Bemutatkozás

Szakkollégiumok a Partiumban

 

Lelkes doktoranduszok és egyetemi hallgatók közös érdeklődéséből született meg a CHERD-Hungary új kutatása, amely a Szakkollégiumok a Partiumban nevet viseli.

Arra keressük a választ, hogy milyen szerepet játszanak a mai szakkollégiumok a regionális egyetemek életében. Egy olyan határmenti régióban gyűjtjük csokorba és elemezzük a szakkollégiumokat, ahol az oktatás sok-sok szálon összefonódik, az országhatárokon is átnyúlva. Ez a régió a Partium, amely Magyarország, Románia és Ukrajna egy-egy szeletéből tevődik össze egységes régióvá. Úgy véljük, hogy ezen egység fennmaradásában nagy szerepet játszanak a szakkollégiumok is.

Kutatásunk tekinthető összehasonlító vizsgálatnak is abból a szempontból, hogy a határ különböző oldalain létező szakkollégiumok sajátos lokális karakterisztikumaira kívánunk rámutatni, miközben szem előtt tartjuk azok regionális szerepét is. Tehetséggondozó szervezetként tekintünk a szakkollégiumra. Szervezetként vizsgáljuk a bennük működő szervezeti dinamikát, külső kapcsolatokat, szervezeti szabályokat (bekerülés, működés, kimeneti hatás), stb.

Ugyanakkor a szakkollégiumok hallgatói bázisát is meg kívánjuk ismerni. A szervezeti oldal mellett tehát nagy hangsúlyt fektetünk a benne résztvevők (az emberi oldal) megismerésére is.


Munkánkkal szeretnénk hozzájárulni a szakkollégiumok sikerességéhez. Célunk, hogy rávilágítsunk a szakkollégiumok aktuális kérdéseire, nehézségeire, társadalmi szerepvállalásuk jelentőségére.

 

Főbb kérdéseink:

  • Milyen szerepet játszanak a szakkollégiumok abban a társadalmi kontextusban, amelyben élnek, alkotnak, és amely részéhez tartozónak vallják magukat?
  • Mi a szakkollégiumok szerepe a mai felsőoktatásban?
  • Milyen céljaik és funkcióik vannak?

 

Kutatócsoportunk tagjai:

Bordás Andrea

Ceglédi Tímea

Fónai Mihály, Dr. habil.

Győrbíró András

Kardos Katalin

Kovács Klára

Márkus Zsuzsanna

Pornói Rita

Pusztai Gabriella, Dr. habil.

Szabó Anita

Tőzsér ZoltánÉrdeklődéssel várunk minden kérdést, észrevételt, javaslatot, ami a kutatáshoz kapcsolódik.

Gondolkodjunk együtt!


Elérhetőségeink:

t.cegledi@gmail.comVizsgálataink a Campus-lét kutatás (OTKA K 81-858), valamint a "HERD: Higher Education for Social Cohesion – Cooperative Research and Development in a Cross-border Area" (HURO/0901/253/2.2.2) kutatási projekt részét képezik.

http://campuslet.unideb.hu/

http://ni.unideb.hu/herd/