Over Ons‎ > ‎

Geschiedenis TA-JE

Algemeen

In 1972 kwam Jan Ekema voor het eerst in aanraking met taekwon-do. Dhr J. Suiveer verzorgde destijds de trainingen in Appingedam en Delfzijl. Als oud commando verzorgde hij zeer harde trainingen zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak. Slechts weinigen hielden het vol, maar na 4 jaar trainen behaalde Jan Ekema zijn dangraad (zwarte band). Zeker gezien de manier waarop in deze begin periode werd getraind was dit snel. Na dit examen dat werd afgenomen door de Koreaan Kim Kwang IL en dat slechts een laag percentage geslaagden kende, begon voor Jan Ekema het echte werk. Na op diverse scholen les te hebben gegeven besloot Jan Ekema uiteindelijk in 1996 zelfstandig te beginnen en richtte hij Taekwon-do Academie Jan Ekema op.

Direct na oprichting van TA-JE begon het internationaal succes voor Jan Ekema als trainer. In 1996 deed zijn zoon Henderik Ekema iedereen versteld deed staan door op zijn eerste internationale toernooi met grote overmacht de Engelse titel bij de jeugd te behalen. In 1997 werd dochter Anna Ekema in St. Peterburg Russisch kampioen bij de junioren. Kort daarop werd Jan Ekema door de nationale bond verzocht om de functie als bondstrainer voor de jeugd en junioren te aanvaarden. In deze functie behaalde hij op de WK’s in 2000, 2002 en 2005 op de onderdelen sparren, breektesten en stijlpatronen meerdere wereldtitels.

In Appingedam is taekwon-do dan ook onder leiding van Jan Ekema, mede doordat vele nationale en internationale titels zijn behaald een begrip geworden. In 4 jaar tijd werden 64 Nederlandse titels behaald en de tweede en derde plaatsen zijn te veel om op te noemen. Wat wel noemenswaardig is, dat zowel met het sparren als met de stijlpatronen en de breektesten successen worden behaald. Daarmee is aangetoond dat TA-JE als enigste school in het Eemsmond gebied zich waar kan maken op alle onderdelen die het taekwon-do bevat.

Belangrijke data

 • 10 maart 1973
Jan Ekema behaald de groene band en wordt direct voor het blok gezet. Hij moet (lesgeven of weg gaan andere keuze was er niet) als 17 jarige zijn eerste les  aan de senioren verzorgen.
 • 16 mei 1976
Jan Ekema behaald zijn 1ste dan (zwarte band)

 • 1976-1996
Jan Ekema assisteert in deze periode diverse leraren. In Appingedam, Delfzijl, Farmsum, Schildwolde, Siddeburen en Groningen moeten lessen worden gegeven. In het begin van deze periode is dit nog in opdracht van dhr. J.Suiveer. Later zal dit onder de verantwoordelijkheid van W. Bos (inmiddels 9de dan / grandmaster) gaan. Jan Ekema doet zo achtereenvolgens bij de bonden: BBN, de NTA, ITF Nederland, TBN en TIN ervaring op.
 • 1 september 1996

Jan Ekema start een eigen school en sluit zich aan bij de NTA

 • 1 september 1997

Jan Ekema wordt bondstrainer bij de NTA

2002

TA-JE stapt over naar TIN (zie historie Taekwon-do) en Jan Ekema blijft èèn van de bondstrainers.

 • 30 juli 2007

Jan Ekema wordt door Mr. Dave Oliver de voorzitter van Taekwon-do International (TI) gevraagd, TI in Nederland te vertegenwoordigen maar uit respect voor TIN ziet hij hier van af.

 • 29 augustus 2007

Jan Ekema legt met onmiddelijke ingang zijn functie als bondstrainer neer. Hij is het niet eens met het selectie beleid van TIN. De selectie voor de Europese kampioenschappen ligt hier aan ten grondslag

(Taekwon-doka's die niet aan de regels/eisen voldoen, worden toch geselecteerd. Taekwon-doka's die wel aan de regels voldoen worden hierdoor benadeeld. Later zal blijken dat Jan Ekema het één en ander goed had ingeschat. De betreffende personen presteren niet op de EK en komen na de EK nog steeds hun verplichtingen niet na. Ze worden daarom alsnog uit de selectie verwijderd.)

 • 7 september 2007

TIN stuurt Jan Ekema een ontslagbrief waarin hem vreemd genoeg wordt mede gedeeld dat de TIN hem met terugwerkende kracht per 1 augustus 2007 ontslaat als bondstrainer.

 • 14 oktober 2007

Tijdens de Open British Championship in Nottingham wordt Jan EKema wederom gevraagd TI in Nederland te vertegenwoordigen. Het respect voor TIN is door de hele gang van zaken verdwenen en Jan Ekema zegt nu wel toe het belangen van TI (TI (Taekwon-do International) is de internationale bond waar zowel de NTA als TIN bij aangesloten waren.) in Nederland te willen behartigen.

 • 19 oktober 2007

TA-JE is vanaf nu rechtstreeks aangesloten bij Taekwon-do International.

 • 31 oktober 2007
Het lidmaatschap van TA-JE aan TIN wordt per 31 december opgezegd.
 • April 2008

Op de Europese kampioenschappen van Taekwon-do International behaald TA-JE als school, zonder bemoeienissen van een Nederlandse bond, de eerste grote successen. Er worden acht Europese titels behaald, vier 2de- en drie 3de plaatsen. Het eerste grote succes als zelfstandige Nederlandse school is binnen. Er zullen nog vele successen volgen, eigenlijk teveel om hier in dit overzicht te vermelden (zie uitslagen)

 • 2010

TA-JE wint de verkeersquiz 2010!

 • 25 November 2012
Jan Ekema en Anna Ekema behalen respectievelijk de 7de en 6de Dan.
 • 11 Februari 2017

        TA-JE wordt op de sportgala van Eemsmondsport tot sportploeg van het jaar 2016 gekozen.

 • 19 Februari 2017

 Henderik Ekema behaald de 4de Dan
Afkortingen

 • BBN (Budo Bond Nederland)
 • NTA (Nederlandse Taekwon-do Associatie)
 • ITF Nederland (Internationale Taekwon-do Federatie)
 • TBN (Taekwon-do Bond Nederland),  TIN (Taekwon-do International Nederland)

Comments