ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 24/10/2017

Ημερομηνία δημοσίευσης: Oct 25, 2017 9:23:13 PM

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

Αθήνα 24/10/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όχι στην ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Βρεφονηπιοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών

Άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής

προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 24 Οκτωβρίου στις 18:00 στα γραφεία της ΔΟΕ, έκτακτη συνάντηση Νηπιαγωγών. Στη συνάντηση συμμετείχαν Νηπιαγωγοί από τους συλλόγους Α Αθηνών, «Αθηνά», «Αριστοτέλης», Ηλιούπολης «Παπαμαύρος», Αγίου Δημητρίου, «Θουκυδίδης», Ανατολικής Αττικής «Κ.Σωτηρίου», Νέας Σμύρνης «Χρυσόστομος Σμύρνης» , Πειραιά «Η Πρόοδος», Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Καλλιθέας-Μοσχάτου, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Αιγάλεω, «Γληνός», Σαλαμίνας, Αμαρουσίου, «Περικλής», «Μακρυγιάννης», Νέας Ιωνίας, Μενιδίου «Σωκράτης», Κορυδαλλού -Αγίας Βαρβάρας, Χαιδαρίου και από το Σύλλογο Αναπληρωτών Νηπιαγωγών και το Σύλλογο Αναπληρωτών Νηπιαγωγών Δασκάλων με μεταπτυχιακό διδακτορικό στην Ειδική Αγωγή/Σχολική Ψυχολογία.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και πρόεδροι Συλλόγων ΠΕ καθώς και δύο μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις προτάσεις που έγιναν στη Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017, για ενοποίηση των ΑΤΕΙ Βρεφονηπιοκόμων και Παιδαγωγικών τμημάτων Νηπιαγωγών των Πανεπιστημίων.

Συζητήθηκε επίσης η στάση του Υπουργείου, το οποίο αφενός μεν δε θεσμοθετεί την Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση αφετέρου δε ανοίγει το δρόμο για:

Ø Διάλυση της μορφής (δομής) του Νηπιαγωγείου ως εκπαιδευτική βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ένταξή του σε δομές που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας (Παιδικοί Σταθμοί)

Ø Εισαγωγή του κουπονιού voucher στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (αρχικά στο νηπιαγωγείο) και ιδιωτικοποίηση τμημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης

Ø Αλλαγή της μορφής του πτυχίου των Νηπιαγωγών με την εισαγωγή γνωστικών αντικειμένων (αγωγή βρέφους κ.ά.) τα οποία σχετίζονται με τη φροντίδα και είναι γνωστικά αντικείμενα Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας

Υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση και προτάθηκαν τα παρακάτω:

- Άμεση ενημέρωση των φοιτητικών Συλλόγων των τμημάτων Νηπιαγωγών των Πανεπιστημίων

- Δημιουργία επιτροπών αγώνα Νηπιαγωγών και συναντήσεις με Νηπιαγωγούς σε κάθε σύλλογο

Καλούμε τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα, να οργανώσει τον αγώνα και να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση του κλάδου για την Προσχολική Αγωγή (85η και 86η Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ), ώστε να γίνει πραγματικότητα η ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).

Στα πλαίσια αυτά προτάθηκαν:

ü Συνάντηση με τα Παιδαγωγικά τμήματα και αίτημα από την πλευρά της ΔΟΕ για κοινοποίηση των σχετικών αποφάσεων.

Διαπιστώθηκε πως οι εξελίξεις αυτές διαταράσσουν το καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τους Νηπιαγωγούς της τάξης, οι οποίοι δέχονται εκατοντάδες φοιτητές στα νηπιαγωγεία στα πλαίσια των πρακτικών ασκήσεων, ερευνών κ.ά. Η συνεργασία αυτή δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί, αν τα Πανεπιστήμια δεν στηρίζουν το μάχιμο εκπαιδευτικό και τις πανεκπαιδευτικές αποφάσεις του κλάδου.

ü Οργάνωση Κινητοποίησης και συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

ü Οργάνωση Πανελλαδικής συνάντησης Νηπιαγωγών