Hem‎ > ‎

- Jag orkar inget mer… Söv ner mig. SNÄLLA, SÖV NER MIG!

skickad 9 feb. 2015 03:34 av Mikael Elmegren   [ uppdaterad 9 feb. 2015 04:46 ]

Gilla, dela och följ oss på Facebook om du vill :)

Intresseanmälan för beställning av boken - Tacksam för gåvan - 
hittar du här:

Vi har i dagsläget 6 st färdiga kapitel skrivna och lika många påbörjade. Nedan följer ett utdrag ur kapitlet hösten 1999. 

/Mikael Elmegren

- Hej Isabella. Vi, alltså jag, Tommy och Emilia tänker komma ner till dig och mamma i Göteborg nu, säger pappa glatt när han ringer.

- Hej pappa. Oj, ska ni komma hit? Det tycker jag inte är någon bra idé... är så trött och orkar inte underhålla er… Alltså, jag tycker inte alls att ni ska komma, för att vara ärlig.
- Jamen… vi behöver inte alls besöka dig på rummet och inte ska du känna att du måste underhålla oss. Nej, nej… Vet du vad? Vi kan stå utanför, där nere på gården och så vinkar vi till varandra genom fönstret istället, förslog pappa.
- Okej då, ni kan väl få komma då, svarade jag trött och utan entusiasm.

 När så pappa, Tommy och Emilia kom fick de trots allt besöka mig på rummet och det kändes rätt bra att de var här hos mig. Men trött och slut var jag och underhållning kunde de glömma. Efter bara någon timme blev jag förflyttad från hjärtspecialistavdelningen till IVA. Mina besökare fick gå till anhörigvillan.

Dagen efter talar två läkare med mamma, pappa och Tommy. De förklarar att jag blir allt sämre och är väldigt skör. Besöket dagen innan hade tagit ordentligt på mina krafter och läkarna rekommenderar dem att fortsättningsvis ransonera besöken. Även om det naturligtvis också är viktigt och känns bra att de besöker mig korta stunder varje dag, så tar det på krafterna. Krafter som jag inte har. Samtidigt får de ännu ett sorgligt besked. Det räcker nu inte längre bara med en hjärttransplantation. Även mina lungor behöver bytas ut. Hur stor är chansen att man ska hitta ett nytt hjärta? Och hur stor är chansen att hitta både hjärta och lungor samtidigt? Många donatorer, långt ifrån alla, är exempelvis trafik- och andra olycksoffer. Många gånger är just då lungorna väldigt skadade eller söndertrasade. Inte nog med det. Jag börjar få infektioner i kroppen. Allt det här sammantaget minimerar mina chanser att överleva. Mamma, pappa och Tommy börjar nu förbereda sig på ett sorgligt slut på den här historien.

Dagarna kommer och går. Det är nya undersökningar, provtagningar och mätningar varje dag. Efter en vecka är det ett nytt möte för mamma, pappa och Tommy med läkarna. De har bland annat ett gott besked att komma med. De har kommit fram till att jag inte behöver någon lungtransplantation. Men ett nytt hjärta är ett måste. Samtidigt meddelar de dem att jag nu står överst på den skandinaviska hjärttransplantationslistan. Att mina lungor inte behöver bytas är det första positiva besked de fått sen jag kom hit men ingen vet riktigt hur länge jag ska orka. Att stå överst på prioriteringslistan – är det positivt kan man fråga?

Jag ligger nu på IVA. Har tre ställningar med automatsprutor och droppflaskor vid sängen. Jag är aldrig ensam för två sköterskor är konstant stationerade i mitt rum. De får inte lämna rummet samtidigt. Och varje kvart får de nya ordinationer. Mina tankar börjar handla om döden och jag är rädd och har dödsångest. Jag frågar flera gånger såväl pappa som personalen om jag kommer dö nu?

- Nej, du kommer inte dö. Det kommer bli bra ska du se, säger pappa.
Pappa vet.
Personalen håller sig mer neutral, det är de nog utbildade till att göra.

Sköterskorna inne hos mig har stenkoll på mina lungvärden. Varje gång värdena försämras, vilket de gör de ganska ofta, så får jag trä en så kallad CPAP-mask över mitt huvud och ansikte. Ett andningshjälpmedel som ger ett övertryck i andningsvägarna och underlättar andningen. Det blir allt oftare som jag får dra på mig den där CPAP-masken och jag blir allt mer förtvivlad. Ibland går det knappt en minut mellan från att masken åker på efter att jag nyss tagit av den. Jag får panik. En helt jävla galen panik och till slut bönar, ber och skriker jag med de sista krafterna jag har.

- Jag orkar inget mer… Söv ner mig. SNÄLLA, SÖV NER MIG!
Mina böner hörsammas och jag sövs snart ner. Skönt!