ΚΑΝΑΔΑΣ

 
Κράτος της Βόρειας Αμερικής που καταλαμβάνει το βόρειο άκρο της. Στα ανατολικά βρέχεται από τον Ατλαντικό, στα νότια συνορεύει με τις ΗΠΑ, στα δυτικά βρέχεται από τον Ειρηνικό και συνορεύει με την Αλάσκα, ενώ στα βόρεια βρέχεται από το Αρκτικό Ωκεανό.

Ο Καναδάς είναι η δεύτερη σε έκταση χώρα της γης, μετά τη Ρωσία, με έκταση 9.976.139 τετρ. χλμ. και 27.743.000 κατοίκους.

Ο πληθυσμός αποτελείται κατά 40% από Άγγλους αποίκους, κατά 37% από Γάλλους αποίκους που ζουν κυρίως στην επαρχία του Κεμπέκ και διάφορους άλλους αποίκους, ανάμεσα στους οποίους και αρκετούς Έλληνες.

Οι ιθαγενείς του Καναδά, Ινδιάνοι και Εσκιμώοι, δε ξεπερνούν τις 150.000.

Σήμερα ο Καναδάς είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Η πρωτεύουσα του κράτους είναι η Οττάβα, ενώ επίσημες γλώσσες είναι η αγγλική και η γαλλική. Επικρατέστερες θρησκείες είναι η ρωμαιοκαθολική και η προτεσταντική.

Από μορφολογική άποψη ο Καναδάς διαιρείται σε τέσσερις περιοχές: τη λεγόμενη Καναδική Ασπίδα και τις πεδιάδες, το βαθύπεδο του Σαιντ Λώρενς, τα Καναδικά Αππαλάχια, τις Καναδικές Κορδιλλιέρες και την ακτή του Ειρηνικού. Η Καναδική Ασπίδα είναι σχεδόν επίπεδη περιοχή που βρίσκεται κοντά στην περιοχή των μεγάλων λιμνών και εκτείνεται μέχρι το Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό.

Οι Καναδικές Κορδιλλιέρες βρίσκονται στη δυτική πλευρά του Καναδά. Μερικές κορυφές φτάνουν τα 3.954 μέτρα. Παράλληλα με τις ακτές του Ειρηνικού βρίσκονται τα Όρη της Ακτής που η ψηλότερη κορυφή τους έχει 4.045 μ. ύψος, ενώ το όρος Λόγκαν φτάνει τα 6.050 μέτρα. Το βαθύπεδο του Σαιντ Λόρενς ( Άγ. Λαυρέντιος) βρίσκεται στην κοιλάδα του ομώνυμου ποταμού και είναι το πιο εύφορο μέρος της χώρας. Η περιοχή των Αππαλαχίων βρίσκεται στ' ανατολικά και περιλαμβάνει τις περιοχές γύρω από τον κόλπο του Σαιντ Λώρενς και το νησί της Νέας Γης.

Στο έδαφος του Καναδά βρίσκονται οι μεγαλύτερες λίμνες της αμερικανικής ηπείρου, όπως η Χιούρον, Ήρι και Οντάριο (που αποτελούν και τα σύνορα με τις ΗΠΑ και είναι κοινές και για τις δύο χώρες) η Ουιννιπέγκ, η Λίμνη των Σκλάβων, η Μεγάλη Λίμνη των Άρκτων, η Λίμνη των Ταράνδων κ.ά. Από τους ποταμούς θα μπορούσαν να αναφερθούν ο Νέλσον, ο Γιούκον, ο Μακένζι και πολλοί άλλοι μικρότεροι. Στον Καναδά οι πιο πολλοί ποταμοί ενώνονται με τις λίμνες ή με μικρότερους άλλους ποταμούς, με αποτέλεσμα όλο το υδάτινο δίκτυο του Καναδά να είναι σχεδόν ενωμένο.

Στον κόλπο του Άγιου Λαυρέντιου χύνεται ο ποταμός Άγιος Λαυρέντιος, που συνδέει τις μεγάλες λίμνες με τη θάλασσα και που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές συγκοινωνιακές αρτηρίες με το εσωτερικό της χώρας.

Το κλίμα του Καναδά είναι καθαρά ηπειρωτικό. Ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα, που είναι τελείως ανοιχτό προς το Βόρειο Πόλο, παρουσιάζει πολύ ψυχρούς χειμώνες με μέση θερμοκρασία περίπου -20° C. Μόνο στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού το κλίμα είναι πιο εύκρατο κι αυτό μόνο στα παράλια που δέχονται το ζεστό θαλάσσιο ρεύμα από την Ιαπωνία. Αυτές ακριβώς οι κλιματολογικές συνθήκες εμποδίζουν την εγκατάσταση ανθρώπων σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, περίπου το 65%, είναι συγκεντρωμένο στις επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ που θεωρούνται οι πιο ευνοϊκές από την άποψη των κλιματολογικών συνθηκών. Από τις μεγαλύτερες πόλεις του Καναδά είναι η Οτάβα με 693.290 κατοίκους που είναι και η πρωτεύουσα του κράτους, το Κεμπέκ (195.000 κ.), που είναι και το κέντρο της γαλλόφωνης περιοχής (με πολύ ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα), το Μόντρεαλ (3.002.000 κ.), το Τορόντο (3.903.000 κ.), το Χάμιλτον (529.370 κ.), το Βανκούβερ (1.606.000 κ.) και η Βικτώρια (218.000 κ.).

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με τη βιομηχανία και τη γεωργία. Το 44% του εδάφους του Καναδά καλύπτεται από δάση. Για το λόγο αυτό ο Καναδάς θεωρείται η πρώτη παραγωγός χώρα στον κόσμο στην ξυλεία και το χαρτί. Σημαντικά αναπτυγμένη είναι η γεωργία, παρόλο ότι μόνο το 7% της γης είναι δυνατό να καλλιεργηθεί. Η βασική γεωργική παραγωγή του Καναδά είναι τα σιτηρά. Το 1967 ο Καναδάς είχε αποδώσει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής σταριού. Εκτός από τα σιτηρά παράγονται ζαχαρότευτλα, καπνός και διάφορα είδη φρούτων.

Σημαντική είναι η κτηνοτροφική παραγωγή που ευνοείται ιδιαίτερα από τα απέραντα λιβάδια που υπάρχουν. Σημαντική είναι και η αλιεία, τόσο στην ανοιχτή θάλασσα όσο και στις διάφορες λίμνες.

Το υπέδαφος του Καναδά είναι πλουσιότατο σε διάφορα ορυκτά. Ο Καναδάς είναι δεύτερος στον κόσμο στην παραγωγή χρυσού. Κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην εξόρυξη νίκελ, πλατίνας, ουράνιου, καδμίου, αργύρου, μόλυβδου, κοβαλτίου, πετρελαίου, φυσικού αερίου. Έχει ακόμη τεράστια κοιτάσματα από κάρβουνο, αλλά βργξγηγηίσκονται μακριά από τις βιομηχανικές περιοχές και είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα.

Ο Καναδάς θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Η παραγωγή φτηνής ενέργειας βοήθησε, μαζί με τον πλούσιο ορυκτό πλούτο, στην εκβιομηχάνιση της χώρας. Έτσι υπάρχει αναπτυγμένη σε μεγάλο βαθμό η μεταλλουργική βιομηχανία, η βιομηχανία σιδηροδρομικού υλικού, ναυπηγική, η βιομηχανία κατασκευής αεροπλάνων, η αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία η χημική βιομηχανία.

Έχει τέλειο συγκοινωνιακό δίκτυο, αεροπορικό, σιδηροδρομικό, οδικό, ενώ και η εσωτερική ναυσιπλοΐα είναι εξίσου σημαντική, παρόλο ότι δεν είναι δυνατό να λειτουργεί ολόκληρο το χρόνο, εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν.

Ο Καναδάς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ανακαλύφτηκε γύρω στο 1.000 μ.Χ. από τους Σκανδιναβούς. Πρώτοι έφτασαν οι Βίκινγκς και ίσως πολύ πιο νωρίς από το 1.000 μ Χ. Η ιστορία όμως του Καναδά αρχίζει μετά τη δεύτερη ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο. Η σημερινή περτη7τυνγφμθτυυρυΈντονη γραφήδεσης]]Τίτλος σύνδεσηςγφγηξυηφγητρχή του Καναδά εξερευνήθήκε και κατακτήθηκε κυρίως από τους Άγγλους και από τους Γάλλους. Οι Γάλλοι το 1663 την ανακήρυξαν γαλλική αποικία με το όνομα Νέα Γαλλία. Τελικά, όμως, οι Άγγλοι κατάφεραν να γίνουν κύριοι του Καναδά το 1763. Στους Γάλλους παραχωρήθηκαν τα ίδια δικαιώματα και οι υποχρεώσεις με τους Άγγλους αποίκους. Αντίθετα στους Ινδιάνους, που τους βοήθησαν να καταλάβουν τον Καναδά, οι Άγγλοι έδωσαν το δικαίωμα να ζουν στις πιο βόρειες και άγονες περιοχές.

Ο πόλεμος της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ δεν προκάλεσε καμιά αναταραχή στους αποίκους του Καναδά. Όξυνε μόνο το πρόβλημα των σχέσεων ανάμεσα στους αγγλόφωνους και γαλλόφωνους αποίκους. Τελικά το πρόβλημα ρυθμίστηκε με τη δημιουργία δύο διοικητικών περιοχών μια των αγγλόφωνων και μια των γαλλόφωνων.

Και οι δύο όμως είχαν κοινό διοικητή. Το 1931 το αγγλικό κοινοβούλιο επικύρωσε και τυπικά την ανεξαρτησία του Καναδά, μέσα στα πλαίσια πάντα της αγγλικής κοινοπολιτείας, όπου εξακολουθεί και σήμερα να υπάγεται. Φυσικά από καιρό σε καιρό υπάρχουν διάφορες αναταραχές και κινήσεις που αποσκοπούν στην αυτονομία των Γάλλων αποίκων.

Ο Καναδάς και στον πρώτο και στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πήρε μέρος μαζί με τα στρατεύματα της Αγγλίας. Ακόμη ο Καναδάς είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΟΗΕ και μέλος του ΝΑΤΟ.

Comments