Hem‎ > ‎

Alla hjärtans dag - Även Hjärttransplantationers dag

skickad 14 feb. 2015 10:45 av Mikael Elmegren   [ uppdaterad 14 feb. 2015 11:01 ]Isabella har figurerat i ett flertal artiklar
i media. Nedan följer ett antal länkar där
ni kan läsa mer om Isabellas dramatiska liv.
 
Isabella Röger har gett livsenergin ett ansikte. 
Idag, på Alla hjärtansdag, var Isabella och gjorde sin första föreläsning på Petrigården i Gammelstad - Luleå. Inte ett öga var torrt.
Isabella berättar om den tacksamhet hon känner för den gåva hon fick. Ett liv.

Isabella kommer från Chile som litet spädbarn till familjen Röger i Luleå i januari 1978. Efter en fin barndom där livet fungerar lika självklart som för alla andra barn börjar Isabella uppvisa trötthetssymptom i tretton - fjorton års ålder. Vid en basketmatch avbryter hon sitt deltagande och sätter sig på en bänk och är helt slut. 

När energiknippet självmant avbryter en basketmatch och sedan ber sina föräldrar att ta henne till doktorn, ja då är det allvar. Isabella är inte den som normalt ger upp.

Efter diverse läkarbesök och utredningar kommer man så fram till att Isabella har ett hjärtfel. Diagnosen Hypertrof Cardiomyopati, dvs hjärtsvikt ställs.
Hon blir allt mer medtagen och har svårt att orka med skolan och får därför hemundervisning.

Efter högstadiet börjar hon på gymnasiet. Där träffar hon den 22 år äldre Tommy som jobbar som vaktmästare och en äkta kärlek mellan Isabella och Tommy tar sin början. Trots omgivningens invändningar och kommentarer fortsätter de sitt förhållande och med tiden flyttar de samman och Isabella blir gravid.

Under graviditeten 1997 blir Isabella allt sämre och i samband med att förlossningen närmar sig börjar också oron tillta. Hur ska Isabellas hjärta och dåliga lungor klara av en förlossning. Det hela håller på att sluta i total katastrof. Inom loppet av ett para dagar förflyttas Isabella från Bodens lasarett via Umeå Regionsjukhus till specialist intensivvård på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Under samma period börjar Tommy uppvisa symtom på att något inte är som det ska. Han börjar snubbla och tappa balansen. 

Med tiden repar sig Isabella och får återvända hem till Luleå. Nu kommer hon hem till en familj med en liten välskapt flicka. Emilia. Under våren 1998 får Tommys märkliga symtom en förklaring. ALS

Efter en utlandsresa 1999 tilltar Isabellas symtom och efter en lång period av flera akutbesök blir hon så inlagd på Luleå Lasarett och ligger där fram till september 99. Då hennes tillstånd inte blir bättre agerar hennes föräldrar och kontaktar Sahlgrenska som ordnar så hon omedelbart förflyttas till Göteborg och den specialistvård som finns där. Hon placeras i transplantationskö och man börjar vänta på ett lämpligt hjärta ska doneras. 

Medan veckorna går uppstår några kritiska tillfällen som Isabella trots allt och mot alla odds otroligt nog överlever...

Ovan är bara ett kort kort sammandrag av Isabella Rögers liv fram till hösten 1999 då hon i sista minuten får en hjärttransplantation. 

Hela historien från 1977 tills dags datum får du läsa om i den bok som Isabella tillsammans med mig, Mikael Elmegren, håller på att skriva. Boken - Tacksam för gåvan - beräknas vara klar till sommaren 2015. Du kan redan nu boka ett exemplar här.

Syftet med boken är att du ska göra ett aktivt val medan du kan, 
då behöver ingen välja åt dig när du inte kan 
Vad och hur du väljer är din ensak. 

Undertecknad känner en stor tacksamhet till att fått lära känna Isabella och hennes underbara familj.

Fotograf Camilla Niemi ordnade fina bilder på evenemanget.

/Mikael Elmegren

Comments