Νέα - Ανακοινώσεις

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ. ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ;

αναρτήθηκε στις 26 Απρ 2020, 11:31 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

26/4/2020

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ.

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ;

 

Την ώρα που σύσσωμοι οι νηπιαγωγοί   δίνουν  το δικό τους αγώνα, πολλές φορές μοναχικό  για να διατηρήσουν  την επαφή με τα παιδιά τους,  με όποιο πρόσφορο τρόπο ο κάθε σύλλογος διδασκόντων αποφάσισε , και να σταθεροποιήσουν  όσα  είχε κατακτήσει  το παιδί  ως μέλος του κοινωνικού συνόλου του σχολείου, το Υπουργείο Παιδείας κάλεσε τις/τους νηπιαγωγούς, τους /τις οποίους/ες  των οποίων μέχρι τώρα είχε ξεχάσει την ύπαρξη, σε τηλεδιασκέψεις για την Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ασκώντας παράλληλα  πιέσεις για τη δημιουργία ψηφιακών τάξεων και  για σύγχρονη εξ αποστάσεως  διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο. Μέσα στο Πάσχα, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα  και επίμονα τηλέφωνα από τις Διευθύνσεις στις Προϊστάμενες για  να δημιουργηθούν άμεσα οι ομάδες υποστήριξης στο Νηπιαγωγείο (φυσικά χωρίς τα απαραίτητα προσόντα, αρκεί να δημιουργηθούν), συγκάλεσαν στις τηλεδιασκέψεις τηλε-show χιλιάδες νηπιαγωγών[1] μέσω WEBEX πιέζοντας για την εφαρμογή της σύγχρονης  εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εμφανίζοντας την ως «χρέος»  και βρήκαν και την ευκαιρία να εξυμνήσουν το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου (Αγγλικά -Επιχειρηματικότητα-Αύξηση του αριθμού των παιδιών ) που αποδομεί  «πιλοτικά» το Νηπιαγωγείο και δυσκολεύει την παιδαγωγική διαδικασία.

Καταρχήν να διευκρινίσουμε στο Υπουργείο Παιδείας ότι  οι Νηπιαγωγοί όλο αυτόν τον καιρό,  δεν ήταν σε κατάσταση αναμονής αλλά, αφιερώνοντας απεριόριστο αριθμό ωρών προσωπικής εργασίας, πέραν της υπηρεσιακής τους υποχρέωσης, κατάφεραν να παρέχουν ασύγχρονη εκπαίδευση-επικοινωνία μέσω e-mail,  με χρήση των ιστολογίων των σχολικών μονάδων όπου αναρτούν προτάσεις , με τη δημιουργία σελίδων -τραπεζών υλικού καθώς και με πολλούς ακόμη τρόπους που υιοθέτησαν με βάση την δημιουργικότητα, την ηλικία των παιδιών 4-6ετών, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τις ιδιαίτερες συνθήκες, τον τύπο σχολείου και τον τόπο λειτουργίας του και κατάφεραν  να επικοινωνούν και να υποστηρίζουν δημιουργικά τους μαθητές τους σε  αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Όλο αυτόν τον καιρό οι νηπιαγωγοί προτείναν υλικό όχι για να φορτώσουν στους γονείς περισσότερη δουλειά και άγχος αλλά  δραστηριότητες που είναι διαχειρίσιμες από γονείς όχι από εκπαιδευτικούς.

Όμως ένας ολόκληρος κλάδος στις τηλεδιασκέψεις   λοιδωρήθηκε , προσβλήθηκε και ισοπεδώθηκε όταν ακούστηκαν λόγια όπως : «επιτέλους τα παιδιά να νιώσουν την επαφή» ή «εξ αιτίας σας (αν δεν κάνετε σύγχρονη δηλ.) να μείνουν πίσω τα παιδιά;» ακυρώνοντας πλήρως όση  δουλειά έχει ήδη γίνει μέχρι τώρα από μας και τονίζοντας τη λέξη «χρέος» συνέχεια. Το χρέος μας  το γνωρίζουμε  καλύτερα από τον καθένα εμείς  οι νηπιαγωγοί, όπως γνωρίζουμε  και τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών αυτής της ηλικίας.

 Όπως γνωρίζουμε, το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί εν μέσω πανδημίας περιλαμβάνει διάταξη  για αύξηση του αριθμού των παιδιών στα 24 συν 10% (δηλαδή 26 ίσως και 27 παιδιά), σε μια αιτιολογική έκθεση που αναφέρει ότι «με τον προηγούμενο νόμο οδηγηθήκαμε σε τμήματα υπερβολικά μικρότερα απ’ όσο ορίζουν τα πορίσματα της παιδαγωγικής επιστήμης και οι βασικές παραδοχές της ορθολογικής κατανομής προσωπικού». Δε γνωρίζουμε όμως δυστυχώς αυτά τα πορίσματα της παιδαγωγικής επιστήμης που επικαλούνται και που πολύ θα θέλαμε να δημοσιευτούν. Δε γνωρίζουμε επίσης αν υπάρχουν  μελέτες των λοιμωξιολόγων που το επιβάλλουν και οι οποίες αν δεν υπάρχουν θα θέλαμε να γίνουν!

Από την Παρασκευή  24/4/2020 έχουμε συνεχείς καταγγελίες ,τις οποίες συναδέλφισσες/οι πρέπει να απευθύνετε και  στους τοπικούς συλλόγους σας και στη ΔΟΕ ) για όλο και αυξανόμενες πιέσεις σε νηπιαγωγούς από κάποιες Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου αλλά και διοικητικά στελέχη που ακόμα και με έκτακτα βραδινά σεμινάρια (με ποιο δικαίωμα άραγε τέτοιες ώρες;)  επιχειρούν να αναγκάσουν τους συναδέλφους να υιοθετήσουν υποχρεωτικά την πλατφόρμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Υπουργείου. Με διάφορους τρόπους επίσης οι συνάδελφοι πιέζονται άμεσα και έμμεσα για τη δημιουργία σχολικών ιστολογίων, όχι για επικοινωνία με γονείς  αλλά «για να είναι έτοιμοι να αναρτήσουν και την μελλοντική  αξιολόγηση τους» όπως τους προμηνύεται πριν ακόμη την ψήφιση του σχετικού νόμου. 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Ø  Σύμφωνα με το υπ. Αρ. Πρωτ. Φ8/47901/ΓΔ4 22-04-2020 στο έγγραφο,  υπογεγραμμένο με εντολή Υπουργού από την κ. Γκίκα, που μας εστάλη στα σχολεία στις 23-04-2020 αναφέρεται: Σας διαβιβάζουμε Οδηγίες για την υλοποίηση των προγραμμάτων εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με τη Σύγχρονη Μέθοδο Διδασκαλίας τα οποία μπορούν να εφαρμόζονται κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των μαθημάτων στις σχολικές μονάδες προς όφελος των μαθητών/τριών, παράλληλα με την Ασύγχρονη.

Ø  Συνεχίζοντας, στο συνημμένο κείμενο «πασπαρτού» που ούτε καν έχει  προσαρμοστεί  στο Νηπιαγωγείο  «ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» με το λογότυπο του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται: « Στο πλαίσιο της αυτονομίας και της μεγαλύτερης ευελιξίας των σχολικών μονάδων, οι Διευθυντές των σχολείων διαμορφώνουν το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Η διαδικασία υλοποιείται από κάθε εκπαιδευτικό είτε με σύγχρονες, είτε με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, είτε συνδυαστικά»

Ø  Όπως τονίζεται από τη ΔΟΕ  με ανακοίνωσή της στις 2-04-2020 «Η επιλογή των μεθόδων υλοποίησης της εξ Αποστάσεως είναι της αποκλειστικής ευθύνης των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας, με βάση την άποψη που έχουν διαμορφώσει για τη λειτουργία της τάξης τους από την καθημερινή επαφή τους με τους μαθητές λαμβάνοντας υπόψη και τις τεχνικές δυνατότητες που έχουν ή δεν έχουν οι μαθητές τους.»[2]

Συνάδελφοι

Με βάση τα έγγραφα του Υπουργείου και των Διευθύνσεων δεν προκύπτει καμμιά υποχρεωτικότητα στη σύγχρονη  εξ αποστάσεως με την πλατφόρμα WEBEX του Υπουργείου.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα παιδιά μας με τον τρόπο που είχαμε ήδη αποφασίσει και υλοποιήσει με γνώμονα την καθολικότητα του εγχειρήματός μας, τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές τους ανάγκες  και το καταγράφουμε στο βιβλίο πρακτικών του σχολείου.

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ  ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ  . ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ …

Αθήνα 25/4/2020[1] («και η Θράκη είναι μαζί μας!» «Ο αριθμός συμμετοχής μεγαλώνει!» «μας πιέσατε και αναγκαστήκαμε»» , «ναι συνεχίστε είναι εκπληκτικό» ως και …μαγειρική περιελάμβαναν κάποιες από τις τηλεδιασκέψεις)

 

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

αναρτήθηκε στις 22 Απρ 2020, 8:22 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

 ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

www.nipiagogoi.gr

 

22/4/2020

ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ :

 • ·         ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΥΣ, ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣ
 • ·         ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ  
 • ·         ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
 • ·         ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΩΝ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ  ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
 • ·         ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΤΙΡΙΑ
 • ·         ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
 • ·         ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ  ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

ΟΜΩΣ  εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και  με ανθρώπους που καταρρέουν οικονομικά και ψυχολογικά  και παρά την  αντίθεση Συλλόγων Εκπαιδευτικών, της ΔΟΕ και της Συνόδου  των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών[1] η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως  αποφάσισε ΟΧΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ αλλά (εκτός των άλλων αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων ) και  την εισαγωγή  θεματικών ενοτήτων στο Νηπιαγωγείο  όπως Αγγλικά, Φυσική Αγωγή, Πληροφορική κ.ά.  καταπατώντας  τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας  του Νηπιαγωγείου, που είναι η γνώση διαμέσου του παιχνιδιού με μεικτές ηλικίες παιδιών και οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα ενδιαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας, project  και διαθεματικών δραστηριοτήτων.  

  Αναλυτικά:

·         Η πρόθεση κατάτμησης του προγράμματος του νηπιαγωγείου σε διδακτικά αντικείμενα-ενότητες  (σήμερα εισαγωγή Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής και  Πληροφορικής, αύριο ίσως  κουδούνι - θρανίο - βιβλίο), δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας, ενώ έχει σκοπό να εισαγάγει τα νήπια σε αυστηρά δομημένα προγράμματα.

·         Η προσπάθεια αλλαγής του  Αναλυτικού προγράμματος του Νηπιαγωγείου προς την κατεύθυνση νεοφιλελεύθερων λογικών αλλά και ιδιωτικών οικονομικών πιέσεων και συντεχνιακών συμφερόντων (όπου το παιδί αποτελεί προϊόν- πελάτη) και τα πάντα μπαίνουν υπό το πρίσμα των μετρήσεων,   μεταλλάσσει  το πιο δημιουργικό κομμάτι της εκπαίδευσης -αυτό του νηπιαγωγείου- και υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο, εισάγοντας τα νήπια  σε αυστηρά δομημένα προγράμματα που καθορίζονται και από το χρόνο.

·         Το νηπιαγωγείο είναι η μόνη βαθμίδα εκπαίδευσης στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν διακριτά γνωστικά αντικείμενα. Το αναλυτικό του πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο σε επιμέρους κατευθύνσεις προγραμμάτων σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων Γλώσσας, Μαθηματικών, Μελέτης Περιβάλλοντος, Δημιουργίας & Έκφρασης (Μουσική, Εικαστικά, Φυσική Αγωγή, Δραματική Τέχνη) και Πληροφορικής, τα οποία δεν νοούνται ως ξεχωριστά «μαθήματα»[2], αλλά αποτελούν άξονες οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων με βάση τα ενδιαφέροντα των παιδιών και τις προτεραιότητες στοχοθεσίας που θέτει ο/η νηπιαγωγός[3]. Στον ίδιο τον τίτλο του αναλυτικού προγράμματος (Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών), η λέξη «ενιαίο» δηλώνει ότι τα προγράμματα σπουδών που προτείνονται δεν αποτελούν διακριτά διδακτικά αντικείμενα που θα διδάσκονται από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

·         Η  φυσική αγωγή υπάρχει ήδη στο αναλυτικό πρόγραμμα (ΔΕΠΠΣ) του νηπιαγωγείου και πραγματοποιείται μέσω δραστηριοτήτων που σχεδιάζονται από τις νηπιαγωγούς, κατάλληλες για τα νήπια 4-6 ετών. Τα προγράμματα σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων φυσικής αγωγής για το νηπιαγωγείο εντάσσονται στην κατεύθυνση «Παιδί Δημιουργία και Έκφραση» και στοχεύουν τα παιδιά να αποκτήσουν:  Έλεγχο και συνείδηση του σώματός τους και των δυνατοτήτων του - Αντίληψη της ποιότητας της κίνησης - Κινητικές δεξιότητες - Αντίληψη του χώρου μέσα στον οποίο κινούνται και της κίνησής τους σε σχέση με τους άλλους. Αποτελεί  αναπόσπαστο κομμάτι του αναλυτικού προγράμματος και ένα πολύ ισχυρό μέσο για τον/την νηπιαγωγό για την επίτευξη της ολόπλευρης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης του μικρού παιδιού. Είναι ενταγμένη στην καθημερινή παιδαγωγική πρακτική του νηπιαγωγείου, γιατί ευνοεί την ενεργητική μάθηση και την οργάνωση αναπτυξιακά κατάλληλου παιδαγωγικού παιχνιδιού. Κι επειδή, τα παιδιά δεν μαθαίνουν με τον ίδιο τρόπο, η κίνηση και κατ` επέκταση η φυσική αγωγή αποτελεί ένα μέσο για την εκμάθηση πολύ σημαντικών εννοιών που το παιδί χρειάζεται να κατακτήσει στην ηλικία αυτή (αμφιπλευρικότητα, έννοιες χώρου, μαθηματικές έννοιες, έννοιες διάκρισης κλπ.).

·         Η εκμάθηση ξένης γλώσσας (αγγλικών) στο νηπιαγωγείο, δηλ. η έμφαση στην ενσωμάτωση σχολικών μαθήματων στο νηπιαγωγείο λειτουργεί σε βάρος της ανάπτυξης του παιδιού της ηλικίας αυτής αφού διαταράσσει τη ροή ενός ελεύθερου και ευέλικτα δομημένου προγράμματος και των οργανωμένων δραστηριοτήτων που επιλέγει η/ο εκπαιδευτικός, σύμφωνα με τις ανάγκες της ευρύτερης ή των επιμέρους ομάδων. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα μιας τέτοιας παρέμβασης είναι αμφιλεγόμενα για τα δίγλωσσα παιδιά, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, ενώ η πράξη έχει δείξει ότι πολύ λίγα έχει να προσφέρει σε σχέση με άλλες γλωσσικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην καλύτερη προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον και την ολόπλευρη ανάπτυξη του. Για ποιο λόγο λοιπόν αυτή η επιμονή στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας από το νηπιαγωγείο  τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας έχει πολύ υψηλό ποσοστό γλωσσομάθειας πανευρωπαϊκά;

·          Αποτελεί γεγονός πως η κατάτμηση του Α.Π. σε διδακτικά αντικείμενα βοηθάει στην μέτρηση επιδόσεων των μαθητών και την κατάταξη σχολείων έτσι ώστε μπορέσει να εφαρμοσθεί  η  αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση με μετρήσιμα κριτήρια των σχολικών μονάδων και των  εκπαιδευτικών.

 

Όσο οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε με ίδια μέσα, άπειρες ώρες δουλειάς και αίσθημα ευθύνης  να στηρίξουμε το Δημόσιο Σχολείο και  τους μαθητές μας εν μέσω πανδημίας, κάποιοι ανερυθρίαστα βρίσκουν την χρυσή ευκαιρία που έψαχναν τόσο καιρό  για να αποδομήσουν το Δημόσιο Σχολείο και να ικανοποιήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Συνάδελφοι, παλεύουμε δίπλα στους μαθητές μας για ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΧΡΟΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΩΝ ΟΛΩΝ, ΤΩΝ ΙΣΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ! ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΟΛΟΠΛΕΥΡΟ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ!

αναρτήθηκε στις 17 Φεβ 2020, 8:56 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ!

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΟΛΟΠΛΕΥΡΟ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ/ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΣΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΓΝΩΣΗ

www.nipiagogoi.gr

17/2/2020

 

Πριν λίγες ημέρες, η Υπουργός Παιδείας εξήγγειλε την εισαγωγή της Φυσικής Αγωγής, των Αγγλικών και ενός «πολλαπλού βιβλίου» στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου.  Κατόπιν, ο πρόεδρος του ΙΕΠ με δηλώσεις του μιλάει για πιλοτική εφαρμογή νέου αναλυτικού με  εισαγωγή θεματικών ενοτήτων: Αγγλικά, Φυσική Αγωγή, Ρομποτική κ.ά.  καταπατώντας  τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας  του Νηπιαγωγείου, που είναι η γνώση διαμέσου του παιχνιδιού με μεικτές ηλικίες παιδιών και οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα διαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας, project  και διαθεματικών δραστηριοτήτων.

Με τον τρόπο αυτό η ΓΝΩΣΗ μετατρέπεται σε αποσπασματική και κατακερματισμένη, ενώ η εισαγωγή διδακτικών αντικειμένων και ειδικοτήτων στερεί από τη διδακτική πράξη τον ενιαίο και συνεχή της χαρακτήρα. Η πρόθεση κατάτμησης του προγράμματος του νηπιαγωγείου σε διδακτικά αντικείμενα (σήμερα εισαγωγή Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής και  Ρομποτικής αύριο ίσως Γλώσσα, Μαθηματικά και Φυσικών Επιστημών), δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας, ενώ έχει σκοπό να εισαγάγει τα νήπια σε αυστηρά δομημένα προγράμματα.  Έτσι, παραγκωνίζονται οι ανάγκες των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνεται η θετική «προσκόλληση» σε ένα σταθερό πρόσωπο, τον εκπαιδευτικό της τάξης, τον/την νηπιαγωγό, που θα συμβάλει στην ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον.

Η πρόταση αλλαγής του Αναλυτικού προγράμματος του Νηπιαγωγείου προς την κατεύθυνση νεοφιλελεύθερων λογικών αλλά και ιδιωτικών οικονομικών πιέσεων και συντεχνιακών συμφερόντων (όπου το παιδί αποτελεί προϊόν- πελάτη) και τα πάντα μπαίνουν υπό το πρίσμα των μετρήσεων   μεταλλάσσει  το πιο δημιουργικό κομμάτι της εκπαίδευσης -αυτό του νηπιαγωγείου- και υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο, εισάγοντας τα νήπια  σε αυστηρά δομημένα προγράμματα που καθορίζονται και από το χρόνο.

Παράλληλα έχει αναπτυχθεί ένας «διάλογος» για την ωφελιμότητα της εισαγωγής διδακτικών αντικειμένων /εκπαιδευτικών ειδικοτήτων ή ακόμη και θεματικών εντός σχολικού προγράμματος  που εισέρχονται μάλλον ως «πρότυπες» λειτουργίες .

Για να κατανοήσει κανείς αν η συγκεκριμένη άποψη είναι παιδαγωγικά ορθή χρειάζεται να μελετήσει, τόσο τα χαρακτηριστικά της ψυχολογίας του παιδιού της ηλικίας αυτής, όσο και τις σύγχρονες παιδαγωγικές απόψεις σχετικά με τη διδασκαλία και μάθηση για την εν λόγω ηλικία.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Σύμφωνα με τη θεωρία του Piaget, το πιο έντονο ψυχολογικό γνώρισμα των παιδιών της προσχολικής ηλικίας είναι ο «εγωκεντρισμός». Το παιδί αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τα φαινόμενα μέσα από την δική του οπτική γωνία. Το γνώρισμα αυτό υποχωρεί με τη βιολογική ωρίμανση των νοητικών λειτουργιών, και (από πλευράς μάθησης) μέσω της κοινωνικής εμπειρίας, κυρίως τη συμμετοχή σε ομάδες συνομηλίκων (Γαλανάκη, 2003, σ. 43)[1], που προκαλεί γνωστική ασυμφωνία και γνωσιακή σύγκρουση. Στην περίπτωση αυτή, οι χειρισμοί του εκπαιδευτικού πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην προκαλούνται καταστάσεις διανοητικής παθητικότητας που ανακόπτουν την πορεία υπέρβασής του.  Ο εκπαιδευτικός πρέπει να παρέχει ευκαιρίες χειρισμού κατάλληλου μαθησιακού υλικού που ενθαρρύνουν την ενεργή συμμετοχή στη μάθηση και ειδικές δραστηριότητες που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση των μαθητών και την αλλαγή της οπτικής γωνίας.

Ένα δεύτερο και πολύ ζωτικό ψυχολογικό  χαρακτηριστικό των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι η στενή διαπροσωπική σχέση («προσκόλληση») που έχουν αναπτύξει με τα γονεϊκά πρόσωπα[2]. Αυτός ο πολύ ισχυρός δηλαδή συναισθηματικός δεσμός του παιδιού με τους γονείς που αναπτύσσει από την αρχή της ζωής του, στη θεωρία της ψυχολογίας έχει δύο ποιότητες. Η ποιότητα με το θετικό πρόσημο είναι η ασφαλής «προσκόλληση» και αναπτύσσεται μέσω της στενής καθημερινής επαφής του παιδιού με τους γονείς του, της διαθεσιμότητάς τους να ανταποκρίνονται και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, να είναι σε συναισθηματική σύνδεση μαζί του και να το αγαπούν. Η ασφαλής «προσκόλληση» ενθαρρύνει την εξερεύνηση του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη πιο υγειών σχέσεων φιλίας και άλλων κοινωνικών επαφών[3].

Με την εισαγωγή του παιδιού στη ζωή του νηπιαγωγείου η «προσκόλληση» προς τους γονείς -και με την ενθάρρυνση των ίδιων γονέων, υποχωρεί. Το κενό αυτό έρχεται να υποκαταστήσει η σχέση που αναπτύσσει με τον/την νηπιαγωγό, η οποία όσο πιο συστηματική είναι, τόσο περισσότερο διευκολύνει την προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον. Η συχνή και σύντομη παρουσία στην τάξη του νηπιαγωγείου εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία του/της νηπιαγωγού), είναι εύκολο να διαταράσσει  τη συνέχεια και τη σταθερότητα της σχέσης που τείνει το παιδί να καλλιεργήσει με τον/την εκπαιδευτικό. Περισσότερο μάλλον θα ενέτεινε το άγχος του αποχωρισμού, παρά θα διευκόλυνε την προσαρμογή του παιδιού και την καλλιέργεια ασφαλών κοινωνικών δεξιοτήτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα κέντρα προσχολικής αγωγής κι εκπαίδευσης του Reggio Emilia στην Ιταλία (αλλά και γενικότερα στην Ιταλία) που θεωρούνται από τα πιο επιτυχημένα στον κόσμο, οι εκπαιδευτικοί εργάζονται με την ίδια ομάδα παιδιών για τρία χρόνια (Ντολιοπούλου, 2006, σ. 53)[4]. Η επιλογή αυτή είναι στοιχειοθετημένη στην αποκόμιση υπέρ των παιδιών, των παιδαγωγικών οφελών που συνιστά η αποφυγή του χρόνου προσαρμογής τους με νέα πρόσωπα. Σημαντικό είναι ότι δουλεύοντας σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συνδέονται περισσότερο με τα παιδιά, να γνωρίζουν καλύτερα τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις τους και τις ικανότητές τους και γι` αυτό να υποστηρίξουν πιο αποτελεσματικά τη μάθηση και την ανάπτυξή τους.

Από τα παραπάνω γίνεται εμφανές το πόσο σημαντική είναι η κατάρτιση στον τομέα της ψυχολογίας του παιδιού των εκπαιδευτικών που εργάζονται στο χώρο της προσχολικής ηλικίας.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

Ας δούμε τώρα τις τάσεις της σύγχρονης παιδαγωγικής στην προσχολική ηλικία, σε συνάφεια με τις θεωρίες για τη μάθηση. Εδώ η συζήτηση επικεντρώνεται στις αντιλήψεις για τη φύση του νου (εγγενής ή επίκτητη μέσω των εμπειριών) και τη σχέση σκέψης και γνώσης, που αναλόγως δίνουν προτεραιότητα είτε στο περιεχόμενο της διδασκαλίας (γνωστικά αντικείμενα), είτε στις διαδικασίες και την ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων (Ματσαγγούρας, 2007, σ. 32)[5]. Ανεξάρτητα όμως από τις διαφορετικές απόψεις, οι προσεγγίσεις τείνουν να συγκλίνουν στο ότι ο νους προϋπάρχει των εμπειριών και η σκέψη αποτελεί πολυσύνθετη δεξιότητα με επιμέρους γνωστικές λειτουργίες[6], οι οποίες ενοποιούνται σε ένα γενικό παράγοντα νοημοσύνης[7].

Η αντίληψη αυτή για την σκέψη ως ενιαία οντότητα, απηχείτε στην ολιστική αντίληψη της γνώσης και δίνει έμφαση στην ολιστική προσέγγιση της ύλης μέσα από τη διδασκαλία κεντρικών εννοιών με κύριο σκοπό την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Όπως αναφέρει και η Nagel, «ο κατακερματισμός της γνώσης σε μαθήματα …. είναι εκπαιδευτικές θέσεις παρωχημένες που δεν προετοιμάζουν τον πολίτη του αύριο»[8]. Αυτήν την άποψη έχουν υιοθετήσει και οι συντάκτες του αναλυτικού προγράμματος του νηπιαγωγείου (ΔΕΠΠΣ, 2002)[9].

Τα διδακτικά μοντέλα που τείνουν να υιοθετούνται παγκοσμίως σήμερα σε νηπιαγωγεία αντιμετωπίζουν τη γνώση «ολιστικά» και τη διαδικασία της μάθησης διαθεματικά. Στηρίζουν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης σε έννοιες και δεξιότητες που είναι αναπτυξιακά κατάλληλες για παιδιά της ηλικίας αυτής[10]. Σε επίπεδο πρακτικής, δίνουν έμφαση στην ενεργή εμπλοκή του παιδιού στη διαδικασία της μάθησης, στη βιωματική-επικοινωνιακή διδασκαλία και στην αλληλεπίδραση μεταξύ συνομήλικων και παιδιών-εκπαιδευτικών. Γι` αυτό υποστηρίζουν δράσεις και δραστηριότητες που κινητοποιούν τη διερευνητική μάθηση και έχουν νόημα για τα ίδια τα παιδιά, αφού προκύπτουν από τα ενδιαφέροντα τους. Για παράδειγμα, μέθοδοι μάθησης όπως η προσέγγιση της «επίλυσης προβλημάτων» εμπλέκουν τα παιδιά ενεργά σε διαθεματικές δραστηριότητες που τα κινητοποιούν και τα μαθαίνουν «να συνδέουν την εργασία τους με τον πραγματικό κόσμο»[11]. Η τάση αυτή εναρμονίζεται με τις απόψεις της σύγχρονης ψυχολογίας, σύμφωνα με την οποία η γνώση δεν μεταδίδεται έτοιμη, αλλά οικοδομείται με ενεργητικό τρόπο από το ίδιο το άτομο όταν καλείται να επιλύσει ζητήματα για τα οποία οι γνώσεις του δεν επαρκούν, εντάσσοντας τη νέα γνώση στο πλέγμα πάντα της προϋπάρχουσας γνώσης, της εμπειρικο-βιωματικής (Ματσαγγούρας, 2003, σ. 149˙ Ντολιοπούλου, 2006, σ. 96, )[12].

Το αναλυτικό πρόγραμμα (ΔΕΠΠΣ, 2002, σ. 2)[13] του νηπιαγωγείου στη χώρα μας, αν και υπάρχει η ανάγκη εκσυγχρονισμού του στα σύγχρονα δεδομένα (υποχρεωτικότητα, πρόσφυγες, δίγλωσσα παιδιά, μετάβαση στο δημοτικό κ.ά.)  ανήκει στην κατηγορία των προγραμμάτων  που προωθούν την ιδέα της ολιστικής αντίληψης του κόσμου από τα παιδιά, τον κοινωνικό χαρακτήρα της γνώσης, τη σημασία της βιωματικής μάθησης, τη δημιουργική αξιοποίηση της τεχνολογίας στη ζωή και την εκπαίδευση των ατόμων. Πρόκειται για μια παιδαγωγική που αντιμετωπίζει το παιδί ολιστικά και δεν κατακερματίζει τη γνώση και τις δεξιότητες. Αντίθετα, επιδιώκει να αναπτύσσονται με φυσικό τρόπο, μέσα από (διαθεματικά) προγράμματα, σχέδια εργασίας (project), θεματικές ή διδακτικές ενότητες, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή.

Το νηπιαγωγείο είναι η μόνη βαθμίδα εκπαίδευσης στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν διακριτά γνωστικά αντικείμενα. Το αναλυτικό του πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο σε επιμέρους κατευθύνσεις προγραμμάτων σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων Γλώσσας, Μαθηματικών, Μελέτης Περιβάλλοντος, Δημιουργίας & Έκφρασης (Μουσική, Εικαστικά, Φυσική Αγωγή, Δραματική Τέχνη) και Πληροφορικής, τα οποία δεν νοούνται ως ξεχωριστά «μαθήματα»[14], αλλά αποτελούν άξονες οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων με βάση τα ενδιαφέροντα των παιδιών και τις προτεραιότητες στοχοθεσίας που θέτει ο/η νηπιαγωγός[15]. Στον ίδιο τον τίτλο του αναλυτικού προγράμματος (Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών), η λέξη «ενιαίο» δηλώνει ότι τα προγράμματα σπουδών που προτείνονται δεν αποτελούν διακριτά διδακτικά αντικείμενα που θα διδάσκονται από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Στις δραστηριότητες που οργανώνονται λαμβάνεται υπόψη το αναπτυξιακό επίπεδο των παιδιών και οι μέθοδοι υλοποίησής τους είναι προσαρμοσμένες στις ατομικές διαφορές τους (σ.97)[16]. Περιβάλλον και δραστηριότητες οργανώνονται από τον/την εκπαιδευτικό με τρόπο που να αποτελούν πρόκληση μάθησης για το παιδί.

Θεμιτό και άκρως παιδαγωγικά κατάλληλο θα ήταν να συνέβαινε το ίδιο και στο δημοτικό, αλλά ο αυστηρός επιμερισμός της ύλης σε διακριτά γνωστικά  αντικείμενα που επιβάλει το Υπουργείο δεν το επιτρέπει, με εξαίρεση την ευέλικτη ζώνη, όπου μπορούν να εφαρμόζονται διαθεματικές διδακτικές προσεγγίσεις.

Επιπλέον, στο Νηπιαγωγείο δεν υπάρχουν σχολικά εγχειρίδια, ούτε βιβλία, ούτε τετράδια, επειδή από τις διαθεματικές δραστηριότητες και τα project προκύπτουν φύλλα εργασίας τα οποία σχεδιάζονται πάνω στις ανάγκες της τάξης και με βάση τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Επίσης, στο Νηπιαγωγείο δε υπάρχει συστηματική εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης και γι` αυτό τα παιδιά δεν αξιολογούνται σε τέτοιου είδους επιδόσεις. Αντίθετα, υποστηρίζεται η αναδυόμενη γραφή, η φωνολογική ενημερότητα και ο οπτικός εγγραμματισμός των γραμμάτων.  Διαβάζουν ολιστικά, παράγουν προφορικό και γραπτό λόγο, κάνουν απλές μαθηματικές πράξεις, πειράματα, κατασκευάζουν, δημιουργούν και μαθαίνουν  μέσα από δραστηριότητες που έχουν νόημα γι` αυτά.  

 

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Η σύνδεση της παιδικής παχυσαρκίας που η Υπουργός κ. Ν. Κεραμέως επιχείρησε να κάνει με την εισαγωγή της Φυσικής Αγωγής ως ξεχωριστό μάθημα μάλλον είναι ατυχής, αφού «σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας σηματοδοτεί την αποτυχία των κυβερνήσεων να  αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το γνωστό junk food (ή «σκουπιδοφαγητό» όπως το αποκαλούν οι επικριτές του) που φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος μέσω της ευρείας διαφημιστικής προβολής του»[17].  Σύμφωνα με τον 1ο Άτλαντα παιδικής παχυσαρκίας (Παγκόσμιος Οργανισμός Παχυσαρκίας) στη χώρα μας δεν έχουν εφαρμοστεί προσφάτως πολιτικές για τη μείωση της ανθυγιεινής διατροφής που σχετίζεται με Μη Μεταδοτικές Ασθένειες (Noncommunicable diseases, NCDs), όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.[18]

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, είναι επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης διατροφικής πολιτικής στη χώρα μας, που να εμπλέκει διαφορετικούς τομείς του κράτους, όπως η παιδεία, η υγεία, η ανάπτυξη και όχι απλά την οικονομία, με σκοπό τόσο τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών όσο και τη δημιουργία βοηθητικών δομών μέσα στην κοινότητα για τη στήριξη της οικογένειας στην προσπάθεια αυτή[19]. Προγράμματα μεσογειακής διατροφής σχεδιασμένα με αυτόν τον σκοπό, ίσως και με δωρεάν σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά, θα έδειχναν ένα σωστό προσανατολισμό για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Εξάλλου, η  φυσική αγωγή υπάρχει ήδη στο αναλυτικό πρόγραμμα (ΔΕΠΠΣ) του νηπιαγωγείου και πραγματοποιείται μέσω δραστηριοτήτων που σχεδιάζονται από τις νηπιαγωγούς, κατάλληλες για τα νήπια 4-6 ετών. Τα προγράμματα σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων φυσικής αγωγής για το νηπιαγωγείο εντάσσονται στην κατεύθυνση «Παιδί Δημιουργία και Έκφραση» και στοχεύουν τα παιδιά να αποκτήσουν:  Έλεγχο και συνείδηση του σώματός τους και των δυνατοτήτων του- Αντίληψη της ποιότητας της κίνησης - Κινητικές δεξιότητες - Αντίληψη του χώρου μέσα στον οποίο κινούνται και της κίνησής τους σε σχέση με τους άλλους. Αποτελεί  αναπόσπαστο κομμάτι του αναλυτικού προγράμματος και ένα πολύ ισχυρό μέσο για τον/την νηπιαγωγό για την επίτευξη της ολόπλευρης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης του μικρού παιδιού. Είναι ενταγμένη στην καθημερινή παιδαγωγική πρακτική του νηπιαγωγείου, γιατί ευνοεί την ενεργητική μάθηση και την οργάνωση αναπτυξιακά κατάλληλου παιδαγωγικού παιχνιδιού. Κι επειδή, τα παιδιά δεν μαθαίνουν με τον ίδιο τρόπο, η κίνηση και κατ` επέκταση η φυσική αγωγή αποτελεί ένα μέσο για την εκμάθηση πολύ σημαντικών εννοιών που το παιδί χρειάζεται να κατακτήσει στην ηλικία αυτή (αμφιπλευρικότητα, έννοιες χώρου, μαθηματικές έννοιες, έννοιες διάκρισης κλπ.).

Το ίδιο ισχύει και για τις εικαστικές τέχνες, οι οποίες αποτελούν μέσο όχι μόνο για την αισθητική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και κυρίως για την εκμάθηση εννοιών και δεξιοτήτων που σχετίζονται με το αναπτυξιακό επίπεδο των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Αναφορικά με την εκμάθηση ξένης γλώσσας (αγγλικών) στο νηπιαγωγείο, όπως αναφέραμε και παραπάνω, η έμφαση στην ενσωμάτωση σχολικών μαθήματων στο νηπιαγωγείο λειτουργεί σε βάρος της ανάπτυξης του παιδιού της ηλικίας αυτής. Περικόπτει το χρόνο του παιχνιδιού και των αυθόρμητων δραστηριοτήτων που το ίδιο επιλέγει και δημιουργεί, οι οποίες συνεργούν στην ανάπτυξη της αυτονομίας του, και ακυρώνει την καλλιέργεια ενός παιδαγωγικού κλίματος, όπου η μάθηση έχει νόημα για το ίδιο. Επιπλέον, μια τέτοια επιλογή, θα λειτουργούσε εις βάρος της κοινωνικής του διαπαιδαγώγησης (Γκόττε, 2005, σ. 18)[20],  η ανάπτυξη της οποίας είναι ένας από τους πιο σημαντικός ρόλους του νηπιαγωγείου. Επίσης, θα διατάρασσε τη ροή ενός ελεύθερου και ευέλικτα δομημένου προγράμματος και των οργανωμένων δραστηριοτήτων που επιλέγει η/ο εκπαιδευτικός, σύμφωνα με τις ανάγκες της ευρύτερης ή των επιμέρους ομάδων. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα μιας τέτοιας παρέμβασης είναι αμφιλεγόμενα για τα δίγλωσσα παιδιά, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, ενώ η πράξη έχει δείξει ότι πολύ λίγα έχει να προσφέρει σε σχέση με άλλες γλωσσικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην καλύτερη προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον και την ολόπλευρη ανάπτυξη του, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας έχει πολύ υψηλό ποσοστό γλωσσομάθειας πανευρωπαϊκά .

Δεν είναι τυχαίο ότι πουθενά σε όλον τον κόσμο δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων ως διακριτά μαθήματα  που να διδάσκουν στο νηπιαγωγείο. Ακόμα και στο Reggio Emilia όπου στο προσωπικό των προσχολικών κέντρων υπάρχει ειδικός σε θέματα τέχνης (atelierista), αυτός/η έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τους εκπαιδευτικούς με τους οποίους συναντιέται πολλές φορές την ημέρα και συζητούν για το πώς θα πραγματοποιήσουν διάφορες δραστηριότητες (σ. 69)[21]. Ούτε όταν εισήχθησαν οι ΤΠΕ στο νηπιαγωγείο δεν προτάθηκε η εισαγωγή διακριτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Αντίθετα επιμορφώθηκαν οι εκπαιδευτικοί για να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες της σύγχρονης εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό πρακτικό ζήτημα που θα προέκυπτε από την εισαγωγή γυμναστικής ή αγγλικών ή οποιασδήποτε ειδικότητας  στο νηπιαγωγείο, αφορά τη διευθέτηση του ωρολόγιου προγράμματος, δεδομένου ότι η χρονική έκταση μιας δραστηριότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 λεπτά για παιδιά της ηλικίας αυτής.  Μια διδακτική ώρα (45΄) με φυσική αγωγή, αγγλικά κλπ.  θα εξουθένωνε υπερβολικά τα παιδιά και όπως ήδη αναφέρθηκε, θα στερούσε πολύ σημαντικό ζωτικό χρόνο από την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία, απαραίτητο για την υλοποίηση περισσότερο παιδαγωγικά κατάλληλων δράσεων και δραστηριοτήτων για το νηπιαγωγείο. Και επιπλέον, αυτό θα σήμαινε μια ακόμα επέκταση του ιδιαίτερα επιβαρυμένου και αυξημένου συγκριτικά με τους άλλους εκπαιδευτικούς ωραρίου των νηπιαγωγών.

Αντί λοιπόν να συζητάμε για την αλλαγή της φιλοσοφίας του προγράμματος του Νηπιαγωγείου με την  εισαγωγή  διδακτικών αντικειμένων / ειδικοτήτων, βιβλίων θα ήταν παιδαγωγικά ωφέλιμο για τα παιδιά της ηλικίας αυτής να αναζητάμε τρόπους για την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια, που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης και θα μειώσουν τις ανισότητες πρόσβασης σ` αυτή.

Θα ήταν προτιμότερο να συζητάμε και να αγωνιζόμαστε για τρόπους εξασφάλισης στέγης σε όλα τα νήπια και αξιοπρεπείς κτιριακές συνθήκες φοίτησης,  με 15 παιδιά στην τάξη, με μόνιμους  νηπιαγωγούς  Γενικής και Ειδικής Αγωγής, με ενιαίο ολοήμερο πρόγραμμα.

Χρειάζονται πιστώσεις για την εξασφάλιση δωρεάν σχολικών γευμάτων για όλα τα παιδιά.

Χρειάζεται όλα τα νηπιαγωγεία να έχουν ποιοτικές συνθήκες οργάνωσης και λειτουργίας με μόνιμο βοηθητικό προσωπικό (καθαριστές, σχολικούς βοηθούς, τραπεζοκόμους).

Θέλουμε ένα Νηπιαγωγείο που να χωράει όλα τα παιδιά:

·         Με επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό

·         Με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και υλικοτεχνική υποδομή

·         Με στήριξη για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα νήπια με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

·         Με σχεδιασμό για την πρόληψη των μαθησιακών δυσκολιών και της σχολικής αποτυχίας

·         Με μέριμνα για την εξάλειψη των ανισοτήτων πρόσβασης στην εκπαίδευση

 

 [1] Γαλανάκη, Ε. (2003). Θέματα αναπτυξιακής ψυχολογίας. Γνωστική – κοινωνική – συναισθηματική ανάπτυξη. Αθήνα: Ατραπός.

[2] Ό.π.: σ. 157.

[3] Ό.π. σ. 168.

[4] Ντολιοπούλου, Ε. (2006). Σύγχρονες τάσεις προσχολικής αγωγής. Αθήνα: Τυπωθητώ – Γ. Δαρδανός.

[5] Ματσαγγούρας, Η. Γ. (2007). Θεωρία και πράξη της διδασκαλίας (Τ. Β΄). Στρατηγικές διδασκαλίας – Η κριτική σκέψη στη διδακτική πράξη. Αθήνα: Gutenberg.

[6] Ό.π.: σ. 33.

[7] Ό.π.: σ. 42-45.

[8] Σελ. 20 στο Δαφέρμου, Χ., Κουλούρη, Π., Μπασαγιάννη, Ε. (2006). Οδηγός Νηπιαγωγού. Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί – Δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης. Αθήνα: ΥΠΕΠΘ – ΠΙ.

[9] ΥΠΕΠΘ – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. (2002). Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) για το Νηπιαγωγείο και Προγράμματα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Δραστηριοτήτων. Αθήνα: ΥΠΕΠΘ – ΠΙ.

[10] Το 1986 στις ΗΠΑ ο Εθνικός Οργανισμός για την Εκπαίδευση Μικρών Παιδιών (National Association for the Education of Young Children) δημοσίευσε ένα εγχειρίδιο με τις αναπτυξιακά κατάλληλες μεθόδους, τις οποίες περιγράφει ως μια προσέγγιση ολιστική (στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών), αναπτυξιακή-αλληλεπιδραστική (η μάθηση αποτελεί αλληλεπιδραστική διαδικασία), σύμφωνα με την οποία πρόγραμμα στη διδακτική πράξη «αναδύεται» μέσα από τις παρατηρήσεις και τις αξιολογήσεις του/της εκπαιδευτικού για κάθε παιδί. Το εγχειρίδιο επανεκδόθηκε αναθεωρημένο ένα χρόνο μετά το 1987 και μετά από δέκα χρόνια το 1997, με βάση το διάλογο που προκάλεσε και τις κριτικές που υπέστη, οι οποίες αποτελούν και το στόχο της έκδοσής του. Στο Ντολιοπούλου, Ε. (2006). Σύγχρονες τάσεις προσχολικής αγωγής. Αθήνα: Τυπωθητώ – Γ. Δαρδανός, σ. 122

[11]  Ό.π. : σ. 20.

[12] Βλέπε στο Ματσαγγούρας, Η. Γ. (2003). Η διαθεματικότητα στη σχολική γνώση. Εννοιοκεντρική αναπλαισίωση και σχέδια εργασίας. Αθήνα: Γρηγόρης και στο Ντολιοπούλου, Ε. (2006). Σύγχρονες τάσεις προσχολικής αγωγής. Αθήνα: Τυπωθητώ – Γ. Δαρδανός.

[13] ΥΠΕΠΘ – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. (2002). Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) για το Νηπιαγωγείο και Προγράμματα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Δραστηριοτήτων. Αθήνα: ΥΠΕΠΘ – ΠΙ.

[15] Ό.π.: σ. 7.

[18] Ό. π.

[20] Γκόττε, Ρ. (2005). Γλώσσα και παιχνίδι στο νηπιαγωγείο. Γλώσσική ενλισχυση μέσα από το παιχνίδι στο νηπιαγωγείο. Αθήνα: Πατάκης.               

[21] Ντολιοπούλου, Ε. (2006). Σύγχρονες τάσεις προσχολικής αγωγής. Αθήνα: Τυπωθήτω – Γ. Δαρδανός.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

αναρτήθηκε στις 13 Φεβ 2020, 9:52 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

 Σχετικά με τις Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για τη διδασκαλία Φυσικής Αγωγής  Αγγλικών  και πολλαπλού βιβλίου στο Νηπιαγωγείο

Πριν λίγες ημέρες, η Υπουργός Παιδείας εξήγγειλε την εισαγωγή της Φυσικής Αγωγής, των Αγγλικών και ενός «πολλαπλού βιβλίου» στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου.  Κατόπιν ο πρόεδρος του ΙΕΠ  με δηλώσεις του μιλάει για πιλοτική εφαρμογή νέου αναλυτικού με  εισαγωγή θεματικών ενοτήτων : Αγγλικά, Φυσική Αγωγή, Ρομποτική κ.α.

Οι αλλαγές αυτές, εφόσον εφαρμοστούν, καταπατούν τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του νηπιαγωγείου, στο οποίο:

 • η κατάκτηση της γνώσης γίνεται μέσω του παιχνιδιού, το οποίο αποτελεί το πιο κατάλληλο μέσο για την ολόπλευρη νοητική, ψυχοσωματική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και για τη συγκρότηση των πρώτων γνώσεων, αξιών, δεξιοτήτων, ικανοτήτων και στάσεων καθώς και της κοινωνικοποίησής τους
 • οι δραστηριότητες αναπτύσσονται σύμφωνα με τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης, με τη μορφή σχεδίου εργασίας, θεματικής προσέγγισης ή διαθεματικών οργανωμένων δραστηριοτήτων ή δραστηριοτήτων οι οποίες υλοποιούνται εντός του ωρολογίου προγράμματος από το νηπιαγωγό της τάξης
 • δεν υπάρχουν  διακριτά γνωστικά αντικείμενα (κάτι που είναι απόλυτα σύμφωνο με τις σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες που τονίζουν ότι η μάθηση τον 21ο αιώνα δεν μπορεί να στηρίζεται σε προγράμματα σπουδών που οργανώνονται αποκλειστικά με γνωστικά αντικείμενα) και γι’  αυτόν τον λόγο, το Νηπιαγωγείο στελεχώνεται μόνο από Νηπιαγωγούς Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και όχι και από εκπαιδευτικούς  άλλων ειδικοτήτων.
 • Η Φυσική Αγωγή υπάρχει ήδη στο αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και πραγματοποιείται μέσω δραστηριοτήτων κατάλληλων για τα νήπια 4-6 ετών που σχεδιάζονται από τις Νηπιαγωγούς (ΠΕ 60) Τα προγράμματα σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων φυσικής αγωγής για το νηπιαγωγείο εντάσσονται στην κατεύθυνση «Παιδί Δημιουργία και Έκφραση» και στοχεύουν τα παιδιά να αποκτήσουν:  Έλεγχο και συνείδηση του σώματός τους και των δυνατοτήτων του Αντίληψη της ποιότητας της κίνησης - Κινητικές δεξιότητες - Αντίληψη του χώρου μέσα στον οποίο κινούνται και της κίνησής τους σε σχέση με τους άλλους
 •  Το Νηπιαγωγείο δεν έχει σχολικά εγχειρίδια ούτε βιβλία ούτε τετράδια επιπλέον, επειδή τα project  που αναπτύσσονται είναι σχεδιασμένα πάνω στις ανάγκες της τάξης  με βάση τα ενδιαφέροντα των παιδιών.  Έχει όμως δανειστικές βιβλιοθήκες, έχει «αυτονομία και αυτοκατευθυνόμενη μάθηση, έχει μάθηση μέσα από τα σχέδια εργασίας και τις δραστηριότητες έκφρασης (κίνηση, τέχνη δράμα, φωτογραφία, σχέδιο, πηλοπλαστική, μαγειρική, σπορ, εξωσχολικές δραστηριότητες)»
 • Στο Νηπιαγωγείο τα παιδιά δεν αξιολογούνται ,ούτε  έχουν επιδόσεις ,δε έχουν συστηματική εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης. Διαβάζουν ολιστικά ,παράγουν γραπτό λόγο κάνουν μαθηματικές πράξεις  μέσα από δραστηριότητες που έχουν νόημα για αυτά.   

Η πρόθεση κατάτμησης του προγράμματος του νηπιαγωγείου σε διδακτικά αντικείμενα (σήμερα εισαγωγή Αγγλικών , Φυσικής Αγωγής και  Ρομποτικής αύριο ίσως Γλώσσα, Μαθηματικά, Θρησκευτικά), δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας ενώ έχει σκοπό να εισαγάγει τα νήπια σε αυστηρά δομημένα προγράμματα όπου γνώσεις και δεξιότητες είναι αποσπασματικές και κατακερματισμένες. Η  λογική αυτή κινείται σε νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις, εξυπηρετεί ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα και σκοπό έχει να μετατρέψει το παιδί σε προϊόν- πελάτη και την εκπαίδευση σε ένα σύνολο μετρήσιμων στόχων, δεικτών και κριτηρίων, υποβαθμίζοντας την ποιότητά της

Δηλώνουμε τη διαφωνία μας με την κατεύθυνση  αλλαγής του προγράμματος του νηπιαγωγείου και τη μετατροπή του από χώρο ανάπτυξης της αντίληψης και της σκέψης δια μέσου του παιχνιδιού και των αυθόρμητων ή προγραμματισμένων από τον/την νηπιαγωγό δραστηριοτήτων, σε χώρο αποσπασματικών κατακερματισμένων γνώσεων και δεξιοτήτων (εισαγωγή διδακτικών αντικειμένων/ μαθημάτων /ειδικοτήτων και βιβλίων)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

αναρτήθηκε στις 10 Φεβ 2020, 7:09 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 7/2/20 στις 19:00 στα γραφεία της ΔΟΕ, έκτακτη συνάντηση Νηπιαγωγών. Στη συνάντηση συμμετείχαν Νηπιαγωγοί από τους συλλόγους Α Αθηνών, «Αθηνά», «Αριστοτέλης», Αιγάλεω «Γληνός», Ηλιούπολης «Παπαμαύρος», Αγίου Δημητρίου,  Νέας Σμύρνης «Χρυσόστομος Σμύρνης» , Πειραιά «Η Πρόοδος»,  Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Καλλιθέας-Μοσχάτου, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», , Χολαργού, Αμαρουσίου, «Περικλής», «Μακρυγιάννης»,  Κορυδαλλού -Αγίας Βαρβάρας, Ναυπλίου  καθώς και αναπληρωτές νηπιαγωγοί .  Στη  συνάντηση  απέστειλαν το χαιρετισμό τους και ενεργά μέλη του Συντονιστικού Νηπιαγωγών που βρισκόταν σε ειλημμένες εκπαιδευτικές υποχρεώσεις ενημερώνοντας για την πορεία εφαρμογής της Δίχρονης στην περιοχή τους. Παρευρέθηκαν επίσης και πρόεδροι Συλλόγων ΠΕ καθώς και  δύο μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κωλυσιεργία  στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης   αφού 2 μήνες πριν τις εγγραφές  των παιδιών κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί ,όπου να διαφαίνεται η βούληση των εμπλεκόμενων φορέων στο κτιριακό (Υπουργείο Παιδείας ,Δήμοι ΚτΥπ )   για την  απρόσκοπτη εφάρμογή της .Τονίστηκε μάλιστα ότι αυτή η κωλυσιεργία χρησιμοποιείται σκόπιμα έτσι ώστε η εισαγωγή voucher να φαντάζει ως μοναδική λύση, τώρα μάλιστα που το άρθρο 16 του Συντάγματος έχει καταλυθεί.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας για το  Νηπιαγωγείο με την  εισαγωγή διδακτικών αντικειμένων /ειδικοτήτων και πολλαπλού βιβλίου στο Νηπιαγωγείο  καταπατώντας  τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας  του Νηπιαγωγείου που είναι η γνώση διαμέσου του παιχνιδιού  με μεικτές ηλικίες παιδιών και η οργάνωση της διδασκαλίας σε κέντρα διαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας , project και δραστηριοτήτων έκφρασης και δημιουργίας. Οι προτάσεις αυτές που κινούνται προς την κατεύθυνση νεοφιλελεύθερων πολιτικών  αλλά και  ιδιωτικών οικονομικών πιέσεων-συμφερόντων  όπου το παιδί αποτελεί προϊόν- πελάτη  και τα πάντα μπαίνουν υπό το πρίσμα των μετρήσεων μεταλλάσσει  το πιο δημιουργικό κομμάτι της εκπαίδευσης -αυτό του νηπιαγωγείου- και  υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο, εισάγοντας τα νήπια  σε αυστηρά δομημένα προγράμματα  όπου η γνώση μετατρέπεται σε αποσπασματική κατακερματισμένη πληροφορία/δεξιότητα  παραγκωνίζοντας τις ανάγκες των παιδιών , τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας  καθώς και την ανάγκη ύπαρξης σταθερού προσώπου .

  Σημεία της συζήτησης  υπήρξαν επίσης

Το τσαλαπάτημα του πτυχίου και της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και η ανάγκη  άμεσου μόνιμου  διορισμού  όλων των αναπληρωτών  νηπιαγωγών ,όταν μάλιστα οι ανάγκες με την εφαρμογή της δίχρονης είναι διπλάσιες.

Η ανάγκη ίδρυσης/στελέχωσης  τμημάτων ένταξης σε κάθε Νηπιαγωγείο την ώρα μάλιστα που  η ιδιωτικοποίηση της  ειδικής αγωγής έχει συντελεστεί (ιδιωτικές παράλληλες στηρίξεις, ιδιωτικά κέντρα )και οι γονείς αφαιμάζονται οικονομικά.

Η μείωση του ωραρίου  ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και όχι με βάση την οργανικότητα των σχολείων.

Η ύπαρξη μόνιμων καθαριστριών καθώς και σχολικών βοηθών.

Η ανάγκη επιμόρφωσης  με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα αφού μετά την αναστολή λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν υπάρχει καμία διασύνδεση επιμορφωτική  με τα πανεπιστήμια.

Η τήρηση της αναλογίας χώρου/παιδιών,λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαφοροποιούν τις τάξεις του νηπιαγωγείου από αυτές του δημοτικού σχολείου  (ογκώδη παιχνίδια, μεγάλα τραπέζια, χώροι αποθήκευσης κ.α.).    

Υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση και ενημέρωση  από συναδέλφους για τις κινήσεις που έχουν συντελεστεί  από  τους συλλόγους τους   για την πλήρη εφαρμογή της Δίχρονης και για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος  (Ν. Σμύρνη, Γλυφάδα, Καλλιθέα ,Ζωγράφου ,Κορυδαλλός, Πειραιάς)

Στα πλαίσια αυτά  προτάθηκαν τα παρακάτω:

-Αιτήματα προς  Συλλόγους Π.Ε. και ΔΟΕ για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την πλήρη εφαρμογή της Δίχρονης (συναντήσεις με ΚτΥπ, πρόκληση δημοτικών Συμβουλίων , καμπάνιες ενημέρωσης γονέων κ.λ.π.)

 - Άμεση ενημέρωση των Πανεπιστημιακών τμημάτων Νηπιαγωγών για την κατεύθυνση αλλαγής του αναλυτικού προγράμματος  και της ανάγκης έκδοσης ψηφισμάτων.  Άμεση ενημέρωση  των  φοιτητικών Συλλόγων των τμημάτων Νηπιαγωγών των Πανεπιστημίων. Ενημέρωση -γράμμα προς γονείς .

- Διοργάνωση  πανελλαδικής συνάντησης νηπιαγωγών σε μεταγενέστερο χρόνο.

Καλούμε τη ΔΟΕ  και τους Συλλόγους Π.Ε.

- να  κινηθούν  άμεσα,  να οργανώσουν  τον αγώνα και  να υπερασπιστούν αποφασιστικά την  απόφαση του κλάδου για την Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση (85η και 86η  Γ. Σ

-να οργανώσουν  τον αγώνα   ενάντια στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας  για την επιχειρούμενη αλλαγή της κατεύθυνσης και φιλοσοφίας του  Νηπιαγωγείου και την εισαγωγή  διδακτικών αντικειμένων/ειδικοτήτων στο Νηπιαγωγείο με συναντήσεις με όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα και τους φοιτητικούς συλλόγους .

 

ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΑ Ή ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ;

αναρτήθηκε στις 19 Ιουλ 2019, 4:40 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   [ ενημερώθηκε 19 Ιουλ 2019, 5:00 π.μ. ]

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

18/7/2019

ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΑ Ή ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ;

 

Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών παραθέτει όλα τα στοιχεία από τα οποία φαίνεται ότι τα προβλήματα που αναφέρονται στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης για το 2019-20 είναι διαχειρίσιμα, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση της υλοποίησής της. Υπάρχουν περιπτώσεις δήμων που παρουσιάζουν προβλήματα «άνευ αιτιολογίας» μόνο για τη δημιουργία ρωγμών στην εφαρμογή της  και  έτσι ώστε αρχικά να υπάρξει η αναστολή της σε κάποιους δήμους και μελλοντικά να σταματήσει η εφαρμογή και στους δήμους στους οποίους ήδη υλοποιείται.

Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής διαπιστώθηκε ότι η εμπλοκή των Δημάρχων δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αφού η γνώμη τους απέκτησε προστιθέμενη αξία και οι κινήσεις τους αρχίζουν να δημιουργούν ήδη εκπαιδευτική πολιτική (ολιγωρία στην εύρεση αιθουσών, σύγκλιση Δημοτικών Συμβουλίων για τη μη εφαρμογή της δίχρονης, άρνηση υποβολής τεχνικών δελτίων για την παραλαβή αιθουσών κλπ.).  

Βαρύτατες οι ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης που αφενός τους τοποθέτησε ως καθοριστικό παράγοντα στις τριμερείς επιτροπές και αφετέρου, δεν προχώρησε στη δημιουργία ενός δημοσίου φορέα, υπεύθυνου για τη σχολική στέγη, που όπως αποδεικνύεται εκ των γεγονότων αποτελούσε και αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος στην παιδεία.

 

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

 

Το Σχολικό έτος 2018-19 έγινε εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης  χωρίς να δημιουργηθούν  μη διαχειρίσιμα προβλήματα σε 184 δήμους

Το Σχολικό έτος 2019 -2020 θα εφαρμοστεί σε επιπλέον 114 δήμους

Το Σχολικό έτος 2020 -2021 θα εφαρμοστεί επιπλέον σε 27 δήμους (ΦΕΚ 2569-27/6/ 2019 ) και έτσι θα ολοκληρωθεί η εφαρμογή στο σύνολο των Δήμων.

 

Η χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών  

1.   Οι πρώτες 18 αίθουσες από την ΚΤΥΠ Α.Ε.

Έχει εγκριθεί από το αρμόδιο ΥΠΟΙΑΝ (Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης) το έργο με κωδικό 2019ΣΕ04700002 και τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ», προϋπολογισμού 1.190.400,00€ και ετήσιες πιστώσεις 1.190.400,00€. Φορέας υλοποίησης είναι η ΚΤΥΠ ΑΕ και φορέας χρηματοδότησης το ΥΠΠΕΘ.

2.   Στο με αρ. πρωτ. 159161/Β9/Φ8/952/25-09-2018 έγγραφο[1] του ΥΠΠΕΘ με θέμα: "ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (Π.Δ.Ε.) 2018 ΤΟΥ ΥΠΠΕΘ ΔΡΑΣΗ «ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»’’ αναφέρεται ότι: «Στο πλαίσιο της υπ΄ αριθμ. 32732/21-03-2018 (ΑΔΑ: ΩΙΕΚ465ΧΙ8-ΩΔΗ) Εγκυκλίου οδηγιών που αφορά στην έγκριση και χρηματοδότηση του Π.Δ.Ε. 2018 και στον προγραμματισμό δαπανών του Π.Δ.Ε. 2019-2021 του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΥΠΟΙΑΝ), καλούνται οι Δήμοι (Ν.Π.Δ.Δ.) που περιλαμβάνονται στην παρούσα όπως αποστείλουν πρόταση εγγραφής νέου έργου (ανά Δήμο)...»

Το σύνολο των αιθουσών είναι 95 και επιχορηγούνται έως 22.000,00€ πλέον Φ.Π.Α. για προμήθεια και τοποθέτηση κάθε αίθουσας διδασκαλίας, έως 14.000,00€ πλέον Φ.Π.Α. για προμήθεια και τοποθέτηση κάθε χώρου υγιεινής (W.C.) και έως 7.000,00€ πλέον Φ.Π.Α. για λοιπές δαπάνες προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα των ανωτέρω, περιλαμβανομένου και του απαιτούμενου εξοπλισμού σύμφωνα με τη δυναμικότητα (αριθμός μαθητών) ως εξής: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ: 1. Καρεκλάκια νηπίων, 2. Τραπεζάκια, 3. Παγκάκια νηπίων, 4. Πίνακες εργασιών, 5. Συρταριέρα νηπίων, 6. Βιβλιοθήκη, 7. Γραφείο Νηπ/γού, 8. Καρέκλα Νηπ/γού, 9. Κουκλοθέατρο, εκπαιδευτικά παιχνίδια.

3.   Ποσό 3.475.192,00€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του προϋπολογισμού του ΥΠΠΕΘ.

Στις 08/11/2018 είχαν γίνει αιτήσεις από 20 Δήμους σε όλη τη χώρα για 69 αίθουσες διδασκαλίας με πλήρη εξοπλισμό.[2]

Αναλυτικά υπέβαλαν αιτήσεις οι εξής:


https://www.esos.gr/arthra/59831/dihroni-ypohreotiki-prosholiki-ekpaideysi-20-dimoi-ypevalan-aitiseis-gia-69-nees


Τελικά όμως, από τους δήμους που αναφέρονται παραπάνω έξι δεν κατέθεσαν τεχνικά δελτία και δεν προχώρησε η διαδικασία.

4.   Στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία (Ν. 4610/2019) που ψηφίστηκε πρόσφατα (άρθρο 220 και στην αιτιολογική έκθεση) αναφέρεται: «Με την ψήφιση του άρθρου 33 του Ν. 4521/2018 (Α΄ 38) καθιερώνεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση... Με την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και στους 325 Δήμους της χώρας, προκύπτουν αυξημένες ανάγκες στέγασης σε αίθουσες νηπιαγωγείου σε αρκετούς από αυτούς τους δήμους, οι οποίες υπολογίζονται σε 670 περίπου νέες αίθουσες διδασκαλίας. Μέρος των αναγκών αυτών πρέπει να καλυφθεί ως την έναρξη του σχολικού έτους 2019-2020 και οι υπόλοιπες έως την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021... Η δαπάνη για την τοποθέτηση των προσωρινών αιθουσών και την ανέγερση των μόνιμων σχολικών δομών βαρύνει το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

5.   Επιδότηση των Σχολικών Επιτροπών (των Δήμων που έχουν ανάγκες σε αίθουσες) με 4.000 ανά αίθουσα για την αγορά βασικού εξοπλισμού.

 

ΥΠΑΡΚΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Κάποιοι Δήμοι παρουσιάζουν προβλήματα της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης αλλά αυτά δεν είναι θέμα έλλειψης χρηματοδότησης. Είναι προφανές όπως αναφέρει και η ΔΟΕ ότι πολλοί Δήμοι -σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες, παρότι χρηματοδοτήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υποδομών, ολιγώρησαν, δεν το έπραξαν και τώρα παρουσιάζουν αιτιάσεις για τη μη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Εκτός αυτού σε κάποιους δήμους υπήρχαν ήδη κτιριακά προβλήματα στα  Νηπιαγωγεία από χρόνια, για τα οποία επί σειρά ετών δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να επιλυθούν, με αποτέλεσμα τώρα να επιδεινωθεί η κατάσταση.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν ισχύει ότι 40 δήμοι -όπως αναφέρθηκε- έχουν υπαρκτό πρόβλημα. Είναι αδιανόητο να δίνονται τέτοια στοιχεία όταν στην πραγματικότητα το πρόβλημα εντοπίζεται σε λιγότερους από 20 δήμους.

Στην Αττική σύμφωνα με τα στοιχεία των συλλόγων των εκπαιδευτικών έχουν δρομολογηθεί λύσεις όπου υπήρχαν προβλήματα, εκτός από 3-4 περιοχές, όπου άμεσα θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.

Όμως συνεχίζεται η αλλοπρόσαλλη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια σε κάποιους δήμους, όπως για παράδειγμα στο Δήμο Αμαρουσίου, το Δήμο Κηφισιάς, και το Δήμο - Λυκόβρυσης.

Είναι συνεχείς οι καταγγελίες του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αμαρουσίου. Παραθέτουμε ενδεικτικά:

4/6/2019 –«...καταγγείλαμε ως υποκριτική τη στάση του Δήμου Αμαρουσίου και του απερχόμενου Δημάρχου κου Γ. Πατούλη, ο οποίος, αν και υπέγραψε στην τριμερή επιτροπή για την εφαρμογή της Δίχρονης στο Μαρούσι, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την εξεύρεση αιθουσών, όπως δεν έκανε απολύτως τίποτα επί 13 χρόνια που ήταν Δήμαρχος Αμαρουσίου για την ανέγερση έστω κι ενός νέου Νηπιαγωγείου ή Δημοτικού Σχολείου, ενώ τώρα ζητά την αναστολή της εφαρμογής της Δίχρονης στο Δήμο Αμαρουσίου έχοντας ως στόχο το πέρασμα των Νηπιαγωγείων στους Δήμους».

«Δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ουσιαστική ενέργεια, με το πρόσχημα της αναμονής των αιθουσών ή της αδυναμίας για ενοικίαση αυτών και ζητούν αναστολή της εφαρμογής του νόμου από Σεπτέμβριο».

Αντίθετα πολλοί δήμοι στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες.

Αναφέρουμε (από αναρτήσεις στο διαδίκτυο) ενδεικτικά:

1.ΥΠΟΙΑΝ Αρ. Πρωτ. 101458/27-09-2018: 2018ΣΕ04700024 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΥΟ ΑΙΘΟΥΣΩΝ, ΔΥΟ WC ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ 9ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Δ.Κ.Κ. ΚΑΙ ΤΟΥ 5ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Δ.Κ.Α.Α. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ. 105.200,00€.

2. ΥΠΟΙΑΝ Αρ. Πρωτ. 32166/19-03-2019 : ΣΕ04700000 1ο ΝΗΠΕΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ & 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ 142.600,00€.

3. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ - υποέργο (νέο): Προμήθεια λυόμενων αιθουσών για τις ανάγκες στέγασης του νηπιαγωγείου και του λυκείου Άνω Βιάννου», με προϋπολογισμό 49.600,00€, μαζί με το ΦΠΑ.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 2006 ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ 2019

Κάτω από την πίεση απεργίας διάρκειας 6 εβδομάδων το εκπαιδευτικό κίνημα κερδίζει τον ένα χρόνο υποχρεωτικότητας στο Νηπιαγωγείο. Ψηφίζεται ο νόμος για υποχρεωτικότητα φοίτησης ενός έτους των νηπίων ηλικίας 5-6 ετών στο νηπιαγωγείο (N.3518, άρθρο 73, ΦEK 272 τ. A’, 21.12.2006). Όμως με το άρθρο 32 του Ν.3577/2007 που όριζε ότι «Το σχολικό έτος 2007−2008 δύνανται να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών...» υπονομεύτηκε η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας.

 Η Εκπαιδευτική κοινότητα με αγώνες, απεργίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.ά. πέτυχε να μην εφαρμοστεί αυτή η διάταξη.

Το 2019 η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ αναφέρει το ενδεχόμενο αναστολής της εφαρμογής σε κάποιους δήμους.

Πιο συγκεκριμένα:

Στη συνάντηση στις 15-07-2019 του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με αντικείμενο την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης «η  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τόνισε προς τη ΔΟΕ ότι σε αρκετούς Δήμους (από τους 114 της δεύτερης χρονιάς εφαρμογής) παρουσιάζονται προβλήματα σε επίπεδο εξεύρεσης αιθουσών, προβλήματα τα οποία  είναι υπαρκτά. Ανέφερε, επίσης, ότι εφόσον, τελικά, διαπιστωθεί ότι σε κάποιους Δήμους υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα που αφορούν την εξεύρεση αιθουσών, θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό νομοθετική ρύθμιση ένταξής τους στο τρίτο έτος εφαρμογής, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος επίλυσης αυτών των προβλημάτων.».

Όλοι γνωρίζουν πως αυτή η νομοθετική ρύθμιση θα δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο προβλημάτων πολύ σοβαρότερων από αυτά που ήδη υπάρχουν και αν τελικά γίνει θα είναι πολιτική απόφαση με την οποία η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης θα αρχίσει από το Νηπιαγωγείο.

Συγκεκριμένα:

1. Η ΕΕΤΑΑ έχει ήδη ανακοινώσει τα προσωρινά αποτελέσματα για τις θέσεις φιλοξενίας παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στις 21/07/2019 θα ανακοινώσει τα τελικά. Οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς έχουν καλυφθεί από παιδιά ηλικίας έως 4 ετών και αυτό αποτελεί ένα από τα πολύ θετικά αποτελέσματα της καθιέρωσης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Για πρώτη φορά σχεδόν όλα τα παιδιά ηλικίας έως 4 ετών έχουν θέση σε παιδικό σταθμό και δεν θα υπάρχουν 30.000-40.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, όπως συνέβαινε έως τώρα.

Προφανώς και δεν μπορούν να εκδιωχθούν αυτά τα παιδιά από τους παιδικούς σταθμούς και να ανατραπεί ο οικογενειακός προγραμματισμός των οικογενειών τους την τελευταία στιγμή.

2. Ως συνέπεια όσων προαναφέρθηκαν, τα προνήπια θα πρέπει ή να μη φοιτήσουν καθόλου ή να πάνε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Το γεγονός να μη φοιτήσουν καθόλου φυσικά το θεωρούμε καταστροφικό γι` αυτά τα παιδιά. Η αναζήτηση θέσης σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς προϋποθέτει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των γονέων. Η περίπτωση της χορήγησης μηνιαίου κουπονιού 180€ για χρήση σε σταθμό της επιλογής των γονέων που έχει αναφερθεί από τη Νέα Δημοκρατία προεκλογικά, δεν μπορεί να γίνει για παιδιά που ήδη έχουν εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Οι εγγραφές έχουν τελειώσει από τις 20 Μαΐου 2019. Συνεπώς αυτά τα παιδιά έχουν εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση και τώρα θα πρέπει να διαγραφούν και να εγγραφούν στην προαιρετική εκπαίδευση! Δεν έχει συμβεί ποτέ ένα παρόμοιο γεγονός στα εκπαιδευτικά χρονικά! Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο τόσο από ηθική όσο και από οικονομική και νομική άποψη. Με μια νομοθετική ρύθμιση σαν αυτή θα έχουμε το πρώτο δείγμα υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα που θα λειτουργεί με βάση το εκπαιδευτικό κουπόνι. Αυτό αποτελεί την αρχή της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης.

3. Το ΦΕΚ 623 για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε 114 επιπλέον Δήμους εκδόθηκε από το Φεβρουάριο του 2019. Σε αυτό το εξάμηνο τα Νηπιαγωγεία και οι Παιδικοί σταθμοί, στις περιοχές που αυτό αναφέρει, έχουν ήδη προσαρμόσει τον τρόπο λειτουργίας τους (προσλήψεις προσωπικού στους Παιδικούς Σταθμούς για ηλικίες παιδιών μικρότερες των 4 ετών, εγγραφές κ.ά.) σύμφωνα με όσα αναγράφονται σε αυτό. Αναπροσαρμογές της τελευταίας στιγμής θα δημιουργήσουν μεγάλες αναστατώσεις και αποδιοργάνωση της λειτουργίας τους.

4. Επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, αφού το κόστος φοίτησης 22 προνηπίων για ένα χρόνο –αν επιχορηγηθεί με κάποιο τρόπο- είναι μεγαλύτερο από την αγορά αίθουσας. Το συνολικό κόστος της φοίτησης εκτός δημόσιου Νηπιαγωγείου είναι μεγαλύτερο από την αγορά αίθουσας (η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 4-6 έτη) και του αναγκαίου εξοπλισμού, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλά έτη. Αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προβεί σε τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και όχι η υποστήριξη του δημόσιου σχολείου.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ Π.Ε.

Να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να θωρακίσουν το δημόσιο Νηπιαγωγείο, μη επιτρέποντας την αναστολή/αναβολή ένταξης Δήμων στην υποχρεωτικότητα και την ιδιωτικοποίηση τμημάτων της εκπαίδευσης.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

·         Να δημιουργήσει άμεσα όλες εκείνες τις συνθήκες ώστε όλα τα παιδιά 4-6 ετών να φοιτήσουν στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και να μην υπάρξει ταλαιπωρία μαθητών, γονέων και συναδέλφων μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας επιλύοντας άμεσα  τα οποιοδήποτε προβλήματα προκύπτουν κεντρικά και τοπικά (διδακτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, δωρεάν μετακινήσεις παιδιών λόγω κακού αστικού σχεδιασμού, άμεσες αλλαγές χρήσεων γης και οικημάτων, επίσπευση διαδικασιών κλπ.).

·         Να ξεκινήσει την άμεση έκδοση των ΚΥΑ για την προμήθεια αιθουσών των Δήμων που έχουν αιτηθεί και να εκδώσει νέα πρόσκληση για τους Δήμους που χρειάζονται αίθουσες, αντί να αναστείλει την υποχρεωτικότητα σε κάποιους Δήμους, γνωρίζοντας μάλιστα τα επιπλέον προβλήματα-«ντόμινο» που θα δημιουργηθούν στον οικογενειακό προγραμματισμό των μικρότερων παιδιών, αφού τα προσωρινά αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ έχουν ανακοινωθεί και όλα σχεδόν τα παιδιά βρήκαν μια θέση σε παιδικό σταθμό.  

·         Να επιδοτήσει άμεσα τις σχολικές επιτροπές (των δήμων με ανάγκες σε αίθουσες) με 4.000 από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

 

Στο παραπάνω πλαίσιο καλούμε τους συναδέλφους Νηπιαγωγούς σε κλίμα ψυχραιμίας, εγρήγορσης αλλά και αποφασιστικότητας και ενότητας του κλάδου να απαιτήσουν άμεσα την εφαρμογή της Υποχρεωτικότητας στο Νηπιαγωγείο.

 

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΉΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ !

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!

 


ΤΟ ΔΙΧΡΟΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΚΑΘΙ ΣΤΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΧΕΔΙΑ

αναρτήθηκε στις 18 Ιουν 2019, 12:38 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   [ ενημερώθηκε 18 Ιουν 2019, 12:40 μ.μ. ]

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

 

ΤΟ ΔΙΧΡΟΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΚΑΘΙ ΣΤΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΧΕΔΙΑ

                                                                                                                        
Τις τελευταίες ημέρες με τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και το ρευστό πολιτικό σκηνικό που επικρατεί, δημιουργήθηκε πρόσφορο έδαφος για την υπονόμευση την εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Όλοι αυτοί που δεν κατάφεραν να εμποδίσουν ως τώρα την εφαρμογή του νόμου άρχισαν να βάζουν σε εφαρμογή σχέδια για τη δημιουργία κλίματος σύγχυσης και αναταραχής έχοντας ως στόχο τη διάλυση του Νηπιαγωγείου.

Το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο Νηπιαγωγείο, είναι αποτέλεσμα των σκόπιμων ενεργειών που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς κύκλους (ή χώρους) και φορείς.  Συγκεκριμένα: 

1.       ΥΠΠΕΘ: Η ολιγωρία - γραφειοκρατία του ΥΠΠΕΘ και η μη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων

2.       Ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας: Το ψεύτικο και όψιμο ενδιαφέρον της ΝΔ για τα νήπια και το Νηπιαγωγείο.

3.       Δήμοι και Δήμαρχοι: Η αδιαφορία κάποιων δήμων και δημάρχων και οι πολιτικές σκοπιμότητες

4.       Φορείς: Οι πιέσεις από φορείς (ΠΟΣΙΠΣ κ. ά.)

 

Ειδικότερα:

1.      ΥΠΠΕΘ

Η αύξηση της υποχρεωτικότητας της εκπαίδευσης αποτελεί υψίστης σημασίας πολιτική βούληση και απόφαση που πραγματοποιήθηκε κάτω από απαιτήσεις των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών  αιτημάτων και κινητοποιήσεων  και των  κοινωνικών δικαιωμάτων και η οποία έχει συντελεστεί από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους μόνο τρεις φορές :

α. Υποχρεωτικότητα από 6 σε 9 χρόνια, το 1976, με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Ν 309/1976           

β. Αύξηση της υποχρεωτικότητας κατά ένα έτος στο Νηπιαγωγείο (2006) και

γ. Σταδιακή θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, με τον Ν. 4521 (ΦΕΚ 38/2-3-2018)

 Σήμερα, αν και η  ολοκληρωτική θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας στο Νηπιαγωγείο υπογράφεται  (με τους τελευταίους 27 Δήμους να μπαίνουν στην υποχρεωτικότητα  από το 2020-2021) εξακολουθεί να αμφισβητείται η εφαρμογή της. Όλοι οι νηπιαγωγοί γνωρίζουμε και  βιώνουμε πως αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα σε αρκετές περιοχές και για την υλοποίησή του υπάρχουν πολλές παράμετροι (ανισοκατανομή παιδιών, ακατάλληλος αστικός σχεδιασμός πόλεων) και πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς  που  δεν επιθυμούν την υλοποίησή της (Δήμοι, Δήμαρχοι, ΚΕΔΕ, ιδιωτικά συμφέροντα), αλλά δεν παραβλέπουμε  την ολιγωρία και γραφειοκρατία  του Υπουργείου Παιδείας και της Διοίκησης (Διευθυντών Εκπαίδευσης ) που δε δημιουργούν άμεσα  τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να φοιτήσουν όλα τα παιδιά απρόσκοπτα στα Δημόσια Νηπιαγωγεία.

 Η αδράνεια για την ανάληψη δραστικών αποφάσεων για την ικανοποίηση των αιτημάτων – αναγκών για κατάλληλες  αίθουσες με άμεση  τοποθέτηση τους, η μη ύπαρξη ενός κεντρικού σχεδιασμού εφαρμογής και υλοποίησης  για την υποχρεωτικότητα (άμεση απαλλοτρίωση κατάλληλων  χώρων και οικοπέδων, δεσμεύσεις χώρων), η μη ίδρυση παραρτημάτων από την Διοίκηση, η μη άμεση λύση της μεταφοράς παιδιών σε αξιοπρεπή κτίρια με προδιαγραφές , ανοίγει την όρεξη στην  νεοφιλελεύθερη επέλαση στην εκπαίδευση που επιχειρείται συντονισμένα αυτές τις ημέρες  (ανακοινώσεις, συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων για την αναστολή εφαρμογής  της υποχρεωτικότητας, ανακοινώσεις ΚΕΔΕ)  και με ουσιαστικό διακύβευμα  την εισαγωγή των  Δήμων  (με μεταφορά αρμοδιοτήτων)  και των κουπονιών αξίας τοποθέτησης (voucher) στην Εκπαίδευση,

Αντί το Υπουργείο λοιπόν να απαιτήσει από τους Δήμους  (δίνοντας την ανάλογη χρηματοδότηση) να παρουσιάσουν, πριν ένα χρόνο, κτιριακό σχέδιο εφαρμογής της υποχρεωτικότητας (όπως ο ήδη υπάρχων και εν ισχύ Νόμος όριζε) αποφάσισε να τους ρωτήσει  “αν θα εφαρμόσουν το νόμο της υποχρεωτικότητας”  και μάλιστα και εκεί που η γνώμη τους ήταν περιττή, στο κτιριακό,   να υιοθετήσει την πρόταση τους. Οι Δήμοι με τη σειρά τους,  πλην ελαχίστων,   εσκεμμένα  ολιγώρησαν  και  δεν έχουν κάνει τίποτε έως τώρα, ( αναζήτηση χώρων, προσκλήσεις για ενοικίαση,  αλλαγές χρήσης χώρων, αιτήματα για ελαφριάς κατασκευής αίθουσες , παραχωρήσεις Δημοτικών οικοπέδων, αιτήματα για παραχωρήσεις χώρων άλλων Υπουργείων, υποβολή τεχνικών Δελτίων)  με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να επικρατεί ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς ( οι οποίοι είναι οι άμεσοι δέκτες του προβλήματος ). 

  Αντί το Υπουργείο, να  δημιουργήσει έναν δημόσιο φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τη Σχολική Στέγη,  αφού η  κατάργηση του ΟΣΚ και η μεταφορά όλης της αρμοδιότητας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχολικών κτηριακών υποδομών στους Δήμους (χωρίς να συνοδεύεται μάλιστα από την απαιτούμενη χρηματοδότηση) και στην ΚτΥπ Α. Ε. αποδείχτηκε λανθασμένη και οι επιπτώσεις ολέθριες για την εκπαίδευση, επέλεξε να αφήσει την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας  στην τύχη όλων αυτών που την επιβουλεύονται, αυτούς που θεωρούν την παιδεία αγαθό προς πώληση.

 

2.       Ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας

 Όλοι αυτοί που σχεδιάζουν την εκπαιδευτική πολική της ΝΔ έχουν ένα σχέδιο πολύ καλά μελετημένο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του Νηπιαγωγείου δια μέσου της απαξίωσης του βαρυσήμαντου ρόλου και της εκπαιδευτικής αξίας του. Προφανώς και είναι πολέμιοι του δίχρονου υποχρεωτικού δημόσιου Νηπιαγωγείου και το έχουν δηλώσει απροκάλυπτα.

Παραθέτουμε τα γεγονότα:

-Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το άρθρο 33 (ν. 4521/18) για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Το γεγονός ότι ψήφισε πρόσφατα τη διάταξη με την οποία ενισχύονται οικονομικά οι Δήμοι για την αντιμετώπιση κτηριακών αναγκών για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση δεν σημαίνει ότι άλλαξε ή μετέβαλε τη θέση της.

-Στις 2 Μαρτίου του 2017 ο αρχηγός της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, στα εγκαίνια του πρώτου δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού Παπάγου - Χολαργού μίλησε για «αταξία απ' την πλευρά της πολιτείας σχετικά με το τι διδάσκονται τα παιδιά» και αναφέρθηκε «στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία δομή στο Υπουργείο Παιδείας που θα βλέπει τα νηπιαγωγεία και τους βρεφικούς σταθμούς μέσα από ενιαίο πρίσμα».

- Σε δημοψήφισμα, ενόψει του 2ου Προσυνεδρίου που έγινε στην Πάτρα στις 21 Οκτωβρίου, η ΝΔ εξέδωσε ένα ερωτηματολόγιο που δεν έχει καμία επιστημονικότατα και του οποίου οι ερωτήσεις και οι προτεινόμενες απαντήσεις είναι απροκάλυπτα προσχεδιασμένες και κατευθυνόμενες με στόχο να προωθήσουν την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική πολιτική. Στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, η ΝΔ για το Νηπιαγωγείο δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να εξαφανίσει το Νηπιαγωγείο από το σχολικό χάρτη ονομάζοντας μεθοδευμένα ως προσχολική εκπαίδευση την προσχολική αγωγή και φροντίδα που παρέχεται στους παιδικούς σταθμούς[i].

- Στο πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία παρατηρείται στο Νο 13[ii] να ταυτίζονται οι παιδικοί σταθμοί  με το νηπιαγωγείο και να προτείνεται κουπόνι 180 ευρώ στους γονείς παιδιών για παιδικούς σταθμούς. Επίσης να νομοθετούν εκ νέου τον νόμο που έχει ήδη νομοθετηθεί αλλά με την προοπτική να τον εφαρμόσουν σταδιακά χωρίς να αναφέρεται καθόλου στο ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ.

 -Συγκεκριμένα στην ΕΡΩΤΗΣΗ της τομεάρχισσας παιδείας της ΝΔ, κ. Κεραμέως, στη Βουλή (Δελτίο Τύπου Αθήνα, 22 Μαΐου 2019) «Σε αδιέξοδο χιλιάδες γονείς νηπίων»[iii] αναφέρεται:

«Η ενίσχυση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αποτελεί διακύβευμα της εκπαιδευτικής πολιτικής διεθνώς. Έχει αποδειχθεί βάσει τεκμηριωμένων μελετών ότι οι προσλαμβάνουσες εμπειρίες ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 0-6 διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική και παιδαγωγική ανάπτυξη των παιδιών στην μετέπειτα πορεία της ζωής τους». Και συνεχίζει:

«….Στους δήμους για τους οποίους η διετής φοίτηση στο νηπιαγωγείο έχει γίνει υποχρεωτική, αλλά αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, καθίσταται αδύνατη η απορρόφηση του συνόλου των νηπίων στις υπάρχουσες δομές. Ταυτόχρονα, στους ίδιους δήμους, στα νήπια που συμπληρώνουν την ηλικία 4 ετών δεν παρέχεται η δυνατότητα να εγγραφούν στον παιδικό σταθμό

Τελικά αυτή είναι στην πραγματικότητα η πρόθεσή της ΝΔ: Να δίνεται η δυνατότητα εγγραφής των νηπίων σε παιδικό σταθμό ώστε να γίνει πραγματικότητα το όραμα τους για ενιαία, 0-6, προσχολική αγωγή και εκπαίδευση εισάγοντας ξανά το διπλό δίκτυο, παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο, αλλά και το κουπόνι (voucher) για την αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Καταλαβαίνουμε όλοι/ες τι επιπτώσεις θα έχει μια τέτοια πολιτική για το μέλλον του κλάδου και του έργου του νηπιαγωγείου.

 

ΝΑ ΘΥΜΗΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ κ. ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2007

Το 2006 ψηφίστηκε με κυβέρνηση τη ΝΔ ο νόμος για την υποχρεωτική ενός έτους φοίτηση στο Νηπιαγωγείο. Η εφαρμογή του νόμου θα άρχιζε το 2007-8. Είχαν γίνει τότε οι απαραίτητοι σχεδιασμοί για την εφαρμογή του νόμου; Δεν είχε γίνει κανένας σχεδιασμός και όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παραθέτουμε δεν υπήρξε η δυνατότητα της απορρόφησης όλων των νηπίων για μια πενταετία. Εκτός αυτού οι αποτυχημένες ενέργειες για παράλληλη φοίτηση παιδιών στο Νηπιαγωγείο και στον Παιδικό σταθμό- πρόταση που κάνουν και τώρα- είχαν ξεσηκώσει την εκπαιδευτική κοινότητα και είχαν οδηγήσει σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Προφανώς δεν θυμούνται τις πλήρως αποτυχημένες ενέργειες τους και δεν έχουν μάθει από τα λάθη τους.

 

Παραθέτουμε τα γεγονότα:

Δεκέμβριος 2006. Κάτω από την πίεση μιας απεργίας διάρκειας 6 εβδομάδων το εκπαιδευτικό κίνημα κερδίζει τον ένα χρόνο υποχρεωτικότητας στο Νηπιαγωγείο. Ψηφίζεται ο νόμος για υποχρεωτικότητα φοίτησης ενός έτους των νηπίων ηλικίας 5-6 ετών στο νηπιαγωγείο (N.3518, άρθρο 73, ΦEK 272 τ. A’, 21.12.2006).

 

Μάιος 2007. Ν3577/2007. Το άρθρο 32 ορίζει: Θέματα Νηπιαγωγείων 1. Το σχολικό έτος 2007−2008 δύνανται να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που έχουν συσταθεί και λειτουργούν νόμιμα, για τη φοίτηση στην προσχολική αγωγή των νηπίων που έχουν εγγραφεί και φιλοξενηθεί σε αυτούς κατά το σχολικό έτος 2006−2007 και συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2007 ηλικία πέντε ετών.

 

Μάιος 2007: Κατάθεση νέου νόμου όπου «το σχολικό έτος 2007-08 μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του N. 2345/95 (ΦEK 213 A’). Δηλαδή, έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να ιδρύσουν τμήματα νηπιαγωγείων. Αξιοσημείωτο είναι ότι προέβλεψε την κάλυψη των κτιριακών υποδομών με την κατασκευή ελαφρών αιθουσών (δηλαδή προκάτ που τώρα καταγγέλλει ως ανεπαρκή!), δημιουργώντας έτσι τις πλέον ακατάλληλες υποδομές (θέρμανσης, προαυλισμού κ.λπ.).

 

Η Εκπαιδευτική κοινότητα με αγώνες, απεργίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.ά πέτυχε να μην εφαρμοστεί αυτή η διάταξη.

 

Σεπτέμβριος 2008: Αίτηση για να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας ως νηπιαγωγεία έχουν υποβάλει μόνο 250 ιδιωτικοί σταθμοί, από τους οποίους έλαβαν την άδεια περίπου οι 150, καθώς ο νόμος για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή προέβλεπε αυστηρές κτιριακές προϋποθέσεις. Χιλιάδες γονείς που είχαν αναγκαστεί να καταφύγουν στα ιδιωτικά ιδρύματα, αφού από τα δημόσια είχαν κυριολεκτικά εκδιωχθεί, ειδοποιήθηκαν να μην πάνε τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία, καθώς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια. Tην ίδια περίοδο οι διευθυντές των νηπιαγωγείων είχαν την ενημέρωση από το YΠEΠΘ, ότι εάν κάποιο νήπιο φοιτήσει σε σχολείο που δεν έχει λάβει τελικά άδεια νηπιαγωγείου, δε θα μπορεί να εγγραφεί την επόμενη χρονιά στο δημοτικό σχολείο.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2008 υποβλήθηκαν αιτήσεις για εξασφάλιση άδειας λειτουργίας από πολλούς ιδιωτικούς σταθμούς, οι οποίοι όμως δεν διέθεταν την απαραίτητη κτιριακή υποδομή. Προς αντιμετώπιση του προβλήματος ελαστικοποιήθηκαν πρόσκαιρα οι αυστηρές διατάξεις που αφορούσαν τις υποδομές αλλά μετά από διάφορες αντιδράσεις το μέτρο ατόνησε. Έτσι, απεστάλη εγκύκλιος σε όλα τα νηπιαγωγεία που ανέφερε ότι τα νήπια μπορούσαν, κατ’ εξαίρεση, και μόνο για το σχολικό έτος 2009-10, να εγγραφούν στο δημοτικό τον Σεπτέμβρη του 2009, χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης του ενός έτους υποχρεωτικού νηπιαγωγείου.

 

 Απρίλιος 2009. Mε νέα τροπολογία, την 683/14-4-09, που προήλθε από την πίεση των ιδιοκτητών των παιδικών σταθμών, τα κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο είχε θεσπίσει έπαψαν να ισχύουν και οι παιδικοί σταθμοί που είχαν άδεια από το Υπ. Yγείας μπορούν να μετατραπούν αυτόματα σε νηπιαγωγεία χωρίς άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και χωρίς καν αλλαγή χρήσης. Αίρονται λοιπόν  όλες οι προδιαγραφές για τη λειτουργία νηπιαγωγείων σε παιδικούς σταθμούς δημόσιους και ιδιωτικούς, και καλούνται να πάρουν όλοι άδειες λειτουργίας νηπιαγωγείου ανεξέλεγκτα!

 

Μάιος 2009. Αποστέλλεται εγκύκλιος σε όλα τα νηπιαγωγεία που λέει ξεκάθαρα ότι τα νήπια μπορούν να εγγραφούν στο δημοτικό τον Σεπτέμβρη του 2009, χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης του ενός έτους υποχρεωτικού νηπιαγωγείου!

 

Μάϊος 2011. Στην εγκύκλιο προγραμματισμού εκπαιδευτικού έργου σχολικού έτους 2011-2012 με Αρ.Πρ.Φ.12/570/67123/Γ1/14-06-201 καθορίζεται ο τύπος της Βεβαίωσης Παρακολούθησης Νηπίου, η οποία είναι ένα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α' τάξη του δημοτικού σχολείου.

 

Οκτώβριος 2012.

30/10/2012  

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, με θέματα πρωταρχικής σημασίας για τη λειτουργία του θεσμού του Νηπιαγωγείου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και μέλη του Συντονιστικού Νηπιαγωγών και της Ομάδας Νηπιαγωγών. Στην έναρξη της συζήτησης παρέστη ο Υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος, Τέθηκαν στον Υφυπουργό σημαντικά θέματα του Νηπιαγωγείου που παραμένουν άλυτα επί σειρά ετών, όπως η μη καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο αφού 2250 νήπια δε φοίτησαν πέρυσι ...».

Από τα όσα προαναφέρθηκαν συμπεραίνουμε ότι χρειάστηκε πάνω από μια πενταετία (2006 – 2012) και συνεχείς κινητοποιήσεις για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να γίνει πλήρως εφικτή η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας .

 

3.      ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ : ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

Ο ουσιαστικός στόχος της ΚΕΔΕ είναι η υπαγωγή όλης της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (με πρώτο βήμα το Νηπιαγωγείο) στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ : «Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο λόγω έλλειψης κτηριακών υποδομών, αλλά και διότι αποτελεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η διοικητική μεταφορά των εν ενεργεία νηπιαγωγείων στους δήμους και να θεσμοθετηθεί η συγκρότηση των νέων νηπιαγωγείων από τους Δήμους (ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ, αποφάσεις του τακτικού της συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2017).

 

Επί σειρά ετών το θέμα έρχεται και επανέρχεται. Η ΚΕΔΕ και οι Δήμαρχοι με ανακοινώσεις, υπομνήματα,[1] κινητοποιήσεις αλλά και αρνήσεις να παραστούν στις τριμερείς επιτροπές συνεχίζουν τον αγώνα που δίνουν υπέρ των voucher (αξία τοποθέτησης) και κατά της υποχρεωτικότητας με τελευταίο φαινόμενο να καλούν τα κατά τόπους Δημοτικά συμβούλια να ζητήσουν αναστολή της εφαρμογής ακόμα και σε περιοχές που δεν υπάρχουν προβλήματα. Το όψιμο ενδιαφέρον τους για τα παιδιά προκαλείται, στην ουσία, από την πρόθεσή τους να απορροφήσουν πακέτα ΕΣΠΑ αλλά και στην προσπάθεια τους να γίνουν ρυθμιστές της εκπαιδευτικής πολιτικής, όπως άλλωστε έχουν ζητήσει.[2] Αν κανένα παιδί 4-5 ετών δεν είναι σε δομές των δήμων, η ΚΕΔΕ χάνει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στον πόλεμο που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια με σκοπό την υπαγωγή όλης της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης[iv] (με αρχή το Νηπιαγωγείο) στην τοπική αυτοδιοίκηση.[3]

 

Έτσι, εξαιτίας των κινήτρων διαχείρισης κονδυλίων και ελέγχου της εκπαιδευτικής πολιτικής, θυσιάζουν στην ουσία τις θέσεις που κανονικά θα έπρεπε να προορίζονται για τα μικρότερα παιδιά (0-4) στους παιδικούς σταθμούς! Για αυτό το λόγο ποτέ δεν αναφέρονται στο πόσες θέσεις θα απελευθερωθούν στους παιδικούς σταθμούς για μικρότερης ηλικίας παιδιά με την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας. Όταν μάλιστα είναι γεγονός ότι για αυτά τα παιδιά (0-4 ετών) δεν υπάρχει σήμερα καμία άλλη κρατική δομή που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και να βοηθήσει τις μητέρες τους στην εργασία.

Άλλωστε το ενδιαφέρον των Δήμων για τα παιδιά μηδενίζεται όταν δεν συνοδεύεται από πακέτο voucher αφού δεν έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα ούτε το ελάχιστο, δηλαδή παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία,  δωρεάν πρόσβαση σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και καλοκαιρινά camp, κατασκηνώσεις, αθλητισμό το οποία αποτελούν μέγιστη κοινωνική ανάγκη.  Μέχρι σήμερα οι αθλητικοί σύλλογοι των Δήμων, οι Δημοτικές επιχειρήσεις και τα καλοκαιρινά κέντρα δημιουργικής απασχόλησης έχουν κόστος συμμετοχής και τις περισσότερες φορές αρκετά υψηλό.

 

 Ως μέρος του εκπαιδευτικού κινήματος διεκδικούμε την πρόσβαση όλων των παιδιών που οι γονείς τους επιθυμούν, σε δωρεάν δομές απασχόλησης κατά τη διάρκεια των διακοπών των σχολείων, αλλά και γονικές άδειες ανατροφής των παιδιών μεγάλης διάρκειας και μειωμένα ωράρια εργασίας των γονέων. Ως εκπαιδευτικοί όμως, θεωρούμε ότι η πολιτεία οφείλει να δώσει στο γονέα τη δυνατότητα να είναι με το παιδί του όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και όχι να αυξάνει το χρόνο λειτουργίας των δομών.

 

3. ΠΟΣΙΠΣ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ)  ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Η ΠΟΣΙΠΣ έχει πραγματικό ενδιαφέρον για τα voucher αφού αναφέρει ότι «η υποχρεωτικότητα καταργεί αυτόματα το voucher για τα παιδιά 4-5 ετών μέσω του ΕΣΠΑ». Άλλωστε στην τελευταία συνάντηση της ΠΟΣΙΠΣ επανέλαβαν «την υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει τα voucher»:

 

Α.Π. :  298       Αθήνα, 24/5/2019

Για ύστατη φορά καλούμε τον κ. υπουργό αμέσως μετά τις εκλογές, να καλέσει Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΠΟΣΙΠΣ και Εκπαιδευτικούς, το σύνολο των λειτουργών της Προσχολικής Αγωγής, με παρόντα τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για να χαραχθεί επιτέλους μια Προσχολική Αγωγή από 0 έως 6 ετών.

 

Τι πραγματικά σημαίνει όμως για το ιδιωτικό κεφάλαιο το δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο και γιατί λυσσαλέα επιδιώκουν χρόνια τώρα όχι μόνο τη μη εφαρμογή της δίχρονης αλλά ακόμα και την κατάργηση του ενός έτους υποχρεωτικότητας [4] και γιατί πάντα τα επιχειρήματά τους εδράζονται μόνο στο κτιριακό και ποτέ στο αναλυτικό τους πρόγραμμα ,στις συνθήκες για τα παιδιά και για τους εργαζόμενους ;

 

Η απάντηση είναι στην πραγματικότητα απλή. Οι ιδιώτες προσπαθούν να «διαφύγουν» τον ποιοτικό και εργασιακό έλεγχο του υπουργείου παιδείας και να υπονομεύσουν το δημόσιο δωρεάν Νηπιαγωγείο για τους εξής λόγους: 

             Τα κουπόνια (voucher) που αντιστοιχούν σε αξία τοποθέτησης σε παιδικό σταθμό, δεν προσφέρονται στις περιοχές που εφαρμόζεται η δίχρονη εκπαίδευση το δημόσιο Νηπιαγωγείο καθότι η εκπαίδευση βάσει του Συντάγματος είναι δωρεάν. Έτσι η ύπαρξη ενός δίχρονου νηπιαγωγείου δεν εξυπηρετεί το κέρδος τους εφόσον απορροφά τους εν δυνάμει «πελάτες» των παιδικών σταθμών.

             Σύμφωνα με τον νόμο του ΥΠΕΠΘ όπου υπάρχει ιδιωτικό νηπιαγωγείο θα πρέπει να υπάρχει νηπιαγωγός Π.Ε 60 και όπου υπάρχει ανάγκη παράλληλης στήριξης παιδιού θα πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό ΠΕ60,50 ή ΠΕ 61. Όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εργάζονται με το νόμιμο μισθό σε συγκεκριμένες εκπαιδευτικές συνθήκες και όχι με συνθήκες γαλέρας που εργάζονται μέχρι τώρα στα ιδιωτικά σχολεία. Εξάλλου τόσα χρόνια όλοι γνωρίζουν πως τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αποτελούν «εστία βαθιάς και διαχρονικής ανομίας», πόσο μάλλον οι παιδικοί σταθμοί, και αυτό θα ήθελαν να συνεχίσουν να κάνουν, όχι φυσικά από το ενδιαφέρον τους προς τα παιδιά αλλά για την αύξηση του κέρδους τους. Έτσι προσπαθούν να αποφύγουν αυτές τις υποχρεώσεις τους σε σχέση και με τις εργασιακές συνθήκες αλλά και την ποιότητα της εκπαιδευτικής πράξης αποσπώντας την προσχολική εκπαίδευση από τον άμεσο έλεγχο από το ΥΠΕΠΘ.

             Ο νόμος επίσης ορίζει ότι το αναλυτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα ιδιωτικά θα πρέπει να είναι το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. Κάθε παρέκκλιση προγράμματος θα πρέπει να εγκρίνεται από το τμήμα εκπαιδευτικών θεμάτων της κάθε Διεύθυνσης. Ποιος θα ελέγχει τα ιδιωτικά στην περίπτωση που η προσχολική αγωγή δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΥΠΕΠΘ; Ας σημειωθεί επίσης ότι η υποχρεωτική σύνδεσή των ιδιωτικών με το Υπουργείο Παιδείας σημαίνει επίσης και έλεγχο της φοροδιαφυγής.

             Τέλος, σύμφωνα με τον νόμο, τα τμήματα των ιδιωτικών πρέπει να ελέγχονται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις του ΥΠΕΠΘ όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών, την ασφάλεια τους, τον εξωσχολικό προγραμματισμό τους, την τήρηση του προγράμματος και τις παρεκκλίσεις ωραρίου κ.λ.π.

 

 Ζητάμε  από το  συνδικαλιστικό κίνημα (ΔΟΕ-ΣΥΛΛΟΓΟΙ Π.Ε ) να υπερασπιστεί τη θέση του για Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο Δημόσιο Δωρεάν Υποχρεωτικό Σχολείο και Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) και  να απαιτήσουν από:

 • Τα πολιτικά κόμματα
 • τους Δήμους
 • και τις Περιφέρειες

να καταθέσουν προς την κοινωνία πλάνο εργασιών με χρονοδιάγραμμα το οποίο θα περιέχει  συγκεκριμένες ενέργειες - δράσεις  που  ΑΜΕΣΑ  θα χρησιμοποιήσουν  για την εφαρμογή της  δίχρονης υποχρεωτικότητας στο Νηπιαγωγείο (έγκριση κονδυλίων για τοποθέτηση αιθουσών που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές, ενοικιάσεις χώρων , χρήση δημοτικών ή δημόσιων οικοπέδων , αλλαγή χρήσης αιθουσών, προσωπικό, ιδρύσεις παραρτημάτων άμεσες χωρίς καταληκτικές ημερομηνίες αιτημάτων, άμεση έγκριση  όλων των αιτημάτων  από την Περιφερειακή για  δωρεάν μετακινήσεις  μαθητών σε περιοχές με οικιστικά προβλήματα   κ.ά.)

 

Καλούμε

 • τη ΔΟΕ ως το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών να παρέμβει τοπικά (Δήμους) και κεντρικά (ΥΠΠΕΘ) ώστε να γίνει ΑΜΕΣΑ πράξη, η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας για να μην υπάρξει ταλαιπωρία μαθητών γονέων και συναδέλφων μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας. Τα αποτελέσματα των συνομιλίων τους και των δράσεων του, ανά περιοχή, να ανακοινωθούν στον κλάδο.
 •  Τη ΔΟΕ και τους Συλλόγους να πιέσουν τους Δήμους, τις Διευθύνσεις και το Υπουργείο  για την άμεση επίλυση των οποιοδήποτε προβλημάτων που προκύπτουν τοπικά (διδακτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, δωρεάν μετακινήσεις παιδιών λόγω κακού αστικού σχεδιασμού ,  άμεσες αλλαγές χρήσεων γης και οικημάτων  κ.λπ.).

Στα παραπάνω  πλαίσια  καλούμε τους συναδέλφους νηπιαγωγούς με κλίμα ψυχραιμίας, εγρήγορσης αλλά και αποφασιστικότητας και ενότητας του κλάδου να απαιτήσουν άμεσα την εφαρμογή της Υποχρεωτικότητας στο Νηπιαγωγείο.

ΚΑΝΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ !

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ![i] Με ποιον από τους παρακάτω τρόπους θεωρείτε ότι μπορεί να βελτιωθεί η προσχολική εκπαίδευση; (Μία επιλογή) Επέκταση του ωραρίου ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς. Αύξηση των θέσεων σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Παροχή επιδότησης για συμμετοχή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Η παραπάνω ερώτηση ίσως να μπορούσε να διατυπωθεί και διαφορετικά. Γονείς και παιδιά πελάτες για όλη σας τη σχολική ζωή το κουπόνι το θέλετε τυπωμένο ή σε ηλεκτρονική μορφή. Γι` αυτόν που θα το συμπληρώσει υπάρχει μόνο μια επιλογή : VOUCHER(KOYΠΟΝΙ)-ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ!

[ii]https://www.esos.gr/arthra/60090/ta-36-simeia-toy-programmatos-tis-nd-gia-tis-treis-vathmides-tis-ekpaideysis Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένεια του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, το οποίο και θα μπορεί να εξαργυρώνει σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.

Σταδιακή εφαρμογή της προσχολικής αγωγής,

[iv]  Σε  συνέδριο της, η ΚΕΔΕ επαναβεβαίωσε «την απόφαση του προηγούμενου Τακτικού Συνεδρίου για τη μεταφορά «πακέτων» αρμοδιοτήτων στους Δήμους: «Επίσης, διεκδικούμε τη διοικητική και ουσιαστική μεταφορά στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση των ακόλουθων συγκροτημένων κρατικών δομών:

1.       Των Κοινωνικών Ιδρυμάτων

2.       Τις δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

3.       Των Γραφείων του ΟΑΕΔ

4.       Των Δομών Πρόληψης και των Δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων των Κέντρων Υγείας.»

Γι’ αυτό «στο Τακτικό Συνέδριο αποφασίζει η ΚΕΔΕ να ξεκινήσει άμεσα μία ευρεία δημοκρατική διαβούλευση σε όλους τους Δήμους και σε όλες τις ΠΕΔ, που θα κορυφωθεί με ένα αφιερωμένο στη Συνταγματική Αναθεώρηση Ειδικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του 2018».

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

αναρτήθηκε στις 17 Νοε 2018, 12:54 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

 

ΕΩΣ ΤΙΣ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

            www.nipiagogoi.gr

15/11/2018

 

Η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων α’ και β’ ηλικίας αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο αποτελεί  από τις 2 Μαρτίου 2018  νόμο του κράτους (Ν. 4521, ΦΕΚ 38/2-3-2018). Η ΚΕΔΕ και όσοι συντάσσονται μαζί της πίστευαν ότι είχαν ισχυρά επιχειρήματα για τη μη ένταξη των νηπίων β΄ηλικίας αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο. Όμως τα επιχειρήματά τους για συρρίκνωση-αποδόμηση των παιδικών σταθμών και απώλεια θέσεων εργασίας ήταν αβάσιμα και κατέρρευσαν. Χιλιάδες παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς και αυτό αποδεικνύεται με  στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΤΑΑ και τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.[1] Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών τονίζει ότι αν εφαρμοζόταν η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση σε όλη τη χώρα, χιλιάδες παιδιά 3-4 χρόνων, τα οποία τώρα δε βρίσκουν θέση στους Παιδικούς Σταθμούς (γιατί οι θέσεις καλύπτονται από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας) θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς. Επισημαίνουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί είναι οι μοναδικές δομές αγωγής και φροντίδας  στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά 3-4 χρόνων.

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Για τη σχολική χρονιά 2018-19 η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση εφαρμόστηκε σε 184 από τους 325 Δήμους της επικράτειας. Το Υπουργείο  Παιδείας το καλοκαίρι  του 2018 εξέδωσε πρόσκληση προς τους Δήμους για αγορά  αιθουσών.

Στην α’ πρόσκληση που αφορούσε αγορά αιθουσών κ.λπ, που  θα τοποθετηθούν εντός των υπαρχόντων σχολικών μονάδων, συμμετείχαν 26 Δήμοι. Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπιστώθηκε ότι  από τους 26 δήμους που έκαναν αιτήματα για προκάτ, οι 6 δεν κατέθεσαν τελικά Τεχνικό Δελτίο με αποτέλεσμα να βγουν εκτός διαδικασίας (ανάμεσα σε αυτούς ήταν και δήμοι με  αυξημένες ανάγκες σε αίθουσες όπως οι δήμοι Αθηναίων,  Καισαριανής, Χερσονήσου και Ξάνθης)[2]. Φυσικά  με τις αίθουσες αυτές δε θα έλυναν συνολικά το πρόβλημά τους αλλά τουλάχιστον θα έλυναν μέρος του, χρησιμοποιώντας τις αίθουσες ως προσωρινή λύση έως ότου κατασκευαστούν κτήρια σύγχρονων προδιαγραφών.

Στη β’ πρόσκληση που αφορά αγορά αιθουσών οι οποίες θα τοποθετηθούν εντός οικοπέδων  της ΚτΥπ ή εντός των  δημοτικών  οικοπέδων, δεν ανακοινώθηκαν ακόμη οι Δήμοι που θα συμμετέχουν, αλλά σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχει το Συντονιστικό Νηπιαγωγών από νηπιαγωγούς ελάχιστοι Δήμοι υπέβαλαν αιτήματα.

Επίσης, μετά την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τα προς ενοικίαση κτίρια Νηπιαγωγείων που επιτρέπει  την ενοικίαση και μικρότερων χώρων, π.χ αίθουσες από 15 τ.μ. όπου μπορούν να φιλοξενήσουν 10 νήπια, δεν εκδόθηκε  από τους Δήμους καμιά δημόσια πρόσκληση για εύρεση χώρων προς ενοικίαση[3].

Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι από τους Δημάρχους, οι οποίοι συντάσσονται με τη γνωστή «γραμμή» της ηγεσίας της ΚΕΔΕ (και των κομμάτων που ήταν αντίθετα στη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), αναπτύσσεται ένα ιδιότυπο καθεστώς άρνησης εφαρμογής του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου ή αδράνειας σε πρωτοβουλίες  που θα βοηθήσουν την υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ;

·   Η Κυβέρνηση παραχωρεί  στο Υπερταμείο οικόπεδα  που θα έλυναν άμεσα  και ποιοτικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης για την καθολική εφαρμογή της δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης[4].

·   To Υπουργείο Παιδείας δεν προχωρά σε αλλαγές χρήσης οικοπέδων (π.χ, Δήμων Ζωγράφου, Αθηναίων, Πειραιά, Νέα Σμύρνης, Καλλιθέας κ.α.) άλλων Υπουργείων, της εκκλησίας, του Στρατού, των Πανεπιστημίων ή ακόμη και σε απαλλοτριώσεις οικοπέδων που υπάρχουν σε πολλούς Δήμους και είναι σε αχρησία ή  εγκαταλελειμμένα.

Αν και κάνει κάποια δειλά βήματα προς τη σταδιακή εφαρμογή της, συνεχίζει  να εμπλέκει  τους  Δήμους  στην εκπαιδευτική πολιτική, κλυδωνίζοντας  την  εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Η εμπλοκή των Δήμων  έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και αν συνεχιστεί υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί η εφαρμογή του νομοθετήματος (ακόμα και σε βάθος τριετίας, όπως προβλέπεται).

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΡΝΕΙΤΑΙ τη δημιουργία  ενός δημόσιου φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τη Σχολική Στέγη, αν και αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η κατάργηση του ΟΣΚ και η μεταφορά όλης της αρμοδιότητας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχολικών κτηρίων-υποδομών στους Δήμους (χωρίς να συνοδεύεται μάλιστα από την απαιτούμενη χρηματοδότηση) αποδείχτηκε λανθασμένη και με επιπτώσεις ολέθριες για την εκπαίδευση. Επιβάλλεται  άμεσα η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό- υλοποίηση- ανέγερση σχολικών κτιρίων  στο  Υπουργείο Παιδείας.

 

Η ΠΑΙΔΕΙΑ   ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ   άμεσα   χρηματοδότηση, απαλλοτρίωση οικοπέδων  και ανέγερση σύγχρονων  εκπαιδευτικών δομών.

 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ:

o   Ζητά ξανά την άποψη των τριμερών, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ όπου είναι  περιττές οι συνεδριάσεις των τριμερών, αφού οι υπάρχουσες δομές επαρκούν για  τη  φοίτηση  όλων των νηπίων και προνηπίων. 

o   Συνεχίζει να  δίνει λόγο στους Δημάρχους, όχι απλά για τις κτιριακές υποδομές (όπως ήταν μέχρι τώρα) αλλά ζητά ξανά τη ψήφο τους για να λειτουργήσει κομμάτι της εκπαίδευσης. Η επιμονή  στον «υποκειμενισμό» των Δημάρχων, αποτελεί επικίνδυνη τακτική για το σύνολο της εκπαίδευσης Οι δήμαρχοι απέκτησαν ενεργό ρόλο στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, ένα ρόλο που  διεκδικούσαν από χρόνια και δεν είχαν αποκτήσει εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων του εκπαιδευτικού κινήματος.

o   Δε διασφαλίζει τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση αφού η άρνηση ή η εσκεμμένη αδράνεια αποτελούν άλλοθι για όλους όσοι αρνούνται.

 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Επειδή η εφαρμογή  της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  είναι μια ουσιαστικής σημασίας παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα  και απαιτεί  όρους ποιοτικούς και οικονομικούς  για  να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια.

Επειδή η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα είναι εφικτή  μόνο  αφού υπάρξει  ΑΜΕΣΑ διασφάλιση των δύο βασικών της παραμέτρων, της επάρκειας  των υποδομών και της στελέχωσης των  με το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Επειδή τα σχολεία για να λειτουργήσουν ποιοτικά χρειάζονται ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ .

 ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

·         Να προβεί άμεσα στις απαραίτητες  ενέργειες για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. 

·         Να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα σχολικής στέγης για τα Νηπιαγωγεία.

·         Να προβεί σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. 

Να αναδείξουν  την σπουδαιότητα   της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης άμεσα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την  άμεση εφαρμογή της  (με χαρτογράφηση των περιοχών, ενημέρωση των Συλλόγων,κ.α.)

Καλούμε τις/τους  Νηπιαγωγούς

·   να αναδείξουν  την σπουδαιότητα   της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, άμεσα, στον τοπικό τύπο και τα ΜΜΕ.

·    να ειδοποιούν το σύλλογο τους ώστε να κινητοποιηθούν (εκπαιδευτικοί - γονείς ) για την άμεση  δημιουργία παραρτήματος σε περιπτώσεις εγγραφής  μεγαλύτερου αριθμού παιδιών σε ένα νηπιαγωγείο. 

·    να  απαιτήσουν άμεση ένταξη του Δήμου τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την  άμεση εφαρμογή της, σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο (με χαρτογράφηση των περιοχών τους και προτείνοντας λύσεις όπου υπάρχουν κ.α.).

Οι πολιτικές των περικοπών και  οι απαιτήσεις των δανειστών διαλύουν  καθημερινά το δημόσιο σχολείο και το μετατρέπουν σε προϊόν προς πώληση.  Ο αγώνας για τη δίχρονο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο είναι αγώνας όλης της εκπαίδευσης για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της παιδείας, αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και κατά της αποκέντρωσης.

Αθήνα 15-11-2018

Βήματα για την προμήθεια εξοπλιστικών ειδών από τις σχολικές μονάδες

αναρτήθηκε στις 7 Οκτ 2018, 2:33 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

Βήματα για την προμήθεια εξοπλιστικών ειδών από τις σχολικές μονάδες

 

Για να προμηθευτείτε είδη εξοπλισμού για το σχολείο σας πρέπει να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.aithmata-ktyp.gr/site_common/user_login.php

Στη συνέχεια θα σας ζητηθεί να εισάγετε τον κωδικό χρήστη και το συνθηματικό, οι οποίοι είναι και στις δύο περιπτώσεις ο κωδικός του σχολείου.

Μετά μπορείτε να αλλάξετε το συνθηματικό.

Μόλις μπείτε στην πλατφόρμα υπάρχουν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Συγκεκριμένα:

Αρχικά, πατάτε το κουμπί Δεδομένα Σχολικής Μονάδας και συμπληρώνετε τα στοιχεία που σας  ζητούνται. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή δε μπορείτε να υποβάλλετε αίτημα για τη χορήγηση υλικού.

Μετά, ξεκινάτε τη διαδικασία υποβολής αιτήματος, πατώντας το αντίστοιχο κουμπί.

Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και μετά αυτόματα μεταβαίνετε στη φόρμα συμπλήρωσης ειδών από τη διαθέσιμη λίστα που παρουσιάζεται. Για να επιλέξετε είδη συμβουλευτείτε  το τεύχος ειδών με τις φωτογραφίες που υπάρχει μέσα στην πλατφόρμα ή ακολουθήστε το παρακάτω λινκ στο σάιτ του ΚτΥπ

https://www.ktyp.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=127&lang=el

Αφού ολοκληρώσετε το αίτημα, επικοινωνείτε με τον/την υπεύθυνο/η της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που πρέπει να εγκρίνει το αίτημα του σχολείου πατώντας ένα κουμπί στην αντίστοιχη πλατφόρμα. Αν δε συμβεί αυτό ο Οργανισμός των  ΚτΥπ δεν προχωράει στην προμήθεια εξοπλιστικού υλικού.

Τέλος, επικοινωνείτε και με τον οργανισμό των ΚτΥπ   για επιβεβαιώσετε τη διαθεσιμότητα των υλικών που έχετε υποβάλλει προς έγκριση.

 

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

αναρτήθηκε στις 6 Μαΐ 2018, 1:53 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Από τις 2 Μαΐου 2018 όλα τα νήπια α και β ηλικίας (προνήπια) εγγράφονται υποχρεωτικά στο Νηπιαγωγείο σε 184 (από τους 325) δήμους της χώρας [i] και ουσιαστικά αρχίζει από το σχολικό έτος 2018 – 19 η εφαρμογή  του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ,ΟΙ ‘’ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ’’ΚΑΙ  Η ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, μετά από ομόφωνη θετική εισήγηση των Τριμερών Επιτροπών και   των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης .

Σύμφωνα με την από 24-04-18 δήλωση του Υπουργού  «Δήμοι με κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση των  τριμερών επιτροπών δεν εντάχθηκαν στην υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2018-19, επειδή προκρίθηκε  η έναρξη υλοποίησής της  να γίνει με απόλυτη συναίνεση των εμπλεκόμενων Δήμων και χωρίς πιθανότητα  να τεθεί σε κίνδυνο  η εφαρμογή της». Αυτή η πολιτική επιλογή εισάγει μια  εξαιρετικά επικίνδυνη διαδικασία εμπλοκής των Δήμων στην εκπαιδευτική πολιτική.

Σύμφωνα  με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Παιδείας, των Διευθυντών Εκπαίδευσης, των περιφερειακών Διευθυντών αλλά και των τοπικών συλλόγων των εκπαιδευτικών, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε αρκετούς επιπλέον δήμους άμεσα χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς κόστος για υλικοτεχνική υποδομή. Επίσης θα μπορούσε να εφαρμοστεί  σε πολλούς  δήμους ακόμη αφού    τα μικροπροβλήματα που πιθανόν θα προέκυπταν από την εφαρμογή της θα ήταν διαχειρίσιμα.  Άλλωστε οι επιπλέον θετικές εισηγήσεις (πλειοψηφικά)  για άμεση εφαρμογή αφορούν  81 Δήμους.

Γιατί όμως έγινε επιλεκτική επιλογή των δήμων;

Έγινε επιλεκτική επιλογή των δήμων και αποφασίστηκε η εφαρμογή δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε 184 Δήμους αν και υπήρχε θετική κατά πλειοψηφία εισήγηση για 265 σε σύνολο 325 Δήμων. Επιλέχτηκαν κατά πλειοψηφία δήμοι σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ανάγκη για κρατική χρηματοδότηση αλλά  η υποχρεωτικότητα μπορεί να καλυφθεί με τις υφιστάμενες δομές και  το εκπαιδευτικό προσωπικό που υπάρχει ήδη. Σε αυτούς τους Δήμους ήταν περιττές  ακόμη και οι συνεδριάσεις των τριμερών, αφού οι υπάρχουσες δομές επαρκούν για   τη  φοίτηση  όλων των νηπίων και προνηπίων.  

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για εμπλοκή των Δήμων στην εκπαιδευτική πολιτική

κλυδωνίζει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και αν συνεχιστεί δημιουργεί τον κίνδυνο να ακυρώσει την εφαρμογή του νομοθετήματος (ακόμα και σε βάθος τριετίας, όπως προβλέπεται) διότι:

 

1.                   Η Κυβέρνηση, όπως αναφέρει και η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της « επέλεξε να αγνοήσει ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις τριμερών επιτροπών υπέρ της εφαρμογής (π.χ. Κέρκυρα) καθώς και την επάρκεια των κτιριακών υποδομών σε περιοχές όπου, παρά τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής, οι Δήμαρχοι έθεσαν βέτο (π.χ. Δράμα, Πρέβεζα, Ιεράπετρα κ.ά.) περιφρονώντας την πλειοψηφία (Σύλλογοι και Δ/ντές Εκπ/σης) που τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενώ δεν ήταν υποχρεωμένη από το νόμο να υιοθετήσει τις απόψεις τους και θα μπορούσε να προχωρήσει στην γενίκευση της εφαρμογής»

2.                    Το γεγονός ότι δόθηκε καθοριστική σημασία  στις ομόφωνες αποφάσεις και η γνώμη των δημάρχων, η οποία δεν ήταν δεσμευτική για την τελική απόφαση του Υπουργείου, απέκτησε προστιθέμενη αξία δημιουργεί ένα πρωτόγνωρο και εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ελλάδα τοπίο εκπαιδευτικής πολιτικής. Οι δήμαρχοι απέκτησαν ενεργό ρόλο στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό,  ένα ρόλο που  διεκδικούσαν  από χρόνια και δεν είχαν αποκτήσει  εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων του εκπαιδευτικού κινήματος .

3.                   Η νεοφιλελεύθερη πλειοψηφία της  ΚΕΔΕ χρησιμοποιεί  αυτόν το  ρόλο για να  υπονομεύσει την εφαρμογή  της υποχρεωτικής  δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο με ποικίλους τρόπους.

4.                    Η  άποψη της τριμερούς επιτροπής (Δ/ντης Εκπαίδευσης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και Δήμαρχος) έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, όπως αναφέρεται στο νόμο και οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία δεν αναφέρεται πουθενά . Ο ρόλος των Δημάρχων έπρεπε να είναι αυστηρά οριοθετημένος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίες αφορούν αποκλειστικά ότι σχετίζεται με την επάρκεια των δομών και όχι την εκπαιδευτική πολιτική για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή εκπαίδευση

 

ΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ και οι προκλητικές δηλώσεις τους

Η γνώμη των δημάρχων ασχέτως αν τελικά την εξέφρασαν ή όχι- αφού άλλοι ήταν εξαφανισμένοι , άλλοι άλλαξαν γνώμη και άλλοι προκλητικά αρνήθηκαν, έστω  να αναλάβουν το κομμάτι των κτιριακών που είναι η αρμοδιότητά τους, - απέκτησε βαρύνουσα σημασία με την επιλογή της Κυβέρνησης να τους χρήσει προνομιακούς συνομιλητές.  Οι Δήμαρχοι που συντάσσονται με την επίσημη θέση της ΚΕΔΕ, η οποία έχει ευθαρσώς δηλώσει ότι διαφωνεί  με το δίχρονο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο δημοσιοποίησαν με προκλητικό  τρόπο και δηλώσεις τη διάθεσή τους να εμποδίσουν   την εφαρμογή του νόμου:

Ενδεικτικά αναφέρουμε από ανακοινώσεις συλλόγων:

‘’….ο Δήμαρχος Πεύκης – Λυκόβρυσης αρνήθηκε να υπογράψει το πρακτικό της γνωμοδοτικής επιτροπής του νόμου 4521/2018 και μας απέπεμψε από το Δημαρχείο Πεύκης – Λυκόβρυσης δηλώνοντας ότι θα απαντήσει εγγράφως στο Δ/ντή Π. Ε. Β΄ Αθήνας για το αν διαθέτει αίθουσες ή όχι για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής αγωγής & Εκπ/σης στο Δήμο του

...ο Δήμαρχος Πεντέλης – Μελισσίων δεν εμφανίστηκε καν στο Δημαρχείο του όταν τα υπόλοιπα μέλη της τριμερούς επιτροπής πήγαν κατόπιν συνεννόησης μαζί του για να συνεδριάσουν και εκείνος με απαξίωση εξαφανίστηκε και ακόμα τον ψάχνουμε (ίσως επειδή στο Δήμο του υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης την οποία αυτός δεν επιθυμεί)’’

‘’… ο δήμαρχος Φυλής με προκλητικό τρόπο δήλωσε ευθαρσώς ότι θεωρεί αδύνατη την εφαρμογή του νόμου. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν υποδομές στο δημόσιο νηπιαγωγείο ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της εφαρμογής της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, υπερασπιζόμενος τη δυνατότητα φοίτησης στους παιδικούς σταθμούς. Δήλωσε μάλιστα, χαρακτηριστικά, ότι «οι υπερσύγχρονοι παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν στην περιοχή καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες των παιδιών και μάλιστα λειτουργούν με βάση τις προδιαγραφές του Υπ. Παιδείας»! Προφανώς ο δήμαρχος ξεχνά ότι τα δημόσια νηπιαγωγεία αποτελούν την πρώτη σχολική βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα ορισμένο από το υπουργείο παιδείας. Παράλληλα,  δήλωσε πολύ καθαρά ότι δεν έχει και ούτε πρόκειται να προβεί σε οποιοδήποτε σχεδιασμό για ίδρυση και κατασκευή νέων νηπιαγωγείων.’’

  Στους 7 Δήμους του Αργοσαρωνικού , όπου η γνώμη των Δημάρχων ήταν  περιττή αφού υπάρχει επάρκεια αιθουσών για τη φοίτηση όλων των παιδιών 4-6 ετών,  όπως δήλωσε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Π.Ε. μΠειραιά : «Οι κ.κ. Δήμαρχοι των Δήμων Κυθήρων, Σπετσών, Πόρου, Τροιζηνίας-Μεθάνων και Αίγινας, με κοινή τους επιστολή διαμαρτυρήθηκαν για τη μη τήρηση των προθεσμιών πρόσκλησης και επί της ουσίας δήλωσαν απερίφραστα ότι διαφωνούν στην εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων τεσσάρων (4) ετών, λόγω ανεπάρκειας αιθουσών(;).» και μετά την παράταση της προθεσμίας από την Π.Δ.Π. «οι κ.κ. Δήμαρχοι των Δήμων Κυθήρων, Σπετσών, Πόρου, Τροιζηνίας-Μεθάνων και Αίγινας, πάλι με κοινή τους επιστολή, παρά την τήρηση των προθεσμιών πρόσκλησης  ,βρήκαν νέα αιτιολογία μη προσέλευσης, μεταξύ άλλων ότι έχουν πολλούς τουρίστες στο νησί  και ότι πρέπει να είναι στο Δημαρχείο τους!!!» [ii]

Η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο δεν θα έπρεπε να έχει καμία απολύτως σύνδεση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την εκπαιδευτική πολιτική . Το Υπουργείο Παιδείας έχει και το μηχανισμό και το ανθρώπινο δυναμικό και θα μπορούσε να κάνει τις σχετικές μελέτες και τους σχεδιασμούς για την εφαρμογή του νόμου. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης,  είναι η υλοποίηση των αποφάσεων του Υπουργείου, οι  υλικοτεχνικές υποδομές , η  πορεία και τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής τους.

Η δημιουργία  ενός δημόσιου φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τη Σχολική Στέγη αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η κατάργηση του ΟΣΚ και η μεταφορά όλης της αρμοδιότητας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχολικών κτηρίων-υποδομών στους Δήμους (χωρίς να συνοδεύεται μάλιστα από την απαιτούμενη χρηματοδότηση) αποδείχτηκε λανθασμένη και με επιπτώσεις ολέθριες για την εκπαίδευση. Επιβάλλεται  άμεσα η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό-υλοποίηση – ανέγερση σχολικών κτιρίων  στο  Υπουργείο Παιδείας. Χρειάζεται άμεσα   χρηματοδότηση, απαλλοτρίωση οικοπέδων  και ανέγερση σύγχρονων  εκπαιδευτικών δομών.

 

Η « ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΥΠΟΥ ΚΕΔΕ»

ΚΑΙ Ο «ΣΕΒΑΣΜΟΣ» ΤΟΥ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΣΠΑ

Η προσπάθεια  της ΚΕΔΕ και των φορέων-συλλόγων και Ομοσπονδιών  που  συνεργάζονται μαζί της για  να εμποδίσουν  τη  θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης   στο Νηπιαγωγείο ,αν και είχε παταγώδη αποτυχία δε σταμάτησε. Συνεχίζεται με τη μορφή της υπονόμευσης της εφαρμογής του νόμου . Όλοι γνωρίζουμε  ότι πίσω από τις ενέργειες  αυτές ,  κρύβεται η ολομέτωπη επίθεση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων που στοχεύουν στη συρρίκνωση και διάλυση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Σχολείου, την πλήρη ιδιωτικοποίηση του και την αποκέντρωση.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ  

Πριν τη θεσμοθέτηση

ü    υποβάθμιζαν συνεχώς το εκπαιδευτικό έργο του Νηπιαγωγείου και των Νηπιαγωγών αναφέροντας στοιχεία ή έρευνες που ουδέποτε παρουσίασαν

ü    χρησιμοποίησαν  σαθρά και ακραία επιχειρήματα κατά της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης[iii]

ü    έκλεισαν ως εργοδότες,  με εντολή τους τους  παιδικούς σταθμούς  

ü    ζήτησαν  από  τους δημάρχους συγκεκριμένα  στοιχεία , έτσι ώστε να τεκμηριώσουν τη θέση τους  για την οποία είναι βέβαιοι ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή του νόμου δηλώνοντας «να διαμορφώσουμε την πραγματική κατάσταση και να τεκμηριώσουμε την θέση μας για τις δυσλειτουργίες που θα παρουσιασθούν από την εφαρμογή της».

ü    Κινδυνολόγησαν  για την εφαρμογή της δίχρονης μέσα από επιστολές, ανακοινώσεις και  ψηφίσματα αναφερόμενοι σε κλείσιμο δομών και  απολύσεις [iv]

Μετά τη θεσμοθέτηση

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Γ. Πατούλης εκδίδει εκπαιδευτικό μανιφέστο , παρά το γεγονός ότι  είναι  αναρμόδιος.  Δηλώνει ότι επειδή  «σέβεται» τα τετράχρονα απαιτεί:

«Τα Νηπιαγωγεία να έχουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες

 «Να λειτουργούν με τα ίδια διευρυμένα ωράρια»

«Στους Δήμους αυτούς, που εξαιρούνται ακόμη της εφαρμογής του Νόμου, είναι επιβεβλημένη η εγγραφή των νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.»

 Γ. Πατούλης: Απαιτούμε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι στις νέες δομές θα παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, όπως η σίτιση και αθλητικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ : Αν  είχε και ελάχιστη σχέση με το χώρο του Νηπιαγωγείου θα γνώριζε ότι όλες οι δραστηριότητες του Νηπιαγωγείου έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το Νηπιαγωγείο είναι το «πρώτο σχολείο του παιδιού», η πρώτη επαφή του παιδιού με ένα οργανωμένο περιβάλλον μάθησης, ωστόσο  δεν έχει αυστηρά δομημένο πρόγραμμα, πρακτικές και μεθόδους, όπως οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευση. Στο Νηπιαγωγείο ο τρόπος μάθησης είναι παιγνιώδης, αυθόρμητος, παιδοκεντρικός και αναπτυξιακά κατάλληλος για τα παιδιά.

Γ. Πατούλης :Να λειτουργούν με τα ίδια διευρυμένα ωράρια

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ : Ένα  επιχείρημα της ΚΕΔΕ και του κ. Πατούλη  με το οποίο αποδεικνύεται ότι η παιδαγωγική διαδικασία δεν αποτελεί το βασικό ενδιαφέρον τους.

Η εκπαίδευση όμως, έχει ως κεντρικό πόλο το παιδί και σχεδιάζεται με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες του και όχι τις ανάγκες των εργοδοτών των γονέων τους. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να είναι συνεχής για 12 μήνες το χρόνο. Σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου προβλέπεται περίοδος διακοπών η οποία καθορίζεται από διάφορους παράγοντες (κλίμα, πολιτισμικά στοιχεία κ.ά.). Το Νηπιαγωγείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικού συστήματος και σύμφωνα με το ΠΔ79/2017 (Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) το ωράριο λειτουργίας του είναι, είτε 8:15 – 13: 00, είτε 7:45 -16:00 για το Ολοήμερο πρόγραμμα (στο οποίο το σχολικό έτος 2016-2017 φοίτησαν 46.655 παιδιά).

Επισημαίνουμε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν δομές οι οποίες δύνανται να παρέχουν φύλαξη και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά κατά την περίοδο των διακοπών. Στην Ελλάδα υπάρχουν οι Δομές- κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ΚΔΑΠ, παιδικές κατασκηνώσεις Δήμων κ.ά.

Ως μέρος του εκπαιδευτικού κινήματος διεκδικούμε την πρόσβαση όλων των παιδιών που οι γονείς τους επιθυμούν, σε δωρεάν δομές απασχόλησης κατά τη διάρκεια των διακοπών των σχολείων, αλλά και γονικές άδειες ανατροφής των παιδιών μεγάλης διάρκειας και μειωμένα ωράρια εργασίας των γονέων. Ως εκπαιδευτικοί θεωρούμε ότι η πολιτεία οφείλει να δώσει στο γονέα τη δυνατότητα να είναι με το παιδί του όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και όχι να αυξάνει το χρόνο λειτουργίας των δομών.

Το ωράριο λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών δεν έχει σημαντική απόκλιση από το ωράριο λειτουργίας του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και του Ολοήμερου Δημοτικού (ώρα λήξης 16:00 ). Σκόπιμα στις μέχρι τώρα ανακοινώσεις διαπιστώνουμε ότι αποκρύπτεται το πραγματικό ωράριο του Νηπιαγωγείου, ενώ δεν αναφέρεται ότι αρκετοί παιδικοί σταθμοί που ανήκουν στους Οργανισμούς των Δήμων τελειώνουν στις 14:00 ή στις 15:00.[v]


   Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ : «Στους Δήμους αυτούς, που εξαιρούνται ακόμη της εφαρμογής του Νόμου, είναι επιβεβλημένη η εγγραφή των νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: Όπως αναφέρει και η ΔΟΕ  «απίστευτος προπαγανδιστικός μηχανισμός των Δήμων, παραπληροφορεί τους γονείς των παιδιών ηλικίας 4 ετών που διαμένουν σε Δήμους όπου δεν εφαρμόζεται η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση προσπαθώντας να τους πείσει ότι οφείλουν να γράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς και να μην απευθυνθούν καθόλου στα δημόσια νηπιαγωγεία κι ας υπάρχει η δυνατότητα φοίτησής τους σ’ αυτά.»

Επίσης  σύμφωνα με την εγκύκλιο [1] «Εγγραφές μαθητών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-2019» Αρ. Πρ Φ.6/65740/Δ1

Στα Νηπιαγωγεία, όπως κάθε χρόνο έτσι και για το σχολικό έτος 2018-19, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38 Α). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα φέτος , εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-19, μαθητές γεννημένοι το 2013 και 2014 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.”

 Άραγε το έντονο ενδιαφέρον του κ. Πατούλη και  των ιδιωτικών συμφερόντων  για τα τετράχρονα θα ήταν το ίδιο , αν πίσω από κάθε τετράχρονο δεν υπήρχε και ένα voucher ( αξία τοποθέτησης );

  Γιατί αυτή η λυσσαλέα επίθεση κατά της υποχρεωτικότητας ;

Μήπως επειδή όλοι   γνωρίζουν ότι στην υποχρεωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με το Σύνταγμα,  δεν έχει θέση το voucher και ότι όποιος επιχειρήσει να εφαρμόσει κάτι τέτοιο θα βρει σύσσωμο το εκπαιδευτικό κίνημα μπροστά του, το οποίο και στο παρελθόν  δεν επέτρεψε την εισαγωγή του  voucher σε εκπαιδευτικές δομές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Επειδή η εφαρμογή  της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής  και Εκπαίδευσης  είναι μια ουσιαστικής σημασίας παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα  και απαιτεί  όρους ποιοτικούς και οικονομικούς  για  να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια.

 Επειδή η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής αγωγής θα είναι εφικτή,  μόνο  αφού υπάρξει  ΑΜΕΣΑ διασφάλιση των δύο βασικών της παραμέτρων, της επάρκειας  των υποδομών και της στελέχωσης των  με το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό

Επειδή τα σχολεία για να λειτουργήσουν ποιοτικά χρειάζονται ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ .

  ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

·         να προβεί στις απαραίτητες  ενέργειες για την εφαρμογή  της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης άμεσα.  

·         να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα σχολικής στέγης για τα Νηπιαγωγεία

·         να προβεί σε μόνιμους διορισμούς

 ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.  

·         να αναδείξουν  την σπουδαιότητα   της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης άμεσα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την  άμεση εφαρμογή της  (με χαρτογράφηση των περιοχών, ενημέρωση των Συλλόγων,κ.α.)

Καλούμε τις/τους  Νηπιαγωγούς

·         να αναδείξουν  την σπουδαιότητα   της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης άμεσα στον τοπικό τύπο και τα ΜΜΕ  και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την  άμεση εφαρμογή της, σε συνεργασία με τον τοπικό  σύλλογο   (με χαρτογράφηση των περιοχών τους και προτεινόμενες λύσεις , όπου υπάρχουν ,κ.α.)

·         να ειδοποιούν το σύλλογο τους ώστε να κινητοποιηθούν(εκπαιδευτικοί -γονείς ) για την άμεση  δημιουργία παραρτήματος σε περιπτώσεις εγγραφής  μεγαλύτερου αριθμού παιδιών   (υπόδειγμα 3  εγκυκλίου εγγραφών) .

·         να  ενημερώνουν το σύλλογο και τη ΔΟΕ, όπου διαπιστώνουν μη τήρηση της ΚΥΑ

 

Οι πολιτικές των περικοπών και  οι απαιτήσεις των δανειστών διαλύουν  καθημερινά το δημόσιο σχολείο και το μετατρέπουν σε προϊόν προς πώληση.  Ο αγώνας για τη δίχρονο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο ,είναι αγώνας όλης της εκπαίδευσης για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της παιδείας , αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και  αγώνας κατά της αποκέντρωσης.

Αθήνα 05-05-18
[i] https://www.minedu.gov.gr/ypapegan/ypour-apof/34231-25-04-18-apo-2-eos-kai-18-maiou-oi-eggrafes-sta-dimotika-sxoleia-kai-sta-nipiagogeia-gia-to-sxoliko-etos-2018-21

[ii] http://dipe-peiraia.att.sch.gr/index.php/anakoinoseisegkuklioi-dnsis/1455-anakoinosi-deltio-typou-gia-tin-ypoxreotiki-foitisi-ton-nipion-tessaron-04-eton-sti-diefthynsi-p-e-peiraia

[iv] https://www.epoli.gr/paideias-entaxi-4xronwn-nipiagwgeia-a-94836.html

 

1-10 of 123