Νέα - Ανακοινώσεις

ΔΙΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ‘Η ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΩΝ VOUCHER;

αναρτήθηκε στις 13 Ιουλ 2017, 10:48 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

ΔΙΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

‘Η ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΩΝ VOUCHER;

“Δηλώνοντας ότι οι θέσεις έχουν καλυφθεί, πολλοί ιδιοκτήτες για να δεχτούν τα παιδιά βολιδοσκοπούν αν οι γονείς μπορούν να πληρώσουν έξτρα χρήματα, πέρα από το voucher του ΕΣΠΑ

Σε ένα ιδιότυπο face control στα νήπια προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι γονείς είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έξτρα, πέρα από το κονδύλι που απολαμβάνουν από το voucher του ΕΣΠΑ, επιδίδονται ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών ανά τη χώρα. Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των γονιών, αλλά και το παράθυρο που άνοιξε από πέρσι, όταν καταργήθηκε η δεσμευτική τοποθέτηση των νηπίων σε σταθμούς από το ίδιο το πρόγραμμα, ιδιοκτήτες σταθμών «συμπληρώνουν» το ποσό που εισπράττουν ανά παιδί εκβιάζοντας ουσιαστικά τους γονείς και αποσπώντας τους ποσά που φτάνουν και ξεπερνούν τα 150 ευρώ τον μήνα.” (Δημοσιεύματα από sites,καταγγελία από ΓΣΕΕ)

Πριν από δύο μήνες το Συντονιστικό Νηπιαγωγών είχε δημόσια  επισημάνει τη κατάσταση  που πρόκειται να επέλθει και να επέρχεται κάθε χρονιά , όσο η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή/Εκπαίδευση δε νομοθετείται. Η ολοφάνερη αναδίπλωση του υπουργού Παιδείας ως προς την εξαγγελία του, άρρηκτα δεμένη  με τη διπλή δυνατότητα εγγραφών των νηπίων Β’  ηλικίας (4-5 ετών) τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στους παιδικούς σταθμούς επιφέρει για μια ακόμη συνεχόμενη χρονιά θυματοποίηση της ηλικίας αυτής.

 Η ιδιωτικοποίηση κομματιών της εκπαίδευσης παιδιών  (4-5 ετών)  με το σύστημα των voucher, όπου οι γονείς «επιλέγουν» δομές  ή τους «επιλέγουν» οι δομές αποτελεί χτύπημα προς το Δημόσιο αγαθό της παιδείας.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ (4/7/2017) https://www.eetaa.gr/index.php?tag=paidikoi_2017 για τους δικαιούχους των κουπονιών αποκαλύπτεται ότι 40.000 παιδιά σε πρώτη φάση είναι εκτός Δομών. Μετά τη δεύτερη φάση που θα γίνει το Σεπτέμβρη θα απορροφηθούν άλλα 9.000 παιδιά πράγμα που σημαίνει ότι 31.000 και αδιευκρίνιστος αριθμός   από αυτά που δεν δικαιούνται κουπόνια θα είναι εκτός  Δομών (Δημόσιων και ιδιωτικών).

Πρέπει να επισημάνουμε  ότι ένας σημαντικός αριθμός γονιών (π.χ δημόσιοι υπάλληλοι)  δεν πληρούν  τα κριτήρια για αξία τοποθέτησης (voucher),  άρα δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση δια μέσω ΕΣΠΑ  κι έτσι αν γίνουν δεκτά τα παιδιά τους  στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα πληρώνουν τροφεία. Σε διαφορετική εξέλιξη ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι αυτός των  ιδιωτικών  Παιδικών Σταθμών  όπου θα πληρώνουν   δίδακτρα.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση εκτός από πρωτίστως εκπαιδευτική, είναι και κοινωνική ανάγκη αφού το κράτος θα είναι υποχρεωμένο  να αναλάβει την εκπαίδευση   της  ηλικιακής ομάδα των νηπίων Β’ ηλικίας (4-5 ετών) στο Νηπιαγωγείο απελευθερώνοντας θέσεις για τα μικρότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς..

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, υιοθετώντας το αίτημα  της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των γονιών, να βάλει τέλος σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση νομοθετώντας άμεσα τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή /Εκπαίδευση ενταγμένη στην ενιαία 14χρονη εκπαίδευση.

Καλούμε τις  Ομοσπονδίες και Συλλόγους (επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς) της Τ.Α. να αντιληφθούν τους  αριθμούς των  αποκλεισμένων παιδιών  και  να διαπιστώσουν πως καμιά δομή δεν κινδυνεύει από τη νομοθέτηση του πάγιου αιτήματος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τους καλούμε να δυναμώσουν τη πάλη τους για δημόσια και δωρεάν  φροντίδα και αγωγή  στα παιδιά έως  4 ετών (Παιδικοί Σταθμοί) χωρίς να  δίνουν άλλοθι και απαλλαγή στην  πολιτεία  από τις υποχρεώσεις της. Τους καλούμε να παλέψουν για ελεύθερη πρόσβαση στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς όλων  των παιδιών  0-4 ετών που οι γονείς τους το επιθυμούν  διεκδικώντας παράλληλα  κατάργηση των τροφείων και των vοuchers.

Υποχρέωση της πολιτείας  αποτελεί επίσης η  Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική  Αγωγή και Εκπαίδευση στα παιδιά 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο) ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς κληρώσεις και αποκλεισμούς.

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

·         Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η και 86η  Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ

·         Δωρεάν σίτιση και ιατρική φροντίδα για όλα τα παιδιά στο Δημόσιο Σχολείο.

·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

 

 

Ακολουθεί η Ανακοίνωση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών.

 

 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

 

 ΠΟΙΟΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17

Στις 3/5/2017    ο κ. Κ. Γαβρόγλου  δήλωσε «…σας διαβεβαιώνω ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας η ένταξη των προνηπίων στις δομές του δημόσιου νηπιαγωγείου έχει επιτευχθεί. Όπου υπάρχουν ακόμα δυσκολίες οφείλεται στην ανυπαρξία κατάλληλων υποδομών, αφού επί δεκαετίες δεν έγινε ο ανάλογος σχεδιασμός, παρά την ύπαρξη επί 30 χρόνια πακτωλού χρημάτων, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις….» 
Στις 30/8/2016 η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου ανέφερε ότι για το σχολικό έτος 2016-17 υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών που μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών, διότι δεν υπάρχουν Παιδικοί Σταθμοί, ούτε δημοτικοί, ούτε ιδιωτικοί...».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

36.769 παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ από δομές Παιδικών Σταθμών.

84.800 παιδιά έχουν εγγραφεί με voucher (αξία τοποθέτησης – επιταγή εισόδου) σε Παιδικούς Σταθμούς(δημοτικούς και ιδιωτικούς). Οι αιτήσεις αφορούσαν 121.569 παιδιά.

Σε πανελλαδικό επίπεδο το 2016-17 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης) στους Παιδικούς Σταθμούς έκαναν εγγραφή με voucher 28.915 παιδιά (3 χρόνων –έτος γέννησης 2013). Δεν πήραν voucher 8.180 παιδιά (3 χρόνων –έτος γέννησης 2013). Οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2013, ανήλθαν σε 94.134 παιδιά.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά 3-4 χρόνων τα οποία δε βρίσκουν θέση στους Παιδικούς Σταθμούς, γιατί οι θέσεις καλύπτονται από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εγγραφεί στο Νηπιαγωγείο αν εφαρμοζόταν η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση .

Επισημαίνουμε ότι οι Παιδικοί σταθμοί είναι οι μοναδικές δομές αγωγής και φροντίδας  στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά 3-4 χρόνων.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ 2012

 

Στα Νηπιαγωγεία της χώρας για το 2016-17 έχουν εγγραφεί 48.450 παιδιά ηλικίας 4- 5 χρόνων (έτος γέννησης 2012).

 

Στους Παιδικούς Σταθμούς έκαναν εγγραφή με voucher 18.424 παιδιά ηλικίας 4- 5 χρόνων (έτος γέννησης 2012). Δεν πήραν voucher 7.724.


 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών φοιτά στα ΔΗΜΟΣΙΑ Νηπιαγωγεία της χώρας. .  Με την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης οι 18.424 θέσεις παιδιών 4-5 χρόνων παιδιών σε Παιδικούς Σταθμούς θα μπορούσαν να έχουν δοθεί στα παιδιά 3-4 χρόνων που έχουν αποκλειστεί.

Αυτά τα 18.424 παιδιά θα μπορούσαν να έχουν εγγραφεί στα Νηπιαγωγεία της χώρας και να έχουν ίσες εκπαιδευτικές αφετηρίες με τα 48.450 παιδιά της ίδιας ηλικίας που φοιτούν τώρα στα Νηπιαγωγεία.

Απαραίτητο βέβαια, να υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές για όλες τις δομές .

ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  οφείλει να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά.

ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ δεν μπορεί να συναινεί στον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους Παιδικούς σταθμούς.

 

ΕΠΕΙΔΗ

Η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  (για τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρόνων) για φοίτηση αποκλειστικά στα Νηπιαγωγεία, δημιουργεί σαφή πλαίσια λειτουργίας τόσο των Νηπιαγωγείων, τα οποία ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όσο και των Παιδικών Σταθμών οι οποίοι παρέχουν αγωγή, φιλοξενία και φροντίδα (για τα παιδιά ηλικίας 0-4 χρόνων).

Κάθε αναφορά (όπως αυτή της ΠΟΕ-ΟΤΑ) ότι «… θα μπει ταφόπλακα στους Παιδικούς Σταθμούς» γίνεται με δόλο και για τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία αποκλείονται χιλιάδες παιδιά από τους Παιδικούς Σταθμούς και υπάρχει η ανάγκη ίδρυσης και νέων Παιδικών Σταθμών.

 Δεν ξεχνάμε επίσης,  τις δηλώσεις  του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη  (Δεκέμβριος  2016) για την  υπαγωγή αρχικά των Νηπιαγωγείων και μετέπειτα του συνόλου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 Είναι προτεραιότητα τελικά για τους Δήμους η απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ!

 

 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

·         Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ

 

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ;

 

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από:

1.       MYSCHOOL (ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

2.       ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική  Στατιστική Υπηρεσία )

3.       ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης)

4.       Δεν υπάρχουν έγκυρα στοιχεία απογραφής για τους Παιδικούς σταθμούς εκτός των στοιχείων της ΕΕΤΑΑ. Η ΕΛΣΤΑΤ από το 2014  έχει ξεκινήσει την απογραφή αλλά δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία.

 

KIΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

αναρτήθηκε στις 14 Ιουν 2017, 1:33 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   [ ενημερώθηκε 15 Ιουν 2017, 8:53 π.μ. ]

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

14/6/2017

Συνάδελφισσες/οι

 

Το Νηπιαγωγείο βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.  Πολλοί κύκλοι, αρχής γενομένης από το Υπουργείο, απειλούν και προσπαθούν να εφαρμόσουν συντονισμένα δομικές αλλαγές που θα πλήξουν το δημόσιο Νηπιαγωγείο και την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, εξαγγέλλει τη Δίχρονη Υποχρεωτική, μετά  την τοποθετεί σε βάθος τριετίας, αργότερα συστήνει επιτροπές να ερευνήσουν τη «αποδοχή της» και την «αναγκαιότητά της». Την ίδια ώρα  ο Πρωθυπουργός την εξαγγέλλει ανακοινώνοντας ταυτόχρονα όμως την «ελεύθερη επιλογή» (παιδικός σταθμός ή Νηπιαγωγείο).

Οι παρεμβάσεις των δημάρχων (ΚΕΔΕ), τόσο σε κεντρικό επίπεδο (συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Εσωτερικών και Κοιν. Αλληλεγγύης  για την απόσυρση της εξαγγελίας Γαβρόγλου και τη δημιουργία ενιαίου πλαισίου προσχολικής αγωγής 0-6  χρονών στους Δήμους)  όσο και σε τοπικές συνεντεύξεις στα ΜΜΕ  αυξάνονται και γίνονται όλο και πιο συστηματικές. Με τον αέρα που τους δίνουν οι «σύμμαχοί τους» σε υπουργείο, αντιπολίτευση, ξαναθέτουν  για άλλη μια φορά την κατάργηση και του ενός έτους υποχρεωτικής προσχολικής και εντείνουν  την προσπάθειά τους για υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους δήμους.

Το σωματείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ διοργανώνει συγκεντρώσεις  κατά της εξαγγελίας για δίχρονη έχοντας στις αγκάλες του πανό, που τρομοκρατούν γονείς, προσβάλλουν εργαζόμενους, προβάλλουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το Νηπιαγωγείο και εν τέλει βάλλουν σαφώς κατά των δικαιωμάτων του παιδιού (δωρεάν παιδεία).

Ακόμα και Σύλλογος  Εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς που έχει ως αίτημα την εποπτεία των παιδικών σταθμών από το Υπουργείο Παιδείας προβαίνει σε συμμαχία με τους Δημάρχους και την ΠΟΕ-ΟΤΑ αν και τα αιτήματά τους είναι διαφορετικά και αλληλοσυγκρουόμενα. Ο συγκεκριμένος Σύλλογος μάλιστα δε δίστασε να στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό  με επιστημονικοφανές πέπλο αοριστίας και γενικότητας,  χωρίς μάλιστα να  θεωρεί  υποχρέωσή του να παραθέσει  αναλυτικά τις παραπομπές του στο τέλος ή μέσα στο κείμενό του  (για να μπορεί ο αναγνώστης να τις διαβάσει και να καταλάβει αλλά και να τις ελέγξει).

Κάποιοι καθηγητές Πανεπιστήμιων και ΤΕΙ άλλωστε, συζητούν για ενοποίηση  των Παιδαγωγικών τμημάτων ΑΕΙ και των Βρεφονηπιοκόμων ΑΤΕΙ   σε συνελεύσεις τμημάτων  και προτίθενται να αναλάβουν την παιδαγωγική επάρκεια των ΑΤΕΙ βρεφονηπιοκόμων.

 

Συναδέλφισσα/ε

Την Παρασκευή οφείλεις χωρίς υπεκφυγές και αναθέσεις σε τρίτους  να δώσεις δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση με το πανό του Συλλόγου σου και με πυγμή να απαιτήσεις Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά 4-6 ετών αποκλειστικά στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

  Για να υπερασπιστείς

·         το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης

·    το δικαίωμα όλων των παιδιών 4-6 ετών στη φοίτηση στο Νηπιαγωγείο (χωρίς αποκλεισμούς και προϋποθέσεις )

·         το δικαίωμα όλων των παιδιών σε ποιοτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση

 

Στον αγώνα αυτό είμαστε όλοι υπόλογοι. Στις 16 Ιούνη κάθε σύλλογος, κάθε συνάδελφος οφείλει να δώσει δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στη 13:00.

40.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών για το 2017-18!

αναρτήθηκε στις 26 Μαΐ 2017, 2:41 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   [ ενημερώθηκε 26 Μαΐ 2017, 2:50 μ.μ. ]

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

25/05/2017

 

40.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών για το 2017-18!

 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ο αριθμός των παιδιών που θα αποκλειστούν είναι όσος ο πληθυσμός μιας μεγάλης πόλης (πχ. της Κοζάνης)!

Και το χειρότερο είναι ότι οι γονείς των παιδιών έχουν το κουπόνι (voucher) για να πάνε δωρεάν τα παιδιά τους σε Βρεφονηπιακό-Παιδικό Σταθμό αλλά  δεν μπορούν να το εξαργυρώσουν γιατί δεν υπάρχουν Βρεφονηπιακοί - Παιδικοί Σταθμοί να φιλοξενήσουν τα παιδιά!

Με σημερινή του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ[1] (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, υποστηρίζει ότι περίπου 40.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών.

Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην έλλειψη κονδυλίων αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα παιδικών σταθμών: «Πέρυσι 30.000 παιδιά έμειναν εκτός προγράμματος, όχι μόνο επειδή δεν υπήρχαν τα χρήματα αλλά κυρίως γιατί υπήρχε έλλειμμα από παιδικούς σταθμούς. Ακόμη κι αν είχε εγκριθεί το ποσό πάλι αυτά τα παιδιά θα έμεναν από έξω γιατί δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό. Είναι ανισότιμα κατανεμημένοι», τονίζει ο κ. Γκοτσόπουλος[2]. «Πρέπει να ανεγερθούν πάνω από 1.000 σταθμοί, είτε δημοτικοί, είτε ιδιωτικοί!...».

 

Συνεπώς, επιβεβαιώνονται όσα έχει αναφέρει το Συντονιστικό Νηπιαγωγών σε κείμενο που αναρτήθηκε στις 15/5/2017 (http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/syntonistiko-nipiagogon-poioi-kathorizoyn-tin-ekpaideytiki-politiki) για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους Παιδικούς Σταθμούς επειδή δεν υπάρχουν θέσεις!

Πιο συγκεκριμμένα:

Το σχολικό έτος 2016-17 η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών 4-5 ετών (48.450) φοιτά στα δημόσια Νηπιαγωγεία της χώρας. Το ίδιο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ φιλοξενήθηκαν σε Παιδικούς Σταθμούς 18.424 παιδιά ηλικίας 4-5 ετών. Αν αυτά τα παιδιά είχαν εγγραφεί στα δημόσια Νηπιαγωγεία της χώρας θα έμεναν οι θέσεις που έχουν στους Παιδικούς Σταθμούς κενές και θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν παιδιά ηλικίας 3-4 χρόνων που έχουν αποκλειστεί!

Αυτός ο φαύλος κύκλος του αποκλεισμού χιλιάδων παιδιών θα συνεχιστεί και το 2017-18 και θα σταματήσει μόνο αν θεσπιστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση  για όλα τα παιδιά 4-6 χρόνων στο Νηπιαγωγείο.

Κάθε αναφορά (όπως αυτή της ΠΟΕ-ΟΤΑ) ότι «… θα μπει ταφόπλακα στους Παιδικούς Σταθμούς» αν δεν φιλοξενηθεί σ` αυτούς το μικρό ποσοστό των παιδιών ηλικίας 4-5 χρόνων που εγγράφεται έως τώρα, γίνεται με δόλο και για τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία θα αποκλειστούν για το έτος 2017-18 περίπου 40.000 χιλιάδες παιδιά από τους Παιδικούς Σταθμούς και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ίδρυση (περισσοτέρων των 1.000 ) Παιδικών  Σταθμών.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

·         Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4-6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) - 85η Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ
 [1] Η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) είναι ο μοναδικός φορέας που διαθέτει έγκυρα στοιχεία για τους Παιδικούς σταθμούς. Η ΕΛΣΤΑΤ ξεκίνησε την απογραφή το 2014 αλλά δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία.

ΜΥΘΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

αναρτήθηκε στις 20 Μαΐ 2017, 3:42 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

19/5/2017

 

ΜΥΘΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

 

Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών επισημαίνει ότι προτεραιότητα  των εκπαιδευτικών, των γονιών και του κράτους πρέπει να είναι το παιδί, η ανάπτυξή του και η υποχρέωση της πολιτείας  να του  προσφέρει ποιοτικά υψηλή Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κι όμως, το 2017 τα νήπια στην Ελλάδα  περνούν την κρίσιμη περίοδο της ζωής τους μέσα στην κρίση και τις επιπτώσεις της. Σε αυτή την ηλικία θα έπρεπε να τους παρέχονται  τα κατάλληλα γνωστικοσυγκινησιακά ερεθίσματα ώστε  να  κινητοποιηθούν  και να  αυξήσουν  την ικανότητα αντίληψης και τις δεξιότητές τους.

 Είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί άμεσα  η  Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση έτσι ώστε να έχουμε  για όλα τα νήπια 4-6 χρόνων  αντισταθμιστικά οφέλη  για να επιτευχθούν οι  ίσες εκπαιδευτικές αφετηρίες.

 Και ενώ η κοινωνία θα έπρεπε να ενώσει όλες τις δυνάμεις της προς αυτή την κατεύθυνση, τις τελευταίες μέρες κύκλοι και μικροομάδες εξυπηρετώντας  άλλους στόχους παραποιούν σκόπιμα τον παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό ρόλο του Νηπιαγωγείου δημιουργώντας σύγχυση   και αβάσιμους φόβους στους γονείς. Αναφέρονται σε σχολειοποίηση του Νηπιαγωγείου, δίνοντας την εικόνα ενός αυστηρά δομημένου εκπαιδευτικού προγράμματος με μεθόδους και  πρακτικές άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης. Όμως, όποιος γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του Νηπιαγωγείου και το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμά του, γνωρίζει ότι κανένας κίνδυνος σχολειοποίησης δεν υφίσταται.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις το Νηπιαγωγείο είναι η πρώτη αλλά και η σημαντικότερη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Είναι ένας από τους βασικότερους μετά την οικογένεια θεσμούς κοινωνικοποίησης και η πρώτη στη ζωή του παιδιού επαφή με τον θεσμό του σχολείου. Για τους λόγους αυτούς έχει σχεδόν αποφασιστικές για το μέλλον του επιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα καθορίζει εάν αυτή η πρώτη επαφή του νηπίου με το σχολείο θα ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας ή όχι, και άρα εάν το νήπιο θα αποκτήσει θετική ή αρνητική σχέση με τον σχολικό θεσμό. Είναι η σχολική βαθμίδα στην οποία το νήπιο έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τις πιο επίσημες παραλλαγές της γλώσσας (είτε αυτή είναι μητρική είτε δεύτερη γλώσσα, όπως συμβαίνει για πολλά παιδιά σήμερα στο ελληνικό σχολείο) ή ακόμη και με την επίσημη κουλτούρα και τα σύμβολα της γνώσης.

 

1.ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ


·         Το Νηπιαγωγείο είναι το «πρώτο σχολείο του παιδιού», η πρώτη επαφή του παιδιού με ένα οργανωμένο περιβάλλον μάθησης, ωστόσο  δεν έχει αυστηρά δομημένο πρόγραμμα, πρακτικές και μεθόδους, όπως οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης

·         Στο Νηπιαγωγείο ο τρόπος μάθησης είναι παιγνιώδης, αυθόρμητος, παιδοκεντρικός και αναπτυξιακά κατάλληλος για τα παιδιά.

·         Προτεραιότητα στο Νηπιαγωγείο δίνεται στην ενεργητική βιωματική συνεργατική μάθηση διαμέσου του παιχνιδιού. Το παιχνίδι (ελεύθερο ή οργανωμένο) κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη του προγράμματος ως κυρίαρχο μέσο ανάπτυξης, μάθησης και κοινωνικοποίησης των παιδιών (ΔΕΠΠΣ- Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου).

·         Οι Νηπιαγωγοί κατά την εφαρμογή του  προγράμματος , λαμβάνουν υπόψη τους τις παιδαγωγικές αρχές και τους στόχους του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών (Α.Π.Σ.) για το Νηπιαγωγείο καθώς και την πολυμορφία και ανομοιογένεια κάθε τάξης Νηπιαγωγείου, δίνοντας προτεραιότητα στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των μαθητών.

2.ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΡΙΤΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

·         Στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δεν υπάρχουν  διακριτά γνωστικά αντικείμενα. Για αυτό το λόγο, το Νηπιαγωγείο στελεχώνεται μόνο από  Νηπιαγωγούς Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και δεν έχει άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ(ΦΕΚ 303Β/13-03-2003 προσδιορίζει τις κατευθύνσεις των προγραμμάτων σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων Γλώσσας, Μαθηματικών, Μελέτης Περιβάλλοντος, Δημιουργίας και Έκφρασης (Εικαστικά, Δραματική Τέχνη, Μουσική, Φυσική Αγωγή) και Πληροφορικής για το παιδί του Νηπιαγωγείου. Τα προγράμματα αυτά δε νοούνται ως διακριτά διδακτικά αντικείμενα και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδακτική προσέγγιση, αλλά για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων που έχουν νόημα και σκοπό για τα ίδια τα παιδιά.

·          Οι δραστηριότητες που αφορούν τις μαθησιακές περιοχές του ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ αναπτύσσονται σύμφωνα με τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και μπορούν να λάβουν τη μορφή Σχεδίου Εργασίας (project), θεματικής προσέγγισης ή διαθεματικών οργανωμένων δραστηριοτήτων.  Στο Νηπιαγωγείο  όλες οι δραστηριότητες ολοκληρώνονται κατά τη διάρκεια του Προγράμματος και δε δίνεται εργασία στο σπίτι.

 

3.ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ-ΒΙΒΛΙΑ-ΤΕΤΡΑΔΙΑ

·         Η εισαγωγή δύο βιβλιοτετραδίων (Γλώσσας, και Προμαθηματικών εννοιών), η οποία έγινε πριν 20 ακριβώς  χρόνια συνάντησε την σθεναρή αντίδραση των Νηπιαγωγών. Έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις και πιέσεις προς το Υπουργείο Παιδείας για την απόσυρσή τους. Κατά την τελευταία κινητοποίηση το 2000, αντιπροσωπεία Νηπιαγωγών του ΔΣ του Διδασκαλείου Αθηνών πήγε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και με επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα ζήτησε την κατάργησή τους.Από το επόμενο σχολικό έτος η διανομή των Βιβλιοτετραδίων σταμάτησε και η μοναδική προσπάθεια «σχολειοποίησης» του Νηπιαγωγείου που έγινε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του έλαβε τέλος.

 

4.ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΓΩΝΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

·         Η διαμόρφωση του χώρου του Νηπιαγωγείου  είναι σε  μαθησιακά κέντρα  –γωνιές δραστηριοτήτων  τα οποία είναι σχεδιασμένοι χώροι με τη δική τους θεματική και  το δικό τους υλικό, που ανανεώνεται και εμπλουτίζεται. Εκεί τα παιδιά μπορούν να είναι μόνα τους ή σε μικρές  ομάδες ή με τη συμμετοχή του/ της Νηπιαγωγού προκειμένου να κατευθύνουν τα ίδια τη μάθησή τους.

5. ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΧΕΙ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕΙΚΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (ΝΗΠΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-6 ΧΡΟΝΩΝ)

·         Η συνύπαρξη των νηπίων α΄και β΄ηλικίας (προνήπια) και οι μεικτές ομάδες που δημιουργούνται είναι πολύ σημαντικές για την κοινωνικοσυναισθηματική και την πνευματική/διανοητική ανάπτυξη των παιδιών.

Ειδικότερα οι μεικτές ομάδες εργασίας (νηπίων ηλικίας 4-6 χρόνων ):

Βελτιώνουν την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη γιατί μπορούν να εξασφαλίσουν ένα θεραπευτικό περιβάλλον για  παιδιά που είναι κοινωνικά ανώριμα. Προκαλούν επίσης συγκεκριμένες θετικές κοινωνικές συμπεριφορές στα παιδιά όπως η συνεργασία , η παροχή /αποδοχή βοήθειας , η διανομή αγαθών , η εκμάθηση της σειράς και του συσχετισμού διαφορετικών προσδοκιών. Συνεπώς δημιουργείται κλίμα προσδοκώμενης συνεργασίας ωφέλιμης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους /τις Νηπιαγωγούς(Katz,1995)

·         Καλλιεργούν την πνευματική/διανοητική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Vygotsky και τη Ζώνη της Επικείμενης Ανάπτυξης  το νήπιο των 4 χρόνων μπορεί να επεκτείνει το επίπεδο ικανότητας εκτέλεσης μιας δεξιότητας αν βοηθηθεί από ένα νήπιο μεγαλύτερης ηλικίας (5 χρόνων).Συνεπώς τα νήπια των 4 χρόνων γίνονται πιο ικανά στο να παρατηρούν και να μαθαίνουν από τα  πιο έμπειρα νήπια των 5 χρόνων , ενώ η ευκαιρία που έχουν τα μεγαλύτερα παιδιά να υποστηρίξουν τη μάθηση των μικροτέρων τους, τους δίνει τη δυνατότητα να αποσαφηνίσουν αυτά που σκέφτονται (Duffy, 2003).Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα της επανάληψης ή  η δυνατότητα της πρόβλεψης, αφού το νήπιο των 4 χρόνων γίνεται έμμεσα και αβίαστα μέτοχος των διαδικασιών που θα ακολουθήσουν.

 

Συνεπώς η διετής φοίτηση στο Νηπιαγωγείο  είναι επιτακτική ανάγκη , γιατί  μόνο  με την εφαρμογή της εξασφαλίζονται οι  προϋποθέσεις για :

ü την ολοκλήρωση και  την υλοποίηση με αποτελεσματικό τρόπο, των στόχων του Αναλυτικού Προγράμματος  

ü τη δυνατότητα διερεύνησης  και έγκαιρης αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών των νηπίων  από     τους εκπαιδευτικούς (ΠΕ60, ΠΕ60,50, ΠΕ61, ΚΕΔΔΥ )

ü για την  ομαλή   μετάβασή τους στο Δημοτικό Σχολείο.

 

 

 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο)

                                         85η Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΕΠΠΣ (2003), Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο και Προγράμματα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Δραστηριοτήτων ,Αθήνα , ΥΠΕΠΘ-ΠΙ

Duffy, B.(2003)

Katz,L.(1995) ,The Benefits of mixed-age grouping ERIC Digest,1-6’

ΟΔΗΓΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

 

Παραθέτουμε εικόνες των 2 βιβλιοτετραδίων τα οποία έχουν καταργηθεί από το έτος 2000.

 

 .

ΠΟΙΟΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

αναρτήθηκε στις 14 Μαΐ 2017, 11:15 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   [ ενημερώθηκε 14 Μαΐ 2017, 11:17 μ.μ. ]

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

 

 ΠΟΙΟΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17

Στις 3/5/2017    ο κ. Κ. Γαβρόγλου  δήλωσε «…σας διαβεβαιώνω ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας η ένταξη των προνηπίων στις δομές του δημόσιου νηπιαγωγείου έχει επιτευχθεί. Όπου υπάρχουν ακόμα δυσκολίες οφείλεται στην ανυπαρξία κατάλληλων υποδομών, αφού επί δεκαετίες δεν έγινε ο ανάλογος σχεδιασμός, παρά την ύπαρξη επί 30 χρόνια πακτωλού χρημάτων, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις….» 
Στις 30/8/2016 η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου ανέφερε ότι για το σχολικό έτος 2016-17 υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών που μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών, διότι δεν υπάρχουν Παιδικοί Σταθμοί, ούτε δημοτικοί, ούτε ιδιωτικοί...».

 

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

36.769 παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ από δομές Παιδικών Σταθμών.

84.800 παιδιά έχουν εγγραφεί με voucher (αξία τοποθέτησης – επιταγή εισόδου) σε Παιδικούς Σταθμούς(δημοτικούς και ιδιωτικούς). Οι αιτήσεις αφορούσαν 121.569 παιδιά.

Σε πανελλαδικό επίπεδο το 2016-17 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης) στους Παιδικούς Σταθμούς έκαναν εγγραφή με voucher 28.915 παιδιά (3 χρόνων –έτος γέννησης 2013). Δεν πήραν voucher 8.180 παιδιά (3 χρόνων –έτος γέννησης 2013). Οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2013, ανήλθαν σε 94.134 παιδιά.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά 3-4 χρόνων τα οποία δε βρίσκουν θέση στους Παιδικούς Σταθμούς, γιατί οι θέσεις καλύπτονται από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εγγραφεί στο Νηπιαγωγείο αν εφαρμοζόταν η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση .

Επισημαίνουμε ότι οι Παιδικοί σταθμοί είναι οι μοναδικές δομές αγωγής και φροντίδας  στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά 3-4 χρόνων.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ 2012

 Στα Νηπιαγωγεία της χώρας για το 2016-17 έχουν εγγραφεί 48.450 παιδιά ηλικίας 4- 5 χρόνων (έτος γέννησης 2012).

 Στους Παιδικούς Σταθμούς έκαναν εγγραφή με voucher 18.424 παιδιά ηλικίας 4- 5 χρόνων (έτος γέννησης 2012). Δεν πήραν voucher 7.724.

 

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών φοιτά στα ΔΗΜΟΣΙΑ Νηπιαγωγεία της χώρας. .  Με την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης οι 18.424 θέσεις παιδιών 4-5 χρόνων παιδιών σε Παιδικούς Σταθμούς θα μπορούσαν να έχουν δοθεί στα παιδιά 3-4 χρόνων που έχουν αποκλειστεί.

Αυτά τα 18.424 παιδιά θα μπορούσαν να έχουν εγγραφεί στα Νηπιαγωγεία της χώρας και να έχουν ίσες εκπαιδευτικές αφετηρίες με τα 48.450 παιδιά της ίδιας ηλικίας που φοιτούν τώρα στα Νηπιαγωγεία.

Απαραίτητο βέβαια, να υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές για όλες τις δομές .

ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  οφείλει να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά.

ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ δεν μπορεί να συναινεί στον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους Παιδικούς σταθμούς.

 

ΕΠΕΙΔΗ

Η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  (για τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρόνων) για φοίτηση αποκλειστικά στα Νηπιαγωγεία, δημιουργεί σαφή πλαίσια λειτουργίας τόσο των Νηπιαγωγείων, τα οποία ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όσο και των Παιδικών Σταθμών οι οποίοι παρέχουν αγωγή, φιλοξενία και φροντίδα (για τα παιδιά ηλικίας 0-4 χρόνων).

Κάθε αναφορά (όπως αυτή της ΠΟΕ-ΟΤΑ) ότι «… θα μπει ταφόπλακα στους Παιδικούς Σταθμούς» γίνεται με δόλο και για τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία αποκλείονται χιλιάδες παιδιά από τους Παιδικούς Σταθμούς και υπάρχει η ανάγκη ίδρυσης και νέων Παιδικών Σταθμών.

 Δεν ξεχνάμε επίσης,  τις δηλώσεις  του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη  (Δεκέμβριος  2016) για την  υπαγωγή αρχικά των Νηπιαγωγείων και μετέπειτα του συνόλου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 Είναι προτεραιότητα τελικά για τους Δήμους η απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ!


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

·         Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ

 

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ;

 Τα στοιχεία αντλήθηκαν από:

1.       MYSCHOOL (ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

2.       ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική  Στατιστική Υπηρεσία )

3.       ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης)

4.       Δεν υπάρχουν έγκυρα στοιχεία απογραφής για τους Παιδικούς σταθμούς εκτός των στοιχείων της ΕΕΤΑΑ. Η ΕΛΣΤΑΤ από το 2014  έχει ξεκινήσει την απογραφή αλλά δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία.

 

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ

αναρτήθηκε στις 10 Μαΐ 2017, 4:40 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   [ ενημερώθηκε 10 Μαΐ 2017, 4:57 μ.μ. ]

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

10/5/2017

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ

ΑΓΩΓΗΣ  ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΤριτοκοσμικΕς καταστάσεις στο ΥπουργεΙο ΠαιδεΙας!

 

 

Απίστευτες καταστάσεις συνέβησαν στο Υπουργείο Παιδείας κατά τη συνάντηση με τη ΔΟΕ σήμερα. Μεταξύ άλλων ο  Υπουργός είπε ότι σκέφτεται διάφορα για το δίχρονο Νηπιαγωγείο γιατί του είπε μία φίλη του μετά τις εξαγγελίες του για δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση: «Θα αφήσεις τα παιδιά στις Νηπιαγωγούς με τα τακούνια που δε ζεσταίνουν φαγητά;!». Αυτή είναι η πολιτική άποψη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που εκφράστηκε σε επίσημη συνάντηση με την Ομοσπονδία μας; Η «αριστερή» κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει απαλλαγεί από τα σεξιστικά στερεότυπα σχετικά με τις/τους Νηπιαγωγούς και πως περιορίζει τον εκπαιδευτικό τους ρόλο στο ζέσταμα των φαγητών, για το οποίο το ίδιο το Υπουργείο απέστειλε εγκύκλιο όπου επισημαίνεται ότι οι Νηπιαγωγοί δεν είναι υπεύθυνοι για το ζέσταμα των φαγητών; Ποιο στόχο εξυπηρετεί η αναπαραγωγή τέτοιων στερεοτύπων; Πώς ακριβώς οραματίζονται το ρόλο της νηπιαγωγού;  

Ο Υπουργός και όσοι τον «ενημερώνουν» για το εκπαιδευτικό έργο του Νηπιαγωγείου έχουν βαρύτατη ευθύνη για τις απαξιωτικές, άκρως προσβλητικές και ρατσιτσικές αντιλήψεις σε βάρος των Νηπιαγωγών. Οι Νηπιαγωγοί (ΠΕ60) είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης τα οποία παρέχουν σπουδές πολύ υψηλού επιπέδου –διακεκριμένες σε ευρωπαΐκό επίπεδο, προσανατολισμένες στην εκπαίδευση παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Γνωρίζει βέβαια, ο Υπουργός ότι 138.205 οικογένειες νηπίων α΄ και β΄ ηλικίας (προνηπίων) εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε 13.450 Νηπιαγωγούς (ΠΕ60) για το σχολικό έτος 2016-17.

Από αυτά τα παιδιά τα 48.450 είναι νήπια β΄ηλικίας (προνήπια) και είναι τιμή μας που η ελληνική κοινωνία στέλνει τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών της στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και δεν περιμένει από κανέναν Υπουργό και καμία κυβερνηση να κάνει ψεύτικα πλάνα δεκαετίας..!

Στους παιδικούς σταθμούς το 2016-17 εγγράφηκαν  με voucher (επιταγή εισόδου –θέση τοποθέτησης) 18.424 νήπια β΄ηλικίας(προνήπια) ενώ 7.724 παιδιά δεν πήραν voucher.

Ας δει όλη η Ελλάδα τα ποσοστά για να καταλάβει το βρώμικο παιχνίδι που γίνεται σε βάρος των προνηπίων αλλά και των Νηπιαγωγών που υποστηρίζουν τη Δημόσια και Δωρεάν Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Οι Νηπιαγωγοί θέλουν όλα  τα παιδιά (4-6ετών)στο Δημόσιο Δωρεάν Νηπιαγωγείο με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, χωρίς αποκλεισμούς  και προϋποθέσεις , ενώ οι Δήμοι και τα ιδιωτικά συμφέροντα βλέπουν τα παιδιά  (4-5 ετών) κατά κύριο λόγο σαν εμπόρευμα, σαν «πελάτη», σαν πακέτα ΕΣΠΑ.

Γνωρίζετε κε Υπουργέ το βρώμικο παιχνίδι που γίνεται σε βάρος των νηπίων β΄ ηλικίας (προνηπίων);  Ακόμη και η χρησιμοποίηση του όρου  προνήπιο  γίνεται για την άγρα γονιών-πελατών ( μικρό προνήπιο, μετά μεσαίο προνήπιο, προπρονήπιο (ναι υπάρχει κι αυτό!), μετά μεγάλο προνήπιο και τέλος προνήπιο!)

Δεν γνωρίζετε για ποιο λόγο γίνονται όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω;

Ή μήπως το Υπουργείο Παιδείας  γνωρίζει, σιωπά και συναινεί και μ` αυτόν τον τρόπο εκχωρεί τον ένα χρόνο φοίτησης του Νηπιαγωγείου στους Δήμους και στους ιδιώτες;

Ο Υπουργός έδωσε και ‘’σαφέστατο’’ χρονοδιάγραμμα πλάνου νομοθέτησης: «δε θα νομοθετήσουμε, ούτε φέτος, ούτε του χρόνου για δίχρονη Υποχρεωτική δημόσια Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Θα το κάνουμε στο τέλος του τριετούς πλάνου που έχουμε για την Παιδεία». Σε τρία χρόνια θα νομοθετήσει ποιος;  Μήπως η επόμενη κυβέρνηση; Ο  κ. Μητσοτάκης που δήλωσε ότι μας θέλει στους δήμους; Μήπως αυτοί που έχουν εξαγγείλει ενιαία Προσχολική  Αγωγή 0-6 χρόνων;

Μήπως αυτοί στην ΚΕΔΕ που ζήτησαν από τη  φετινή χρονιά να μεταφερθούν τα Νηπιαγωγεία στους Δήμους και δήθεν απαντήσατε κατηγορηματικά, όχι, το Δεκέμβριο του 2016, αλλά τον Ιούνιο του 2017 αλλάξατε γνώμη και τους το εκχωρείτε ;

 Μήπως  θα το κάνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΚΕΔΕ και οι σχολάρχες που κάνουν τα πάντα για να πάρουν πίστωση χρόνου τουλάχιστον 3τίας  έτσι ώστε να μεσολαβήσουν   και οι εκλογές...);

 Για ποιο λόγο λοιπόν δεν νομοθετείται τώρα η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση;

Η νομοθεσία είναι σαφέστατη. Υπάρχει η δυνατότητα σταδιακής εφαρμογής  της κατά περιοχές μόνο με ΚΥΑ και αυτό μπορεί να γίνει άμεσα, αφού όπως ανέφερε ο Υπουργός στις 3/5/2017 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας η ένταξη των προνηπίων στις δομές του Δημόσιου Νηπιαγωγείου, έχει επιτευχθεί.

 

Απαιτούμε από την ΔΟΕ να καταγγείλει άμεσα τον Υπουργό Παιδείας για τις απαξιωτικές, άκρως προσβλητικές και ρατσιστικές δηλώσεις του για τον εκπαιδευτικό κλάδο των Νηπιαγωγών.

 

Καλούμε τη ΔΟΕ να οργανώσει τον αγώνα για τη θεσμοθέτηση της Δημόσιας Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (απόφαση 85ης ΓΣ αντιπροσώπων ΔΟΕ)

 

 

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ;

αναρτήθηκε στις 8 Μαΐ 2017, 12:24 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

7/5/2017

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ;

Πριν προλάβουν να δουν τη δημοσιότητα οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, σειρά κειμένων και αποφάσεων φορέων  εμφανίστηκαν κατά της κατάθεσης  ενός Νόμου, που ούτε έχει πάρει το δρόμο της Βουλής, ούτε έχουμε δει το χρονοδιάγραμμά του, ούτε έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υλοποίησή του (διορισμοί – υλικοτεχνική υποδομή).  Ένας ολόκληρος στρατός ιδιοτελών- συντεχνιακών συμφερόντων εμφανίστηκε να «υπερασπίζει» το δικαίωμα των γονιών για «ελεύθερη πρόσβαση» σε οποιαδήποτε δομή αναφέρεται στην προσχολική αγωγή:

·         Ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών που θα αναγκαστούν να προσλάβουν Νηπιαγωγούς ΠΕ60 , και φυσικά να πληρώνουν τους εργαζόμενους με διαφορετικούς μισθούς, οι οποίοι θα δουλεύουν- βέβαια- όχι με συνθήκες «γαλέρας» (δρομολόγια με σχολικά, κ.ά) και με εκπαιδευτικό ωράριο, εφαρμόζοντας  το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. Γιατί άραγε; Αφού οι  ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί μπορούν να δέχονται νήπια  Β΄ ηλικίας(προνήπια) εφόσον έχουν ιδρύσει Νηπιαγωγεία, κάτι που ήδη ισχύει για τα νήπια Α΄ηλικίας.

·   Δήμαρχοι που ενώ κλείνουν  Νηπιαγωγεία στην περιοχή τους δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον  για τους εργαζόμενους που χάνουν δήθεν τη δουλειά τους χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν μάλιστα πως θα συμβεί αυτό, από τη στιγμή που απελευθερώνονται θέσεις για μικρότερα παιδιά (έως την ηλικία των 4 ετών), τα οποία αυτή τη στιγμή στερούνται τη δυνατότητα φοίτησης στους παιδικούς σταθμούς.  Οι εικόνες των γονιών που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση στους παιδικούς σταθμούς, ενώ είχαν το κουπόνι από το ΕΣΠΑ, εκείνων που τα παιδιά τους δεν επελέγησαν, αλλά και  εκείνων που δεν είχαν ούτε  το δικαίωμα να  καταθέσουν αίτηση  είναι πρόσφατες στη μνήμη μας. Ενδιαφέρονται δήθεν για τους γονείς  και δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν και την παιδαγωγική εποπτεία ως  μικροί «Υπουργοί Παιδείας» αφού πρόσφατα ζητούσαν και την ένταξη των Νηπιαγωγείων στην αρμοδιότητά τους (δηλώσεις ΚΕΔΕ) χωρίς όμως ποτέ να δούμε  την ευαισθησία τους για την ελεύθερη πρόσβαση όλων των παιδιών στις δομές αυτές, αλλά και για την κατάργηση των τροφείων.

 Τελικά μήπως αυτό που τους ενδιαφέρει κρύβεται κάτω από το επιχειρησιακό πρόγραμμα κατά της παιδικής φτώχειας και τα χρήματα ΕΣΠΑ που εισρέουν στα ταμεία τους;

Το αίτημα μας για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση  είναι βασικό και αδιαπραγμάτευτο, έχουμε απεργήσει για αυτό χιλιάδες ώρες και αποτελεί αίτημα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας  εδώ και 32 χρόνια γιατί:

· Αποκαθιστά την εγκληματική αδικία του αποκλεισμού  απέναντι στην ηλικία θύμα των τεσσάρων χρονών που στην Ελλάδα η προσβασιμότητά τους στην εκπαιδευτική δομή του Νηπιαγωγείου είναι 67 % ποσοστό το οποίο είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με την Ευρώπη, όπου το ποσοστό  προσβασιμότητας είναι 95%.

· Ενισχύει τον αντισταθμιστικό ρόλο του Νηπιαγωγείου παρέχοντας περισσότερα εφόδια στα παιδιά των προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων και των ευπαθών ομάδων

· Δημιουργεί ένα σταθερό, ολοκληρωμένο  και ποιοτικό πλαίσιο λειτουργίας του Νηπιαγωγείου το οποίο είναι δωρεάν  δημόσιο και   με συνέχεια  (14χρονη Δημόσια και Δωρεάν υποχρεωτική Εκπαίδευση)

· Εντάσσει τα παιδιά από άλλους πολιτισμούς αρμονικά και  ομαλά στο εκπαιδευτικό σύστημα δίνοντας τους χρόνο για την καλλιέργεια της γλώσσας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποδοχή της διαφορετικότητας στα παιδιά και  στους γονείς .

·  Παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών και δυσκολιών των παιδιών και δίνει το χρόνο για πρώιμη παρέμβαση.

· Καθορίζει με ακρίβεια το εκπαιδευτικό πλαίσιο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας  χωρίς επικαλύψεις(κληρώσεις , παιδικοί σταθμοί κ.ά.)  και «γκρίζες ζώνες» και προτάσεις (π.χ. Ενιαίο Εθνικό Πλαίσιο Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  παιδιών 0-6 χρόνων, Παιδικά κέντρα κ.λ.π.)

· Προσφέρει ποιοτική επιστημονικά τεκμηριωμένη προσχολική αγωγή από Παιδαγωγούς ΠΕ 60 – Νηπιαγωγούς  και κατάλληλα για την ηλικία σχεδιασμένα προγράμματα που βασίζονται στη γνώση για το  πώς μαθαίνουν και αναπτύσσονται τα παιδιά αλλά  και στις σχετικές επιστημονικές θεωρήσεις και τα εμπειρικά και ερευνητικά δεδομένα

 

Καλούμε τη ΔΟΕ να οργανώσει τον αγώνα ώστε  άμεσα να  γίνει πραγματικότητα η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση (απόφαση 85ης Γ Σ. αντιπροσώπων  ΔΟΕ )

Καλούμε το Υπουργείο να θεσμοθετήσει  άμεσα την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και εξασφάλιση των απαραίτητων κτιριακών υποδομών

 

ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ : ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

αναρτήθηκε στις 2 Μαΐ 2017, 1:19 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

2/5/2017

 ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ : ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

 

ΥΠΟΛΕΙΠΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ 180 (±20) ΘΕΣΕΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-11!

1985 -2017

32 χρόνια η εκπαιδευτική κοινότητα παλεύει για την εφαρμογή του νόμου 1566/85 για τη Δίχρονη Δημόσια Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση. 32 χρόνια εξακολουθεί να είναι ένα από τα κύρια και αδιαπραγμάτευτα αιτήματά της. Χιλιάδες ώρες απεργίας και αγωνιστικών δράσεων πολλών μορφών είχαν ως αποτέλεσμα τη εφαρμογή ενός μόνο έτουςΥποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών εδώ και χρόνια θέτει το ζήτημα σε όλες τις συζητήσεις που έχει με τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας και άλλους φορείς. Ο αποκλεισμός νηπίων 2ης ηλικίας (προνηπίων) από την εκπαίδευση είναι έγκλημα εναντίον αυτών των παιδιών και ντροπή για ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η ηλικία των τεσσάρων χρόνων είναι η ηλικία-θύμα σε όλη την εκπαίδευση.

Η θεσμοθέτηση της Υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και η σύνδεσή της με την Πρωτοβάθμια, μέσω της ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο είναι μια ουσιαστικής σημασίας παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να αντισταθμίσει τις δυνατότητες των μη προνομιούχων παιδιών ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν από ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες.

Επιστημονικά δεδομένα από ποικίλα πεδία –νευροεπιστήμες, εκπαίδευση, γνωστική και αναπτυξιακή ψυχολογία και οικονομικά– καταδεικνύουν με σαφήνεια τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, γνωστικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την επένδυση στην Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Ενώ έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά (εκατομμύρια ευρώ) για «προγράμματα» και «δράσεις» στην εκπαίδευση, πολλά από τα οποία δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ (γιατί υπήρξε μεγάλη αντίδραση από την εκπαιδευτική κοινότητα λόγω του αντιπαιδαγωγικού τους χαρακτήρα), εντούτοις δε δίνονται οι επιχορηγήσεις που είναι αναγκαίες για την εύρεση μόνο 180 (±20) θέσεων Νηπιαγωγείων και του ανάλογου εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να φοιτήσουν στο Νηπιαγωγείο όλα τα νήπια 1ης και 2ης ηλικίας!

Και ενώ έχει αναγνωριστεί από τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας η αναγκαιότητα της Υποχρεωτικής φοίτησης και των νηπίων 2ης ηλικίας στο Νηπιαγωγείο δεν υλοποιείται αλλά παραμένει στο επίπεδο των υποσχέσεων και των εξαγγελιών.

Παραθέτουμε τις πιο πρόσφατες εξαγγελίες:

Νικόλαος Φίλης: 26 Απριλίου 2016 στη Βουλή για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση.

«....μας λείπουν 500 θέσεις νηπιαγωγείων. Στο πρόγραμμά μας, σύντομα, θα προχωρήσουμε σε αυτήν την κάλυψη των κενών. Έχει να κάνει με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και με άλλες διαδικασίες, αλλά το δίνουμε από σήμερα στην κοινωνία. Θέλουμε τα προνήπια να πάνε στα νηπιαγωγεία και να διευκολύνουμε έτσι τη διαμόρφωση των σχολικών τάξεων και κοινοτήτων.»

Νικόλαος Φίλης: 25 Απριλίου 2017 Ομιλία στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για την Εκπαίδευση του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ.

«Δεύτερη προτεραιότητα: η καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Πρόκειται για έναν θεσμό που η καθιέρωσή του ανάγεται στο 1985...»

Κώστας Γαβρόγλου: 14 Δεκεμβρίου 2016 - Προγραμματικές δηλώσεις.

«Σχεδιάζεται η προσθήκη ενός έτους στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση»

Κώστας Γαβρόγλου:  8 Μαρτίου 2017

«Αυτά είναι τα σχέδιά μας για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης - Τι αλλάζει: Δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο με αναμόρφωση αναλυτικού προγράμματος σπουδών με έμφαση στη διαφοροποιημένη παιδαγωγική.»

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Για τη φοίτηση των νηπίων 1ης και 2ης ηλικίας είναι σε ισχύ οι σχετικές διατάξεις των νόμων 1566/85 και 3518/2006. Πιο συγκεκριμένα:

Στο Ν 1566/85 άρθρα 3 και 4 αναφέρεται ότι:

3. «Η φοίτηση στα νηπιαγωγεία είναι διετής και εγγράφονται σε αυτά νήπια που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων ετών...

4. Η φοίτηση στα νηπιαγωγεία γίνεται υποχρεωτική σταδιακά και κατά περιοχές της χώρας που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών.»

Στο Ν 3518/2006 άρθρο 73 παρ 1. α) Η παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α ́), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 στοιχείο α ́ του ν. 2327/1995 (ΦΕΚ 156 Α ́), αντικαθίσταται ως εξής:

«Η φοίτηση στα νηπιαγωγεία είναι διετής και εγγράφονται σε αυτά νήπια που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων (4) ετών. Η φοίτηση όσων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών είναι υποχρεωτική...».

Συνεπώς με το Ν 3518/2006 έχουμε θέσπιση του ενός έτους Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (των νηπίων 1ης ηλικίας) σε όλη τη χώρα. Το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινοτητας από το 2006 έως σήμερα είναι θέσπιση της υποχρεωτικής φοίτησης και των νηπίων 2ης ηλικίας σε όλη τη χώρα.

 

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ –ΥΠΟΔΟΜΕΣ –ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

 

Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών μελέτησε στοιχεία και παραθέτει τις εκτιμήσεις του από τις οποίες συνάγεται ότι η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι θέμα πολιτικής βούλησης, αφού ο στόχος όσον αφορά τις υποδομές είναι εφικτός. Αρκεί η έκδοση μιας ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για την άμεση εφαρμογή της Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και για τα νήπια 2ης ηλικίας.

Παραθέτουμε τα στοιχεία:

Το σχολικό έτος 2016-17 (σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται σε ανακοίνωση που έγινε στις 11-09-2016 από το ΥΠΠΕΘ) λειτουργούν 5.394 Νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ (αποτυπώσεις της κατάστασης και άλλα δεδομένα) προκειμένου να υπήρχε πλήρης κάλυψη των αναγκών φοίτησης όλων των νηπίων 4-6 χρόνων για το σχολικό έτος 2016-17 χρειάζονταν άλλες 500 θέσεις Νηπιαγωγείων. Θα έπρεπε λοιπόν το 2016-17 να λειτουργήσουν 5.894  Νηπιαγωγεία.

Το σχολικό έτος 2017-18 όμως τα δεδομένα αλλάζουν. Βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2013, ανήλθαν σε 94.134 άτομα), παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,21% σε σχέση με το 2012 (που είχαν ανέλθει σε 100.371 άτομα). Ο αριθμός των νηπίων 2ης ηλικίας (τα οποία έχουν γεννηθεί το 2013) έχει παρουσιάσει κατακόρυφη πτώση και έχουν γεννηθεί 6.237 παιδιά λιγότερα από το προηγούμενο έτος. Αν γίνει κατανομή αυτού του αριθμού των παιδιών (χωρίς συνυπολογισμό βέβαια του αριθμού των ατόμων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό) σε θέσεις Νηπιαγωγείων, η αντιστοιχία είναι 180(±20) Νηπιαγωγεία.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό να κάνουμε μια επισήμανση:

Το 2010-11 λειτουργούσαν 5.618 Νηπιαγωγεία. Τα επόμενα χρόνια καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν 224  Νηπιαγωγεία.

Το 2017-18 για την κάλυψη των αναγκών φοίτησης όλων των νηπίων 4-6 χρόνων απαιτείται ο ίδιος αριθμός Νηπιαγωγείων  που υπήρχε το 2010-11 (πριν τις συγχωνεύσεις καταργήσεις).

 

Έτος

Αριθμός Νηπιαγωγείων

Καταργήσεις-Συγχωνεύσεις

2010-11

5.618

 

2011-17

5.394

224

 

Εν δυνάμει αριθμός Νηπ/γείων Δίχρονης Υποχρεωτικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

 

2017-18

5.574 20)

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Σύμφωνα με μια ενδεικτική έρευνα[1] του Συντονιστικού Νηπιαγωγών η οποία βασίζεται στα στοιχεία του αριθμού των γεννήσεων και στον αριθμό των Νηπιαγωγείων, διαπιστώνεται ότι στις περισσότερες περιοχές της ελληνικής επαρχίας υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών φοίτησης όλων των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών. Τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι διαχειρίσιμα. Η εκτίμηση βέβαια είναι γενική και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η γεωμορφολογία της περιοχής και η διασπορά του πληθυσμού, καθώς επίσης και άλλοι παράγοντες. Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να μετρηθεί το ποσοστό της μετανάστευσης και των ατόμων που έχουν οικογενειακή μερίδα στην περιοχή αλλά διαμένουν σε άλλο νομό. Το σύνολο των νηπίων που αναφέρουμε είναι το μεγαλύτερο που θα μπορούσε να υπάρξει ανά περιοχή και θα είναι οπωσδήποτε μειωμένο σε σημαντικό ποσοστό. Για παράδειγμα η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε αριθμό γεννήσεων 114.766 για το 2010. Το 2015-16 αυτός ο αριθμός παιδιών έπρεπε να φοιτήσει στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση. Όμως ο αριθμός των παιδιών που φοίτησαν στο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο το 2015-16 ήταν 86.419.

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

1 . Νομός Λευκάδος

Νομός

Δήμος

Έτος γέννησης

Αριθμός παιδιών

Λευκάδος

Λευκάδας

2012

215

Λευκάδος

Μεγανησίου

2012

15

Λευκάδος

Λευκάδας

2013

225

Λευκάδος

Μεγανησίου

2013

17

Νηπιαγωγεία νομού Λευκάδος: 23 (1 ειδικό)

Ο στόχος για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι εφικτός

2. Νομός Ζακύνθου

 

Νομός

Δήμος

Έτος γέννησης

Αριθμός παιδιών

Ζακύνθου

Ζακύνθου

2012

370

Ζακύνθου

Ζακύνθου

2013

352

Νηπιαγωγεία νομού Ζακύνθου : 38 (1 ειδικό-3 σε αναστολή λειτουργίας)

Ο στόχος για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή  και Εκπαίδευση είναι εφικτός

3 .Νομός Πρεβέζης

 

Νομός

Δήμος

Έτος γέννησης

Αριθμός παιδιών

Πρεβέζης

Ζηρού

2012

185

Πρεβέζης

Πάργας

2012

128

Πρεβέζης

Πρέβεζας

2012

344

Πρεβέζης

Ζηρού

2013

170

Πρεβέζης

Πάργας

2013

145

Πρεβέζης

Πρέβεζας

2013

327

Νηπιαγωγεία νομού Πρεβέζης 46 (1 ειδικό- 4 σε αναστολή λειτουργίας).

Ο στόχος για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή  και Εκπαίδευση είναι εφικτός (Είναι πιθανό να χρειαστεί μονοψήφιος αριθμός (έως 4 ) αιθουσών  Νηπιαγωγείου στην πόλη της Πρέβεζας).

4.Νομός Καρδίτσης

 

Νομός

Δήμος

Έτος γέννησης

Αριθμός παιδιών

Καρδίτσης

Αργιθέας

2012

35

Καρδίτσης

Καρδίτσας

2012

540

Καρδίτσης

Λίμνης Πλαστήρα

2012

63

Καρδίτσης

Μουζακίου

2012

175

Καρδίτσης

Παλαμά

2012

169

Καρδίτσης

Σοφάδων

2012

268

Καρδίτσης

Αργιθέας

2013

32

Καρδίτσης

Καρδίτσας

2013

457

Καρδίτσης

Λίμνης Πλαστήρα

2013

63

Καρδίτσης

Μουζακίου

2013

177

Καρδίτσης

Παλαμά

2013

159

Καρδίτσης

Σοφάδων

2013

248

Νηπιαγωγεία Νομού Καρδίτσης: 74 (1ειδικό- δεν περιλαμβάνονται τα ιδιωτικά)

Ο στόχος για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι εφικτός.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ 1ης ΚΑΙ 2ης ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ. Σε συγκεκριμένες πυκνοκατοικημένες περιοχές αστικών κέντρων και κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εντοπίζεται έλλειψη υποδομών αλλά είναι μικρή (180±20 θέσεις Νηπιαγωγείων) σε σχέση με τον αριθμό των Νηπιαγωγείων που λειτουργούν.

ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΜΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ!

Φέτος οι εγγραφές θα γίνουν το Μάιο και μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες. Υπάρχει η δυνατότητα για εύρεση αιθουσών από τα Δημοτικά Σχολεία (αφού παρατηρείται αντίστοιχη μείωση παιδιών και στα Δημοτικά Σχολεία) ή για ενοικίαση (ως προσωρινή λύση) με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ενοικίου (αφού υπάρχει μεγάλη προσφορά). Το ΥΠΠΕΘ στις 19 Μαίου θα έχει την ολοκληρωμένη εικόνα και θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και να προχωρήσει άμεσα στη θέσπιση ενός επιπλέον χρόνου Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

 

Συναδέλφισσες οι

Οι εγγραφές αρχίζουν. Σύμφωνα με την εγκύκλιο των εγγραφών (25-04-2017 αρ. πρωτοκόλλου: Φ.6/ΦΜ/67172/Δ1) «στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται για το σχολικό έτος 2017-18, μαθητές γεννημένοι το 2013και 2012 αντίστοιχα και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη. Σε περιπτώσεις που ο αριθμός αιτήσεων νηπίων-προνηπίων για εγγραφή στο Νηπιαγωγείο είναι μεγαλύτερος του αριθμού των θέσεων του Νηπιαγωγείου εξετάζουμε τη δυνατότητα λειτουργίας περισσότερων τμημάτων,ανεξάρτητα από την οργανικότητα του νηπιαγωγείου ή των νηπιαγωγείων που συστεγάζονται».

Αγωνιζόμαστε για:

ΔΙΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΤΑΓΜΕΝΗ ΣΤΗ ΔΕΚΑΤΕΤΡΑΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟ  ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 

 

 [1] Επισημαίνουμε ότι η εκτίμηση είναι γενική και ότι μόνο το ΥΠΠΕΘ το οποίο έχει πρόσβαση σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται έχει τη δυνατότητα να κάνει πιο εξιδικευμένες εκτιμήσεις.

Επιστολή προς Γονείς

αναρτήθηκε στις 1 Μαΐ 2017, 1:18 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

 

 

Αγαπητέ γονιέ,

Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέα μέτρα που τσακίζουν τις ζωές μας, το δημόσιο σχολείο μας, τα παιδιά μας, επιφυλάσσοντας σε αυτά ένα αύριο χωρίς μέλλον, χωρίς χαμόγελο, χωρίς ελπίδα.

                Στη βάση αυτή παίρνουμε το θάρρος να επικοινωνήσουμε μαζί σου, γιατί πιστεύουμε από τη μια πως ο δρόμος μας είναι κοινός και από την άλλη θεωρούμε απαραίτητο πως πρέπει να γνωρίσεις τα δικαιώματα που έχεις καθώς και τον τρόπο διεκδίκησής τους. Το κράτος σε φορολογεί πολύ σκληρά και θα πρέπει να απαιτήσεις να σου παρέχει δημόσια δωρεάν παιδεία όπως ορίζει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ  ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Νηπιαγωγείο είναι το πρώτο σχολείο του παιδιού σου που  έχει ως στόχο την ολόπλευρη  και ισόρροπη ανάπτυξη  του. Εμείς οι Νηπιαγωγοί αγωνιζόμαστε για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος  μέσα  σε ένα κλίμα ηρεμίας, ενθάρρυνσης, χαράς και ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης και των ικανοτήτων κάθε  παιδιού. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα μέσα σε ένα σχολικό περιβάλλον  συνεργασίας, αποδοχής του άλλου όπου όλοι είναι ίσοι, όλοι σημαντικοί και μοναδικοί. Στο Νηπιαγωγείο οικοδομείται η πνευματική συγκρότηση και η συναισθηματική σταθερότητα κάθε παιδιού, στοιχεία πολύ σημαντικά για την  ομαλή εξέλιξη της μετέπειτα ενήλικης ζωής του.

Κάτω από την πίεση της μαχόμενης εκπαίδευσης ψηφίστηκε το 2006 ο νόμος της υποχρεωτικής μονοετούς φοίτησης (Ν.3518, άρθρο 73, ΦΕΚ 272 τ. Α΄, 21.12.2006) και ο οποίος έφερε την Προσχολική Αγωγή σε καλύτερη θέση στη διεκδίκηση του Δίχρονου Υποχρεωτικού Νηπιαγωγείου.

                Σύμφωνα με αυτό το νόμο, αν το παιδί σου έχει γεννηθεί το έτος 2012, υποχρεούται και προπάντων δικαιούται να πάει στο δημόσιο Νηπιαγωγείο , αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το κράτος ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να του παρέχει φοίτηση σε Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

 

ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΗΠΙΑ;

 

Σύμφωνα και με τη φετινή εγκύκλιο εγγραφών στα Νηπιαγωγεία  αν το παιδί σου έχει γεννηθεί το 2013 δικαιούται εγγραφής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Αν η αίτησή σου δεν ικανοποιηθεί η Διεύθυνση Εκπαίδευσης πρέπει να  βρει για το παιδί σου κάποιο όμορο Νηπιαγωγείο ή να δημιουργήσει κάποιο νέο τμήμα.

Διεκδικούμε ΔΙΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ εδώ και χρόνια. Η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο θα πρέπει να είναι δυο χρόνια (νήπια & προνήπια):

·         Διότι ο  ένας χρόνος κινδυνεύει να μετατρέψει το Νηπιαγωγείο σε σχολική τάξη με ακαδημαϊκό σχολικό πρόγραμμα. Γιατί με τη διετία, εξασφαλίζεται η συνεχής και μη αποσπασματική φοίτηση των παιδιών από τεσσάρων ετών εως το Δημοτικό, αφού είναι σημαντικό να έχουν ένα σταθερό περιβάλλον φοίτησης ως προς το χώρο, τα πρόσωπα και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολουθείται. Έτσι διασφαλίζεται η σταθερότητα στα τρία αυτά επίπεδα, η οικειότητα που αναπτύσσουν τα παιδιά με το χώρο αλλά και η συνέχεια της εκπαίδευσής τους, η οποία δεν διασπάται και δεν εναλλάσσεται, ενώ γίνεται ομαλότερη η μετάβασή τους στο οικείο Δημοτικό.

·         Διότι η υποχρεωτικότητα του ενός έτους, σαφέστατα αναφέρεται στους γονείς, που τους υποχρεώνει να φέρουν τα παιδιά τους στο Νηπιαγωγείο τουλάχιστον για ένα χρόνο. Το κράτος, αφού οι γονείς το επιλέξουν και απευθυνθούν για εγγραφή σε δημόσιο Νηπιαγωγείο, οφείλει να παρέχει και τα δύο χρόνια φοίτησης (Ν. 1566/1985) όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος που καθιστά υποχρεωτική σταδιακά τη διετή φοίτηση σε αυτό και που καμιά κυβέρνηση δεν έχει ενεργοποιήσει.

Από το ένα  μέρος λοιπόν ο νόμος 1566/85 ορίζει ότι η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο είναι διετής και από το άλλο το κράτος αποποιείται της υποχρέωσής του να ενεργοποιήσει αυτό το άρθρο του Νόμου εδώ και 32 χρόνια. Είναι υποχρέωση του κράτους να μεριμνά ώστε όλα τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε δημόσιο σχολείο και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών σε αυτό. Μη ξεχνάς ότι το Σύνταγμα, ο Υπέρτατος Νόμος του Κράτους ορίζει (στο άρθρο 16 παρ. 4 που ισχύει και ψηφίστηκε το 1975 και αναθεωρήθηκε το 1996 και 2001) ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. Το παραπάνω άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος είναι σαφέστατο ως προς το δικαίωμα όλων των παιδιών να λαμβάνουν δωρεάν παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια και δεν επιδέχεται οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή παρερμηνεία.

 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

 

Από τις  11/5/2016 είναι σε ισχύ η  διάταξη (άρθρο 35) του νόμου 4386/2016   στην οποία αναφέρεται ότι «2) Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) νηπιαγωγό για κάθε είκοσι πέντε (25) νήπια και όχι λιγότερο από: α) δέκα τέσσερα (14) νήπια και β) πέντε (5) νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά/μετακίνηση νηπίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις νόμων και κανονιστικών πράξεων. Την ευθύνη για την τήρηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα έχει ο οικείος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.» Να επισημάνουμε πως προσδιορισμένες από τον νόμο είναι μόνο οι παραμεθόριες και δυσπρόσιτες περιοχές. Τις απομακρυσμένες και με δυσκολία πρόσβασης ποιος θα τις ορίζει; Και με τι κριτήρια; Προφανώς αυθαίρετα.

Είναι προφανές ότι η πλειονότητα των Νηπιαγωγείων της χώρας θα λειτουργεί με ελάχιστο αριθμό 14 νηπίων. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου θα δημιουργήσει περισσότερες από 1000 συγχωνεύσεις-καταργήσεις Νηπιαγωγείων.  

Αν το Υπουργείο προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ.

               

Ας μη ξεχνάμε ότι πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι τα 15 παιδιά/τμήμα, αίτημα το οποίο θα συμβάλλει στην ποιοτική Προσχολική αγωγή, και θα ενισχύσει τον αντισταθμιστικό της ρόλο.

 

Σε ότι αφορά το   Ολοήμερο Νηπιαγωγείο το παιδί σου δικαιούται φοίτηση σε αυτό , αν φυσικά το επιθυμείς. Η εγγραφή όλων των παιδιών στο Ολοήμερο θα έπρεπε να γίνεται χωρίς όρους και προυποθέσεις όπως, ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια. Από τη σχολική χρονιά 2016-17 όμως, υπάρχουν κριτήρια για την εγγραφή των παιδιών ( προσκόμιση βεβαίωσης εργασίας ή ανεργίας των γονιών , παιδιά γονιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κ.α.). Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για τον αποκλεισμό των παιδιών ήταν πολύ μεγάλες, η νομική σύμβουλος της ΔΟΕ έκανε γνωμοδότηση στην οποία αναφέρεται ότι δεν μπορεί να γίνονται αποκλεισμοί της φοίτησης των παιδιών και να υπάρχουν κριτήρια εγγραφής, αλλά το Υπουργείο επιμένει να εφαρμοστεί και τη σχολική χρονιά 2017-18 η εγγραφή των παιδιών στο Ολοήμερο με προϋποθέσεις. Η ΔΟΕ επικαιροποιώντας (1296/29/4/2017)  την περσινή της απόφαση καλεί τους/τις Νηπιαγωγούς να κάνουν δεκτές όλες τις αιτήσεις (για εγγραφή όλων των παιδιών που επιθυμούν στο ολοήμερο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις ).  Φυσικά ο αποκλεισμός παιδιών από  τη φοίτηση  στο Ολοήμερο δεν έγινε για το καλό των παιδιών  αλλά για την εξοικονόμηση προσωπικού και πόρων.

 

Γονείς και Εκπαιδευτικοί ενωμένοι θα πρέπει να απαιτήσουμε:

Να μην κλείσει κανένα Νηπιαγωγείο και να νομοθετηθεί άμεσα η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, έτσι ώστε κανένα παιδί να μην διώχνεται από το Δημόσιο Σχολείο, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμείνει δημόσιο και στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Κανένας γονιός να μη πληρώνει για την εκπαίδευση του παιδιού του και κανένα Νηπιαγωγείο να μη περάσει σε Δήμους ή ιδιώτες. Να στελεχωθούν άμεσα όλα τα Νηπιαγωγεία με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και βοηθητικό προσωπικό ( καθαρίστριες , σχολικούς βοηθούς κ.α.)

Καμιά όμως από τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου και τις κυβερνήσεις που πέρασαν αυτά τα χρόνια δεν ανταποκρίθηκε στις συνθήκες που δημιούργησε ο νόμος 1566/85 (ίδρυση νηπιαγωγείων, διορισμό νηπιαγωγών) έτσι ώστε το παιδί σου να μη μπαίνει στο απαράδεκτο καθεστώς των κληρώσεων. Αντί αυτού άρχισαν σταδιακά και με σταθερότητα να αποπέμπουν τα προνήπια, ώστε να χωρέσουν όλα τα παιδιά στις υπάρχουσες δομές . Απαίτησε λοιπόν από το Υπουργείο  την ίδρυση Νηπιαγωγείου ή παραρτήματος  για τη στέγαση τμήματος (π.χ. σε αίθουσα Δημοτικού ή σε κάποιο γειτονικό κτίριο ) ως προσωρινή λύση, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν μια θέση στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο . Εξάλλου , τώρα οι τιμές ενοικίασης είναι χαμηλές και υπάρχει μεγάλη προσφορά.

Απαίτησέ το, για να έχει μέλλον ο τόπος και ποιοτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση το παιδί σου.

 

Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω είναι νόμοι του κράτους αλλά δεν εφαρμόζονται. Είναι δικαιώματά σου που δεν στα παρέχει ενώ εσύ πληρώνεις φόρους.

 

Μπορείς να απευθυνθείς στις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής σου, στο Συνήγορο του παιδιού, στο Υπουργείο. Να ενώσεις τη φωνή σου με άλλους γονείς, μέσα απο Συλλόγους και Ενώσεις γονέων, να μιλήσεις με τις/τους Νηπιαγωγούς και τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε της περιοχής σου και τη ΔΟΕ.

 

Αρκετά χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο  και Δωρεάν Δημόσιο  Δίχρονο Υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο όπου θα υπάρχει δωρεάν σίτιση και περίθαλψη για όλα τα παιδιά, όπου θα υπάρχει στήριξη των παιδιών από τις υποστηρικτικές δομές που πιθανόν είναι αναγκαίες (τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, , μαθήματα μητρικής γλώσσας λογοθεραπεία,  εργοθεραπεία κ.ά.) εντός του χώρου του Νηπιαγωγείου, δωρεάν.

 Ένα δημόσιο, δωρεάν και υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο το οποίο μπορεί να αντισταθμίσει τις δυνατότητες των μη προνομιούχων παιδιών, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν  από ίσες εκπαιδευτικές αφετηρίες.

 

Αυτόν τον αγώνα σε καλούμε σήμερα να δώσεις μαζί μας

Και το χρωστάμε στα ίδια μας τα παιδιά

να δώσουμε αυτούς τους αγώνες, γονείς και εκπαιδευτικοί  ενωμένοι, ώστε να είναι και νικηφόροι.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

αναρτήθηκε στις 3 Απρ 2017, 2:36 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Συντονιστικό Νηπιαγωγών

www.nipiagogoi.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

7/4/2017 στις 19:00

στα γραφεία  της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα)

 

Η παρουσία σας είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ:

·        επειδή τα ζητήματα του Νηπιαγωγείου παραμένουν άλυτα εδώ και δεκαετίες.

·        επειδή η θεσμοθέτηση της Υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και η σύνδεσή της με την πρωτοβάθμια, μέσω της ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο είναι μια ουσιαστικής σημασίας παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα και αποτελεί το κύριο αίτημα του Συντονιστικού Νηπιαγωγών, αλλά και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας εδώ και 30 χρόνια.

·        επειδή οι εξαγγελίες για θεσμοθέτηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής αγωγής τόσο από τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου όσο και από τον πρώην υπουργό κ. Φίλη παραμένουν εξαγγελίες, αφού δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης της.

·        επειδή η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής θα είναι εφικτή, μόνο αφού υπάρξει νομοθέτηση και διασφάλιση των δύο βασικών της παραμέτρων, της επάρκειας των υποδομών και της στελέχωσής τους με το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

·        επειδή χρόνια τώρα με τη μη νομοθέτηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής δημιουργείται πρόσφορο έδαφος σε φορείς (ΚΕΔΕ) και συλλόγους (ΠΑΣΥΒΝ) να εμπλέκονται με ζητήματα του Νηπιαγωγείου, παρά το γεγονός ότι δεν υπάγονται στην αρμοδιότητά τους, αμφισβητώντας νόμους και αποφάσεις ΣΤΕ (Ν 1566/85, Ν3518/2006, απ. ΣΤΕ 1505/2013).

 

Συναδέλφισσες/οι,

 πρέπει να συζητήσουμε και να οργανώσουμε πολύπλευρα  τη  δράση μας καθώς αναμένονται εξελίξεις που θα επηρεάσουν άμεσα το νηπιαγωγείο.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

 

 

1-10 of 96