ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

αναρτήθηκε στις 1 Μαρ 2018, 12:45 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   [ ενημερώθηκε 2 Μαρ 2018, 12:44 μ.μ. ]

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

Αθήνα 28/2/2018

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

 ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ  ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

 

 Ψηφίστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2018  το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

 Με το άρθρο 33 και με την προσθήκη της υπ. αριθμόν 1498 /162 τροπολογίας ορίζεται ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών γίνεται σταδιακά υποχρεωτική από το σχολικό έτος 2018-19. Στην  τροπολογία αναφέρεται επίσης ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών στα νηπιαγωγεία θα γίνει υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας. Το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία : ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες ψήφισαν «ΝΑΙ», Νέα Δημοκρατία, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ», ενώ η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι  ψήφισαν «ΟΧΙ».

Παράλληλα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου  το τμήμα   Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας , εντάσσεται  αυτόνομο  στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ονομάζεται Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία. Στη δε αιτιολογική έκθεση  ορίζεται ότι το τμήμα  αφορά την αγωγή και φροντίδα παιδιών ηλικίας  0-4 ετών. Το παραπάνω άρθρο υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και καταψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, τη Χρυσή Αυγή, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.), το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Συνάδελφοι,

Η εξέλιξη αυτή

  • αποτελεί δικαίωση για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών . Ο αποκλεισμός της ηλικιακής ομάδας των προνηπίων από την εκπαίδευση είναι έγκλημα εναντίον αυτών των παιδιών και ντροπή για ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η  κοινωνική αδικία είναι απίστευτη, αφού υπάρχουν προνήπια που έχουν την τύχη να φοιτήσουν σε Νηπιαγωγείο και προνήπια τα οποία δεν φοιτούν. Η κατάληψη των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς  από παιδιά 4-5 ετών που είναι εκτός εκπαιδευτικού συστήματος και ο αποκλεισμός μικρότερων παιδιών 0-4 ετών από δομές αγωγής και φύλαξης αποτελεί  ένα  σύνθετο πρόβλημα γιατί  δημιουργεί  ένα φαύλο κύκλο αποκλεισμών παιδιών, ιδιωτικοποιήσεων κομματιών της εκπαίδευσης και φθηνών και ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • αποτελεί δικαίωση για τους/τις  Νηπιαγωγούς και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα που για πολλές δεκαετίες είχαν ως αίτημα τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική  αγωγή και εκπαίδευση και έδωσαν τον αγώνα  με  τις εκατοντάδες ημέρες απεργίας, τις κινητοποιήσεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας , τα συνεχή υπομνήματα , τις πιέσεις προς τους συλλόγους και τη ΔΟΕ, τις συναντήσεις με τους πανεπιστημιακούς και τους γονείς κ.ά.

 

ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ

Η πολιτική απόφαση για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο  τιμά αυτούς που την πήραν και ευτελίζει στα μάτια των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας , όσους σε κοινοβουλευτικό ή συνδικαλιστικό επίπεδο συντάχτηκαν με την ΚΕΔΕ και τα ιδιωτικά συμφέροντα που ζητούσαν απόσυρση ή καταψήφιση   της διάταξης! Αυτή η πολιτική  απόφαση - της στήριξης και ενίσχυσης  της δημόσιας παιδείας στον καιρό των μνημονίων- είναι  σημαντική, γιατί  κερδήθηκε η πρώτη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, την αποκέντρωση και το ξεκαθάρισμα του  θολού τοπίου που εξέθρεψε  «την «παιδαγωγική βιομηχανία» που εισπράττει από τις χειμαζόμενες ελληνικές οικογένειες εκατομμύρια ευρώ». 

Για να γίνει καθολική η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής  και εκπαίδευσης όμως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα  η διαδικασία υλοποίησής  της  (ίδρυση νηπιαγωγείων, υλικοτεχνικές υποδομές , μόνιμοι διορισμοί κ.ά.)

Επισυνάπτουμε την τροπολογία όπως ακριβώς ψηφίστηκε :

 γ) Η παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η φοίτηση όσων νηπίων την 31η Δεκεµβρίου του έτους εγγραφής συµπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών, είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα. Για τα νήπια που συµπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών, σύµφωνα µε την παράγραφο 3 γίνεται υποχρεωτική σταδιακά, από το σχολικό έτος 2018-2019 και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήµους, οι οποίοι ορίζονται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων και Οικονοµικών, εφαρµοζοµένου σε κάθε περίπτωση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1566/1985. Η κοινή υπουργική απόφαση του προηγούµενου εδαφίου εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, η οποία διατυπώνεται µετά από γνώµη τριµερούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται µε απόφαση των ιδίων. Η εν λόγω Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθµιας Εκ- παίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δηµάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης ως µέλη.» δ) Η παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 1566/1986

 ΚΑΛΟΥΜΕ

  •  ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΜΕΣΗ  ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
  • ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ από κοινού με τους συλλόγους εκπαιδευτικών  να  πλαισιώσουν τον αγώνα για να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή / εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα.
  • ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  όλης της χώρας , (οι οποίοι θα συμμετέχουν  μέσω των προέδρων τους , στη διαδικασία εφαρμογής ,όπως ορίζει η σχετική τροπολογία ) να   κινητοποιηθούν, έτσι ώστε να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση άμεσα και πριν τη λήξη της τριετίας και  να απαιτήσουν από τους Δημάρχους να μεριμνήσουν άμεσα για τις   υλικοτεχνικές υποδομές. Επισημαίνουμε ότι σε 204 Δήμους της χώρας εφαρμόζεται ΑΜΕΣΑ και  αν γίνει προσεκτικός σχεδιασμός τα μικροπροβλήματα θα επιλυθούν και θα   μπορεί να εφαρμοστεί και σε  40 Δήμους επιπλέον.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΕ

να ενημερώσει  όλους τους συλλόγους εκπαιδευτικών της χώρας για τις διαδικασίες άμεσης εφαρμογής της  και να λάβει όλα τα μέτρα  για την απρόσκοπτη εφαρμογή της  δίχρονης (όπου διαπιστώνεται η μη εφαρμογή του νόμου.)

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

4-6 ΕΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2018

ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

 


 
ĉ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ,
2 Μαρ 2018, 12:43 μ.μ.
Comments