Mi ez ?

BluesSalt szájharmonika mikrofon

A BlueSalt fantázia névre keresztelt szájharmonika mikrofon egy alacsony költségvetésű, kimondottan jó ár/érték arányú, elsősorban blues zenei stílusban használható szájharmonika mikrofon. A BlueSalt szájharmonika mikrofon egy i-mic, azaz egy egyedileg, kis példányszámban, minimális eszköz igénnyel hobby project-ként készített termék. Rendszerint i-mic jellegű szájharmonika mikrofont az ember saját magának barkácsol. Így kezdődött ez a BlueSalt esetén is. Miután elkészült a mikrofon, megmutattam pár barátomnak, többek között Pribojszki Mátyásnak, s arra biztattak, készítsek pár darabot azok számára, akiknek nincs kedvük, idejük, felszerelésük saját kezűleg elkészíteni.

A téma részletes tárgyalása nélkül (ezt sokkal avatottabb szerzők már megtették) néhány szó a szájharmonika mikrofonokról álltalában:

A szájharmonika hangjának mikrofonnal és erősítővel történő kihangosítása alapvetően kétféle módon történhet. Egyik esetben az a cél, hogy a hangszer eredeti hangját lehetőleg változatlan minőségben erősítse fel a technika. E célra rendszerint normál ének mikrofonokat szokás használni. A másik esetben a szájharmonika egész más hangszínt kap az erősítés során, s sokkal inkább hasonlít egy szaxofonhoz, mint egy szájharmonikához. Ez esetben úgynevezett szájharmonika mikrofont szokás használni, melyet a játékos a kezeibe zár, egy kis üreget kialakítva a szájharmonika és a mikrofon között.

A BlueSalt szájharmonika mikrofon az utóbbi esetre (amikor a torzított hangszín elérése a cél) nyújt egy  olcsó alternatívát a kereskedelmi forgalomban kapható nagy nevű (és drága) szájharmonika mikrofonokkal szemben.

BlueLight szájharmonika mikrofon

Egy blues szájharmonika mikrofon esetén fontos szempont a "mojo". Ez elég megfoghatatlan fogalom, de egyértelműen ide tartozik a szájharmonika mikrofon külalakja. Erre kínál megfizethető lehetőséget a BlueLight névre keresztelt szájhamonika mikrofon verzió. Felépítése, hangja nagyon hasonlít a BlueSalt szájharmonika mikrofonéhoz, azonban a ház sótartó helyett egy fém bicikli lámpa teste. Ily módon kinézetre még inkább hasonlít egy klasszikus "bullet" mikrofonhoz.