Android‎ > ‎

GPSTracker


(market://search?q=pname:g.android.gpstracker)
(ha nem találod: market://search?q=pname:g.android.gpstracker3)
Donation Version at SlideMe.org:
https://slideme.org/application/gpstracker-lite
PayPal donation:
(GPST)

A programról

A GPST egy kis erőforrás-igényű, egyszerűen használható útvonalrögzítő és elemző alkalmazás GPS-el ellátott Android készülékekre.
A program számos információt nyújt az aktuális helyzetről: például sebesség, koordináták, magasság, stb.; valamint a rögzített historikus adatok alapján különböző statisztikákat: sebesség változása, magasság változása, térkép, stb. jelenít meg.
A rögzített adatokat grafikus ábrák segítségével vagy táblázatos kivonatokon keresztül lehet elemezni.

Gyorstalpaló

Kapcsold be a GPS-t a telefonban. Indítsd el az alkalmazást. Az adatok rögzítésének megkezdéséhez bökj az  Indít gombra. Az alkalmazást ezek után a háttérbe tudod rakni a  Háttér gombbal és a telefont is készenlétbe tudod helyezni, az alkalmazás így is gyűjti az adatokat. Az  Állomás gombbal a rögzített szakaszt több alszakaszra tudod osztani. A rögzítést a  Leállít gombbal tudod befejezni. Az  Kilép gombbal az alkalmazásból történő kilépéskor szintén befejeződik a rögzítés.

Történet *** ÚJ ***

Technikai infók

API: Android 1.5 (Android 1.6-ra optimalizálva)
Tesztelve: HTC Tattoo
Szükséges engedélyek:
 • GPS
 • külső tároló (SD card) írása
 • Net kapcsolat vizsgálata
 • Net kapcsolat
Szükséges könyvtárak:
 • Google Maps

Képernyők

Minden képernyő tetején egységesen megjelenik az aktuális idő, koordináták és sebesség.

Menü


A menü a program központi képernyője, innen lehet közvetlenül elérni az alkalmazás összes funkcióját. Az egyes gombok -- természetesen -- csak akkor jelennek meg, ha érdemi tartalom van mögöttük, így például a koordináták rögzítése előtt a gombok jelentős része nem látszódik.
A funkciócsoportok függőlegesen tagolódnak, a képernyő legfelső részében helyezkednek el azok a gombok, amik az adatrögzítés vezérléséhez kellenek: indítás, leállítás, rögzítés szüneteltetése, adatok törlése. A következő csoportban helyezkednek el a legérdekesebb funkciók gombjai, amik a rögzített adatok grafikus megjelenítéséhez, kiértékeléséhez, statisztikához kapcsolódnak. Az utolsó két csoportban találhatóak az adatok illetve a program kezelésének valamint a kilépés gombjai.

Út tulajdonságai

Az út rögzítésének indításakor opcionálisan meg lehet adni az út tulajdonságait, mint:
 • jármű
 • fájl neve
 • cím
 • címke
 • leírás
Ezek az adatok belekerülnek a napló fájlba. Az adatokat a naplók kezelésénél meg is lehet tekinteni. (Egy későbbi verzióban majd lehet utólag is szerkeszteni.)
Indításkor, illetve a program használata során bármikor be lehet állítani egyes állapotokhoz riasztási határértéket, ami átlépésekor a program vizuálisan, audiovizuálisan riaszt, opcionálisan állomást vesz fel. További részletek az Állapot fejezetnél.

Címkézés

A rögzített útvonalaidat címkékkel tudod kategorizálni. A címkéket be tudod állítani a Beállítások képernyőn keresztül vagy menet közben a rögzítés megkezdésekor.Egy úthoz akár több címkét is hozzáadhatsz. A Naplófájlok kezelése képernyőn az utakat címkék szerint rendezve látod.

Sebesség grafikon *** Bővítve ***


Ez a képernyő a sebességet ábrázolja a megtett távolság függvényében. Egy sárga vízszintes vonal mutatja az átlagsebességet. A képernyő számszerűen is mutatja a minimum, az átlag és a maximum sebességet.

A telefon hardveres Menü gombjának segítségével lehet váltani a vízszintes és a függőleges sebesség között. *

Magasság grafikon

Ez a képernyő a magasságot ábrázolja a megtett távolság függvényében. A képernyő számszerűen is mutatja a minimum és a maximum magasságot. *

TérképEz a képernyő a megtett utat mutatja felülnézetből. A képernyő számszerűen is mutatja a megtett út szélső koordinátaértékeit, a teljes megtett utat, valamint a légvonalban megtett utat.
A Beállítások képernyőn be lehet kapcsolni a Google térképet, mint hátteret, ekkor műholdas vagy sematikus térkép jelenik meg az útvonal mögött. A Google térkép aktív internet-kapcsolatot feltételez és nagyobb erőforrást is igényel. A Google térképet lehet kicsinyíteni-nagyítani, valamint érintéssel mozgatni, így a program nemcsak a megtett utat rögzíti, de egyben segít is a tájékozódásban.A Google térkép módjai között a telefon menü gombjával lehet váltani.

Statisztikák

Ez a képernyő a rögzített adatokból számolt statisztikai adatokat mutat áttekinthető, táblázatos formában. Megjeleníti többek között a kezdeti és végső időt; a minimális, átlag és maximális sebességet; a kiinduló és végső koordinátákat, a befoglaló koordinátákat; stb..

GPS napló

Ez a képernyő kilistázza a rögzített GPS adatokat: időpecsét, x, y, z koordináták, átlagsebességet az előző ponttól.Állapot *** Bővítve ***


Ez a képernyő a pillanatnyi állapot adatit mutatja, mint például dátum, idő, sebesség, gyorsulás, koordináták, irány, stb. Ezt a funkciót akkor is lehet használni, ha nincs elindítva a rögzítés, de természetesen rögzítés alatt is éppúgy működik. Geocachinghoz ajánlom.
A telefon hardveres Menü gombjának segítségével több féle nézet között lehet váltani: lehet az adatokat kis betűvel zsúfolni, hogy 1 képernyőre lehetőleg az összes adat elférjen; illetve be lehet állítani, hogy az adatok lehető legjobban kitöltsék a képernyőt.


A telefon hardveres Menü gombjának segítségével ki lehet választani, hogy mely adatok jelenjenek meg ezen a képernyőn. Futáshoz az invert (perc/kilométer) sebesség az elterjedt, de ezt a megjelenítést csak kevesen használják.


Riasztás

Az egyes állapotjelzőkre hosszan bökve felugrik egy ablak, amin keresztül az állapot értékétől függő riasztás állítható be. A riasztás érték alá esést vagy értéket meghaladást jelez. Így például be lehet állítani, hogy riasztás történjen bizonyos sebesség vagy gyorsulás fölött vagy bizonyos magasság alatt. A riasztás minden esetben vizuálisan is történik, ha a kijelző be van kapcsolva, ekkor a kritikus érték háttere pirosra változik. Opcionálisan be lehet kapcsolni audiovizuális riasztást is. Opcionálisan automatikusan a riasztás állomást is jelent. Például futásnál ha a riasztás értéke 0km/h, az utat automatikusan több szakaszra lehet osztani. A riasztás történhet az érték átlépésekor egyszer vagy folyamatosan. A küszöbszint átlépése nélkül újbóli riasztás nem történik. Például 0km/h-nál automatikusan több részre osztja az utat, de ha be van állítva 6km/h küszöb, akkor legközelebb csak akkor osztja több részre az utat, ha a ebesség egyszer átlépte ezt az értéket.

Auto megosztás

Amennyiben a Beállítások képernyőn engedélyezve van az automatikus megosztás és "rákérdez" módra van állítva, minden rögzítés leállításakor felugrik ez a párbeszédablak. Itt lehet beállítani a pillanatnyi megosztás paramétereit, vagy elutasítani a megosztást.
A feltöltés nem feltétlenül történik meg azonnal, például ha ki van kapcsolva az internet-hozzáférés. Ezért az adatok egy ún. feltöltési sorba kerülnek. A program időszakonként a háttrében megpróbálja feltölteni az állományokat. Sikeres feltöltés esetén az értesítési sávon üzenet jelenik meg.

A megosztásról...

A megosztás funkció első használata előtt a kiválasztott alkalmazásban (Google MyMaps, Twitter, Facebook, stb.) engedélyezni kell a hozzáférést a GPSTracker számára. Ezt segítendő a megosztás bekapcsolásakor a GPSTracker megnyitja a hivatkozott oldalt, ahol az engedélyezést végre lehet hajtani. A GPSTracker soha, semmilyen körülmények között nem kér be idegen rendszerbeli jelszót, csak böngészőablakot nyit meg! Ha a hivatkozott oldalban nincs élő munkamenet, ott kell bejelentkezni (vagy regisztrálni). Engedélyezéshez internetkapcsolat szükséges.

Beállítások *** Bővítve ***

A program néhány jellemzője állítható:

 • az alkalmazás használójának neve (bekerül a log fájlba),
 • térkép opciók: Google Maps háttér kikapcsolható, és ekkor -- megosztási funkciót leállítva -- nem használ internet-kapcsolatot a program,

 • automatikus megosztás működése,
  • Google MyMaps
  • Open Street Map *** ÚJ ***
  • Facebook
  • Google Spreadsheets
 • meg lehet tekinteni a feltöltésre váró vagy már feltöltött állományokat,


 • az automatikusan mentésre kerülő adatfájlok helye,
 • a fájlok formátuma: GPX vagy sima szöveg (KML hamarosan),
 • minimális mintavételezési időintervallum és távolság,
 • legkisebb pontosság, ami felett "eldobja" az adatokat,
 • lehet kezelni a program engedélyeit szolgáltatásoknál.

Naplófájlok kezelése *** Bővítve ***


Ezen a képernyőn lehet az automatikusan mentett naplófájlokat:

 • betölteni,
 • megosztani:
  • Google MyMaps-szel
  • Open Street Maps-szel *** ÚJ ***
  • Facebookkal
  • Google Spreadsheets-szel
 • törölni,
 • e-mail-ben elküldeni.
A különböző címkével ellátott utak címkénti csoportokban jelennek meg.
ċ
test.gpst.gpx
(113k)
Gábor Telek,
2010. okt. 1. 3:33
Comments