Αρχική σελίδα

ΤΗΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ /ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σας καλοσωρίζουμε στη σελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 62ου Γυμνασίου Αθηνών

Ενημερωθείτε για της δράσεις

Τα μέλη του Δ. Σ. για το σχολικό έτος 2017-2018 είναι:

 

Πρόεδρος:

 

Χρήστος Πανταζόπουλος

 

 τηλ. 6978749851

Αντιπρόεδρος: Νεκταρία Καραδημητρίου
 τηλ. 6974275775
 Γραμματέας:       Κατερίνα Σικινιώτη      
 τηλ. 6945614030
 Ταμίας:     Σοφία Καλογήρου    
 τηλ. 6937514773
 Ειδική Γραμμ.   
 Μάγδα Καζίανη

 Μέλος:                 Λίτσα Τριανταφύλλου
 
 Μέλος: Δάφνη Χανιώτη τηλ. 6936005824

     

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΠΡΟΣ :     κ.κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ          Προκόπη Παυλόπουλο

  κ.κους ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ :    Βασίλειο Κικίλια 

                                                             Γαρυφαλλιά Κανέλλη

                                                                             Γεράσιμο Φλαμπουράρη

                                                                  Έλενα Κουντουρά

                                                       Θεοδώρα Μπακογιάννη

                                                   Κωνσταντίνο Σκανδαλίδη

                                                      Μάριο Γεωργιάδη

                                                        Νικήτα Κακλαμάνη

                                                   Νικόλαο Βούτση

                                                                      Νικόλαο Φίλη

                                                               Όλγα Κεφαλογιάννη                                                                     

                                                              Σπυρίδωνα Λυκούδη

                                                      Χριστόφορο Βερναρδάκη

                 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ             κα  Ειρήνη Δούρου

ΚΟΙΝ. :     ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ               

κο  Γεώργιο Καμίνη 

                 ΔΕΠ 3ης Δ.Κ.

ΘΕΜΑ :    Ένα έργο πνοής καταντά έργο μεγάλης διαπλοκής

        Όλοι εμείς οι δημότες ( για κάποιους 30 άτομα), μετά από μια σειρά κρυφών ενεργειών των δημοτικών αρχών, παραπλανητικών δηλώσεων και υποσχέσεων προς τους κατοίκους του 3ου διαμερίσματος, διαπιστώσαμε ότι το «Σεράφειο» κολυμβητήριο θα αποτελέσει την απ’ αρχή μιας σειράς ιδιωτικών εκμεταλλεύσεων του περιβάλλοντα χώρου και του πολιτιστικού – εκθεσιακού τριώροφου κτηρίου που προσφάτως ανεγέρθηκε, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και μερική καταστροφή των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων και καταπάτηση της παιδικής χαράς και του πάρκου. 


        Γιατί πώς αλλιώς θα πρέπει να εκλάβουμε τις παρακάτω αναφερόμενες αντιφατικές ενέργειες και δηλώσεις :


        -  Όταν επί των ημερών του κου Κακλαμάνη ως δημάρχου Αθηναίων και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.κ. Παυλόπουλου, ως Υπουργού Εσωτερικών εγκαινιαζόταν  η παιδική χαρά και το πάρκο του Ρουφ, η παιδική χαρά ήταν η πρώτη κατασκευασμένη στα πρότυπα της ΕΟΚ με ISO στο λεκανοπέδιο Αττικής για να μην πούμε στον Ελλαδικό χώρο. Σήμερα ο δήμος απομάκρυνε την παιδική χαρά με την δικαιολογία ότι δεν τηρούσε τις προδιαγραφές. Σε εμάς είπαν ότι χρειάζονταν τον χώρο για τις εργασίες στο εκθεσιακό κέντρο και υποσχέθηκαν μετά το πέρας των εργασιών θα την τοποθετούσαν στη θέση της. Διαπιστώσαμε όμως ότι όχι μόνο δεν θα τοποθετηθεί αλλά ούτε υπάρχει περίπτωση να τεθεί σε χρήση αλλού, αφού δεν υπάρχει στα σχέδια αλλά ούτε προβλέπεται στον προϋπολογισμό του έργου.


            Για ποιο λόγο όλη αυτή η ανακολουθία ;


            Πως είναι δυνατό να γίνεται αποδεκτό από την τότε διοίκηση να σπιλώνεται και να απαξιώνεται η διαδικασία κατασκευής ενός έργου της και κατ’ επέκταση να διασύρεται το όνομά της ;


             Γιατί όλη αυτή η προσπάθεια καθησυχασμού της τοπικής κοινωνίας με ψέματα και φρούδες υποσχέσεις ;

 

        -   Ο αείμνηστος Σεράφης διέθεσε το χρηματικό ποσό για κατασκευή δημοσίων λουτρών για τους κατοίκους. Τελικά έγινε λουτρά και κολυμβητήριο, που το 2005 κατεδαφίστηκε οριστικά μετά τις ζημιές που είχε υποστεί από τον σεισμό του 1999 και αποφασίζεται η εκ νέου ανέγερσή του.

            Κατασκευάζεται το πάρκο και η παιδική χαρά αξίας 800.000 € (χρήματα δικά μας). Το κολυμβητήριο συνεχίζεται με ανάθεση της επίβλεψης και ευθύνης από το κράτος  στο δήμο και ξαφνικά παρουσιάζεται η ανάγκη ανέγερσης και πολιτιστικού κέντρου. Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Παράλληλα το πολιτιστικό κέντρο αρχίζει μια σειρά αλλαγών στην ονομασία του, όπως εκθεσιακό κέντρο, αθλητικό κέντρο, γραφεία, κέντρο πολιτισμού – εξωραϊσμού κ.λ.π.

            Ξαφνικά ενώ έχουμε δημοτικό έργο πολιτισμού και άθλησης, για το οποίο δεν απαιτείται η ύπαρξη parking και ενώ για το κολυμβητήριο έχει κατασκευαστεί υπόγειο (προβλεπόμενες 40 θέσεις – κατασκευασμένες 62) τίθεται από το δήμο η αναγκαιότητα λειτουργίας υπέργειου parking για το πολιτιστικό κέντρο, αλλιώς χάνουμε το έργο.

            Στην τελευταία συνεδρίαση της Ένωσης Γονέων και Τοπικών Φορέων και Συλλόγων – Κινήσεων, παρουσία του Προέδρου του διαμερίσματος κου Μωραϊτάκη, μας λύθηκαν όλες οι απορίες :

            Το «πολιτιστικό κέντρο» δεν θα είναι πολιτιστικό κέντρο αλλά θα δοθεί στον ιδιωτικό τομέα για 5 τουλάχιστον χρόνια (απόσβεση δαπάνης κατασκευής έργου) και μετά θα φιλοξενήσει τα γραφεία του ΟΠΑΔΝΑ (ενώ ο οργανισμός έχει άρτιο χώρο στέγασης τώρα). Ο κος Μωραϊτάκης έφερε σαν παράδειγμα καταστήματα όπως το Praktiker, το supermarket ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, για να δηλώσει την αναγκαιότητα του parking. 

             Η λειτουργία εστιατορίου, καφετέριας και άλλων «πολιτιστικών» χώρων από ιδιώτες για 5 χρόνια είναι σοβαρή πρόταση;  

             Ιδιωτική επιχείρηση με τόσα κονδύλια που θα διαθέσει, θα δεχθεί να συμφωνήσει ότι σε 5 χρόνια θα φύγει, σκεπτόμενη το καλό του δήμου και της τοπικής κοινωνίας;

             Και αφού χρειαζόταν το parking, γιατί δεν έγινε υπόγειο, όπως στο κολυμβητήριο, ή γιατί δεν γίνεται εκεί όπου ο δήμος, μετά από πιέσεις μας, υπέδειξε ως χώρο πάρκου – παιδικής χαράς (πίσω μέρος από tennis) και πρέπει οπωσδήποτε να είναι πρόσοψη (Πειραιώς);

             Εμείς σημειώνουμε ότι τα γύρω νυχτερινά κέντρα διασκέδασης λειτουργούν με ανοχή του δήμου χωρίς άδειες λειτουργίας, αφού δεν διαθέτουν υπέργεια parking. Έτσι ο «καλός δήμος» τους μετατρέπει το χώρο του υπάρχοντος πάρκου – παιδικής χαράς, σε parking 90 θέσεων στα σχέδια και 140 θέσεων πραγματικών και στους κατοίκους κάνει ένα μικρό χώρο στο πίσω μέρος για παιδική χαρά εκεί που : το χειμώνα με τις βροχές γίνεται βάλτος, έχει ένα χωμάτινο όγκο (λοφίσκο), βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από αφύλακτη διάβαση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και χωρίς καν την ανάλογη πρόβλεψη κονδυλίου.

             Ο δήμος ποιον κοροϊδεύει με όλα αυτά δια μέσου του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών κου Αγγελόπουλου;


              Γιατί όχι υπόγειο parking ;

              (απαντά ο δήμος δια στόματος κου Μωραϊτάκη : θα εύρισκαν αρχαία από κάτω και θα κωλυσιεργούσε εκ νέου το έργο). Τα αρχαία όμως βρέθηκαν στην βορειοανατολική γωνία του οικοπέδου, σημάνθηκαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και συνεχίστηκαν οι εργασίες του κολυμβητηρίου. Στο χώρο του κέντρου δεν υπάρχουν αρχαία.

              Πώς θα εκμεταλλεύονταν τα γύρω κέντρα διασκέδασης το υπόγειο parking, ή πώς θα λειτουργούσαν προς όφελός τους το πίσω χώρο, έχοντας αυτός έως και 500 μέτρα από το πιο μακρινό ;  

              (ο δήμος απαντά ότι ένα τέτοιο έργο εξυπηρετεί εμάς και τους επισκέπτες της περιοχής που θα έρχονται για το κολυμβητήριο και θα ανεβάσει το πολιτιστικό επίπεδο του χώρου)

              Αποτέλεσμα :

              Η εταιρεία κατασκευής, στην οποία έγινε η ανάθεση «ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.» (έδρα Αμπελόκηποι), περιέφραξε τον χώρο με κιγκλιδώματα 2 μέτρων και επάνω κοσερτίνα (που έχει απαγορευτεί ακόμα και από στρατιωτικές εγκαταστάσεις).

              Βάφονται τα παγκάκια λένε, ενώ ξηλώνονται τα πάντα και έχουν γεμίσει το χώρο πρόκες και σπασμένα γυαλιά για να μην είναι προσβάσιμος στα παιδιά

              Δεν υπάρχει ποτέ ιθύνοντας της εταιρείας. Εργάζονται πυρετωδώς απογεύματα, αργίες και Σαββατοκύριακα, μέχρι που πήγαμε εμείς οι «30» και τα ξηλώσαμε όλα, το Σάββατο 23 – 1 – 20016.

              Όποιος κάτοικος πηγαίνει στο χώρο να κάνει βόλτα με τα παιδιά του απόγευμα, «τρώει πόρτα» από μπράβους – παρκαδόρους των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, όταν ο δήμος δεν έχει ακόμα σκεφτεί που θα διαθέσει το πολιτιστικό κέντρο. Τον χρησιμοποιούν εκμεταλλευόμενοι τα πεζοδρόμια και τον παράδρομο που οδηγεί στους πίσω χώρους, σα να είναι δικοί τους, ή ταγμένοι σε αυτούς ότι θα είναι δικοί τους.


             Ο δήμος μήπως τους έχει από τώρα παραχωρήσει τον χώρο ;


             Δεν ξέρουν όλοι από τώρα ότι δεν θα ανήκει στους κατοίκους της περιοχής, αλλά στα κέντρα διασκέδασης ;


             Αν δεν μπορούμε τώρα να πάμε στο χώρο αυτό, θα μπορούμε να πάμε όταν θα τον εκμεταλλεύονται κανονικά, μετά από παραχώρηση του δήμου ; (ας έχει πολύ πράσινο όπως μας λέει ο δήμος)

             

             Γιατί ο δήμος επιτρέπει την λειτουργία των κέντρων χωρίς άδεια, αφού δεν έχουν τον προβλεπόμενο από το νόμο χώρο parking ; 


             Γιατί επιτρέπει την εκμετάλλευση του χώρου του Ρουφ; Μήπως με σπουδή και υπέρμετρο ζήλο τους εξασφαλίζει τον απαιτούμενο χώρο στάθμευσης με το έργο αυτό ;


            Εμείς οι δημότες τι θα πρέπει να υποθέτουμε με όλα αυτά ;


            Επειδή είμαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι, ενδιαφερόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας και αγαπάμε πάνω απ’ όλα τον τόπο μας, μπορούμε να κρίνουμε τις εκάστοτε παρουσιαζόμενες καταστάσεις και συμπεραίνουμε μετά λύπης μας ότι :

  • Πέρα από εμάς τους κατοίκους, μάλλον κανείς «άρχων» δεν ενδιαφέρεται για το κοινό καλό.
  • Στα πλαίσια της γενικότερης Πανελλαδικής μετατροπής και εμπορευματοποίησης κάθε δημόσιας – δημοτικής περιουσίας, έτσι και ο δικός μας μοναδικός πνεύμονας παιχνιδιού και διασκέδασης για τα παιδιά και τους γονείς τους, εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ήδη υποβαθμισμένη περιοχή μας (ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση, πυκνή κατοίκηση, ανυπαρξία παιδικών χαρών και χώρων άθλησης, κ.λ.π.).
  • Μας γεννώνται πολλά ερωτήματα, ως προς την νομιμότητα του έργου, ή των ενδιάμεσων ενεργειών :


            Πόσο νόμιμες είναι οι αλλαγές στην κατασκευή του έργου ;


            Πόσο νόμιμα έγιναν όλες οι αναθέσεις – παραχωρήσεις – επεκτάσεις ;


            Οι αρμόδιοι για τις εγκρίσεις οργανισμοί (ΕΣΠΑ – Περιφέρεια) είναι γνώστες της κατάστασης, ή και αυτοί πλανώνται όπως εμείς μέχρι σήμερα ;

            Θέλουμε ελέγξετε την όλη διαδικασία του έργου και πιστεύουμε ότι όλοι οι ιθύνοντες (παλαιοί και νέοι) θα πρέπει να λάβουν καθαρά θέση και να κάνουν το σωστό.


            Θα το απαιτήσουμε γιατί έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε τι γίνεται κάθε στιγμή στον τόπο μας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας !


             Απευθυνόμενοι σε εσάς κύριοι/ες Βουλευτές, μιας και στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία είστε οι εκπρόσωποί μας, θα θέλαμε να κάνετε τις αναγκαίες εκείνες ενέργειες ώστε η κοροϊδία αυτή να σταματήσει και σας ενημερώνουμε ότι :


  • «Εμείς οι 30» είμαστε περί τους 30 σύλλογοι γονέων δημοτικών και γυμνασίων, τοπικοί αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, κάτοικοι αλλά και μέλη διαφόρων κινήσεων πολιτών του 3ου διαμερίσματος, αν αυτό σας λέει κάτι για τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουμε. Είμαστε δημότες και πολίτες Αθηνών, διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων που ενώνουμε τις δυνάμεις μας μπρος στο κοινό καλό. 
  • Ο δήμος εύσχημα και πονηρά ενεργώντας, ανέβασε σε ιστοσελίδα οργάνου του, ψηφοφορία με το ερώτημα :


Θέλετε το κολυμβητήριο / δεν θέλετε το κολυμβητήριο ;


ΑΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ


            Επειδή θα πρέπει όλα να είναι ξεκάθαρα, σας γνωστοποιούμε τις θέσεις μας :


            -     Απαιτούμε το κολυμβητήριο.


            -  Απαιτούμε την διατήρηση του ήδη υπάρχοντος πάρκου και την επανατοποθέτηση της παιδικής χαράς, εκεί όπου βρισκόταν, μεγαλύτερη και πληρέστερη της προηγούμενης. (Θέλουμε να εξασφαλίζει απεριόριστα και αβίαστα το παιχνίδι των παιδιών μας).


            -  Θέλουμε το πολιτιστικό κέντρο με την προϋπόθεση ότι αυτό θα λειτουργεί προς το συμφέρον των κατοίκων του 3ου διαμερίσματος (δημοτική βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, κινηματογραφική λέσχη, γυμναστήριο, κλπ).


            -  
Δεν μας αφορά το «πρόβλημα» που αντιμετωπίζει ο δήμος με το επίγειο χώρο στάθμευσης και για εμάς σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με το έργο που θέλουμε. Δεν ζητήσαμε ποτέ να μας επιλύσει θέματα στάθμευσης και αποτελεί μομφή προς την αντίληψή μας το «δίλημμα» που μας θέτει ο δήμος.


             -     Απαιτούμε την κατασκευή αερογέφυρας για την εύκολη, ομαλή και πάνω απ’ όλα ασφαλή μετάβαση γονέων και παιδιών στην παιδική χαρά, αθλητικές εγκαταστάσεις και πάρκο (αίτημα που χρονίζει εγώ και πάρα πολλά χρόνια και ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει κατασκευαστεί, σ’ ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας).


            -    Απαιτούμε την κατασκευή αναλόγου αερογέφυρας και στην πρό-σβαση στο πίσω μέρος από την διάβαση του Προαστιακού.            Περιμένουμε την εκδήλωση των ενεργειών σας.


                                                                               Μετά τιμής

                                                                                  - Οι -

                                           ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 3ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

                                      ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ

              137ου – 149ου – 81ου – 73ου – 76ου ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

             62ου – 9ου – 12ου ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ και 9ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

                     ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»Το να πέσεις δεν είναι τρομερό, το να μη θέλεις όμως να σηκωθείς είναι ολέθριο.

Βικτωρ Ουγκω 
Οι 10 πιο «πράσινες» χώρες του πλανήτη


Τα διάσημα αμερικανικά Πανεπιστήμια Γέηλ και Κολούμπια σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) εδώ και 15 χρόνια καταρτίζουν έναν ετήσιο Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης που κατατάσσει 180 χώρες με κριτήριο της επιδόσεις τους στην προστασία των οικοσυστημάτων και της δημόσιας υγείας.

Στόχος είναι ο δείκτης να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αρμοδίων για τη χάραξη εθνικών περιβαλλοντικών πολιτικών.


Το 2016 καταγράφηκαν σημαντικές πρόοδοι στην κλιματική πολιτική, τη μετάβαση στις ΑΠΕ, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διατήρηση του νερού.


Συντονισμένες προσπάθειες δημιουργίας υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο τον κόσμο συνέτειναν στη δραματική μείωση των θανάτων από βακτήρια του νερού. Από το 2000 μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό μειώθηκαν κατά το ήμισυ από ένα δισεκατομμύριο σε 550 εκατομμύρια.

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες σε άλλους τομείς όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις. Για παράδειγμα μία στις τέσσερεις χώρες του δείκτη δεν διαθέτουν μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Τα αλιευτικά πεδία βρίσκονται σε σημείο κατάρρευσης και η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 10% των θανάτων παγκοσμίως. Περισσότεροι από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε χώρες με επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μεγαλύτερα από τα κοινώς αποδεκτά ως ασφαλή.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν συνδέεται με το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης αφού πλήττει τόσο τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες.


Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει η Φινλανδία με σκορ 90,68. Η σκανδιναβική χώρα πετυχαίνει εντυπωσιακές επιδόσεις στους τομείς «Υγειονομικές Επιπτώσεις», «Νερό και Υγιεινή» και «Βιοποικιλότητα και Οικοσυστήματα».

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση με άριστες επιδόσεις στην Γεωργία και το «Νερό και Υγιεινή» και πολύ καλές επιδόσεις στους «Υδάτινους Πόρους», τη «Βιοποικιλότητα και Οικοσυστήματα» και τις «Υγειονομικές Επιπτώσεις». Η χώρα μας αποτυγχάνει δραματικά στην προστασία των δασών και των αλιευμάτων, αλλά και στις κλιματικές και ενεργειακές πολιτικές. Δείτε αναλυτικά εδώ.

Οι δέκα κορυφαίες χώρες είναι οι εξής:

1. Φινλανδία (90.68)
2. Ισλανδία (90.51)
3. Σουηδία (90.43)
4. Δανία (89.21)
5. Σλοβενία (88.98)
6. Ισπανία (88.91)
7. Πορτογαλία (88.63)
8. Εσθονία (88.59)
9. Μάλτα (88.48)
10. Γαλλία (88.20)

πηγή:http://www.zougla.gr/perivallon/article/i-10-pio-prasines-xores-tou-planiti-1289346


Θεοφάνια στη Σμύρνη για πρώτη φορά 94 χρόνια μετά την καταστροφή

Θεοφάνια στη Σμύρνη για πρώτη φορά 94 χρόνια μετά την καταστροφή - Media

Για πρώτη φορά μετά το 1922 θα τελεστεί επίσημα την Τετάρτη στη Σμύρνη η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων.

Στο λιμάνι της ιστορικής πόλης, ο εορτασμός των Θεοφανίων θα λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα για τα λιγοστά μέλη της παροικίας και για τους υπόλοιπους ορθοδόξους οι οποίοι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αρκετοί θα είναι και οι επισκέπτες από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το «Έθνος», για τους ομογενείς η εορτή των Φώτων σηματοδοτεί μια νέα σελίδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα εορτασμού σε ανοιχτό χώρο με τον αγιασμό των υδάτων.

«Μέχρι τώρα, όλα τα χρόνια δεν γινόταν η τελετή του αγιασμού των υδάτων. Ο εορτασμός ήταν συμβολικός μέσα στην εκκλησία μας. Ερχόταν ιερέας για τις ημέρες αυτές και συγκεντρωνόμαστε ομογενείς, φίλοι, σε μια αίθουσα ή στην εκκλησία, κόβαμε την πίτα και κάναμε όλοι μαζί μια προσευχή» λέει η κ. Αθηνά Σάμογλου, γραμματέας της Ορθόδοξης Κοινότητας, και υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος για την παροικία.

 «Για πρώτη φορά θα γίνει τελετή και λειτουργία στη θάλασσα, ενώ έρχονται καλεσμένοι από την Ελλάδα φίλοι και ομογενείς. Αυτό είναι η αρχή, κάθε χρόνο θα είμαστε και καλύτερα. Για την τελετή έχουμε αυτήν τη φορά επίσημη άδεια αλλά και υποστήριξη από τις αρχές. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Οπως μεγαλώσαμε, είχαμε στερηθεί αυτά τα πράγματα, μας έλειπαν, και τώρα είμαστε πολύ υπερήφανοι και χαρούμενοι με το γεγονός. Ολα αυτά γίνονται τώρα χάρη στον πατέρα Κύριλλο, ένα φως έχει έρθει στη Σμύρνη».

Επίκεντρο της εκκλησιαστικής ζωής είναι ο ναός της Αγίας Φωτεινής. Η εκκλησία ήταν ένας παλαιός ολλανδικός ναός, αλλά μετά τα Σεπτεμβριανά το 1955 οι Ολλανδοί πήραν τα λείψανα των προγόνων τους και έφυγαν. Αργότερα η τότε ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να ενοικιάσει τον ναό για 99 χρόνια και το 1981 έγινε ανακαίνιση και μετατράπηκε σε ορθόδοξη εκκλησία που λειτουργούσε Χριστούγεννα και Πάσχα.

Ο πατήρ Κύριλλος θα τελέσει τον αγιασμό των υδάτων για πρώτη φορά στο λιμάνι της Σμύρνης. Είναι ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922. Από το 1990 ερχόταν περιστασιακά για να τελέσει λειτουργίες, καθώς δεν υπήρξε ποτέ σταθερός ιερέας στη Σμύρνη μέχρι τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τού εμπιστεύθηκε μόνιμα τη θέση.

«Ο εορτασμός έχει προγραμματιστεί στις 8.30, με τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Φωτεινή, ενώ στις 12.30 θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης, μπροστά από το κτίριο του παλαιού ελληνικού προξενείου το οποίο τώρα ανακαινίζεται» λέει η κ. Σάμογλου και σημειώνει ότι υπάρχουν ήδη ορισμένοι που πρόκειται να βουτήξουν για να πιάσουν τον σταυρό.

«Ξέρουμε ότι θα βουτήξουν 2-3 άτομα. Είχα αποφασίσει να βουτήξω κι εγώ, αλλά πρέπει να κάνω το ίδιο διάστημα κάποιες άλλες εργασίες. Υπάρχει το ενδεχόμενο να πέσουν στο νερό και γυναίκες, καθώς εδώ στη Σμύρνη έχουμε αυτή την παράδοση».

πηγή: http://www.topontiki.gr/article/155062/theofania-sti-smyrni-gia-proti-fora-94-hronia-meta-tin-katastrofi– Το 2016 να ταξιδέψεις… στους κόσμους που έχεις ονειρευτεί, στους κόσμους που είναι προσδοκία ζωής.


 

                                                                                                                                                                            Αρ. Πρωτ. 7/ 6-11-2015      

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 62ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Σήμερα στις 29/9/2015 και ώρα 19.00 μ.μ συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο με σκοπό την συγκρότηση των μελών του Συλλόγου 

εκ νέου, μετά την αποχώρηση δύο μελών του (λόγω εγγραφής των παιδιών τους στο Λύκειο , όπως ορίζει το καταστατικό του Συλλόγου ). 

Κατά την συνεδρίαση αναπτύχθηκαν οι θέσεις καθώς και οι αρμοδιότητες αυτών , κι έδωσαν τα κάτωθι αποτελέσματα :

-  Πρόεδρος  :              Μανώλης Βασίλης

                               Τηλ. 2114016603 , 6946916374

-  Αντιπρόεδρος :          Σπαρτινού - Χαλιάσου Αναστασία

                                              Τηλ. 2103412071 , 6978582576

-  Γενική Γραμματέας :   Ζέρβα - Πορνάρα Ευανθία ( Έυα )

Τηλ. 2103414272 ,6988137215

-  Ταμίας :                            Τσόλη - Καζάνη Μάγδα
-Ειδική Γραμματέας :    Θέμελη Ιωάννα

 

-  Μέλος :                               Τσίγκα - Κορέντη Κατερίνα

-  Μέλος :                     Ανωγιάτης Παναγιώτης
e-mail: goneis62(S)gmail.com

 

https://sites.google.com/site/syllogosgoneon62ougymnasiou/home

Περπατάτε μισή ώρα καθημερινά για να μην πάθετε διαβήτη

Περπατάτε μισή ώρα καθημερινά για να μην πάθετε διαβήτη - Media

   

Τον διαβήτη κάνει πέρα ένας απλός καθημερινός περίπατος μισής ώρας καθώς, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, της πιο διαδεδομένης και «ύπουλης» μεταβολικής διαταραχής που καταγράφεται παγκοσμίως, μειώνεται κατά 35% - 40%, ενώ αν αυτή η εύκολη φυσική δραστηριότητα, συνδυαστεί με ένα γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερες διατροφικές συνήθειες, αποτελεί την καλύτερη «ασπίδα» παιδιών και ενηλίκων εναντίον του διαβήτη.

   Την ίδια ώρα, η σύγχρονη επιστημονική έρευνα είναι σε θέση να παρέχει σήμερα νέα πολύτιμα «εργαλεία» για την περαιτέρω κατανόηση, την πρόγνωση, αλλά και τη στενή παρακολούθηση της νόσου σε κάθε πάσχοντα από τον εξειδικευμένο θεράποντα γιατρό του. Χαρακτηριστικό τέτοιο «εργαλείο» αποτελεί η «Έξυπνη Κάρτα», ένα υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα που περιλαμβάνει ηλεκτρονικά όλα τα ιατρικά δεδομένα του διαβητικού, στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο ο εξουσιοδοτημένος ειδικός που τον παρακολουθεί.

   Η Κάρτα συνιστά έναν από τους βασικούς στόχους του Ερευνητικού Προγράμματος ARETAEUS, το οποίο διεξήγαγε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

   Οι κύριοι τύποι διαβήτη είναι ο 1 και ο 2 και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.ΚΕ.ΔΙ., καθηγητής (Ομότιμος) Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκός και Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ - Αυστρία) Σωτήριος Ράπτης, ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί το 95% του συνόλου των πασχόντων, έχει πάρει διαστάσεις «πανδημίας» την τελευταία δεκαπενταετία, καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο έχει, πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 300 εκατομμύρια. Το πλέον απογοητευτικό, είπε ο κ. Ράπτης, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2020 ο συνολικός αριθμός των διαβητικών υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.

   Σε ότι αφορά τη χώρα μας, επεσήμανε ο πρόεδρος, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε περίπου 1.200.000, δηλαδή ποσοστό 12% του γενικού πληθυσμού, ενώ η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισής του καταγράφεται στον δυτικό κόσμο. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή του με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

   «Είναι ευνόητο ότι ο γενικός πληθυσμός θα πρέπει να προσανατολιστεί σε αλλαγή του τρόπου ζωής του, με τη ριζική καταπολέμηση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση, το κάπνισμα κτλ. Θα πρέπει να εντάξει στην καθημερινότητά του τη σωματική άσκηση, π.χ. κολύμπι, ποδήλατο ή και περπάτημα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το κανονικό περπάτημα για 30 λεπτά ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 35-40%, αλλά και οδηγεί σε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και στις δύο μορφές του διαβήτη» υπογράμμισε ο καθηγητής.

   Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), το Κέντρο σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και το Δήμο Αμαρουσίου, αναλαμβάνουν κοινωνικές και ενημερωτικές δράσεις, που στοχεύουν στη στήριξη των Ελλήνων πολιτών και την ενίσχυση της γνώσης τους γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ώρες 09:00 - 17:00, ο Ι.Σ.Α. θα διεξαγάγει δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Συλλόγου και την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου οι πολίτες του Δήμου Αμαρουσίου, οι δημότες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις νέες εξελίξεις γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη σε ειδική Ενημερωτική Εκδήλωση και ώρα 17:30 - 21:00 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

 πηγή: http://www.topontiki.gr/article/149024/perpatate-misi-ora-kathimerina-gia-na-min-pathete-diaviti


28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΠΟΙΗΜΑ

ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑ

Άρματ’ αν σου λείπουν και κανόνια
σου περσεύει η πίστη κι η καρδιά.
Τρεις χιλιάδες ένδοξα όλα χρόνια
τη χρυσή σου αγιάζουν λευτεριά.

Κι είναι κάθε χρόνος, κάθ’ αιώνας,
ένα στέφος άυλο, ένας στρατός.
Άνισος στα σίδερα ο αγώνας
άνισος και στα όπλα του φωτός.

Με τ’ αστραφτερό σου οπλίσου δίκιο,
χτύπησε τη βία θαρρετή.
Κάλλιο να’ χεις θάνατο αντρίκειο,
παρά να ζεις δίχως αρετή.

Μα, γλυκιά μου Ελλάδα, δεν πεθαίνεις,
όπως δεν επέθανες ποτέ.
Ζεις αιώνια κι όλους ανασταίνεις,
όταν ξαναλές “Μολών λαβέ”.πηγή: 

http://www.kindykids.gr/teachers-material/poems-national/300-1940-poiimata.html

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 62ου Γυμνασίου Αθηνών καλεί τους γονείς στην τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων , η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 18.00 μ.μ στον χώρο του σχολείου .

Θέματα συζήτησης : Οικονομικός και Διοικητικός απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς .

·        Γνωριμία γονέων και εγγραφή νέων μελών

·        Θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών μας.

·        Καθορισμένες συναντήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

·        Εθελοντισμός γονέων .

·        Προτάσεις και προγραμματισμός δραστηριοτήτων του Συλλόγου.

·        Συζήτηση για θέματα λειτουργίας του σχολείου .

·        Συζήτηση επί θεμάτων που θα τεθούν από τους γονείς .


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποφάσισε να πραγματοποιήσει προγράμματα εκμάθησης  στο χώρο του σχολείου για τους μαθητές και γονείς έτους 2015-2016 εφόσον θα υπάρξει επαρκής συμμετοχή.


Οι συμμετοχές θα παραδοθούν στους προέδρους κάθε τμήματος ή στα μέλη του Δ.Σ την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης.


Προτεινόμενα Προγράμματα:

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΜΑΘΗΤΗ Η ΓΟΝΕΑ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΜΠΑΣΚΕΤ

 

 

 

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

 

 

 

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

 

 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

 

 

 

ΣΚΑΚΙ

 

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

 

 

 

e-mail: goneis62@gmail.com      https://sites.google.com/site/syllogosgoneon62ougymnasiou/home           


Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου καθιερώθηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Την ημέρα αυτή δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, αλλά διεξάγονται ενδοσχολικοί αγώνες αθλοπαιδιών, που συνδέονται με ένα κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού πεδίου, που υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό.

Βασική επιδίωξη της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν «να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης».ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/363#ixzz3ni59Gs9Z
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ CAMP ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ                                                                                                                                                                                                       Αθήνα, 23 Μαΐου 2015 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μία ακόμη διέξοδο χαράς και άθλησης δίνει μέσα στο καλοκαίρι για τα παιδιά της πρωτεύουσας ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με το  θερινό αθλητικό και ψυχαγωγικό Camp που διοργανώνει από  16 Ιουνίου έως 24 Ιουλίου 2015 στα Αθλητικά Κέντρα  Γουδή, Ρουφ και Γκράβα. Φέτος ο Οργανισμός συνεργάζεται με τον Αθλητικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ιάσων Κολωνού και τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο και θα πραγματοποιηθούν δύο νέα camp στις εγκαταστάσεις του 52ου Γυμνασίου – Λυκείου Αθηνών από 22 Ιουνίου έως 17 Ιουλίου και στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου από 16 Ιουνίου έως  7 Αυγούστου.

Στόχος των camp είναι να προσφέρουν στα παιδιά τη δυνατότητα να διασκεδάσουν αλλά και να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα τους μέσα από τα σπορ. Οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες να ενθαρρύνουν και να ενισχύσουν αξίες όπως η ομαδικότητα, ο σεβασμός, η υπευθυνότητα και να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση, να μάθουν ποια είναι η σωστή αθλητική συμπεριφορά, καθώς και να αντιληφθούν τα βασικά των σπορ.

1. Εγκαταστάσεις των Αθλητικών Κέντρων Γουδή, Ρουφ, και Γκράβα

Το θερινό  camp πραγματοποιείται για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών (γεν. 2003 – 2009), με διάρκεια από 16/6/2015 έως 24/7/2015 και για τρεις δεκαπενθήμερες περιόδους.

Α περίοδος: 16/6 - 26/6
Β περίοδος: 29/6 - 10/7
Γ περίοδος: 13 - 24/7   

Η προσέλευση των παιδιών θα γίνεται από τις 7.30 έως και τις 8.00 το πρωί και η αναχώρησή τους με την συνοδεία γονέα/ κηδεμόνα θα πραγματοποιείται στις 14:00 ή εναλλακτικά από τις 15.30 έως και τις 16.15

Δραστηριότητες του camp: Μπάσκετ, Βόλεϊ, Ποδόσφαιρο (5Χ5), Κολύμβηση (στο Α.Κ.Γκράβας και στο Α.Κ.Γουδή), Στίβος, Τένις, Αυτοάμυνα, Ελληνικοί χοροί, Παιδαγωγικά παιχνίδια, Πολιτιστικές δραστηριότητες, Περιβαλλοντική Αγωγή.

Το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται ως εξής:
1. Για κατοίκους του Δήμου Αθηναίων είναι30€/ περίοδο. Κατ’ εξαίρεση θα είναι  20€/ περίοδο για τις παρακάτω  περιπτώσεις:

συμμετοχή σε περισσότερες από μία περιόδους (με μία εγγραφή)

αδέρφια

2. Για τα παιδιά των υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων η συμμετοχή είναι στα 20€/ περίοδο. Κατ’ εξαίρεση είναι 15€/ περίοδο για τις παρακάτω περιπτώσεις:

συμμετοχή σε περισσότερες από μία περιόδους (με μία εγγραφή)

αδέρφια

3. Η συμμετοχή στο Θερινό camp για κατοίκους εκτός των ορίων του Δήμου Αθηναίων είναι 50€/ περίοδο. Κατ’ εξαίρεση 40€/ περίοδο για τις παρακάτω περιπτώσεις:

συμμετοχή σε περισσότερες από μία περιόδους  (με μία εγγραφή)

αδέρφια

2. Εγκαταστάσεις του 52ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών σε συνεργασία με τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσων Κολωνού

Το camp απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 16 ετών με διάρκεια δύο δεκαπενθήμερες περιόδους και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η προσέλευση των παιδιών θα γίνεται από τις 8.00 έως τις 9.00 και με φύλαξη από 14.00 έως και 16.00 με κόστος 15€/ περίοδο.

Α περίοδος: 22/6 – 3/7
Β περίοδος: 6 – 17/7

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες όπως στοιχεία ατομικής τεχνικής και ομαδικής τακτικής μπάσκετ, μυϊκή ενδυνάμωση και συναρμογή, αγώνες ποδοσφαίρου, βόλεϊ, πινγκ – πονγκ, αλλά και παρακολούθηση κινηματογραφικών ταινιών, μουσικοκινητική αγωγή και ψυχαγωγικά παιχνίδια.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 30€/ περίοδο.

3. Στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο 

Το camp απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 4 – 16 ετών και  θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις δεκαπενθήμερες περιόδους, από 16 Ιουνίου έως 7 Αυγούστου.

Α περίοδος: 16/6 - 26/6
Β περίοδος: 29/6 - 10/7
Γ περίοδος: 13 - 24/7
Δ περίοδος: 27/7 - 7/8

Δραστηριότητες του προγράμματος: Κολύμβηση,  Στίβος,  Ποδόσφαιρο 5x5, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Χαντ-μπολ, Τένις, Πινγκ – πονγκ, Ξιφασκία, Τοξοβολία, Ενόργανη, Ρυθμική, Μπαλέτο, Χορός, Τζούντο, Καράτε, Tae Kwon Do, Πυγμαχία, Σκάκι, Μουσικοκινητική Αγωγή, Καλλιτεχνικά, Προβολή ταινιών.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 50,00€ το άτομο ανά περίοδο. Φύλαξη παιδιού (προαιρετική) 15:00 έως 17:00 με κόστος 20€ εβδομαδιαίως.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ:

ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΟΥΔΗ, ΡΟΥΦ ΚΑΙ ΓΚΡΑΒΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων
Τμήμα Προγραμματισμού – Ανάπτυξης και Μαζικού Αθλητισμού
τηλ. 210 – 5284873 & 210 5284874

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 3  ΙΟΥΝΙΟΥ 2015
ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΑΣ
Καθημερινά (Δευτέρα – Παρασκευή)

στο Αθλητικό Κέντρο Ρουφ από τις 08:30 έως 14:00 & 16:00 έως 20:00
(Πειραιώς & Εχελιδών. Τηλ.: 210 3421260)

στο Αθλητικό Κέντρο Γουδή από τις 08:30 έως 14:00 & 16:00 έως 20:00
(Κανελλοπούλου & Κοκκινοπούλου , Τηλ.: 210 7771990)

στο Αθλητικό Κέντρο Γκράβα από τις 08:30 έως 14:00 & 16:00 έως 20:00
(Πασσώβ 10. τηλ.: 210 2282714-2287506)

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
1. Αίτηση εγγραφής (παραλαμβάνεται από το χώρο εγγραφής)
2.Υπεύθυνη Δήλωση Γονέα(παραλαμβάνεται από το χώρο εγγραφής)
3.Λογαριασμός ΔΕΚΟ
4.Ιατρική βεβαίωση
5.Πιστοποιητικό γεννήσεως παιδιού

 Αναγκαία προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η εγγραφή είναι η προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΑΣΩΝ ΚΟΛΩΝΟΥ
ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 1η  ΙΟΥΝΙΟΥ 2015
κ. Βίκυ Συριοπούλου, τηλ. 6937158448
Δευτέρα – Παρασκευή από τις 17:00 – 21:00
και Σάββατο 10:00 – 14:00

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ
Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος
Γραφείο Ακαδημιών Πανελληνίου
Μαυροματαίων 26-28
Τηλ. 210-8834408 & 210 - 8239021
Δευτέρα – Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 19:30
και Σάββατο 09:00 - 14:00Βιβλιοθήκη
Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Αγίας Ελεούσης 4, Αθήνα, 10554

f. 210-3223842


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


     Το «Κοινωνικό Φροντιστήριο» της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, λειτουργώντας τα τελευταία τρία χρόνια με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, έχει ως σκοπό τη μαθησιακή υποστήριξη μαθητών, των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της ενισχυτικής εκπαίδευσης. Στο εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου παρακολουθούν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε ένα ασφαλές, ελεγχόμενο και κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, στην καρδιά της Αθήνας, εύκολα προσβάσιμο με όλα τα Μ.Μ.Μ. 

     Το «Κοινωνικό Φροντιστήριο» της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διαθέτει υποδομές που ανταποκρίνονται και στις πλέον σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, εντός ενός λειτουργικού πλαισίου άρτιας οργάνωσης και αυστηρού προγραμματισμού. Ειδικότερα:

προσφέρει τη δυνατότητα διαδραστικής διδασκαλίας με τη χρήση βιντεοπροβολέα

παραδίδει εξατομικευμένα μαθήματα 

οργανώνει τους μαθητές σε ομοιογενή τμήματα, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση εκάστου μαθητή

προγραμματίζει διαγωνίσματα προσομοίωσης σε μηνιαία βάση

ελέγχει αυστηρά την εργατικότητα και αποδοτικότητα των μαθητών 

ενημερώνει έγκαιρα τους γονείς σε προγραμματισμένες και έκτακτες συναντήσεις 
ενημερώνει τους μαθητές μέσα από δωρεάν Σεμινάρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού αναφορικά με τις επαγγελματικές διεξόδους των μαθητών

διαθέτει βιβλιοθήκη εμπλουτισμένη με σχολικά και βοηθητικά εγχειρίδια, ελληνική και ξένη λογοτεχνία


     Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προετοιμασία των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις που πραγματοποιείται κατά τους θερινούς μήνες, με τη συμμετοχή των πιο έμπειρων εθελοντών καθηγητών όλων των ειδικοτήτων. Η ανιδιοτελής διάθεση προσφοράς, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο υποδομών  αποτελούν εχέγγυο για εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς, όλα τα έτη λειτουργίας του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου», τα ποσοστά εισαγωγής μαθητών στις πιο περιζήτητες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι υψηλά.

     Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενισχύσουν το θεάρεστο αυτό έργο, μετέχοντας στο σώμα των Καθηγητών του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και προσφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους στους μαθητές του. 

     Η Διεύθυνση του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου» ενημερώνει και καλεί τους κηδεμόνες των μαθητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα να υποβάλουν άμεσα αίτηση συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου» καθημερινά στους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-3311270 & 210-3245098 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση kf.libiaa@gmail.com προκειμένου να διαμορφωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα των προσφερόμενων προγραμμάτων για τους μαθητές.


Αγ. Ελεούσης 4 & Κακουργιοδικείου, Αθήνα, Τ.Κ. 10554

Τηλ.: 210-3245098, Fax: 210-3223842, lib.iaath@gmail.comwww.biaa.gr

200 χρόνια ΒΑΤΕΡΛΟ

Γιατί όλοι μιλούν για τον ηττημένο της πασίγνωστης μάχης και όχι για τον νικητή; Μια νέα ματιά στη δραματική διέλευση του Βοναπάρτη από το ιστορικό προσκήνιο: τα εθνικά ιδεώδη της Γαλλικής Επανάστασης, η εμφάνιση του λαϊκισμού στην Ευρώπη και η καταστολή των φιλελεύθερων, δημοκρατικών ιδεών
200 χρόνια ΒΑΤΕΡΛΟ
Ο Αλμπέρ Ντιεντονέ στην ταινία «Ναπολέων» του Αμπέλ Γκανς (1927) 

Το Βατερλό (Waterloo) είναι τοποθεσία νοτίως των Βρυξελλών στο κεντρικό Βέλγιο. Ο μικρός οικισμός βρίσκεται στις νότιες παρυφές μεγάλου δάσους φυλλοβόλων που περικλείει την περιοχή και τη διαχωρίζει από τη μεγαλούπολη στα βόρεια. Νότια απλώνεται ανοιχτή πεδιάδα που καταλήγει σε ύψωμα. Στο σημείο αυτό στις 16 με 18 Ιουνίου του 1815 η στρατιά του αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέοντος Βοναπάρτη αντιμετώπισε τις συμμαχικές στρατιές της Βρετανίας και των Κάτω Χωρών υπό τον στρατάρχη Wellington και της Πρωσίας υπό τον ηλικιωμένο στρατάρχη Blücher. Ο Ναπολέων φρόντισε να αναπτύξει τις δυνάμεις του μεταξύ των αντιπάλων του ώστε να συμπλακεί μεμονωμένα με το καθένα από τα εχθρικά στρατεύματα. Την πρώτη μέρα, στις 16 Ιουνίου, κατόρθωσε να τρέψει σε φυγή τους Πρώσους που υποχώρησαν προς τα βορειοανατολικά. Στις 18 Ιουνίου, σχετικά αργά, άρχισαν αψιμαχίες με τα στρατεύματα του Wellington με αμφίρροπα αποτελέσματα. Το βρετανικό Ιππικό ηττήθηκε από το γαλλικό αλλά το Πεζικό μπόρεσε να αμυνθεί επιτυχώς. Αργότερα το απόγευμα κατέφθασαν και τα ανασυνταγμένα πρωσικά στρατεύματα. Κατά το σούρουπο ο Ναπολέων διέταξε τις επίλεκτες μονάδες του να προχωρήσουν προς την τελική επίθεση.
Η Βρετανική Φρουρά όμως που βρισκόταν οχυρωμένη στο ύψωμα επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στην προφυλακή των Γάλλων, ενώ άλλη μονάδα τους χτύπησε στα πλάγια. Οι βαριές απώλειες ανάγκασαν τους Γάλλους να υποχωρήσουν. Αργά το βράδυ τα πράγματα είχαν κριθεί. Ο Wellington ήταν νικητής. Ο Ναπολέων επέστρεψε στο Παρίσι, όπου στις 22 Ιουνίου υπέβαλε για δεύτερη φορά την παραίτησή του από τον θρόνο.

Το παράδοξο και το καταπληκτικό
Παρά το γεγονός ότι στα 1808-1809 ο Wellington είχε ηγηθεί των συμμαχικών δυνάμεων στον πόλεμο της Ισπανίας κατά των στρατευμάτων του Ναπολέοντος, το Βατερλό ήταν η πρώτη φορά που οι δύο στρατηλάτες βρέθηκαν αντιμέτωποι στο πεδίο της μάχης. Παλαιότερα, όταν ο Ναπολέων έφθασε στην Ισπανία για να ηγηθεί των δυνάμεών του, ο Wellington είχε ήδη ανακληθεί στη Βρετανία. Ετσι το Βατερλό υπήρξε η στιγμή της μεγάλης δόξας του Wellington, που του διασφάλισε μοναδικές τιμές στην πατρίδα του και στην αυτοκρατορία της, ανοίγοντας τον δρόμο προς την πρωθυπουργία. Ομως αν και ο Wellington ήταν ο νικητής, στην ιστορική συνείδηση της Ευρώπης η μάχη του Βατερλό ανακαλεί κυρίως τον ηττημένο, τον Ναπολέοντα, και προσκαλεί την ιστορική ανάλυση σε μια αποτίμηση του καταπληκτικού και σε μεγάλο βαθμό παράδοξου φαινομένου που αντιπροσωπεύει η δραματική διέλευσή του από το ιστορικό προσκήνιο.

Σε περιπτώσεις όπως του Ναπολέοντος, ο παρατηρητής που δοκιμάζει να κατανοήσει τα σχετικά πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα βρίσκεται συχνά παγιδευμένος στην αίσθηση ότι δεν μένει πλέον τίποτε να λεχθεί. Το θέμα απασχόλησε επί μακρόν και κατ' επανάληψη πολλούς και φαίνεται εξαντλημένο. Αν θυμηθούμε μόνο τους μεγάλους συγγραφείς που έγραψαν για τον Ναπολέοντα θα καταληφθούμε οπωσδήποτε από δέος: ο Σταντάλ, ο Ουγκό, ο Byron, ο Τολστόι και κοντά σ' αυτούς οι σημαντικότεροι πολιτικοί στοχαστές της εποχής, ο Benjamin Constant, η Madame de Stael, ο Hegel, αργότερα και ο ίδιος ο Marx προσπάθησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο Ναπολέων και ιδίως τη δύναμη και την ακαταμάχητη σαγήνη που εξάσκησε στη γαλλική κοινωνία. Η ιστορική αφήγηση του δεκάτου ενάτου αιώνα επίσης περιστρέφεται επίμονα γύρω από το θέμα προσπαθώντας να ερμηνεύσει τις αντινομίες του.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να λεχθεί σήμερα για τον ηττημένο του Βατερλό, που επισκίασε τους νικητές του με τον θρύλο που τον περιβάλλει; Ενα πρώτο σχόλιο προκαλεί το ίδιο το φαινόμενο Ναπολέων: το χωριατόπουλο από την Κορσική που σαν μετεωρίτης κυριάρχησε στο στερέωμα της επαναστατικής Γαλλίας, οδήγησε τις επαναστατικές στρατιές ως απελευθερωτές στην Ιταλία, αναδείχθηκε ύπατος, επέβαλε στρατιωτική δικτατορία, έγινε αυτοκράτορας το 1804, πολέμησε κατά ολόκληρης της μοναρχικής Ευρώπης επαγγελλόμενος την απελευθέρωση των λαών, ηττήθηκε τελικά μετά την ολέθρια εκστρατεία στη Ρωσία, εξορίστηκε ως «αυτοκράτωρ» στη νήσο Ελβα το 1814, επανήλθε την άνοιξη του 1815 κατά το «εκατονθήμερον» και έγινε δεκτός με θερμότητα από μεγάλο μέρος του γαλλικού λαού και των ενόπλων δυνάμεων για να ηττηθεί τελικά στο Βατερλό, να εξοριστεί στην Αγία Ελένη, όπου πέθανε το 1821.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Υπήρξε το φαινόμενο Ναπολέων μια απλή εκτροπή της Γαλλικής Επανάστασης ή εξέφραζε κάτι βαθύτερο, κάποιες δυνάμεις που του προσέδωσαν ζωτικότητα και δυναμισμό; Ο Ναπολέων ενστερνίστηκε τις εκσυγχρονιστικές στοχεύσεις της Γαλλικής Επανάστασης και ως φορέας της αυτοκρατορικής εξουσίας υπήρξε ισχυρός παράγοντας εκσυγχρονισμού της γαλλικής κοινωνίας (δίκαιο, διοίκηση, εκπαίδευση). Κυρίως όμως υπεραμύνθηκε μαχητικά των εθνικών ιδεωδών της Γαλλικής Επανάστασης, με την επαγγελία της ισότητας και της ελευθερίας. Ο ιδεολογικός παράγοντας εξηγεί τη δημοτικότητά του εντός μιας κοινωνίας με οξυμμένες ανισότητες όπως ήταν η Γαλλία αλλά και τις συγκινήσεις που προκάλεσε στους καταπιεσμένους και υπόδουλους λαούς της Ευρώπης, περιλαμβανομένου του ελληνικού. Στον Ναπολέοντα προσέβλεψαν ως ελευθερωτή οι Έλληνες, από τον Ρήγα ως τον Κολοκοτρώνη.

Πάνω στο υπόβαθρο των εθνικών προσδοκιών οικοδομήθηκε το ναπολεόντειο σύστημα που συνιστούσε ουσιαστικά το πρώτο αναγνωρίσιμο φαινόμενο λαϊκισμού στην ευρωπαϊκή ιστορία. Ο λαϊκιστικός χαρακτήρας του ναπολεόντειου πολιτικού εγχειρήματος, που ο Μαρξ και άλλοι ονόμασαν Βοναπαρτισμό, διαφαίνεται στην ικανότητα του Ναπολέοντος να συναρπάζει τις μάζες του λαού και του στρατού γιατί εξέφραζε και καλλιεργούσε τις προσδοκίες τους ότι αποτελούσε τη μόνη εγγύηση για την πραγμάτωση των ελπίδων τους για μια καλύτερη ζωή. Η δραματικότερη ίσως εκδήλωση αυτής της σχέσης υπήρξε η συνάντηση του Ναπολέοντος στις 7 Μαρτίου 1815 έξω από την Grenoble με τα στρατεύματα που είχαν σταλεί από την κυβέρνηση των Βουρβόνων για να τον συλλάβουν: ο Ναπολέων προχώρησε ολομόναχος προς τους διώκτες του και τους κάλεσε να φονεύσουν τον αυτοκράτορά τους αν το επιθυμούσαν. Η απάντηση ήταν η ιαχή «Vive l' empereur» και η προσχώρηση των δυνάμεων της Παλινόρθωσης στη στρατιά του.

Η σχέση του Ναπολέοντος με τις μάζες του γαλλικού λαού είναι κοινωνιολογικά ευεξήγητη, συγχρόνως όμως παρουσιάζει και το προσδιοριστικό χαρακτηριστικό του λαϊκισμού: τον συνδυασμό του συνθήματος της ισότητας με τον αυταρχισμό και την καταστολή των ελευθεριών, και με την περιφρόνηση της έννοιας του κράτους δικαίου. Οι μελλοντικοί μιμητές του ναπολεόντειου προτύπου θα ήταν πολλοί στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν έλειψαν ούτε από την Ελλάδα, στην πολιτική κοινωνία της οποίας ενυπάρχει μια ισχυρή λαϊκιστική δυναμική που την εμφανίζει πάντως συγγενέστερη με τα κατ' εξοχήν πρότυπα του λαϊκισμού κατά τον εικοστό αιώνα, τα καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής, παρά με το εκσυγχρονιστικό ναπολεόντειο πρότυπο.

Η Παλινόρθωση των συντηρητικών
Ας στραφούμε εν κατακλείδι και σε ένα δεύτερο ζήτημα που οπωσδήποτε συνδέεται με την επέτειο της μάχης του Βατερλό. Πρόκειται για την Παλινόρθωση, τη λυσσαλέα προσπάθεια των πολιτικών δυνάμεων της μοναρχικής Ευρώπης να ανορθώσουν την παλαιά τάξη των πραγμάτων και να αναιρέσουν τις επιπτώσεις της Γαλλικής Επανάστασης. Ηδη μετά την πρώτη παραίτηση του Ναπολέοντος τον Απρίλιο του 1814, οι δυνάμεις της «νομιμότητας» με επικεφαλής κυρίως τους τρεις μονάρχες της Ιεράς Συμμαχίας (Αυστρία, Ρωσία και Πρωσία) συγκάλεσαν το φθινόπωρο του ιδίου έτους το συνέδριο της Βιέννης με σκοπό την περιστολή της επαναστατικής πλημμυρίδας. Ετσι με το Βατερλό εγκαινιάζεται η εποχή της καταστολής που θα οδηγήσει τους φιλελεύθερους δημοκράτες στην παρανομία και θα δημιουργήσει ένα κλίμα απόγνωσης για το μέλλον της ελευθερίας στην Ευρώπη όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στη λογοτεχνία. Η πρώτη ρωγμή στο οχυρό της τυραννίας που είχε οικοδομηθεί στην Ευρώπη συντελέστηκε με την επανάσταση των Ελλήνων το 1821 που αναπτέρωσε τις ελπίδες των φίλων της ελευθερίας και προκάλεσε την αντίδραση των δυνάμεων της Παλινόρθωσης, των παλαιών εχθρών και νικητών του Ναπολέοντος.

Ο κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
πηγή:http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=710819


Action Aid: Κάντε τα παιδιά με αναπηρία ορατά στα σχολεία!

Προβλήματα σε πρόσβαση, εποπτικό υλικό και χρηματοδότηση
ActionAid: Κάντε τα παιδιά με αναπηρία ορατά στα σχολεία!

 

Μόλις το 15% των παιδιών με αναπηρία στην Ελλάδα φαίνεται να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση αναφέρεται στην ποιοτική έκθεση για την κατάσταση της εκπαίδευσης για τα παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα που διενήργησε η Action Aid. Υπολογίζεται ότι τα παιδιά με αναπηρία είναι 200.000 στη χώρα μας και μόλις τα 31.761 πηγαίνουν σχολείο. Επειδή όμως δεν υπάρχει μητρώο καταγραφής των παιδιών με αναπηρία δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των παιδιών αυτών που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης.

«Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα και ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Όμως δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός σχολείου και καθώς δεν υπάρχει μητρώο καταγραφής παιδιών με αναπηρία, τα παιδιά αυτά είναι αόρατα για την ελληνική εκπαίδευση. Η ελληνική πολιτεία σχεδιάζει πολιτικές και κάνει προϋπολογισμούς χωρίς να γνωρίζει ούτε πόσα είναι τα παιδιά με αναπηρία, ούτε ποιες είναι οι ανάγκες τους» αναφέρει η ομάδα της Action Aid σε σχετική ανακοίνωση.

«Αν δεν είχα πάει σχολείο, η ζωή μου θα ήταν πολύ διαφορετική. Δεν θα ήξερα να διαβάζω, να γράφω, δεν θα ήξερα τίποτα. Δεν θα έκανα όλα αυτά που κάνω τώρα» δήλωσε η Ελένη, άτομο με νοητική και κινητική αναπηρία.

Σύμφωνα με την έκθεση της ActionAid, τα σχολεία δεν είναι προσβάσιμα σε μαθητές με αναπηρία διότι δεν υπάρχουν επαρκείς υπηρεσίες μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο. Οι εγκαταστάσεις δεν είναι προσαρμοσμένες για να δεχτούν μαθητές με αναπηρία, το εποπτικό υλικό είναι ανεπαρκές και το ανθρώπινο δυναμικό συχνά δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες.

Επίσης γονείς και τα παιδιά δεν έχουν δικαίωμα να παίρνουν μέρος στις αποφάσεις που αφορούν την εκπαίδευσή τους και άρα τη ζωή τους. Η ελληνική εκπαίδευση, ούτως ή άλλως, εντάσσει ελάχιστα τους γονείς και τα παιδιά στις αποφάσεις που αφορούν την εκπαίδευσή τους.

Στην περίπτωση των παιδιών με αναπηρία η κατάσταση αυτή προκαλεί σοβαρές δυσκολίες, καθώς η διαδικασία για την εκπαιδευτική αξιολόγηση που περνούν τα παιδιά για να ενταχτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό πλαίσιο είναι τελείως κλειστή προς τους γονείς και οι αποφάσεις των επιτροπών είναι δεσμευτικές και συνήθως αμετάκλητες.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που δυσχεραίνει την προσβασιμότητα στην εκπαίδευση των παιδιών αυτών αποτελεί και η ανεπαρκής και αποσπασματική χρηματοδότηση της ειδικής εκπαίδευσης. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι πόροι έχουν μειωθεί με αποτέλεσμα, η κρίση να έχει επιδεινωθεί την κατάσταση για τα παιδιά αυτά.

Η Action Aid θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στο υπουργείο Παιδείας ώστε τα «αόρατα» παιδιά να γίνουν ορατά και συλλέγει υπογραφές με έξι αιτήματα προς τον υπουργό. «Όσο περισσότερες οι υπογραφές, τόσο περισσότερο θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε το αναμενόμενο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία».

«Να καταλάβουμε ότι πρώτον είμαστε όλοι διαφορετικοί. Να ξεκινήσουμε με αυτή τη βάση, ότι κανένας δεν είναι ίδιος. Είμαστε προγραμματισμένοι για να είμαστε διαφορετικοί, αλλιώς θα είμαστε ένα αντίτυπο ενός αντίτυπου ενός αντίτυπου. Θα ήμασταν όλοι ίδιοι. Πρέπει να αφήνουμε τη διαφορετικότητα να περάσει» συμπληρώνει ο Οδυσσέας, μαθητής Α' Λυκείου.

«Έκανα από προσχολική ηλικία προγράμματα πρώιμης παρέμβασης στην ΕΛΕΠΑΠ, με την οποία έχω πολύ καλή σχέση και τους θεωρώ άψογους στη δουλειά τους. Ήθελα όμως να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου και έξω από τα ειδικά σχολεία. Εκεί δεν μπορώ να πω ότι πέρασα ξέγνοιαστα όπως θα περνούσε ένα παιδάκι δημοτικού που το μόνο που θα το ένοιαζε είναι να παίξει, να έχει τους φίλους του, να κάνει αυτή τη ζωή που κάνει κάθε παιδάκι από 6 έως 12 χρόνων. Είχα άλλα πράγματα να με προβληματίζουν και έμαθα να διαχειρίζομαι το πρόβλημά μου από πολύ μικρή» λέει η Μαρία, παραολυμπιονίκης, δικηγόρος, φοιτήτρια και άτομο με αναπηρία

«Αφού δοκίμασα τις δυνάμεις μου στο γενικό, συνέχισα μετά γυμνάσιο-λύκειο στο ειδικό σχολείο στην Ηλιούπολη. Στην πορεία ίσως το μετάνιωσα που δεν κάθισα να αναμετρηθώ και σε ένα πιο μεγάλο επίπεδο του γυμνασίου-λυκείου, αλλά τότε, 12 χρόνων, ήμουν ακόμα ένα παιδί που έπρεπε να διαχειριστώ τα προβλήματά μου. Δεν είχα χώρο για να παλέψω για τα συναισθηματικά προβλήματα που σου δημιουργεί μια επίθεση από παιδάκια που λένε ότι εσύ δεν μπορείς να κουνηθείς, είσαι ανάπηρη, είσαι έτσι, είσαι αλλιώς. Δεν μπορούσα δηλαδή. Αυτό το κομμάτι δεν το είχα».

Η οργάνωση πιστεύει στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζει τη συμπεριληπτική εκπαίδευση που αποτελεί τη σύγχρονη τάση που κερδίζει έδαφος διεθνώς, ως προς την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό σύστημα που στηρίζεται στη φιλοσοφία αποδοχής και σεβασμού προς όλα τα παιδιά χωρίς να τίθενται παράμετροι γύρω από την έλλειψη ικανοτήτων. Στόχος της προσέγγισης είναι να μη μείνει κανένας μαθητής έξω από το σχολείο. Αυτό οδηγεί στο να μάθουμε να συμβιώνουμε ο ένας με τον άλλον, μέσα σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών.

Οσοι επιθυμούν να συμβάλουν στο έργο της ActionAid και να ενισχύσουν το μήνυμα της μπορούν να υπογράψουν εδώ: http://www.actionaid.gr/aoratapaidia

πηγή:http://www.tovima.gr/society/article/?aid=701443


Οι μαθητές... ξαναζωγραφίζουν τους ολυμπιακούς κύκλους

Εκδήλωση με το αποτέλεσμα διαθεματικής δραστηριότητας

Οι μαθητές... ξαναζωγραφίζουν τους ολυμπιακούς κύκλους

 

Διεθνές εικαστικό δρώμενο με πρωταγωνιστές και... καλλιτέχνες μαθητές από σχολεία των πέντε ηπείρων της υφηλίου που ξαναζωγράφισαν τους ολυμπιακούς κύκλους βρίσκεται σε εξέλιξη και θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Με πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Αγωγής, μαθητές από όλο τον κόσμο συναντιούνται σε έναν «εικονικό» παγκόσμιο πίνακα, στον οποίο τοποθετούν ξανά από την αρχή τα ολυμπιακά χρώματα, αποτυπώνουν εικαστικά αξέχαστες στιγμές από την ιστορία του σημαντικότερου αθλητικού θεσμού στον κόσμο και μεταλαμπαδεύουν πρωτότυπα τις ολυμπιακές αξίες.

Το έργο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την Ελληνογερμανική Αγωγή την Τρίτη 28 Απριλίου και ώρα 11.30 στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οποία θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα μεγάλης πανελλαδικής έρευνας με θέμα «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η στάση των νέων» που διενεργήθηκε από την GPO.

Την έρευνα θα παρουσιάσει ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ.Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, ενώ θα μιλήσουνη κυρία Βούλα Κοζομπόλη, ολυμπιονίκης και πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, και οι κκ. Λάμπης Νικολάου, μέλος Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ισίδωρος Κούβελος, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Πύρρος Δήμας, ολυμπιονίκης, πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών.

Οι όλυμπιακοί κύκλοι ζωγραφίστηκαν ξανά στο πλαίσιο διαθεματικής δραστηριότητας που γίνεται στη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς, απο μαθητές της Ελλάδας, μαθητές από το Πεκίνο, οι οποίοι και ανέλαβαν να ζωγραφίσουν τον ολυμπιακό κύκλο της Ασίας. Τη «σκυτάλη» παρέλαβαν οι μαθητές της Ζιμπάμπουε στην ήπειρο της Αφρικής, ενώ ακολούθησε η Αμερική και η Αυστραλία που ολοκλήρωσαν το έργο.

Οι μαθητές γυμνασίου αναζήτησαν και κατέγραψαν τα αξιοσημείωτα γεγονότα κάθε Ολυμπιακών Αγώνων, όπως για παράδειγμα την πρώτη συμμετοχή γυναικών σε Αγώνες, την εισαγωγή της έννοιας και του θεσμού της χορηγίας, τη γνωριμία με άγνωστα ολυμπιακά αθλήματα, τα οποία δεν υπάρχουν πια στο πρόγραμμα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα έφτιαξαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων σε συμβατική και ηλεκτρονική μορφή, σχεδίασαν και τύπωσαν αθλητικά αντικείμενα στον 3D printer και κατασκεύασαν τα δικά τους μετάλλια και δικές τους μασκότ.

Αντίστοιχα, οι μαθητές του δημοτικού μελέτησαν την αναβίωση Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, κατέγραψαν τις άγνωστες πτυχές εκείνης των Αγώνων και σε ρόλο δημοσιογράφου-ανταποκριτή συνέταξαν συνεντεύξεις και πληροφορίες για τις χώρες που συμμετείχαν. Συνεργάστηκαν με τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Escola da Cavalinha της Πορτογαλίας και εκπόνησαν κοινές εργασίες σχετικά με τον Ολυμπισμό.


πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=696862

Η μαζοποίηση των συνειδήσεων στον αιώνα μας


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΑΜΑΡΑ*

Ζούμε σε μια εποχή αποδιοργάνωσης των εθνικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων. Εδώ και αρκετά χρόνια παγκόσμιες πολιτισμικές διεργασίες θέλουν να φτιάξουν έναν νέο πολίτη του κόσμου, του οποίου η αυτοσυνειδησία δε θα πρέπει να εγκλωβίζεται στα χαρακτηριστικά μιας εθνικής και θρησκευτικής πολιτισμικής ταυτότητας.

Ένας νέος Διεθνισμός αναδύεται, χωρίς, όμως, σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά. Ο νέος αυτός διεθνισμός, μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας,έχει ως στόχο τον αποχρωματισμό των συνειδήσεων από κάθε πολιτισμική ιδιαιτερότητα. Αυτός ο αποχρωματισμός έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση της ιδιαιτερότητας κάθε ξεχωριστού ανθρωπίνου Προσώπου. Η ελευθερία του ανθρωπίνου Προσώπου, όπως την γνωρίζουμε μέσα από τις απόψεις της φιλοσοφίας του Προσώπου των αρχών του 20ου αιώνα, του φιλόσοφουMartinBuber, αλλά και της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θεολογίας ανά τους αιώνες, κινδυνεύει.

Οδεύουμε μέσα από τον πολιτισμικό αυτό αποχρωματισμό στη μαζοποίηση των ανθρώπινων συνειδήσεων. Ο «μαζάνθρωπος», ένας όρος που χρησιμοποίησε πρώτος ο Ισπανός φιλόσοφος OrtegayGasset, χωρίς εθνικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές συντεταγμένες, είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο και συνεχώς διευρύνεται.

Ποιοι θα αντισταθούν σ’ αυτήν τη μαζοποίηση, την οποία μας επιβάλλει ο συρμός του 21ου αιώνα;...

Πώς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, για να μην καταντήσουμε ταξιδιώτες στο άγνωστο, χωρίς πυξίδα και προσανατολισμό, χωρίς να μπορούμε να αρθρώσουμε το νόημα και την ουσία της ύπαρξής μας;... 

*Θεολόγος-Φιλόλογος MTh. Α.Π.Θ.

Εκπαίδευση χωρίς Παιδεία. Αυτό θέλουμε; Του Δ.Τσιριγώτη

09:25 | 08 Νοε. 2013

Η παιδεία είναι η διαδικασία κτισίματος μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας .Αυτό σημαίνει  μια ολιστική ωριμότητα που δεν  είναι μόνο γνωστική αλλά και πνευματική ,συναισθηματική και συμπεριφοριστική. Σκοπός της παιδείας είναι να αποκτήσει το άτομο υπαρξιακή γνώση. Του Δημήτρη Τσιριγώτη                                                                                                                        Η εκπαίδευση είναι ο τρόπος απόκτησης γνώσης περιορισμένου εύρους και βάθους που εκφράζεται ,ως επί το πλείστον, με τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στην Ελλάδα υπάρχει μια διαρκής σύγχυση των δυο εννοιών. Η παιδεία ταυτίζεται με την εκπαίδευση ενώ, ειδικά στην εποχή μας ,δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι οι δύο έννοιες είναι  περισσότερο αντίπαλες  παρά σύμμαχοι. Κανονικά ,θα έπρεπε, η εκπαίδευση να είναι ο πιο έμπιστος και ικανός  βοηθός  της παιδείας. Σήμερα όμως φαίνεται ότι η εκπαίδευση προσπαθεί να γίνει το απόλυτο αφεντικό ,προσπαθεί να είναι  αυθύπαρκτη  και  σχεδόν ,έχει εκτοπίσει τη παιδεία από το προσκήνιο.  Ποιος θα περίμενε λοιπόν ότι η παιδεία και η εκπαίδευση θα μπορούσαν  να βρεθούν αντίπαλες  στην ίδια διελκυστίνδα; Παρακάτω  να προσπαθήσω να αποσαφηνίσω  τις διαφορές μεταξύ των δύο εννοιών .Εδώ  να τονίσω ότι ως εκπαιδευτικός είμαι υπέρμαχος  της  εκπαίδευσης  .Εκείνης της εκπαίδευσης όμως που δεν είναι αυτοσκοπός  αλλά σεμνός υπηρέτης της παιδείας .

Η εκπαίδευση αφορά  την παροχή εφοδίων και ανάπτυξη δεξιοτήτων με σκοπό κυρίως την επαγγελματική πορεία του ατόμου. Για αυτό  και η εξειδίκευση είναι πλέον το βασικό της μέλημα. Στο σημερινό ελληνικό  εκπαιδευτικό σύστημα όλων των βαθμίδων  είναι φανερή η τάση παροχής κατακερματισμένης γνώσης που θα αναπτύσσει μονόπλευρα το μαθητή και θα τον μετατρέπει  σε έναν άριστα καταρτισμένο  τεχνίτη ,χωρίς όμως κριτική σκέψη ,χωρίς φαντασία ,χωρίς συνείδηση και χωρίς βούληση. Αυτό συμβαίνει γιατί  ουσιαστικά  πρόκειται για μια εκπαίδευση χωρίς παιδεία. Το σχολείο αντί να είναι  ο ναός της παιδείας έχει καταντήσει η κρησάρα που ψάχνει τους ικανούς και που βάζει τις πινακίδες των επαγγελματικών οδών  που πρέπει να ακολουθήσει το κάθε παιδί.                                                             

Δεν είναι τυχαίες οι έννοιες  που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς : "κλάδοι", "δέσμες", "κατευθύνσεις" "μαθήματα βαρύτητας" κ.α. Παιδιά  δεκαπέντε χρονών καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το επαγγελματικό τους μέλλον με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σε αυτές χωρίς διέξοδο. Είναι επίσης φανερό ότι γίνεται υποβάθμιση –κατάργηση μαθημάτων που παρέχουν γενική παιδεία. Υπάρχει  μια τάση να ελαχιστοποιηθούν τα μαθήματα ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, τέχνης και πολιτισμού (που καλλιεργούν τη παιδεία) και αντικατάστασής  τους  από μαθήματα ειδικότητας . Ακόμα και αυτή η χρήση του ενός σχολικού εγχειριδίου ανά μάθημα (ειδικά σήμερα στην εποχή της εύκολης πρόσβασης στη πληροφορία) δείχνει ξεκάθαρα τη τάση της παροχής πολύ συγκεκριμένης και περιορισμένης γνώσης.  Αυτή η αντιμετώπιση των μαθητών σαν μηχανήματα ικανά να κάνουν ένα μόνο πράγμα απέχει πολύ από την  έννοια της παιδείας.                             

Να πούμε  εδώ ότι η επικείμενη αξιολόγηση  των εκπαιδευτικών μπορεί να φαίνεται με μια πρώτη ματιά ότι έχει στόχο ,μόνο , τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών .Με μια πιο προσεχτική ανάλυση όμως είναι φανερό ότι ο στόχος είναι ο μαθητής και ο αυριανός πολίτης. Όπως ένα δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών   χρειάζεται ένα κεντρικό υπολογιστή  για να διαμοιράζει τα αρχεία ,έτσι και ο εκπαιδευτικός ,σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου παιδείας ,θα είναι ένας απλός διαμοιραστής  πακέτων γνώσης ,χάνοντας τον πραγματικό ρόλο, αυτό του πνευματικού ανθρώπου. Στόχος τους είναι λοιπόν το σχολείο να εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς .                                 

Μετά τον υποβιβασμό των προϊόντων του πολιτισμού και της τέχνης σε εμπόρευμα σειρά τώρα έχει η εκπαίδευση. Και η αγορά έχει ανάγκη από ‘’χέρια’’ και  ‘’εργαλεία’’ και όχι από ‘’μυαλά’’. Φυσικά οι ανάγκες της αγοράς δεν αφορούν τη παιδεία. Η παιδεία  είναι προσανατολισμένη  στις  ανάγκες της  ψυχής. Και η ψυχή είναι πολύ πιο σύνθετη από ένα γρανάζι.                                                                                                                                                                               

«Όπως του αγάλματος, έτσι και του βίου όλα τα μέρη πρέπει να είναι αρμονικά.»(Σωκράτης).                                                          

«Η παιδεία σαν την πλούσια χώρα, παράγει όλα τα αγαθά». (Σωκράτης).

Τα κίνητρα της εκπαίδευσης είναι εξωτερικά : η ανταμοιβή, το κέρδος και ο ανταγωνισμός. Οι έλληνες  μαθητές μαθαίνουν από πολύ μικροί να έχουν καλές επιδόσεις για να πάρουν καλούς βαθμούς (η πρώτη μορφή κέρδους στη ζωή ενός παιδιού).Τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε  χώρους  όπου τα παιδιά μπολιάζονται στη λογική της αγοράς και του  ακραίου ανταγωνισμού και ατομικισμού. Η επικείμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κατά πάσα πιθανότητα θα επιφέρει τα ίδια ολέθρια  αποτελέσματα  και στο κλάδο μας (κυρίως η σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική εξέλιξη) . Αντιθέτως τα κίνητρα της παιδείας είναι εσωτερικά: προσπάθεια βελτίωσης του ‘’εαυτού’’ ως στάση ζωής μη περιμένοντας καμία εξωτερική ανταμοιβή. Στα πλαίσια αυτά  η παιδεία κάνει τον άνθρωπο  να επιδιώκει και παλεύει για την βελτίωση και των υπολοίπων συνανθρώπων του  και όχι να αγωνιά και να μεθοδεύει   τη δική του αναρρίχηση εις βάρος αυτών. Η εκπαίδευση έχει στόχο το ‘’εγώ’’ ενώ η πραγματική παιδεία το ‘’εμείς’’, το μοίρασμα. Η εκπαίδευση οραματίζεται  τη πρωτιά ενώ η  παιδεία διαπνέεται από  τη λογική της μετριοφροσύνης. Η μετριοφροσύνη όχι στη θεωρία αλλά στην  πράξη .                                                                                    

«Ένα γνωρίζω, πως δεν γνωρίζω τίποτε. (Εν οίδα ότι ουδέν οίδα).»  (Σωκράτης)                                                                                                                                                  

«Οποιαδήποτε παιδεία είναι βασισμένη στην ιδέα της φιλοδοξίας πρόκειται να προκαλέσει κόλαση πάνω στη γη». ( Όσσο ).

Η  εκπαίδευση  έχει ανάγκη αποδειχτικά στοιχεία  για να είναι πειστική και μετρήσιμη. Χρειάζεται εξετάσεις, βαθμούς, αριστεία, απολυτήρια , πανεπιστημιακά  πτυχία  ,διπλώματα ξένων γλωσσών ,διδακτορικά  κ.α. Η παιδεία από την άλλη μεριά έχει τόσο μεγάλο ορίζοντα που δεν μπορεί να μετρηθεί. Δεν μπαίνει εύκολα σε καλούπια .Ας μιλήσουμε λίγο για την ελληνική πραγματικότητα  όπου φαίνεται ότι έχουμε μανία με την εκπαίδευση αλλά δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και  με τη παιδεία. Το ποσοστό των ελλήνων  μαθητών που μετά τη δευτεροβάθμια (Γυμνάσιο –Λύκειο ) εκπαίδευση συνεχίζουν στη τριτοβάθμια (ΑΕΙ και ΤΕΙ )είναι ίσως το υψηλότερο στην Ευρώπη. Η ελληνική οικογένεια έχει σε πρώτη προτεραιότητα τις σπουδές των παιδιών .Αυτό σαν γεγονός   θα μπορούσε να θεωρηθεί ως θετικό .Ο τρόπος και το κίνητρο ,όμως, που το συνοδεύουν δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Στην Ελλάδα  θεωρούμε ότι η κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση και επιτυχία στηρίζονται σε ένα καλό πτυχίο ή πλέον σε πολλά καλά πτυχία. Οπότε όλος ο μόχθος της οικογένειας εστιάζει σε αυτό το στόχο. Συγκεκριμένα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση  υπάρχει μόνο ένας στόχος που είναι η εισαγωγή στη τριτοβάθμια και στη τριτοβάθμια η απόκτηση πτυχίου με ζήτηση στην αγορά εργασίας .Και για την επίτευξη αυτού του στόχου η ελληνική οικογένεια είναι αποφασισμένη να δαπανήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα κ.α. 

Για καλλιέργεια και για ολοκληρωμένη μόρφωση δεν γίνεται ούτε κουβέντα και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι είμαστε  ένας λαός που κατεξοχήν ταυτίζει και συγχέει τις έννοιες εκπαίδευση και παιδεία. Ο αντίλογος βέβαια εδώ θα ισχυριστεί ότι η ελληνική οικογένεια αναγκάζεται να ξοδευτεί γιατί υπάρχει έλλειμμα στη παρεχόμενη εκπαίδευση από τα δημόσια σχολεία της χώρας. Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική: Δεν υπάρχει έλλειμμα εκπαίδευσης ,υπάρχει έλλειμμα παιδείας. Αυτό το έλλειμμα παιδείας είναι που κάνει τους γονείς να θέλουν οπωσδήποτε να σπουδάσουν τα παιδιά τους άσχετα αν αυτά το θέλουν ή αν έχουν και τις δυνατότητες-ικανότητες να το κάνουν. Πάρα πολλά ελληνόπουλα σπουδάζουν με το ζόρι και μάλιστα αντικείμενα που δεν τα ικανοποιούν ή δεν τους ταιριάζουν μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν μια κοινωνική απαίτηση. Η εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει σαν κινητήριο μοχλό τα κοινωνικά στερεότυπα. 

Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν γιατί στη χώρα μας έχουμε  κατηγοριοποιήσει τα επαγγέλματα  σε καλά επαγγέλματα (επιστήμονες)και σε  κακά .Άλλη αξία δίνουμε σε ένα γιατρό ,σε ένα δικηγόρο και σε ένα μηχανικό  και άλλη σε ένα τεχνίτη ,σε ένα γεωργό και σε ένα κτηνοτρόφο. Αυτό έχει ολέθρια αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία : Δεν μπορούν να απορροφηθούν όλοι οι πτυχιούχοι (άρα εκτίναξη της ανεργίας)  και δεν υπάρχει επάρκεια στα υπόλοιπα επαγγέλματα (εγκατάλειψη ) οπότε οι θέσεις καλύπτονται από μετανάστες . 

Επίσης πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη στροφή μεγάλης μερίδας των νέων προς τον ακροδεξιό χώρο. Ακόμα και αυτή η επιλογή τους δείχνει το έλλειμμα παιδείας . Όταν, οι ουσιαστικά απαίδευτοι και ακαλλιέργητοι νέοι μας, το μόνο που κάνουν είναι να εκπαιδεύονται για την επαγγελματική τους αποκατάσταση ,με πολύ εντατικό και επίπονο τρόπο ,είναι φυσικό τώρα να νοιώθουν ότι έχουν πέσει  θύματα πλεκτάνης. Ξαφνικά τους  είπαμε ότι λόγω της κρίσης δεν υπάρχουν δουλειές ,ότι θα είναι άνεργοι ,ότι πρέπει να μάθουν να ζουν με πολύ λιγότερα χρήματα. Οι νέοι δυστυχώς δεν είχαν την πνευματική ωριμότητα ,λόγω της έλλειψης πραγματικής παιδείας να το διαχειριστούν όλο αυτό και έτσι αρπάχτηκαν από ότι  πιο ακραίο και έντονο   που θα έδινε εκτόνωση στην οργή τους. Οι νέοι επιζήτησαν μια δυναμική αντίδραση της στιγμής που όμως φαίνεται να μετουσιώνεται σε σταθερή αξία. Πέρασαν από την αφελή πολιτική ξεγνοιασιά στην , ακόμα πιο αφελή, πολιτική θέση. Χωρίς καμία πολιτική ζύμωση ,έχοντας απόσταση  από το καθημερινό πολιτικό δρώμενο ,ξαφνικά ,βρέθηκαν στο κέντρο των εξελίξεων.

«Η Παιδεία κάνει το λαό εύκολο να οδηγηθεί, αλλά δύσκολο να εξαπατηθεί, εύκολο να κυβερνηθεί, αλλά αδύνατο να υποδουλωθεί».( Μπ. Χαρμ)

Η εκπαίδευση  είναι στατική και διεκπεραιώνεται   σε  περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Μόλις ο στόχος επιτευχθεί σταματά και η εκπαίδευση. Η παιδεία είναι δυναμική και  αέναη .Δεν υπάρχει καθαρός στόχος για να επιτευχθεί και να λάβει τέλος. Δεν εξαντλείται στην απόκτηση μερικών αποδεικτικών εκπαίδευσης (πτυχία ,διπλώματα),αλλά είναι μια μόνιμη διαδικασία αναζήτησης της προσωπικής αλήθειας. Η παιδεία είναι μια διαρκής προσπάθεια ολοκλήρωσης δια βίου.

«Γηράσκω αεί διδασκόμενος».( Σωκράτης).

Η εκπαίδευση  είναι πάντα αποσπασματική  και έχει περιορισμένο εύρος και βάθος . Η παιδεία είναι πάντα γενική, εμπεριέχει την εκπαίδευση  και έχει έννοια ολιστική .Αν ο στόχος της εκπαίδευσης είναι η στείρα απόκτηση γνώσεων ,ο στόχος της παιδείας είναι η ψυχική ,συναισθηματική και πολιτική ολοκλήρωση του ατόμου. Εκτός από τη λογική νοημοσύνη (στην οποία επικεντρώνεται η εκπαίδευση) δίνει μεγάλη σημασία και σε άλλα είδη νοημοσύνης :  τη συναισθηματική(ικανότητα του ανθρώπου να καταλαβαίνει τους άλλους) ,την  ενδοπροσωπική (ικανότητα του ανθρώπου να καταλαβαίνει  τα δικά του αισθήματα)  τη λεκτική κ.α. Αν η εκπαίδευση αγαπάει τη  πολυμάθεια η παιδεία αγαπάει τη  φιλομάθεια. Η εκπαίδευση χρησιμοποιεί παρωπίδες για να εστιάζει σε συγκεκριμένα σημεία της γνώσης. Αντιθέτως  η παιδεία είναι  ευρυγώνιος  φακός που  ανοίγει το πλάνο.

«Το μυαλό είναι φωτιά που πρέπει να ανάψεις, κι όχι δοχείο που πρέπει να γεμίσεις».(Πλούταρχος).

Η εκπαίδευση  είναι πάντοτε εντεταλμένη. Το πλαίσιό της καθορίζεται από τις  ορέξεις της κυβερνητικής εξουσίας και του αρμόδιου υπουργείου .Ως εκ τούτου μέσω της εκπαίδευσης γίνεται προσπάθεια διαμόρφωσης υπάκουων συνειδήσεων που δεν αμφισβητούν  την  άρχουσα τάξη και  εξουσία  ακόμα και όταν αυτή αυθαιρετεί ή κάνει κατάχρηση. Όμως μια τέτοια  εκπαίδευση , χωρίς παιδεία, παράγει ενδεχομένως «ιδιοφυείς επιστήμονες» και άριστα καταρτισμένους τεχνοκράτες, οι όποιοι όμως έχουν «νεκρωμένη συνείδηση και νεκρωμένη βούληση».                     

Από την άλλη πλευρά η παιδεία είναι ελεύθερη ,δεν εξουσιάζεται  ,και δεν υπακούει σε εντολές. Μπορεί μάλιστα να είναι η ασπίδα απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αυθαιρεσίας  και  καταπάτησης της ελευθερίας. Αποβλέπει στη διαφύλαξη της  δημοκρατίας  στην ποιοτική ανύψωση του λαού.  Οι εχθροί της δημοκρατίας επιδιώκουν να κρατούν έναν λαό αποπροσανατολισμένο, ανίκανο να σκέπτεται και αδύνατο να αποφασίζει. Δυστυχώς πολλές φορές η παρεχόμενη εκπαίδευση έχει χρησιμοποιηθεί ως  το εργαλείο που εξυπηρετεί τα άνομα σχέδιά τους.

«Η εκπαίδευση  προσπαθεί να μορφώσει πολίτη ικανό να συντηρεί τα καθεστώτα» . (Δημ.Γληνός).   

«Η λιγότερο δαπανηρή άμυνα των κρατών είναι η Παιδεία». (Ε. Μπυρκ) .                                                                                           

«Ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο στόχος . Το νου σου ε; ». (Κ.Γώγου).

Η εκπαίδευση  παίζει  συντηρητικό  ρόλο στην   αναζήτησης  νέας γνώσης .Προτιμά να διαιωνίζει    την κεκτημένη  γνώση  και απεχθάνεται τις αλλαγές και τις ανατροπές της. Στόχος της είναι η διατήρηση της αδράνειας. Αντίθετα η παιδεία επιδιώκει την δράση ,δηλαδή, την παραγωγή νέας γνώσης που συνήθως προκαλεί την κατάρριψη   της προηγούμενης. Η παιδεία έχει σκοπό  την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά  του φόβου και του δογματισμού και  να καλλιεργήσει  τον προβληματισμό και την αμφιβολία. Γι αυτό και είναι ιδιαίτερα   ενοχλητική για τη καθεστηκυία τάξη πραγμάτων η οποία κάνει ότι μπορεί για να την ελέγξει. «Στόχος του δάσκαλου είναι να διδάξει το παιδί να μη συγχέει το καλό με την αδράνεια και το κακό με τη δράση» . (Μαρία Μοντεσσόρι) . 

Η εκπαίδευση  επιδιώκει τη  βίαιη  ενσωμάτωση του ατόμου στη μάζα .Για το λόγο αυτό θέλει να εξομαλύνει τις διαφορές μεταξύ των ατόμων με απώτερη τάση την εξομοίωση  μεταξύ τους .Αντίθετα η παιδεία  δείχνει σεβασμό στη διαφορετικότητα  με ιδανική απώτερη τάση την ανάδειξη της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου. Η εκπαίδευση  έχει στόχο τη μάζα που να περιέχει  πολλά ίδια ‘’εγώ’’ ενώ η παιδεία έχει στόχο το ‘’εμείς’’ που να περιέχει  πολλά διαφορετικά πρόσωπα. «Οι άνθρωποι γεννιούνται αμαθείς, όχι ηλίθιοι. Γίνονται ηλίθιοι στην πορεία, από την εκπαίδευση » .( Μπέρτραντ  Ράσελ).

Η εκπαίδευση  είναι υποχρεωτική ενώ η παιδεία προαιρετική. Η παιδεία είναι επιλογή και σε αντίθεση με την εκπαίδευση δεν δίνεται και δεν αφομοιώνεται με το ζόρι. Επίσης η εκπαίδευση είναι μια εκούσια μετρήσιμη και αντικειμενική διαδικασία  ενώ η παιδεία ,συνήθως , παρέχεται ακούσια, είναι υποκειμενική  και ,φυσικά ,δεν μετριέται. Την εκπαίδευση την παρέχουν  συγκεκριμένοι φορείς (σχολεία και εκπαιδευτικοί) ενώ τη παιδεία μπορείς να την αντλήσεις  από παντού  ,(πέρα από το σχολείο ),από την οικογένεια ,τους φίλους, από μια καλή συζήτηση, από τις τέχνες ,από ένα βιβλίο ,από ένα πίνακα , από ένα τραγούδι, μια ταινία ή ένα θέατρο και από ένα σωρό άλλα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η δράση της παιδείας είναι υπόγεια και φυσικά δεν μπορεί να πάρει  τη μορφή διδασκαλίας. Δεν διδάσκεται η παιδεία. Απλά καλλιεργείται χωρίς να το παίρνεις είδηση και προαιρετικά.        

«Η Παιδεία είναι πολύ σπουδαίο πράγμα. Καλό είναι όμως να θυμόμαστε πότε πότε πως τα πράγματα που αξίζει να ξέρει κανείς δε διδάσκονται».  (Όσκαρ  Ουάιλντ)

Η παιδεία είναι πάντα υπέρμαχος των ανωτέρων αξιών της δημοκρατίας ,της ελευθερίας ,της αρετής και της ηθικής εξύψωσης του ανθρώπου. Η εκπαίδευση είναι ένα δυνατό όπλο .Και στο όπλο παίζει ρόλο το χέρι που το κρατάει και προς τα πού σημαδεύει. Με αυτήν την έννοια η χωρίς  παιδεία εκπαίδευση μπορεί να είναι ,ενίοτε, και επικίνδυνη.

«Πασά επιστήμη χωριζόμενη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής, πανουργία, ου σοφία φαίνεται». ( δηλαδή η επιστήμη που χωρίζεται από τη δικαιοσύνη και την υπόλοιπη αρετή γίνεται πανουργία και όχι σοφία). (Πλάτωνας).

Στο βάθος τους όλα τα προβλήματα είναι προβλήματα παιδείας. Τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως πολίτες αυτής της χώρας θα είχαν πιο εύκολη λύση  εάν δίναμε την αξία που της αρμόζει  στην παιδεία και δεν την υποβαθμίζαμε τόσο  ,ταυτίζοντάς την με μια, χωρίς παιδεία ,εκπαίδευση. Η σημερινή εκπαίδευση πρωταγωνιστεί στη χώρα μας. Στην ουσία όμως έχει καταντήσει  δούλος της άρχουσας τάξης και της αγοράς. Θέλει σκυμμένα κεφάλια που ‘’κάνουν τη δουλίτσα τους’’. Μόνο η ολοκληρωμένη παιδεία ,με βοηθό της μια σωστή εκπαίδευση , μπορεί να κάνει τα κεφάλια να σηκωθούν με υπερηφάνεια.Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού

Ανοιχτό στο κοινό με εκδηλώσεις, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου

Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού


Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου διοργανώνει για πρώτη φορά το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), το οποίο θα υποδεχτεί στους χώρους του (Έπαυλη Μποδοσάκη, Στρατηγού Καλλάρη 50, Παλαιό Ψυχικό), τους μικρούς βιβλιόφιλους, σε μια γιορτή αφιερωμένη στο βιβλίο, λίγο μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ άρχισαν την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου αποκλειστικά για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων και θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό, με πολλές εκδηλώσεις, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, τα παιδιά και οι έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο του παιδικού και εφηβικού βιβλίου μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα 40 εκδηλώσεων: παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, συζητήσεις, εργαστήρια κ.ά.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν 47 συγγραφείς, 6 εικονογράφοι και 9 καλλιτέχνες. Για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ συνεργάστηκαν 16 εκδότες παιδικού και εφηβικού βιβλίου, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, μέλη του οποίου οργάνωσαν δρώμενα για παιδιά με αφορμή την υπό έκδοση συλλογική έκδοση του Κύκλου με γενικό τίτλο «Το γέλιο κάνει καλό και στο σχολείο!» στην οποία συμμετείχαν 88 «ζευγάρια» συγγραφέων και εικονογράφων, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών-Ομάδα «Μύθος», που παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Αίσωπο οργανώνοντας δύο ιδιαίτερες παραστάσεις αφήγησης («Αισώπου ήχοι», «Ο Αίσωπος στον κόσμο της φυσικής») και η Ομάδα Τέχνης Νεύμα, που παρουσιάζει την παράσταση κουκλοθεάτρου «Λεμονιά», βραβευμένη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, μια μεγάλη φλαμουριά περιμένει τους μικρούς και μεγαλύτερους βιβλιόφιλους για ένα ευχάριστο διάλειμμα ξεφυλλίζοντας βιβλία στα πόδια της με θέμα τα δέντρα. Τα βιβλία είναι ευγενική προσφορά των εκδόσεων Άθως/Παιδικά, Εν Πλω, Καλειδοσκόπιο, Κέδρος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Κόκκινο, Λιβάνη, Μεταίχμιο, Μίνωας, Μπατσιούλας, Νεφέλη, Παρρησία, Πατάκη, Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος και Σύγχρονοι Ορίζοντες.

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, το ΕΙΠ θα τιμήσει τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, η οποία, το 2014, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της IBBY-International Board on Books for Young People. Είναι η πρώτη φορά που έλληνας συγγραφέας τιμάται με τον τίτλο αυτό. Με αφορμή το υπό έκδοση βιβλίο της «Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου», η Εύη Γεροκώστα θα αφηγηθεί κάτω από τον ίσκιο της φλαμουριάς μερικά από τα πιο αγαπημένα παραμύθια που έχει γράψει η συγγραφέας, ενώ στη συνέχεια η ίδια η συγγραφέας μοιράζεται με τους μικρούς αναγνώστες τα μυστικά των βιβλίων της.

Πού και πότε:
Στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Έπαυλη Μποδοσάκη, Στρατηγού Καλλάρη 50, Παλαιό Ψυχικό)

Ώρες λειτουργίας
Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Οκτωβρίου, από τις 10.00 π.μ. ως τις 6.00 μ.μ.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ.
πηγή:http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=637826

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 62ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

  

Καλωσόρισμα Γονέων 

 

Σας καλωσορίζουμε -εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων, για τη νέα σχολική χρονιά και σας ευχόμαστε υγεία , μόρφωση και αφοσίωση στα μαθήματα σας. 

Ιδιαίτερα θερμό  καλωσόρισμα στα νέα παιδιά της Α΄ Τάξης και στους Γονείς τους για γρήγορη προσαρμογή.

Να σας ενημερώσουμε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα προκηρυχτούν εκλογές για την ανάδειξη  του νέου  Συλλόγου Γονέων του Σχολείου μας.

Θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά με τον τρόπο και την διαδικασία των εκλογών.

  

Θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά με τον τρόπο και την διαδικασία των εκλογών.

 

Ακόμα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους μας βοηθούν και συμπαραστέκονται στο έργο μας.

Αλλά για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε και εμείς στα παιδιά μας είναι απαραίτητο να έχουμε τις συνδρομές σας που και φέτος θα είναι 5 ευρώ ετησίως για κάθε οικογένεια.

 

Με εκτίμηση

 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 62ου Γυμνασίου.  

 

Πρόεδρος           Τασία Σπαρτινού

Αντιπρόεδρος     Γιάννης Μπαλάσκας

Ταμίας                 Βασίλης Μανώλης

Γραμματέας        Φωτεινή Βλάχου Μυτιληνού

Μέλος                 Μανώλης Κουμουρτζόγλου

Μέλος                 Γεώργιος Γλέζος

Μέλος                 Φώτης ΚαλούμενοςΠολίτης ή μαζάνθρωπος;

Οι πολιτικές κομματικές συγκεντρώσεις δεν έχουν πια κανένα νόημα. Φανατίζουν τους πολίτες για να τους κάνουν οπαδούς. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν χάσει την ελευθερία τους και αυτοπροσδιορίζονται ως οπαδοί κομμάτων. Το άτομο χάνει την προσωπικότητά του και μετασχηματίζεται σε μαζάνθρωπο. Γιατί άραγε; Δεν μπορεί ο πολίτης να επιλέξει κόμμα ή παράταξη, σκεπτόμενος κατά μόνας; Πρέπει να φανατιστεί για λόγους όχι ουσίας, αλλά εντυπώσεων; Για να δείξουν τα κόμματα στους πολιτικούς αντιπάλους «το πλήθος» και «το πάθος» των συγκεντρωμένων; Για να λαϊκίσουν εξακοντίζοντας ένα σωρό κατηγορίες εναντίον των αντιπάλων και υποσχόμενοι λαγούς με πετραχήλια όταν έρθουν στην εξουσία; Και να κάνουν τα ακριβώς αντίθετα; Τα κόμματα τρέφονται από τον λαϊκισμό και την προπαγάνδα. Προφανώς η επαφή με τους πολίτες ψηφοφόρους είναι αναγκαία και απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Οχι μόνον από τους κυβερνώντες. Απ’ όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές. Ουσιαστική όμως επαφή και με εξαντλητικό διάλογο. Και διάθεση επικοινωνίας των προβλημάτων που σήμερα είναι τόσο πολύπλοκα και δύσκολο να κατανοηθούν από το ευρύ κοινό, χωρίς τη βοήθεια εξειδικευμένων τεχνοκρατών. Στη συναινετική δημοκρατία είναι αναγκαίος ο συμβιβασμός, όπως και η εξεύρεση συναινετικών ει δυνατόν λύσεων. Οι μαζικές πολιτικές συγκεντρώσεις θυμίζουν άλλες εποχές. Δεν απευθύνονται σε πολίτες, αλλά σε υπηκόους. Βεβαίως δεν εννοούμε ότι ο πολίτης πρέπει να μείνει στον καναπέ του και να ενημερώνεται από τους τηλεοπτικούς δέκτες της ολιγαρχίας. Ο πολίτης πρέπει να είναι ενεργός, να συμμετέχει σε όλα τα επίπεδα ως ενεργός πολίτης της εποχής του. Η άμεση δημοκρατία με μικρές κοινότητες με κέντρο την περιφέρεια και την ομοσπονδία θα ήταν μια κάποια λύση.

Μανούσος Γ. Δασκαλάκης 

Τριήμερο εκδηλώσεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τριήμερο εκδηλώσεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014, 08:40
Με ελεύθερη είσοδο το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Σεπτεμβρίου, δωρεάν διανομή εκπαιδευτικού οδηγού, αλλά και με μια σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που για το 2014 φέρουν τον γενικό τίτλο «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

Ειδικότερα, το μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

1. Με τη διάθεση του εκπαιδευτικού οδηγού «Αναζητώντας διαφορετικά πρόσωπα του χρόνου», που θα βοηθάει τους επισκέπτες να εντοπίσουν ειδικά εκθέματα μέσα στους χώρους του μουσείου.

Τα εκθέματα αυτά αποκαλύπτουν διαφορετικές διαστάσεις του χρόνου και του τρόπου με τον οποίο τον εκλαμβάνει και τον αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Ο οδηγός θα διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες του μουσείου το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου.

2. Με το δρώμενο αρχαιοελληνικού λόγου «Ποικιλόμυθε Χρόνε - Γενεαλογίες και άλλοι Μύθοι» από το Θέατρο ΟΨ στο αίθριο του μουσείου, το οποίο βασίζεται στη Θεογονία του Ησίοδου και διαπλέκει αρμονικά τον αρχαίο και τον νέο ελληνικό λόγο. Αποδίδεται ως Ποιητικό Φωνόραμα του Μυθικού Χρόνου, συνθέτοντας την ιερατική ποίηση με παραστατικές όψεις της Εκφραστικής της Φωνής και του Λόγου. Διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη με ισάριθμες όψεις καταγωγικές του Χρόνου: Ο Χρόνος ως θεϊκή αρχή του τραγουδιού και του λόγου, ως κοσμογονική αρχή των όντων, ως θεογονική αρχή των γενών και ως Μυθικό Πρόσωπο. Το δρώμενο ερμηνεύει χορικό σύνολο ηθοποιών σε διδασκαλία της Κατερίνας Παπαϊακώβου. Θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26.9 και το Σάββατο 27.9, στις 11.30. Διάρκεια: 30 λεπτά.

3. Μουσική εκδήλωση με τίτλο «Μουσικό Ταξίδι στον Χρόνο» στην αίθουσα του Βωμού. Θα παρουσιαστούν έργα των Bach, Händel, Schumann, Brahms, Saint-Saëns, Albeniz. Βιολί: Γιάννης Γεωργιάδης, Νίκος Πυλαρινός. Πιάνο: Μαριλίνα Τζελέπη. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26.9, στις 18.30. Διάρκεια: 60 λεπτά. Είσοδος με δελτία προτεραιότητας (θα δίνονται μετά τις 18.00).

Για τα παιδιά θα διεξαχθούν οι εξής εκδηλώσεις:

1. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χρόνος, Μύθος και Επιστήμη», με έμφαση στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την Παρασκευή 26.9.2014.

2. Κυνήγι θησαυρού (με τη βοήθεια εκπαιδευτικού φυλλαδίου) σε εκθέματα του μουσείου που σχετίζονται με τα διαφορετικά πρόσωπα του χρόνου, το οποίο θα απευθύνεται σε μαθητές και οικογένειες, και θα διατίθεται δωρεάν κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη
πηγη: http://www.zougla.gr/politismos/article/trimero-ekdiloseon-sto-e8niko-arxeologiko-mousio

Τα πρώτα 27 πράγματα που μας έμαθαν τα χρόνια της κρίσης

Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώσαμε τέσσερα χρόνια Μνημονίου. Ηρθε η ώρα να δούμε τι ακριβώς μάθαμε από τη ζωή μέσα στην κρίση
H επιβίωση στο ελληνικό κράτος είναι ένας διαρκής αγώνας που εξαρτάται από τη λογική, την υπομονή, την αυτογνωσία και το θάρρος.

Η ελληνική οικογένεια, αν και δικαίως συκοφαντημένη για τα υπαρξιακά ζητήματα που γιγαντώνει, ήταν ένας από τους παράγοντες που περιόρισαν την κρίση.

Τα social media έμοιαζαν η λύση για μια νέα επικοινωνία. Τελικώς, αποδείχθηκαν ένα μοντέρνο καφενείο. Υπάρχει και σωστή διάδραση, αλλά, όπως σε μια συζήτηση, θα επικρατήσουν οι φωνακλάδες, οι attention whores και οι ματαιωμένες προσωπικότητες.

Η ποιότητα μιας κυβέρνησης φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στους αδύναμους. Στους συνταξιούχους, στους μετανάστες, σε όσους δεν έχουν μέσα επιβίωσης. Καμία κεντρική ποιότητα δεν διαφάνηκε· μόνο ανθρωποφαγία.

Η φιλανθρωπία δεν είναι σπορ για λίγους. Η αλληλεγγύη μπορεί να θριαμβεύσει - ειδικά εκεί που δεν έχει κάμερες.

Δεν είναι δύσκολο να βρεις νέο ρόλο για τον εαυτό σου. Στην κρίση παρακολουθήσαμε πολλούς να βγάζουν το σακάκι του bon viveur για να βάλουν το Τ-shirt του διαδηλωτή. Το δύσκολο είναι να πείσεις πως το εννοείς. Kυρίως τον εαυτό σου.

Παρακολουθώντας την πολιτική, δεν χρειάζεται να τα παίρνεις όλα προσωπικά. Για την ακρίβεια, αν τα παίρνεις όλα προσωπικά, έχεις πρόβλημα.

Οι κοντινοί σου άνθρωποι ενίοτε δίνουν μια αποσπασματική, προστατευμένη και παραμορφωτική εικόνα της πραγματικότητας. Μια απόσταση από τον μικρόκοσμο πάντα κάνει καλό.

Οχι, ο χρυσαυγίτης δεν είναι «μέσα μας», όπως έλεγε η παλιά αφήγηση της «σοβαρής Ακροδεξιάς». Είναι εκεί έξω και πρέπει να τον απομονώνουμε.

Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να εξευτελίσεις, να περιγελάσεις, να ταπεινώσεις με τη λογική και το χιούμορ έναν φασίστα, παρά να τον αντιμετωπίσεις με την ίδια του τη βία.

Η ελληνική τηλεόραση ουδέποτε ήταν σοβαρή, για να σοβαρέψει με την κρίση.

Είναι εύκολο να υπερεκτιμήσεις τα άφθαρτα νιάτα ως «πολιτική λύση». Δεν έχουν πάντα τη σωστή λύση. Για την ακρίβεια, εκτός από θράσος, σπάνια την έχουν.

Το να έχεις startup δεν σημαίνει πως έχεις τις λύσεις για μια νέα Ελλάδα. Απλώς προσπαθείς να κάνεις καλύτερη τη ζωή σου. Δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι και επανάσταση. Το να πλασάρεις το lifestyle ως επανάσταση, απέτυχε δύο γενιές πριν.

Ολα τα δεινά ξεκίνησαν από τις φοιτητικές κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια. Αν η κρίση έπρεπε να μας μάθει κάτι, αυτό θα έπρεπε να ήταν η εξόντωσή τους.

Η σκληρή δουλειά - θα έπρεπε, αλλά - δεν είναι πάντα η λύση.

Οι Ελληνες προτιμούν να γράφουν για την κρίση, παρά να διαβάζουν νηφάλια για αυτήν. Εκδόθηκαν χιλιάδες βιβλία, διαβάστηκαν ελάχιστα (το 59% των Ελλήνων διάβασε τουλάχιστον ένα βιβλίο τον τελευταίο χρόνο. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 71%).

Αν πεις ένα καλά σκηνοθετημένο ψέμα, το πιο πιθανό είναι πως η ελληνική κοινωνία θα σε αποδεχθεί. Και αν δεν την ενοχλήσεις, θα σε σεβαστεί περισσότερο από το να πεις μια ενοχλητική αλήθεια.

Είναι πιο εύκολο να μισείς από το να σκέφτεσαι. Και ακόμη πιο εύκολο να μισείς τον εαυτό σου, από το να τον αγαπάς.

Μη διαβάζεις ποτέ τα σχόλια στα άρθρα στο Ιnternet. Συνήθως θα αποθαρρυνθείς για το ανθρώπινο είδος.

Ο,τι και να συμβεί, η ζωή συνεχίζεται.

Ενας Κλούνεϊ βοηθάει περισσότερο την εθνική υπερηφάνεια, από μια επίσκεψη σε ένα μουσείο. (Το 25% των Ελλήνων επισκέφθηκε ένα μουσείο τον χρόνο. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 41%).

Τις περισσότερες συμπεριφορές της ελληνικής κρίσης τις έχουν διηγηθεί από το 1991 οι «Απαράδεκτοι».

Είναι διαφορετικό να κάνεις καταλήψεις και διαφορετικό να προσπαθήσεις να κυβερνήσεις.

Μην υποτιμάς ποτέ την ενίοτε όμορφη, αλλά και σκοτεινή, πολιτική και μπερλουσκονική δύναμη του ποδοσφαίρου.

Οσοι φωνάζουν πιο πολύ, είναι και οι πιο ύποπτοι.

Αν φωνάζεις, σπάνια πετυχαίνεις. Εκτός και αν είσαι ο Αδωνις Γεωργιάδης ή ο Γιώργος Τράγκας.

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι η λύση στα περισσότερα προβλήματα. 

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 4 Μαΐου 2014


«Κατεδαφίζοντας με ζήλο τη δημόσια Παιδεία»

*Από κείμενο της Βασιλικής Σιούτη στο thepressproject.gr


«Στις προηγμένες κοινωνίες η απάντηση (...) είναι περισσότερη γνώση. Στην Ελλάδα των μνημονίων, όμως, ο υπουργός της Παιδείας εργάζεται συστηματικά για τη συρρίκνωσή της στα δημόσια σχολεία. 

 Η προκλητική συμπεριφορά του υπουργού Παιδείας κορυφώνεται με τα δύο σποτ της καμπάνιας που διεξάγει αυτές τις μέρες, μέσω της οποίας επιχειρεί να παροτρύνει τους μαθητές να μη σπουδάσουν, αλλά να προτιμήσουν να μάθουν κάποια τέχνη, όπως αυτή του ηλεκτρολόγου ή της μοδίστρας. 

 Φυσικά δεν είναι καθόλου υποτιμητικό να επιλέγει κάποιο παιδί να γίνει ηλεκτρολόγος ή μοδίστρα, εάν αυτό επιθυμεί. Είναι απαράδεκτο, όμως, ο υπουργός, που διαλύει τη δημόσια παιδεία βάσει σχεδίου, να παροτρύνει τα παιδιά να μη σπουδάσουν. Κι ας μη γελιόμαστε: στα παιδιά των φτωχότερων στρωμάτων απευθύνονται αυτά τα σποτ και όχι στους μαθητές του Κολεγίου. 

 (...) "Ας ξεπεράσουμε τα στερεότυπα της Μεταπολίτευσης. Δεν είναι κακό να γίνεις τεχνίτης ή τεχνικός". Αυτά τα είχε πει ο υπουργός Παιδείας, μετά από συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για το Θεσμό της Μαθητείας, καλώντας τους γονείς να ξεπεράσουν τα στερεότυπα της Μεταπολίτευσης. 

 Προφανώς για την κυβέρνηση η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση είναι άλλη μια "εκκρεμότητα" της περιόδου αυτής με την οποία θέλει να ξεμπερδεύει, καθώς η Μεταπολίτευση ταυτίστηκε και με τη διεύρυνση του δικαιώματος στην Παιδεία. Είναι η μόνη περίοδος που στην Ελλάδα είχε τη δυνατότητα τόσο μεγάλος αριθμός παιδιών από φτωχότερα στρώματα να αποκτήσει πρόσβαση στην ανώτατη παιδεία. 

 Συμπτωματικά, η στόχευση της κυβέρνησης ταυτίζεται με αυτή των δανειστών, που θέλουν τους σημερινούς μαθητές να είναι το αυριανό φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς διεκδικήσεις και δικαιώματα. 

 Ο κ. Αρβανιτόπουλος, αντί να ενθαρρύνει τους μαθητές να κατακτήσουν τη γνώση, όπως θα όφειλε ένας υπουργός Παιδείας που τιμά το αξίωμά του, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δυσχεραίνει τη μάθηση στα δημόσια σχολεία και προτρέπει τους μαθητές να μη σπουδάσουν, αλλά να προτιμήσουν να μαθητεύσουν σε μία τέχνη. Οι δηλώσεις του υπουργού (...) είναι χαρακτηριστικές: "Ο θεσμός της μαθητείας και η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι ο θεμέλιος λίθος, για την οικοδόμηση της μεταμνημονιακής Ελλάδας". (...)»

14/02/14

Η αιμορραγία στις δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση καλά κρατεί


Ερευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ δείχνει ότι την περίοδο 2008-2013 οι συγκεκριμένες δαπάνες μειώνονται κατά 28,3% (ή 2,2 δισ. ευρώ), με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής -6,4%, ενώ για το 2014 η μείωση φτάνει στο 7,9%. Σχεδόν σταθερές οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευση.


Πριν από λίγες μέρες η έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κατέγραψε μικρή μείωση του αριθμού των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία κατά 5,7% τη διετία 2010-2011. Τη μικρή μείωση των ποσοστών των μαθητών που φοιτούν στην ιδιωτική εκπαίδευση ήρθε να επιβεβαιώσει χθες και η έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ με θέμα «Δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες στην εκπαίδευση σε περιβάλλον κρίσης (δαπάνες περιόδου 2011-2013)».

 

Ωστόσο η έρευνα του ΚΑΝΕΠ- ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι, ενώ την περίοδο των μνημονίων είναι πρωτοφανής η μείωση των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση, αντίθετα η μείωση των ιδιωτικών δαπανών, δηλαδή τα χρήματα που ξόδεψαν τα νοικοκυριά που έχουν παιδιά από το Νηπιαγωγείο μέχρι και τα μεταπτυχιακά, είναι πολύ μικρή.

 

Επιβάρυνση για νοικοκυριά

 

Είναι φανερό ότι η δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση (μείωση αναλογικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μείωση του ΑΕΠ) συνδέεται με ένα νήμα με την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοικοκυριών, στα οποία μετακυλίεται πλέον κατευθείαν ένα μεγάλο μέρος της συνολικής εκπαιδευτικής δαπάνης.

 

Τα βασικά συμπεράσματα των στοιχείων της έρευνας του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για τις δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευση μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2013 συμπυκνώνονται ως εξής:

 

■ Παρά την οικονομική κρίση, υπάρχει ελαφρά μείωση των ποσοστών των μαθητών που φοιτούν στην ιδιωτική εκπαίδευση.

 

■ Παρατηρείται μείωση του αριθμού και του μεριδίου των μαθητών ιδίως στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο και λιγότερο στο Γενικό Λύκειο την περίοδο μετά το 2008. Αυτή όμως σχεδόν αντισταθμίζεται από την αύξηση του αριθμού των μαθητών στα ιδιωτικά Νηπιαγωγεία.

 

■ Η ζήτηση για υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης, παρά τις αυξομειώσεις της ως προς τη βαθμίδα φοίτησης, μπορεί να θεωρηθεί σταθερή για το μεγαλύτερο μέρος της τριακονταετίας 1980-2012, σε αντίθεση με τη μείωση υπηρεσιών άλλων κλάδων της οικονομίας ιδιαίτερα την περίοδο μετά το 2010-2011.

 

Ως προς τις δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευση:

 

■ Εμφανής και αισθητή η μείωση των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση.

 

■ Ανοδική πορεία των διδάκτρων με ελαφρά μείωση από τον Σεπτέμβριο του 2012.

 

Ειδικότερα:

 

• Το 2013 το σύνολο των πληρωμένων (μέχρι 30/9/2013) δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση ήταν 5,5 δισ. Την περίοδο 2008-2013 οι συγκεκριμένες δαπάνες μειώνονται κατά 28,3% (ή 2,2 δισ. €) με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής -6,4%.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχος μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ της χώρας την ίδια περίοδο ήταν 3 φορές μικρότερος (-2,1%).

 

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 προϋπολογίζεται για την εκπαίδευση το ποσό των 5,1 δισ. €, ποσό μειωμένο κατά 7,9% έναντι του αντίστοιχου του 2013 και παρά την οριακή αύξηση του ΑΕΠ για το 2014.

 

• Τα δίδακτρα φοίτησης σε ιδιωτικό Δημοτικό σχολείο από τη χαμηλότερη θέση που βρίσκονται (ως προς τα δίδακτρα υψηλότερων βαθμίδων) το 2004 συγκλίνουν τον Σεπτέμβριο του 2009 σε ταυτόσημη τιμή διδάκτρων με όλες τις άλλες βαθμίδες (και με τα δίδακτρα για μεταπτυχιακές σπουδές που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από την ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς) και εξακολούθησαν την ανοδική τους πορεία μέχρι και τον Αύγουστο του 2012.

 

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 καταγράφουν ελαφρά μείωση, την οποία επαναλαμβάνουν τον Σεπτέμβριο του 2013 επανερχόμενα σε τιμές Σεπτεμβρίου 2009 (συνολική μείωση κατά 3,7%).

 

• Τα δίδακτρα φοίτησης σε ιδιωτικό Γυμνάσιο και Λύκειο (Ενιαίο-ΕΠΑΛ) από υψηλότερη ελαφρά θέση από τα δίδακτρα του Δημοτικού το 2004, ακολουθούν απόλυτα εναρμονισμένη πορεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2013, όπου επίσης η τομή τους συμπίπτει με εκείνη του Δημοτικού.

 

• Τα δίδακτρα φοίτησης σε μεταπτυχιακά προγράμματα καταγράφουν αύξηση μέχρι και τον Νοέμβριο του 2011 και για τα επόμενα 2 χρόνια καταγράφουν αντίστοιχη μείωση (5,4%).

 

Ιστορικό χαμηλό

 

Και αν η διαφωτιστική έρευνα του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ αναφέρεται στα χρόνια 2011-2013, μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα την εκπαιδευτική χρονιά 2014-2015 με τη δημόσια χρηματοδότηση για την παιδεία να έχει συρρικνωθεί πάνω από 2,5 δισ. τα τέσσερα τελευταία μνημονιακά χρόνια και με τον φετινό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση να είναι ο ιστορικά χαμηλότερος μετά τη Μεταπολίτευση.

 

Η εκπαίδευση θα χρηματοδοτηθεί το 2014 με 320 εκατομμύρια λιγότερα από το 2013, με μεγαλύτερο θύμα τη δευτεροβάθμια (Γυμνάσια, Λύκεια, Επαγγελματική Μέση Εκπαίδευση) όπου γίνονται περικοπές 215 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013. Ενα ποσό που κατά σύμπτωση είναι σχεδόν το ίδιο (230 εκατ.) με τη «χορηγία» που αποφάσισε να κάνει το υπουργείο Οικονομικών στο Μέγαρο Μουσικής!πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=174569
 
--------------------------------------------------------------------

Του Χρήστου Γ. Λάζου

 

Η Συνθήκης της Λισαβόνας δίνει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας. Το άρθρο 8β παρ. 4 προβλέπει ότι πολίτες της Ενωσης, υπήκοοι τουλάχιστον επτά κρατών-μελών, εφόσον συγκεντρωθούν ένα εκατομμύριο υπογραφές, «μπορούν να καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει κατάλληλες προτάσεις επί θεμάτων στα οποία θεωρούν ότι απαιτείται νομική πράξη της Ενωσης για την εφαρμογή των Συνθηκών».

 

Με βάση αυτήν την πρόβλεψη, το «Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» www.todiktio.eu έχει οργανώσει την πρώτη ελληνική νομοθετική πρωτοβουλία www.invest-in-education.eu. Η πρόταση που υποβάλλεται είναι να μην υπολογίζεται στο δημοσιονομικό έλλειμμα εκείνο το τμήμα των δαπανών για την Παιδεία με το οποίο ένα κράτος-μέλος καλύπτει τη διαφορά από τον μέσο όρο του ποσοστού του ΑΕΠ που δαπανάται για την παιδεία στην ευρωζώνη.

 

Αυτό σημαίνει ότι αν ένα κράτος-μέλος δαπανά για την Παιδεία το 2% του ΑΕΠ και ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 5% του ΑΕΠ, το 3% που απαιτείται ώστε οι δαπάνες για την Παιδεία να εξισωθούν με τον μέσο όρο της ευρωζώνης δεν θα υπολογίζεται στο έλλειμμα και, κατά συνέπεια, δεν θα ενεργοποιεί τους μηχανισμούς επιτήρησης και διόρθωσης που προβλέπονται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας. Παρ’ ότι εκ πρώτης όψεως αυτό το ζήτημα φαίνεται τεχνικό, έχει μια πολύ σημαντική πολιτική, οικονομική και κοινωνική διάσταση και έναν εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα, ιδίως για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και, βεβαίως, για την Ελλάδα, η οποία, στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, έχει περιορίσει σε απαράδεκτα επίπεδα τις δαπάνες για την Παιδεία.

 

Η οικονομική διάσταση είναι προφανής: βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην Παιδεία. Αυτή η απλή αλήθεια έχει επιβεβαιωθεί σε όλες τις χώρες που γνώρισαν σοβαρές οικονομικές κρίσεις. Εκείνες που επένδυσαν στην παιδεία ανέκαμψαν πολύ πιο γρήγορα και δημιούργησαν τις βάσεις για σταθερή ανάπτυξη. Αντίθετα, όσες χώρες παραμέλησαν την εκπαίδευση και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού γνώρισαν μακρόχρονες περιόδους στασιμότητας και υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων.

 

Αλλά επένδυση στην Παιδεία σημαίνει: μελέτη των προβλημάτων του εκπαιδευτικού συστήματος, εντοπισμός των αδύνατων σημείων, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με σαφείς στόχους, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συνεχή αξιολόγηση.

 

Γι’ αυτόν τον λόγο, η πρόταση να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα οι δαπάνες για την Παιδεία συνοδεύεται από μια απαράκαμπτη προϋπόθεση: το κράτος-μέλος που ζητά την εξαίρεση είναι υποχρεωμένο να υποβάλει ταυτόχρονα ένα επεξεργασμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα με βάση τα προβλήματα που έχει εντοπίσει και τους στόχους που έχει θέσει. Η Επιτροπή εγκρίνει το πρόγραμμα και παρακολουθεί την εκτέλεσή του.

 

Είναι αυτονόητο ότι η επεξεργασία, η εφαρμογή και η αξιολόγηση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων για την Παιδεία είναι ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα, που απαιτεί δημόσιο διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις, τόσο των πολιτικών δυνάμεων, όσο και των κοινωνικών εταίρων. Η Παιδεία είναι ένα κεφαλαιώδες δημόσιο αγαθό και σε αυτό το πεδίο δεν μπορεί να έχουν θέση πελατειακές παροχές, συντεχνιακά συμφέροντα και προσωπικές ιδιοτέλειες.

 

Παρά τις ατέλειες και τις σοβαρές ανισότητες, η δημόσια δωρεάν Παιδεία είναι ένα μεγάλο επίτευγμα των χωρών της Ευρώπης, και της Ελλάδας, που πρέπει να αποτελεί την αφετηρία και τη βάση του δημόσιου διαλόγου. Τα προβλήματα που διαπιστώνονται είναι συνάρτηση του μαζικού χαρακτήρα της Παιδείας και συνδέονται με την ποιότητα της εκπαίδευσης και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες της αγοράς όσο και στα σχέδια ζωής των νέων ανθρώπων. Αυτή η βαθύτατη κοινωνική διάσταση, που δεν περιορίζεται στο τεράστιο ζήτημα της ανεργίας των νέων, είναι ένα από τα ζητούμενα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος για την Παιδεία.

 

Η πρωτοβουλία του «Δικτύου», ενταγμένη σ’ αυτήν την προοπτική, δεν αποβλέπει μόνον στην εξεύρεση πόρων για την Παιδεία. Αναδεικνύει την Παιδεία σε κορυφαίο ευρωπαϊκό διακύβευμα και καλεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να δημιουργήσουν δίκτυα αλληλεγγύης και να αναπτύξουν κοινές μορφές δράσης για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους.
kpliktiko-tropiko-parko-se-palio-upostego-aeroplanwnΣε ότι χρειαστείτε επικοινωνήστε μαζί μας, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω mail  (δώστε μας τις ιδέες σας και μιλήστε μας για τυχόν προβλήματα και ανάγκες δικές σας η των παιδιών σας.

goneis62@gmail.com

Επιτροπή κατοίκων 3ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων για τη διάσωση του Πάρκου και της Παιδικής Χαράς 

Ρουφ.Η GUCCI ζητά συγνώμη για τον βανδαλισμό των γλυπτών του Παρθενώνα

Η GUCCI ζητά συγνώμη για τον βανδαλισμό των γλυπτών του Παρθενώνα - Media


Ο εκπρόσωπος της εταιρίας απολογήθηκε για την καμπάνια αυτή και εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε συγνώμη

Ο σάλος που προκλήθηκε ήταν τεράστιος. Αγάλματα του Παρθενώνα «ντύθηκαν» με ρούχα και αξεσουάρ της εταιρίας Gucci, για τη νέα της διαφημιστική καμπάνια.

Στο Έθνος της Κυριακής μίλησε ο εκπρόσωπος της εταιρίας που δήλωσε πως δεν υπήρχε πρόθεση να προσβάλλει η εταιρία την πολιτισμική κληρονομιά των Ελλήνων.

«Η Gucci επιθυμεί να διευκρινίσει ότι ουδέποτε είχε την πρόθεση να προσβάλει με τη δημοσίευση ανεξάρτητων έργων τέχνης στον λογαριασμό της στο Instagram. Τρέφει τον μέγιστο σεβασμό για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική τέχνη. Μάλιστα, είναι ένας από τους στόχους της Gucci να ενθαρρύνει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και την καινοτόμο δημιουργικότητα, αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση προσβολής της Ελλάδας και του πολιτισμού της ή οποιουδήποτε άλλου πολιτισμού.» είπε.

Και ο εκπρόσωπος διευκρίνισε: «οι εικόνες είναι μέρος της ψηφιακής πρωτοβουλίας με τίτλο “#Guccigram”, που έχει ως στόχο να προσκαλέσει online ταλέντα, εικονογράφους και στυλίστες από όλο τον κόσμο, καταξιωμένα ονόματα αλλά και ανερχόμενα- να φανταστούν έργα τέχνης που να περιλαμβάνουν δύο από τα πιο πρόσφατα και διάσημα σύμβολα της Gucci, τα λουλούδια “Gucci Blooms” και το μοτίβο “Gucci Caleido”. Τα έργα τέχνης που ακολούθως υποβλήθηκαν, επαναδημιουργούν αριστουργήματα από οποιαδήποτε χώρα, οποιονδήποτε πολιτισμό ή ιστορική περίοδο.»

 πηγή:http://www.topontiki.gr/article/155593/i-gucci-zita-sygnomi-gia-ton-vandalismo-ton-glypton-toy-parthenona


Διονύσης Γουσέτης ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΟΥΣΕΤΗΣ

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες


ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ε​​χουν μείνει στην ιστορία τα Χριστούγεννα του 1914. Αυθόρμητα, οι θανάσιμοι εχθροί –Γερμανοί, Γάλλοι, Βρετανοί– βγήκαν από τα χαρακώματα, έβαλαν στην άκρη τα τουφέκια και αντάλλαξαν ευχές μεταξύ τους. Οταν έμαθαν αυτό το δείγμα ανθρωπιάς, τα ανώτερα στρατιωτικά επιτελεία ανησύχησαν. Προχώρησαν το κάθε ένα σε τιμωρίες των δικών του στρατιωτών. Η είδηση λογοκρίθηκε τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία. Η λογική του πολέμου είναι αμείλικτη: για να σκοτώσεις τον εχθρό πρέπει να τον μισείς. Από την επομένη, οι εχθροί ξαναέγιναν θανάσιμοι και αλληλοσκοτώνονταν.

Εμείς δεν περνάμε καιρό πολέμου σήμερα. Ομως, ο πόλεμος είναι μόνιμη κατάσταση στον τόπο με τ’ αρχαία μνημεία και τη σύγχρονη θλίψη. Διότι μόνο τυπικά θεωρείται πως κάθε βουλευτής είναι εκπρόσωπος των ψηφοφόρων του και όχι του κόμματός του. Μόνο τυπικά θεωρείται ότι ψηφίζει σύμφωνα με τη συνείδησή του και όχι σύμφωνα με τις εντολές των κομματικών επιτελείων. Στην πραγματικότητα, αν η συνείδησή του τον οδηγήσει σε ψήφο αντίθετη με τις εντολές, τότε τα επιτελεία τον λούζουν με χαρακτηρισμούς, στρατιωτικής μάλιστα ορολογίας: προδότης, ρίψασπις, αποστάτης κ.λπ. Τους ακούσαμε τώρα πάλι. Το θλιβερό αποτέλεσμα είναι ότι η δημοκρατία της χώρας μας στέκεται ανίκανη ακόμη και να εκλέξει έναν πρόεδρο ανάμεσα στους πολίτες της. Τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε πόλεμο και είπαμε: ο πόλεμος απαιτεί μίσος και αδιαλλαξία απέναντι στον εχθρό.

Επαθλο αυτού του πολέμου είναι η κατάκτηση της εξουσίας. Οχι της εξουσίας στην υπηρεσία της ανάπτυξης και της ευημερίας. Της εξουσίας–λάφυρου. Λάφυρο που θα νέμεται και θα καταχράται ο νικητής προς όφελος των κομματικών μηχανισμών του και των πελατών του, που απαιτούν ολοένα περισσότερα. Αλλά, όπως αποδείχτηκε, αυτή η κατάχρηση συνεπάγεται τη γενικότερη δυστυχία της κοινωνίας, ακόμα και των ίδιων των κομματικών μηχανισμών και των ίδιων των πελατών του νικητή. Συνεπάγεται το βούλιαγμα της χώρας στη μιζέρια και την απόγνωση. Τούτο αδυνατούν να το κατανοήσουν τα κομματικά επιτελεία, όταν λειτουργούν εγκλωβισμένα στην πρωτόγονη βουλιμία που είναι μασκαρεμένη με ιδεολογική αγκύλωση. Και τους είναι αδύνατον να αποτρέψουν την καταστροφή της χώρας –μαζί και τη δική τους– ακόμα και όταν ο ερχομός της είναι καταφανής. Ετσι, ο Antony Beevor, στο έξοχο βιβλίο του «Βερολίνο 1945», μας πληροφορεί ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Γερμανών πολιτών του 1944, περιλαμβανομένου του υπουργού Γκέμπελς, ήταν πατατόσουπα. Αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολεμικής αδιαλλαξίας των ναζί μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή. Στη χώρα μας έχουν ήδη τριπλασιαστεί τα συσσίτια απόρων της Αρχιεπισκοπής, ενώ μαίνεται ο βρώμικος και χυδαίος κομματικός πόλεμος. Και φοβάμαι πως οι χριστουγεννιάτικες μάχες προμηνύουν τα χειρότερα. Εύχομαι το πνεύμα των Χριστουγέννων να παρέμβει, όπως το έκανε στον Εμπενίζερ Σκρουτζ. Να μας οδηγήσει στον δρόμο του ορθολογισμού, που είναι και ο δρόμος της πραγματικής ανθρωπιάς. Και του χρόνου.

πηγή:http://www.kathimerini.gr/797148/opinion/epikairothta/politikh/xristoygenniatikes-istories