Welkom‎ > ‎

Een bijzonder jaar

Geplaatst 12 mrt. 2015 15:05 door Taizé Nootdorp-Ypenburg   [ 12 mrt. 2015 15:05 bijgewerkt ]
Beste mensen,
 
2015 is een bijzonder jaar voor ons. Het was 75 jaar geleden dat broeder Roger in Taizé aankwam. Daarnaast is het 100 jaar geleden dat hij geboren is en 10 jaar geleden dat hij overleed.
 
Om dit voor te bereiden hebben we de afgelopen jaren nagedacht met jongeren van alle werelddelen over het thema 'naar een nieuwe solidariteit'. Met deze mail willen wij jullie uitnodigen dit jaar met ons te vieren op de volgende manieren:
 
Rond 12 mei, gebed en solidariteit:
 
Jongeren worden uitgenodigd om, waar zij wonen, een gebed te organiseren en een daad van solidariteit te bedenken, om zo broeder Roger te herdenken en zijn roeping om Christus te volgen in praktijk te brengen.
 
Samenkomst voor een nieuwe solidariteit: 9 – 16 augustus
 
Het hoogtepunt van de vieringen in 2015: deze week zal de afsluiting zijn van de drie jaar die gewijd zijn aan het zoeken naar een “nieuwe solidariteit”. Als je tussen de 18 en 35 jaar bent en je wilt deze zomer naar Taizé komen, kom dan in deze week!. Aankomst: zondag 9 augustus tussen 14.00 en 18.00. Vertrek: zondag 16 augustus na 19.00. Bijbelreflecties en workshops met sprekers van verschillende kerken en werelddelen. Zondag voor het vertrek zal er een afsluitend dankgebed buiten zijn met vertegenwoordigers van vele kerken. Er zullen die week geen familie en ouderengroep zijn, en de leeftijd van jongeren is minimaal 18 jaar.
 
Week voor religieuzen en een week voor jonge theologen
 
Van zondag 30 augustus tot zondag 6 september is er een Internationaal symposium voor jonge theologen: theologiestudenten, onderzoekers of hen die al ambt vervullen in de Kerk. Broeder Roger nam niet deel aan academische debatten over theologie. Maar hij heeft altijd vrienden gehad die theologen waren, en hij ontwikkelende een originele visie, die zowel terug te zien is in zijn teksten als in het leven van de gemeenschap en de jongerenontmoetingen. Protestantse, Orthodoxe en Katholieke theologen van verschillende landen zullen komen helpen om enkele aspecten van zijn gedachtegoed en de significantie van Taizé te belichten. http://www.taize.fr/nl_article16870.html
 
Van zondag 5 tot zondag 12 Juli is er een internationale ontmoeting voor mensen tot 40 jaar die een klooster- of religieus gemeenschapsleven leiden, zowel voor hen die nog in vorming zijn of die zich al verbonden hebben. http://www.taize.fr/nl_article16871.html
 
Europese ontmoeting in Valencia van 28 december tot 1 januari
 
Er wordt een groepsreis per vliegtuig (vanuit Schiphol) georganiseerd door VNB en een groepje jongeren. De kosten voor de reis liggen tussen de 150 en 200 Euro, inclusief de 4 uur durende busreis vanuit het vliegveld van Madrid (of Barcelona) naar Valencia. De bijdrage voor de ontmoetingen zelf (niet inbegrepen) zal ongeveer 70 Euro zijn. Het is vrij zeker dat iedereen in families ondergebracht zullen worden. De ontmoeting (gebedsdiensten , workshops en de maaltijden) speelt zich af in het oude centrum van de stad en in het park dat zich in het centrum bevindt. Natuurlijk is het belangrijk dat jongeren ook mee komen helpen als vrijwilliger en om mee komen zingen in het koor. Die jongeren komen de 26ste aan.
 
Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld voor gebeden met liederen van Taizé bij jou in de buurt op: https://nl-nl.facebook.com/taizeinnederland
 
Hartelijke groeten,
 
broeder Sebastiaan en broeder Jasper
Comments