ΚΑΙ ΑΝ ΧΑΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ;

Φόβοι και μύθοι γύρω από τις συντάξεις μέσω Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών στην Ελλάδα σήμερα


Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη μεγάλη εμπειρία καταβολής συντάξεων από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως γίνεται ήδη στο εξωτερικό εδώ και πολλές δεκαετίες. Βέβαια υπάρχουν και στην Ελλάδα κάποιοι που προνόησαν έγκαιρα πριν πολλά χρόνια την αποταμίευσή τους σε μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία (τότε που το εγγυημένο επιτόκιο ήταν 5% ή ακόμη μεγαλύτερο) και τώρα απολαμβάνουν ένα πρόσθετο τμήμα ισόβιας σύνταξης από τις καταβολές του συνταξιοδοτικού τους προγράμματος, πράγμα πολύ σημαντικό σήμερα που οι συντάξεις συρρικνώνονται κάθε τόσο.

Οι νέοι εργαζόμενοι έχοντας κατά νου το πρόβλημα πτώχευσης μιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας (ΑΣΠΙΔΑ) και μη γνωρίζοντας τι μέτρα έχουν ληφθεί μετά το εν λόγω συμβάν από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), π.χ. με τη στενή εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς (συνεχής έλεγχος φερεγγυότητας & των αποθεματικών των ασφαλιστικών εταιρειών) και επιβολή μέτρων  (ακόμη και διακοπής εργασιών ασφαλιστικής εταιρείας που δεν τηρεί τους κανόνες της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας Solvency II), τη δημιουργία του ΕΚΖ (Εγγυητικού Κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης Ζωής) είναι πολύ σκεπτικοί στο να αρχίσουν ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που θα αποδώσει σε 2 - 3 ή και 4 δεκαετίες (στο απώτερο μέλλον όπως νομίζουν). 

Δεν γνωρίζουν για παράδειγμα ότι σε περίπτωση διακοπής εργασιών (π.χ. λόγω πτώχευσης) της ασφαλιστικής εταιρείας που τους καλύπτει συνταξιοδοτικά, το ΕΚΖ θα καλύψει τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντί τους (βάσει του Νόμου Ν. 3867/2010).

Έχουν ολλούς φόβους όχι μόνο σχετικά με την επιβίωση της ασφαλιστικής εταιρείας που θα επιλέξουν, αλλά και σχετικά με την δυνατότητα να ολοκληρώσουν την ασφαλιστικής τους επένδυση μη γνωρίζοντας αν στο μέλλν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την επένδυση (κυρίως λόγω του φόβου της ανεργίας).

Στις απορίες και τους φόβους αυτούς προσπαθεί να απαντήσει η παρούσα ιστοσελίδα, παρέχοντας τις σχετικές πληροφορίες και προτείνοντας λύσεις από την νομοθεσία και τα ισχύοντα στην ασφαλιστική αγορά σήμερα.

Η απόδοση μιας ιδιωτικής συνταξιοδοτικής επένδυσης

Το ύψος ασφαλιστικών εισφορών ενός κρατικού ασφαλιστικού Ταμείου (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ κλπ.) ανέρχεται σε 2.000 – 4.000 Ευρώ το χρόνο για να δώσει την πενιχρή μη εγγυημένη σύνταξη στο τέλος των 35-40 ετών εργασίας. Αν τα χρήματα αυτά τα επένδυε ο εργαζόμενος σε μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, στο τέλος του εργασιακού του βίου θα είχε ένα πολλαπλάσιο εγγυημένο αποτέλεσμα, αφού θα έχει υπογράψει συμβόλαιο για τις παροχές του, κλειδώνοντας το εγγυημένο κεφάλαιο και το εγγυημένο επιτόκιο

Προστασία του συνταξιοδοτικού μου προγράμματος μέσω του ΕΚΖ


Σε περίπτωση πτώχευσης της Ασφαλιστικής Εταιρείας η συνταξιοδοτική μου επένδυση δεν κινδυνεύει. Προστατεύεται από το ΕΚΖ (Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής).

Το ΕΚΖ (που δημιουργήθηκε μετά το 2010) τροφοδοτείται με πόρους από όλα τα ενεργά συμβόλαια Ζωής (εισφορά υπέρ ΕΚΖ). Είναι ένας κουμπαράς που ενεργοποιείται όταν κλείσει μία ασφαλιστική εταιρεία και αποζημιώνει τις απαιτήσεις των δικαιούχων στα ενεργά συμβόλαια.

Comments