Κρίσιμο σημείο της ιστορικής πορείας του Νηπιαγωγείου

αναρτήθηκε στις 21 Νοε 2017, 7:35 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

17/11/2017

Συνάδελφισσες/οι

Αυτή την περίοδο το Νηπιαγωγείο βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της ιστορικής του πορείας.Πολλοί κύκλοι, απειλούν και προβαίνουν συντονισμένα σε ενέργειες οι οποίες  υπονομεύουν το  αναγνωρισμένο από την κοινωνία κύρος του έργου του .

Και το Υπουργείο συνεχίζει να κάνει εξαγγελίες για  Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση,  χωρίς να κάνει καμιά προετοιμασία και οργάνωση για τη νομοθέτηση και την εφαρμογή της!

Παραθέτουμε μερικές από τις εξαγγελίες:

 Νικόλαος Φίλης: 26 Απριλίου 2016 στη Βουλή για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση.

«....μας λείπουν 500 θέσεις νηπιαγωγείων. Στο πρόγραμμά μας, σύντομα, θα προχωρήσουμε σε αυτήν την κάλυψη των κενών. Έχει να κάνει με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και με άλλες διαδικασίες, αλλά το δίνουμε από σήμερα στην κοινωνία. Θέλουμε τα προνήπια να πάνε στα νηπιαγωγεία και να διευκολύνουμε έτσι τη διαμόρφωση των σχολικών τάξεων και κοινοτήτων.»

Νικόλαος Φίλης: 25 Απριλίου 2017 Ομιλία στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για την Εκπαίδευση του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ.

«Δεύτερη προτεραιότητα: η καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Πρόκειται για έναν θεσμό που η καθιέρωσή του ανάγεται στο 1985...»

Κώστας Γαβρόγλου: 14 Δεκεμβρίου 2016 - Προγραμματικές δηλώσεις.

«Σχεδιάζεται η προσθήκη ενός έτους στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση»

Κώστας Γαβρόγλου:  8 Μαρτίου 2017

«Αυτά είναι τα σχέδιά μας για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης - Τι αλλάζει: Δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο με αναμόρφωση αναλυτικού προγράμματος σπουδών με έμφαση στη διαφοροποιημένη παιδαγωγική.»

Κώστας Γαβρόγλου: 28Σεπτεμβρίου 2017 στη συνάντηση με τη ΔΟΕ

Δέσμευση για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο .

Κώστας Γαβρόγλου: 25 Οκτωβρίου 2017 Ημερίδα για το Νέο Δίκτυο Δομών Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού έργου

Ο Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε για την Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στο Δημόσιο νηπιαγωγείο

Αλλά το Υπουργείο

δεν έχει δημοσιοποιήσει  ούτε ένα στοιχείο σχετικά με το σχεδιασμό και τις ενέργειες που θα έπρεπε να έχουν γίνει για να υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της.

Ας σταματήσει πια ο εμπαιγμός!

Το Υπουργείο μένει  στις εξαγγελίες του και  κάποιοι άλλοι βρίσκουν το χώρο για να προωθήσουν τα σχέδιά τους για ενιαία προσχολική αγωγή (έχουν διαγράψει τελείως τη λέξη φροντίδα από τον όρο για να υπάρχει σύγχυση στην κοινωνία  )από 0-6χρόνων, όχι βέβαια δημόσια και δωρεάν αλλά με τροφεία ή voucher στους δήμους!

   
Οι παρεμβάσεις των δημάρχων (ΚΕΔΕ), τόσο σε κεντρικό επίπεδο (συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Εσωτερικών και Κοιν. Αλληλεγγύης  για την απόσυρση της εξαγγελίας Γαβρόγλου και τη δημιουργία Ενιαίου Πλαισίου Προσχολικής Αγωγής 0-6  χρονών στους Δήμους)  όσο και σε τοπικές συνεντεύξεις στα ΜΜΕ  αυξάνονται και γίνονται όλο και πιο συστηματικές. Θέτουν  για άλλη μια φορά την κατάργηση και του ενός έτους Υποχρεωτικού Νηπιαγωγείου (αν και υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του ΣΤΕ 1505/2013)  και εντείνουν  τις προσπάθειές τους για υπαγωγή των Νηπιαγωγείων στους Δήμους.

Το σωματείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ διοργανώνει συγκεντρώσεις  κατά της εξαγγελίας για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό από τα κοινά προβλήματα, τη διάσπαση και τον «αλληλοσπαραγμό» των εργαζομένων. Υπηρετώντας άλλα συμφέροντα, χρησιμοποιεί συνθήματα, αφίσες, κείμενα και εικόνες που τρομοκρατούν γονείς, προσβάλλουν εργαζομένους  και προβάλλουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το Νηπιαγωγείο.

Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζεται η συζήτηση  για ενοποίηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων ΑΕΙ και των Βρεφονηπιοκόμων ΑΤΕΙ,  με κριτήρια όχι παιδαγωγικά αλλά οικονομικά .

Η ενοποίηση  θα οδηγήσει στην  υποβάθμιση των σπουδών αλλά και  στην «ελαστικοποίηση» των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.

Είναι εμφανές ότι όλα αυτά δεν έχουν ως στόχο ούτε την ενδυνάμωση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου ούτε τη στήριξη των νηπιαγωγών και  των βρεφονηπιοκόμων και φυσικά ούτε το καλό των παιδιών.


Συναδέλφισσα/ε

Την Παρασκευή οφείλεις χωρίς υπεκφυγές και αναθέσεις σε τρίτους  να δώσεις δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση με το πανό του Συλλόγου σου και να απαιτήσεις Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά 4-6 ετών αποκλειστικά στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

  Για να υπερασπιστείς

  • το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης
  • το δικαίωμα όλων των παιδιών 4-6 ετών στη φοίτηση στο Νηπιαγωγείο (χωρίς αποκλεισμούς και προϋποθέσεις )
  • το δικαίωμα όλων των παιδιών σε Ποιοτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση

 

Στον αγώνα αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι .

Στις 24 Νοέμβρη κάθε σύλλογος , κάθε συνάδελφος οφείλει να δώσει δυναμικό παρόν στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στις 1.30μ.μ.

ĉ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ,
21 Νοε 2017, 7:35 π.μ.
Comments