ΓΕΝΝΑΔΙ: Παραδοσιακό σπίτι

    Μέσα στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού Γενναδίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Νικηφόρος Μανδηλαράς" αγόρασε ένα κτίσμα του 1926 και μέσω του προγράμματος Leader + έγινε αποκατάσταση στην προσπάθειά τους να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού τους.
    Από το 2007 είναι ανοιχτό προς το κοινό, περιμένοντας το ενδιαφέρον και την προσφορά του κόσμου, ώστε οι νεότερες γενιές να έρθουν σε επαφή με το παρελθόν τους.

    Μακριά από την πλατεία του χωριού, οδηγείσαι μέσα από τα στενάκια του χωριού και με λίγη βοήθεια καταλήγεις στην πλακόστρωτη αυλίτσα και ανεβαίνοντας δύο πλατύσκαλα βρίσκεσαι μπροστά στην πέτρινη είσοδο, όπου είναι σκαλισμένο το έτος ίδρυσης του σπιτιού.
    Πηγαίνοντας προς τα μέσα γίνεται αισθητό το μεγάλο ύψος του ταβανιού, που επιτρέπει το μεγάλο ύψος του κόρπιθα, έτσι ώστε να είναι ψηλότερο και το παταρό.
    Μπροστά από τον κύριο τοίχο του καμαρικού κτίσματος, ένας καθρέφτης στέκει στη μέση μαζί με μια συρταριέρα, ενώ δεξιά κι αριστερά βρίσκονται ξύλινη, σκαλιστοί καναπέδες μιας πιο σύγχρονης εποχής.
    Στα δεξιά της εισόδου είναι η πάγκα με το τζάκι όπου μαγείρευε η οικογένεια, ενώ η σταμνοθήκη μαρτυρεί πως οι κάτοικοι πήγαιναν στη βρύση να πάρουν το νερό τους. Μερικά κόσκινα είναι στολισμένα και σε συνδυασμό με τον πάγκο, στην απέναντι μεριά του σπιτιού, για την αποθήκευση σιταριού, σε κάνουν να καταλάβεις για το ποιες ήταν οι αγροτικές ασχολίες των κατοίκων.
    Έντονο στοιχείο του σπιτιού, λόγω χρωμάτων, αποτελούν οι παραδοσιακές φορεσιές, οι οποίες είναι στολισμένες στον ένα τοίχο και στον κόρπιθα.
    Ως επισκέπτης μπορείς να δεις κεντήματα στολισμένα στους τοίχους, στάμνες σαν να περιμένουν να γεμίσουν με γάργαρο νερό, πιθάρια, μία ξύλινη σκάφη και νταμιτζάνες.

Ωράριο λειτουργίας:
Κατόπιν συνεννόησης

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλ: 
Κιν: 6946 792935
E-mail: p.sillogosgen@yahoo.gr
Facebook:
Ιστοσελίδα: