Athena - Open Leercentrum in Hasselt

 
 

 

Athena – Open Leercentrum in Hasselt

 

(Foto: Het Belang van Limburg, 7 januari 2011 (copyright))

  

In 2010 organiseerde Athena – Open Leercentrum, in samenwerking met de vzw OLIV en de stad Hasselt, zijn 'Antwerpse' zomercursus Nederlands ook in Hasselt (Runkst). Het stadsbestuur was meteen zo enthousiast dat coördinatrice Marie-Jeanne Sente uitgenodigd werd om een permanent leercentrum te vestigen in de ‘hoofdstad van de smaak’. Een verzoek waar Athena, met ingang van 6 januari 2011, graag is op ingegaan.

Immigranten en andere nieuwkomers leren hier Nederlands. Iedereen kan zich hier trouwens voorbereiden op een examen voor de ‘Middenjury’ (d.i. de Centrale Examencommissie) om met een inhaalbeweging het Diploma Hoger Secundair Onderwijs te behalen.

Net zoals in Antwerpen (en Kruibeke) gaan ook hier de lessen tijdens de schoolvakanties gewoon door.

Marie-Jeanne Sente, coördinatrice van Athena – Open Leercentrum, formuleerde tijdens de openingsreceptie de visie van de vzw als volgt (*):

 

“Onze gasten zijn vooral jongeren en kinderen, maar ook volwassenen die elk een speciaal levensverhaal bij zich dragen. Wij trachten die zware rugzak steen voor steen te lossen, zodat de kinderen op een rustige manier hun leven terug kunnen opbouwen in ons land.

De basis daarvoor blijven de taallessen Nederlands. Wie daarmee klaar is, kan instappen in modules waar informatica wordt aangeboden. Maar ook praktische dingen als sport
of werken in de keuken komen aan bod.

 

We willen deze mensen hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Daarom doen we er bijvoorbeeld alles aan dat ze ook tijdens de vakanties Nederlands blijven spreken en schrijven. Anders gaat er thuis, waar de ouders de taal vaak niet kunnen, te veel verloren.”

 

 

Athena in Hasselt, gevestigd in Torenstraat 28, is telefonisch te bereiken op 011 56 26 33 

 

(of gsm: 0484 06 34 59 / e-mail: tabora.athena@gmail.com). 

 

 
(*) Citaat zoals gepubliceerd in een artikel in Het Belang van Limburg van 7 januari 2011. 
Lees hier een artikel over de zomercursus van 2010 in Hasselt, dat op 6 augustus 2010 in de regionale pers verscheen:
 
Comments