2011, uit de media: jonge vreemdelingen leren Nederlands tijdens zomervakantie

Uit: Het Nieuwsblad, regio Hasselt, 6 augustus 2010

Auteur: Ralph Gregoor (copyright)

 

Jonge vreemdelingen leren onze taal tijdens zomervakantie

 

Nederlands in een maand tijd

 

Het is de eerste keer dat in Limburg een stoomcursus Nederlands wordt gegeven aan jonge nieuwkomers in onze provincie. Deze jongeren, meestal niet-begeleide vreemdelingen, komen in een nieuw land terecht en volgen tijdens het schooljaar doorgaans onthaalklas voor anderstaligen. Nu kregen ze echter de gelegenheid om tijdens de maand juli in de ACW-lokalen van Hasselt al spelend Nederlands te spreken.

Deze week mochten ze hun diploma gaan afhalen in de raadzaal van het stadhuis in Hasselt. De 16-jarige Sami Nazari uit Afghanistan behaalde zijn diploma zelfs met grote onderscheiding. “Ik ben dan ook heel blij dat ik heb deelgenomen aan de cursus”, zegt Sami. “Ik woon sinds 2008 in Genk, nadat ik moest vertrekken uit Afghanistan.”

“Voor mij is het belangrijk dat ik jullie taal leer omdat ik anders niet volledig kan integreren. De taal is bijvoorbeeld nog vaak een probleem op mijn school waar ik studeer voor lasser.” Sami vindt de uitspraak ook moeilijker dan het schrijven. Op zijn dictee behaalde hij bijvoorbeeld 9,5 op 10. “De klanken ei en ie zijn bijvoorbeeld moeilijk te onderscheiden. Ook de grammatica is helemaal anders dan in mijn moedertaal.”

Woordspelletjes

De persoon die de jongeren vier dagen per week, een maand lang, probeerde Nederlands bij te leren, was lesgeefster Nathalie Janssens uit Geel. “In het dagelijkse leven ben ik vertaler-tolk, maar ik heb ook een lerarenopleiding gevolgd”, zegt Nathalie.

“Het was niet altijd even eenvoudig om de jongeren in de vakantieperiode te motiveren, maar dat loste ik op met woordspelletjes en voldoende variatie. Lezen, schrijven, luisteren, spreken, echt alles hebben we gedaan.”

De leerlingen werden ook ingedeeld in twee groepen. “Niveau 1 was voor de jongeren die nog maar net hier waren en dus weinig tot geen Nederlands kenden. Niveau 2 was dan voor de gevorderden. Bij de nieuwelingen begin je het beste met een vreemde taal die ze een beetje kennen om zo over te gaan tot het Nederlands.”

De zomerschool is dus een initiatief van de Limburgse, Vlaams Brabantse en Brusselse Voogden van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (OLIV) in samenwerking met het Open Leercentrum Athena. “We zijn dan ook blij dat we deze cursus kunnen geven in Limburg”, zegt Marie-Jeanne Sente van Athena. “Taal is nog altijd de hoeksteen om te zoeken naar werk. We zijn echter geen school, maar proberen op een speelse manier en via individuele begeleiding jongeren wat bij te leren.”

De stad Hasselt zal waarschijnlijk vaker zulke initiatieven steunen, mogelijk zelfs tijdens elke vakantieperiode.

Comments