Talvifoorumi 2015: Siirtolaisuus ja siirtolaisuuden syyt
28.-29.11. Tyväenmuseo Werstas, Kehräsaari


LAUANTAI 28.11. 
KEHRÄSAARI

RAVINTOLA 931

11-14
Vegaaninen brunssi. Lauantaina 28. marraskuuta nautitaan ruuasta ja musiikista Tampereen Human Rights Film Festivalin kanssa yhteisen vegaanisen brunssin ääressä Ravintola 931:ssä. Musiikista vastaavat Satan's Fingers, Joan & Mike, Dj Fox ja Dj Innocentius VII.

ELOKUVATEATTERI NIAGARA

14-16
Dokumentti Evaporating Borders (ohjaaja: Iva Radivojevic. Alankomaat 2014. 73 min. 4 €.)
Evaporating Borders on poliittinen ja poeettinen essee-elokuva, jossa ohjaaja Iva Radivojevic tutkii maahanmuuton vaikutuksia kansalliseen identiteettiin. Elokuvan fokuksessa on Kypros, ensimmäinen portti matkalla Euroopan linnakkeeseen. Yhdenvertaisuus, identiteetti ja koti-ikävä ovat kuitenkin ilmiöitä, jotka koskettavat kaikkia ihmisiä ympäri maapallon.

Elokuvan jälkeen Niagarassa keskustellaan rajoista ja ihmisten siirtolaisuutta koskevista kokemuksista.


SUNNUNTAI 29.11.
TYÖVÄENMUSEO WERSTAS

AUDITORIO

12–14
Siivoojan ääni – taistelevaa tutkimusta matalapalkka-alalla.
Martta Tuomaala esittää videoteoksensa Oikeus olla olematta hiljaa - The Right Not To Be Silent. Tuomaalan tavoitteena on tuoda siivousalan rakenteeseen liittyviä lainalaisuuksia laajemmin esille, mutta toisaalta vaikuttaa ja pyrkiä muuttamaan vallalla olevia epäkohtia. Videoteosta seuraavalla luennolla hän esittää siivoojien haastatteluja teoksestaan Siivoojan ääni. Tilaisuus on järjestetty yhteistyössä Tampere Human Rights Film Festivalin kanssa.

Martta Tuomaalan töihin voit tutustua lisää hänen kotisivuillaan.

14.30–16.30 
Cowspiracy-dokumenttielokuva (85min.)
Oikeutta eläimille esittää uraauurtavan dokumenttielokuvan, jossa peloton elokuvantekijä Kip Andersen paljastaa planeettamme tuhoisimman
teollisuudenalan kasvot. Eläintuotanto on planeettamme suurimpia yksittäisiä syitä kasvavalle veden kulutukselle, metsien hävittämiselle sekä saasteiden lisääntymiselle. Elokuvan jälkeen keskustellaan siitä, miten sosiaalisen oikeudenmukaisuuden (niin rasismia, seksismiä kuin eläintenkin sortamista vastaan) kamppailut rakentuvat samoille periaatteille, ja on tärkeää ymmärtää näiden keskinäisiä suhteita ja pyrkiä vaikuttamaan niihin kaikkiin. 
Elokuva on englanninkielinen, tekstitetty suomeksi.
Kesto 85 min.


Werstaan ala-aulassa voi osallistua Amnestyn Kirjeitä vapaudelle -kampanjaan allekirjoittamalla vetoomuksen, lähettämällä solidaarisuuskortin tai osallistumalla kuvavetoomukseen. Tutustu Amnestyn kampanjaan

BERTEL

13–16
Kansainvälinen kohtaamisten kahvila;
Bertelissä selätetään kaamosmasennus rennolla yhdessäololla. Tule juomaan kupponen kuumaa ja keskustelemaan uusien tuttavuuksien kanssa! Tarjolla joulutorttuja, glögiä, pipareita ja kahvia. Tilassa myös esittelypöytiä ja -julisteita eri maista sekä Kohti-työryhmän ja Pirkanmaalaisten turvapaikanhakijoiden yhdessä toteuttama näyttely, johon kutsumme myös osallistumaan omalla kirjoituksella.

Lisätietoa Kohti-työryhmästä 14–15
Maahanmuuttajien kokemuksellisia puheenvuoroja; Tampereella asuvat maahanmuuttajat kertovat omista kokemuksistaan Suomessa. Siirtolaisvapaaehtoistyötä Tampereella esittelee Tampereen solidaarisuusverkoston, SPR:n ja Amnestyn toimijoita. Tule kuulemaan, millaista vapaaehtoistyötä tai muuta siirtolaisiin liittyvää toimintaa Tampereella tehdään. Amnestyn edustaja esittelee myös Kirjeitä vapaudelle -kampanjaa.

TYÖVÄENTALO

Työväentalolla syvennytään erityisesti Syyrian, Irakin ja Somalian tilanteisiin. Suurin osa Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista tulee juuri näistä kolmesta konfliktien repimästä maasta. Ohjelma päivittyy vielä Irakin osalta!

13.30–14.15 
Abdi Cisman ja Salla Korhonen: Tuntematon Somalia – näkökulmia arjesta, ihmisistä ja yhteiskunnasta 

14.30–15.30
Juhana Suoniemi: Syyria – sotilastarkkailijan näkökulma. 
Juhana Suoniemi, reservin kapteeni joka on työskennellyt Syyriassa YK:n yhteysupseeritoimiston varapäällikkönä vuosina 2014 - 2015 kertoo oman arvionsa Syyrian tilanteesta.


16–
Tampereen sosiaalifoorumin ja Mahdollisuuksien torin tulevaisuuskeskustelu.
Kutsumme kaikki Tampereen sosiaalifoorumin ja Mahdollisuuksien torin tulevaisuudesta ja jatkuvuudesta kiinnostuneet keskustelemaan miten ja millaisena tapahtuma järjestetään tulevaisuudessa. Muun muassa resurssien vähentymisen tuoma uusi tilanne voidaan ottaa myös mahdollisuutena muokata tapahtumaan aivan uuteen suuntaan, juuri sellaiseksi kuin me toimijat ja järjestöt haluamme. Tervetuloa keskustelemaan ja suunnittelemaan!


Siirtolaisuuden syyt ja seuraukset -  Talvifoorumi 28.-29. marraskuuta Työväentalo Werstaalla ja Niagarassa

lähettänyt Mari Tuominen 8.11.2015 klo 8.07   [ 8.11.2015 klo 8.10 päivitetty ]

Eurooppaan ja Suomeen on suuntautunut muuttoaalto, jollaista ei tämän sukupolven aikana olla vielä nähty. Levottomuudet, köyhyys, ilmastonmuutos ja sodat ajavat ihmisiä kodeistaan etsimään parempaa ja turvallisempaa elämää. Matka on hengenvaarallinen, eikä päämäärässäkään odota paratiisi. Millaiset olosuhteet ovat, että kuoleman vaara salakuljettajien veneissä, epävarmat turvapaikkaprosessit ja täysin uuteen kieleen ja kulttuuriin oppiminen katsotaan paremmaksi vaihtoehdoksi?

Talvifoorumissa syvennytään erityisesti Syyrian, Irakin ja Somalian tilanteisiin. Suurin osa Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista tulee juuri näistä kolmesta konfliktien repimästä maasta. Aiheita käsitellään luentojen, keskusteluiden ja omakohtaisten kertomusten kautta. 

Lisäksi Talvifoorumissa katsotaan Oikeutta Eläimille järjestön esittämä elokuva Cowspiracy, joka kertoo globaalin eläintuotanton valtavista vaikutuksista ympäristöön, ilmastoon, veteen ja eläimiin itseensä sekä tutustutaan siivojien arkeen Martta Tuomaalan videoteoksessa Oikeus olla olematta hiljaa. Tuomaalan teos on Manifesti siivojille ja Tuomaala pitää aiheesta luennon esityksen jälkeen. 

Lauantaina 28. marraskuuta nautitaan ruuasta ja musiikista Tampereen Human Rights Film Festivalin kanssa yhteisen brunssi ääressä Kahvila 931:ssä sekä katsotaan dokumentti Evaporating Boarders. Dokumentti kertoo Kyproksesta siirtolaisten ensimmäisenä pysähdyspaikkana ja porttina Eurooppaan. Keskustelua siirtolaisuudesta, rajoista ja ihmisten kokemuksista jatketaan vielä panelistien voimin näytöksen jälkimainingeissa.

Kutsu Talvifoorumin suunnittelukokoontumiseen lauantaina 19.9.

lähettänyt Mari Tuominen 14.9.2015 klo 3.38

Syksyn saavuttua on jälleen Talvifoorumin suunnittelun aika!

Talvifoorumi järjestetään marraskuussa ja ensimmäinen suunnittelukerta kokoontuu ensi lauantaina 19. syyskuuta klo 12 Telakalla.

Talvifoorumissa on aiempina vuosina keskitytty vastaamaan paikallistoimijoiden tarpeisiin oppia ja kehittää omia kykyjä muuttaa maailmaa. Lisäksi on käsitelty ajankohtaisia aiheita elokuvien ja keskusteluiden avulla. 
Tapahtuma voi noudattaa edellisten vuosien esimerkkiä tai voimme luoda yhdessä jotain aivan uutta. 
Tule mukaan mukaan suunnittelemaan, keskustelemaan ja toteuttamaan!

Tampereen sosiaalifoorumi ja Mahdollisuuksien tori 2015

lähettänyt Mari Tuominen 4.5.2015 klo 9.07   [ 4.5.2015 klo 9.46 päivitetty ]

Tampereen sosiaalifoorumi ja Mahdollisuuksien tori järjestetään 13. kertaa helatorstaina 14.5.2015.

Sosiaalifoorumi kerää yhteiskunnalliset järjestöt, liikkeet ja verkostot Työväenmuseo Werstaan tiloihin ja kokoaa meidät kaikki yhteen keskustelemaan yhteiskunnan ja ympäristön tulevaisuudesta. 

Keskustelutilaisuuksia, työpajoja ja taidenäyttelyitä järjestetään päivän aikana yhteensä 14, joiden aiheina ovat muun muassa: 
  • ilmastonmuutos
  • kasvutalouden vaihtoehdot 
  • TTIP
Ympäristökysymykset nousevat tänä vuonna voimakkaasti esille ja päivän päätteeksi keskustellaan myös ympäristöliikkeen toimintatavoista ja tulevaisuudesta. 

Mahdollisuuksien torin teemana on tänä vuonna yhteisöllisyys, jonka voimasta itse tapahtuma on erinomainen esimerkki. Tori toimii hyvänä väylänä järjestöjen ja kansalaisten välillä. Tervetuloa nauttimaan globaalista toritunnelmasta Väinö Linnan aukiolle!

Tänä vuonna touhua on luvassa erityisen paljon lapsille. Mukana muun muassa SirkusRakkausPumPumin huippusuosittu käsinukketyöpaja sekä Lastenkulttuuri keskus Rulla tarjoaa ohjelmaa koko päivän klo 16 saakka. Ilmapalloja! Katuliituja! Kasvomaalausta!

Torin ohjelma

Klo 11.00 Lastenbändi Höpinätötterö
Klo 11.45 Hämeen Partiopiiri ry leikittää lapsia!
Klo 12.15 Anna Hei
Klo 13.00 Harriet Rabb, Ilmastovanhemmat ry: Samassa veneessä - Ilmastonmuutos riesanamme lokaalisti ja globaalisti
Klo 13.30 Tampereen queer-feministinen kuoro Kumous
Klo 14.00 DJ Emil & DJ Goodblood (Boom Shakalaka) & Dench Crew
Klo 16.00 Haamu

Tampereen sosiaalifoorumin ja Mahdollisuuksien torin Päätösjuhla, Klubi klo 18:30 alkaen.
Päätösjulhiin siirrytään Sano EI rasismille -antirasistisen kulkueen matkassa. Kulkue kokoontuu klo 17.15 Väinö Linnan aukiolla.

Lämpimästi tervetuloa!

Tapahtumien järjestämistä tuetaan ulkoasiainministeriön viestintä- ja globaalikasvatusvaroista.

1-3 of 3