Спелео клуб "Стринава"

        Спелеолозите / пещерняците /са едни от най-добрите в страната, много добре подготвени / 10 инструктора и 8 спасители в пещери и пропасти/ и  извършват целенасочено проучване и картиране на едни от най-големите пещери в страната /”Андъка”- 4500 м в района на Дряновския манастир, “Извора”- 4000 м . край с.Янтра, “1300” край Трявна, “Марина дупка” край с.Боженци/, покорили са и най-дълбоките пропасти край гр.Котел и с.Кипилово.

Сега клубът изследва, проучва и картира пещерите в района и страната,

подготвя млади спелеолози / за проникване, проучаване и картиране на пещери и пропасти, обучение и тренировки по алпийска техника по единично въже/ и извършва природозащитна дейност.

Към СК “Стринава” има 10 инструктори и 8 спасители в пещери и пропасти. Проучени и картира


ни са над 30 пещери, някои от които от най-големите в България (”Андъка”- 4500 м. и “Бачо Киро” на Дряновския манастир., “Извора” 4000 м. край с.Янтра, “ , “Марина дупка”- 2500 м. край гр.Трявна). Дряновските спелеолози са покорители на най-големите пещери и пропасти в България.

Спелеоклуба е член на Българска федерация по спелеология и редовен участник проявите през годината. Към клуба има изграден Аварийно-спасителен отряд от 8 отлично подготвени пещерняци.


 Comments