Aiheet‎ > ‎

Osaatko Googlettaa?

 VIIKON INTERNET-VINKKI - OSAATKO GOOGLETTAA?

Kaikki me osaamme hakea tietoa Googlella internetistä, mutta useimmat voisivat opetella muutaman hakuniksin lisää. Google-hakukonetta kehitetään määrätietoisesti ja sen etumatka kilpailijoihin tuntuu vain kasvavan. Googleen kannattaa siis tutustua vähän perusteellisemmin. Googlen tiedonhaun perusnikseistä alla esimerkkinä yksinkertainen hakutehtävä stressistä.

1. Kirjoittamalla sanan stressi hakupalkkiin saa kunnioitettavan määrän viitteitä ehkä jopa vähän liikaa.  - Google Search Subject: stressi
2. Hakemalla samalla sanalla vain suomenkielisiltä sivuilta tulos putoaa huomattavasti: stressi
3. Hakemalla vain pdf-julkaisuja aineiston määrä vähenee edelleen ja laatu paranee koska useimmat maallikot eivät muuta vuodatuksiaan pdf-muotoon. PDF-rajauksella löytää yleensä artikkelityyppisiä sivuja: stressi filetype:pdf  
4. Aikaa rajaamalla voi tarkentaa hakutulosta uudempaa aineistoon:  stressi filetype:pdf  past year
5. Viimeisen vuoden aikana julkaistuja powerpoint-esityksiä stressistä on vain nelisenkymmentä. Powerpointeissa asiat ovat yleensä kiteytettyinä, joten runsaasti sivuja tuovassa haussa se on hyvä rajauskeino: stressi filetype:ppt past year
6. Kannattaa myös lisätä joitain sanoja, jotka rajaavat stressin esimerkiksi työpaikalle, jolloin saamme tulosjoukon pienennettyä vielä puoleen:
stressi työpaikka OR työpaikalla OR työssä filetype:ppt past year
7. Haun voi kohdistaa myös vain sivujen /artikkeleiden otsikoihin tai sivuja voi hakea vain jonkin organisaation sivuilta. Jos esimerkiksi haluaa hakea Googlen avulla mitä Työterveyslaitoksen sivuilta löytyy sanalla stressi niin hakupalkkiin voi kirjoittaa site:www.ttl.fi stressiTuloksena ovat kaikki ne sivut palvelimella www.ttl.fi, joissa esiintyy sana stressi. Viitteitä on vajaa 400 . Tosin hakemalla suoraan TTL:n omalla hakukoneella löytyy yli 1000 sivua!
   
Yllä muutamia yksinkertaisia haun jalostamistemppuja. Tapoja tarkentaa ja rajata hakuja on määrättömästi.  Haun lopputulos on aina riippuvainen siitä kuinka paljon hakija on vaivautunut miettimään mitä hän haluaa löytää.

Vielä Googlesta
- ylläesitettyjä hakumahdollisuuksia pääsee helpoiten käyttämään, kun siirtyy Googlen Tarkennettu haku/Advanced search -sivulle (huomaa, että Advanced search sivuilla enemmän hakuvaihtoehtoja)
- ohjeita Googlen käytöstä help-sivulta http://www.google.hu/support/bin/static.py?page=faq.html&hl=fi
- Googlen erikoisominaisuuksien lista http://www.google.com/intl/fi/help/features.html
- uutuuksista löydät parhaiten tietoa osoitteesta http://labs.google.com

- Googlen eri tuotteita http://www.google.com/options/index.html

Googlen perusasetuksista: Mene sivulle Asetukset/Preferences (hakupalkin oikealla puolella)  ja valitse seuraavat:  

1. Käyttöliittymän kieli = Suomi (tai joku muu omien mieltymysten mukaan)
2. Tulosten määrä = 50-100
3  Tarkista, että sinulla on valittuna Etsi kaikenkielisiltä web-sivuilta
4. Tallenna asetukset - sen jälkeen asetukset pysyvät koneellasi. Voit tietysti tarpeen mukaan valita muitakin vaihtoehtoja ja muuttaa asetuksiasi jälkeenpäin.

Tarkennettu haku-sivulla keskeisimmät vaihtoehdot   
1. Kun kirjoitat hakusanat kohtaan Kaikilla sanoilla, kaikkien sanojen oli esiinnyttävä samassa dokumentissa  eli sanojen väliin tulee AND-operaattori  (ei näytetä hakijalle).
2. Kun kirjoitat sanoja kohtaan Täsmällisellä ilmauksella voit hakea fraaseja eli sanojen on esiinnyttävä dokumenteissa juuri siinä järjestyksessä, jossa olet ne kirjoittanut
3. Kun kirjoitat kohtaan Millä tahansa sanoista, saat ne sivut, joissa yksikin kirjoittamistasi sanoista esiintyy eli sanojen väliin tulee OR-operaattori.
4. Kohtaan Ilman sanoja voit kirjoittaa ne sanat, joiden et halua esiintyvän etsimilläsi sivuilla eli sanojen eteen tulee NOT-operaattori (näkyy hakijalle -merkkinä sanan edessä).

Huomaa vielä, että kaikkien eri hakupalkkien väliin tulee AND-operaattori eli hakemillasi sivuilla pitää jokaisen hakuehdon täyttyä. Tämä tarkentaa hakuasi ja vähentää hyödyttömien sivujen lukumäärää huomattavasti paremmin kuin pelkkä Googlen etusivun hakupalkin käyttö. 

Keijo Halonen, informaatikko
Työterveyslaitos
Julkaiseminen, tieto- ja verkkopalvelut (HK-JULKA)
puh. 030 474 2389


Comments