ΔΙΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ‘Η ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΩΝ VOUCHER;

Ημερομηνία δημοσίευσης: Jul 13, 2017 5:48:53 PM

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

ΔΙΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

‘Η ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΩΝ VOUCHER;

“Δηλώνοντας ότι οι θέσεις έχουν καλυφθεί, πολλοί ιδιοκτήτες για να δεχτούν τα παιδιά βολιδοσκοπούν αν οι γονείς μπορούν να πληρώσουν έξτρα χρήματα, πέρα από το voucher του ΕΣΠΑ

Σε ένα ιδιότυπο face control στα νήπια προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι γονείς είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έξτρα, πέρα από το κονδύλι που απολαμβάνουν από το voucher του ΕΣΠΑ, επιδίδονται ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών ανά τη χώρα. Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των γονιών, αλλά και το παράθυρο που άνοιξε από πέρσι, όταν καταργήθηκε η δεσμευτική τοποθέτηση των νηπίων σε σταθμούς από το ίδιο το πρόγραμμα, ιδιοκτήτες σταθμών «συμπληρώνουν» το ποσό που εισπράττουν ανά παιδί εκβιάζοντας ουσιαστικά τους γονείς και αποσπώντας τους ποσά που φτάνουν και ξεπερνούν τα 150 ευρώ τον μήνα.” (Δημοσιεύματα από sites,καταγγελία από ΓΣΕΕ)

Πριν από δύο μήνες το Συντονιστικό Νηπιαγωγών είχε δημόσια επισημάνει τη κατάσταση που πρόκειται να επέλθει και να επέρχεται κάθε χρονιά , όσο η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή/Εκπαίδευση δε νομοθετείται. Η ολοφάνερη αναδίπλωση του υπουργού Παιδείας ως προς την εξαγγελία του, άρρηκτα δεμένη με τη διπλή δυνατότητα εγγραφών των νηπίων Β’ ηλικίας (4-5 ετών) τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στους παιδικούς σταθμούς επιφέρει για μια ακόμη συνεχόμενη χρονιά θυματοποίηση της ηλικίας αυτής.

Η ιδιωτικοποίηση κομματιών της εκπαίδευσης παιδιών (4-5 ετών) με το σύστημα των voucher, όπου οι γονείς «επιλέγουν» δομές ή τους «επιλέγουν» οι δομές αποτελεί χτύπημα προς το Δημόσιο αγαθό της παιδείας.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ (4/7/2017) https://www.eetaa.gr/index.php?tag=paidikoi_2017 για τους δικαιούχους των κουπονιών αποκαλύπτεται ότι 40.000 παιδιά σε πρώτη φάση είναι εκτός Δομών. Μετά τη δεύτερη φάση που θα γίνει το Σεπτέμβρη θα απορροφηθούν άλλα 9.000 παιδιά πράγμα που σημαίνει ότι 31.000 και αδιευκρίνιστος αριθμός από αυτά που δεν δικαιούνται κουπόνια θα είναι εκτός Δομών (Δημόσιων και ιδιωτικών).

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός γονιών (π.χ δημόσιοι υπάλληλοι) δεν πληρούν τα κριτήρια για αξία τοποθέτησης (voucher), άρα δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση δια μέσω ΕΣΠΑ κι έτσι αν γίνουν δεκτά τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα πληρώνουν τροφεία. Σε διαφορετική εξέλιξη ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι αυτός των ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών όπου θα πληρώνουν δίδακτρα.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση εκτός από πρωτίστως εκπαιδευτική, είναι και κοινωνική ανάγκη αφού το κράτος θα είναι υποχρεωμένο να αναλάβει την εκπαίδευση της ηλικιακής ομάδα των νηπίων Β’ ηλικίας (4-5 ετών) στο Νηπιαγωγείο απελευθερώνοντας θέσεις για τα μικρότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς..

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, υιοθετώντας το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των γονιών, να βάλει τέλος σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση νομοθετώντας άμεσα τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή /Εκπαίδευση ενταγμένη στην ενιαία 14χρονη εκπαίδευση.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες και Συλλόγους (επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς) της Τ.Α. να αντιληφθούν τους αριθμούς των αποκλεισμένων παιδιών και να διαπιστώσουν πως καμιά δομή δεν κινδυνεύει από τη νομοθέτηση του πάγιου αιτήματος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τους καλούμε να δυναμώσουν τη πάλη τους για δημόσια και δωρεάν φροντίδα και αγωγή στα παιδιά έως 4 ετών (Παιδικοί Σταθμοί) χωρίς να δίνουν άλλοθι και απαλλαγή στην πολιτεία από τις υποχρεώσεις της. Τους καλούμε να παλέψουν για ελεύθερη πρόσβαση στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς όλων των παιδιών 0-4 ετών που οι γονείς τους το επιθυμούν διεκδικώντας παράλληλα κατάργηση των τροφείων και των vοuchers.

Υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί επίσης η Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στα παιδιά 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο) ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς κληρώσεις και αποκλεισμούς.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

· Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η και 86η Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ

· Δωρεάν σίτιση και ιατρική φροντίδα για όλα τα παιδιά στο Δημόσιο Σχολείο.

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

ΠΟΙΟΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17

Στις 3/5/2017 ο κ. Κ. Γαβρόγλου δήλωσε «…σας διαβεβαιώνω ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας η ένταξη των προνηπίων στις δομές του δημόσιου νηπιαγωγείου έχει επιτευχθεί. Όπου υπάρχουν ακόμα δυσκολίες οφείλεται στην ανυπαρξία κατάλληλων υποδομών, αφού επί δεκαετίες δεν έγινε ο ανάλογος σχεδιασμός, παρά την ύπαρξη επί 30 χρόνια πακτωλού χρημάτων, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις….»

Στις 30/8/2016 η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου ανέφερε ότι για το σχολικό έτος 2016-17 υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών που μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών, διότι δεν υπάρχουν Παιδικοί Σταθμοί, ούτε δημοτικοί, ούτε ιδιωτικοί...».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

36.769 παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ από δομές Παιδικών Σταθμών.

84.800 παιδιά έχουν εγγραφεί με voucher (αξία τοποθέτησης – επιταγή εισόδου) σε Παιδικούς Σταθμούς(δημοτικούς και ιδιωτικούς). Οι αιτήσεις αφορούσαν 121.569 παιδιά.

Σε πανελλαδικό επίπεδο το 2016-17 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης) στους Παιδικούς Σταθμούς έκαναν εγγραφή με voucher 28.915 παιδιά (3 χρόνων –έτος γέννησης 2013). Δεν πήραν voucher 8.180 παιδιά (3 χρόνων –έτος γέννησης 2013). Οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2013, ανήλθαν σε 94.134 παιδιά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά 3-4 χρόνων τα οποία δε βρίσκουν θέση στους Παιδικούς Σταθμούς, γιατί οι θέσεις καλύπτονται από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εγγραφεί στο Νηπιαγωγείο αν εφαρμοζόταν η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση .

Επισημαίνουμε ότι οι Παιδικοί σταθμοί είναι οι μοναδικές δομές αγωγής και φροντίδας στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά 3-4 χρόνων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ 2012

Στα Νηπιαγωγεία της χώρας για το 2016-17 έχουν εγγραφεί 48.450 παιδιά ηλικίας 4- 5 χρόνων (έτος γέννησης 2012).

Στους Παιδικούς Σταθμούς έκαναν εγγραφή με voucher 18.424 παιδιά ηλικίας 4- 5 χρόνων (έτος γέννησης 2012). Δεν πήραν voucher 7.724.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών φοιτά στα ΔΗΜΟΣΙΑ Νηπιαγωγεία της χώρας. . Με την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης οι 18.424 θέσεις παιδιών 4-5 χρόνων παιδιών σε Παιδικούς Σταθμούς θα μπορούσαν να έχουν δοθεί στα παιδιά 3-4 χρόνων που έχουν αποκλειστεί.

Αυτά τα 18.424 παιδιά θα μπορούσαν να έχουν εγγραφεί στα Νηπιαγωγεία της χώρας και να έχουν ίσες εκπαιδευτικές αφετηρίες με τα 48.450 παιδιά της ίδιας ηλικίας που φοιτούν τώρα στα Νηπιαγωγεία.

Απαραίτητο βέβαια, να υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές για όλες τις δομές .

ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ οφείλει να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά.

ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ δεν μπορεί να συναινεί στον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους Παιδικούς σταθμούς.

ΕΠΕΙΔΗ

Η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (για τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρόνων) για φοίτηση αποκλειστικά στα Νηπιαγωγεία, δημιουργεί σαφή πλαίσια λειτουργίας τόσο των Νηπιαγωγείων, τα οποία ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όσο και των Παιδικών Σταθμών οι οποίοι παρέχουν αγωγή, φιλοξενία και φροντίδα (για τα παιδιά ηλικίας 0-4 χρόνων).

Κάθε αναφορά (όπως αυτή της ΠΟΕ-ΟΤΑ) ότι «… θα μπει ταφόπλακα στους Παιδικούς Σταθμούς» γίνεται με δόλο και για τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία αποκλείονται χιλιάδες παιδιά από τους Παιδικούς Σταθμούς και υπάρχει η ανάγκη ίδρυσης και νέων Παιδικών Σταθμών.

Δεν ξεχνάμε επίσης, τις δηλώσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη (Δεκέμβριος 2016) για την υπαγωγή αρχικά των Νηπιαγωγείων και μετέπειτα του συνόλου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι προτεραιότητα τελικά για τους Δήμους η απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

· Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ;

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από:

1. MYSCHOOL (ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

2. ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία )

3. ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης)

4. Δεν υπάρχουν έγκυρα στοιχεία απογραφής για τους Παιδικούς σταθμούς εκτός των στοιχείων της ΕΕΤΑΑ. Η ΕΛΣΤΑΤ από το 2014 έχει ξεκινήσει την απογραφή αλλά δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία.