2013, uit de media: voortbestaan Huize Tabora in gedrang

Werking rond kansarmen in gedrang door aanleg potpolder

Artikel uit Gazet van Antwerpen, 12 februari 2013 - Auteur: Ilse Van Prinsen - Foto: Gert Cools

Huize Tabora op de Scheldelei in Kruibeke moet wijken voor de aanleg van de potpolder. Twee weken geleden kreeg de vzw, die tal van projecten rond kansarmen heeft uitgewerkt, te horen dat het gebouw wordt onteigend. Hun toekomst in Kruibeke wordt daardoor erg onzeker.

“De vzw Tabora bestaat al zestien jaar en vestigde zich in 2007 in dit leegstaande gebouw aan de Scheldelei”, vertelt directeur Marie-Jeanne Sente. “De gemeente, die eigenaar is, kon en mocht er niets aan doen, want het staat in het toekomstige overstromingsgebied. Maar wij kwamen tot een akkoord om het te huren voor een symbolische euro. Antoine Denert verzekerde ons dat we hier konden blijven.”

Eind januari kreeg de vzw te horen dat de onteigening in gang was gezet en dat zij in augustus moet vertrekken. “Geen enkele brief van de gemeente”, reageert Sente verbolgen. “Wij vielen echt uit de lucht. Ik begrijp echt niet waarom de ringdijk, waarvoor wij moeten wijken, niet vijf meter kan worden verplaatst.”

“Onmogelijk”, zegt burgemeester Jos Stassen (SamenVoorKruibeke). “Bij de opmaak van de plannen voor het overstromingsgebied in 2001 werd al onderzocht of het gebouw kon blijven. De dijk er rond leggen, zou een waterprobleem creëren. Als de polder klaar is, staat het daar tweemaal per dag onder water. Nu volgt de uitvoering van wat al lang geleden beslist is. Ik was ervan overtuigd dat de vzw wist dat zij ten laatste in 2014 weg moest. Donderdag bekijken we mogelijke oplossingen.”

Voormalig burgemeester Antoine Denert (N-VA) heeft zich altijd verzet tegen de onteigening. “Ik zal me ook blijven verzetten. Het gebouw is in perfecte staat en wordt goed beheerd. Dit is gewoon een teken van het nieuwe bestuur dat het helemaal meewerkt aan de potpolder. Het pakt graag uit met een sociaal beleid. Hoe sociaal dat wel is, zal nu moeten blijken.”

Comments