A fonák ütés

Mielőtt elmélyednénk a fonák megtanulásában, kicsit ismételjük át a fonák ütőfogásokat:

A kétkezes fonák ütőfogás
   A kétkezes fonák ütőfogás megtalálásához, és ahhoz, hogy ezt könnyen el tudjam magyarázni, feltételezzük hogy jobb kezes vagyok. Először megfogom az ütő nyelét a jobb kezemmel oly módon, hogy a tenyér sarokpárnája az ütő 1. felületén (a tetején) van. Ennek ellenére a mutatóujj alap ízülete viszont a 2. tehát a következő felületen legyen.
   Most ráteszem a bal kezemet az ütőre. A bal tenyér sarokpárnája a 7. felületen legyen. A mutatóujj ízülete szintén a 7. felületen lesz. Ha valaki balkezes, annak ez pont a keleti ütőfogás. Ennek az ütőfogásnak az a kulcsa, hogy mindkét kéz képes legyen lágyan lendíteni.


A egykezes klasszikus  fonák ütőfogás
 Ennél az ütőfogásnál az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete és a tenyér sarokpárnája a nyél 1. felületén van (a tetején). A lenti videóban láthatunk egy felvételt, ahol keleti ütőfogással tartom az ütőt, és az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete valamint a tenyér sarokpárnája a nyél 1. felületén van.
   A fogás megtalálásának egyszerű módja, hogy a nem ütő kezemmel megfogom az ütőt a torkánál, az ütő kezemet pedig ráhelyezem az ütő nyelére. A másik módszer, hogy megfogom az ütőt a nyugati tenyeres fogással, majd egyszerűen átviszem a kezem fonák oldalra. Ez pont a korrekt klasszikus egykezes fonák fogás lesz.


Az egykezes extrém fonák ütőfogás
    Ennél az ütőfogásnál az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete és a tenyér sarokpárnája a nyél 8. felületén van. A lenti videóban láthatunk egy felvételt, ahol keleti ütőfogással tartom az ütőt, és az ütő kéz mutatóujjának az alap ízülete valamint a tenyér sarokpárnája a nyél 8. felületén van.
   A fogás megtalálásának egyszerű módja hogy közép-nyugati tenyeres fogással megfogom az ütőt, és átviszem fonák oldalra. Mindezt vizuálisan is megtekinthetjük a lenti videóban 0:45-kor.
   Sokan megkérdezik, miért nem használok állandóan közép-nyugati tenyeres, és extrém egykezes fonák ütőfogást, hiszen akkor sohasem kéne fogást váltanom az alapütéseknél. Ezt elméletben meg lehet tenni, de egyetlen profi játékost sem ismerek aki ezt tenné. Először is, ez kikényszerítené, hogy kizárólag ezt a tenyeres fogást használjuk. Másodszor, az extrém egykezes fonákkal nagyon nehéz ütni. Justine Henin például kitűnően használja ezt a fonák fogást, de a legtöbben inkább a kicsit konzervatívabbat választják