Νέα - Ανακοινώσεις

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

αναρτήθηκε στις 17 Νοε 2018, 12:54 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

 

ΕΩΣ ΤΙΣ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

            www.nipiagogoi.gr

15/11/2018

 

Η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων α’ και β’ ηλικίας αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο αποτελεί  από τις 2 Μαρτίου 2018  νόμο του κράτους (Ν. 4521, ΦΕΚ 38/2-3-2018). Η ΚΕΔΕ και όσοι συντάσσονται μαζί της πίστευαν ότι είχαν ισχυρά επιχειρήματα για τη μη ένταξη των νηπίων β΄ηλικίας αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο. Όμως τα επιχειρήματά τους για συρρίκνωση-αποδόμηση των παιδικών σταθμών και απώλεια θέσεων εργασίας ήταν αβάσιμα και κατέρρευσαν. Χιλιάδες παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς και αυτό αποδεικνύεται με  στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΤΑΑ και τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.[1] Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών τονίζει ότι αν εφαρμοζόταν η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση σε όλη τη χώρα, χιλιάδες παιδιά 3-4 χρόνων, τα οποία τώρα δε βρίσκουν θέση στους Παιδικούς Σταθμούς (γιατί οι θέσεις καλύπτονται από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας) θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς. Επισημαίνουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί είναι οι μοναδικές δομές αγωγής και φροντίδας  στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά 3-4 χρόνων.

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Για τη σχολική χρονιά 2018-19 η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση εφαρμόστηκε σε 184 από τους 325 Δήμους της επικράτειας. Το Υπουργείο  Παιδείας το καλοκαίρι  του 2018 εξέδωσε πρόσκληση προς τους Δήμους για αγορά  αιθουσών.

Στην α’ πρόσκληση που αφορούσε αγορά αιθουσών κ.λπ, που  θα τοποθετηθούν εντός των υπαρχόντων σχολικών μονάδων, συμμετείχαν 26 Δήμοι. Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπιστώθηκε ότι  από τους 26 δήμους που έκαναν αιτήματα για προκάτ, οι 6 δεν κατέθεσαν τελικά Τεχνικό Δελτίο με αποτέλεσμα να βγουν εκτός διαδικασίας (ανάμεσα σε αυτούς ήταν και δήμοι με  αυξημένες ανάγκες σε αίθουσες όπως οι δήμοι Αθηναίων,  Καισαριανής, Χερσονήσου και Ξάνθης)[2]. Φυσικά  με τις αίθουσες αυτές δε θα έλυναν συνολικά το πρόβλημά τους αλλά τουλάχιστον θα έλυναν μέρος του, χρησιμοποιώντας τις αίθουσες ως προσωρινή λύση έως ότου κατασκευαστούν κτήρια σύγχρονων προδιαγραφών.

Στη β’ πρόσκληση που αφορά αγορά αιθουσών οι οποίες θα τοποθετηθούν εντός οικοπέδων  της ΚτΥπ ή εντός των  δημοτικών  οικοπέδων, δεν ανακοινώθηκαν ακόμη οι Δήμοι που θα συμμετέχουν, αλλά σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχει το Συντονιστικό Νηπιαγωγών από νηπιαγωγούς ελάχιστοι Δήμοι υπέβαλαν αιτήματα.

Επίσης, μετά την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τα προς ενοικίαση κτίρια Νηπιαγωγείων που επιτρέπει  την ενοικίαση και μικρότερων χώρων, π.χ αίθουσες από 15 τ.μ. όπου μπορούν να φιλοξενήσουν 10 νήπια, δεν εκδόθηκε  από τους Δήμους καμιά δημόσια πρόσκληση για εύρεση χώρων προς ενοικίαση[3].

Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι από τους Δημάρχους, οι οποίοι συντάσσονται με τη γνωστή «γραμμή» της ηγεσίας της ΚΕΔΕ (και των κομμάτων που ήταν αντίθετα στη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), αναπτύσσεται ένα ιδιότυπο καθεστώς άρνησης εφαρμογής του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου ή αδράνειας σε πρωτοβουλίες  που θα βοηθήσουν την υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ;

·   Η Κυβέρνηση παραχωρεί  στο Υπερταμείο οικόπεδα  που θα έλυναν άμεσα  και ποιοτικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης για την καθολική εφαρμογή της δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης[4].

·   To Υπουργείο Παιδείας δεν προχωρά σε αλλαγές χρήσης οικοπέδων (π.χ, Δήμων Ζωγράφου, Αθηναίων, Πειραιά, Νέα Σμύρνης, Καλλιθέας κ.α.) άλλων Υπουργείων, της εκκλησίας, του Στρατού, των Πανεπιστημίων ή ακόμη και σε απαλλοτριώσεις οικοπέδων που υπάρχουν σε πολλούς Δήμους και είναι σε αχρησία ή  εγκαταλελειμμένα.

Αν και κάνει κάποια δειλά βήματα προς τη σταδιακή εφαρμογή της, συνεχίζει  να εμπλέκει  τους  Δήμους  στην εκπαιδευτική πολιτική, κλυδωνίζοντας  την  εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Η εμπλοκή των Δήμων  έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και αν συνεχιστεί υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί η εφαρμογή του νομοθετήματος (ακόμα και σε βάθος τριετίας, όπως προβλέπεται).

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΡΝΕΙΤΑΙ τη δημιουργία  ενός δημόσιου φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τη Σχολική Στέγη, αν και αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η κατάργηση του ΟΣΚ και η μεταφορά όλης της αρμοδιότητας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχολικών κτηρίων-υποδομών στους Δήμους (χωρίς να συνοδεύεται μάλιστα από την απαιτούμενη χρηματοδότηση) αποδείχτηκε λανθασμένη και με επιπτώσεις ολέθριες για την εκπαίδευση. Επιβάλλεται  άμεσα η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό- υλοποίηση- ανέγερση σχολικών κτιρίων  στο  Υπουργείο Παιδείας.

 

Η ΠΑΙΔΕΙΑ   ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ   άμεσα   χρηματοδότηση, απαλλοτρίωση οικοπέδων  και ανέγερση σύγχρονων  εκπαιδευτικών δομών.

 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ:

o   Ζητά ξανά την άποψη των τριμερών, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ όπου είναι  περιττές οι συνεδριάσεις των τριμερών, αφού οι υπάρχουσες δομές επαρκούν για  τη  φοίτηση  όλων των νηπίων και προνηπίων. 

o   Συνεχίζει να  δίνει λόγο στους Δημάρχους, όχι απλά για τις κτιριακές υποδομές (όπως ήταν μέχρι τώρα) αλλά ζητά ξανά τη ψήφο τους για να λειτουργήσει κομμάτι της εκπαίδευσης. Η επιμονή  στον «υποκειμενισμό» των Δημάρχων, αποτελεί επικίνδυνη τακτική για το σύνολο της εκπαίδευσης Οι δήμαρχοι απέκτησαν ενεργό ρόλο στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, ένα ρόλο που  διεκδικούσαν από χρόνια και δεν είχαν αποκτήσει εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων του εκπαιδευτικού κινήματος.

o   Δε διασφαλίζει τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση αφού η άρνηση ή η εσκεμμένη αδράνεια αποτελούν άλλοθι για όλους όσοι αρνούνται.

 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Επειδή η εφαρμογή  της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  είναι μια ουσιαστικής σημασίας παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα  και απαιτεί  όρους ποιοτικούς και οικονομικούς  για  να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια.

Επειδή η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα είναι εφικτή  μόνο  αφού υπάρξει  ΑΜΕΣΑ διασφάλιση των δύο βασικών της παραμέτρων, της επάρκειας  των υποδομών και της στελέχωσης των  με το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Επειδή τα σχολεία για να λειτουργήσουν ποιοτικά χρειάζονται ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ .

 ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

·         Να προβεί άμεσα στις απαραίτητες  ενέργειες για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. 

·         Να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα σχολικής στέγης για τα Νηπιαγωγεία.

·         Να προβεί σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. 

Να αναδείξουν  την σπουδαιότητα   της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης άμεσα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την  άμεση εφαρμογή της  (με χαρτογράφηση των περιοχών, ενημέρωση των Συλλόγων,κ.α.)

Καλούμε τις/τους  Νηπιαγωγούς

·   να αναδείξουν  την σπουδαιότητα   της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, άμεσα, στον τοπικό τύπο και τα ΜΜΕ.

·    να ειδοποιούν το σύλλογο τους ώστε να κινητοποιηθούν (εκπαιδευτικοί - γονείς ) για την άμεση  δημιουργία παραρτήματος σε περιπτώσεις εγγραφής  μεγαλύτερου αριθμού παιδιών σε ένα νηπιαγωγείο. 

·    να  απαιτήσουν άμεση ένταξη του Δήμου τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την  άμεση εφαρμογή της, σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο (με χαρτογράφηση των περιοχών τους και προτείνοντας λύσεις όπου υπάρχουν κ.α.).

Οι πολιτικές των περικοπών και  οι απαιτήσεις των δανειστών διαλύουν  καθημερινά το δημόσιο σχολείο και το μετατρέπουν σε προϊόν προς πώληση.  Ο αγώνας για τη δίχρονο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο είναι αγώνας όλης της εκπαίδευσης για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της παιδείας, αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και κατά της αποκέντρωσης.

Αθήνα 15-11-2018

Βήματα για την προμήθεια εξοπλιστικών ειδών από τις σχολικές μονάδες

αναρτήθηκε στις 7 Οκτ 2018, 2:33 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

Βήματα για την προμήθεια εξοπλιστικών ειδών από τις σχολικές μονάδες

 

Για να προμηθευτείτε είδη εξοπλισμού για το σχολείο σας πρέπει να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.aithmata-ktyp.gr/site_common/user_login.php

Στη συνέχεια θα σας ζητηθεί να εισάγετε τον κωδικό χρήστη και το συνθηματικό, οι οποίοι είναι και στις δύο περιπτώσεις ο κωδικός του σχολείου.

Μετά μπορείτε να αλλάξετε το συνθηματικό.

Μόλις μπείτε στην πλατφόρμα υπάρχουν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Συγκεκριμένα:

Αρχικά, πατάτε το κουμπί Δεδομένα Σχολικής Μονάδας και συμπληρώνετε τα στοιχεία που σας  ζητούνται. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή δε μπορείτε να υποβάλλετε αίτημα για τη χορήγηση υλικού.

Μετά, ξεκινάτε τη διαδικασία υποβολής αιτήματος, πατώντας το αντίστοιχο κουμπί.

Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και μετά αυτόματα μεταβαίνετε στη φόρμα συμπλήρωσης ειδών από τη διαθέσιμη λίστα που παρουσιάζεται. Για να επιλέξετε είδη συμβουλευτείτε  το τεύχος ειδών με τις φωτογραφίες που υπάρχει μέσα στην πλατφόρμα ή ακολουθήστε το παρακάτω λινκ στο σάιτ του ΚτΥπ

https://www.ktyp.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=127&lang=el

Αφού ολοκληρώσετε το αίτημα, επικοινωνείτε με τον/την υπεύθυνο/η της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που πρέπει να εγκρίνει το αίτημα του σχολείου πατώντας ένα κουμπί στην αντίστοιχη πλατφόρμα. Αν δε συμβεί αυτό ο Οργανισμός των  ΚτΥπ δεν προχωράει στην προμήθεια εξοπλιστικού υλικού.

Τέλος, επικοινωνείτε και με τον οργανισμό των ΚτΥπ   για επιβεβαιώσετε τη διαθεσιμότητα των υλικών που έχετε υποβάλλει προς έγκριση.

 

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

αναρτήθηκε στις 6 Μαΐ 2018, 1:53 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Από τις 2 Μαΐου 2018 όλα τα νήπια α και β ηλικίας (προνήπια) εγγράφονται υποχρεωτικά στο Νηπιαγωγείο σε 184 (από τους 325) δήμους της χώρας [i] και ουσιαστικά αρχίζει από το σχολικό έτος 2018 – 19 η εφαρμογή  του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ,ΟΙ ‘’ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ’’ΚΑΙ  Η ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, μετά από ομόφωνη θετική εισήγηση των Τριμερών Επιτροπών και   των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης .

Σύμφωνα με την από 24-04-18 δήλωση του Υπουργού  «Δήμοι με κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση των  τριμερών επιτροπών δεν εντάχθηκαν στην υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2018-19, επειδή προκρίθηκε  η έναρξη υλοποίησής της  να γίνει με απόλυτη συναίνεση των εμπλεκόμενων Δήμων και χωρίς πιθανότητα  να τεθεί σε κίνδυνο  η εφαρμογή της». Αυτή η πολιτική επιλογή εισάγει μια  εξαιρετικά επικίνδυνη διαδικασία εμπλοκής των Δήμων στην εκπαιδευτική πολιτική.

Σύμφωνα  με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Παιδείας, των Διευθυντών Εκπαίδευσης, των περιφερειακών Διευθυντών αλλά και των τοπικών συλλόγων των εκπαιδευτικών, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε αρκετούς επιπλέον δήμους άμεσα χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς κόστος για υλικοτεχνική υποδομή. Επίσης θα μπορούσε να εφαρμοστεί  σε πολλούς  δήμους ακόμη αφού    τα μικροπροβλήματα που πιθανόν θα προέκυπταν από την εφαρμογή της θα ήταν διαχειρίσιμα.  Άλλωστε οι επιπλέον θετικές εισηγήσεις (πλειοψηφικά)  για άμεση εφαρμογή αφορούν  81 Δήμους.

Γιατί όμως έγινε επιλεκτική επιλογή των δήμων;

Έγινε επιλεκτική επιλογή των δήμων και αποφασίστηκε η εφαρμογή δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε 184 Δήμους αν και υπήρχε θετική κατά πλειοψηφία εισήγηση για 265 σε σύνολο 325 Δήμων. Επιλέχτηκαν κατά πλειοψηφία δήμοι σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ανάγκη για κρατική χρηματοδότηση αλλά  η υποχρεωτικότητα μπορεί να καλυφθεί με τις υφιστάμενες δομές και  το εκπαιδευτικό προσωπικό που υπάρχει ήδη. Σε αυτούς τους Δήμους ήταν περιττές  ακόμη και οι συνεδριάσεις των τριμερών, αφού οι υπάρχουσες δομές επαρκούν για   τη  φοίτηση  όλων των νηπίων και προνηπίων.  

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για εμπλοκή των Δήμων στην εκπαιδευτική πολιτική

κλυδωνίζει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και αν συνεχιστεί δημιουργεί τον κίνδυνο να ακυρώσει την εφαρμογή του νομοθετήματος (ακόμα και σε βάθος τριετίας, όπως προβλέπεται) διότι:

 

1.                   Η Κυβέρνηση, όπως αναφέρει και η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της « επέλεξε να αγνοήσει ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις τριμερών επιτροπών υπέρ της εφαρμογής (π.χ. Κέρκυρα) καθώς και την επάρκεια των κτιριακών υποδομών σε περιοχές όπου, παρά τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής, οι Δήμαρχοι έθεσαν βέτο (π.χ. Δράμα, Πρέβεζα, Ιεράπετρα κ.ά.) περιφρονώντας την πλειοψηφία (Σύλλογοι και Δ/ντές Εκπ/σης) που τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενώ δεν ήταν υποχρεωμένη από το νόμο να υιοθετήσει τις απόψεις τους και θα μπορούσε να προχωρήσει στην γενίκευση της εφαρμογής»

2.                    Το γεγονός ότι δόθηκε καθοριστική σημασία  στις ομόφωνες αποφάσεις και η γνώμη των δημάρχων, η οποία δεν ήταν δεσμευτική για την τελική απόφαση του Υπουργείου, απέκτησε προστιθέμενη αξία δημιουργεί ένα πρωτόγνωρο και εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ελλάδα τοπίο εκπαιδευτικής πολιτικής. Οι δήμαρχοι απέκτησαν ενεργό ρόλο στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό,  ένα ρόλο που  διεκδικούσαν  από χρόνια και δεν είχαν αποκτήσει  εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων του εκπαιδευτικού κινήματος .

3.                   Η νεοφιλελεύθερη πλειοψηφία της  ΚΕΔΕ χρησιμοποιεί  αυτόν το  ρόλο για να  υπονομεύσει την εφαρμογή  της υποχρεωτικής  δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο με ποικίλους τρόπους.

4.                    Η  άποψη της τριμερούς επιτροπής (Δ/ντης Εκπαίδευσης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και Δήμαρχος) έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, όπως αναφέρεται στο νόμο και οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία δεν αναφέρεται πουθενά . Ο ρόλος των Δημάρχων έπρεπε να είναι αυστηρά οριοθετημένος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίες αφορούν αποκλειστικά ότι σχετίζεται με την επάρκεια των δομών και όχι την εκπαιδευτική πολιτική για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή εκπαίδευση

 

ΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ και οι προκλητικές δηλώσεις τους

Η γνώμη των δημάρχων ασχέτως αν τελικά την εξέφρασαν ή όχι- αφού άλλοι ήταν εξαφανισμένοι , άλλοι άλλαξαν γνώμη και άλλοι προκλητικά αρνήθηκαν, έστω  να αναλάβουν το κομμάτι των κτιριακών που είναι η αρμοδιότητά τους, - απέκτησε βαρύνουσα σημασία με την επιλογή της Κυβέρνησης να τους χρήσει προνομιακούς συνομιλητές.  Οι Δήμαρχοι που συντάσσονται με την επίσημη θέση της ΚΕΔΕ, η οποία έχει ευθαρσώς δηλώσει ότι διαφωνεί  με το δίχρονο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο δημοσιοποίησαν με προκλητικό  τρόπο και δηλώσεις τη διάθεσή τους να εμποδίσουν   την εφαρμογή του νόμου:

Ενδεικτικά αναφέρουμε από ανακοινώσεις συλλόγων:

‘’….ο Δήμαρχος Πεύκης – Λυκόβρυσης αρνήθηκε να υπογράψει το πρακτικό της γνωμοδοτικής επιτροπής του νόμου 4521/2018 και μας απέπεμψε από το Δημαρχείο Πεύκης – Λυκόβρυσης δηλώνοντας ότι θα απαντήσει εγγράφως στο Δ/ντή Π. Ε. Β΄ Αθήνας για το αν διαθέτει αίθουσες ή όχι για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής αγωγής & Εκπ/σης στο Δήμο του

...ο Δήμαρχος Πεντέλης – Μελισσίων δεν εμφανίστηκε καν στο Δημαρχείο του όταν τα υπόλοιπα μέλη της τριμερούς επιτροπής πήγαν κατόπιν συνεννόησης μαζί του για να συνεδριάσουν και εκείνος με απαξίωση εξαφανίστηκε και ακόμα τον ψάχνουμε (ίσως επειδή στο Δήμο του υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης την οποία αυτός δεν επιθυμεί)’’

‘’… ο δήμαρχος Φυλής με προκλητικό τρόπο δήλωσε ευθαρσώς ότι θεωρεί αδύνατη την εφαρμογή του νόμου. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν υποδομές στο δημόσιο νηπιαγωγείο ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της εφαρμογής της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, υπερασπιζόμενος τη δυνατότητα φοίτησης στους παιδικούς σταθμούς. Δήλωσε μάλιστα, χαρακτηριστικά, ότι «οι υπερσύγχρονοι παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν στην περιοχή καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες των παιδιών και μάλιστα λειτουργούν με βάση τις προδιαγραφές του Υπ. Παιδείας»! Προφανώς ο δήμαρχος ξεχνά ότι τα δημόσια νηπιαγωγεία αποτελούν την πρώτη σχολική βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα ορισμένο από το υπουργείο παιδείας. Παράλληλα,  δήλωσε πολύ καθαρά ότι δεν έχει και ούτε πρόκειται να προβεί σε οποιοδήποτε σχεδιασμό για ίδρυση και κατασκευή νέων νηπιαγωγείων.’’

  Στους 7 Δήμους του Αργοσαρωνικού , όπου η γνώμη των Δημάρχων ήταν  περιττή αφού υπάρχει επάρκεια αιθουσών για τη φοίτηση όλων των παιδιών 4-6 ετών,  όπως δήλωσε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Π.Ε. μΠειραιά : «Οι κ.κ. Δήμαρχοι των Δήμων Κυθήρων, Σπετσών, Πόρου, Τροιζηνίας-Μεθάνων και Αίγινας, με κοινή τους επιστολή διαμαρτυρήθηκαν για τη μη τήρηση των προθεσμιών πρόσκλησης και επί της ουσίας δήλωσαν απερίφραστα ότι διαφωνούν στην εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων τεσσάρων (4) ετών, λόγω ανεπάρκειας αιθουσών(;).» και μετά την παράταση της προθεσμίας από την Π.Δ.Π. «οι κ.κ. Δήμαρχοι των Δήμων Κυθήρων, Σπετσών, Πόρου, Τροιζηνίας-Μεθάνων και Αίγινας, πάλι με κοινή τους επιστολή, παρά την τήρηση των προθεσμιών πρόσκλησης  ,βρήκαν νέα αιτιολογία μη προσέλευσης, μεταξύ άλλων ότι έχουν πολλούς τουρίστες στο νησί  και ότι πρέπει να είναι στο Δημαρχείο τους!!!» [ii]

Η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο δεν θα έπρεπε να έχει καμία απολύτως σύνδεση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την εκπαιδευτική πολιτική . Το Υπουργείο Παιδείας έχει και το μηχανισμό και το ανθρώπινο δυναμικό και θα μπορούσε να κάνει τις σχετικές μελέτες και τους σχεδιασμούς για την εφαρμογή του νόμου. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης,  είναι η υλοποίηση των αποφάσεων του Υπουργείου, οι  υλικοτεχνικές υποδομές , η  πορεία και τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής τους.

Η δημιουργία  ενός δημόσιου φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τη Σχολική Στέγη αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η κατάργηση του ΟΣΚ και η μεταφορά όλης της αρμοδιότητας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχολικών κτηρίων-υποδομών στους Δήμους (χωρίς να συνοδεύεται μάλιστα από την απαιτούμενη χρηματοδότηση) αποδείχτηκε λανθασμένη και με επιπτώσεις ολέθριες για την εκπαίδευση. Επιβάλλεται  άμεσα η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό-υλοποίηση – ανέγερση σχολικών κτιρίων  στο  Υπουργείο Παιδείας. Χρειάζεται άμεσα   χρηματοδότηση, απαλλοτρίωση οικοπέδων  και ανέγερση σύγχρονων  εκπαιδευτικών δομών.

 

Η « ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΥΠΟΥ ΚΕΔΕ»

ΚΑΙ Ο «ΣΕΒΑΣΜΟΣ» ΤΟΥ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΣΠΑ

Η προσπάθεια  της ΚΕΔΕ και των φορέων-συλλόγων και Ομοσπονδιών  που  συνεργάζονται μαζί της για  να εμποδίσουν  τη  θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης   στο Νηπιαγωγείο ,αν και είχε παταγώδη αποτυχία δε σταμάτησε. Συνεχίζεται με τη μορφή της υπονόμευσης της εφαρμογής του νόμου . Όλοι γνωρίζουμε  ότι πίσω από τις ενέργειες  αυτές ,  κρύβεται η ολομέτωπη επίθεση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων που στοχεύουν στη συρρίκνωση και διάλυση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Σχολείου, την πλήρη ιδιωτικοποίηση του και την αποκέντρωση.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ  

Πριν τη θεσμοθέτηση

ü    υποβάθμιζαν συνεχώς το εκπαιδευτικό έργο του Νηπιαγωγείου και των Νηπιαγωγών αναφέροντας στοιχεία ή έρευνες που ουδέποτε παρουσίασαν

ü    χρησιμοποίησαν  σαθρά και ακραία επιχειρήματα κατά της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης[iii]

ü    έκλεισαν ως εργοδότες,  με εντολή τους τους  παιδικούς σταθμούς  

ü    ζήτησαν  από  τους δημάρχους συγκεκριμένα  στοιχεία , έτσι ώστε να τεκμηριώσουν τη θέση τους  για την οποία είναι βέβαιοι ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή του νόμου δηλώνοντας «να διαμορφώσουμε την πραγματική κατάσταση και να τεκμηριώσουμε την θέση μας για τις δυσλειτουργίες που θα παρουσιασθούν από την εφαρμογή της».

ü    Κινδυνολόγησαν  για την εφαρμογή της δίχρονης μέσα από επιστολές, ανακοινώσεις και  ψηφίσματα αναφερόμενοι σε κλείσιμο δομών και  απολύσεις [iv]

Μετά τη θεσμοθέτηση

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Γ. Πατούλης εκδίδει εκπαιδευτικό μανιφέστο , παρά το γεγονός ότι  είναι  αναρμόδιος.  Δηλώνει ότι επειδή  «σέβεται» τα τετράχρονα απαιτεί:

«Τα Νηπιαγωγεία να έχουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες

 «Να λειτουργούν με τα ίδια διευρυμένα ωράρια»

«Στους Δήμους αυτούς, που εξαιρούνται ακόμη της εφαρμογής του Νόμου, είναι επιβεβλημένη η εγγραφή των νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.»

 Γ. Πατούλης: Απαιτούμε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι στις νέες δομές θα παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, όπως η σίτιση και αθλητικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ : Αν  είχε και ελάχιστη σχέση με το χώρο του Νηπιαγωγείου θα γνώριζε ότι όλες οι δραστηριότητες του Νηπιαγωγείου έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το Νηπιαγωγείο είναι το «πρώτο σχολείο του παιδιού», η πρώτη επαφή του παιδιού με ένα οργανωμένο περιβάλλον μάθησης, ωστόσο  δεν έχει αυστηρά δομημένο πρόγραμμα, πρακτικές και μεθόδους, όπως οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευση. Στο Νηπιαγωγείο ο τρόπος μάθησης είναι παιγνιώδης, αυθόρμητος, παιδοκεντρικός και αναπτυξιακά κατάλληλος για τα παιδιά.

Γ. Πατούλης :Να λειτουργούν με τα ίδια διευρυμένα ωράρια

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ : Ένα  επιχείρημα της ΚΕΔΕ και του κ. Πατούλη  με το οποίο αποδεικνύεται ότι η παιδαγωγική διαδικασία δεν αποτελεί το βασικό ενδιαφέρον τους.

Η εκπαίδευση όμως, έχει ως κεντρικό πόλο το παιδί και σχεδιάζεται με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες του και όχι τις ανάγκες των εργοδοτών των γονέων τους. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να είναι συνεχής για 12 μήνες το χρόνο. Σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου προβλέπεται περίοδος διακοπών η οποία καθορίζεται από διάφορους παράγοντες (κλίμα, πολιτισμικά στοιχεία κ.ά.). Το Νηπιαγωγείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικού συστήματος και σύμφωνα με το ΠΔ79/2017 (Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) το ωράριο λειτουργίας του είναι, είτε 8:15 – 13: 00, είτε 7:45 -16:00 για το Ολοήμερο πρόγραμμα (στο οποίο το σχολικό έτος 2016-2017 φοίτησαν 46.655 παιδιά).

Επισημαίνουμε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν δομές οι οποίες δύνανται να παρέχουν φύλαξη και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά κατά την περίοδο των διακοπών. Στην Ελλάδα υπάρχουν οι Δομές- κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ΚΔΑΠ, παιδικές κατασκηνώσεις Δήμων κ.ά.

Ως μέρος του εκπαιδευτικού κινήματος διεκδικούμε την πρόσβαση όλων των παιδιών που οι γονείς τους επιθυμούν, σε δωρεάν δομές απασχόλησης κατά τη διάρκεια των διακοπών των σχολείων, αλλά και γονικές άδειες ανατροφής των παιδιών μεγάλης διάρκειας και μειωμένα ωράρια εργασίας των γονέων. Ως εκπαιδευτικοί θεωρούμε ότι η πολιτεία οφείλει να δώσει στο γονέα τη δυνατότητα να είναι με το παιδί του όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και όχι να αυξάνει το χρόνο λειτουργίας των δομών.

Το ωράριο λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών δεν έχει σημαντική απόκλιση από το ωράριο λειτουργίας του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και του Ολοήμερου Δημοτικού (ώρα λήξης 16:00 ). Σκόπιμα στις μέχρι τώρα ανακοινώσεις διαπιστώνουμε ότι αποκρύπτεται το πραγματικό ωράριο του Νηπιαγωγείου, ενώ δεν αναφέρεται ότι αρκετοί παιδικοί σταθμοί που ανήκουν στους Οργανισμούς των Δήμων τελειώνουν στις 14:00 ή στις 15:00.[v]


   Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ : «Στους Δήμους αυτούς, που εξαιρούνται ακόμη της εφαρμογής του Νόμου, είναι επιβεβλημένη η εγγραφή των νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: Όπως αναφέρει και η ΔΟΕ  «απίστευτος προπαγανδιστικός μηχανισμός των Δήμων, παραπληροφορεί τους γονείς των παιδιών ηλικίας 4 ετών που διαμένουν σε Δήμους όπου δεν εφαρμόζεται η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση προσπαθώντας να τους πείσει ότι οφείλουν να γράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς και να μην απευθυνθούν καθόλου στα δημόσια νηπιαγωγεία κι ας υπάρχει η δυνατότητα φοίτησής τους σ’ αυτά.»

Επίσης  σύμφωνα με την εγκύκλιο [1] «Εγγραφές μαθητών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-2019» Αρ. Πρ Φ.6/65740/Δ1

Στα Νηπιαγωγεία, όπως κάθε χρόνο έτσι και για το σχολικό έτος 2018-19, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38 Α). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα φέτος , εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-19, μαθητές γεννημένοι το 2013 και 2014 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.”

 Άραγε το έντονο ενδιαφέρον του κ. Πατούλη και  των ιδιωτικών συμφερόντων  για τα τετράχρονα θα ήταν το ίδιο , αν πίσω από κάθε τετράχρονο δεν υπήρχε και ένα voucher ( αξία τοποθέτησης );

  Γιατί αυτή η λυσσαλέα επίθεση κατά της υποχρεωτικότητας ;

Μήπως επειδή όλοι   γνωρίζουν ότι στην υποχρεωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με το Σύνταγμα,  δεν έχει θέση το voucher και ότι όποιος επιχειρήσει να εφαρμόσει κάτι τέτοιο θα βρει σύσσωμο το εκπαιδευτικό κίνημα μπροστά του, το οποίο και στο παρελθόν  δεν επέτρεψε την εισαγωγή του  voucher σε εκπαιδευτικές δομές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Επειδή η εφαρμογή  της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής  και Εκπαίδευσης  είναι μια ουσιαστικής σημασίας παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα  και απαιτεί  όρους ποιοτικούς και οικονομικούς  για  να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια.

 Επειδή η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής αγωγής θα είναι εφικτή,  μόνο  αφού υπάρξει  ΑΜΕΣΑ διασφάλιση των δύο βασικών της παραμέτρων, της επάρκειας  των υποδομών και της στελέχωσης των  με το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό

Επειδή τα σχολεία για να λειτουργήσουν ποιοτικά χρειάζονται ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ .

  ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

·         να προβεί στις απαραίτητες  ενέργειες για την εφαρμογή  της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης άμεσα.  

·         να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα σχολικής στέγης για τα Νηπιαγωγεία

·         να προβεί σε μόνιμους διορισμούς

 ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.  

·         να αναδείξουν  την σπουδαιότητα   της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης άμεσα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την  άμεση εφαρμογή της  (με χαρτογράφηση των περιοχών, ενημέρωση των Συλλόγων,κ.α.)

Καλούμε τις/τους  Νηπιαγωγούς

·         να αναδείξουν  την σπουδαιότητα   της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης άμεσα στον τοπικό τύπο και τα ΜΜΕ  και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την  άμεση εφαρμογή της, σε συνεργασία με τον τοπικό  σύλλογο   (με χαρτογράφηση των περιοχών τους και προτεινόμενες λύσεις , όπου υπάρχουν ,κ.α.)

·         να ειδοποιούν το σύλλογο τους ώστε να κινητοποιηθούν(εκπαιδευτικοί -γονείς ) για την άμεση  δημιουργία παραρτήματος σε περιπτώσεις εγγραφής  μεγαλύτερου αριθμού παιδιών   (υπόδειγμα 3  εγκυκλίου εγγραφών) .

·         να  ενημερώνουν το σύλλογο και τη ΔΟΕ, όπου διαπιστώνουν μη τήρηση της ΚΥΑ

 

Οι πολιτικές των περικοπών και  οι απαιτήσεις των δανειστών διαλύουν  καθημερινά το δημόσιο σχολείο και το μετατρέπουν σε προϊόν προς πώληση.  Ο αγώνας για τη δίχρονο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο ,είναι αγώνας όλης της εκπαίδευσης για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της παιδείας , αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και  αγώνας κατά της αποκέντρωσης.

Αθήνα 05-05-18
[i] https://www.minedu.gov.gr/ypapegan/ypour-apof/34231-25-04-18-apo-2-eos-kai-18-maiou-oi-eggrafes-sta-dimotika-sxoleia-kai-sta-nipiagogeia-gia-to-sxoliko-etos-2018-21

[ii] http://dipe-peiraia.att.sch.gr/index.php/anakoinoseisegkuklioi-dnsis/1455-anakoinosi-deltio-typou-gia-tin-ypoxreotiki-foitisi-ton-nipion-tessaron-04-eton-sti-diefthynsi-p-e-peiraia

[iv] https://www.epoli.gr/paideias-entaxi-4xronwn-nipiagwgeia-a-94836.html

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΗΠΙΩΝ-ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ

αναρτήθηκε στις 28 Απρ 2018, 10:45 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΗΠΙΩΝ-ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ

Οι εγγραφές στο Νηπιαγωγείο   πραγματοποιούνται  από τις 2-18 Μάη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο [1] «Εγγραφές μαθητών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-2019» Αρ. Πρ Φ.6/65740/Δ1

Στα Νηπιαγωγεία, όπως κάθε χρόνο, έτσι και για το σχολικό έτος 2018-19, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38 Α). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα φέτος, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-19, μαθητές γεννημένοι το 2013 και 2014 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.”

Στο Νηπιαγωγείο υπάρχει η δυνατότητα φοίτησης στο Ολοήμερο πρόγραμμα που λήγει στις 16:00 μ.μ. καθώς και σε τμήμα πρωινής υποδοχής,(7:45-8:15) αν οι γονείς το επιλέξουν. Η λειτουργία ολοήμερου προγράμματος από 13:00 έως 16:00 εξασφαλίζεται με ελάχιστο αριθμό νηπίων και προνηπίων, πέντε (5) για τα 1/θέσια, δέκα (10) για τα 2/θέσια και δεκατέσσερα (14) για τα 3/θέσια και άνω νηπιαγωγεία.
Το νηπιαγωγείο ανήκει στην Α/θμια Εκπαίδευση, και η εκπαίδευση σε αυτό παρέχεται από Νηπιαγωγούς ΠΕ.60 εξειδικευμένους στην ηλικιακή ομάδα παιδιών 4-6 ετών και για τα τμήματα ένταξης και την παράλληλη στήριξη από ΠΕ60.50 και ΠΕ61.

Η  φοίτηση  στο Νηπιαγωγείο αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα της ζωής του παιδιού στη μάθηση, την προσωπική ανάπτυξή  και την κοινωνικοποίηση του γιατί :

 1. Το Νηπιαγωγείο είναι το «πρώτο σχολείο του παιδιού», η πρώτη επαφή του παιδιού με ένα οργανωμένο περιβάλλον μάθησης, ωστόσο  δεν έχει αυστηρά δομημένο πρόγραμμα, πρακτικές και μεθόδους, όπως οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευση. Στο Νηπιαγωγείο ο τρόπος μάθησης είναι παιγνιώδης, αυθόρμητος, παιδοκεντρικός και αναπτυξιακά κατάλληλος για τα παιδιά.
 2.  Είναι ένας από τους βασικότερους μετά την οικογένεια θεσμούς κοινωνικοποίησης και η πρώτη στη ζωή του παιδιού επαφή με τον θεσμό του σχολείου. Για τους λόγους αυτούς έχει σχεδόν αποφασιστικές για το μέλλον του επιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα καθορίζει εάν αυτή η πρώτη επαφή του νηπίου με το σχολείο θα ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας ή όχι, και άρα εάν το νήπιο θα αποκτήσει θετική ή αρνητική σχέση με τον σχολικό θεσμό.
 3. Το Νηπιαγωγείο έχει ομάδες μεικτών ηλικιών (νήπια 4-6). Η συνύπαρξη των νηπίων α΄και β΄ηλικίας (προνήπια) και οι μεικτές ομάδες που δημιουργούνται είναι πολύ σημαντικές για την κοινωνικοσυναισθηματική και την πνευματική/διανοητική ανάπτυξη των παιδιών αφού βελτιώνουν την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη, μέσα σε   « κλίμα προσδοκώμενης συνεργασίας ωφέλιμης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους /τις Νηπιαγωγούς».
 4.  Στο νηπιαγωγείο θεωρείται εξαιρετικά σημαντική η επιτυχής σύνδεση παιχνιδιού και μάθησης. Μέσω του παιχνιδιού τα παιδιά μπορούν να διερευνήσουν τον περιβάλλοντα χώρο, να πειραματιστούν, να αντιμετωπίσουν προβλήματα και να προσπαθήσουν να τα επιλύσουν, να συνεργαστούν αλληλεπιδρώντας με άλλα μικρότερα παιδιά.
 5. Στο Νηπιαγωγείο η μάθηση πετυχαίνεται δια μέσου ομάδων εργασίας και της διαμόρφωσης του χώρου  σε  μαθησιακά κέντρα  – γωνιές δραστηριοτήτων  τα οποία είναι σχεδιασμένοι χώροι με τη δική τους θεματική και  το δικό τους υλικό, που ανανεώνεται και εμπλουτίζεται. Εκεί τα παιδιά μπορούν να είναι μόνα τους ή σε μικρές  ομάδες ή με τη συμμετοχή του/ της Νηπιαγωγού προκειμένου να κατευθύνουν τα ίδια τη μάθησή τους. Χρέος του νηπιαγωγείου να δημιουργήσει ένα ανοιχτό χώρο και πλαίσιο μάθησης μέσα στο οποίο κάθε παιδί θα μπορέσει να αναπτυχθεί ανάλογα με τις ηλικιακή και ατομική του ωρίμανση.
 6.  Οι δραστηριότητες που αφορούν τις μαθησιακές περιοχές του  Αναλυτικού προγράμματος  αναπτύσσονται σύμφωνα με τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και μπορούν να λάβουν τη μορφή Σχεδίου Εργασίας (project), θεματικής προσέγγισης ή διαθεματικών οργανωμένων δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες υλοποιούνται με βιωματικό τρόπο  και με κέντρο το παιχνίδι 
 7.  Εξασφαλίζεται η  σχολική ετοιμότητα  και επιτυγχάνεται αβίαστα αφού με τη  διετία επιτυγχάνονται οι στόχοι του Αναλυτικού Προγράμματος.
 8. Δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στους εκπαιδευτικούς για διερεύνηση μαθησιακών και κοινωνικοσυναισθηματικών δυσκολιών και όταν αυτές εντοπιστούν δίνεται η δυνατότητα (μόνο στα ΔΗΜΟΣΙΑ Νηπιαγωγεία)  να υπάρξουν δομές για υποστήριξη παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή με αναπηρία, όπως τα τμήματα ένταξης, η παράλληλη στήριξη και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό.
 9.   «Η Προσχολική Εκπαίδευση θεωρείται ότι παρέχει σε παιδιά που εκκινούν από διαφορετικές πολιτισμικές, μορφωτικές και κοινωνικές αφετηρίες ερεθίσματα ικανά να τα βοηθήσουν στην προσωπική τους ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην πορεία τους στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα.»[2]


[1] https://www.minedu.gov.gr/ypapegan/ypour-apof/34231-25-04-18-apo-2-eos-kai-18-maiou-oi-eggrafes-sta-dimotika-sxoleia-kai-sta-nipiagogeia-gia-to-sxoliko-etos-2018-21

[2] http://www.edc.uoc.gr/~vasoikon/docs/19.%CE%97%20%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE%20%CF%83%CF%84%CE%BF%20%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF%20%CF%89%CF%82%20%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7%20%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82%20%20%CE%BC%CE%AD%CF%83%CF%89%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%20%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82.pdf

Η ΚΕΔΕ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ!

αναρτήθηκε στις 4 Μαρ 2018, 10:00 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   [ ενημερώθηκε 4 Μαρ 2018, 10:03 π.μ. ]

                                                            ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

4/3/2018

 

Η ΚΕΔΕ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ!

Η ΚΕΔΕ ζητάει δυνητική εφαρμογή της υποχρεωτικότητας για τα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών σε όλη την επικράτεια.Η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων α’ και β’ ηλικίας αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο αποτελεί  από τις 2 Μαρτίου 2018  νόμο του κράτους (ν. 4521 ΦΕΚ 38 /2 -3- 2018). Η ΚΕΔΕ και όσοι συντάσσονται μαζί της πίστευαν ότι είχαν ισχυρά επιχειρήματα για τη μη ένταξη των νηπίων β΄ηλικίας αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο. Όμως τα επιχειρήματά τους για συρρίκνωση-αποδόμηση των παιδικών σταθμών και απώλεια θέσεων εργασίας ήταν αβάσιμα και κατέρρευσαν.

Μετά απ` αυτές τις εξελίξεις η ΚΕΔΕ επανέρχεται και

 • αφενός απειλεί ότι θα προσφύγει στο ΣΤΕ για να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου
 • αφετέρου ζητάει να γίνει «δυνητική εφαρμογή της υποχρεωτικότητας, δηλαδή να μπορούν να επιλέγουν οι γονείς σε ποια δομή θα φοιτήσουν τα παιδιά τους»[1]

 

Συγκεκριμένα:

 1. ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Είναι γνωστό ότι τo ΣΤΕ απέρριψε όλες τις αιτήσεις ακύρωσης της υποχρεωτικής φοίτησης στο Νηπιαγωγείο, αλλά και τις αιτήσεις για λειτουργία τμημάτων Νηπιαγωγείων μέσα σε παιδικούς σταθμούς.

 

Ενδεκτικά αναφέρουμε:

 

Α. Απόφαση ΣΤΕ υπ. αρ. 1468/2012.

Το ΣΤΕ απέρριψε την αίτηση ατομικής επιχείρησης Μονάδας Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης- Παιδικού Σταθμού. Η αίτηση αφορούσε τη δυνατότητα  λειτουργίας τμημάτων Νηπιαγωγείων μέσα σε παιδικούς σταθμούς μετά τη θέσπιση της υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων α΄ηλικίας στο Νηπιαγωγείο (Ν 3518/2006).

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την απόφαση:

«6. Επειδή στο άρθρο 16 του Συντάγματος ορίζεται ότι : «1.(...)2. Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους..3. Τα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα 4.(...)Όπως προκύπτει από τις διατάξεις αυτές, το Σύνταγμα ορίζει την ελάχιστη διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, η οποία είναι εννεαετής. Παρέχεται, συνεπώς η ευχέρεια στον κοινό νομοθέτη κατά τη διαμόρφωση ,ύστερα από εκτίμηση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών της εκπαιδευτικής πολιτικής, να επεκτείνει τη διάρκεια της υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθορίζοντας και τους όρους παροχής της εκπαίδευσης αυτής.».

«9. .... με τις ανωτέρω παρατεθείσες διατάξεις του 1566/85, είχε ορισθεί ότι η διάρκεια της προσχολικής αγωγής που παρέχεται στα νηπιαγωγεία και έχει ως στόχο τη σωματική, συναισθηματική, νοητική και κοινωνική ανάπτυξη των νηπίων, ειναι διετής και είναι δυνατόν να καταστεί σταδιακά υποχρεωτική. Με τη διάταξη δε του άρθρου 73 παρ .1 περ α’ του ν. 3518/2006, ο νομοθέτης αποβλέποντας όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, στην κεντρική σημασία της προσχολικής εκπαίδευσης στη σχολική πορεία και ακαδημαική εξέλιξη των παιδιών και την εν γένει ανάπτυξή τους και προσαρμογή τους στη σύγχρονη κοινωνία, κατέστησε υποχρεωτική τη φοίτηση των νηπίων άνω των πέντε ετών σε νηπιαγωγεία , κατά το δεύτερο έτος της προσχολικής αγωγής...».

 

Β. Απόφαση ΣΤΕ με αρ. 1505/2013.

Το ΣΤΕ απέρριψε την αίτηση του ΠΑΣΙΠΣ (Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών ο οποίος είναι μέλος της ΠΟΣΙΠΣ) με την οποία ζητούσε, εκτός των άλλων και την κατάργηση της υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων α΄ηλικίας στο Νηπιαγωγείο. Στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «με τις διατάξεις του άρθρου 16, παρ. 2 και 3 του Συντάγματος παρέχεται ευχέρεια στο νομοθέτη κατά τη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής... να αυξήσει τα έτη της υποχρεωτικής εκπαιδεύσεως στο πλαίσιο δε της ευχέρειάς του αυτής μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια της υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως και κατά το στάδιο της προσχολικής αγωγής με την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοιτήσεως στο νηπιαγωγείο.  Συνεπώς όλα τα περί αντιθέτου προβαλλόμενα με την υπό κρίση αίτηση είναι απορριπτέα».

 

 1. Η ΚΕΔΕ ΖΗΤΑΕΙ ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ώστε να παρέχει και η ίδια υποχρεωτική εκπαίδευση)

 

Με το ν. 4521 ΦΕΚ 38 /2 -3-2018 θεσμοθετείται η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων α’ και β’ ηλικίας αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο.  Κατ΄ εκτίμηση στα 2/3 των δήμων της χώρας, ήδη η πλειοψηφία των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών φοιτούν στα Νηπιαγωγεία, τα οποία κάνουν δεκτές όλες τις αιτήσεις παιδιών 4-6 ετών και έχουν και κενές θέσεις. Ένα ποσοστό παιδιών 4-5 ετών είναι στους παιδικούς σταθμούς ή παραμένουν στο σπίτι τους υπό την επιτήρηση συγγενών ή άλλων αμοιβόμενων προσώπων (με αρκετά συζητήσιμη προσφορά προς τα παιδιά). Συνεπώς, σ΄ αυτούς τους δήμους καμία δυσλειτουργία δεν πρόκειται να υπάρξει αν όλα τα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών εγγραφούν στα Νηπιαγωγεία.

Επισημαίνουμε, ότι η πλειοψηφία των παιδιών (52.164), ηλικίας  4-5 ετών φοιτά ήδη στα δημόσια Νηπιαγωγεία της  επικράτειας το τρέχον σχολικό έτος. Επίσης, την τελευταία διετία παρατηρείται θεαματική αύξηση του ποσοστού των εγγραφών των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών στο Νηπιαγωγείο, παρά τη μεγάλη μείωση των γεννήσεων (από 44.824 παιδιά το 2015-16 τη φετινή σχολική χρονιά φοιτούν 52.164).

 

ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Ο Ν. 4521/2018

 

Ο νόμος ορίζει, από το 2018-19, την υποχρεωτική φοίτηση όλων των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών στο Νηπιαγωγείο αρχικά σε συγκεκριμένους δήμους (οι οποίοι θα ορισθούν με Υπουργική απόφαση). Σε αυτούς τους δήμους υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις άμεσης εφαρμογής.

Η ΚΕΔΕ όμως ζητάει να μη γίνει εφαρμογή του νόμου

 

Γιατί όμως η ΚΕΔΕ και όσοι συντάσσονται μαζί της ζητούν επίμονα να δοθεί η δυνατότητα της δυνητικής εφαρμογής της διετούς υποχρεωτικότητας  σε όλη τη χώρα;

·         Γιατί η επιλογή δομής είναι το πιο ισχυρό όπλο για την υπονόμευση της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας με στόχο την πλήρη αποδόμησή της. Η ΚΕΔΕ και τα ιδιωτικά συμφέροντα επιδιώκουν να εισαχθεί η υποχρεωτικότητα υπό προϋποθέσεις, με αμφισβητήσεις και ασάφειες. Αυτό αφήνει κενά, ώστε να εισχωρήσουν στο χώρο της υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης! Η συντήρηση ενός μοντέλου υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα για χρονικό διάστημα τριών ετών, υπό την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα φοίτησης των  παιδιών ηλικίας 4-5 ετών στο Νηπιαγωγείο.

·         Γιατί η επιλογή δομής , η οποία είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με την αξία τοποθέτησης (voucher)  δεν υπάρχει στην υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

·         Γιατί , στο πρόσφατο συνέδριο επαναβεβαίωσε  «την απόφαση του προηγούμενου Τακτικού Συνεδρίου για τη μεταφορά «πακέτων» αρμοδιοτήτων στους Δήμους. «Επίσης, διεκδικούμε τη διοικητική και ουσιαστική μεταφορά στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση των ακόλουθων συγκροτημένων κρατικών δομών:

1.       των Κοινωνικών Ιδρυμάτων

2.       Τις δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

3.       των Γραφείων του ΟΑΕΔ

4.       των Δομών Πρόληψης και των Δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων των Κέντρων Υγείας.»

Γι’ αυτό «στο Τακτικό Συνέδριο αποφασίζει η ΚΕΔΕ να ξεκινήσει άμεσα μία ευρεία δημοκρατική διαβούλευση σε όλους τους Δήμους και σε όλες τις ΠΕΔ, που θα κορυφωθεί με ένα αφιερωμένο στη Συνταγματική Αναθεώρηση Ειδικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του 2018.»

Έως τώρα ένα μικρό ποσοστό των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών ήταν στους παιδικούς σταθμούς. Αλλά η φοίτηση αυτών των παιδιών δεν ήταν υποχρεωτική στο Νηπιαγωγείο. Τώρα όμως  με την ψήφιση του νόμου το Νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά 4-6 ετών και αυτό αλλάζει τα δεδομένα.

Απώτερος στόχος της ΚΕΔΕ είναι να χρησιμοποιήσει αυτό το ποσοστό παιδιών που είναι στους παιδικούς σταθμούς για να έχει μια σύνδεση με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αν κανένα παιδί 4-5 ετών δεν είναι σε δομές των δήμων, η ΚΕΔΕ χάνει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στον πόλεμο που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια με σκοπό την υπαγωγή όλης της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (με αρχή το Νηπιαγωγείο) στην τοπική αυτοδιοίκηση![2]

Αποτελεί κομβικό ζήτημα για τη στρατηγική της ΚΕΔΕ η διατήρηση ενός ομιχλώδους τοπίου με ελεύθερη επιλογής δομής για τρία χρόνια και υπό καθεστώς υποχρεωτικότητας του Νηπιαγωγείου. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την ΚΕΔΕ να βγει πάλι στο προσκήνιο και να εισχωρήσει στην υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Για το λόγο αυτό κάνει ότι είναι δυνατόν να υπονομεύσει την άμεση εφαρμογή της υποχρεωτικότητας και ξεχνά την υπ` αριθμ. Απόφαση του ΣΤΕ 2592/1999 στην οποία αναφέρεται ότι «…ο συνταγματικός νομοθέτης αναθέτει την αποστολή της παιδείας ευθέως στο Κράτος και αποκλείει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σχετικών με αυτήν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οποιουδήποτε βαθμού…».

 

 

ΤΑ « ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ» ΤΗΣ ΚΕΔΕ

 

Για άλλη μια φορά χρησιμοποιούνται σαθρά επιχειρήματα κατά της άμεσης εφαρμογής της υποχρεωτικής ένταξης των νηπίων β’ ηλικίας αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο:

 

Α. Το δήθεν πρόβλημα με την «ισονομία»

Ο  ν. 1566/85 και ο ν. 4521/2018 ορίζουν ότι «η φοίτηση στα νηπιαγωγεία γίνεται υποχρεωτική σταδιακά και κατά περιοχές της χώρας».

Όσες προσφυγές έγιναν στο ΣΤΕ κατά της υποχρεωτικότητας έχουν απορριφθεί.

To ΣΤΕ αναφέρει ότι παρέχεται η ευχέρεια στο νομοθέτη «...ύστερα από εκτίμηση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών της εκπαιδευτικής πολιτικής, να επεκτείνει τη διάρκεια της υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθορίζοντας και τους όρους παροχής της εκπαίδευσης αυτής».

Οι όροι παροχής περιλαμβάνουν ένα μεταβατικό στάδιο ως τη γενίκευση. Αυτό δε σημαίνει ότι στα 2/3 των δήμων της χώρας, όπου θα υπάρχει άμεση εφαρμογή θα πρέπει να έχουμε μία κατ’ επίφαση υποχρεωτικότητα  και επιλογή δομής όπως ζητάει η ΚΕΔΕ!

Έχουμε άμεση εφαρμογή στα 2/3 των δήμων και σχεδιάζεται και υλοποιείται η ένταξη εντός τριετίας το ανώτερο και του υπόλοιπου 1/3 των δήμων.

Δεν τίθεται κανένα ζήτημα ισονομίας κατά τη διαδικασία γενίκευσης ενός προγράμματος ή ενός θεσμού. Αντίστοιχα, ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου καθιερώθηκε με το                    ν. 2525/97. Από την έναρξη εφαρμογής και λειτουργίας του θεσμού το σχολικό έτος 1997–1998 υπήρξε σταδιακή αύξηση του αριθμού των τμημάτων των ολοήμερων Νηπιαγωγείων, χωρίς ποτέ να τεθεί θέμα ισονομίας .

Υπήρξε ζήτημα ισονομίας, όταν το 2006 με την καθιέρωση της μονοετούς υποχρεωτικής φοίτησης στο Νηπιαγωγείο (ν 3518/2006)  φοιτούσαν υποχρεωτικά  όλα  τα νήπια α΄ ηλικίας, και όχι όλα τα νήπια β ηλικίας , ενώ ο νόμος όριζε ότι η φοίτηση είναι διετής;

Η άμεση εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης  αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Έτσι, όσο το δυνατόν νωρίτερα εφαρμόζεται και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του μαθητικού πληθυσμού, τόσα περισσότερα είναι τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά.

 

Β. Θέματα διαδικασίας

Το ζήτημα των μετεγγραφών, οι βεβαιώσεις φοίτησης – παρακολούθησης και άλλα διαδικαστικά θέματα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόβλημα για την άμεση εφαρμογή της υποχρεωτικής διετούς φοίτησης από το σχολικό έτος 2018-19 στα Νηπιαγωγεία των 2/3 των δήμων της χώρας. Τα ίδια ζητήματα υπήρχαν και το 2006 και όλα επιλύθηκαν με διευκρινιστικές εγκυκλίους.

 

Προφανώς η ΚΕΔΕ και όσοι συντάσσονται μαζί της, χρησιμοποιεί το ισχυρό της όπλο το ζήτημα της δυνητικής εφαρμογής της υποχρεωτικότητας για να είναι ρυθμιστής της εκπαιδευτικής πολιτικής για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και βέβαια ο τελικός στόχος της είναι η υπαγωγή όλης της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (με αρχή το Νηπιαγωγείο) στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Η εκπαιδευτική κοινότητα δε θα αφήσει κανέναν να εμποδίσει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

 

Τα νήπια α’ κα β΄ ηλικίας εγγράφονται αποκλειστικά στα Νηπιαγωγεία των 2/3 των δήμων της χώρας για το σχολικό έτος 2018-19 και στις περιοχές αυτές δεν θα δοθούν κουπόνια τοποθέτησης voucher σε  κανένα παιδί ηλικίας 4-5 ετών.

 [1] Δηλώσεις της ΚΕΔΕ, 28/2/2018: «Ζητάμε την απόσυρση της διάταξης.... Αν δεν γίνεται δεκτό το αίτημα μας να αποσυρθεί αυτή η απόφαση ζητάμε να δοθεί η δυνατότητα της δυνητικής εφαρμογής της, δηλαδή να μπορούν να επιλέγουν οι γονείς σε ποια δομή θα φοιτήσουν τα παιδιά τους.

 

[2] «Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο λόγω έλλειψης κτηριακών υποδομών, αλλά και διότι αποτελεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η διοικητική μεταφορά των λειτουργούντων νηπιαγωγείων στους δήμους και να θεσμοθετηθεί η συγκρότηση των νέων νηπιαγωγείων από τους Δήμους (ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ: αποφάσεις του τακτικού της συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2017).

http://cyberbytes.gr/aftodioikisi.net/index.php/web-tv/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1-video/116-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CE%B1/6652-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%BD%CE%B1,-30-%CE%BD%CE%BF%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85%E2%80%932-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-2017

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

αναρτήθηκε στις 1 Μαρ 2018, 12:45 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   [ ενημερώθηκε 2 Μαρ 2018, 12:44 μ.μ. ]

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

Αθήνα 28/2/2018

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

 ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ  ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

 

 Ψηφίστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2018  το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

 Με το άρθρο 33 και με την προσθήκη της υπ. αριθμόν 1498 /162 τροπολογίας ορίζεται ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών γίνεται σταδιακά υποχρεωτική από το σχολικό έτος 2018-19. Στην  τροπολογία αναφέρεται επίσης ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών στα νηπιαγωγεία θα γίνει υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας. Το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία : ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες ψήφισαν «ΝΑΙ», Νέα Δημοκρατία, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ», ενώ η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι  ψήφισαν «ΟΧΙ».

Παράλληλα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου  το τμήμα   Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας , εντάσσεται  αυτόνομο  στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ονομάζεται Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία. Στη δε αιτιολογική έκθεση  ορίζεται ότι το τμήμα  αφορά την αγωγή και φροντίδα παιδιών ηλικίας  0-4 ετών. Το παραπάνω άρθρο υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και καταψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, τη Χρυσή Αυγή, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.), το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Συνάδελφοι,

Η εξέλιξη αυτή

 • αποτελεί δικαίωση για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών . Ο αποκλεισμός της ηλικιακής ομάδας των προνηπίων από την εκπαίδευση είναι έγκλημα εναντίον αυτών των παιδιών και ντροπή για ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η  κοινωνική αδικία είναι απίστευτη, αφού υπάρχουν προνήπια που έχουν την τύχη να φοιτήσουν σε Νηπιαγωγείο και προνήπια τα οποία δεν φοιτούν. Η κατάληψη των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς  από παιδιά 4-5 ετών που είναι εκτός εκπαιδευτικού συστήματος και ο αποκλεισμός μικρότερων παιδιών 0-4 ετών από δομές αγωγής και φύλαξης αποτελεί  ένα  σύνθετο πρόβλημα γιατί  δημιουργεί  ένα φαύλο κύκλο αποκλεισμών παιδιών, ιδιωτικοποιήσεων κομματιών της εκπαίδευσης και φθηνών και ελαστικών σχέσεων εργασίας.
 • αποτελεί δικαίωση για τους/τις  Νηπιαγωγούς και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα που για πολλές δεκαετίες είχαν ως αίτημα τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική  αγωγή και εκπαίδευση και έδωσαν τον αγώνα  με  τις εκατοντάδες ημέρες απεργίας, τις κινητοποιήσεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας , τα συνεχή υπομνήματα , τις πιέσεις προς τους συλλόγους και τη ΔΟΕ, τις συναντήσεις με τους πανεπιστημιακούς και τους γονείς κ.ά.

 

ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ

Η πολιτική απόφαση για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο  τιμά αυτούς που την πήραν και ευτελίζει στα μάτια των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας , όσους σε κοινοβουλευτικό ή συνδικαλιστικό επίπεδο συντάχτηκαν με την ΚΕΔΕ και τα ιδιωτικά συμφέροντα που ζητούσαν απόσυρση ή καταψήφιση   της διάταξης! Αυτή η πολιτική  απόφαση - της στήριξης και ενίσχυσης  της δημόσιας παιδείας στον καιρό των μνημονίων- είναι  σημαντική, γιατί  κερδήθηκε η πρώτη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, την αποκέντρωση και το ξεκαθάρισμα του  θολού τοπίου που εξέθρεψε  «την «παιδαγωγική βιομηχανία» που εισπράττει από τις χειμαζόμενες ελληνικές οικογένειες εκατομμύρια ευρώ». 

Για να γίνει καθολική η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής  και εκπαίδευσης όμως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα  η διαδικασία υλοποίησής  της  (ίδρυση νηπιαγωγείων, υλικοτεχνικές υποδομές , μόνιμοι διορισμοί κ.ά.)

Επισυνάπτουμε την τροπολογία όπως ακριβώς ψηφίστηκε :

 γ) Η παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η φοίτηση όσων νηπίων την 31η Δεκεµβρίου του έτους εγγραφής συµπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών, είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα. Για τα νήπια που συµπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών, σύµφωνα µε την παράγραφο 3 γίνεται υποχρεωτική σταδιακά, από το σχολικό έτος 2018-2019 και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήµους, οι οποίοι ορίζονται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων και Οικονοµικών, εφαρµοζοµένου σε κάθε περίπτωση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1566/1985. Η κοινή υπουργική απόφαση του προηγούµενου εδαφίου εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, η οποία διατυπώνεται µετά από γνώµη τριµερούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται µε απόφαση των ιδίων. Η εν λόγω Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθµιας Εκ- παίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δηµάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης ως µέλη.» δ) Η παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 1566/1986

 ΚΑΛΟΥΜΕ

 •  ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΜΕΣΗ  ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
 • ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ από κοινού με τους συλλόγους εκπαιδευτικών  να  πλαισιώσουν τον αγώνα για να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή / εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα.
 • ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  όλης της χώρας , (οι οποίοι θα συμμετέχουν  μέσω των προέδρων τους , στη διαδικασία εφαρμογής ,όπως ορίζει η σχετική τροπολογία ) να   κινητοποιηθούν, έτσι ώστε να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση άμεσα και πριν τη λήξη της τριετίας και  να απαιτήσουν από τους Δημάρχους να μεριμνήσουν άμεσα για τις   υλικοτεχνικές υποδομές. Επισημαίνουμε ότι σε 204 Δήμους της χώρας εφαρμόζεται ΑΜΕΣΑ και  αν γίνει προσεκτικός σχεδιασμός τα μικροπροβλήματα θα επιλυθούν και θα   μπορεί να εφαρμοστεί και σε  40 Δήμους επιπλέον.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΕ

να ενημερώσει  όλους τους συλλόγους εκπαιδευτικών της χώρας για τις διαδικασίες άμεσης εφαρμογής της  και να λάβει όλα τα μέτρα  για την απρόσκοπτη εφαρμογή της  δίχρονης (όπου διαπιστώνεται η μη εφαρμογή του νόμου.)

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

4-6 ΕΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2018

ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

 


 

ΤΑ ΣΑΘΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

αναρτήθηκε στις 22 Φεβ 2018, 9:25 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   [ ενημερώθηκε 24 Φεβ 2018, 7:49 π.μ. ]

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

22/2/2018

 

ΤΑ ΣΑΘΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

 

Η ΚΕΔΕ, όπως αναφέρει η ΔΟΕ, παραπληροφορεί, επιχειρεί να τρομοκρατήσει και απειλεί ευθέως τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων, κάνοντας λόγο για κλείσιμο δομών και απολύσεις εργαζομένων.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε τα ακριβή στοιχεία από το σύστημα καταγραφής Myschool για να μη συνεχίσει η ΚΕΔΕ να αναφέρει ότι στα Νηπιαγωγεία φοιτούν 80000 παιδιά. Το σχολικό έτος 2017-18 φοιτούν στα Νηπιαγωγεία της επικράτειας 139.798 παιδιά (νήπια και προνήπια).

Η ΚΕΔΕ επίσης αναφέρει ότι δεν πρέπει να γίνει ένταξη όλων των προνηπίων στο Νηπιαγωγείο γιατί:

 1. Θα υπάρξει συρρίκνωση των δομών των Παιδικών Σταθμών και απώλεια θέσεων.

Ο ισχυρισμός της ΚΕΔΕ ότι αν γίνει η ένταξη των όλων των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών στο Νηπιαγωγείο θα συρρικνωθούν και θα αποδομηθούν 1.600 Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργαζομένων είναι ψευδής και ανυπόστατος.

Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί απορροφούν ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό παιδιών ηλικίας 4-5 ετών (προνηπίων). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2013 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 91.678 παιδιά. Από αυτά τα παιδιά (ηλικίας 4-5 ετών) το 2017-18:

- Η πλειοψηφία τους (52.164 παιδιά 4-5 ετών) φοιτά στα Νηπιαγωγεία της Επικράτειας

-Ένα μικρό ποσοστό είναι σε Παιδικούς Σταθμούς, είτε σε Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, είτε σε Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ (τα μοναδικά έγκυρα στοιχεία που υπάρχουν για τους Παιδικούς Σταθμούς), τα παιδιά 4-5 ετών που έκαναν χρήση voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς το 2017-18 είναι 9.370 και στους Ιδιωτικούς 8.205

-Ένα ποσοστό (το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια) μετανάστευσαν στο εξωτερικό

-Ένα ποσοστό (το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια) παρέμειναν στο σπίτι τους υπό την επιτήρηση συγγενών ή αμοιβόμενων προς τούτο προσώπων (με αρκετά συζητήσιμη προσφορά προς τα παιδιά)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, το 2017-18 έμειναν εκτός δημοτικών δομών 19.698 παιδιά 0-5 ετών. Η υποχρεωτική ένταξη των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών στο  Νηπιαγωγείο, θα πρόσφερε 9.370 θέσεις παιδιών σε Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για το 2017-18.

Από τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη ζήτηση, γιατί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης δομών. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποδόμησης και συρρίκνωσης των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών από την υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στο Νηπιαγωγείο. Αντιθέτως, υπάρχει ανάγκη ίδρυσης και νέων Παιδικών Σταθμών, την οποία επισημαίνει και η ΚΕΔΕ (5/1/2018): «Εθνική ανάγκη για την ΚΕΔΕ, η δημιουργία νέων Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών σε όλη τη χώρα».

Παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ιδρύσεως νέων τμημάτων[1] και δομών η ΚΕΔΕ συνεχίζει να τρομοκρατεί τους εργαζομένους ότι θα υπάρχουν απώλειες θέσεων.

     2.   Δε θα εξυπηρετούνται οι γονείς από το ωράριο εργασίας του Νηπιαγωγείου.

Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι τα προνήπια δεν θα πρέπει να ενταχθούν στο Νηπιαγωγείο «γιατί είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν για 3 (από τους 12) μήνες το χρόνο και η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς...».

Είναι ένα επιχείρημα της ΚΕΔΕ με το οποίο αποδεικνύεται ότι η παιδαγωγική διαδικασία δεν αποτελεί το βασικό ενδιαφέρον της.

Η εκπαίδευση όμως, έχει ως κεντρικό πόλο το παιδί και σχεδιάζεται με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες του και όχι τις ανάγκες των εργοδοτών των γονέων τους. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να είναι συνεχής για 12 μήνες το χρόνο. Σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου προβλέπεται περίοδος διακοπών η οποία καθορίζεται από διάφορους παράγοντες (κλίμα, πολιτισμικά στοιχεία κ.ά.). Το Νηπιαγωγείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικού συστήματος και σύμφωνα με το ΠΔ79/2017 (Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) το ωράριο λειτουργίας του είναι, είτε 8:15 – 13: 00, είτε 7:45 -16:00 για το Ολοήμερο πρόγραμμα (στο οποίο το σχολικό έτος 2016-2017 φοίτησαν 46.655 παιδιά).

Επισημαίνουμε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν δομές οι οποίες δύνανται να παρέχουν φύλαξη και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά κατά την περίοδο των διακοπών. Στην Ελλάδα υπάρχουν οι Δομές- κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ΚΔΑΠ, παιδικές κατασκηνώσεις Δήμων κ.ά.

Ως μέρος του εκπαιδευτικού κινήματος διεκδικούμε την πρόσβαση όλων των παιδιών που οι γονείς τους επιθυμούν, σε δωρεάν δομές απασχόλησης κατά τη διάρκεια των διακοπών των σχολείων, αλλά και γονικές άδειες ανατροφής των παιδιών μεγάλης διάρκειας και μειωμένα ωράρια εργασίας των γονέων. Ως εκπαιδευτικοί θεωρούμε ότι η πολιτεία οφείλει να δώσει στο γονέα τη δυνατότητα να είναι με το παιδί του όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και όχι να αυξάνει το χρόνο λειτουργίας των δομών.

Το ωράριο λειτουργίας  των Παιδικών Σταθμών δεν έχει σημαντική απόκλιση από το ωράριο λειτουργίας του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και του Ολοήμερου Δημοτικού (ώρα λήξης 16:00 ). Σκόπιμα στις μέχρι τώρα ανακοινώσεις διαπιστώνουμε ότι αποκρύπτεται το πραγματικό ωράριο του Νηπιαγωγείου, ενώ δεν αναφέρεται ότι αρκετοί παιδικοί σταθμοί που ανήκουν στους Οργανισμούς των Δήμων τελειώνουν στις 14:00 ή στις 15:00.

 1. Θα υπάρξει υποβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου, των Βρεφονηπιοκόμων που εργάζονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Το επιχείρημα αυτό είναι ανυπόστατο, αφού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ιδρύεται το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που θα εκπαιδεύει Βρεφονηπιοκόμους σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Ορίζονται οι Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και δημιουργούνται συνολικά πέντε Σχολές και είκοσι έξι Τμήματα, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, το οποίο αφορά την αγωγή και φροντίδα παιδιών έως την ηλικία των τεσσάρων ετών.

 

Στην Αθήνα από το 2018 θα υπάρχουν:

 

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Κλάδος

ΠΕ87.09 Βρεφονηπιοκόμων

ΠΕ60 Νηπιαγωγών

Ηλικιακό φάσμα παιδιών

0-4 ετών

4-6 ετών

Δομή

Παιδικοί σταθμοί

Νηπιαγωγείο

 

Συνεπώς, γίνεται αναβάθμιση του ΑΤΕΙ σε πανεπιστημιακό τμήμα και παράλληλα γίνεται οριοθέτηση - αποσαφήνιση του πλαισίου σε επίπεδο σπουδών, θεσμών, επαγγελματικών δικαιωμάτων, δομών και εργασιακών χώρων.

 

Το χρονικό της διαδικασίας για την ίδρυση τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία

Το τμήμα Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙ Αθήνας δεν πληρούσε όλα τα κριτήρια που είχε θέσει το Υπουργείο Παιδείας για την αυτονομία των τμημάτων στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο για τα ΑΕΙ, ένα τμήμα είναι αυτοδύναμο εφόσον: α) υπηρετούν σε αυτό τουλάχιστον οκτώ (8) καθηγητές και υπηρετούντες λέκτορες, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο (2) καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο, αφού έχει ένα (1) μόνιμο καθηγητή, μία (1) αναπληρώτρια καθηγήτρια, μία (1) επίκουρη καθηγήτρια η οποία διορίστηκε πρόσφατα, το Νοέμβριο και δύο (2) καθηγητές εφαρμογών. Έγινε όμως αυτόνομο, παρόλο που η ενέργεια αυτή έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος.

Ως εκπαιδευτικοί, θα ήταν αδιανόητο να μη συμφωνήσουμε με την αναβάθμιση των σπουδών όλων των κλάδων. Η αναβάθμιση των σπουδών των Βρεφονηπιοκόμων και η μετατροπή του τμήματος σε Πανεπιστημιακό (και όχι σε πρόγραμμα διετούς κύκλου σπουδών, ή να παραμείνει ΑΤΕΙ όπως είχε προταθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και προς όφελος όλων των παιδιών, κυρίως αυτών που προέρχονται από τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε στη Βουλή στις 15/2/2018, ότι είναι πολιτική απόφαση η αυτονομία του Τμήματος. Για το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία το ΥΠΠΕΘ στην ανακοίνωσή του στις 19/2/2018 αναφέρει:

«Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ιδρύεται το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που θα εκπαιδεύει βρεφονηπιοκόμους σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αναβαθμίζονται οι σπουδές των λειτουργών που προσφέρουν αγωγή και φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία και εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς, αναγνωρίζοντας το εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτελούν. Τα αντίστοιχα Τμήματα στα ΤΕΙ παραδοσιακά ανήκαν στις Σχολές Υγείας. Με τη νομοθετική ρύθμιση εντάσσονται στις Σχολές Κοινωνικών Επιστημών και ανοίγονται πλέον καινούργιες ακαδημαϊκές δυνατότητες έρευνας και διεπιστημονικότητας στις σπουδές τους».

 

 

Οι αντιδράσεις και τι κρύβεται πίσω από αυτές

Στις ανακοινώσεις των Συλλόγων Βρεφονηπιοκόμων αναφέρεται ότι η ένταξη του Τμήματος  στο Πανεπιστήμιο είναι υποβάθμιση. Συγκεκριμένα:

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΒΕ (Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας) αναφέρει ότι «Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αναβάθμιση το γεγονός ότι το τμήμα θα γίνει Πανεπιστημιακό και θα ανήκει στη σχολή διοικητικών ,οικονομικών και κοινωνικών σπουδών από τη στιγμή που αλλάζει η ονομασία του….».[2]

Ποιό είναι αυτό το προφανές που ορίζει ότι η μετατροπή ενός ΑΤΕΙ σε Πανεπιστημιακό τμήμα δεν αποτελεί αναβάθμιση;

 

Επίσης, ο ΠΑΣΥΒΝ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η λέξη φροντίδα απαξιώνει και υποβαθμίζει τους επαγγελματίες παιδαγωγούς και δηλώνει: «Δεν θα αποδεχθούμε τη λέξη φροντίδα στον τίτλο σπουδών μας».

Είναι γνωστές σε όλους μας οι κινήσεις που έχουν γίνει έως τώρα, επί σειρά ετών για την υλοποίηση της πρότασης του ΠΑΣΥΒΝ (αρ πρωτ. 9/24-01-2011) και του ΤΕΙ Αθήνας, όπου αναφέρεται:

«Ότι αφορά το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας, σας ενημερώνουμε, ότι έχει αποστείλει πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία εισηγείται καθιέρωση Ενιαίας Πανεπιστημιακής Σχολής για Παιδαγωγούς Προσχολικής Ηλικίας, Νηπιαγωγούς και Δασκάλους 0-12 χρόνων, με κοινές σπουδές για τα δύο πρώτα χρόνια και επιλογή κατεύθυνσης για τα δύο επόμενα. Η πρόταση αυτή συγκλίνει σε πάρα πολλά σημεία με την πρόταση του Συνδέσμου μας διότι εγγυάται ισοτιμία πτυχίων και δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης. Ο Σύνδεσμός μας υπερασπιζόμενος τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχιούχων, όπως αυτά απορρέουν από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα προτείνει, στην περίπτωση υιοθέτησης αυτής της πρότασης, εξομοίωση των πτυχίων των αποφοίτων και δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης. Με την πρόταση αυτή του Συνδέσμου συμφωνεί και το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας»[3].

Προφανώς ο ΠΑΣΥΒΝ είναι αντίθετος με την οριοθέτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Βρεφονηπιοκόμων, αφού πάγια θέση του «αποτελεί η θεσμοθέτηση ενιαίου εθνικού πλαισίου προσχολικής αγωγής εκπαίδευσης και φροντίδας»[4].

Επισημαίνουμε ότι σε αυτή την πάγια θέση του ΠΑΣΥΒΝ υπάρχει η λέξη φροντίδα, αλλά τώρα θεωρούν ότι υποβιβάζει τον κλάδο τους.

Εσκεμμένα διεκδικούν να εξαφανιστεί οτιδήποτε αφορά το βρέφος και την πρωταρχική του ανάγκη, τη φροντίδα (care), η οποία αποτελεί βασικό ζήτημα επιβίωσής του. Η έννοια της φροντίδας-μέριμνας (care) είναι βασικό στοιχείο για τα παιδιά βρεφικής ηλικίας και υπάρχει σε όλον τον κόσμο και τη διεθνή βιβλιογραφία.

 

 

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ;

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣΥΒΝ

Η ενοποίηση σπουδών, θεσμών και κλάδων που αφορούν στην ηλικιακή ομάδα 0-12 ετών, με στόχο την κινητικότητα των εκπαιδευτικών όπως ορίζει και ο ΟΟΣΑ.

Η στενή συνεργασία του ΠΑΣΥΒΝ με τον ΟΟΣΑ συνεχίζεται και αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι σε λίγες ημέρες, στις αρχές Μαρτίου, στο συνέδριο που διοργανώνει ο ΠΑΣΥΒΝ στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιάσει εισήγηση μέλος του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση για το Συνέδριο αναφέρεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΥΒΝ με ιδιαίτερη χαρά υποδέχεται την Victoria Liberatore, μέλος της Επιτροπής Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ. Η κυρία Victoria Liberatore θα παρουσιάσει εισήγηση με θέμα: «Αναπτύσοντας υψηλής ποιότητας Προσχολική Εκπαίδευση & Φροντίδα: Ο ρόλος της τακτικής και των εργαζομένων»

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΔΕ

Ο στόχος είναι τα voucher.

Παραθέτουμε σχετική δήλωση εκπροσώπου της ΚΕΔΕ.

«Στο κείμενο της ΚΕΔΕ το οποίο παρουσίασε ο κ. Δανιηλίδης διατυπώνεται η διαφωνία για τη ρητή πρόβλεψη οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί να κλείνουν αναγκαστικά την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς και ένα μήνα το καλοκαίρι. «Η ρύθμιση αυτή, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διακοπή λειτουργίας των σταθμών από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την 5η Ιανουαρίου και το μήνα Αύγουστο, αλλά και η έναρξη του ωραρίου από τις 7 το πρωί, είναι αφενός περιοριστική και παραβιάζει ευθέως τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, καθιστώντας τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς λιγότερο ελκυστικούς για τους εργαζόμενους γονείς. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την εφαρμογή του συστήματος των voucher, δεδομένου του ανταγωνισμού, όταν ένας γονέας έχει να επιλέξει μεταξύ ενός ιδιωτικού και ενός δημοτικού σταθμού, με διευρυμένο ωράριο, που λειτουργεί περισσότερες ημέρες, που είναι ανοικτά κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς, του Πάσχα και όλο το καλοκαίρι, είναι σίγουρο πως θα επιλέξει τον ιδιωτικό» σημειώνει ο κ. Δανιηλίδης.Η ΚΕΔΕ αντιπροτείνει «με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μπορεί να λειτουργεί ο σταθμός από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την 5η Ιανουαρίου, πλην των επίσημων αργιών και κατά το μήνα Αύγουστο και να τροποποιείται το ωράριο λειτουργίας του χωρίς περιορισμό, είτε νωρίτερα, είτε να παρατείνεται, είτε και τα δύο».[5]

Ομως ο τελικός στόχος της ΚΕΔΕ είναι η υπαγωγή όλης της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (με αρχή το Νηπιαγωγείο) στην τοπική αυτοδιοίκηση:

«Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο λόγω έλλειψης κτηριακών υποδομών, αλλά και διότι αποτελεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η διοικητική μεταφορά των λειτουργούντων νηπιαγωγείων στους δήμους και να θεσμοθετηθεί η συγκρότηση των νέων νηπιαγωγείων από τους Δήμους( ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ   αποφάσεις του τακτικού της συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2017).

Ο ΠΑΣΥΒΝ συντάσσεται μαζί τους. Έχει ξεχάσει άραγε τη θέση του Προέδρου της ΚΕΔΕ όταν έκαναν το δίκαιο αγώνα για την επαναφορά του εξαώρου εργασίας των Βρεφονηπιοκόμων; Ο ΠΑΣΥΒΝ θεωρεί ότι το ωράριο και η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών είναι ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα για τη μη ένταξη των προνηπίων στο Νηπιαγωγείο[6]. Αναμένουμε τη θέση τους ως παιδαγωγών σχετικά με την πρόταση της ΚΕΔΕ να γίνει «πιο ελκυστικό» και να λειτουργούν οι Παιδικοί Σταθμοί  σε εικοσιτετράωρη βάση.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, συντάσσεται μαζί τους. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ως αίτημα την ελεύθερη επιλογή δομών για τους γονείς –μια διαδικασία που όπως όλοι γνωρίζουμε όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς στηρίζεται στα voucher.

Η ΠΟΣΙΠΣ συντάσσεται μαζί τους και έχει πραγματικό ενδιαφέρον για τα voucher αφού αναφέρει ότι «η υποχρεωτικότητα καταργεί αυτόματα το voucher για τα παιδιά 4-5 ετών μέσω του ΕΣΠΑ». Άλλωστε στην τελευταία συνάντηση της ΠΟΣΙΠΣ επανέλαβαν «την υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει τα voucher»!

 

ΠΟΙΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

«Η αδυναμία της Πολιτείας μέχρι σήμερα να προσφέρει δημόσια δωρεάν και ποιοτική προσχολική αγωγή σε όλα τα παιδιά, έχει εκθρέψει μια «παιδαγωγική βιομηχανία» που εισπράττει από τις χειμαζόμενες ελληνικές οικογένειες εκατομμύρια ευρώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα δίδακτρα στους παιδικούς σταθμούς για την προνηπιακή τάξη είναι ίσα, ή και ξεπερνούν τα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία και μάλιστα την ώρα που το προσωπικό (συνήθως απόφοιτοι ΙΕΚ, ή ΤΕΙ) αμείβονται με ψίχουλα. Οι επιχειρηματίες του χώρου βλέπουν με ιδιαίτερη δυσαρέσκεια την πρόθεση της πολιτείας να θεσπίσει υποχρεωτική δημόσια προσχολική αγωγή. Πλέον, χάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας. Δείχνουν ότι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν  στη νέα πραγματικότητα, εμμένοντας σε πρακτικές του παρελθόντος και ποντάροντας, όχι στην ποιότητα, αλλά στο φτηνό εργατικό δυναμικό και με έμφαση στη φύλαξη κι όχι στην αγωγή.»[7].

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).[1] Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και λοιπές διατάξεις» (που ψηφίστηκε στις 16/2/2018) προβλέπεται η υλοποίηση προγράμματος χρηματοδότησης για την ίδρυση έως δύο νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής ή βρεφονηπιακής φροντίδας σε κάθε Δήμο, με έναρξη εφαρμογής του εντός του έτους 2018. Θα ανοίξουν περίπου 2.562 νέες θέσεις εργασίας, επτά άτομα ανά μονάδα, οι οποίες θα επιχορηγηθούν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωής».

 

[2] https://drive.google.com/file/d/13a9RC502zEZTELM3QRwcIC74_N0esTtK/view και περιστέλλεται το γνωστικό αντικείμενο του

[3] http://www.pasyvn.gr/el/enimerwsi-nea-anakoinoseis/601-marathonios-epafwn-tou-ds-tou-pasyvn.html

[5] http://www.voria.gr/article/kindini-gia-500-louketa-se-dimotikous-pedikous-stathmous

 

[7]http://www.oiele.gr/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84/

Επιστολή για τους γονείς

αναρτήθηκε στις 22 Φεβ 2018, 2:18 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

23/2/2018

 

Επιστολή για τους γονείς

 

«Εκπαιδευτικοί και γονείς στην πρώτη γραμμή για την   σωτηρία του δημόσιου σχολείου»

 

Αγαπητοί γονείς,

Τις τελευταίες μέρες ζούμε το θέατρο του παραλόγου με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου  για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη για την υποχρεωτικότητα ενός επιπλέον έτους στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Επειδή η παραπληροφόρηση από φορείς παντελώς άσχετους με την εκπαίδευση καλά κρατεί, ενημερωθείτε για το τι κρύβεται πίσω από την σφοδρή αντίδραση των ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) – ΠΟΣΙΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών) - ΠΟΕ-ΟΤΑ  (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) – ΣΒΕ (Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας) – ΠΑΣΥΒΝ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών).

 

Αυτήν την στιγμή ολόκληρη η πρωτοβάθμια εκπαίδευση παλεύει για τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης στην χώρα μας. Δήμαρχοι, και οικονομικά συμφέροντα θέλουν το δημόσιο σχολείο στα χέρια τους. Εδώ και καιρό με ανακοινώσεις και αποφάσεις συνεδρίων επιμένουν πως θα πρέπει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση να περάσει στους δήμους. Γιατί; Γιατί γι' αυτούς η εκπαίδευση είναι εμπόρευμα. Φαντάζονται το σχολείο να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αφήνοντας κέρδη στα ταμεία τους. Οι πελάτες είναι οι γονείς, που για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στα σχολεία, θα πρέπει να βάλλουν το χέρι στην τσέπη. Ότι γίνεται τώρα με τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

 

Χρησιμοποιούν τον κλάδο των βρεφονηπιοκόμων απειλώντας τους πως αν εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο νηπιαγωγείο, θα κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί και θα χάσουν την δουλειά τους.

 

Αυτό δεν είναι αλήθεια!

 

Χιλιάδες παιδιά κάτω των τεσσάρων χρονών μένουν έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς γιατί δεν υπάρχουν θέσεις. Με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης θα απελευθερωθούν θέσεις για παιδιά έως τα 4 που οι γονείς τους αναγκάζονται να τα στείλουν σε ιδιωτικούς.

 

Λασπολογούν κατηγορώντας το δημόσιο νηπιαγωγείο και την δουλειά των νηπιαγωγών ως επικίνδυνη για το μορφωτικό μέλλον των παιδιών. Θα μιλήσουμε απλά χωρίς να αναφερθούμε εδώ στα επιστημονικά δεδομένα και στον τρόπο που λειτουργεί το δημόσιο νηπιαγωγείο, δεν θ' αναφερθούμε στα αναλυτικά προγράμματα ούτε στις υψηλού επιπέδου σπουδές των νηπιαγωγών, τις συνεχείς επιμορφώσεις και την μεγάλη εργασιακή τους εμπειρία. Θα αναφερθούμε μόνο στην δική σας εμπειρία από την επαφή σας με το δημόσιο νηπιαγωγείο.

 

Εσείς είδατε και βλέπετε τον τρόπο που δουλεύουμε, την εξέλιξη των παιδιών σας και πώς αυτό το σχολείο δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό και την καρδιά τους. Εμείς από την πλευρά μας παρατηρούμε πώς ένα παιδί που έρχεται στα  4 χρόνια του στο νηπιαγωγείο,  προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα και ομαλά σε σχέση με εκείνο που έρχεται στα 5 και πρέπει να καλύψει  τη διαφορά με τα παιδιά που  φοιτούν για δυο χρόνια. 

 

Αυτό συμβαίνει διότι:

·                      Επωφελείται νωρίτερα από την εμπλοκή του σε κοινωνικοποιητικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο χώρο του νηπιαγωγείου.

·                     Καλλιεργείται στον κατάλληλο χρόνο και χωρίς καθυστέρηση η αντίληψη και η κατάκτηση αφηρημένων εννοιών

·                     Η συγκρότηση της σκέψης του και η άσκηση της προσοχής του καλλιεργούνται συστηματικά και οργανωμένα για μεγαλύτερο διάστημα και σε μεγαλύτερο βαθμό. 

·                     Στον παιδικό σταθμό δεν έχει την ευκαιρία να συγχρωτίζεται και να αλληλεπιδρά με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας κερδίζοντας νοητικά και συναισθηματικά από αυτήν την επικοινωνία.

·                     Στο Νηπιαγωγείο το παιδί  εμπλέκεται σε εκπαιδευτικές διαδικασίες σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του δημόσιου νηπιαγωγείου (ΑΠΠΣ-ΔΕΠΣ) συνθήκη η οποία λείπει από τη φοίτηση στον Παιδικό σταθμό.

 

Να μην ξεχάσουμε πως η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης,  έχει τεράστια σημασία για την κατάλληλη προετοιμασία και την ομαλή μετάβαση στην Α Δημοτικού. Εξασφαλίζει επίσης την εξομάλυνση των ανισοτήτων και λειτουργεί αντισταθμιστικά για παιδιά που προέρχονται από ευάλωτα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα.

Όσο για το ωράριο, για τους εργαζόμενους γονείς, υπάρχει το ολοήμερο νηπιαγωγείο που σχολάει στις 4.00μ.μ.

 

Ο αγώνας που δίνεται τώρα είναι κρίσιμος και καθοριστικός για την ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Ας στηρίξουμε όλοι το δημόσιο σχολείο για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας.

 

 

EΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ: ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ VOUCHER!

αναρτήθηκε στις 16 Φεβ 2018, 12:28 π.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Πριν ακόμη δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου υπάρχει διάταξη για την υποχρεωτικότητα ενός επιπλέον έτους στο Νηπιαγωγείο, δήμαρχοι, εργοδότες και σωματεία εργαζομένων συντονίζονται σε κοινές δράσεις ενάντια στη υποχρέωση της πολιτείας για παροχή δωρεάν αγωγής και εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά 4-6 ετών στο Νηπιαγωγείο.

ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) – ΠΟΣΙΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών) - ΠΟΕ-ΟΤΑ  (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) – ΣΒΕ (Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας) – ΠΑΣΥΒΝ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος  Βρεφονηπιαγωγών), δηλώνουν ότι  θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην ψηφιστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στο δημόσιο και δωρεάν Νηπιαγωγείο.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ως αίτημα την ελεύθερη επιλογή δομών για τους γονείς –μια διαδικασία που όπως όλοι γνωρίζουμε όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς στηρίζεται στα voucher και η ΠΟΣΙΠΣ έχει πραγματικό ενδιαφέρον για τα voucher αφού αναφέρει ότι «η υποχρεωτικότητα καταργεί αυτόματα το voucher για τα παιδιά 4-5 ετών μέσω του ΕΣΠΑ». Άλλωστε στην τελευταία συνάντηση της ΠΟΣΙΠΣ επανέλαβαν «την υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει τα voucher»!

Όλοι αυτοί που στηρίζουν τα νεοφιλελεύθερα συμφέροντα, που αποτελούν τροχοπέδη για τη διεύρυνση και καθιέρωση της δημόσιας και δωρεάν προσχολικής εκπαίδευσης είναι οι υποστηρικτές του οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν (θεμελιωτή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομίας) ο οποίος ισχυριζόταν ότι «το εκπαιδευτικό κουπόνι είναι ένα μέσο για να επιτευχθεί η μετάβαση από ένα κρατικό σύστημα σε ένα σύστημα της αγοράς».

Μέσα από ανακρίβειες, αναληθή και παραποιημένα στοιχεία επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να πετύχουν το στόχο τους.

Παραθέτουμε τα ακριβή στοιχεία:

1.Σχετικά με την υποχρεωτικότητα και την καθολικότητα

ΠΟΣΙΠΣ «Η υποχρεωτικότητα εμφανίζεται ως προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χώρα μας, ενώ η πραγματική προτροπή είναι για διασφάλιση της Καθολικότητας της Προσχολικής Αγωγής (την οποία ο νομοθέτης καταργεί για  τα Προνήπια)».

ΠΟΕ-ΟΤΑ: « Είμαστε αντίθετοι κατηγορηματικά στην θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής ένταξης παιδιών τεσσάρων ετών στα νηπιαγωγεία»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: Η ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας με το Ν 3518/2006 είναι αυτή που διασφάλισε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καθολική πρόσβαση των νηπίων (5-6 ετών) στην προσχολική εκπαίδευση. Παραθέτουμε τα στοιχεία:

Σχ. Έτος

Αριθμός φοιτούντων παιδιών

2004-2005

141.654

2005-2006

142.982

2006-2007

143.095

2007-2008

149.112

2008-2009

157.637

 

Η πρωτοφανής αύξηση των παιδιών που φοίτησαν στα Νηπιαγωγεία τα σχολικά έτη 2007-2008 (πρώτο έτος εφαρμογής της υποχρεωτικότητας) και 2008-2009 προήλθε από παιδιά τα οποία ή παρέμειναν στο σπίτι τους υπό την επιτήρηση συγγενών ή αμοιβόμενων προς τούτο προσώπων (με αρκετά συζητήσιμη προσφορά προς τα παιδιά), είτε παρέμειναν σε άλλες δομές παρακολουθώντας προγράμματα μη συμβατά για την ηλικία τους[1].

Και ενώ, από τη θέσπισή της (το 2006) η υποχρεωτικότητα αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για τη φοίτηση όλων των παιδιών 5-6 ετών στα Νηπιαγωγεία, ο ΠΑΣΙΠΣ (Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών ο οποίος είναι μέλος της ΠΟΣΙΠΣ) έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ζητούσε, εκτός των άλλων και την κατάργησή της. Το ΣΤΕ όμως απέρριψε την αίτηση. Στην απόφαση με αρ. 1505/2013 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος παρέχεται ευχέρεια στο νομοθέτη κατά τη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής ...να αυξήσει τα έτη της υποχρεωτικής εκπαιδεύσεως στο πλαίσιο δε της ευχέρειάς του αυτής μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια της υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως και κατά το στάδιο της προσχολικής αγωγής με την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοιτήσεως στο νηπιαγωγείο. Συνεπώς όλα τα περί αντιθέτου προβαλλόμενα με την υπό κρίση αίτηση είναι απορριπτέα».

2.Σχετικά με μύθευμα για «σχολειοποίηση» των παιδιών στο Νηπιαγωγείο

ΠΟΣΙΠΣ- ΠΑΣΥΒΝ- ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρονται σε «αντιπαιδαγωγική, βίαιη σχολειοποίηση τετράχρονων παιδιών».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: Σε παλιότερη ανακοίνωσή μας[2] έχουμε τεκμηριώσει με ακρίβεια ότι η σχολειοποίηση είναι ένα επιχείρημα που δεν έχει καμία βάση και καμία σχέση με το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου. Η χρησιμοποίηση αυτού του όρου ειδικά από παιδαγωγούς των παιδικών σταθμών, οι οποίοι δουλεύουν με παιδιά, είναι απαράδεκτη και το γεγονός αυτό τους καθιστά ενίοτε και επικίνδυνους για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για την επιτέλεση του παιδαγωγικού τους έργου. Παραποιείται σκόπιμα ο παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός ρόλος του Νηπιαγωγείου με στόχο τη δημιουργία σύγχυσης και αβάσιμων φόβων στους γονείς και στην κοινωνία. Γίνεται αναφορά σε σχολειοποίηση του Νηπιαγωγείου, και δίνεται η εικόνα ενός αυστηρά δομημένου εκπαιδευτικού προγράμματος με μεθόδους και πρακτικές άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης. Όμως, όποιος γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του Νηπιαγωγείου και το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμά του, γνωρίζει ότι σχολειοποίηση δεν υφίσταται γιατί:

·         Στο Νηπιαγωγείο ο τρόπος μάθησης είναι παιγνιώδης, αυθόρμητος, παιδοκεντρικός και αναπτυξιακά κατάλληλος για τα παιδιά.

 • Στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δεν υπάρχουν διακριτά γνωστικά αντικείμενα. Για αυτό το λόγο, το Νηπιαγωγείο στελεχώνεται μόνο από Νηπιαγωγούς Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και δεν έχει άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών.
 •  Το Νηπιαγωγείο δεν έχει σχολικά εγχειρίδια –βιβλία-τετράδια.
 •  Η διαμόρφωση του χώρου του Νηπιαγωγείου είναι σε μαθησιακά κέντρα –γωνιές δραστηριοτήτων, τα οποία είναι παιδαγωγικά αναγκαία για την ανάπτυξη της αυτενέργειας και αυτονομίας του παιδιού.

·         Το Νηπιαγωγείο έχει μεικτές ομάδες νηπίων ηλικίας 4-6 ετών. Η σύνθεση αυτών των ομάδων είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση και της κοινωνικοσυναισθηματικής και πνευματικής/διανοητικής ανάπτυξης των παιδιών.

3.Σχετικά με τη δυναμικότητα των Νηπιαγωγείων της χώρας

ΠΟΣΙΠΣ : «Οι θέσεις στα Δημόσια Νηπιαγωγεία δεν υπερβαίνουν τις 80.000 (υπολογισμός της ΚΕΔΕ)»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΠΕΘ το σχολικό έτος 2016-2017 φοίτησαν στα Νηπιαγωγεία 138.196 παιδιά. Η δυναμικότητα των Νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου 157.000 θέσεις (επισημαίνουμε ότι 157.637 παιδιά φοίτησαν το 2008-2009). Στην επαρχία και σε πολλά αστικά κέντρα επαρκούν οι θέσεις για τη φοίτηση όλων των νηπίων 4-6 ετών στα Νηπιαγωγεία και θα μείνουν και κενές θέσεις. Για το λόγο αυτό είναι εφικτή η άμεση εφαρμογή του ενός επιπλέον έτους υποχρεωτικής εκπαίδευσης των παιδιών στα 2/3 των δήμων της χώρας.

4.Σχετικά με το κλείσιμο δομών παιδικών σταθμών

ΠΟΣΙΠΣ «Αποκλείονται εκατοντάδες δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και οδηγούνται στο κλείσιμο»

ΚΕΔΕ «Η ένταξη των νηπίων 4 ετών στην Υ.Ε. θα έχει ως συνέπεια ….να κλείσουν 1.600 Δημοτικές δομές. Απαξιώνει, συρρικνώνει και αποδομεί ένα νευραλγικό κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι οι παιδικοί σταθμοί»

ΠΟΕ-ΟΤΑ: « η σχετική εξαγγελία βάζει ταφόπλακα στη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών…»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: Η δυναμικότητα των παιδικών σταθμών των Δήμων πανελλαδικά είναι: 79.229 θέσεις και 9.167 θέσεις για βρέφη. Δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των θέσεων για τα παιδιά 2,5-4 ετών που είναι 130.000 περίπου. Χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών γιατί οι δομές δεν επαρκούν για πλήρη κάλυψη της ζήτησης. Με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι θα αδειάσουν οι θέσεις των παιδιών 4-5 ετών στους παιδικούς σταθμούς, οι παιδικοί σταθμοί όχι μόνο δε θα  συρρικνωθούν  αλλά χρειάζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, να ιδρυθούν και νέοι για να καλύψουν τη ζήτηση.

 

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

Η δίχρονη δημόσια υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση αποτελεί αίτημα αιχμής όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Από το ∆ιάταγµα αρ. 68/1896 «Περί συστάσεως νηπιαγωγείων» και το νόμο 3518/2006 για την ενός έτους υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση μέχρι σήμερα το αίτημα για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι βασικό και αδιαπραγμάτευτο.

Επιστημονικά δεδομένα από ποικίλα πεδία –νευροεπιστήμες, εκπαίδευση, γνωστική και αναπτυξιακή ψυχολογία και οικονομικά– καταδεικνύουν με σαφήνεια τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, γνωστικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την επένδυση στην Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και η σύνδεσή της με την πρωτοβάθμια, μέσω της ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο είναι μια ουσιαστικής σημασίας παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η υποχρεωτική δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και δίνει στους εκπαιδευτικούς τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν με θέματα που σχετίζονται με πρώιμη παρέμβαση και συστηματικές προληπτικές παρεμβάσεις. Στην Ελλάδα η προσβασιμότητα των παιδιών 4-5 ετών στην Προσχολική Εκπαίδευση είναι 67% , ποσοστό το οποίο είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με την Ευρώπη όπου το ποσοστό προσβασιμότητας είναι 95%.(Eurydice 2014).

Είναι δικαίωμα όλων των παιδιών η δίχρονη δημόσια υποχρεωτική ποιοτική Προσχολική Αγωγή  και Εκπαίδευση και για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να υπάρξει η καθολική εφαρμογή  της σε όλη την επικράτεια άμεσα. Η εξασφάλιση κονδυλίων για μόνιμους διορισμούς Νηπιαγωγών, κτιριακές υποδομές κ.ά. αποτελούν  αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη εφαρμογή της.

Διεκδικούμε

Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).[1] Περί Παιδείας Διάλογος. Ρέθυμνο: Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οικονομίδης, Β. Δ. (Επιμ.) (2011)

Όλη η αλήθεια για το τμήμα Προσχολικής Αγωγής στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

αναρτήθηκε στις 21 Ιαν 2018, 3:20 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   [ ενημερώθηκε 21 Ιαν 2018, 3:22 μ.μ. ]

 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

19/1/2018

 

Όλη η αλήθεια για το τμήμα Προσχολικής Αγωγής στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

                                                                                                 

Ραγδαίες παρασκηνιακές εξελίξεις οι οποίες σχετίζονται με το τμήμα Προσχολικής Αγωγής οδηγούν σε πρωτόγνωρες καταστάσεις και αλλάζουν το τοπίο στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Οι αλλαγές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στις σπουδές, στο επαγγελματικό πεδίο  και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με το σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που κατατέθηκε στις 11/1/2018, αντί να διευθετείται το θέμα της επικάλυψης του εργασιακού χώρου δύο διακριτών επαγγελματιών (νηπιαγωγών και βρεφονηπιοκόμων), εντείνεται ακόμα περισσότερο.

Το τμήμα Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙ Αθήνας δεν πληρούσε όλα τα κριτήρια που είχε θέσει το Υπουργείο Παιδείας για την αυτονομία των τμημάτων στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο για τα ΑΕΙ, ένα τμήμα είναι αυτοδύναμο εφόσον: α) υπηρετούν σε αυτό τουλάχιστον οκτώ (8) καθηγητές και υπηρετούντες λέκτορες, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο (2) καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο, αφού έχει ένα (1) μόνιμο καθηγητή, μία (1) αναπληρώτρια καθηγήτρια, μία (1) επίκουρη καθηγήτρια η οποία διορίστηκε πρόσφατα, το Νοέμβριο και δύο (2) καθηγητές εφαρμογών. Θα γίνει όμως αυτόνομο, παρόλο που η ενέργεια αυτή έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος.

Επισημαίνουμε ότι, ως εκπαιδευτικοί, θα ήταν αδιανόητο να μη συμφωνήσουμε  με την αναβάθμιση των σπουδών όλων των κλάδων. Η αναβάθμιση των σπουδών των  βρεφονηπιοκόμων και η μετατροπή του τμήματος σε Πανεπιστημιακό (και όχι σε πρόγραμμα διετούς κύκλου σπουδών όπως είχε προταθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εκφράζουμε όμως την έντονη αντίθεσή μας για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται η δημιουργία ενός τμήματος το οποίο θα επιφέρει ασάφειες, επικαλύψεις πεδίων  και σύγχυση στο χώρο της προσχολικής αγωγής.

Συγκεκριμένα:

1.      Η ονομασία του τμήματος είναι γενική, και δεν περιλαμβάνει τον όρο φροντίδα (care)

Ενώ το τμήμα έχει εξειδίκευση στην αγωγή και φροντίδα του παιδιού από τη  βρεφική ηλικία, σύμφωνα με τον οδηγό Προγράμματος Σπουδών[1], στον τίτλο του τμήματος αναφέρεται μόνο η αγωγή. Εσκεμμένα εξαφανίζεται οτιδήποτε αφορά το βρέφος και την πρωταρχική του ανάγκη, τη φροντίδα (care), η οποία αποτελεί βασικό ζήτημα επιβίωσής του. Η έννοια της φροντίδας-μέριμνας (care) είναι βασικό στοιχείο για τα παιδιά βρεφικής ηλικίας και υπάρχει σε όλον τον κόσμο και τη διεθνή βιβλιογραφία.

Στο σημείο αυτό, θεωρούμε σημαντικό να αναφέρουμε κάποια στοιχεία που σχετίζονται με την μετονομασία των σχολών Βρεφονηπιοκόμων σε ΑΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής και  στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε Πανεπιστημιακά τμήματα Προσχολικής Αγωγής. Η αναφορά γίνεται, γιατί η ονομασία έχει βαρύνουσα σημασία, αφού αποτελεί ένα από τα θέματα που έχουν δημιουργήσει και θα συνεχίσουν να δημιουργούν δυσεπίλυτα προβλήματα στο χώρο της προσχολικής αγωγής. Είναι γνωστό ότι τα θεσμικά όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι αρμόδια να κάνουν προτάσεις για τις ονομασίες των νέων τμημάτων και των σχολών που θα ανήκουν, αλλά οι τελικές αποφάσεις και οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι του Υπουργού Παιδείας, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Βουλής.

Θεωρούμε ότι η αντικατάσταση του όρου Βρεφονηπιοκομία σε Προσχολικής αγωγής δεν πραγματοποιήθηκε γιατί ο όρος είναι «αναχρονιστικός»[2]. Ο στόχος ήταν, με αυτόν τον γενικό και ασαφή όρο να δημιουργήσουν ένα θολό πεδίο αγωγής και εκπαίδευσης για ηλικίες παιδιών από 0 - 6 ή 0 - 8 ετών (τα οποία έχουν διαφορετικές αναπτυξιακές ανάγκες) και να ενοποιήσουν σπουδές, επαγγελματικό πεδίο και εργασιακά δικαιώματα. Υπήρχαν και υπάρχουν άλλοι όροι με τους οποίους θα γινόταν σαφής προσδιορισμός και όχι ετεροπροσδιορισμός.

Η αντικατάσταση του όρου Βρεφονηπιοκομία και βρεφονηπιοκόμοι με τον όρο Προσχολική Αγωγή και παιδαγωγοί προσχολικής αγωγής αντίστοιχα δεν έγινε σε όλα τα πεδία. Ο όρος ΤΕ Βρεφονηπιοκόμοι αναφέρεται σε όλες τις δημόσιες προκηρύξεις καθώς στα επαγγελματικά τους δικαιώματα (τα οποία ισχύουν από το 1991). Επίσης, στους συλλόγους τους αναφέρονται ως βρεφονηπιοκόμοι (και με το νεολογισμό βρεφονηπιαγωγοί) [3]. Με τον τρόπο αυτό εδώ και χρόνια συντηρείται ένα ιδιότυπο καθεστώς στο συγκεκριμένο χώρο.

Συνεπώς έγινε σκόπιμα η επιλογή του όρου, ο οποίος υπάρχει στο Νόμο πλαίσιο (1566/85 αρ. 3) για τη Δομή και τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αφορά στην αγωγή και εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4 - 6 ετών.

 

2.      Επικάλυψη του γνωστικού αντικειμένου της αγωγής για την ηλικία 4 - 6 ετών και αποδιοργάνωση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των τμημάτων         

Θα υπάρχουν δύο Πανεπιστημιακά τμήματα (ένα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ένα στο ΕΚΠΑ) στην ίδια πόλη (Αθήνα) που στον τίτλο τους θα αναφέρεται ο όρος προσχολική αγωγή. Το περιεχόμενο σπουδών στο ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ θα καλύπτει γνωστικά αντικείμενα παιδιών ηλικίας 4 - 6 ετών και το τμήμα Προσχολικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα καλύπτει «το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής γνώσεων και μεθόδων που αφορούν την αγωγή και φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας (0 - 6 ετών)»[4]!

Ως γνωστόν, με το πτυχίο των Παιδαγωγικών τμημάτων Νηπιαγωγών οι απόφοιτοι νηπιαγωγοί αποκτούν υψηλή και ειδικευμένη κατάρτιση για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4 – 6 ετών.

Ποιός είναι λοιπόν ο στόχος της ίδρυσης ενός νέου τμήματος Προσχολικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για επαγγελματίες που απευθύνονται και σε παιδιά 4 - 6 ετών; Δεν είναι αρκετά τα εννέα (9) Πανεπιστημιακά Παιδαγωγικά τμήματα Νηπιαγωγών; Και γιατί πρέπει να υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικό κόστος για την  εκπαίδευση των φοιτητών του νέου τμήματος και για τις ηλικίες παιδιών  4-6 ετών ;

Θεωρούμε ότι αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω απορρύθμιση και την αποδιοργάνωση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων και κατ΄ επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτά. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώνουν σχολές για τις οποίες δεν θα είναι ευδιάκριτα τα επαγγελματικά δικαιώματά τους.

 

3.      Πιέσεις για την προσθήκη του όρου Ανθρωπιστικών Σπουδών στον τίτλο της Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (στις Ανθρωπιστικές Σπουδές ανήκουν ήδη Πανεπιστημιακές Σχολές Παιδαγωγικών)

Η «φωτογραφική ρύθμιση» αυτή (αν γίνει) θα δημιουργήσει μια πολύ ιδιότυπη σχολή που θα τα περιλαμβάνει όλα. Σχολή Διοικητικών και Οικονομικών και Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών! Ήδη έχουμε αρκετές εξαιρετικές Σχολές Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε κι άλλες; Τι και ποιούς εξυπηρετεί ακριβώς αυτή η προσθήκη;

Μια τέτοια στρατηγική επιλογή, προς αυτή την κατεύθυνση θα αλλάξει δομικά το τοπίο των εργασιακών προοπτικών και σχέσεων των αποφοίτων, αλλά και των επιστημονικών πεδίων στα οποία δραστηριοποιούνται τα τμήματά τους.

 

4.      Δρομολογείται η ενοποίηση Τμημάτων, Σχολών και Νηπιαγωγείων-Παιδικών Σταθμών.

Είναι γνωστές οι προτάσεις περί ενιαίας προσχολικής αγωγής (0 – 6 ετών) ή (0 – 8 ετών), που ντύνονται με τον «ευρωπαϊκό μανδύα» και έχουν ως στόχο την υλοποίηση των κατευθύνσεων των υπερεθνικών οργανισμών και του ΟΟΣΑ, για την πλήρη αποδόμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που συνδέονται με τα βασικά πτυχία και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί που εποφθαλμιούν το ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ Νηπιαγωγείο (ΚΕΔΕ, ιδιοκτήτες ιδιωτικών κ.ά.)

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το ήδη θολό τοπίο στα Νηπιαγωγεία και στους Παιδικούς Σταθμούς, όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζει, αλλά γίνεται επικίνδυνο για όλη την εκπαίδευση.

 

Συνάδελφοι, απέναντι στις συντεχνιακές λογικές που εξυπηρετούν ποικίλα συμφέροντα, απέναντι στην παιδεία των voucher και των αποκλεισμών

 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ :

·         το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης

·         το δικαίωμα όλων των παιδιών 4 - 6 ετών στη φοίτηση στο Νηπιαγωγείο (χωρίς αποκλεισμούς και προϋποθέσεις)

·         το δικαίωμα όλων των παιδιών σε ποιοτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση

 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ  ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 4 - 6 ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΠΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ Π.Ε.


(Απόφαση της 85ης ΓΣ του κλάδου για την Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση)

Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 - 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο)[2]Δεν ισχύει αυτό που ο πρόεδρος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙ Αθήνας αναφέρει ότι «οι ορολογίες αυτές δεν χρησιμοποιούνται πια πουθενά στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος» και οι όροι «έχουν καταργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια επειδή κρίθηκαν αναχρονιστικοί». .https://www.esos.gr/arthra/55088/apantisi-toy-tm-prosholikis-agogis-tei-sto-syllogo-anapliroton-nipiagogon

Ενδεικτικά παραθέτουμε απόσπασμα από τη σελ. 8 του Οδηγού Σπουδών, όπου αναφέρεται ότι «Οι εργαζόμενοι Βρεφονηπιοκόμοι εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικής ιεραρχίας της σχετικής με τους τομείς της ειδικότητάς τους σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία». http://www.teiath.gr/userfiles/proshool/ODsp2016.pdf

 

1-10 of 116