Itäri

Julkaisin joulukuussa 2017 historiallisen romaanin Itäri. Se on savolainen länkkäri, jossa käytän formaattina amerikkalaista lännenkirjaa. Tapahtuma-aika on hattujen sota 1740-luvulla.
Kirjan intiaaneja ovat savolaiset ja Suomen ja Venäjän karjalaiset. Kasakat, husaarit ja kalmukit ovat myös alkuasukasheimoja, jotka Pohjois-Karjalan kyliin hyökkäävät. 

Kirjan takakannen tekstistä selviää kirjan luonne:

Tauno Olavi luki nuorena runsaasti lännenkirjoja eikä ole tästä paheestaan luopunut. Itäri on kirja, jossa hän sovittaa länkkärin formaatin Savon ja Karjalan maisemiin. Tapahtumien taustalla on hattujen sota 1740-luvulla, jossa Ruotsi-Suomi otti yhteen Venäjän kanssa. Tuon ajan aseet olivat piilukkomusketteja ja - pistooleita, joten kuudestilaukeavia kirjan sankarit ja konnat eivät käytä.
Intiaanit on korvattu perisuomalaisilla alkuasukkailla savolaisilla ja karjalaisilla. Venäjän puolen intiaanit ovat kasakoita, husaareja ja kalmukkeja. 
Tauno Olavi huomasi vasta kuusikymppisenä, että Zane Greyn lännenkirjat olivat romansseja, joissa tapahtumien pääroolin varasti rakkaustarina. Kirjassaan hän ei moisiin imelyyksiin sorru, mutta sankari Karlin rakkaustarinalla savolaisen alkuasukasnaesen kanssa on tärkeä osansa. Kuten tiedämme, savolaisissa piireissä squawia vastaa vaemo.Samoin kuin Amerikan lännessä Suomessa sivistynyt kansalainen, joka ottaa vaimokseen naesen, voi joutua kokemaan rasistisia asenteita. Mutta sankarit ovat sankareita, eivätkä anna moisen lannistaa. 
Vain Savossa voi joutua tekemisiin oekeeta voeta-nimisen uskonlahkon kanssa. Nopeimman voittokaan kaksintaistelussa ei tarkoita samaa kuin villissä lännessä.
Comments