Instruktioner i löpande text

Photo Story-Skriftliga instruktioner
 

Eleverna i år 4 och 5 fick i uppdrag att skapa var sitt bildspel. Det första alla skulle göra var att lägga in bilder i sin personliga mapp. En del valde att använda sig av egna semesterbilder och komplettera med bilder från WWW.multimediabyrån  eller www.fotofinnaren.se. Andra valde att hämta hem samtliga bilder från olika webbsajter. 

Det är klokt att redigera bilderna i ett redigeringsprogram innan du fortsätter!
 

I det här kurspaketet finns det instruktionsfilmer som illustrerar de olika momenten i arbetet med Photostry.  

 

Här nedan kommer instruktioner skrivna i löpande text som du kan ha nytta av i ditt arbete med Photo Story

Först  ska jag beskriva hur man importerar bilder från sin mapp till Photostory.

 
 
 
 
 

Importera och arrangrea bilder

Du ska börja med att starta programmet och välja Starta en ny berättelse. Därefter tycker du på nästa.
 
 

 
 

Sen är det dags att importera bilderna som du vill ska ingå i din bildpresentation.  Klicka på Importera bilder och leta rätt på de bilder som du vill använda dig av. Du bestämmer själv hur många bilder du ska ha med och när du är nöjd kan du lätt ändra så att bilderna hamnar i den ordning du tycker är lämpligast. Vill du ändra ordningen kan du klicka på den aktuella bilden och dra den till den plats där du vill ha den. Du kan även ändra ordningen vid ett senare tillfälle om du upptäcker att någon bild trots allt har hamnat i fel ordning.

När alla bilder är på plats är det dags att gå vidare. Du ska trycka på nästa. 
 

 
  

 

I det här momentet kan du skriva in en text som du vill ska synas i bildspelet. Jag skriver MAT i textrutan och trycker sen på Enter. Om du trycker på knapparna ovanför textrutan kan du själv bestämma var på bilden du vill att texten ska vara. Vill du ändra teckensnitt är det bara att trycka på välj teckensnitt och ändra till det teckensnitt du föredrar. Här kan du också ändra färg och storlek på texten.

När du är nöjd trycker du på Nästa.

 

 

 

 

 

Berättarröst

Nu är det dags att spela in en berättarröst.

 

När du har testat att mikrofonen fungerar är det dags att köra igång. Har du problem med mikrofonen ska du tryck på knappen till höger om

inspelningsknapparna,  så konfigureras mikrofonen och du kan börja din inspelning.

 

Innan du börjar kan det vara på sin plats att skriva stödanteckningar i rutan under inspelningsknapparna. Den här texten kommer inte att synas i din bildpresentation, men kan vara till stor hjälp när du ska spela in. En del tycker att det är onödigt att skriva stödanteckningar och väljer att prata fritt.

 

När vi jobbade med temat ”Jorden runt” i skolan fick alla skriva stödanteckningar eftersom det är en skrivövning i sig, där eleverna hade stor motivation. Alla ville ju att bildspelet skulle bli bra och då var det skönt att veta exakt vad man skulle säga!

 

När du har skrivit alla stödanteckningar är det dags att köra igång. Du startar inspelningen genom att trycka på den stora runda knappen med en röd prick i. Spela in berättarröst. När du pratat klart trycker du på den lite mindre knappen till höger om inspelningsknappen. Stoppa inspelning.

 

Ibland säger man fel och då kan man ångra sin inspelning och börja om från början igen. Man kan förhandsgranska och spela in sin röst om och om igen tills man är nöjd med resultatet. Vill du göra om inspelningen ska du trycka på knappen ”Ta bort inspelning”. När man är helt nöjd klickar man på nästa bild och börjar med nästa bild. Har man förberett sig väl och skrivit stödanteckningar går det här oftast ganska fort!

 

På miniatyrbilderna längst ner kan man se hur lång tid man har talat om en bild. Man kan prata i upp till fem minuter per bild så det går att få med mycket information.

 

 

  

Anpassa övergångar

Om du hoppar över de här momenten, skapar programmet automatiska  övergångar.

Eleverna tyckte det var roligt att själva bestämma vilka övergångar de skulle ha och alla valde att välja och vraka bland alla olika förslag som finns.

 

Tryck på knappen anpassa rörelse, under bilden och välj sedan knappen som det står övergång på. Här kan du välja och vraka bäst du vill. När du har valt en övergång kan du förhandsgranska och se om resultatet blivit som du tänkt dig. När du är nöjd med rörelseeffekten klickar du på Ja och nästa bild visar sig. När nästa bild visar sig får göra samma sak om igen. Man behöver alltså inte ha samma rörelseövergång på alla bilder eftersom man väljer manuellt till varje bild. När du valt rörelseeffekter och är nöjd trycker du på Spara och Stäng. 

 

 

 

 

 

Lägg till bakgrundsmusik

Nu är det bara ett moment kvar och det är att lägga till bakgrundsmusik till berättelsen.  Vi hämtade musik från multimediabyrån och nu ska jag visa hur det gick till. Först öppnade vi www.multimediabårån och klickade fram till musiken. Här kan man lyssna på olika musikstycken och välja olika teman. Jobbar man med länder kan det vara spännande med musik från ett speciellt land. Det är en smaksak! Genom att trycka på knapparna kan man lyssna på olika musikstycken innan man slutligen bestämmer sig för något passande.

Man trycker på knappen Välj musik och letar reda på musikstycket/filen som man har markerat. Tryck på Öppna. Musikstyckena är olika långa och har man ett långt bildspel kan man behöva ta om det från början eller välja på samma sätt igen. Tryck på bilden där musiken ska börja och en liten not visar sig på bilden.

Man behöver inte hämta musiken från multimediabyrån eftersom det finns en hel del musik i programmet som man mycket väl kan använda. Klicka i så fall på Skapa musik och välj något passande. Om du klickar på spela upp kan du lyssna innan du väljer. När du gjort ditt val trycker du på OK.

Även här kan man ångra sig och om man vill radera musiken klickar man på Ta bort musik.

 

Nu är bildspelet klart men förhandsgranska och lyssna igenom allt för säkerhets skull. Det kan ju vara något du vill ändra på innan du sparar din slutliga bildpresentation.

 

  

  

Spara berättelsen

När du ska spara berättelsen väljer du alternativet Spara berättelse för uppspelning på dator. Ange sökväg och inställningar och tryck på nästa.

I det här läget kan du trycka på Visa berättelse.

 

Ifall du sedan väljer att svara ja på frågan om du vill spara projektet har du möjlighet att gå in och ändra vid ett senare tillfälle om så önskas.

När projektet sparas kan det ta lite tid eftersom allt bakas ihop till en enda fil men efter en stund är det klart och du kan vara stolt över ett härligt bildspel som du kan visa upp när du önskar.