Νέα - Ανακοινώσεις

Όλη η αλήθεια για το τμήμα Προσχολικής Αγωγής στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

αναρτήθηκε στις 21 Ιαν 2018, 3:20 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   [ ενημερώθηκε 21 Ιαν 2018, 3:22 μ.μ. ]

 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

19/1/2018

 

Όλη η αλήθεια για το τμήμα Προσχολικής Αγωγής στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

                                                                                                 

Ραγδαίες παρασκηνιακές εξελίξεις οι οποίες σχετίζονται με το τμήμα Προσχολικής Αγωγής οδηγούν σε πρωτόγνωρες καταστάσεις και αλλάζουν το τοπίο στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Οι αλλαγές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στις σπουδές, στο επαγγελματικό πεδίο  και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με το σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που κατατέθηκε στις 11/1/2018, αντί να διευθετείται το θέμα της επικάλυψης του εργασιακού χώρου δύο διακριτών επαγγελματιών (νηπιαγωγών και βρεφονηπιοκόμων), εντείνεται ακόμα περισσότερο.

Το τμήμα Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙ Αθήνας δεν πληρούσε όλα τα κριτήρια που είχε θέσει το Υπουργείο Παιδείας για την αυτονομία των τμημάτων στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο για τα ΑΕΙ, ένα τμήμα είναι αυτοδύναμο εφόσον: α) υπηρετούν σε αυτό τουλάχιστον οκτώ (8) καθηγητές και υπηρετούντες λέκτορες, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο (2) καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο, αφού έχει ένα (1) μόνιμο καθηγητή, μία (1) αναπληρώτρια καθηγήτρια, μία (1) επίκουρη καθηγήτρια η οποία διορίστηκε πρόσφατα, το Νοέμβριο και δύο (2) καθηγητές εφαρμογών. Θα γίνει όμως αυτόνομο, παρόλο που η ενέργεια αυτή έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος.

Επισημαίνουμε ότι, ως εκπαιδευτικοί, θα ήταν αδιανόητο να μη συμφωνήσουμε  με την αναβάθμιση των σπουδών όλων των κλάδων. Η αναβάθμιση των σπουδών των  βρεφονηπιοκόμων και η μετατροπή του τμήματος σε Πανεπιστημιακό (και όχι σε πρόγραμμα διετούς κύκλου σπουδών όπως είχε προταθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εκφράζουμε όμως την έντονη αντίθεσή μας για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται η δημιουργία ενός τμήματος το οποίο θα επιφέρει ασάφειες, επικαλύψεις πεδίων  και σύγχυση στο χώρο της προσχολικής αγωγής.

Συγκεκριμένα:

1.      Η ονομασία του τμήματος είναι γενική, και δεν περιλαμβάνει τον όρο φροντίδα (care)

Ενώ το τμήμα έχει εξειδίκευση στην αγωγή και φροντίδα του παιδιού από τη  βρεφική ηλικία, σύμφωνα με τον οδηγό Προγράμματος Σπουδών[1], στον τίτλο του τμήματος αναφέρεται μόνο η αγωγή. Εσκεμμένα εξαφανίζεται οτιδήποτε αφορά το βρέφος και την πρωταρχική του ανάγκη, τη φροντίδα (care), η οποία αποτελεί βασικό ζήτημα επιβίωσής του. Η έννοια της φροντίδας-μέριμνας (care) είναι βασικό στοιχείο για τα παιδιά βρεφικής ηλικίας και υπάρχει σε όλον τον κόσμο και τη διεθνή βιβλιογραφία.

Στο σημείο αυτό, θεωρούμε σημαντικό να αναφέρουμε κάποια στοιχεία που σχετίζονται με την μετονομασία των σχολών Βρεφονηπιοκόμων σε ΑΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής και  στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε Πανεπιστημιακά τμήματα Προσχολικής Αγωγής. Η αναφορά γίνεται, γιατί η ονομασία έχει βαρύνουσα σημασία, αφού αποτελεί ένα από τα θέματα που έχουν δημιουργήσει και θα συνεχίσουν να δημιουργούν δυσεπίλυτα προβλήματα στο χώρο της προσχολικής αγωγής. Είναι γνωστό ότι τα θεσμικά όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι αρμόδια να κάνουν προτάσεις για τις ονομασίες των νέων τμημάτων και των σχολών που θα ανήκουν, αλλά οι τελικές αποφάσεις και οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι του Υπουργού Παιδείας, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Βουλής.

Θεωρούμε ότι η αντικατάσταση του όρου Βρεφονηπιοκομία σε Προσχολικής αγωγής δεν πραγματοποιήθηκε γιατί ο όρος είναι «αναχρονιστικός»[2]. Ο στόχος ήταν, με αυτόν τον γενικό και ασαφή όρο να δημιουργήσουν ένα θολό πεδίο αγωγής και εκπαίδευσης για ηλικίες παιδιών από 0 - 6 ή 0 - 8 ετών (τα οποία έχουν διαφορετικές αναπτυξιακές ανάγκες) και να ενοποιήσουν σπουδές, επαγγελματικό πεδίο και εργασιακά δικαιώματα. Υπήρχαν και υπάρχουν άλλοι όροι με τους οποίους θα γινόταν σαφής προσδιορισμός και όχι ετεροπροσδιορισμός.

Η αντικατάσταση του όρου Βρεφονηπιοκομία και βρεφονηπιοκόμοι με τον όρο Προσχολική Αγωγή και παιδαγωγοί προσχολικής αγωγής αντίστοιχα δεν έγινε σε όλα τα πεδία. Ο όρος ΤΕ Βρεφονηπιοκόμοι αναφέρεται σε όλες τις δημόσιες προκηρύξεις καθώς στα επαγγελματικά τους δικαιώματα (τα οποία ισχύουν από το 1991). Επίσης, στους συλλόγους τους αναφέρονται ως βρεφονηπιοκόμοι (και με το νεολογισμό βρεφονηπιαγωγοί) [3]. Με τον τρόπο αυτό εδώ και χρόνια συντηρείται ένα ιδιότυπο καθεστώς στο συγκεκριμένο χώρο.

Συνεπώς έγινε σκόπιμα η επιλογή του όρου, ο οποίος υπάρχει στο Νόμο πλαίσιο (1566/85 αρ. 3) για τη Δομή και τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αφορά στην αγωγή και εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4 - 6 ετών.

 

2.      Επικάλυψη του γνωστικού αντικειμένου της αγωγής για την ηλικία 4 - 6 ετών και αποδιοργάνωση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των τμημάτων         

Θα υπάρχουν δύο Πανεπιστημιακά τμήματα (ένα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ένα στο ΕΚΠΑ) στην ίδια πόλη (Αθήνα) που στον τίτλο τους θα αναφέρεται ο όρος προσχολική αγωγή. Το περιεχόμενο σπουδών στο ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ θα καλύπτει γνωστικά αντικείμενα παιδιών ηλικίας 4 - 6 ετών και το τμήμα Προσχολικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα καλύπτει «το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής γνώσεων και μεθόδων που αφορούν την αγωγή και φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας (0 - 6 ετών)»[4]!

Ως γνωστόν, με το πτυχίο των Παιδαγωγικών τμημάτων Νηπιαγωγών οι απόφοιτοι νηπιαγωγοί αποκτούν υψηλή και ειδικευμένη κατάρτιση για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4 – 6 ετών.

Ποιός είναι λοιπόν ο στόχος της ίδρυσης ενός νέου τμήματος Προσχολικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για επαγγελματίες που απευθύνονται και σε παιδιά 4 - 6 ετών; Δεν είναι αρκετά τα εννέα (9) Πανεπιστημιακά Παιδαγωγικά τμήματα Νηπιαγωγών; Και γιατί πρέπει να υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικό κόστος για την  εκπαίδευση των φοιτητών του νέου τμήματος και για τις ηλικίες παιδιών  4-6 ετών ;

Θεωρούμε ότι αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω απορρύθμιση και την αποδιοργάνωση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων και κατ΄ επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτά. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώνουν σχολές για τις οποίες δεν θα είναι ευδιάκριτα τα επαγγελματικά δικαιώματά τους.

 

3.      Πιέσεις για την προσθήκη του όρου Ανθρωπιστικών Σπουδών στον τίτλο της Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (στις Ανθρωπιστικές Σπουδές ανήκουν ήδη Πανεπιστημιακές Σχολές Παιδαγωγικών)

Η «φωτογραφική ρύθμιση» αυτή (αν γίνει) θα δημιουργήσει μια πολύ ιδιότυπη σχολή που θα τα περιλαμβάνει όλα. Σχολή Διοικητικών και Οικονομικών και Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών! Ήδη έχουμε αρκετές εξαιρετικές Σχολές Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε κι άλλες; Τι και ποιούς εξυπηρετεί ακριβώς αυτή η προσθήκη;

Μια τέτοια στρατηγική επιλογή, προς αυτή την κατεύθυνση θα αλλάξει δομικά το τοπίο των εργασιακών προοπτικών και σχέσεων των αποφοίτων, αλλά και των επιστημονικών πεδίων στα οποία δραστηριοποιούνται τα τμήματά τους.

 

4.      Δρομολογείται η ενοποίηση Τμημάτων, Σχολών και Νηπιαγωγείων-Παιδικών Σταθμών.

Είναι γνωστές οι προτάσεις περί ενιαίας προσχολικής αγωγής (0 – 6 ετών) ή (0 – 8 ετών), που ντύνονται με τον «ευρωπαϊκό μανδύα» και έχουν ως στόχο την υλοποίηση των κατευθύνσεων των υπερεθνικών οργανισμών και του ΟΟΣΑ, για την πλήρη αποδόμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που συνδέονται με τα βασικά πτυχία και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί που εποφθαλμιούν το ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ Νηπιαγωγείο (ΚΕΔΕ, ιδιοκτήτες ιδιωτικών κ.ά.)

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το ήδη θολό τοπίο στα Νηπιαγωγεία και στους Παιδικούς Σταθμούς, όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζει, αλλά γίνεται επικίνδυνο για όλη την εκπαίδευση.

 

Συνάδελφοι, απέναντι στις συντεχνιακές λογικές που εξυπηρετούν ποικίλα συμφέροντα, απέναντι στην παιδεία των voucher και των αποκλεισμών

 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ :

·         το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης

·         το δικαίωμα όλων των παιδιών 4 - 6 ετών στη φοίτηση στο Νηπιαγωγείο (χωρίς αποκλεισμούς και προϋποθέσεις)

·         το δικαίωμα όλων των παιδιών σε ποιοτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση

 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ  ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 4 - 6 ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΠΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ Π.Ε.


(Απόφαση της 85ης ΓΣ του κλάδου για την Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση)

Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 - 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο)[2]Δεν ισχύει αυτό που ο πρόεδρος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙ Αθήνας αναφέρει ότι «οι ορολογίες αυτές δεν χρησιμοποιούνται πια πουθενά στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος» και οι όροι «έχουν καταργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια επειδή κρίθηκαν αναχρονιστικοί». .https://www.esos.gr/arthra/55088/apantisi-toy-tm-prosholikis-agogis-tei-sto-syllogo-anapliroton-nipiagogon

Ενδεικτικά παραθέτουμε απόσπασμα από τη σελ. 8 του Οδηγού Σπουδών, όπου αναφέρεται ότι «Οι εργαζόμενοι Βρεφονηπιοκόμοι εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικής ιεραρχίας της σχετικής με τους τομείς της ειδικότητάς τους σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία». http://www.teiath.gr/userfiles/proshool/ODsp2016.pdf

 

Για την κινητοποίηση της Παρασκευής 24-11-2017

αναρτήθηκε στις 27 Νοε 2017, 10:14 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   [ ενημερώθηκε 27 Νοε 2017, 10:14 π.μ. ]

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

24/11/2017

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 έγινε στο Υπουργείο Παιδείας μια από τις μεγαλύτερες παραστάσεις διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών των τελευταίων χρόνων. Η κινητοποίηση είχε ως αιτήματα αιχμής την άμεση θεσμοθέτηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο και τη μη ενοποίηση των σχολών Βρεφονηπιοκόμων των Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των ΑΤΕΙ με τα Πανεπιστημιακά Παιδαγωγικά Τμήματα Νηπιαγωγών.

Οι εκπαιδευτικοί όμως δεν βρήκαν «ανοιχτές θύρες» όπως ανέφερε το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του (14/11/2017). Η ηγεσία του Υπουργείου, ενώ γνώριζε για την κινητοποίηση από τις αρχές του Νοεμβρίου, δεν βρήκε χρόνο να δεχτεί την αντιπροσωπεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Η απαξίωση του εκπαιδευτικού κινήματος συνεχίζεται. Οι αναβολές, τα ευέλικτα χρονοδιαγράμματα και οι δεσμεύσεις χωρίς υλοποίηση δεν συνιστούν υπεύθυνη στάση από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Αν το Υπουργείο έχει αποφασίσει να θεσμοθετήσει τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση για να εφαρμοστεί την επόμενη σχολική χρονιά, αυτό θα πρέπει να γίνει τώρα, έτσι ώστε να υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να γίνει απρόσκοπτα η εφαρμογή της. Πιθανή νομοθέτησή της ακόμα και στο α’ τρίμηνο του 2018, θα αναγκάσει όλες τις υπηρεσίες (διοικητικές και εκπαιδευτικές) να κάνουν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να μη δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα το Μάιο στις εγγραφές και στον προγραμματισμό για τη νέα σχολική χρονιά.

 

Ο αγώνας των Νηπιαγωγών συνεχίζεται

 

 

 

Κρίσιμο σημείο της ιστορικής πορείας του Νηπιαγωγείου

αναρτήθηκε στις 21 Νοε 2017, 7:35 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

17/11/2017

Συνάδελφισσες/οι

Αυτή την περίοδο το Νηπιαγωγείο βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της ιστορικής του πορείας.Πολλοί κύκλοι, απειλούν και προβαίνουν συντονισμένα σε ενέργειες οι οποίες  υπονομεύουν το  αναγνωρισμένο από την κοινωνία κύρος του έργου του .

Και το Υπουργείο συνεχίζει να κάνει εξαγγελίες για  Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση,  χωρίς να κάνει καμιά προετοιμασία και οργάνωση για τη νομοθέτηση και την εφαρμογή της!

Παραθέτουμε μερικές από τις εξαγγελίες:

 Νικόλαος Φίλης: 26 Απριλίου 2016 στη Βουλή για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση.

«....μας λείπουν 500 θέσεις νηπιαγωγείων. Στο πρόγραμμά μας, σύντομα, θα προχωρήσουμε σε αυτήν την κάλυψη των κενών. Έχει να κάνει με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και με άλλες διαδικασίες, αλλά το δίνουμε από σήμερα στην κοινωνία. Θέλουμε τα προνήπια να πάνε στα νηπιαγωγεία και να διευκολύνουμε έτσι τη διαμόρφωση των σχολικών τάξεων και κοινοτήτων.»

Νικόλαος Φίλης: 25 Απριλίου 2017 Ομιλία στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για την Εκπαίδευση του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ.

«Δεύτερη προτεραιότητα: η καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Πρόκειται για έναν θεσμό που η καθιέρωσή του ανάγεται στο 1985...»

Κώστας Γαβρόγλου: 14 Δεκεμβρίου 2016 - Προγραμματικές δηλώσεις.

«Σχεδιάζεται η προσθήκη ενός έτους στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση»

Κώστας Γαβρόγλου:  8 Μαρτίου 2017

«Αυτά είναι τα σχέδιά μας για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης - Τι αλλάζει: Δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο με αναμόρφωση αναλυτικού προγράμματος σπουδών με έμφαση στη διαφοροποιημένη παιδαγωγική.»

Κώστας Γαβρόγλου: 28Σεπτεμβρίου 2017 στη συνάντηση με τη ΔΟΕ

Δέσμευση για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο .

Κώστας Γαβρόγλου: 25 Οκτωβρίου 2017 Ημερίδα για το Νέο Δίκτυο Δομών Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού έργου

Ο Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε για την Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στο Δημόσιο νηπιαγωγείο

Αλλά το Υπουργείο

δεν έχει δημοσιοποιήσει  ούτε ένα στοιχείο σχετικά με το σχεδιασμό και τις ενέργειες που θα έπρεπε να έχουν γίνει για να υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της.

Ας σταματήσει πια ο εμπαιγμός!

Το Υπουργείο μένει  στις εξαγγελίες του και  κάποιοι άλλοι βρίσκουν το χώρο για να προωθήσουν τα σχέδιά τους για ενιαία προσχολική αγωγή (έχουν διαγράψει τελείως τη λέξη φροντίδα από τον όρο για να υπάρχει σύγχυση στην κοινωνία  )από 0-6χρόνων, όχι βέβαια δημόσια και δωρεάν αλλά με τροφεία ή voucher στους δήμους!

   
Οι παρεμβάσεις των δημάρχων (ΚΕΔΕ), τόσο σε κεντρικό επίπεδο (συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Εσωτερικών και Κοιν. Αλληλεγγύης  για την απόσυρση της εξαγγελίας Γαβρόγλου και τη δημιουργία Ενιαίου Πλαισίου Προσχολικής Αγωγής 0-6  χρονών στους Δήμους)  όσο και σε τοπικές συνεντεύξεις στα ΜΜΕ  αυξάνονται και γίνονται όλο και πιο συστηματικές. Θέτουν  για άλλη μια φορά την κατάργηση και του ενός έτους Υποχρεωτικού Νηπιαγωγείου (αν και υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του ΣΤΕ 1505/2013)  και εντείνουν  τις προσπάθειές τους για υπαγωγή των Νηπιαγωγείων στους Δήμους.

Το σωματείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ διοργανώνει συγκεντρώσεις  κατά της εξαγγελίας για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό από τα κοινά προβλήματα, τη διάσπαση και τον «αλληλοσπαραγμό» των εργαζομένων. Υπηρετώντας άλλα συμφέροντα, χρησιμοποιεί συνθήματα, αφίσες, κείμενα και εικόνες που τρομοκρατούν γονείς, προσβάλλουν εργαζομένους  και προβάλλουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το Νηπιαγωγείο.

Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζεται η συζήτηση  για ενοποίηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων ΑΕΙ και των Βρεφονηπιοκόμων ΑΤΕΙ,  με κριτήρια όχι παιδαγωγικά αλλά οικονομικά .

Η ενοποίηση  θα οδηγήσει στην  υποβάθμιση των σπουδών αλλά και  στην «ελαστικοποίηση» των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.

Είναι εμφανές ότι όλα αυτά δεν έχουν ως στόχο ούτε την ενδυνάμωση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου ούτε τη στήριξη των νηπιαγωγών και  των βρεφονηπιοκόμων και φυσικά ούτε το καλό των παιδιών.


Συναδέλφισσα/ε

Την Παρασκευή οφείλεις χωρίς υπεκφυγές και αναθέσεις σε τρίτους  να δώσεις δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση με το πανό του Συλλόγου σου και να απαιτήσεις Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά 4-6 ετών αποκλειστικά στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

  Για να υπερασπιστείς

 • το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης
 • το δικαίωμα όλων των παιδιών 4-6 ετών στη φοίτηση στο Νηπιαγωγείο (χωρίς αποκλεισμούς και προϋποθέσεις )
 • το δικαίωμα όλων των παιδιών σε Ποιοτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση

 

Στον αγώνα αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι .

Στις 24 Νοέμβρη κάθε σύλλογος , κάθε συνάδελφος οφείλει να δώσει δυναμικό παρόν στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στις 1.30μ.μ.

ΔΟΕ και Σύλλογοι ΠΕ για την ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών.

αναρτήθηκε στις 2 Νοε 2017, 3:01 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   [ ενημερώθηκε 14 Νοε 2017, 1:38 μ.μ. ]

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

 

Συναδέλφισσες/οι  η ΔΟΕ και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Α΄ Αθηνών, Αθηνά, Αριστοτέλης, Πρόοδος, Αμαρουσίου, Δημήτρης Γληνός, Περικλής, Αιγάλεω, Νίκος Πλουμπίδης, Νέας Σμύρνης ¨Χρυσόστομος Σμύρνης¨, Κ. Σωτηρίου, Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, Αριστοτέλης – Έλλη Αλεξίου, Αγίου Δημητρίου, Σαλαμίνας, Ρόδου, Καβάλας, Δυτ. Αττικής "Κώστας Βάρναλης", Αργολίδας, Zακύνθου "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ", Γιαννιτσών, "ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ", Αγίων Αναργύρων, Χαϊδαρίου, Ξάνθης, Χανίων έχουν ήδη πάρει αποφάσεις κατά της ενοποίησης των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών.

Καλούμε όλους τους συλλόγους ΠΕ να υποστηρίξουν το δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Ο κατάλογος ανανεώνεται.

 • ΔΟΕ

http://doe.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%b3%cf%87%cf%8e%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%84%ce%bc%ce%b7%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%bf/

 

·         Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

 http://www.a-athinon.gr/?p=7749

 

 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
http://syllogosekpaideutikonpeamarousiou.gr/%cf%8c%cf%87%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd%ce%b5%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd %cf%84%ce%bc%ce%b7%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%b9-%ce%bd/

 

·         ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π.Ε.   « Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ »

http://www.syllogosperiklis.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85/

·         ''Νίκος Πλουμπίδης'' - Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου- Περάματος

http://spe-ploumpidis.blogspot.gr/2017/10/


·         ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π.Ε.   ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

http://www.sylaristotelis.com/products/aristotelis-sto-stochastro-kyvernisis-oosa-dimon-kai-panepistimiakoy-katestimenoy-to-nipiagogeio-dia-mesoy-ton-sygchoneyseon-ton-scholon-kato-ta-cheria-apo-ti-dimosia-kai-dorean-2chroni-proscholiki-agogi-ekpaideysi-thesmothetisi-tora-tis-2-chronis-yp/

 

·         ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π.Ε.   ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ  Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ

http://www.syllogosksotiriou.gr/%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%b1%ce%af%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%85/


·         ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π.Ε. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ  « Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ »

http://syllogospensmyrnis.weebly.com/uploads/1/5/6/0/15601716/%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE.pdf

 

·         ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π.Ε.   « Η ΠΡΟΟΔΟΣ »

https://www.e-proodos.gr/ds-enopish-paidagogikon-25-10-2017

 

 • Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου

http://syllogospe.blogspot.gr/2017/10/blog-post_24.html


 • Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Καβάλας

http://www.sylekp-kaval.gr/archives/5769#more-5769


 • Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ»

  http://www.rfp.gr/new/node/441

 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ "Αριστοτέλης-Έλλη Αλεξίου"

Όχι στην ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών
Άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Στην Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017, συζητήθηκε η δημιουργία διευρυμένων Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης με την ενοποίηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και των τμημάτων ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής (Βρεφονηπιοκόμων), δηλαδή όλου του εκπαιδευτικού φάσματος από 0 – 6 ετών, από τη βρεφική έως τη σχολική ηλικία.
Οι Πρόεδροι των Πανεπιστημίων εκφράστηκαν στην πλειονότητά τους θετικά για την εξέλιξη αυτή, θέτοντας κάποιους όρους που περιλαμβάνουν τη θεσμική διασφάλιση των διαφορετικών τύπων επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους και την εξασφάλιση ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων.
Όμως την ίδια στιγμή:


• Είναι γνωστές οι κατευθύνσεις των υπερεθνικών οργανισμών και του ΟΟΣΑ για πλήρη αποδόμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που συνδέονται με τα βασικά πτυχία.


• Είναι γνωστές σε παγκόσμια κλίμακα οι προθέσεις για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, βάσει των νεοφιλελεύθερων επιταγών.


• Προωθούνται τα κουπόνια (voucher) για την αναζήτηση εκπαιδευτικών πόρων, μετατρέποντας τους μαθητές σε πελάτες και τα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία σε επιχειρηματικούς οργανισμούς.


• Είναι εμφανείς, μέσω των Καλλικρατικών νόμων, οι προθέσεις για απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη της εκπαίδευσης και το πέρασμά της στους Δήμους και στους χορηγούς.


• Είναι τραγική πραγματικότητα ότι ο μισός πληθυσμός νηπιακής ηλικίας βρίσκεται έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία. Καμία πρωτοβουλία δεν υπάρχει από την κυβέρνηση για σχεδιασμό κτιριακών υποδομών και χρηματοδότησης της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.


• Οι νεοφιλελεύθερες ιδεολογίες και πρακτικές κινούνται στην κατεύθυνση αναίρεσης της παιδαγωγικής ως επιστήμης και τη μετατροπή της σε εργαλείο κατάρτισης, της υποβάθμισής της σε διδακτική πρακτική, της διάχυσής της σε άλλα επιστημονικά πεδία.


Με λίγα λόγια, η πρόταση για ενοποιήσεις των Τμημάτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ γίνονται σε συγκεκριμένο πολιτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό πλαίσιο που στοχεύει στην αναδιάρθρωση και κατάργηση μορφωτικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, που στοχεύει στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της εκπαίδευσης και αγωγής, που στοχεύει στην υποταγή της αγωγής, της γνώσης και της επιστήμης στις εργασιακές στοχεύσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων και της παγκοσμιοποίησης.


Είναι πραγματικά τραγικό να μην συζητήθηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα αυτές οι βασικές παράμετροι για την ενοποίηση των Τμημάτων, ως να μην υπάρχουν πολιτικές και άλλες επιδιώξεις, λες και η παιδαγωγική και η εκπαίδευση δεν συνιστούν πεδίο οξύτατης κοινωνικής πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Είναι πραγματικά τραγικό να εμφανίζεται η πανεπιστημιακή κοινότητα με τις επιστημολογικές αντιλήψεις ενός αιώνα πριν... βάζοντας πλάτη στο νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό.


Είναι πραγματικά τραγικό, η Πανεπιστημιακή κοινότητα που με ελάχιστες εξαιρέσεις έμεινε, βουβή, και άφαντη σε αυτό που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, για το μόνο που δείχνει να ενδιαφέρεται είναι να διευρύνει το πεδίο επιρροής της και να εμπλακεί με κάθε τρόπο σε «προγράμματα» προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις.
Η απόφαση της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών αποτελεί αρνητική εξέλιξη αφού η ενοποίηση δύο διακριτών επιστημονικών χώρων θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω απορρύθμιση και την αποδιοργάνωση των επαγγελματικών προσόντων και κατ΄ επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτούς. Μια τέτοια στρατηγική επιλογή, αλλάζει δομικά το τοπίο των εργασιακών προοπτικών και σχέσεων των αποφοίτων, αλλά και των επιστημονικών πεδίων στα οποία δραστηριοποιούνται τα Τμήματά τους. Πολύ περισσότερο, βλάπτει αυτούς που πρέπει να υπηρετεί, δηλαδή, τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας (4-6 ετών).
Αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τελευταίων 33 ετών για εκπαιδευτικούς και γονείς αλλά και υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί η Δίχρονη Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στα παιδιά 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο) ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς κληρώσεις και αποκλεισμούς, γιατί εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών τάξεων αμβλύνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες.


ΚΑΛΟΥΜΕ
• την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρουν τα σχέδια νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας με τις συγχωνεύσεις των συγκεκριμένων ΑΕΙ - ΤΕΙ και να υλοποιήσουν άμεσα την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης(12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση), προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.


• τα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων να σταματήσουν κάθε συζήτηση για συνενώσεις - συγχωνεύσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων. Οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να σταθούν "ασπίδα", σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, ανακατατάξεων στα επαγγελματικά δικαιώματα.


• τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα, να οργανώσει τον αγώνα και να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση του κλάδου για την προσχολική Αγωγή, ώστε να γίνει πραγματικότητα η Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η και 86η Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ. Να καλέσει σε διακοπή της συνεργασίας των συναδέλφων νηπιαγωγών για τις πρακτικές ασκήσεις στα νηπιαγωγεία με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που υιοθετούν τέτοιες προτάσεις.


• Τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών 4-6 στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα .


Τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν θέσεις για όλα τα παιδιά 0-4 ετών (των οποίων οι γονείς επιθυμούν) στους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία και κουπόνια και με μόνιμο προσωπικό.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  ΜΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ              ΜΑΚΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

 

 • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγίου Δημητρίου


 

ΘΕΜΑ: «Τελικά ποιοί αποφασίζουν για το μέλλον της προσχολικής εκπαίδευσης;»

 

Συνάδελφοι, αυτές τις μέρες προχωρεί το δεύτερο μέρος του σχεδίου διάλυσης των νηπιαγωγείων μας .Στο πρώτο μέρος: ΔΕΝ θεσμοθετήθηκε η δίχρονη υποχρεωτική δωρεάν εκπαίδευση παιδιών 4-6 ετών στα  νηπιαγωγεία, παρά τις δηλώσεις προθέσεων των κυβερνώντων. Στο τωρινό, δεύτερο στάδιο, οι πανεπιστημιακοί, και οι βρεφονηπιοκόμοι επιχειρούν πλήγμα στην ίδια την υπόσταση των σπουδών, των πτυχίων και του χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με την υποστήριξη του υπουργείου παιδείας.

Αναφέρουμε συγκεκριμένα τα γεγονότα:

 

1.   Στη Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, της7ης και 8ης Οκτωβρίου 2017τα μέλη της Συνόδου εξέφρασαν την άποψη ότι στο δυναμικό των Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης μπορούν να ενταχθούν και τμήματα Προσχολικής Αγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία Πανεπιστημιακά τμήματα είχαν απόφαση Συνέλευσης για ενοποίηση των παραπάνω σχολών, κάποια Πανεπιστημιακά Τμήματα ήταν σύμφωνα με την ιδέα,  αλλά δεν είχαν απόφαση  Συνέλευσης και μόνο ένα εναντιώθηκε καθαρά προς την απόφαση αυτή, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Κρήτης,-επισυνάπτουμε τις θέσεις του- το οποίο μάλιστα συγχαίρουμε για το σεβασμό στους φοιτητές του και  στις Συλλογικές και άκρως τεκμηριωμένες επιστημονικά αποφάσεις  του κινήματος και του Κλάδου.

 

Τι κρύβεται πίσω από την άποψη που εξέφρασαν τα μέλη της Συνόδου; Γιατί συζητούν με  ιδιαίτερο ζήλο την ενοποίηση Παιδαγωγικών Τμημάτων Νηπιαγωγών με σχολές Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, των οποίων οι δομές απασχόλησης των αποφοίτων τους δεν ανήκουν στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο Υπουργείο Παιδείας;  Γιατί θέλουν να επιβαρύνουν με επιπλέον κόστη την ήδη επιβαρυμένη θέση τους, αφού σύμφωνα με ανακοινώσεις τους, έχουν τεράστια οικονομικά και άλλου είδους προβλήματα; Και πώς είναι δυνατόν να γίνει αναβάθμιση της προσχολικής εκπαίδευσης, όταν δεν έκαναν καμιά σημαντική προσπάθεια[1] για την επαναλειτουργία των Διδασκαλείων μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, τα οποία βρίσκονται σε αναστολή από το 2011[2](εδώ και 6 χρόνια 13.000 Νηπιαγωγοί και χιλιάδες Δάσκαλοι δεν έχουν τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης στην Ελλάδα).

Η επαναλειτουργία, η μετεξέλιξη  και ο εκσυχρονισμός των Διδασκαλείων είναι επιτακτική ανάγκη και αποτελεί βασική παράμετρο της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου. Τα Διδασκαλεία είχαν καίρια σημασία ως φορέας ουσιαστικής επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης, στη διάρκεια της οποίας ο εκπαιδευτικός με τη διετή απαλλαγή του από τα εκπαιδευτικά καθήκοντα είχε τη δυνατότητα, αφενός να έρθει σε επαφή με τις σύγχρονες εξελίξεις στην εκπαίδευση και αφετέρου να αναστοχαστεί τις εκπαιδευτικές πρακτικές του και να βελτιωθεί .

Αντί λοιπόν οι Πανεπιστημιακοί  να υποστηρίξουν την επαναλειτουργία των Διδασκαλείων και την παροχή της μετεκπαίδευσης από τα ΑΕΙ ενδιαφέρονται μόνο για την εισαγωγή στα Παιδαγωγικά τμήματα σχολών των κλάδων  Επαγγελματιών Υγείας και Πρόνοιας!

2.   Παράλληλα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ανυπόγραφη ανακοίνωση από το  Δίκτυο Πρακτικών Ασκήσεων Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Ενοποίηση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής ΑΕΙ και ΑΤΕΙ» στην οποία αναφέρεται  : «Η εκπαίδευση στις μικρές ηλικίες αντιμετωπίζεται ως ενιαία στα περισσότερα μέρη του κόσμου και στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυμαίνεται στο φάσμα των ηλικιών 0 - 8 χρονών.Στη χώρα μας, η διαφοροποίηση της προσχολικής εκπαίδευσης αφενός σε φροντίδα, και αφετέρου σε αγωγή και εκπαίδευση κατηγοριοποιεί τις ανάγκες των μικρών παιδιών και δεν αντιμετωπίζει ολόπλευρα την εκπαίδευσή τους».

Πρόκειται για ένα κείμενο που βρίθει από ανακρίβειες, παραποιημένα στοιχεία και γενικότητες και έχει ως μοναδικό στόχο να παραπλανήσει την κοινωνία και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων και ατόμων και σε καμία περίπτωση των παιδιών.

Οι  εξελίξεις αυτές  είναι επικίνδυνες   για το μέλλον του Δημόσιου και Δωρεάν Σχολείου. Οι προτάσεις των  Πανεπιστημίων  για ενοποιήσεις σχολών και δομών με διακριτό ρόλο:

Α. Θα διαλύσουν τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Νηπιαγωγεία.Το Νηπιαγωγείο αποτελεί  δομή της Δημόσιας Εκπαίδευσης και  με την ενοποίηση των  κλάδων και των δομών θα ιδιωτικοποιηθεί μέρος  της πρωτοβάθμιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης παιδιών (ηλικίας 4-6 ετών) με το σύστημα των voucher, όπου οι γονείς θα «επιλέγουν» δομές ή θα τους «επιλέγουν» οι δομές. Αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την παροχή σε όλα τα παιδιά του  δημόσιου και δωρεάν αγαθού της παιδείας.

 Β. Αποτελούν  αρνητική εξέλιξη για τους αποφοίτους των τμημάτων αφού:

«1) στηνπερίπτωσηδιαμόρφωσηςδιαφορετικώνκατευθύνσεωνσπουδών(βρεφονηπιοκόμωνκαινηπιαγωγών)μέσαστοίδιοΠαιδαγωγικόΤμήμαθαυπάρξει διάσπαση τουενιαίουπτυχίου πουχορηγείτοΤμήμα,με αποτέλεσματηδιαμόρφωσηδύοξεχωριστών, από ένασημείο και μετά, προγραμμάτωνσπουδών.

2)Στηνπερίπτωσηδιαμόρφωσηςενόςενιαίουπρογράμματοςσπουδώνθαοδηγήσεισε αναμόρφωσητουισχύοντοςπρογράμματοςμεπολλάνέααντικείμενααπόχώρουςάσχετουςμε τηνεκπαίδευσηκαιστηναπώλειατηςδιακριτήςεπιστημονικήςταυτότητας των Παιδαγωγικών Τμημάτων.

3) η ενοποίηση δύο διακριτών επιστημονικών χώρων θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω απορρύθμιση και την αποδιοργάνωση των επαγγελματικών προσόντων και κατ΄ επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τα οποία απορρέουν από τους εν λόγω χώρους. Αυτό σημαίνει πως μια τέτοια στρατηγική επιλογή, αλλάζει άρδην το τοπίο των εργασιακών προοπτικών και σχέσεων των αποφοίτων, αλλά και των επιστημονικών πεδίων στα οποία δραστηριοποιούνται τα Τμήματά τους. Επιπλέον βλάπτει αυτούς που πρέπει να υπηρετεί, στην περίπτωσή μας τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας (4-6 ετών).»

Ας μη ξεχνάμε πως αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τελευταίων 33 ετών για εκπαιδευτικούς και γονείς αλλά και υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί η Δίχρονη Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο) για όλα παιδιά 4-6 ετών.Μόνο αυτή εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών τάξεων αμβλύνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ

 

·         Την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να  σταματήσει τους πειραματισμούς με τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ και να υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευσή της για την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο Νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (12χρονο Δημόσιο Δωρεάν Υποχρεωτικό Σχολείο και Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση), προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.

·         Να προβούν άμεσα σε επαναλειτουργία των Διδασκαλείων σε όλα τα Παιδαγωγικά τμήματα

·         Τα Παιδαγωγικά τμήματα που έχουν εκδώσει αποφάσεις για συγχωνεύσεις - συνενώσεις να τις αναθεωρήσουν και να σταματήσουν την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου των Νηπιαγωγών και των Νηπιαγωγείων. Όλοι «οφείλουμε να επιδείξουμε εξαιρετικά, σθεναρή, αρνητική στάση απέναντι σε οποιαδήποτε τακτική επιχειρεί συγχωνεύσεις οι οποίες εδράζονται περισσότερο σε τεχνικές μείωσης του εργατικού κόστους και λιγότερο σε υπαρκτές ανάγκες. Δεν θα πρέπει να συμβάλλουμε στην αναπαραγωγή απόψεων, που εντάσσονται στο οικονομικό παράδειγμα για την ερμηνεία της απόδοσης ή αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αντίθετα, θα πρέπει να προβάλουμε διαδικασίες διαπραγμάτευσης πολιτικού νοήματος για την εκπαίδευση με ουμανιστικά κριτήρια[3]

·         Τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα, να οργανώσει τον αγώνα και  να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση της 85ης  και 86ης ΓΣ του κλάδου για την Προσχολική Αγωγή,  ώστε να γίνει πραγματικότητα  η Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο Δημόσιο Δωρεάν Υποχρεωτικό Σχολείο και Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).

·         Τις/τους συναδέλφους να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών 4-6 στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα .

·         Τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν θέσεις για όλα τα παιδιά 0-4 ετών (των οποίων οι γονείς επιθυμούν) στους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία και κουπόνια και με μόνιμο προσωπικό.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ:

νεα σφραγιδα συλλογου ιουνης 2013

ΟΠρόεδρος                                                          Ο Γ. Γραμματέας

 


 
                       
Σταματάκης Θοδωρής                               Πανταζής Αντώνης

 

 

 

 •  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ    Π. Ε.  ΑΙΓΑΛΕΩ   

 Αριθμός εξερχομένων 2-10-2017

Από τη Σκύλα στη  Χάρυβδη ή ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί η αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία οδηγεί η συγχώνευση ΑΤΕΙ προσχολικής αγωγής-ΑΕΙ εκπαίδευσης  και αγωγής στην προσχολική ηλικία.

Μάιος 2017,ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου  εξαγγέλει  την νομοθέτηση της Δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης αίτημα για το οποίο αγωνιζόταν για 33 χρόνια η μαχόμενη εκπαίδευση. Αντί όμως για την άμεση εφαρμογή του μέτρου  αρχίζει ένας διάλογος που όχι μόνο δεν υπηρετεί το μέτρο αυτό αλλά καταλήγει στο να οδηγηθεί η προσχολική αγωγή/εκπαίδευση στο κρεβάτι του Προκρούστη από τα συμφέροντα που είναι έτοιμα να διεκδικήσουν και να πάρουν το κομμάτι που αναλογεί στο κάθε ένα.

Ενώ   το κοινωνικό κράτος διαλύεται  για να υπηρετηθούν τα μνημόνια και οι απαιτήσεις των δανειστών , η αποικία χρέους, βουλιάζει  ακόμα πιο πολύ στην ανυπαρξία !

Στην τελευταία θέση στην Ευρώπη για δαπάνες στην παιδεία βρίσκεται η Ελλάδα με ποσοστό μείωσης δαπανών στα χρόνια των μνημονίων που αγγίζει το 36% !!!

Συμφέρον πρώτο

Με άλλοθι, ή πραγματική αιτία την υποχρηματοδότηση  οι Πρόεδροι και Κοσμήτορες τριών Πανεπιστημιακών  Σχολών Παιδαγωγικών Τμημάτων  (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα) προτείνουν την συγχώνευση των σχολών ΑΤΕΙ νηπιοβρεφοκομίας και των ΑΕΙ εκπαίδευσης και αγωγής στην προσχολική ηλικία.

Με τη διαφωνία του Πανεπιστημίου της Κρήτης και την ουδέτερη θέση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα:

Στη Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, της7ης και 8ης Οκτωβρίου 2017τα μέλη της Συνόδου εξέφρασαν την άποψη ότι στο δυναμικό των Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης μπορούν να ενταχθούν και τμήματα Προσχολικής Αγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία Πανεπιστημιακά τμήματα είχαν απόφαση Συνέλευσης για ενοποίηση των παραπάνω σχολών, κάποια Πανεπιστημιακά Τμήματα ήταν σύμφωνα με την ιδέα,  αλλά δεν είχαν απόφαση  Συνέλευσης και μόνο ένα εναντιώθηκε καθαρά προς την απόφαση αυτή, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Κρήτης, το οποίο μάλιστα συγχαίρουμε για το σεβασμό στους φοιτητές του και  στις Συλλογικές και άκρως τεκμηριωμένες επιστημονικά αποφάσεις  του κινήματος και του Κλάδου.

 

 

Αντιλαμβανόμαστε τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια,όλη αυτή όμως η πρόθεσή τους να δουλέψουν με κριτήρια ελεύθερης και ανταγωνιστικής οικονομίας για να βρουν χρηματοδότες ξεπερνά κατά πολύ και έρχεται σε αντιπαράθεση με το ρόλο τους ως Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και ως Λειτουργοί που υπερασπίζονται το Δημόσιο συμφέρον. Τα πακέτα ΕΣΠΑ με τα οποία θα γίνουν οι εξομοιώσεις ένθεν και ένθεν είναι πολλά ,είναι τόσα όσα δίνει η Ε,Ε για να καταβαραρθρωθεί η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με αρχή το νηπιαγωγείο.

Η αιφνιδιαστική απόφαση των Πανεπιστημιακών των συγκεκριμένων τμημάτων, παρά την προαναγγελθείσα συγχώνευση των σχολών νηπιοβρεφοκομίας και κοινωνικής εργασίας σε ΑΕΙ Δυτικής Αττικής, χωρίς να έχει γίνει Δημόσιος διάλογος και χωρίς να έχουν ληφθεί υπ όψιν τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα ούτε και η άποψη των εκπαιδευτικών όπως έχει εκφραστεί Δημόσια μέσω των τοπικών συλλόγων και του συνδικαλιστικού τους οργάνου ΔΟΕ μόνο ύποπτη μπορεί να θεωρηθεί. Στην πραγματικότητα αυτό που κρύβεται πίσω από τη συγχώνευση είναι η ενοποίηση της προσχολικής αγωγής για τις ηλικίες 0-6 πρακτική αντιεπιστημονική και ξένη με τη διάρθρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είναι μια επιχειρούμενη συγχώνευση της βρεφικής φροντίδας και ασφάλειας που παρέχεται στον παιδικό σταθμό με την αγωγή και εκπαίδευση που παρέχεται στο νηπιαγωγείο.

Οι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι δεν κινητοποιήθηκαν όταν τα Διδασκαλεία που για πολλά χρόνια επιμόρφωναν τους Εκπαιδευτικούς έκλεισαν .Τότε δυστυχώς συντάχτηκαν με την κυβερνητική πολιτική (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Δ.Α) που έκλεινε σχολεία. Τώρα πάλι συμμορφώνονται με την κυβερνητική πολιτική (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) που τους λέει να βρουν χρηματοδότες.

Οι εξομοιώσεις αφορούν  το κομμάτι των νηπιοβρεφοκόμων ώστε να γίνουν νηπιαγωγοί αλλά και το κομμάτι των νηπιαγωγών για να γίνουν νηπιοβρεφοκόμοι ακόμα κι αν δε θέλουν.  Αυτό σημαίνει ενιαίες σχολές και ενιαίο εργασιακό τοπίο. Το γεγονός ότι όλοι πρέπει να μπουν στη διαδικασία της εξομοίωσης δείχνει απ  ότι οι σχολές είναι διαφορετικές και με διακριτά αντικείμενα , τα δε χρήματα που θα διατεθούν για να εξομοιωθεί ό ένας κλάδος στο αντικείμενου του άλλου είναι πολλά.

Επί πλέον έχουμε τη θέση

 του Δικτύου Πρακτικών Ασκήσεων Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης για τον ενιαίο χαρακτήρα της προσχολικής εκπαίδευσης

Η προσχολική εκπαίδευση έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως σημαντική εκπαιδευτική βαθμίδα για την ολόπλευρη ανάπτυξη όλων των παιδιών και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων σχετικά με την ένταξή τους στην σχολική ζωή, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικής, θρησκευτικής και γλωσσικής υπαγωγής.

Η εκπαίδευση στις μικρές ηλικίες αντιμετωπίζεται ως ενιαία στα περισσότερα μέρη του κόσμου και στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυμαίνεται στο φάσμα των ηλικιών 0 - 8 χρονών. Στη χώρα μας, η διαφοροποίηση της προσχολικής εκπαίδευσης αφενός σε φροντίδα, και αφετέρου σε αγωγή και εκπαίδευση κατηγοριοποιεί τις ανάγκες των μικρών παιδιών και δεν αντιμετωπίζει ολόπλευρα την εκπαίδευσή τους. Από τη μια πλευρά δίνει έμφαση στην φροντίδα και αγωγή (βρεφονηπιακοί σταθμοί) και από την άλλη σε συγκροτημένες εκπαιδευτικές εμπειρίες με επίκεντρο την ανάπτυξη του νου και τις γνωστικές διαδικασίες (νηπιαγωγεία). Ο διαχωρισμός αυτός επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των μικρών παιδιών καθώς η ανάγκη ημερήσιας φροντίδας τους δε σταματά στην ηλικία των 4-6 χρονών ενώ τα παιδιά 0-4 χρονών έχουν την ίδια ανάγκη ευκαιριών για εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τα μεγαλύτερα παιδιά.

Είναι εμφανές από το παραπάνω κείμενο ότι ο στόχος δεν είναι οι αλλαγές μόνο στο νηπιαγωγείο  που είναι κομμάτι της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά συνεχίζονται και στο Δημοτικό με στόχο την ενοποίηση των ηλικιών 0-8 φτάνει δηλαδή μέχρι την Τρίτη Δημοτικού.

Το νηπιαγωγείο που ξέρουμε θα αλλάξει μορφή και από μικρή σχολική μονάδα εκπαίδευσης και αγωγής θα μετατραπεί σε παιδικό κέντρο που θα φιλοξενεί από βρέφη ως παιδιά 6 ετών ή μέχρι 8 ετών  με διαφορετικές ανάγκες.

 Επί πλέον ,αν θεσπιστεί ενιαία προσχολική αγωγή και εκπαίδευση 0-6 ή 0-8 πού αρχίζει και πού σταματάει η υποχρεωτικότητα; Από τη γέννηση;

Ποια είναι η ηλικία τομή για να αρχίσει να μπαίνει το κομμάτι της εκπαίδευσης αν όχι τα 4 έτη; Το προηγούμενο κομμάτι γιατί να είναι υποχρεωτικό αφού η μέριμνα και η φροντίδα μπορούν να ασκούνται και στο σπίτι;  Η εκπαίδευση όμως, η οργανωμένη τουλάχιστον,  ασκείται μόνο στο σχολείο,  από επιστήμονες εκπαιδευτικούς και είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά. 

Αν η μια ηλικιακή ομάδα είναι 0-8,η επόμενη ποιά είναι 8-16 ή 8-18;

Ποιες είναι οι κοινές ανάγκες αυτής της ομάδας αφού μιλάμε για παιδιά και εφήβους.

Συμφέρον Δεύτερο

Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πάντα επεδίωκαν κομμάτια της δημόσιας εκπαίδευσης και έμμεση ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης μέσω των κουπονιών (voucher).

Η λογική των κουπονιών /vouchers δημιουργεί στρεβλώσεις που στην πραγματικότητα καταργούν το Δημόσιο και Δωρεάν τρόπο πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά και ενισχύουν τους ιδιωτικούς στη συγκεκριμένη περίπτωση παιδικούς σταθμούς αφού το κράτος αντί να επενδύει σε δομές και προσωπικό, δίνει χρήματα μέσω των κουπονιών σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με τον Μίλτον Φρίντμαν το εκπαιδευτικό κουπόνι είναι το μέσον για να επιτευχθεί η μετάβαση από ένα κρατικό σύστημα σε ένα σύστημα αγοράς, είναι το μέσον δηλαδή για να ιδιωτικοποιηθεί (να δουλέψει με όρους αγοράς) η εκπαίδευση εν προκειμένω.

Εισηγητής της εισόδου του εκπαιδευτικού κουπονιού υπήρξε ο Γ.Παπανδρέου. Υπέρ της εισόδου τους στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα τάχθηκε πρόσφατα ο Κ.Μητσοτάκης

 Πρόσφατη είναι η απόφαση της ΚΕΔΕ (Δεκέμβρης 2017) που ζητά από την Πολιτεία την παραχώρηση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στους Δήμους. Νωπές οι εκκλήσεις στο υπουργείο Εσωτερικών του Προέδρου της ΚΕΔΕ και άλλων Δημάρχων για την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων.

Ακόμα πιο πρόσφατη είναι η κατάσταση που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με τα χιλιάδες παιδιά που έμειναν έξω από τους παιδικούς σταθμούς και  προσπάθεια που έκανε μέρος των ιδιοκτητών των ιδιωτικών παιδικών σταθμών ,δηλώνοντας ότι οι θέσεις έχουν καλυφθεί, και  για να δεχτούν τα παιδιά βολιδοσκοπούσαν αν οι γονείς μπορούν να πληρώσουν έξτρα χρήματα, πέρα από το voucher του ΕΣΠΑ.

Συμφέρον τρίτο

Οι Βρεφονηπιοκόμοι που παρέχουν έργο αγωγής και φροντίδας και  που επιδιώκουν να διευρύνουν τα εργασιακά δικαιώματα τους  με τρόπο πλάγιο, δηλαδή χωρίς την εισαγωγή στην ανάλογη σχολή των ΑΕΙ χωρίς την απόκτηση πτυχίου και άρα επαγγελματικών δικαιωμάτων που προκύπτουν από αυτό.

Αν γλυτώσουμε από τη Σκύλα μας περιμένει η Χάρυβδη.

Το παρακάτω είναι από το ερωτηματολόγιο της Ν.Δ .Όπως είναι φανερό το νηπιαγωγείο έχει εξαφανιστεί ή μάλλον το έχει εξαφανίσει αυτός που το συνέταξε. Όσον αφορά την προσχολική εκπαίδευση ,υπάρχει μόνο ο παιδικός σταθμός .

3. Με ποιον από τους παρακάτω τρόπους θεωρείτε ότι μπορεί να βελτιωθεί η προσχολική εκπαίδευση; (Μία επιλογή)

 • Επέκταση του ωραρίου ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς
 • Αύξηση των θέσεων σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς
 • Παροχή επιδότησης για συμμετοχή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς

ΚΑΛΟΥΜΕ

 

·         Την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να  σταματήσει τους πειραματισμούς με τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ και να υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευσή της για την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο Νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (12χρονο Δημόσιο Δωρεάν Υποχρεωτικό Σχολείο και Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση), προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.

·         Να προβούν άμεσα σε επαναλειτουργία των Διδασκαλείων σε όλα τα Παιδαγωγικά τμήματα

·         Τα Παιδαγωγικά τμήματα που έχουν εκδώσει αποφάσεις για συγχωνεύσεις - συνενώσεις να τις αναθεωρήσουν και να σταματήσουν την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου των Νηπιαγωγών και των Νηπιαγωγείων. Όλοι «οφείλουμε να επιδείξουμε εξαιρετικά, σθεναρή, αρνητική στάση απέναντι σε οποιαδήποτε τακτική επιχειρεί συγχωνεύσεις οι οποίες εδράζονται περισσότερο σε τεχνικές μείωσης του εργατικού κόστους και λιγότερο σε υπαρκτές ανάγκες. Δεν θα πρέπει να συμβάλλουμε στην αναπαραγωγή απόψεων, που εντάσσονται στο οικονομικό παράδειγμα για την ερμηνεία της απόδοσης ή αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αντίθετα, θα πρέπει να προβάλουμε διαδικασίες διαπραγμάτευσης πολιτικού νοήματος για την εκπαίδευση με ουμανιστικά κριτήρια[4]

·         Τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα, να οργανώσει τον αγώνα και  να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση της 85ης  και 86ης ΓΣ του κλάδου για την Προσχολική Αγωγή,  ώστε να γίνει πραγματικότητα  η Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο Δημόσιο Δωρεάν Υποχρεωτικό Σχολείο και Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).

·         Τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών 4-6 στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα .

·         Τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν θέσεις για όλα τα παιδιά 0-4 ετών (των οποίων οι γονείς επιθυμούν) στους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία και κουπόνια και με μόνιμο προσωπικό.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΪΝΑΣ                                                      ΣΤΕΛΛΑ  ΤΡΑΓΑ


 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ

Ίλιον,20/10/2017
Α. Πρ. : 61  ΠΡΟΣ :Μέλη Συλλόγου, ΔΟΕ, Υπουργείο Παιδείας

Όχι στην ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών

Με ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες, πληροφορηθήκαμε την Πρόταση Παιδαγωγικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων Νηπιαγωγών προς ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών.


Στη Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, της7ης και 8ης Οκτωβρίου 2017 τα μέλη της Συνόδου εξέφρασαν την άποψη ότι στο δυναμικό των Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης μπορούν να ενταχθούν και τμήματα Προσχολικής Αγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία Πανεπιστημιακά τμήματα είχαν απόφαση Συνέλευσης για ενοποίηση των παραπάνω σχολών, κάποια Πανεπιστημιακά Τμήματα ήταν σύμφωνα με την ιδέα, αλλά δεν είχαν απόφαση Συνέλευσης και μόνο ένα εναντιώθηκε καθαρά προς την απόφαση αυτή, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Κρήτης, το οποίο μάλιστα συγχαίρουμε για το σεβασμό στους φοιτητές του και στις Συλλογικές και άκρως τεκμηριωμένες επιστημονικά αποφάσεις του κινήματος και του Κλάδου.

Παράλληλα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ανυπόγραφη ανακοίνωση από το Δίκτυο Πρακτικών Ασκήσεων Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Ενοποίηση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής ΑΕΙ και ΑΤΕΙ» στην οποία αναφέρεται : «Η εκπαίδευση στις μικρές ηλικίες αντιμετωπίζεται ως ενιαία στα περισσότερα μέρη του κόσμου και στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυμαίνεται στο φάσμα των ηλικιών 0 - 8 χρονών.Στη χώρα μας, η διαφοροποίηση της προσχολικής εκπαίδευσης αφενός σε φροντίδα, και αφετέρου σε αγωγή και εκπαίδευση κατηγοριοποιεί τις ανάγκες των μικρών παιδιών και δεν αντιμετωπίζει ολόπλευρα την εκπαίδευσή τους».
Οι εξελίξεις αυτές είναι επικίνδυνες για το μέλλον του Δημόσιου και Δωρεάν Σχολείου. Οι προτάσεις των Πανεπιστημίων για ενοποιήσεις σχολών και δομών με διακριτό ρόλο θα διαλύσουν τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Νηπιαγωγεία.Το Νηπιαγωγείο αποτελεί δομή της Δημόσιας Εκπαίδευσης και με την ενοποίηση των κλάδων και των δομών θα ιδιωτικοποιηθεί μέρος της πρωτοβάθμιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης παιδιών (ηλικίας 4-6 ετών) με το σύστημα των voucher, όπου οι γονείς θα «επιλέγουν» δομές ή θα τους «επιλέγουν» οι δομές. Αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την παροχή σε όλα τα παιδιά του δημόσιου και δωρεάν αγαθού της παιδείας.
Αποτελεί αρνητική εξέλιξη όμως και για τους αποφοίτους των συγκεκριμένων τμημάτων αφού η ενοποίηση δύο διακριτών επιστημονικών χώρων θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω απορρύθμιση και την αποδιοργάνωση των επαγγελματικών προσόντων και κατ΄ επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτούς. Μια τέτοια στρατηγική επιλογή, αλλάζει δομικά το τοπίο των εργασιακών προοπτικών και σχέσεων των αποφοίτων, αλλά και των επιστημονικών πεδίων στα οποία δραστηριοποιούνται τα Τμήματά τους. Πολύ περισσότερο, βλάπτει αυτούς που πρέπει να υπηρετεί, δηλαδή, τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας (4-6 ετών).

Αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τελευταίων 33 ετών για εκπαιδευτικούς και γονείς αλλά και υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί η Δίχρονη Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στα παιδιά 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο) ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς κληρώσεις και αποκλεισμούς γιατί εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών τάξεων αμβλύνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

ΚΑΛΟΥΜΕ

• την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρουν τα σχέδια συντηρητικής αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας με τις συγχωνεύσεις των συγκεκριμένων ΑΕΙ - ΤΕΙ και να υλοποιήσουν άμεσα την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης(12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση), προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.

• τα Παιδαγωγικά τμήματα που έχουν εκδόσει αποφάσεις για συγχωνεύσεις -συνενώσεις να τις αναθεωρήσουν και να σταματήσουν την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου των Νηπιαγωγών και των Νηπιαγωγείων.

• τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα, να οργανώσει τον αγώνα και να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση του κλάδου για την προσχολική Αγωγή, ώστε να γίνει πραγματικότητα η Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η και 86η Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ. Να καλέσει σε διακοπή της συνεργασίας των συναδέλφων νηπιαγωγών για τις πρακτικές ασκήσεις στα νηπιαγωγεία με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που υιοθετούν τέτοιες προτάσεις.


• Τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών 4-6 στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα .


• Τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν θέσεις για όλα τα παιδιά 0-4 ετών (των οποίων οι γονείς επιθυμούν) στους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία και κουπόνια και με μόνιμο προσωπικό .


                        ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Δασκαλάκη Όλγα                     Χρόνης Γιώργος

 

 • ·   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ


Όχι στην ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών


Με ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες, πληροφορηθήκαμε την Πρόταση Παιδαγωγικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων Νηπιαγωγών για ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών.


Στη Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, της7ης και 8ης Οκτωβρίου 2017 τα μέλη της Συνόδου εξέφρασαν την άποψη ότι στο δυναμικό των Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης μπορούν να ενταχθούν και τμήματα Προσχολικής Αγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία Πανεπιστημιακά τμήματα είχαν απόφαση Συνέλευσης για ενοποίηση των παραπάνω σχολών, κάποια Πανεπιστημιακά Τμήματα ήταν σύμφωνα με την ιδέα, αλλά δεν είχαν απόφαση Συνέλευσης και μόνο ένα εναντιώθηκε καθαρά προς την απόφαση αυτή, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Κρήτης, το οποίο μάλιστα συγχαίρουμε για το σεβασμό στους φοιτητές του και στις Συλλογικές και άκρως τεκμηριωμένες επιστημονικά αποφάσεις του κινήματος και του Κλάδου.


Παράλληλα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ανυπόγραφη ανακοίνωση από το Δίκτυο Πρακτικών Ασκήσεων Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Ενοποίηση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής ΑΕΙ και ΑΤΕΙ» στην οποία αναφέρεται : «Η εκπαίδευση στις μικρές ηλικίες αντιμετωπίζεται ως ενιαία στα περισσότερα μέρη του κόσμου και στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυμαίνεται στο φάσμα των ηλικιών 0 - 8 χρονών. Στη χώρα μας, η διαφοροποίηση της προσχολικής εκπαίδευσης αφενός σε φροντίδα, και αφετέρου σε αγωγή και εκπαίδευση κατηγοριοποιεί τις ανάγκες των μικρών παιδιών και δεν αντιμετωπίζει ολόπλευρα την εκπαίδευσή τους».
Οι εξελίξεις αυτές είναι επικίνδυνες για το μέλλον του Δημόσιου και Δωρεάν Σχολείου. Οι προτάσεις των Πανεπιστημίων για ενοποιήσεις σχολών και δομών με διακριτό ρόλο θα διαλύσουν τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Νηπιαγωγεία. Το Νηπιαγωγείο αποτελεί δομή της Δημόσιας Εκπαίδευσης και με την ενοποίηση των κλάδων και των δομών θα ιδιωτικοποιηθεί μέρος της πρωτοβάθμιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης παιδιών (ηλικίας 4-6 ετών) με το σύστημα των voucher, όπου οι γονείς θα «επιλέγουν» δομές ή θα τους «επιλέγουν» οι δομές. Αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την παροχή σε όλα τα παιδιά του δημόσιου και δωρεάν αγαθού της παιδείας.
Αποτελεί αρνητική εξέλιξη όμως και για τους αποφοίτους των συγκεκριμένων τμημάτων αφού η ενοποίηση δύο διακριτών επιστημονικών χώρων θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω απορρύθμιση και την αποδιοργάνωση των επαγγελματικών προσόντων και κατ΄ επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτούς. Μια τέτοια στρατηγική επιλογή, αλλάζει δομικά το τοπίο των εργασιακών προοπτικών και σχέσεων των αποφοίτων, αλλά και των επιστημονικών πεδίων στα οποία δραστηριοποιούνται τα Τμήματά τους. Πολύ περισσότερο, βλάπτει αυτούς που πρέπει να υπηρετεί, δηλαδή, τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας (4-6 ετών).
Αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τελευταίων 33 ετών για εκπαιδευτικούς και γονείς αλλά και υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί η Δίχρονη Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στα παιδιά 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο) ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς κληρώσεις και αποκλεισμούς γιατί εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών τάξεων αμβλύνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

ΚΑΛΟΥΜΕ

• την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρουν τα σχέδια συντηρητικής αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας με τις συγχωνεύσεις των συγκεκριμένων ΑΕΙ - ΤΕΙ και να υλοποιήσουν άμεσα την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης(12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση), προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.
• τα Παιδαγωγικά τμήματα που έχουν πάρει αποφάσεις για συγχωνεύσεις -συνενώσεις να τις αναθεωρήσουν και να σταματήσουν την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου των Νηπιαγωγών και των Νηπιαγωγείων.
• τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα, να οργανώσει τον αγώνα και να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση του κλάδου για την προσχολική Αγωγή, ώστε να γίνει πραγματικότητα η Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η και 86η Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ. Να καλέσει σε διακοπή της συνεργασίας των συναδέλφων νηπιαγωγών για τις πρακτικές ασκήσεις στα νηπιαγωγεία με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που υιοθετούν τέτοιες προτάσεις.
• Τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών 4-6 στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα .


• Τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν θέσεις για όλα τα παιδιά 0-4 ετών (των οποίων οι γονείς επιθυμούν) στους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία και κουπόνια και με μόνιμο προσωπικό


 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ "Η ΑΘΗΝΑ"

22 Οκτωβρίου 2017


Προς: Όλους τους συναδέλφους- μέλη μας, Συλλόγους διδασκόντων, συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ και ΕΛΜΕ, ΔΟΕ.

Όχι στην ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών

Με ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες, πληροφορηθήκαμε την πρόταση Παιδαγωγικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων Νηπιαγωγών προς ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών.


Στη σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, της7ης και 8ης Οκτωβρίου 2017 τα μέλη της Συνόδου εξέφρασαν την άποψη ότι στο δυναμικό των Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης μπορούν να ενταχθούν και τμήματα Προσχολικής Αγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία Πανεπιστημιακά τμήματα είχαν απόφαση Συνέλευσης για ενοποίηση των παραπάνω σχολών, κάποια Πανεπιστημιακά Τμήματα ήταν σύμφωνα με την ιδέα, αλλά δεν είχαν απόφαση Συνέλευσης και μόνο ένα εναντιώθηκε καθαρά προς την απόφαση αυτή, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Κρήτης, το οποίο μάλιστα συγχαίρουμε για το σεβασμό στους φοιτητές του και στις Συλλογικές και άκρως τεκμηριωμένες επιστημονικά αποφάσεις του κινήματος και του Κλάδου.


Παράλληλα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ανυπόγραφη ανακοίνωση από το Δίκτυο Πρακτικών Ασκήσεων Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Ενοποίηση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής ΑΕΙ και ΑΤΕΙ» στην οποία αναφέρεται : «Η εκπαίδευση στις μικρές ηλικίες αντιμετωπίζεται ως ενιαία στα περισσότερα μέρη του κόσμου και στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυμαίνεται στο φάσμα των ηλικιών 0 - 8 χρόνων. Στη χώρα μας, η διαφοροποίηση της προσχολικής εκπαίδευσης αφενός σε φροντίδα, και αφετέρου σε αγωγή και εκπαίδευση κατηγοριοποιεί τις ανάγκες των μικρών παιδιών και δεν αντιμετωπίζει ολόπλευρα την εκπαίδευσή τους».
Οι εξελίξεις αυτές είναι επικίνδυνες για το μέλλον του Δημόσιου και Δωρεάν Σχολείου. Οι προτάσεις των Πανεπιστημίων για ενοποιήσεις σχολών και δομών με διακριτό ρόλο θα διαλύσουν τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Νηπιαγωγεία. Το Νηπιαγωγείο αποτελεί δομή της Δημόσιας Εκπαίδευσης και με την ενοποίηση των κλάδων και των δομών θα ιδιωτικοποιηθεί μέρος της πρωτοβάθμιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης παιδιών (ηλικίας 4-6 ετών) με το σύστημα των voucher, όπου οι γονείς θα «επιλέγουν» δομές ή θα τους «επιλέγουν» οι δομές. Αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την παροχή σε όλα τα παιδιά του δημόσιου και δωρεάν αγαθού της παιδείας.
Αποτελεί αρνητική εξέλιξη όμως και για τους αποφοίτους των συγκεκριμένων τμημάτων αφού η ενοποίηση δύο διακριτών επιστημονικών χώρων θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω απορρύθμιση και την αποδιοργάνωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτούς. Μια τέτοια στρατηγική επιλογή, αλλάζει δομικά το τοπίο των εργασιακών προοπτικών και σχέσεων των αποφοίτων, αλλά και των επιστημονικών πεδίων στα οποία δραστηριοποιούνται τα Τμήματά τους. Πολύ περισσότερο, βλάπτει αυτούς που πρέπει να υπηρετεί, δηλαδή, τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας (4-6 ετών).

Αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τελευταίων 33 ετών για εκπαιδευτικούς και γονείς αλλά και υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί η Δίχρονη Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στα παιδιά 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο) ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς κληρώσεις και αποκλεισμούς, γιατί εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών τάξεων αμβλύνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

ΚΑΛΟΥΜΕ

• Την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρουν τα σχέδια συντηρητικής αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας με τις συγχωνεύσεις των συγκεκριμένων ΑΕΙ - ΤΕΙ και να υλοποιήσουν άμεσα την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης(12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση), προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.


• Τα Παιδαγωγικά τμήματα που έχουν εκδώσει αποφάσεις για συγχωνεύσεις – συνενώσεις να τις αναθεωρήσουν και να σταματήσουν την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου των Νηπιαγωγών και των Νηπιαγωγείων.
• Τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα, να οργανώσει τον αγώνα και να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση του κλάδου για την προσχολική Αγωγή, ώστε να γίνει πραγματικότητα η Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η και 86η Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ. Να καλέσει σε διακοπή της συνεργασίας των συναδέλφων νηπιαγωγών για τις πρακτικές ασκήσεις στα νηπιαγωγεία με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που υιοθετούν τέτοιες προτάσεις.
• Τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών 4-6 στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα .


• Τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν θέσεις για όλα τα παιδιά 0-4 ετών (των οποίων οι γονείς επιθυμούν) στους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία και κουπόνια και με μόνιμο προσωπικό.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παζάλος Γιώργος              Θεοδωρόπουλος Θοδωρής


 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. & ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΡΟΔΟΥ                                                                                                               

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

& ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΡΟΔΟΥ                                                                                                               

Πληροφορίες: Γιώργος Γκουτζιαμάνης 

                                (6944263293) 

e-mail: syllogosperodou@gmail.com           

                      Ρόδος 26/9/2017

 

ΠΡΟΣ: Όλους τους Εκπ/κους Π.Ε.
             
μέλη του Συλλόγου μας


             

            

Θέμα: «: Για τη συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής»

  

      Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα από τις συνεχείς συζητήσεις για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και Α.Τ.Ε.Ι.( Σύνοδος των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017), καλλιεργείται έντονα το κλίμα για τη συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Α.Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής, δηλαδή όλου του εκπαιδευτικού φάσματος από 0 – 6 ετών, από τη βρεφική έως τη σχολική ηλικία.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας επισημαίνει, για άλλη μια φορά, τα εξής: 

Μια ενδεχόμενη συγχώνευση ή ενοποίηση των ανωτέρω τμημάτων, με ή χωρίς κατευθύνσεις στο εσωτερικό τους, θα σηματοδοτήσει ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους, αλλά και των εν ενεργεία βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών, για τις ηλικίες από 0 έως 6 ετών (σύμφωνα με υποστηρικτές αυτής της άποψης ενδεχομένως και για τις ηλικίες 0 έως 8 ετών). Μια τέτοια εξέλιξη συνδέεται με τη δυνατότητα επιλογής των γονέων μεταξύ ιδιωτικών και δημοτικών παιδικών σταθμών και Δημόσιου Νηπιαγωγείου.  Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος  (με πολιορκητικό κριό το Νηπιαγωγείο) για την εκχώρηση της δημόσιας  εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση (κάτι που επιχειρήθηκε και στο παρελθόν και απετράπη από τη σθεναρή αντίσταση του κλάδου) καθώς και για την είσοδο των κουπονιών (vouchers), των διδάκτρων - τροφείων, καθώς και των ελαστικών ωραρίων και εργασιακών σχέσεων στην υποχρεωτική εκπαίδευση (στο πλαίσιο μιας έντεχνα προωθημένης «ενιαίας» λειτουργίας της εκπαίδευσης). Οι μεθοδεύσεις αυτές οδηγούν στην πλήρη «ιδιωτικοποίηση» της προσχολικής αγωγής, όπου ιδιωτικοί φορείς ή φορείς με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία (δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί) θα ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης.

Τα τελευταία, τριάντα και πλέον, χρόνια το εκπαιδευτικό κίνημα θέτει ως αίτημα την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, της φοίτησης όλων των νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κόσμου το 2006, με τον Ν.3518/2006 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο (αφορά τα νήπια των 5 ετών).  Καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν προχώρησε στη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Δωρεάν και Δημόσιας Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Η, υποτιθέμενη, θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, σε βάθος τριετίας (σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας) κανένα απολύτως πρακτικό αντίκρισμα δεν έχει μέχρι στιγμής. Έτσι τα χιλιάδες προνήπια (ηλικίας 4 ετών) που μένουν εκτός του δημόσιου Νηπιαγωγείου ωθούνται σε δομές των Δήμων (βρεφονηπιακούς σταθμούς) μέσω voucher ή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφήνοντας παράλληλα εκτός δομών τα παιδιά μικρότερης ηλικίας δηλαδή όλα τα παιδιά ηλικίας 2-3,5 ετών (περίπου 8.000 παιδιά αυτής της ηλικίας έμειναν εκτός παιδικών σταθμών φέτος).

 Η αναγκαιότητα της ένταξης των παιδιών 4 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο προκύπτει κι από το γεγονός ότι θα μειώσει τις όποιες ανισότητες στην εκπαίδευση των προνηπίων και θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβασή τους στο Δημοτικό Σχολείο.

Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στην ηλικία αυτή, συμβάλλει καθοριστικά στην εκπαιδευτική πορεία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κάτι που οφείλει η πολιτεία να το λάβει σοβαρά υπόψη της.  Στα Δημόσια Νηπιαγωγεία παρέχεται αντισταθμιστική αγωγή, υπάρχουν δομές (Ειδικά νηπιαγωγεία, Τμήματα Ένταξης και Παράλληλης στήριξης κ.ά.) για υποστήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δομές που απουσιάζουν από τους παιδικούς σταθμούς.

Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση πρέπει να καλύπτει επομένως όλα τα παιδιά από 4-6 χρόνων γιατί από τα 4 χρόνια αρχίζει η συνειδητή προσέγγιση - ανακάλυψη της γνώσης από το παιδί. Το Νηπιαγωγείο είναι κομμάτι της εκπαίδευσης και πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από τη δομή της δημόσιας εκπαίδευσης - το Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί πρέπει να είναι δημόσιοι και να καλύπτουν όλα τα παιδιά από 0-3,5 ετών, των εργαζόμενων και ανέργων που το επιθυμούν.

Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στις προτάσεις για συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Α.Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής.

 

Διεκδικούμε :

·         Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) .

·         Αυτοτελή λειτουργία των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.

·         Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους Δήμους.

·         Ενδυνάμωση του αντισταθμιστικού ρόλου του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.

·         Φοίτηση όλων των παιδιών  χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απόσυρση της εγκυκλίου για τις εγγραφές.

·         Τήρηση της αναλογίας παιδιών / τετραγωνικών  μέτρων με βάση τις προδιαγραφές ΟΣΚ (1 παιδί ανά 3 τετραγωνικά μέτρα).

·         Εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς νηπίων και προνηπίων.

·         Ίδρυση τμημάτων ένταξης σε όλα τα νηπιαγωγεία. Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων για παράλληλη στήριξη.

·         Διορισμό μόνιμου βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, σχολικοί βοηθοί, σχολικοί νοσηλευτές).

·         Αύξηση της χρηματοδότησης, ειδική χρηματοδότηση για παιδαγωγικό υλικό ώστε να διασφαλιστεί ο δωρεάν χαρακτήρας του Νηπιαγωγείου.

·         Τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν θέσεις για όλα τα παιδιά 0-4 ετών (των οποίων οι γονείς επιθυμούν) στους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία και κουπόνια και με μόνιμο προσωπικό.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

            Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

 

          Γιώργος Γκουτζιαμάνης                                                         Κώστας Κορδιστός


 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                      Ελευσίνα: 29/10/17

  ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Κώστας Βάρναλης»                                                  Αρ. Πρωτ.:47

  ΕΔΡΑ: 10ο Δημ.Σχολείο Ελευσίνας

   Ρήγα Φεραίου & Φουτρή                                                                       ΠΡΟΣ: Μέλη, ΔΟΕ

  Πληρ. :Ιακώβου Νένα                                                                                     

  Τηλ:  6909-099055                                                                                                                                                                   

  Blog: http://syllogikadytatt.blogspot.com                        

  Mail: syllogikadytatt@gmail.com

   

   

  Όχι στην ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων

  με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών

  Άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής

  προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

             

  Στην  Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017, συζητήθηκε η δημιουργία διευρυμένων Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης με την ενοποίηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και των τμημάτων ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής (Βρεφονηπιοκόμων), δηλαδή όλου του εκπαιδευτικού φάσματος από 0 – 6 ετών, από τη βρεφική έως τη σχολική ηλικία.

  Οι Πρόεδροι των Πανεπιστημίων εκφράστηκαν στην πλειονότητά τους θετικά για την εξέλιξη αυτή, θέτοντας κάποιους όρους που περιλαμβάνουν τη θεσμική διασφάλιση των διαφορετικών τύπων επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους και την εξασφάλιση ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων.

  Όμως την ίδια στιγμή:

  ·               Είναι γνωστές οι κατευθύνσεις των υπερεθνικών οργανισμών και του ΟΟΣΑ για πλήρη αποδόμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που συνδέονται με τα βασικά πτυχία.

  ·               Είναι γνωστές σε παγκόσμια κλίμακα οι προθέσεις για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, βάσει των νεοφιλελεύθερων επιταγών.

  ·               Προωθούνται τα κουπόνια (voucher) για την αναζήτηση εκπαιδευτικών πόρων, μετατρέποντας τους μαθητές σε πελάτες και τα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία σε επιχειρηματικούς οργανισμούς.

  ·               Είναι εμφανείς, μέσω των Καλλικρατικών νόμων, οι προθέσεις για απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη της εκπαίδευσης και το πέρασμά της στους Δήμους και στους χορηγούς.

  ·               Είναι τραγική πραγματικότητα ότι ο μισός πληθυσμός νηπιακής ηλικίας βρίσκεται έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία. Καμία πρωτοβουλία δεν υπάρχει από την κυβέρνηση για σχεδιασμό κτιριακών υποδομών και χρηματοδότησης της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

  ·               Οι νεοφιλελεύθερες ιδεολογίες και πρακτικές κινούνται στην κατεύθυνση αναίρεσης της παιδαγωγικής ως επιστήμης και τη μετατροπή της σε εργαλείο κατάρτισης, της υποβάθμισής της σε διδακτική πρακτική, της διάχυσής της σε άλλα επιστημονικά πεδία.

  Με λίγα λόγια, η πρόταση για ενοποιήσεις των Τμημάτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ γίνονται σε συγκεκριμένο πολιτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό πλαίσιο που στοχεύει στην αναδιάρθρωση και κατάργηση μορφωτικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, που στοχεύει στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της εκπαίδευσης και αγωγής, που στοχεύει στην υποταγή της αγωγής, της γνώσης και της επιστήμης στις εργασιακές στοχεύσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων και της παγκοσμιοποίησης.

  Είναι πραγματικά τραγικό να μην συζητήθηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα αυτές οι βασικές παράμετροι για την ενοποίηση των Τμημάτων, ως να μην υπάρχουν πολιτικές και άλλες επιδιώξεις, λες και η παιδαγωγική και η εκπαίδευση δεν συνιστούν πεδίο οξύτατης κοινωνικής πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Είναι πραγματικά τραγικό να εμφανίζεται η πανεπιστημιακή κοινότητα με τις επιστημολογικές αντιλήψεις ενός αιώνα πριν... βάζοντας πλάτη στο νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό.

  Είναι πραγματικά τραγικό, η Πανεπιστημιακή κοινότητα που με ελάχιστες εξαιρέσεις έμεινε, βουβή, και άφαντη σε αυτό που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, για το μόνο που δείχνει να ενδιαφέρεται είναι να διευρύνει το πεδίο επιρροής της και να εμπλακεί με κάθε τρόπο σε «προγράμματα» προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις.

  Η απόφαση της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών αποτελεί αρνητική εξέλιξη αφού η ενοποίηση δύο διακριτών επιστημονικών χώρων θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω απορρύθμιση και την αποδιοργάνωση των επαγγελματικών προσόντων και κατ΄ επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτούς. Μια τέτοια στρατηγική επιλογή, αλλάζει δομικά το τοπίο των εργασιακών προοπτικών και σχέσεων των αποφοίτων, αλλά και των επιστημονικών πεδίων στα οποία δραστηριοποιούνται τα Τμήματά τους. Πολύ περισσότερο, βλάπτει αυτούς που πρέπει να υπηρετεί, δηλαδή, τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας (4-6 ετών).

  Αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τελευταίων 33 ετών για εκπαιδευτικούς και γονείς  αλλά και υποχρέωση της πολιτείας  αποτελεί  η  Δίχρονη  Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική  Αγωγή και Εκπαίδευση στα παιδιά 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο) ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς κληρώσεις και αποκλεισμούς, γιατί εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών τάξεων αμβλύνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

  ΚΑΛΟΥΜΕ

  ·         την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να  αποσύρουν τα σχέδια νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας με τις συγχωνεύσεις  των συγκεκριμένων ΑΕΙ - ΤΕΙ και να υλοποιήσουν άμεσα την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης(12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση), προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.

  ·         τα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων να σταματήσουν κάθε συζήτηση για συνενώσεις - συγχωνεύσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων. Οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να σταθούν "ασπίδα", σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών , ανακατατάξεων στα επαγγελματικά δικαιώματα.

  ·         τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα,  να οργανώσει τον αγώνα και  να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση του κλάδου για την προσχολική Αγωγή,  ώστε να γίνει πραγματικότητα η Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η και 86η  Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ. Να καλέσει σε διακοπή της συνεργασίας των συναδέλφων νηπιαγωγών με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που υιοθετούν τέτοιες προτάσεις- με κοινές συναντήσεις και συνεδριάσεις ενημέρωσης με τους φοιτητές των ΠΤΔΕ και ΠΤΝ.

  ·           Τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών 4-6 στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα .

  ·          Τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν θέσεις για όλα τα παιδιά 0-4 ετών (των οποίων οι γονείς επιθυμούν) στους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία και κουπόνια και με μόνιμο προσωπικό.

   

                        Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   

                   ΙΑΚΩΒΟΥ ΝΕΝΑ                                                                     ΔΟΜΟΥΖΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

 •  

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

  Ταχ.Δ/νση: 4ο Δημ.Σχ.Ναυπλίου

  211 00  ΝΑΥΠΛΙΟ

  Τηλέφωνο: 27520 22401

  Τηλεμοιότυπο: 27520 22401

  e-mail:nafperm@otenet.gr

  • Ναύπλιο 06/11/2017

   

   

   

   

   

                                                ΨΗΦΙΣΜΑ -ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

   Για τη συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής

   

        Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα από τις συνεχείς συζητήσεις για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και Α.Τ.Ε.Ι., καλλιεργείται έντονα το κλίμα για τη συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Α.Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής.

   

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Αργολιδας επισημαίνει, τα εξής:

  ·         Μια ενδεχόμενη συγχώνευση ή ενοποίηση των ανωτέρω τμημάτων, με ή χωρίς κατευθύνσεις στο εσωτερικό τους, θα σηματοδοτήσει ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους, αλλά και των εν ενεργεία βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών, για τις ηλικίες από 0 έως 6 ετών (σύμφωνα με υποστηρικτές αυτής της άποψης ενδεχομένως και για τις ηλικίες 0 έως 8 ετών). Μια τέτοια εξέλιξη συνδέεται με τη δυνατότητα επιλογής των γονέων μεταξύ ιδιωτικών και δημοτικών παιδικών σταθμών και Δημόσιου Νηπιαγωγείου.  Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος  (με πολιορκητικό κριό το Νηπιαγωγείο) για την εκχώρηση της δημόσιας  εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση (κάτι που επιχειρήθηκε και στο παρελθόν και απετράπη από τη σθεναρή αντίσταση του κλάδου) καθώς και για την είσοδο των κουπονιών (vouchers), των διδάκτρων - τροφείων, καθώς και των ελαστικών ωραρίων και εργασιακών σχέσεων στην υποχρεωτική εκπαίδευση (στο πλαίσιο μιας έντεχνα προωθημένης «ενιαίας» λειτουργίας της εκπαίδευσης). Οι μεθοδεύσεις αυτές οδηγούν στην πλήρη «ιδιωτικοποίηση» της προσχολικής αγωγής, όπου ιδιωτικοί φορείς ή φορείς με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία (δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί) θα ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης.

  ·         Τα τελευταία, τριάντα και πλέον, χρόνια το εκπαιδευτικό κίνημα θέτει ως αίτημα την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, της φοίτησης όλων των νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κόσμου το 2006, με τον Ν.3518/2006 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο (αφορά τα νήπια των 5 ετών).  Καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν προχώρησε στη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Δωρεάν και Δημόσιας Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Η, υποτιθέμενη, θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, σε βάθος τριετίας (σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας) κανένα απολύτως πρακτικό αντίκρυσμα δεν έχει μέχρι στιγμής.Έτσι τα χιλιάδες προνήπια (ηλικίας 4 ετών) που μένουν εκτός του δημόσιου Νηπιαγωγείου ωθούνται σε δομές των Δήμων (βρεφονηπιακούς σταθμούς) μέσω voucher ή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφήνοντας παράλληλα εκτός δομών τα παιδιά μικρότερης ηλικίας δηλαδή όλα τα παιδιά ηλικίας 2-3,5 ετών (περίπου 8.000 παιδιά αυτής της ηλικίας έμειναν εκτός παιδικών σταθμών φέτος).

  ·          Η αναγκαιότητα της ένταξης των παιδιών 4 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο προκύπτει κι από το γεγονός ότι θα μειώσει τις όποιες ανισότητες στην εκπαίδευση των προνηπίων και θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβασή τους στο Δημοτικό Σχολείο.

  ·         Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στην ηλικία αυτή, συμβάλλει καθοριστικά στην εκπαιδευτική πορεία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κάτι που οφείλει η πολιτεία να το λάβει σοβαρά υπόψη της.  Στα Δημόσια Νηπιαγωγεία παρέχεται αντισταθμιστική αγωγή, υπάρχουν δομές (Ειδικά νηπιαγωγεία, Τμήματα Ένταξης και Παράλληλης στήριξης κ.ά.) για υποστήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δομές που απουσιάζουν από τους παιδικούς σταθμούς.

  ·         Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση πρέπει να καλύπτει επομένως όλα τα παιδιά από 4-6 χρόνων γιατί από τα 4 χρόνια αρχίζει η συνειδητή προσέγγιση - ανακάλυψη της γνώσης από το παιδί. Το Νηπιαγωγείο είναι κομμάτι της εκπαίδευσης και πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από τη δομή της δημόσιας εκπαίδευσης - το Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί πρέπει να είναι δημόσιοι και να καλύπτουν όλα τα παιδιά από 0-3,5 ετών, των εργαζόμενων και ανέργων που το επιθυμούν.

  Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στις προτάσεις για συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Α.Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής.

  Διεκδικούμε :

  ·    Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) .

  ·    Αυτοτελή λειτουργία των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.

  ·    Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους Δήμους.

   

                                                            ΓΙΑ  ΤΟ   Δ.Σ.

   

  Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Η  Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   

  ΝΤΕΜΟΣ   ΑΝΤΩΝΗΣ                                                             ΔΟΥΡΑΝΟΥ  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

   [1]Κάποιες αποφάσεις Συνόδων τους (2-12-2016 και 6-7/5/2017) έμειναν στα χαρτιά.

[2]Στις 9/2/2011 με επιστολή την οποία ο Γ.Γ. του ΥΠΔΒΜΘ κ. Β. Κουλαϊδής απηύθυνε στη ΔΟΕ ουσιαστικά καταργήθηκε ο ενενηντάχρονος ιστορικός θεσμός της μετεκπαίδευσης.

3Το παραπάνω κείμενο εμπεριέχει στοιχεία από τις αποφάσεις – ψηφίσματα των Τμημάτων σε σχέση με το θέμα: α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ                                                                               Ζάκυνθος 7/11/2017

Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»

Ν. Κολυβά 136

Τηλ: 2695028854

Fax: 2695048783

e-mail : solomosd1@gmail.com

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 6ο

 Θέμα: «: Για τη συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής»

Αγαπητοί συνάδελφοι

Τον τελευταίο καιρό, γίνονται πολλές επαφές και συζητήσεις για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και Α.Τ.Ε.Ι.( Σύνοδος των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017), καλλιεργείται έντονα το κλίμα για τη συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Α.Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας επισημαίνει, για άλλη μια φορά, τα εξής:

Μια ενδεχόμενη συγχώνευση ή ενοποίηση των ανωτέρω τμημάτων, με ή χωρίς κατευθύνσεις στο εσωτερικό τους, θα σηματοδοτήσει:

·         ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους, αλλά και των εν ενεργεία βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών, για τις ηλικίες από 0 έως 6 ετών.

·         Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ιδιωτικών και δημοτικών παιδικών σταθμών και Δημόσιου Νηπιαγωγείου. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για την εκχώρηση της δημόσιας εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση (κάτι που επιχειρήθηκε και στο παρελθόν και απετράπη από τη σθεναρή αντίσταση του κλάδου).

·         Οι μεθοδεύσεις αυτές οδηγούν στην πλήρη «ιδιωτικοποίηση» της προσχολικής αγωγής, όπου ιδιωτικοί φορείς ή φορείς με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία (δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί) θα ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης .

Τα τελευταία, τριάντα και πλέον, χρόνια το εκπαιδευτικό κίνημα θέτει ως αίτημα την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, της φοίτησης όλων των νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κόσμου το 2006, με τον Ν.3518/2006 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο (αφορά τα νήπια των 5 ετών). Καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν προχώρησε στη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Δωρεάν καιΔημόσιας Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Η υποτιθέμενη, θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, σε βάθος τριετίας (σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας) κανένα απολύτως πρακτικό αντίκρισμα δεν έχει μέχρι στιγμής. Έτσι τα χιλιάδες προνήπια (ηλικίας 4 ετών) που μένουν εκτός του δημόσιου Νηπιαγωγείου ωθούνται σε δομές των Δήμων (βρεφονηπιακούς σταθμούς) μέσω voucher ή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφήνοντας παράλληλα εκτός δομών τα παιδιά μικρότερης ηλικίας δηλαδή όλα τα παιδιά ηλικίας 2-3,5 ετών (περίπου 8.000 παιδιά αυτής της ηλικίας έμειναν εκτός παιδικών σταθμών φέτος).

Η αναγκαιότητα της ένταξης των παιδιών 4 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο προκύπτει κι από το γεγονός ότι θα μειώσει τις όποιες ανισότητες στην εκπαίδευση των προνηπίων και θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβασή τους στο Δημοτικό Σχολείο. Στα Δημόσια Νηπιαγωγεία παρέχεται αντισταθμιστική αγωγή, υπάρχουν δομές (Ειδικά νηπιαγωγεία, Τμήματα Ένταξης και Παράλληλης στήριξης κ.ά.) για υποστήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δομές που απουσιάζουν από τους παιδικούς σταθμούς.

Το Νηπιαγωγείο είναι κομμάτι της εκπαίδευσης και πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από τη δομή της δημόσιας εκπαίδευσης δλδ.  ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ και να καλύπτει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλα τα παιδιά από 4-6 χρόνων. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί πρέπει να είναι δημόσιοι και να καλύπτουν όλα τα παιδιά από 0-3,5 ετών, των εργαζόμενων και ανέργων που το επιθυμούν.

Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στις προτάσεις για συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Α.Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής.

Διεκδικούμε :

·         Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) .

·         Αυτοτελή λειτουργία των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.

·         Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους Δήμους.

·         Ενδυνάμωση του αντισταθμιστικού ρόλου του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.

·         Φοίτηση όλων των παιδιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απόσυρση της εγκυκλίου για τις εγγραφές.

·         Τήρηση της αναλογίας παιδιών / τετραγωνικών μέτρων με βάση τις προδιαγραφές ΟΣΚ (1 παιδί ανά 3 τετραγωνικά μέτρα).

·        Τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη με μόνιμο προσωπικό

·         Αύξηση της χρηματοδότησης, ειδική χρηματοδότηση για παιδαγωγικό υλικό ώστε να διασφαλιστεί ο δωρεάν χαρακτήρας του Νηπιαγωγείου.

·         Διορισμό μόνιμου βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, σχολικοί βοηθοί, σχολικοί νοσηλευτές).

το ΔΣ


 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                          Γιαννιτσά 8-11-2017 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ                                     
 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ                                                          Αρ. Πρωτ. 107
 • Ταχ. Δ/νση : Καπετάν Ρούμπα & Γκαδάκη
 • Ταχ. Κωδ. : 58100 Γιαννιτσά                                                             Προς
 • Πληροφ. : Ηλίας Διαμαντόπουλος                              Σχολεία και Εκπαιδευτικούς του
 • Τηλέφωνο : 6974794988                                                      Συλλόγου Εκπαιδευτικών
 • FAX : 2382027785                                                             Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
 • E-MAIL : sullogosekp@gmail.com                                                Γιαννιτσών

 

 

ΘΕΜΑ: «Όχι στην ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών με τη συμμετοχή του Αν. Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΕΘ, Γιώργου Αγγελόπουλου και του Προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Γεράσιμου Κουζέλη,

Το κεντρικό θέμα που συζητήθηκε ήταν η δημιουργία διευρυμένων Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης, συνδεδεμένη με την παράλληλη ενοποίηση του χώρου εκπαίδευσης από τη βρεφική ηλικία έως τη διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση.

Οι Πρόεδροι των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων - μέλη της Συνόδου εκφράστηκαν στην πλειονότητά τους θετικά για την ένταξη τμημάτων ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής, στο δυναμικό των Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό τρία Πανεπιστημιακά τμήματα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη , Γιάννενα) εξέδωσαν απόφαση Συνέλευσης για συγχώνευση-ενοποίηση των σχολών ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκομίας και των ΑΕΙ Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, κάποια άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα ήταν σύμφωνα με την ιδέα, αλλά δεν είχαν απόφαση Συνέλευσης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κράτη σε ουδέτερη θέση ενώ μόνο ένα εναντιώθηκε καθαρά προς την απόφαση αυτή, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Κρήτης. Το πλάνο σχετίζεται και με πρόταση του ΙΕΠ για την ίδρυση Ειδικής Δομής με την ευθύνη της Συγκλήτου που θα παρέχει τα μαθήματα και την πιστοποίηση με τους στόχους και το περιεχόμενό τους να διαμορφώνεται από τ ο ΙΕΠ σε συνεργασία με εκπροσώπους των Πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση στο ίδιο μήκος κύματος των περικοπών και της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης όλης της δημόσιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό κατεστημένο επιχειρεί μέσα από συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ να διαλύσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων και να εισάγει διαδικασίες πιστοποίησης μετά τα ΑΕΙ και εξομοίωσης πτυχίων, καταρρίπτοντας τα όρια ανάμεσα σε διακριτά επιστημονικά – γνωστικά αντικείμενα, με στόχο να επιβάλλει την χωρίς όρια κινητικότητα των εργαζομένων. Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας προετοιμάζουν το εγχείρημα, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις τους προς την Ε.Ε., τον ΟΟΣΑ και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, όπως αυτά προβάλλονται στην ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ, αποτελώντας τμήμα των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, βρισκόμαστε μπροστά στην επιχείρηση ενοποίησης και ενιαιοποίησης της βρεφικής φροντίδας, αγωγής και μέριμνας που παρέχεται στον Παιδικό Σταθμό με την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση που παρέχεται στο Νηπιαγωγείο, δηλαδή συνολικά για τις ηλικίες 0-6 ή ακόμη και την εκπαίδευση των δύο πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου με το φάσμα να εκτείνεται στις ηλικίες 0-8. Η προώθηση και υλοποίησή τους θα σημάνει την αποδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το τέλος του νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου όπως τα γνωρίσαμε και τη διαμόρφωση μιας άλλης εκπαιδευτικής δομής με τραγικά αποτελέσματα για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και για τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών.

Με τις προωθούμενες αλλαγές βάλλονται:

1. Οι επιστημονικά διακριτοί ρόλοι της βρεφικής φροντίδας – μέριμνας και της αγωγής – εκπαίδευσης που τεκμηριωμένα πρέπει να παρέχονται σε διακριτές δομές: Πρόνοιας και Αγωγής για την ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών (Βρεφονηπιακός Σταθμός), Αγωγής και Εκπαίδευσης για τις ηλικιακές ομάδες 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο) και 6-18 ετών (ενιαίο 12χρονο Σχολείο)

2. Ο αδιαμφισβήτητος χαρακτήρας της υποχρεωτικότητας της εκπαίδευσης η οποία οφείλεται ως παροχή από την Πολιτεία σε όλα τα παιδιά. Ο προνοιακός χαρακτήρας της μέριμνας και της φροντίδας δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός, αλλά παρέχεται από την Πολιτεία ως επιλογή εφόσον οι γονείς το επιθυμούν. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επιλογή της κυβέρνησης να εμπαίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία με τη μη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο ενώ ταυτόχρονα διατηρεί το δικαίωμα επιλογής εγγραφής στον Παιδικό Σταθμό ή στο Νηπιαγωγείο για την ηλικία των προνηπίων.

3. Ο δωρεάν χαρακτήρας της Εκπαίδευσης με το άνοιγμα ενός τεράστιου χώρου στην ιδιωτικοποίηση καθώς προσφέρονται δυνατότητες ευρείας επέκτασης του συστήματος των κουπονιών /voucher (τα οποία υπάρχουν ήδη στους παιδικούς σταθμούς) μέσω των οποίων το κράτος, αντί να επενδύει σε δομές και προσωπικό, παρέχει χρήματα σε ιδιώτες για τη φιλοξενία – φοίτηση των παιδιών στις δομές.

4. Η μόνιμη και σταθερή εργασία καθώς τα επαγγελματικά δικαιώματα και η αξία των πτυχίων ως προσόν άσκησης του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού τίθενται υπό την προϋπόθεση πραγματοποίησης προγραμμάτων επιμόρφωσης για τους εν ενεργεία και απόκτησης πιστοποιητικού διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας για τους νέους αποφοίτους. Τα χρήματα που θα διατεθούν στα Πανεπιστήμια για να εξομοιωθούν οι δύο κλάδοι είναι πολλά, προέρχονται από προγράμματα ΕΣΠΑ και αποτελούν ένα από τους βασικότερους λόγους της απαράδεκτης και συναινετικής στάσης του πανεπιστημιακού κατεστημένου.

Διαμέσου των αλλαγών εξυπηρετούνται:

·         Η αποκέντρωση της Εκπαίδευσης με το πέρασμα μέρους της Πρωτοβάθμιας στην αυτοδιοίκηση κατά τις επιταγές του ΟΟΣΑ με αυτονομία προγραμμάτων, χρηματοδότησης, vouchers, προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού, εργασιακού και διδακτικού ωραρίου. Πρόσφατη είναι η απόφαση της ΚΕΔΕ (Δεκέμβρης 2016) που ζητά από την Πολιτεία την παραχώρηση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στους Δήμους. Νωπές οι εκκλήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών του Προέδρου της ΚΕΔΕ και άλλων Δημάρχων για την μεταβίβαση των σχετικών αρμοδιοτήτων.

·         Δραστικές αλλαγές στο εργασιακό τοπίο των εκπαιδευτικών με τη δημιουργία προϋποθέσεων εσωτερικής κινητικότητας εκπαιδευτικών κάθε κλάδου που θα προκύψει μεταξύ των βαθμίδων, από τα 0 έως τα 15 (τέλος γυμνασίου) καθώς νηπιαγωγοί- δάσκαλοι θα ανεβοκατεβαίνουν από 0-8 και δάσκαλοι- καθηγητές από 8-15) ανάλογα με τις κάθε φορά ιδιαίτερες επιδιώξεις της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης. Επιδίωξη διαμόρφωσης εκπαιδευτικών που θα είναι πλήρως υποταγμένοι στο νέο αντιδραστικό φθηνό ευέλικτο σχολείο της αγοράς. Εκπαιδευτικοί σε πλήρη ευελιξία και μόνιμο καθεστώς κινητικότητας.      

 Παράλληλα η υπόθαλψη κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού ανάμεσα στους κλάδους των εργαζομένων που στοχεύει στο διχασμό τους και στη μεταφορά του πραγματικού διακυβεύματος σε μια πλασματική αντιπαράθεση συντεχνιακών συμφερόντων αποτελεί παλιά κλασσική μέθοδο που εκμεταλλεύεται την επισφάλεια και την αβεβαιότητα στον εργασιακό χώρο.

 Αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τελευταίων 33 ετών για εκπαιδευτικούς και γονείς αλλά και υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί η Δίχρονη Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στα παιδιά 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο) ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς κληρώσεις και αποκλεισμούς, γιατί εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών τάξεων αμβλύνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

·         Ακύρωση των σχεδίων συγχώνευσης των σχολών ΑΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας και των ΑΕΙ Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Όχι στην πιστοποίηση επαγγελματικών δικαιωμάτων μετά το πτυχίο.

·         Άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο Νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (12χρονο Δημόσιο Δωρεάν Υποχρεωτικό Σχολείο και Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 ετών στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο), προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.

ΚΑΛΟΥΜΕ

·         Τα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων που έχουν εκδώσει αποφάσεις για συγχωνεύσεις – συνενώσεις να τις αναθεωρήσουν και να σταματήσουν την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου των Νηπιαγωγών και των Νηπιαγωγείων.

·         Τη ΔΟΕ να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ακύρωση των σχεδίων κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΟΟΣΑ και στην κατεύθυνση υλοποίησης των αποφάσεων της 85ης και 86ης ΓΣ του κλάδου για την Προσχολική Αγωγή.

·         Τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών 4-6 ετών στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα .

·         Τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν θέσεις για όλα τα παιδιά 0-4 ετών σε Δημόσιους Παιδικούς Σταθμούς, χωρίς τροφεία και κουπόνια και με την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας για το προσωπικό τους.


 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

8-11-2017

Θέμα : «ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ Τμημάτων Βρεφονηπιοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών. Άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.»

Στην Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017, συζητήθηκε η δημιουργία διευρυμένων Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης με την ενοποίηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και των τμημάτων ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής (Βρεφονηπιοκόμων), δηλαδή όλου του εκπαιδευτικού φάσματος από 0 – 6 ετών, από τη βρεφική έως τη σχολική ηλικία.

Οι Πρόεδροι των Πανεπιστημίων εκφράστηκαν στην πλειονότητά τους θετικά για την εξέλιξη αυτή, θέτοντας κάποιους όρους που περιλαμβάνουν τη θεσμική διασφάλιση των διαφορετικών τύπων επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους και την εξασφάλιση ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων.

Όμως την ίδια στιγμή:

·         Είναι γνωστές οι κατευθύνσεις των υπερεθνικών οργανισμών και του ΟΟΣΑ για πλήρη αποδόμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που συνδέονται με τα βασικά πτυχία.

·         Είναι γνωστές σε παγκόσμια κλίμακα οι προθέσεις για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, βάσει των νεοφιλελεύθερων επιταγών.

·         Προωθούνται τα κουπόνια (voucher) για την αναζήτηση εκπαιδευτικών πόρων, μετατρέποντας τους μαθητές σε πελάτες και τα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία σε επιχειρηματικούς οργανισμούς.

·         Είναι εμφανείς, μέσω των Καλλικρατικών νόμων, οι προθέσεις για απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη της εκπαίδευσης και το πέρασμά της στους Δήμους και στους χορηγούς.

·         Είναι τραγική πραγματικότητα ότι ο μισός πληθυσμός νηπιακής ηλικίας βρίσκεται έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία. Καμία πρωτοβουλία δεν υπάρχει από την κυβέρνηση για σχεδιασμό κτιριακών υποδομών και χρηματοδότησης της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

·         Οι νεοφιλελεύθερες ιδεολογίες και πρακτικές κινούνται στην κατεύθυνση αναίρεσης της παιδαγωγικής ως επιστήμης και τη μετατροπή της σε εργαλείο κατάρτισης, της υποβάθμισής της σε διδακτική πρακτική, της διάχυσής της σε άλλα επιστημονικά πεδία.

Με λίγα λόγια, η πρόταση για ενοποιήσεις των Τμημάτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ γίνονται σε συγκεκριμένο πολιτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό πλαίσιο που στοχεύει στην αναδιάρθρωση και κατάργηση μορφωτικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, που στοχεύει στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της εκπαίδευσης και αγωγής, που στοχεύει στην υποταγή της αγωγής, της γνώσης και της επιστήμης στις εργασιακές στοχεύσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων και της παγκοσμιοποίησης.

Είναι πραγματικά τραγικό να μην συζητήθηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα αυτές οι βασικές παράμετροι για την ενοποίηση των Τμημάτων, ως να μην υπάρχουν πολιτικές και άλλες επιδιώξεις, λες και η παιδαγωγική και η εκπαίδευση δεν συνιστούν πεδίο οξύτατης κοινωνικής πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Είναι πραγματικά τραγικό να εμφανίζεται η πανεπιστημιακή κοινότητα με τις επιστημολογικές αντιλήψεις ενός αιώνα πριν... βάζοντας πλάτη στο νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό.

Είναι πραγματικά τραγικό, η Πανεπιστημιακή κοινότητα που με ελάχιστες εξαιρέσεις έμεινε, βουβή, και άφαντη σε αυτό που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, για το μόνο που δείχνει να ενδιαφέρεται είναι να διευρύνει το πεδίο επιρροής της και να εμπλακεί με κάθε τρόπο σε «προγράμματα» προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις.

Η απόφαση της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών αποτελεί αρνητική εξέλιξη αφού η ενοποίηση δύο διακριτών επιστημονικών χώρων θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω απορρύθμιση και την αποδιοργάνωση των επαγγελματικών προσόντων και κατ΄ επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτούς. Μια τέτοια στρατηγική επιλογή, αλλάζει δομικά το τοπίο των εργασιακών προοπτικών και σχέσεων των αποφοίτων, αλλά και των επιστημονικών πεδίων στα οποία δραστηριοποιούνται τα Τμήματά τους. Πολύ περισσότερο, βλάπτει αυτούς που πρέπει να υπηρετεί, δηλαδή, τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας (4-6 ετών).

Αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τελευταίων 33 ετών για εκπαιδευτικούς και γονείς αλλά και υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί η Δίχρονη Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στα παιδιά 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο) ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς κληρώσεις και αποκλεισμούς, γιατί εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών τάξεων αμβλύνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

ΚΑΛΟΥΜΕ

·         την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρουν τα σχέδια νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας με τις συγχωνεύσεις των συγκεκριμένων ΑΕΙ - ΤΕΙ και να υλοποιήσουν άμεσα την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης(12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση), προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.

·         τα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων να σταματήσουν κάθε συζήτηση για συνενώσεις - συγχωνεύσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων. Οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να σταθούν "ασπίδα", σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών , ανακατατάξεων στα επαγγελματικά δικαιώματα.

·         τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα, να οργανώσει τον αγώνα και να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση του κλάδου για την προσχολική Αγωγή, ώστε να γίνει πραγματικότητα η Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η και 86η Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ. Να καλέσει σε διακοπή της συνεργασίας των συναδέλφων νηπιαγωγών για τις πρακτικές ασκήσεις στα νηπιαγωγεία με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που υιοθετούν τέτοιες προτάσεις.

·         Τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών 4-6 στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα .

·         Τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν θέσεις για όλα τα παιδιά 0-4 ετών (των οποίων οι γονείς επιθυμούν) στους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία και κουπόνια και με προσωπικό με σχέση μόνιμης και σταθερής εργασίας που θα προέρχεται από τις αντίστοιχες σχολές βρεφονηπιοκόμων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

       ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ                                                       ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                         Χαϊδάρι 9-11-2017 

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Δ/νση: Κολοκοτρώνη 38,  Χαϊδάρι 12461

Πληροφορίες: Τσουκάλης Δημήτριος                                          Προς : Τα μέλη μας

Τηλ. 6934197300                                                                                          Τη ΔΟΕ 

e-mail: syllogos.pe.chaidari@gmail.com                                                  

 

«Όχι στην ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών»

 

           Με ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας  πληροφορηθήκαμε την πρόταση Παιδαγωγικών Πανεπιστημιακών  Τμημάτων  Νηπιαγωγών  προς ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών.

           Στη σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, της7ης και 8ης Οκτωβρίου 2017 τα μέλη της Συνόδου εξέφρασαν την άποψη ότι στο δυναμικό των Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης μπορούν να ενταχθούν και τμήματα Προσχολικής Αγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία Πανεπιστημιακά τμήματα είχαν απόφαση Συνέλευσης για ενοποίηση των παραπάνω σχολών, κάποια Πανεπιστημιακά Τμήματα ήταν σύμφωνα με την ιδέα,  αλλά δεν είχαν απόφαση  Συνέλευσης και μόνο ένα εναντιώθηκε καθαρά προς την απόφαση αυτή, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Κρήτης, το οποίο μάλιστα συγχαίρουμε για το σεβασμό στους φοιτητές του και  στις Συλλογικές και άκρως τεκμηριωμένες επιστημονικά αποφάσεις του κινήματος και του Κλάδου.

      Παράλληλα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ανυπόγραφη ανακοίνωση από το  Δίκτυο Πρακτικών Ασκήσεων Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Ενοποίηση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής ΑΕΙ και ΑΤΕΙ» στην οποία αναφέρεται  : «Η εκπαίδευση στις μικρές ηλικίες αντιμετωπίζεται ως ενιαία στα περισσότερα μέρη του κόσμου και στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυμαίνεται στο φάσμα των ηλικιών 0 - 8 χρόνων. Στη χώρα μας, η διαφοροποίηση της προσχολικής εκπαίδευσης αφενός σε φροντίδα, και αφετέρου σε αγωγή και εκπαίδευση κατηγοριοποιεί τις ανάγκες των μικρών παιδιών και δεν αντιμετωπίζει ολόπλευρα την εκπαίδευσή τους».

            Οι  εξελίξεις αυτές  είναι επικίνδυνες   για το μέλλον του Δημόσιου και Δωρεάν Σχολείου. Οι προτάσεις των  Πανεπιστημίων  για ενοποιήσεις σχολών και δομών με διακριτό ρόλο θα διαλύσουν τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Νηπιαγωγεία. Το Νηπιαγωγείο αποτελεί  δομή της Δημόσιας Εκπαίδευσης και  με την ενοποίηση των  κλάδων και των δομών θα ιδιωτικοποιηθεί μέρος  της πρωτοβάθμιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης παιδιών (ηλικίας 4-6 ετών) με το σύστημα των voucher, όπου οι γονείς θα «επιλέγουν» δομές ή θα τους «επιλέγουν» οι δομές. Αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την παροχή σε όλα τα παιδιά του  δημόσιου και δωρεάν αγαθού της παιδείας.

           Αποτελεί αρνητική εξέλιξη όμως και για τους αποφοίτους των συγκεκριμένων τμημάτων αφού η ενοποίηση δύο διακριτών επιστημονικών χώρων θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω απορρύθμιση και την αποδιοργάνωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτούς. Μια τέτοια στρατηγική επιλογή, αλλάζει δομικά το τοπίο των εργασιακών προοπτικών και σχέσεων των αποφοίτων, αλλά και των επιστημονικών πεδίων στα οποία δραστηριοποιούνται τα Τμήματά τους. Πολύ περισσότερο, βλάπτει αυτούς που πρέπει να υπηρετεί, δηλαδή, τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας (4-6 ετών).

 

         Αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τελευταίων 33 ετών για εκπαιδευτικούς και γονείς  αλλά και υποχρέωση της πολιτείας  αποτελεί  η  Δίχρονη  Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική  Αγωγή και Εκπαίδευση στα παιδιά 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο) ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς κληρώσεις και αποκλεισμούς, γιατί εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών τάξεων αμβλύνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

                                                

ΚΑΛΟΥΜΕ

 

·     Την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να  αποσύρουν τα σχέδια συντηρητικής αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας με τις συγχωνεύσεις  των συγκεκριμένων ΑΕΙ - ΤΕΙ και να υλοποιήσουν άμεσα την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης(12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση), προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.

·      Τα Παιδαγωγικά τμήματα που έχουν εκδώσει αποφάσεις για συγχωνεύσεις – συνενώσεις  να   τις αναθεωρήσουν και να σταματήσουν την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου  των Νηπιαγωγών και των Νηπιαγωγείων.

·      Τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα,  να οργανώσει τον αγώνα και  να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση του κλάδου για την προσχολική Αγωγή,  ώστε να γίνει πραγματικότητα η Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η και 86η  Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ

·       Τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών 4-6 στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα .

·      Τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν θέσεις για όλα τα παιδιά 0-4 ετών (των οποίων οι γονείς επιθυμούν) στους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία και κουπόνια και με μόνιμο προσωπικό.


 •  

   

  ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

  ΞΑΝΘΗΣ

   

   

   

  Ξάνθη,  8  Νοεμβρίου   2017            

  Αρ. Πρωτ.: 212

  Ταχ. Δ/νση :   Μπρωκούμη 21

  Τ.Κ. – Πόλη:    67133  Ξάνθη

  Τηλ.-FAX:         2541024394

  e-mail  :           dida39@otenet.gr    

   

   

   

   

   

  ΠΡΟΣ:

   

   

   

   

  Μέλη Συλλόγου

  ΔΟΕ

  Όχι στην ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων

  με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών

   

   Απαιτούμε:

  Άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

  στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

   

              Στη Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017, συζητήθηκε η δημιουργία διευρυμένων Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης με την ενοποίηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και των τμημάτων ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής (Βρεφονηπιοκόμων), δηλαδή όλου του εκπαιδευτικού φάσματος από 0 – 6 ετών, από τη βρεφική έως τη σχολική ηλικία. Οι Πρόεδροι των Παιδαγωγικών Τμημάτων εκφράστηκαν στην πλειονότητά τους θετικά για την εξέλιξη αυτή. Στη Σύνοδο υπήρξε συναντίληψη με τους εκπροσώπους της Πολιτείας όσον αφορά τη διεύρυνση αρμοδιοτήτων των Σχολών αυτών.

  Παράλληλα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ανυπόγραφη ανακοίνωση από το  Δίκτυο Πρακτικών Ασκήσεων Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Ενοποίηση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής ΑΕΙ και ΑΤΕΙ» στην οποία αναφέρεται : «Η εκπαίδευση στις μικρές ηλικίες αντιμετωπίζεται ως ενιαία στα περισσότερα μέρη του κόσμου και στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυμαίνεται στο φάσμα των ηλικιών 0 - 8 χρονών. Στη χώρα μας, η διαφοροποίηση της προσχολικής εκπαίδευσης αφενός σε φροντίδα, και αφετέρου σε αγωγή και εκπαίδευση κατηγοριοποιεί τις ανάγκες των μικρών παιδιών και δεν αντιμετωπίζει ολόπλευρα την εκπαίδευσή τους».

              Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο σχέδιο συγχωνεύσεων-καταργήσεων τμημάτων της Ανώτερης και Ανώτατης εκπαίδευσης, στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιδραστικής αναδιάρθρωσης όλης της δημόσιας εκπαίδευσης. Μαζί με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις θα επιχειρηθεί η «ελαστικοποίηση» των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων. Η εισαγωγή διαδικασιών πιστοποίησης μετά τα ΑΕΙ, οι διαδικασίες εξομοίωσης των παλιών πτυχίων αλλά και η επιχείρηση «πολτοποίησης» και κατάρριψης οποιουδήποτε ορίου ανάμεσα σε διαφορετικά διακριτά επιστημονικά - γνωστικά αντικείμενα για να υπάρξει μια χωρίς όρια κινητικότητα των εργαζόμενων, δεν θα έχει προηγούμενο.

      Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας προετοιμάζουν το εγχείρημα, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις τους προς την Ε.Ε., τον ΟΟΣΑ και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, όπως αυτά προβάλλονται τόσο στη μελέτη του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών των Ελλήνων Βιομηχάνων), Ιούλιος 2017, με θέμα «Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα, Επιπτώσεις της κρίσης και προκλήσεις» όσο και στην ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ, αποτελώντας τμήμα μνημονιακού προαπαιτούμενου από το 2017 και μετά.

              Οι  εξελίξεις αυτές  είναι επικίνδυνες   για το μέλλον του Δημόσιου και Δωρεάν Σχολείου. Οι προτάσεις των  Πανεπιστημίων  για ενοποιήσεις σχολών και δομών με διακριτό ρόλο θα διαλύσουν τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Νηπιαγωγεία. Το Νηπιαγωγείο αποτελεί  δομή της Δημόσιας Εκπαίδευσης και  με την ενοποίηση των  κλάδων και των δομών θα ιδιωτικοποιηθεί μέρος  της πρωτοβάθμιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης παιδιών (ηλικίας 4-6 ετών) με το σύστημα των voucher, όπου οι γονείς θα «επιλέγουν» δομές ή θα τους «επιλέγουν» οι δομές. Αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την παροχή σε όλα τα παιδιά του  δημόσιου και δωρεάν αγαθού της παιδείας.

  Μια τέτοια αναδιάρθρωση έρχεται να αναιρέσει τους επιστημονικά διακριτούς ρόλους της βρεφικής φροντίδας - μέριμνας και της αγωγής – εκπαίδευσης, που τεκμηριωμένα πρέπει να παρέχονται σε διακριτές δομές, αλλά και να πλήξει τον αδιαμφισβήτητο χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας της εκπαίδευσης,  η οποία οφείλεται ως παροχή από την Πολιτεία σε όλα τα παιδιά.

          Αποτελεί αρνητική εξέλιξη όμως και για τους αποφοίτους των συγκεκριμένων τμημάτων αφού η ενοποίηση δύο διακριτών επιστημονικών χώρων θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω απορρύθμιση και την αποδιοργάνωση των επαγγελματικών προσόντων και κατ΄ επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτούς. Μια τέτοια στρατηγική επιλογή, αλλάζει δομικά το τοπίο των εργασιακών προοπτικών και σχέσεων των αποφοίτων, αλλά και των επιστημονικών πεδίων στα οποία δραστηριοποιούνται τα Τμήματά τους. Πολύ περισσότερο, βλάπτει αυτούς που πρέπει να υπηρετεί, δηλαδή, τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας (4-6 ετών).

   

              Αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τελευταίων 33 ετών για εκπαιδευτικούς και γονείς  αλλά και υποχρέωση της πολιτείας  αποτελεί  η  Δίχρονη  Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική  Αγωγή και Εκπαίδευση στα παιδιά 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο) ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς κληρώσεις και αποκλεισμούς γιατί εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών τάξεων αμβλύνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

                                                   

  ΚΑΛΟΥΜΕ

  ·        την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να  αποσύρουν τα σχέδια συντηρητικής αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας με τις συγχωνεύσεις  των συγκεκριμένων ΑΕΙ - ΤΕΙ και να υλοποιήσουν άμεσα την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης(12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση), προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.

   

  ·     τα Παιδαγωγικά τμήματα που έχουν εκδώσει αποφάσεις για συγχωνεύσεις -συνενώσεις  να   τις αναθεωρήσουν και να σταματήσουν την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου  των Νηπιαγωγών και των Νηπιαγωγείων.

   

  ·     τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα,  να οργανώσει τον αγώνα και  να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση του κλάδου για την προσχολική Αγωγή,  ώστε να γίνει πραγματικότητα η Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η και 86η  Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ. 

  ·       Τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών 4-6 στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα .

  ·      Τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν θέσεις για όλα τα παιδιά 0-4 ετών (των οποίων οι γονείς επιθυμούν) στους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία και κουπόνια και με μόνιμο προσωπικό.

   

                                                                     Για το Δ.Σ.


  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

  Τηλ.& Fax 28210-46468 http://users.otenet.gr/~daskhan Ηλ. δ/νση: daskhan@otenet.gr

  Μπουνιαλή 13-19 Εμπορικό κέντρο "Ερμής" Χανιά 73134                                                                                           Χανιά 16/11/ 2017

                                                                                              Αριθ. Πρωτ:  90

                                                                                              Προς:  ΜΜΕ

                                                                                Τα μέλη του Συλλόγου       

                                                                                                  Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης

   

  ΘΕΜΑ : ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 6/11/2017

   

  ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ  ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΤΕΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ;

  Η  ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ

   

  Στην πανελλήνια συνέλευση των κοσμητόρων και των προέδρων των τμημάτων Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης της χώρας μας στις 7-8 Οκτωβρίου, εξαγγέλθηκε μια «καινοτομία» στο χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: η ενοποίηση των ΤΕΙ Βρεφονηπιοκόμων ή ΑΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Δηλαδή, η συμφοίτηση των λειτουργών πρωτοβάθμιας φροντίδας και αγωγής  με τους εκπαιδευτικούς παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  Πρόκειται για μια «μεταρρύθμιση» που βρίσκεται σε αντιδραστική κατεύθυνση. Στοχεύει από τη μια πλευρά στη μεγαλύτερη προσαρμογή της Ανώτερης και Ανώτατης εκπαίδευσης σε ένα περιβάλλον διαρκούς υποχρηματοδότησης και περικοπών. Αποτελεί συνέχεια των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων και των συγχωνεύσεων σχολών μέσω του «σχεδίου Αθηνά». Εξυπηρετεί την προσπάθεια κυβέρνησης – ΕΕ για εξεύρεση πόρων για τα Πανεπιστήμια πέρα από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τα κριτήρια της ελεύθερης αγοράς.  Οι Πρόεδροι των σχολών ευελπιστούν ότι μέσω της εισαγωγής διαδικασιών πιστοποίησης μετά το πτυχίο, εξομοίωσης των παλιών πτυχίων αλλά και για το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας που ετοιμάζεται  θα εισρεύσουν στα Πανεπιστήμια νέα κονδύλια.

  Από την άλλη η πρόταση αυτή ανοίγει δρόμο για  «ελαστικοποίηση» των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων. Επιχειρείται η κατάρριψη οποιουδήποτε ορίου ανάμεσα σε διαφορετικά διακριτά επιστημονικά - γνωστικά αντικείμενα και θα οδηγήσει σε μια χωρίς όρια κινητικότητα των εργαζομένων.

  Στο βάθος αυτών των επιλογών βρίσκονται  οι επιταγές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου για αποκέντρωση της εκπαίδευσης, αυτονομία προγραμμάτων, χρηματοδότησης, επιλογής εκπαιδευτικών, κουπόνια, επιλογής δομής από τους γονείς κλπ.

  Βρισκόμαστε μπροστά στην επιχείρηση ενοποίησης και ενιαιοποίησης της  βρεφικής φροντίδας, αγωγής και μέριμνας  που παρέχεται στον Παιδικό Σταθμό με την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση που παρέχεται στο Νηπιαγωγείο, δηλαδή συνολικά για τις ηλικίες 0-6 ή ακόμη και την εκπαίδευση των δύο πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου με το φάσμα να εκτείνεται στις ηλικίες  0-8.

  Η παροχή κοινωνικής φροντίδας και δημόσιας εκπαίδευσης στα παιδιά είναι αναφαίρετο, μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα. Υπάρχουν όμως διακριτά όρια τα οποία σχετίζονται με την ηλικία άρα τις δυνατότητες  και τις ανάγκες των παιδιών. Από την ηλικία 0-3 ετών προσφέρεται στα παιδιά κοινωνική μέριμνα (φροντίδα και αγωγή) ενώ από 4 ετών και πάνω, δημόσια εκπαίδευση, στοχοθετημένη η οποία βασίζεται σε συγκεκριμένα αναλυτικά προγράμματα.

  Σε αντίθεση με τις αυταπάτες που δημιουργούνται σκοπίμως η ενοποίηση της βρεφικής φροντίδας, αγωγής και μέριμνας  με την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα τεράστια προβλήματα. Θα δημιουργήσει ακόμη χειρότερες συνθήκες αποκλεισμού των παιδιών από τις κοινωνικές δομές. Θα ανοίξει δυνατότητες επέκτασης των κουπονιών και της ιδιωτικοποίησης και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Θα ανοίξει τη δυνατότητα επέκτασης των ιδιωτικών νηπιαγωγείων. Θα σημάνει την απογείωση της σχολικής αποτυχίας και διαρροής, την αποδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το τέλος του νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου όπως τα γνωρίσαμε.  Αμφισβητείται ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης η οποία οφείλεται ως παροχή από την Πολιτεία σε όλα τα παιδιά.  Η εκπαίδευση ασκείται μόνο στο Σχολείο, από επιστήμονες εκπαιδευτικούς και είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά. Ο προνοιακός χαρακτήρας ωστόσο της μέριμνας και  της φροντίδας δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός  αλλά παρέχεται  από την Πολιτεία ως επιλογή εφόσον οι γονείς το επιθυμούν.

  Εκτός από τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών τα αποτελέσματα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι τραγικά  και για τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών. Αντί να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας θα δημιουργηθούν συνθήκες εξάπλωσης της ελαστικής εργασίας και διόγκωσης της κινητικότητας. Η μόνιμη και σταθερή εργασία, τα επαγγελματικά δικαιώματα και η αξία των πτυχίων ως προσόν άσκησης του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού τίθενται υπό την προϋπόθεση πραγματοποίησης προγραμμάτων επιμόρφωσης  για τους εν ενεργεία και απόκτησης πιστοποιητικού διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας για τους νέους αποφοίτους.

  Ορατοί είναι οι  κίνδυνοι  της υπαγωγής των δομών προσχολικής εκπαίδευσης υπό την επίβλεψη των Δήμων. Πρόσφατη είναι η απόφαση της ΚΕΔΕ (Δεκέμβρης 2016) που ζητά από την Πολιτεία την παραχώρηση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στους Δήμους. Η αποκέντρωση άλλωστε αποτελεί μια από τις βασικές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ προς το Υπ Παιδείας στην έκθεσή του για την ελληνική εκπαίδευση.

  Ερωτηματικά προκαλεί το σε ποια επιστημονική βάση θα διαμορφωθεί ένα  ενιαίο πρόγραμμα σπουδών, σε αυτές τις νέου τύπου σχολές. Τι θα σημάνει για την διακριτή επιστημονική ταυτότητα  Παιδαγωγικών Τμημάτων. Πώς θα εξασφαλιστεί  το κύρος της Προσχολικής Εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών της, των τμημάτων που την υπηρετούν, τα οποία παράγουν πλούσιο ερευνητικό έργο, ενώ πλήττεται η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων;

  Η 2χρονη Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο) για όλα παιδιά 4-6 ετών είναι αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τελευταίων 33 ετών για εκπαιδευτικούς και γονείς αλλά και υποχρέωση της πολιτείας. Μόνο αυτή εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών τάξεων αμβλύνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες. Παλεύουμε για τη θέσπισή της  για να κρατήσουμε «άθικτη» την παιδαγωγική υπόσταση της προσχολικής βαθμίδας ως αναπόσπαστο μέρος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

  Η εφαρμογή της 2χρονης αποκλειστικά δημόσιας υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με το δικαίωμα στην εργασία συναδέλφων βρεφονηπιοκόμων αλλά ούτε και με το δικαίωμα χιλιάδων βρεφών, νηπίων και των οικογενειών τους στην πρόσβαση σε δημόσιους θεσμούς φροντίδας και εκπαίδευσης. Την ώρα που χιλιάδες παιδιά μένουν  εκτός παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων η εφαρμογή της θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τόσο στις οικογένειες των παιδιών όσο και στους άνεργους νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους εδώ και αρκετά χρόνια οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των περικοπών, των αποκλεισμών των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της απαγόρευσης μόνιμων διορισμών.

  Αν και φέτος οι αιτήσεις για τις επιδοτούμενες από την ΕΕΤΑΑ θέσεις στους παιδικούς σταθμούς ήταν αυξημένες κατά 12,5%, 40.000 περίπου παιδιά έμειναν έξω από οποιαδήποτε δομή. Για μια ακόμη χρονιά αποκαλύφθηκε  η ανεπάρκεια  των δομών, για την φιλοξενία των μικρών παιδιών. .

  Καλούμε τα Παιδαγωγικά  Τμήματα των Πανεπιστημίων που έχουν εκδώσει αποφάσεις για συγχωνεύσεις να τις αναθεωρήσουν.

  Καλούμε την κυβέρνηση

  Να  υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευσή της για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης, αποκλειστικά στο νηπιαγωγείο.

  Απαιτούμε:

  Για το νηπιαγωγείο:

  ·            Όλα τα παιδιά 4-6 στο Δημόσιο νηπιαγωγείο στα πλαίσια του ενιαίου 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού (Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση και ενιαίο 12χρονο σχολείο).

  ·           Μαζικές προσλήψεις νηπιαγωγών και δημιουργία υποδομών  ίδρυση νέων νηπιαγωγείων για να γίνει εφικτή η νομοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης  και να καλύπτονται όλα τα παιδιά 4-6 ετών. .

  ·           Αντισταθμιστικό ολοήμερο νηπιαγωγείο με συνεχές και ενιαίο πρόγραμμα χωρίς κληρώσεις  και αποκλεισμούς.

  ·            Ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες

  ·           Ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων

  ·            Επαναλειτουργία των Διδασκαλείων σε όλα τα παιδαγωγικά τμήματα.

  Για τους παιδικούς σταθμούς:

  ·           Όλα τα παιδιά μέχρι 4 ετών που οι γονείς τους το επιθυμούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς.

  Προσλήψεις του απαραίτητου  προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

  ·            Ίδρυση νέων παιδικών σταθμών ώστε να καλύπτονται όλα τα παιδιά .

  ·           Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Απεξάρτηση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία και τα  ιδιωτικοικονομικά κριτήρια.

  ·           Κατάργηση των κουπονιών/vouchers και των τροφείων.

  Για το Δ.Σ.

        Ο Πρόεδρος                                  Ο Ειδικός Γραμματέας  

 • ΡΙΖΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ                                ΖΟΡΜΠΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 24/10/2017

αναρτήθηκε στις 25 Οκτ 2017, 2:23 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

 

 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

Αθήνα 24/10/2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Όχι στην ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Βρεφονηπιοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών

Άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής

προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 24 Οκτωβρίου στις 18:00 στα γραφεία της ΔΟΕ, έκτακτη συνάντηση Νηπιαγωγών. Στη συνάντηση συμμετείχαν Νηπιαγωγοί από τους συλλόγους Α Αθηνών, «Αθηνά», «Αριστοτέλης», Ηλιούπολης «Παπαμαύρος», Αγίου Δημητρίου, «Θουκυδίδης», Ανατολικής Αττικής «Κ.Σωτηρίου», Νέας Σμύρνης «Χρυσόστομος Σμύρνης» , Πειραιά «Η Πρόοδος»,  Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Καλλιθέας-Μοσχάτου, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Αιγάλεω, «Γληνός», Σαλαμίνας, Αμαρουσίου, «Περικλής», «Μακρυγιάννης», Νέας Ιωνίας, Μενιδίου «Σωκράτης», Κορυδαλλού -Αγίας Βαρβάρας, Χαιδαρίου  και από το Σύλλογο Αναπληρωτών Νηπιαγωγών και το Σύλλογο Αναπληρωτών Νηπιαγωγών Δασκάλων με μεταπτυχιακό διδακτορικό στην Ειδική Αγωγή/Σχολική Ψυχολογία.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και πρόεδροι Συλλόγων ΠΕ καθώς και  δύο μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις προτάσεις που έγιναν  στη Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017, για ενοποίηση των ΑΤΕΙ Βρεφονηπιοκόμων και Παιδαγωγικών τμημάτων Νηπιαγωγών των Πανεπιστημίων.

Συζητήθηκε επίσης  η στάση του Υπουργείου, το οποίο αφενός μεν δε θεσμοθετεί την Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση αφετέρου δε ανοίγει το δρόμο  για: 

Ø  Διάλυση της μορφής (δομής) του Νηπιαγωγείου ως εκπαιδευτική βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ένταξή του σε δομές που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας (Παιδικοί Σταθμοί)

Ø  Εισαγωγή του κουπονιού voucher στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (αρχικά στο νηπιαγωγείο) και ιδιωτικοποίηση τμημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης

Ø  Αλλαγή της μορφής του πτυχίου των Νηπιαγωγών με την εισαγωγή γνωστικών αντικειμένων (αγωγή βρέφους κ.ά.) τα οποία σχετίζονται με τη φροντίδα και είναι γνωστικά αντικείμενα  Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας

 

Υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση και προτάθηκαν τα παρακάτω:

 - Άμεση ενημέρωση των φοιτητικών Συλλόγων των τμημάτων Νηπιαγωγών των Πανεπιστημίων

- Δημιουργία επιτροπών αγώνα Νηπιαγωγών και συναντήσεις με Νηπιαγωγούς σε κάθε σύλλογο

 

 

Καλούμε τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα,  να οργανώσει τον αγώνα και  να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση του κλάδου για την Προσχολική Αγωγή (85η και 86η  Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ),  ώστε να γίνει πραγματικότητα η ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).

 

Στα πλαίσια αυτά προτάθηκαν:

ü  Συνάντηση με τα Παιδαγωγικά τμήματα και αίτημα από την πλευρά της ΔΟΕ για κοινοποίηση των σχετικών αποφάσεων.

Διαπιστώθηκε πως οι εξελίξεις αυτές διαταράσσουν το καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τους Νηπιαγωγούς της τάξης, οι οποίοι  δέχονται εκατοντάδες φοιτητές στα νηπιαγωγεία στα πλαίσια των πρακτικών ασκήσεων, ερευνών κ.ά. Η συνεργασία αυτή δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί, αν τα Πανεπιστήμια δεν στηρίζουν το μάχιμο εκπαιδευτικό και τις πανεκπαιδευτικές  αποφάσεις του κλάδου.

ü  Οργάνωση Κινητοποίησης και συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

ü  Οργάνωση Πανελλαδικής συνάντησης Νηπιαγωγών

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

αναρτήθηκε στις 22 Οκτ 2017, 3:29 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

24/10/2017 στις 18:00

στα γραφεία  της ΔΟΕ

(Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα)

 

 

Η παρουσία μας είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ:

 

Γιατί  αν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα, οι εξαγγελίες για θεσμοθέτηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα παραμείνουν εξαγγελίες, αφού δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία υλοποίησής τους.

 

Γιατί  αν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα, θα εξαφανίσουν το Νηπιαγωγείο και θα υπάρχει προσχολική εκπαίδευση ενιαία, 0-6 χρόνων,  μαζί με τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς,  στους δήμους και με κουπόνι.

 

Γιατί αν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα, η προσχολική εκπαίδευση θα γίνει η κερκόπορτα της αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης που θα σβήσει από το χάρτη το Δημόσιο Νηπιαγωγείο και το Δημόσιο Σχολείο και θα μας μετατρέψει σε πτυχιούχους -εν δυνάμει εκπαιδευτικούς-  πασπαρτού με συνθήκες ελαστικής εργασίας σε αέναη κινητικότητα.

 

Γιατί αν δε κινητοποιηθούμε άμεσα, εμείς θα γίνουμε επαίτες κουπονιών και το δικαίωμα των παιδιών για τη δημόσια παιδεία θα μετατραπεί σε προνόμιο κάποιων τυχερών.

 

Συναδέλφισσες/οι,

πρέπει να συζητήσουμε και να οργανώσουμε πολύμορφα και πολύπλευρα  τη  δράση μας καθώς υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις που απειλούν το Νηπιαγωγείο.

Να μη λείψει κανένας-καμία

 

 

 

«Όλα σε τάξη» κ. Μητσοτάκη - Νηπιαγωγείο δεν υπάρχει

αναρτήθηκε στις 19 Οκτ 2017, 8:42 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

18/10/2017

 

«Όλα σε τάξη» κ. Μητσοτάκη - Νηπιαγωγείο δεν υπάρχει

 

Η εκπαιδευτική πολιτική της ΝΔ για το Νηπιαγωγείο

όλη μέσα σε ένα ερωτηματολόγιο

 Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ εξαφάνισαν το Νηπιαγωγείο!

 

Η «αξιωματική» αντιπολίτευση ξαναχτυπά. Γρήγορα και παστρικά τα βάζει όλα σε «τάξη», καταργώντας το θεμέλιο λίθο της εκπαίδευσης, το νηπιαγωγείο.

Συγκεκριμένα, σε δημοψήφισμα, ενόψει του 2ου Προσυνεδρίου που θα γίνει στην Πάτρα στις 21 Οκτωβρίου, η ΝΔ εξέδωσε ένα ερωτηματολόγιο που δεν έχει καμία επιστημονικότατα και του οποίου οι ερωτήσεις και οι προτεινόμενες απαντήσεις είναι απροκάλυπτα προσχεδιασμένες και κατευθυνόμενες με στόχο να προωθήσουν την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική πολιτική.

Στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, η ΝΔ για το Νηπιαγωγείο δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να το εξαφανίσει από το σχολικό χάρτη, ονομάζοντας μεθοδευμένα προσχολική εκπαίδευση, την προσχολική αγωγή και φροντίδα που παρέχεται στους παιδικούς σταθμούς.

Είναι τόσο απαίδευτοι όλοι αυτοί που σχεδιάζουν την εκπαιδευτική πολική της ΝΔ ώστε να μη γνωρίζουν τη διαφορά αγωγής και εκπαίδευσης; Ή το σχέδιο είναι τόσο καλά μελετημένο, ώστε να απαξιώσει το βαρυσήμαντο ρόλο και την εκπαιδευτική αξία του νηπιαγωγείου, εξομοιώνοντας δύο διακριτούς θεσμούς;

Είμαστε σίγουροι-ες για το δεύτερο. Άλλωστε, με προηγούμενη δήλωση του στις 2 Μαρτίου του 2017 ο αρχηγός της ΝΔ,Κ. Μητσοτάκης , στα εγκαίνια του πρώτου δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού Παπάγου - Χολαργού μίλησε για «αταξία απ’ την πλευρά της πολιτείας σχετικά με το τι διδάσκονται τα παιδιά» και αναφέρθηκε «στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία δομή στο Υπουργείο Παιδείας που θα βλέπει τα νηπιαγωγεία και τους βρεφικούς σταθμούς μέσα από ενιαίο πρίσμα».

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από το ερωτηματολόγιο της ΝΔ, από το οποίο φαίνεται και η κατευθυνόμενη απάντηση που επιθυμούν διακαώς να λάβουν ως αυτοεπιβεβαίωση των νεοφιλελεύθερων ιδεολογικών τους αντιλήψεων. 

Γι` αυτόν που θα το συμπληρώσει υπάρχει μόνο μια επιλογή :

VOUCHER(KOYΠΟΝΙ)-ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ!  

3. Με ποιον από τους παρακάτω τρόπους θεωρείτε ότι μπορεί να βελτιωθεί η προσχολική εκπαίδευση; (Μία επιλογή)

·  Επέκταση του ωραρίου ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς

·  Αύξηση των θέσεων σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς

·  Παροχή επιδότησης για συμμετοχή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς

Η παραπάνω ερώτηση ίσως να μπορούσε να διατυπωθεί και διαφορετικά.   

Γονείς και παιδιά πελάτες για όλη σας τη σχολική ζωή το κουπόνι το θέλετε τυπωμένο  ή σε ηλεκτρονική μορφή;

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

·         Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η και 86η  ΓΣ Αντιπροσώπων της ΔΟΕ

·         Δωρεάν σίτιση και ιατρική φροντίδα για όλα τα παιδιά στο Δημόσιο Σχολείο.

·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

·         Όλα τα παιδιά 0 - 4 ,που οι γονείς τους το επιθυμούν, δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς .

 

 

 

 

ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΤΕΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ;

αναρτήθηκε στις 14 Οκτ 2017, 11:15 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

14/10/2017

ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ  ΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΑΕΙ

ΜΕ ΤΑ  ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΤΕΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ;

 

Τελικά ποιοί αποφασίζουν για το μέλλον της προσχολικής εκπαίδευσης;

Οι Βρεφονηπιοκόμοι που παρέχουν έργο αγωγής και φροντίδας, τα διάφορα «δίκτυα» που έκαναν τώρα την εμφάνισή τους, οι αποκομμένοι από την εκπαιδευτική πράξη Πανεπιστημιακοί ή οι διαχειριστές των πακέτων ΕΣΠΑ;

Είναι όλοι αυτοί αρμόδιοι να μας υποδείξουν την εκπαιδευτική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το Νηπιαγωγείο;

Και αυτό που τους κινητοποιεί είναι το πραγματικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της ποιότητας της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης; Ή αντίθετα η στόχευσή τους είναι να διαμορφώσουν ένα νέο «υβριδικό» πτυχίο πασπαρτού εκπαιδευτικών για παιδιά ηλικίας από βρέφη έως και 8 χρόνων; Η μήπως κάτω από τα «επιστημονικά δεδομένα» κρύβονται χρήματα από τα πακέτα ΕΣΠΑ;

Ποιοι είναι περισσότερο αρμόδιοι αν όχι οι Νηπιαγωγοί, οι γονείς και τα παιδιά τους;

Και το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων τι θέση έχει;

 

Αναφέρουμε συγκεκριμένα τα γεγονότα:

 

1.       Στη Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, της 7ης και 8ης Οκτωβρίου 2017 τα μέλη της Συνόδου εξέφρασαν την άποψη ότι στο δυναμικό των Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης μπορούν να ενταχθούν και τμήματα Προσχολικής Αγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία Πανεπιστημιακά τμήματα είχαν απόφαση Συνέλευσης για ενοποίηση των παραπάνω σχολών, κάποια Πανεπιστημιακά Τμήματα ήταν σύμφωνα με την ιδέα,  αλλά δεν είχαν απόφαση  Συνέλευσης και μόνο ένα εναντιώθηκε καθαρά προς την απόφαση αυτή, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Κρήτης, το οποίο μάλιστα συγχαίρουμε για το σεβασμό στους φοιτητές του και  στις Συλλογικές και άκρως τεκμηριωμένες επιστημονικά αποφάσεις  του κινήματος και του Κλάδου.

 

Τι κρύβεται πίσω από την άποψη που εξέφρασαν τα μέλη της Συνόδου; Γιατί συζητούν με  ιδιαίτερο ζήλο την ενοποίηση Παιδαγωγικών Τμημάτων Νηπιαγωγών με σχολές Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, των οποίων οι δομές απασχόλησης των αποφοίτων τους δεν ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας;  Γιατί θέλουν να επιβαρύνουν με επιπλέον κόστη την ήδη επιβαρυμένη θέση τους, αφού σύμφωνα με ανακοινώσεις τους, έχουν τεράστια οικονομικά και άλλου είδους προβλήματα; Και πώς είναι δυνατόν να γίνει αναβάθμιση της προσχολικής εκπαίδευσης, όταν δεν έκαναν καμιά σημαντική προσπάθεια[1] για την επαναλειτουργία των Διδασκαλείων μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, τα οποία βρίσκονται σε αναστολή από το 2011[2] (εδώ και 6 χρόνια 13.000 Νηπιαγωγοί και χιλιάδες Δάσκαλοι δεν έχουν τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης στην Ελλάδα).

Η επαναλειτουργία, η μετεξέλιξη  και ο εκσυχρονισμός των Διδασκαλείων είναι επιτακτική ανάγκη και αποτελεί βασική παράμετρο της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου. Τα Διδασκαλεία είχαν καίρια σημασία ως φορέας ουσιαστικής επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης, στη διάρκεια της οποίας ο εκπαιδευτικός με τη διετή απαλλαγή του από τα εκπαιδευτικά καθήκοντα είχε τη δυνατότητα, αφενός να έρθει σε επαφή με τις σύγχρονες εξελίξεις στην εκπαίδευση και αφετέρου να αναστοχαστεί τις εκπαιδευτικές πρακτικές του και να βελτιωθεί .

Αντί λοιπόν οι Πανεπιστημιακοί  να υποστηρίξουν την επαναλειτουργία των Διδασκαλείων και την παροχή της μετεκπαίδευσης από τα ΑΕΙ ενδιαφέρονται μόνο για την εισαγωγή στα Παιδαγωγικά τμήματα σχολών των κλάδων  Επαγγελματιών Υγείας και Πρόνοιας!

2.       Παράλληλα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ανυπόγραφη ανακοίνωση από το  Δίκτυο Πρακτικών Ασκήσεων Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Ενοποίηση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής ΑΕΙ και ΑΤΕΙ» στην οποία αναφέρεται  : «Η εκπαίδευση στις μικρές ηλικίες αντιμετωπίζεται ως ενιαία στα περισσότερα μέρη του κόσμου και στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυμαίνεται στο φάσμα των ηλικιών 0 - 8 χρονών.Στη χώρα μας, η διαφοροποίηση της προσχολικής εκπαίδευσης αφενός σε φροντίδα, και αφετέρου σε αγωγή και εκπαίδευση κατηγοριοποιεί τις ανάγκες των μικρών παιδιών και δεν αντιμετωπίζει ολόπλευρα την εκπαίδευσή τους».

Πρόκειται για ένα κείμενο που βρίθει από ανακρίβειες, παραποιημένα στοιχεία και γενικότητες και έχει ως μοναδικό στόχο να παραπλανήσει την κοινωνία και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων και ατόμων και σε καμία περίπτωση των παιδιών.

Οι  εξελίξεις αυτές  είναι επικίνδυνες   για το μέλλον του Δημόσιου και Δωρεάν Σχολείου. Οι προτάσεις των  Πανεπιστημίων  για ενοποιήσεις σχολών και δομών με διακριτό ρόλο:

Α. Θα διαλύσουν τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Νηπιαγωγεία.Το Νηπιαγωγείο αποτελεί  δομή της Δημόσιας Εκπαίδευσης και  με την ενοποίηση των  κλάδων και των δομών θα ιδιωτικοποιηθεί μέρος  της πρωτοβάθμιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης παιδιών (ηλικίας 4-6 ετών) με το σύστημα των voucher, όπου οι γονείς θα «επιλέγουν» δομές ή θα τους «επιλέγουν» οι δομές. Αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την παροχή σε όλα τα παιδιά του  δημόσιου και δωρεάν αγαθού της παιδείας.

 Β. Αποτελούν  αρνητική εξέλιξη για τους αποφοίτους των τμημάτων αφού:

«1) στην περίπτωση διαμόρφωσης διαφορετικών κατευθύνσεων σπουδών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών) μέσα στο ίδιο Παιδαγωγικό Τμήμα θα υπάρξει διάσπαση του ενιαίου πτυχίου που χορηγεί το Τμήμα, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση δύο ξεχωριστών, από ένα σημείο και μετά, προγραμμάτων σπουδών.

2) Στην περίπτωση διαμόρφωσης ενός ενιαίου προγράμματος σπουδών θα οδηγήσει σε αναμόρφωση του ισχύοντος προγράμματος με πολλά νέα αντικείμενα από χώρους άσχετους με την εκπαίδευση και στην απώλεια της διακριτής επιστημονικής ταυτότητας των Παιδαγωγικών Τμημάτων.

3) η ενοποίηση δύο διακριτών επιστημονικών χώρων θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω απορρύθμιση και την αποδιοργάνωση των επαγγελματικών προσόντων και κατ΄ επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τα οποία απορρέουν από τους εν λόγω χώρους. Αυτό σημαίνει πως μια τέτοια στρατηγική επιλογή, αλλάζει άρδην το τοπίο των εργασιακών προοπτικών και σχέσεων των αποφοίτων, αλλά και των επιστημονικών πεδίων στα οποία δραστηριοποιούνται τα Τμήματά τους. Επιπλέον βλάπτει αυτούς που πρέπει να υπηρετεί, στην περίπτωσή μας τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας (4-6 ετών).»

Ας μη ξεχνάμε πως αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τελευταίων 33 ετών για εκπαιδευτικούς και γονείς αλλά και υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί η Δίχρονη Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο) για όλα παιδιά 4-6 ετών.Μόνο αυτή εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών τάξεων αμβλύνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ

 

·         Την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να  σταματήσει τους πειραματισμούς με τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ και να υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευσή της για την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο Νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (12χρονο Δημόσιο Δωρεάν Υποχρεωτικό Σχολείο και Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση), προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.

·         Να προβούν άμεσα σε επαναλειτουργία των Διδασκαλείων σε όλα τα Παιδαγωγικά τμήματα

·         Τα Παιδαγωγικά τμήματα που έχουν εκδώσει αποφάσεις για συγχωνεύσεις - συνενώσεις να τις αναθεωρήσουν και να σταματήσουν την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου των Νηπιαγωγών και των Νηπιαγωγείων. Όλοι «οφείλουμε να επιδείξουμε εξαιρετικά, σθεναρή, αρνητική στάση απέναντι σε οποιαδήποτε τακτική επιχειρεί συγχωνεύσεις οι οποίες εδράζονται περισσότερο σε τεχνικές μείωσης του εργατικού κόστους και λιγότερο σε υπαρκτές ανάγκες. Δεν θα πρέπει να συμβάλλουμε στην αναπαραγωγή απόψεων, που εντάσσονται στο οικονομικό παράδειγμα για την ερμηνεία της απόδοσης ή αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αντίθετα, θα πρέπει να προβάλουμε διαδικασίες διαπραγμάτευσης πολιτικού νοήματος για την εκπαίδευση με ουμανιστικά κριτήρια[3]

·         Τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα, να οργανώσει τον αγώνα και  να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση της 85ης  και 86ης ΓΣ του κλάδου για την Προσχολική Αγωγή,  ώστε να γίνει πραγματικότητα  η Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο Δημόσιο Δωρεάν Υποχρεωτικό Σχολείο και Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).

·          Τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών 4-6 στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα .

·         Τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν θέσεις για όλα τα παιδιά 0-4 ετών (των οποίων οι γονείς επιθυμούν) στους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία και κουπόνια και με μόνιμο προσωπικό.

 [1] Κάποιες αποφάσεις Συνόδων τους (2-12-2016 και 6-7/5/2017) έμειναν στα χαρτιά.

[2] Στις 9/2/2011 με επιστολή την οποία ο Γ.Γ. του ΥΠΔΒΜΘ κ. Β. Κουλαϊδής απηύθυνε στη ΔΟΕ ουσιαστικά καταργήθηκε ο ενενηντάχρονος ιστορικός θεσμός της μετεκπαίδευσης.

3 Το παραπάνω κείμενο εμπεριέχει στοιχεία από τις αποφάσεις – ψηφίσματα των Τμημάτων σε σχέση με το θέμα: α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ!

αναρτήθηκε στις 18 Σεπ 2017, 9:22 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Για ποιό λόγο πανηγυρίζει το Υπουργείο;

·         Πανηγυρίζει για το γεγονός ότι έχει νομιμοποιήσει την «αλά καρτ» – 9μηνών εκπαίδευση με δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές που θα πάρουν σύνταξη ως αναπληρωτές, αφού κάποιοι είναι αναπληρωτές 15 και επιπλέον χρόνια;

Αναπληρωτές που ζουν σε καθεστώς μόνιμης εργασιακής ανασφάλειας, κάθε χρόνο αλλάζουν σχολείο, κοιμούνται με υπνόσακους σε παραλίες και -αν είναι και τυχεροί- τρώνε σε στρατώνες;

·         Πανηγυρίζει για την ανυπαρξία σταθερότητας στα σχολεία, αφού οι σύλλογοι διδασκόντων αλλάζουν συνέχεια μορφή και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα  ανάπτυξης  μόνιμης και σταθερής σχέσης μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών; Όλα με ημερομηνία λήξης! Κάθε Σεπτέμβριο ανασχηματισμός και πάλι όλα από την αρχή!

 

·         Πανηγυρίζει για το γεγονός ότι ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ;

Η κυβέρνηση της «αριστεράς» έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Με ύφος στρατιωτικού νόμου -για άλλη μια φορά- μέσα στον Αύγουστο επέβαλε το νέο Προεδρικό Διάταγμα 79/2017! Είναι απίστευτο το πολιτικό θράσος της, να μην έχει ούτε τη στοιχειώδη πολιτική ευθιξία, ούτε ψήγματα ηθικής και αξιοπρέπειας, να νομοθετεί όταν οι εκπαιδευτικοί έχουν διακοπές νύχτα, Πάσχα και Αύγουστο! Έκοψε τελείως τους δεσμούς της με το μάχιμο εκπαιδευτικό, αντιγράφει, ανακατεύει, φτιάχνει αντιπαιδαγωγικά υβριδικά προγράμματα και τύπους σχολείων, δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα, διευκρινίζει τα αδιευκρίνιστα και έχει διαλύσει όλη την εκπαίδευση και όλη την Ελλάδα! Για ποιο λόγο δε δόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα στην εκπαιδευτική κοινότητα πριν υπογραφεί;[1] Δεν υπήρχε χρόνος; Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου από τις αρχές του 2016 είχε συσταθεί Επιτροπή- Ομάδα Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό των Προεδρικών Διαταγμάτων τα οποία αφορούν στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από το 2016 έως τον Ιούνιο του 2017 δεν υπήρξε καθόλου χρόνος για να ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα για το περιεχόμενο του ΠΔ; Για ποιό λόγο μας το επέβαλαν εσπευσμένα μέσα στον Αύγουστο υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας;

·         Πανηγυρίζει και αναφέρει «ως καινοτομία την αποτύπωση- αναφορά, για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά δεδομένα, σε ΠΔ του Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος Νηπιαγωγείου και Δημοτικού»; Είναι όμως καινοτομία ή υπήρχε σοβαρότατο νομικό πρόβλημα αφού για τον καθορισμό των ωρολόγιων προγραμμάτων των σχολείων απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι Υπουργικών Αποφάσεων; Έχουν γίνει από το 2016   τρεις προσφυγές (της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Αναπληρωτών Νηπιαγωγών) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις οποίες ζητείται να κηρυχθεί αντισυνταγματική η απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, για τα ωρολόγια πρόγραμματα για τα Ολοήμερα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία. Μέχρι τώρα υπήρξαν αναβολές της εκδίκασης (Ιανουάριος και Ιούνιος 2017). Μήπως με τις αναβολές το Υπουργείο πρόλαβε (κατά τη διάρκεια του Αυγούστου!) να «ισχυροποιήσει» νομικά τις νομικά «ευάλωτες», Υπουργικές Αποφάσεις του κ. Φίλη για το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο»[2], έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα από τις αποφάσεις του ΣΤΕ και αναγκαστεί να κάνει πισωγυρίσματα και «εκπτώσεις» όπως έγινε με την περίπτωση των Διευθυντών των Δημοτικών Σχολείων;

Για ποιό λόγο το Υπουργείο δημιουργεί αναστάτωση σε εκπαιδευτικούς και γονείς και εμφανίζει «τις καινοτομίες» του μέσα στον Αύγουστο; Ας μας απαντήσει γιατί εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε απάντηση στους γονείς οι οποίοι ρωτάνε για ποιο λόγο άλλα τους λέμε τον Ιούνιο για τη λειτουργία των σχολείων και άλλα το Σεπτέμβριο...

·         Πανηγυρίζει γιατί συνεχίζει να εφαρμόζει μια εξαιρετικά επικίνδυνη εκπαιδευτική πολιτική  η οποία χρησιμοποιεί κάθε χρόνο ως πειραματόζωα παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς;

Το Υπουργείο αλλάζει τα ωρολόγια προγράμματα των Νηπιαγωγείων κάθε χρόνο! Άλλο ωρολόγιο πρόγραμμα Νηπιαγωγείου υπήρχε το 2015-16, άλλο τελείως διαφορετικό το 2016-17  -με αύξηση ωραρίου και άλλο –με νέα αύξηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών το 2017-18! Την περσινή χρονιά το ΥΠΠΕΘ έκανε ανθρώπινο πείραμα με παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς! Ζήτησε να εφαρμοστεί νέο πρόγραμμα σε όλα τα Νηπιαγωγεία της Ελλάδας χωρίς να κάνει την απαραίτητη πιλοτική εφαρμογή. Όλοι είμασταν πειραματόζωα και επειδή το πείραμα απέτυχε θα ξαναγίνει νέο πείραμα τη φετινή χρονιά!

·         Πανηγυρίζει και λέει ότι ενδιαφέρεται για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ΜΑΘΗΤΩΝ. Τι γίνεται όμως με την ασφάλεια μέσα στα Νηπιαγωγεία κατά τη διάρκεια της σίτισης;

Καμία αναφορά στο θέμα της διαδικασίας της σίτισης στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο αν και γνωρίζει πολύ καλά το Υπουργείο –αφού υπάρχουν και οι γνωμοδοτήσεις φορέων όπως του Συνηγόρου του Παιδιού, υπομνήματα της ΔΟΕ κ.ά.- ότι εφόσον δεν υπάρχει βοηθητικό προσωπικό ελλοχεύουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.

Ενώ θα έπρεπε άμεσα να διαμορφώσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΦΕΤ, ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία της γεύματος των παιδιών στα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία, το οποίο θα περιλαμβάνει τον τρόπο διορισμού, τα προσόντα και τον καθορισμό καθηκόντων των τραπεζοκόμων –χειριστών τροφίμων, δεν έχει προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες και διαιωνίζει αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών.

Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών από το 2012 έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα και έχει κάνει συναντήσεις με τις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου. Οι ενέργειες αυτές και οι συνεχείς πιέσεις του Συντονιστικού προς τους αρμόδιους φορείς είχαν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή του θεσμού του τραπεζοκόμου μέσω της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Το Υπουργείο αναγνώρισε την αναγκαιότητα εισαγωγής του θεσμού, αλλά το έκανε με προχειρότητα και με μορφή εργασίας η οποία ούτε είναι μόνιμη, ούτε καλύπτει όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι ελάχιστοι τραπεζοκόμοι που τοποθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία δεν ήταν δυνατό να καλύψουν παρά μόνο ένα μικρό μέρος του συνόλου των Ολοήμερων σχολείων.

Επισημαίνουμε ότι είναι επιβεβλημένη για τη διασφάλιση της υγείας των νηπίων, η παρουσία βοηθητικού προσωπικού, το οποίο οφείλει να είναι εφοδιασμένο με ειδικό πιστοποιητικό υγείας και να έχει παρακολουθήσει σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

 Η αντικατάσταση του μεσημεριανού γεύματος των παιδιών αποκλειστικά με κρύα ξηρά τροφή και πρόχειρο φαγητό δεν προάγει την υγεία των παιδιών και δε βοηθά στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί πολύ σημαντικό πρόβλημα για τη χώραμας.

·         Πανηγυρίζει για το γεγονός ότι διέλυσε το Ολοήμερο αφού δημιούργησε το ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ το οποίο θα σταματάει τη λειτουργία του ακόμα και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς;

Πανηγυρίζει και βαπτίζει εν δυνάμει όλα τα Νηπιαγωγεία Ολοήμερα (ακόμα κι αυτά που δε διαθέτουν υποδομές), όχι όμως για όλα τα παιδιά, αλλά γι` αυτά που οι γονείς τους έχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Γιατί όμως δεν λέει την αλήθεια στην κοινωνία; Πρόκειται για πραγματικά τεράστιο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ! Ποιά εκπαιδευτική μονάδα παγκόσμια λειτουργεί έτσι; Πως οι γονείς θα κάνουν τον προγραμματισμό τους, αφού το άλλον μήνα μπορεί να μη λειτουργεί το Ολοήμερο; Τι σχέδια εργασίας να κάνουν οι Νηπιαγωγοί όταν δεν γνωρίζουν αν θα λειτουργήσουν τον επόμενο μήνα; Αν το Υπουργείο δε θέλει να λειτουργήσει ένα Ολοήμερο –να αναλάβει την ευθύνη – και να μη το λειτουργήσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Σε καμία περίπτωση δε γίνεται αναστολή στα μέσα της χρονιάς, όταν φοιτά έστω και ένα παιδί, γιατί έχουμε ευθύνη απέναντι σ` αυτό το παιδί.

·         Πανηγυρίζει για τα μικτά τμήματα που δημιούργησε στο Νηπιαγωγείο;

Γιατί δεν αναφέρει ότι μοιράζει τα παιδιά όπως μοιράζει κάποιος τα φρούτα στα καφάσια; Ότι δεν ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα αλλά για το πως θα μοιραστούν τα παιδιά, έτσι ώστε να υπάρχουν λιγότερα τμήματα και να χρειάζονται λιγότεροι εκπαιδευτικοί; Γιατί δε λέει ότι το νήπιο με την τσάντα, το φαγητό και το μισοτελειωμένο χαρτί ζωγραφικής στο χέρι πάει την ίδια ημέρα έως και τρεις φορές από τη μία αίθουσα στην άλλη και από τον ένα νηπιαγωγό στον άλλον; Τα τμήματα-καφάσια που ζητάει να κάνουμε το Υπουργείο είναι πολύ επικίνδυνα για την ψυχοσύνθεση των παιδιών αυτής της ηλικίας.

Το Υπουργείο Παιδείας αντί να κάνει επικίνδυνους πειραματισμούς με τον τρόπο δημιουργίας τμημάτων θα έπρεπε να κάνει αυτό που το Συντονιστικό Νηπιαγωγών από πέρυσι έχει προτείνει και έχει υλοποιηθεί από συναδέλφους Νηπιαγωγούς. Συγκεκριμένα να αναθέσει στους Συλλόγους Διδασκόντων να κατανείμουν τα τμήματα με στάθμιση των παραγόντων με βάση αποκλειστικά ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ και όχι ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ κριτήρια. Μόνο ο σύλλογος διδασκόντων ο οποίος γνωρίζει με ακρίβεια τις ιδιαιτερότητες κάθε σχολικής μονάδας μπορεί και θα πρέπει να αποφασίζει τον παιδαγωγικά ορθό τρόπο για την κατανομή των παιδιών (όπως εξάλλου έχει νομοθετήσει  στο νέο Π.Δ  για το Δημοτικό Σχολείο ).Και αυτού του είδους η κατανομή είναι η  ΜΟΝΟ η δημιουργία αμιγών σταθερών τμημάτων και όχι τριζωνικών τμημάτων! Η δημιουργία τμημάτων με σταθερή σύνθεση μαθητικού δυναμικού είναι η παιδαγωγικά ενδεδειγμένη για τα παιδιά αυτής της ευαίσθητης ηλικίας, για το λόγο ότι τους προσφέρει σταθερότητα ως προς το χώρο και τα πρόσωπα (αφού τα παιδιά δεν θα είναι υποχρεωμένα να αλλάζουν ομάδα και αίθουσα στο απογευματινό πρόγραμμα και στην Πρόωρη Υποδοχή). Επίσης η αμιγής σύνθεση τμημάτων διευκολύνει την ομαλή προσαρμογή των παιδιών μειώνοντας το άγχος αποχωρισμού από την οικογένεια. Η δυνατότητα ανάπτυξης ενός ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος με συνέχεια και συνάφεια λειτουργεί ως ισχυρός παράγοντας για την αντισταθμιστική αγωγή και εκπαίδευση που παρέχεται σε αυτό.Επισημαίνουμε ότι ο βασικός πυλώνας του προγράμματος είναι η συνεργασία των Νηπιαγωγών και η ισότιμη μεταχείρησή τους μέσω της εναλλαγής στην πρωινή και απογευματινή βάρδια του Ολοήμερου.

·          Πανηγυρίζει για το γεγονός ότι οι προϊσταμένες θα πρέπει να αφήνουν το νήπιο που κλαίει για να καταγράφουν άμεσα στο myschool τα στοιχεία που ζητάει (όλο και περισσότερα κάθε φορά); Πόσες δεκάδες απλήρωτες εργατοώρες θα υπάρξουν τώρα που  θα μας ζητηθεί η ηλεκτρονική καταγραφή των βιβλίων του Νηπιαγωγείου (σε πρώτη φάση ζητήθηκε ήδη για τα βιβλία υλικού και βιβλιοθήκης);

Το Υπουργείο αυξάνει τον εργασιακό φόρτο των προϊσταμένων με καθημερινές ηλεκτρονικές καταγραφές στο Myscool και επιπλέον διοικητικό έργο χωρίς να έχει μεριμνήσει για μείωση ωραρίου στη συντριπτική πλειοψηφία των Νηπιαγωγείων της χώρας. Μείωση υπάρχει μόνο στα ελάχιστα πολυθέσια και σε κάποιες περιπτώσεις Νηπιαγωγείων όπου δε λειτουργεί η πρόωρη υποδοχή.

 

·         Πανηγυρίζει γιατί δημιουργεί Σχολεία γκέτο για Πρόσφυγες εντός των στρατοπέδων που αποκλείουν κάθε συνθήκη συνεκπαίδευσης, λειτουργώντας σε διαφορετικό χρόνο από το σχολικό πρόγραμμα και απομονωμένα από οποιαδήποτε κοινή και συλλογική δραστηριότητα ;

Η εξαίρεση  της συμμετοχής   στην τυπική  εκπαιδευτική διαδικασία για τα  παιδιά ηλικίας Νηπιαγωγείου που αποτελούν την ομάδα που μπορεί να ενταχθεί πολύ πιο εύκολα, λόγω και της μη λεκτικής μορφής  επικοινωνίας και που η συμμετοχή τους αυτή θα τους έδινε τη δυνατότητα  και να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ευκολία στις επόμενες βαθμίδες, κανονικοποιεί τον σχολικό διαχωρισμό και άρα  υποβοηθά  τον κοινωνικό αποκλεισμό των προσφύγων.

 

Συναδέλφισσες-οι

Το Υπουργείο δε θα έπρεπε να πανηγυρίζει για την κατάσταση που επικρατεί στα Νηπιαγωγεία της χώρας. Θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του άμεσα και να βρει λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα των Νηπιαγωγείων και των Νηπιαγωγών.

Τα Νηπιαγωγεία λειτουργούν επειδή τα στηρίζουν με καθημερινό αγώνα οι Νηπιαγωγοί.

 

Διεκδικούμε

1 .Απόσυρση του ΠΔ79/2017

2. Απόφαση της 85ης ΓΣ του κλάδου για την Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση[3]

 

·               Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).

·                Μείωση του αριθμού των νηπίων σε 1:15 ανά νηπιαγωγείο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης του παιδαγωγικού προγράμματος του Νηπιαγωγείου. Άμεση απόσυρση του άρθρου 35 στο Ν.4386 για την έρευνα για τον ελάχιστο αριθμό 14.

·               Άμεση έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για το ωράριο των Νηπιαγωγών μετά τη θεσμοθέτησή του με το Ν.4115/2013 λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν (να λογίζεται ως διδακτικός χρόνος όλος ο χρόνος παραμονής των παιδιών στο Νηπιαγωγείο).

·               Ανέγερση νέων κτηριακών υποδομών, ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

·               Ίδρυση νέων Νηπιαγωγείων και άμεσος μόνιμος διορισμός των απαιτούμενων Νηπιαγωγών.

·               ‘Όχι στο νέο ενιαίο τύπου Ολοήμερο Νηπιαγωγείο.

·               Διατήρηση του αυτοτελούς χαρακτήρα του παιδαγωγικού προγράμματος του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.

·               Ενδυνάμωση του αντισταθμιστικού ρόλου του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.

·               Φοίτηση όλων των παιδιών  χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απόσυρση της εγκυκλίου για τις εγγραφές.

·               Τήρηση της αναλογίας παιδιών / τετραγωνικών  μέτρων με βάση τις προδιαγραφές ΟΣΚ (1 παιδί ανά 3 τετραγωνικά μέτρα).

·               Εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς νηπίων και προνηπίων.

·               Ίδρυση τμημάτων ένταξης σε όλα τα νηπιαγωγεία. Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων για παράλληλη στήριξη.

·               Διορισμός μόνιμου βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, σχολικοί βοηθοί, σχολικοί νοσηλευτές).

·               Ομάδα υποστήριξης εκπαιδευτικού έργου. Διορισμός μόνιμου ειδικού επιστημονικού προσωπικού (σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευετές).

·               Ίδρυση και στελέχωση τάξεων υποδοχής.

·               Στελέχωση των νηπιαγωγείων με εκπαιδευτικούς μητρικής γλώσσας.

·               Αύξηση της χρηματοδότησης, Ειδική χρηματοδότηση για παιδαγωγικό υλικό ώστε να διασφαλιστεί ο δωρεάν χαρακτήρας του Νηπιαγωγείου.

·               Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους Δήμους.

·               Σε κάθε νηπιαγωγείο να τοποθετηθεί και μια νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής για τη στήριξη παιδιών με εκπαιδευτικές ανάγκες.

·               Δωρεάν σίτιση όλων των παιδιών και δωρεάν εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά.

 [1] Αναφέρουμε ότι η συνήθης πρακτική είναι να δίνεται έστω και το προσχέδιο των ΠΔ στην εκπαιδευτική κοινότητα. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης προσπάθειας για τροποποίηση –επικαιροποίηση του ΠΔ200 και 201/98 (το 2010) είχε σταλεί στα Νηπιαγωγεία το Δεκέμβριο έγγραφο με προσχέδιο του νέου ΠΔ και ζητούνταν να γίνει καταγραφή των απόψεων των εκπαιδευτικών για το θέμα.

[2] ΔΟΕ, Αρ. Πρωτ. 87, Αθήνα 10/8/2017

«ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» Ή ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

αναρτήθηκε στις 6 Σεπ 2017, 9:56 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
                                                                                                                                                   www.nipiagogoi.gr
«ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» Ή ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Το Υπουργείο Παιδείας με Δελτίο τύπου στις  18-8-17 ανακοινώνει ότι θα λειτουργήσει «Νηπιαγωγεία για τους πρόσφυγες» μέσα στα στρατόπεδα!  Θέλει να δημιουργήσει Νηπιαγωγεία –γκέτο στα οποία τα παιδιά των προσφύγων θα είναι σε καραντίνα- αποκλεισμένα από την ευρύτερη κοινωνία, χωρίς τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με άλλα παιδιά της ηλικιακής τους ομάδας!

Ουσιαστικά, με έναν ακόμη τρόπο επιχειρείται ο αποκλεισμός των παιδιών προσφύγων από το βασικό αγαθό της εκπαίδευσης και από έναν θεσμό ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία.

Οι  μεγάλες  πολιτικές  και γεωστρατηγικές  ανακατατάξεις που συντελούνται έχουν ως αποτέλεσμα  τη βίαιη μετακίνηση ομάδων πληθυσμών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Χιλιάδες άνθρωποι οδηγούνται στον δρόμο της προσφυγιάς ως αποτέλεσμα των οικονομικών και πολιτικών ανταγωνισμών των δυτικών κρατών εδώ και δεκαετίες. Ο πόλεμος και η φτώχεια, η οικονομική και πολιτική εκμετάλλευση ερημώνουν ολόκληρες χώρες και απειλούν  τις  ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η μετακίνηση προς τη Δύση φαίνεται να αποτελεί τη λύση, τη διέξοδο για μια ασφαλή, αξιοπρεπή ζωή για όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Δυστυχώς η Ελλάδα λειτουργεί στην κατεύθυνση του εγκλωβισμού  χιλιάδων ανθρώπων σε σύγχρονα στρατόπεδα με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, έχοντας εκχωρήσει την κάλυψη των  στοιχειωδών  δικαιωμάτων τους  που προστατεύονται από τη διεθνή και την εθνική νομοθεσία στις ΜΚΟ και τα ιδιωτικά συμφέροντα.  
Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να διευκολύνει αποφασιστικά όλα τα παιδιά και τις ομάδες πολιτών να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, να κάνει την εκπαίδευση ελκυστική, μέσο ένταξης και προσαρμογής και τα δημόσια σχολεία χώρο κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών του κάθε μαθητή. Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού –η οποία κυρώθηκε από το ελληνικό κράτος με τον Ν 2101/1992, κάθε παιδί που βρίσκεται στη χώρα έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση (άρθρο 28) και το κράτος υποχρεούται να παίρνει όλα τα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων (άρθρο 4).

Ωστόσο η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ακολουθώντας μια βαθιά ρατσιστική, αντιμεταναστευτική πολιτική και παραβιάζοντας τους κανόνες του θεσμοθετημένου Δικαίου και στην εκπαίδευση, προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία των ΔΥΕΠ για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών – προσφύγων. Αυτές, την περσινή σχολική χρονιά, κάλυψαν μόλις το 7% του μαθητικού πληθυσμού των προσφύγων χωρίς ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, τόσο ως προς το γνωστικό στόχο όσο και ως προς την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία και σε σύγκριση με τα οφέλη που αποκόμισαν τα παιδιά που φοίτησαν στα δημόσια σχολεία.

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ στην εκπαίδευση που ενταγμένο στα ευρύτερα σχέδια αποκλεισμού και διακρίσεων εις βάρος των προσφύγων τους καθιστά αποδιοπομπαίους τράγους στο ξέπλυμα των δεινών της κρίσης και ταυτόχρονα εισάγει σταδιακά και μεθοδικά τη λογική του αποκλεισμού και της εξαίρεσης κάθε ευπαθούς ομάδας, όπως των προσφύγων, από τα κοινωνικά αγαθά.

Αντίθετα, η εμπειρία της εγγραφής του 3% των προσφυγόπουλων στα πρωινά σχολεία κατά την περσινή χρονιά, μετά από το συντονισμένο αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος και γονέων προσφύγων, έχει δείξει ότι η ένταξη των παιδιών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξασφαλίζει περισσότερα μαθησιακά αποτελέσματα και διευκολύνει την προσαρμογή τους στην ελληνική κοινωνία.

Το δημόσιο σχολείο αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην επαναφορά όρων ειρηνικής καθημερινότητας στη ζωή των παιδιών αυτών που περνούν την ευαίσθητη παιδική ηλικία μέσα σε στρατόπεδα. Η συνύπαρξή τους με τα υπόλοιπα παιδιά αποδεικνύεται  ιδιαιτέρως σημαντική και για τα ίδια αλλά και για τους ντόπιους συμμαθητές τους που τους στηρίζουν, τους ενισχύουν και τους επιβραβεύουν λειτουργώντας με αισθήματα αλληλεγγύης και στάση συνύπαρξης, απέναντι σε κάθε ρατσιστική και μισαλλόδοξη αντίληψη.

Η απόφαση του Υπουργείου για τη λειτουργία Νηπιαγωγείων μέσα στα στρατόπεδα αποκτά και επιπλέον αρνητικές διαστάσεις γιατί αποτελεί διάκριση στη διάκριση γιατί:
•  αποκλείει κάθε συνθήκη συνεκπαίδευσης με τα παιδιά του δημόσιου σχολείου, αφού λειτουργούν σε διαφορετικό χρόνο, απομονωμένα από τον υπόλοιπο μαθητικό πληθυσμό
•  εξαιρεί τα παιδιά ηλικίας Νηπιαγωγείου (τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν πολύ πιο εύκολα, λόγω των μη λεκτικών μορφών επικοινωνίας που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη βαθμίδα εκπαίδευσης) από τη συμμετοχή στην τυπική εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία θα διευκόλυνε την προσαρμογή τους και θα τους έδινε τη δυνατότητα να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ευκολία στις επόμενες βαθμίδες
•  κανονικοποιεί τον σχολικό διαχωρισμό και άρα υποβοηθά τον κοινωνικό αποκλεισμό των προσφύγων
•  ανοίγει νέους δρόμους καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, εισάγοντας και άλλον φορέα εκτός του Υπουργείου Παιδείας στην εκπαίδευση, τον ΟΑΕΔ, μέσω της κοινωφελούς εργασίας και εκπαιδευτικούς με καθεστώς μειωμένου ωραρίου, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα ΜΚΟ και ιδιωτών με την παραχώρηση της μερίδας του λέοντος στο χώρο της εκπαίδευσης των προσφύγων
•  ακυρώνει κάθε προσπάθεια για αντιρατσιστική αγωγή που θα οδηγούσε στην ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στην ελληνική κοινωνία, ενώ αντίθετα τους οδηγεί στην περιθωριοποίηση
Ως Συντονιστικό Νηπιαγωγών δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι η εκπαίδευση οποιουδήποτε παιδιού  σε ΔΥΕΠ που λειτουργούν μέσα σε στρατόπεδα ή έξω από αυτά θα μας βρίσκει αντίθετους. Θα δώσουμε τη μάχη όπως την προηγούμενη σχολική χρονιά να γράψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία.

Απαιτούμε:

Το Υπουργείο έστω και την τελευταία στιγμή να καταργήσει τον θεσμό των ΔΥΕΠ και να εντάξει τους μαθητές πρόσφυγες στα  Δημοτικά Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
Να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για να εξυπηρετηθεί και αυτή η ανάγκη.

Δηλώνουμε ότι ως εκπαιδευτικό κίνημα δεν θα επιτρέψουμε την περιθωριοποίηση των μαθητών-προσφύγων

Καλούμε

Τη ΔΟΕ να υλοποιήσει την απόφαση της Γ.Σ και να οργανώσει τον αγώνα για την φοίτηση όλων των παιδιών στα Δημόσια σχολεία σε πρωινά τμήματα.


1-10 of 107