Kirjailijat Taru ja Tarmo Väyrynen

Taru Väyrynen


Taru on syntynyt 2.1.1944 Vaasassa. Asuinpaikka muuttui sitten Isoonkyröön, Uuteenkaupunkiin, Helsinkiin, Valkeakoskelle ja Ouluun, jossa hän valmistui ylioppilaaksi vuonna 1962 ja jatkoi opintojaan Helsingin yliopistossa pääaineenaan kasvatustiede. Vaikka asuinpaikat muuttuivat, kiinnekohtana oli Karijoella sijaitseva mummola, jonka Taru lapsena ja nuorena koki oikeastaan melkeinpä varsinaiseksi kodikseen. Taru on toiminut näkövammaisten opettajana, koulukodissa, nuorisokodissa ja vankilassa erilaisissa ohjaajan ja opettajan toimissa, ja on nykyään päätoiminen kirjailija. Kirjailijantyön ohella hän on suorittanut filosofian tohtorin tutkinnon pääaineenaan yleinen kirjallisuustiede.

Tarmo Väyrynen


Tarmo on syntynyt 11.8.1950 Säräisniemellä, paikkakunnalla, jonka nimi nykyään on Vaala, ja joka sijaitsee Kainuussa Oulujärven rannalla. Koulutausta on vanha kunnon kansakoulu ja ammattikoulutusta sekä hoitoalalle että ATK-alalle. Maalaistalon lapsena Tarmolla on kokemusta maatalous- ja metsätöistä, ja luonto ja luonnon ilmiöt kiinnostavat edelleen. Pääkaupunkiseudulle muuton jälkeen kokemusta on kertynyt erilaisista ammateista rakennusalalla, tehdas- ja varastotöissä, ATK- ja hoitoalalla. Nykyisin Tarmo osallistuu suunnitellen, materiaalia keräten ja muotoillen Taru Mäkisen nimellä julkaistujen kirjojen tekoprosessiin ja on toisena tekijänä puolisoiden yhteistöissä.

Taru Mäkinen

Taru Mäkinen oli Taru Väyrysen nimi hänen ensimmäisessä avioliitossaan, ja hän julkaisi sillä nimellä ensimmäiset teoksensa. Myöhemmin se oli kirjailijanimi, jota Taru ja Tarmo Väyrynen käyttivät nuorimmille lukijoilleen tarkoitetuissa teoksissa.