gróf Széchenyi István halálának évfordulójára

Gróf Széchenyi István Emléktúra


Gróf Széchenyi István a „LEGNAGYOBB MAGYAR” halálának évfordulójának emlékére a Nádas-tó Környezetvédő Csoport minden évben emléktúrát szervez a Velencei-tavon.


Ezzel a gesztussal hajtunk fejet Szécsényi gróf egyéb hazafias érdemei mellet, a sportszeretetének is. A lovas sport meghonosítása után evezős hajókat vásárolt Angliából, és barátaival túrázott  Pozsony és Bécs között.

Megalapította az első Hajós Egyletet,  versenyeket szervezett pl. a Lánchidat építő munkások részére, az egyik hajót Clark Ádám kormányozta.

Személyes példamutatása sok követőt vonzott, ezért is tiszteljük a magyarországi vízi sportok és vízi túrázás atyjaként.


A fent említett  szervezet emléktúrát szervez

Április 20 és  május 15 közti időszakban (a pontos időpontról érdeklődjön a szervezőnél!

10 és 12 órai indulásokkal

a Velencei-tavi „Csillárka vízi tanösvényen”, melyre minden vízi sportszerető barátunkat

meghívunk.


Helyszín: Agárd, 

Park Strand és Kemping

Chernel István u. 51-52.


A túra nagyon romantikus, mintegy 2 órát  kenuzva kirándulunk a tó nádasai között

Mentőmellényt, hajót 70 főig biztosítunk, előképzettség nem szükséges!


A részvételi díj ennek az alkalomnak tiszteletére ingyenes.


Természetesen örömmel vesszük azok csatlakozását is, akik saját hajójukat leporolják és csatlakoznak a túrához, biztosíthatjuk, hogy tudunk olyan útvonalat, ahol még nem járt!


A szervezés, tervezés könnyítése érdekében kérjük, jelezze részvételi szándékát a következő e-mailon:

Kiss Gábor      

nadasto@gmail.com

telefonon

06/30/3630078


Természetismereti tanösvény túra útvonaláról részletesen tájékozódhatnak a

www.totura.hu    honlapon


Osztálykirándulásra, csoportokat egész évben várunk 850/fő áron. 150.évforduló

2010 április 17. 10 órakor megrendezett emléktúra visszhangjai:

  Forrás:


Széchenyi emléktúra a Velencei - tavon

Gróf Széchenyi István, a "legnagyobb magyar" halála 150. évfordulójának emlékére a Nádas-tó Környezetvédő Csoport és a Velencei-tavi Vízi Sportiskola Nonprofit Kht. emléktúrát szervezett április 17-én, a Velencei-tavi vízi tanösvényen. Tarajos hullámok ide,  első fokú riasztás oda - jöttek is szép számmal a merész sportbarátok.

 

 

 

" Minden tiszteletem és elismerésem azoké, akik vállalják ezt a megmérettetést. Büszkék vagyunk arra, hogy Fejér megye Önkormányzata lehet a fenntartója ennek az intézménynek, és örülünk, hogy lehetőséget tudunk biztosítani arra, hogy aki szeretné, még jobban megismerhesse azokat az értékeket, amelyeket ajándékba kaptunk az égtől. " - kezdte köszöntő beszédét dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

 

 

" Az, hogy Gróf Széchenyi István emlékének adózunk most, talán furcsa lehet, hiszen ő nagy politikusként vonult be a történelembe, de mégis olyan emberről beszélhetünk, aki minden területen próbált példát mutatni: hogyan használhatjuk ki a lehetőségeinket, hogyan lehetünk többek napról-napra, ha megragadjuk az értékeket, amelyek körülvesznek bennünket. Egy példát kiragadva: Széchenyi István volt első magyar hajós egylet megalapítója, ami nagy dolog volt abban az időben, s ő maga is hajózott, versenyzett. Példát mutatott a természetvédelemben, a természet megismerésében."- méltatta a " legnagyobb magyar " érdemeit az elnök asszony.

 

"A mai napon különösképpen kívánom, hogy aki elindul a mai romantikus, gyönyörű vízitúrán, el tudjon szakadni attól a gyötrelmes világtól, ami egyébként a hétköznapokban körülvesz bennünket. Ilyenkor sokkal erősebben gondolunk arra, milyen feladataink vannak, hogy védjük ezeket az értékeket. Kénytelen vagyok minduntalan felhozni azokat az ügyleteket, amelyeket közös erővel sikerült megakadályoznunk " - utalt a sukorói kaszinóvárosra dr. Balogh Ibolya. Ha ez nem sikerült volna, ma-holnap a fél Velencei - tó be lenne hálózva fedett korcsolyapályákkal, kaszinókkal, a gazdagok kénye-kedvére, akiket nem a tó szépsége érdekel."
 
 
 
 
 
 
 
 
Kiss Gábor, a Nádas-tó Környezetvédő Csoport vezetője, a túra szervezője rövid "munkavédelmi oktatása" után, a bátor résztvevők mentőmellénybe bújtak, evezőket markoltak és - a nagy érdeklődésre való tekintettel -, több turnusban, lelkesen vágtak neki a kenukkal a Velencei-tó felfedezésének.
 
 
A megpróbáltatások hívei ma megláthatták, amit a médiából, könyvekből, de az internetről sem lehet megtapasztalni.
 
2010-04-17
 

Forrás
Székesfehérvár honlapja Magyarország - 2010. 04. 19.
Gróf Széchenyi István Vízi Emléktúra a Velencei-tavon
A Gróf Széchenyi István Vízi Emléktúra a szeszélyes és szeles időnek betudhatóan a vártnál talán kevesebb, ám igen lelkes résztvevővel indult útnak a Velencei-tavon.
 
 A "legnagyobb magyar" halálának 150. évfordulójára meghirdetett túra előtt dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke szólt a gróf modern Magyarország megteremtésében játszott kimagasló szerepéről, melynek része volt az evezőssport hazai meghonosítása is. Illik tehát minden hazai vizünkön tisztelettel megemlékezni róla - mondta, és illik tavainkat, partjainkat az ő szellemében a köz javára megóvni. Nem engedhető meg így az sem, hogy például kaszinóváros építésére áldozzuk fel azt, és az sem, hogy szennyezett hulladékkal csúfítsák, mérgezzék. A megyei önkormányzat azon lesz, hogy a Velencei-tó mindig a mostanihoz hasonló kezdeményezéseknek legyen az otthona, és az ezeket segítő civileket, szervezeteket fogja támogatni -mondta. A többnyire kisgyermekekkel érkezők a mentőmellények felcsatolása és a hajók beosztása után vízre is szálltak. A résztvevők másfél órás, élményekkel teli úton ismerkedhettek a tó nádasaival, élővilágával, szépségeivel.

 


Gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulójáról különleges eseménnyel emlékezik meg a Nádas-tó Környezetvédő Csoport és a Velencei-tavi Vízi Sportiskola Nonprofit Kht. A két egyesület április 17-én velencei tavi túrát szervez a Legnagyobb magyar tiszteletére.

 

Az ország minden pontjáról várjuk a kajakosokat, kenusokat, evezősöket április 17-én 10 órától a Velencei-tavi vízi tanösvényre. A gróf Széchenyi István emléktúra két-három órás romantikus barangolást nyújt a tó nádasai között, a Nádas-tó Környezetvédő Csoport és a Velencei-tavi Vízi Sportiskola ezzel az eseménnyel kíván fejet hajtani a Legnagyobb magyar emléke előtt, aki nem csak a lovas-, de az evezőssportot is meghonosította hazánkban.

„Széchenyi hozta be az első evezős hajókat Angliából, megalapította az első Hajós Egyletet, sőt versenyeket is szervezett példának okáért a Lánc-hidat építő munkások számára. Ez az egyik apropója az emléktúránknak, ugyanakkor szeretnénk minden vízi sportot szerető embert megmozgatni, egy kicsit több figyelmet szentelni a Velencei-tónak. A túrát nagycsoportos óvodás kortól ajánljuk mindenkinek. Hajót és mentőmellényt 70 főig tudunk biztosítani, ám bízom benne, hogy a tó környékén élő lakosok közül sokan leporolják a hajóikat és velünk tartanak majd ezen a szép túrán. Én az elmúlt években több ezer diákot kísértem már ezen a tanösvényen, a helyszín, az élővilág, a tó szépségei megérnek egy pár órás barangolást.”