Kacatokról kicsit bővebben

Kacatokról kicsit bővebben... avagy néhány gondolat a kacatokhoz fűződően.

Mindjárt itt az elején szeretném leszögezni, hogy nem kezdek blog írásba, arra kifejezetten sajnálom az időt, de úgy érzem, hogy az itt leírt gondolatokat minden képen szeretném megosztani a Nagyérdeművel! 

Nagyon sokan kérdezték már tőlem, hogy honnan szerzem be az alkotórészeket.

Nos! Azt kell mondjam, hogy bárhonnan. Azaz amerre járok, szinte mindenhol kezembe akad egy-egy darab, aztán a hozzá tartozó egyéb dolgokat pedig legyártom. Fő lelőhelyek közé tartozik, a kínai piac (kici,occo, nemdrágá), a kreatív üzletek (méreg drága), játékboltok (megfizethetetlen), a barátnőm gyermekének szobája (felbecsülhetetlen), minden másra ott a MasterCard! Persze igyekszünk a dézsmálást feltűnés nélkül elkövetni! :) Hál istennek eddig sikerült! :) Na jó! Azért volt olyan is, amit Evelin önként adott, mert egy igazán jószívű gyermek! Sőt, amikor kifejezetten nekem hozta haza az oviból azzal a felkiáltással, hogy "Tandy ebből szökőkutat csinálj!". Aztán szóba jöhet még papírbolt és ajándékbolt, ezermester bolt, és még sorolhatnám .... Belépek egy üzletbe, a szemem azonnal az apró elemeket keresi. A család, a barátok, a kollégák, akik legalább annyira fertőzöttek már, mint én kacatok tekintetében, gyűjtögetünk! Egyszóval bárhonnan! A lényeg, hogy nyitott szemmel kell járni! Ami 5 cm-nél kisebb, arra azonnal lecsapok! Na ekkor jön mindig a következő kérdés! De mit fogsz belőle csinálni? Bevallom, hogy sok esetben nem tudom azonnal a választ! Mókus módjára gyűjtögetek, legalább olyan szorgalmasan mint a hangya! Tiszta szerencse, hogy nem kombájnokkal kezdtem el foglalkozni! :) Aztán kezembe veszem a darabot és alkotok.... Fúrok, faragok, hajtogatok, reszelek, csiszolok, csavarozok, festek, mázolok,  tapétázom, (Ja! Jut eszembe! Remekül parkettázunk is a barátnőmmel, ha esetleg valakit érdekel! ) vágok, szabok, varrok (bár ezt inkább a barátnőmre hagyom, mert ez nem az erősségem :) ), forrasztok, .........és legfőképp ragasztok! :) A felhasznált anyagok is nagyon sokrétűek: fa, fém, üveg, textil, műanyag, gipsz, egyszóval minden, ami fellelhető egy háztartásban és azon túl is. :)

Hogy hogyan van minderre időm? 


Meggyőződésem, hogy arra van időnk, amire szakítunk! Azaz ha valaki meg akar tenni valamit, akkor talál rá módot, ha nem, akkor talál kifogást! Sokszor van úgy az életben, hogy "újratervezünk" és számba vesszük, hogy mi is fontos igazán, és mi kevésbé.... Nekem fontos, hogy időnként játszhassak, mert feltölt, mert kiélhetem a kreativitásomat, megvalósíthatom ötleteimet és az is nagy élvezettel tölt el, amikor több napos agyalás után, egyszer csak beugrik valami megoldás, a kivitelezést illetően. És ez jó! :)  Pl. kezdetben napokig, de lehet, hogy hetekig is azon morfondíroztam, hogy a kis ásó fejét, milyen fémből tudom megcsinálni, és ha a fém maga meg is van, akkor honnan a fenéből fogom beszerezni?! Aztán jött egy isteni szikra, csak úgy, egyik pillanatról a másikra.... magam is megdöbbentem, hogy mennyire egyszerű volt a megoldás és szinte minden nap az orrom előtt volt... aznap pedig a párom adta a kezembe, hogy dobjam már ki! Hát persze, hogy a sörös doboz volt az! Mekkora ÁSZ vagyok!!!! Néha már azt hiszem, hogy zseni !!!! :D Na jó, ez csak poén volt! :P 
De pszt! Egy szót se többet!!!!!!  Ezek szakmai titkok, amiket ugye nem adhatok ki .... :P

 
                                                                    Kis ásó és gereblye


A képek készítése során nem célom, hogy a modellezők által használt méretarányt használjam fel, nem törekszem arra sem, hogy teljes mértékben hűen és aprólékosan  ábrázoljam a valóságot. Arra azonban igyekszem figyelni, hogy a beépített tárgyak közötti méretarány némiképpen stimmeljen egymással. Olykor azt hiszem sikerül is. :)  A nehézséget éppen ez adja mert, hogy ezt a méretet nem igazán lehet kapni! Vagy ha mégis, akkor annyira drága, hogy nem éri meg beépíteni, mert annyira megnövelné a kép árát, hogy azt már senki sem fizetné meg. Így is a beépített darabkák ára ötccá (500.-Ft) forintnál kezdődik, amit a kereskedelemben kapni lehet. A jó múltkor képes voltam 2 db kandeláberért kiadni 1.200.- Ft-ot! Azt már meg sem említem, hogy lejártam érte a lábam és a világ végén jutottam hozzá. Szögezzük le! Nem teljesen vagyok normális! Na, de ezt eddig is tudtuk!!!!!! :)
Azonban arra figyelemmel vagyok, hogy egy-egy vicces, vagy meghökkentő elemet csempésszek dobozaimba, valamint arra is, hogy az összhatás harmóniát árasszon, mind a tárgyak, mind pedig a színek vonatkozásában!  :)

A beszerzések során sok esetben okoz nehézséget, hogy nem lehet valamiből keveset, vagy kicsit venni. Pl. festékből van, hogy meg kell vegyek egy egész litert, holott lehet, hogy összesen 2 cl kell belőle és akkor már pocsékoltam is. A textileknél általában minimum 1 méter az, amit levágnak, pedig lehet, hogy nekem csak egy 2 cm-es csíkra van szükségem. Ilyen és ehhez hasonló buktatói azért vannak a dolognak. 

Tengernyi ötletem van még, ami megvalósításra vár! Telik vele egy füzet...., mert nem tudok olyan gyorsan termelni, mint ahogyan jönnek az ötletek ... Van, hogy csak arra van időm, hogy egy kis cetlire felírjam a gyorsan bevillanó gondolatot. Csak aztán kerülök mindig bajba, hogy hova is tettem a kis papírkát... Tudom, CAVINTONT kellene szedjek, csak az a baj, hogy azt is elfelejtem bevenni! :) Na igen! Belátom, időnként olyan vagyok, mint a vetőmag! SZÉTSZÓRT! De van mentségem T.Bíróság, amit a párom is tanúsíthat! :) Kevés dolgot csinálok egyszerre! Csak úgy 5-6 félét! Ami megdöbbentő, hogy ezek működőképesek és haladnak előre! :)

Miért KACAT a neve?

Igazából eddig még senki sem tudta nekem megmondani, hogy van-e ennek magyar elnevezése. Angolul Vintage Shadow Box Wall dekornak hívják, de ezt nem érdemes 1 in 1 lefordítani, mert semmi értelme. Gyakran szokták vitrin képnek nevezni, vagy 3D faliképnek....  de igazából azt hiszem, egyik sem állja meg a helyét teljes mértékben. Megalkotásuk során, mindent felhasználok, ami ezen a bolygón megtalálható, ezért belőlem önkénytelenül tört ki a Kacat elnevezés. Az addig semmire sem jó tárgyak végre értelmet nyertek a felhasználás során. Sokszor tényleg kidobásra ítélt kacatokat használok fel, lásd például a sörös dobozt.


Folyt.köv.
Comments