarodik lepattanás után. Egy jó nyesett szerva a fogadó játékost egészen kimozdítja oldalirányba, így a teljes pálya megnyílik az adogató számára a támadáshoz. Ennél a szervánál alacsonyan repül, nagy a hibaszázalék, így főleg első szervaként ütik. Ha sikerül, az ellenfél gyakran bele sem tud érni (ász), alkalmas az ellenfél kiszorítására, de pattanhat úgy is, hogy egészen testre érkezik, így a fogadó nem tudja megfelelően fogadni.
Kick szerva és a Slice szerva vidósorozatokban megtanulhatjuk a két szerva ütésmódját. Ezen szervák nagyon fontos fegyverei egy közepes - fejlett játékos kelléktárának.