Επίσημη Αρχική Σελίδα


 
 ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΣΤ-ΕΛ.ΤΑ.

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
 

       TΟΠΙΚΑ     

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Δημοσιεύθηκε στις: 07-09-2012
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις, που περιλαμβάνουν κλιμακούμενες απεργίες (3ωρες, 24ωρες, 48ωρες), αλλά ακόμη και απεργία διαρκείας, προσανατολίζονται οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και στα Χανιά, οι οποίοι αντιδρούν εντονότατα στην κυβερνητική απόφαση για πώληση του συνόλου των μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.), που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.
Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι πέρα για πέρα λανθασμένη και τονίζουν με έμφαση ότι το «ξεπούλημα» των ΕΛ.ΤΑ. σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή δεν εξυπηρετεί ούτε διευκολύνει σε καμία περίπτωση τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, καθώς τα Ταχυδρομεία είναι κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν επιδοτείται από το κράτος.
Το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζομένων στα ΕΛ.ΤΑ. προκειμένου να αποτρέψουν τα κυβερνητικά σχέδια καθώς και άλλα ζητήματα που άπτονται άμεσα ή έμμεσα με την τύχη της Επιχείρησης συζητήθηκαν προχθές το βράδυ, στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ταχυδρομικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ταχυδρομικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων Γιώργος Λουγιάκης τόνισε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ότι «η επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε όλον τον πλανήτη η ταχυδρομική εξυπηρέτηση προσφέρεται από δημόσιους φορείς, ακόμα και στις μητροπόλεις του καπιταλισμού, όπως: ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Ρωσία, Καναδά, Βραζιλία, Αργεντινή και παντού σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Μια δυο προσπάθειες ιδιωτικοποίησης Δημόσιου Ταχυδρομείου που έγιναν στον πλανήτη απέτυχαν οικτρά και αφού αυτή η επιλογή δημιούργησε τεράστια προβλήματα, επανήλθαν στην πρότερη κατάσταση».
Ο κ. Λουγιάκης επεσήμανε ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας των Ταχυδρομείων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι συνειδητή και αιτιολογημένη επιλογή από τις κυβερνήσεις και αυτό γιατί όλοι θέλουν να προσφέρουν το κοινωνικό αγαθό της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης σε όλους τους πολίτες τους και σε όλη την επικράτεια, με χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η εκποίηση του Ταχυδρομείου σημαίνει, μεταξύ άλλων, κλείσιμο καταστημάτων, συρρίκνωση του ταχυδρομικού δικτύου, επιτάχυνση της ερημοποίησης της περιφέρειας, ακριβότερη παρεχόμενη υπηρεσία, υποβάθμιση της ποιότητας και του εύρους των υπηρεσιών, εκμετάλλευση μόνο κερδοφόρων περιοχών, μείωση του ποσοστού συνεισφοράς του Ταχυδρομείου στην αύξηση του ΑΕΠ και απολύσεις εργαζομένων».
Ο κ. Λουγιάκης πρόσθεσε ότι «είναι απορίας άξιον πως στην πρωτοβουλία για την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομείου πρωταγωνιστεί μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που έχει πολίτες, οι οποίοι κατοικούν σε έναν τεράστιο ορεινό όγκο και σε εκατοντάδες νησιά. Όταν, μάλιστα, οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες στο σύνολό τους έχουν χαρακτηριστεί γενικού οικονομικού συμφέροντος (συντάξεις, ταχυδρομικές επιταγές, εμβάσματα, λιανική τραπεζική κ.λπ.)».
Τα επιχειρήματα των εργαζομένων
Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι τόνισαν, στη διάρκεια της Συνέλευσης, ότι «σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, ως αποτέλεσμα των πολυετών προσπαθειών και αγώνων μας, είναι πολλά». Ειδικότερα όπως, μεταξύ άλλων, σημείωσαν:
• Τα ΕΛ.ΤΑ. δεν είναι ελλειμματικά.
• Δεν επιδοτούνται από το κράτος.
• Εξυπηρετούν όλη την επικράτεια.
• Παρέχουν υπηρεσίες που είναι κοινωνικό αγαθό.
• Ενσωματώνουν και λειτουργούν πολλές υπηρεσίες και προϊόντα.
• Έχουν εκσυγχρονιστεί πολλά καταστήματά τους.
• Έχουν έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.
• Διαθέτουν ισχυρό brand name, αναγνωρίσιμο παντού.
ΠΡΟΣ:ΔΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΛ-ΤΑ              κο.ΒΑΡΣΑΜΗ ΧΡ.

Κε Σύμβουλε

Στο έγγραφό σας με θέμα την πρόθεση για περιορισμένο σε αριθμό  μεταθέσεων από νομό σε νομό για επίλυση προσωπικών και κοινωνικών προβλημάτων, επισημαίνεται την εξαίρεση των Χανίων λόγω επάρκειας προσωπικού.

Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι   μετά και το κύμα των συνταξιοδοτήσεων και ενώ  οι ελλείψεις στο προσωπικό έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο θυρίδων συναλλαγής ,  σε δραματική υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών μας με αύξηση του Μ.Χ.Α, και πτώση της αξιοπιστίας μας, εξακολουθεί να υπάρχει επάρκεια προσωπικού.

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε πώς γίνεται αυτό όταν το προσωπικό του νομού μας έχει ελαττωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 30%, και ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι κατά το 2010 συνταξιοδοτήθηκαν περί τους 16 συνάδελφοι και το 2011 συνταξιοδοτήθηκαν άλλοι 9 συνάδελφοι και στις αρχές του 2012 άλλοι 3 συνάδελφοι.

Κε Σύμβουλε την στιγμή που οι εργαζόμενοι προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα ανεκτό επίπεδο λειτουργίας πιστεύουμε ότι μας αδικεί η απόφασή σας η οποία μπορεί να προέρχεται από  ελλιπή πληροφόρηση όσον αφορά τις πραγματικές ανάγκες του νομού μας.

Κε Σύμβουλε αιτούμαστε μια συνάντηση μαζί σας για τα παραπάνω καθώς και για θέματα που αφορούν τον νομό μας.          

                  Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο Γ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   ΛουγιάκηςΓιώργος                 Γκούβερης Δημήτρης

 Κοινοποίηση:

 ΠΟΣΤ-ΕΛ.ΤΑ


                       Πρός Περιφ.Δντή ΕΛ.ΤΑ Κρήτης
Κε Δντά
Επειτα από την γνωστοποίηση εκ μέρους σας της περικοπής από το σύνολο των τομέων διανομής στην πόλη των Χανίων 9 δρομολογίων το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας διαφωνεί με αυτήν, και σας παραθέτουμε τούς λόγους:
Η αναδιοργάνωση ανάγκης για περιορισμό του κόστους δεν επιτυγχάνεται συμπιέζοντας τις θέσεις εργασίας στην διανομή δημιουργώντας μιά ασφυκτική εργασιακή πίεση πού την ζούνε καθημερινά ολοι οι συνάδελφοι στην διανομή.
Χαρτογράφηση δεν γίνεται σε περιβάλλον άσκησης επί χάρτου, ειναι πρόφαση για να φορεθεί το κοστούμι που εχει ραφτεί εκ των προτέρων.   Η υπεύθυνη εφαρμογή του νέου συστήματος χαρτογράφησης εκτός της ογκομέτρησης πρέπει να περιέχει στοιχεία δικαιοσύνης, καταμερισμό έργου,τα οικιστικά χαρακτηριστικά, τα σημεία επαφής,  ιδιαιτερότητες
και οχι χαρτογράφηση με οριζόντια μείωση 20% των διανομέων (στην περίπτωση των Χανίων δέ, κάτι παραπάνω από 30%). Λογικές οριζόντιων περικοπών στην παραγωγή δεν πρόκειται να περάσουν κάτω από οποιαδήποτε πίεση.
Εμείς απορρίπτουμετα εκβιαστικά διλλήματα.Ταχυδρομείο σημαίνει να πηγαίνει το γράμμα στον πολίτη και εμείς δεν το αγνοούμε.  Με την εφαρμογή των νέων τομέων διανομής οπως μας τους παρουσιάσατε εκεί όπου παρουσιάζεται πρόβλημα,οι βιολογικές και ψυχικές δυνάμεις των εργαζομένων εξαντλούνται με αποτέλεσμα ο θεωρητικά διακηρυγμένος στόχος της υπηρεσίας που ειναι η ποιότητα να πέσει στο κενό. Εν όψει της απελευθέρωσης της αγοράς, σας υπενθυμίζουμε οτι μόνος δρόμος επιβίωσης της επιχείρησης ειναι να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες.Κάθε άλλη επιλογή, οδηγεί στη συρρίκνωση και στην αποδυνάμωση του ΕΛ.ΤΑ στην ταχυδρομική αγορά,πρός όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.
Ζητάμε όρους και προϋποθέσεις διαφάνειας, με ξεκάθαρους χρόνους και συντελεστές με έμπρακτη αναγνώριση των συνθηκών έντασης εργασίας(έκθεση στα καιρικά φαινόμενα, την εγκληματικότητα,τα τροχαία ατυχήματα, κυκλοφοριακό κλπ).Αυτός ειναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα. Ο άλλος τρόπος ειναι με δική σας αποκλειστική ευθύνη να μη γίνει τίποτα.
Εμείς απορρίπτουμε τα εκβιαστικά διλλήματα και τις οριζόντιες περικοπές στην διανομή.
Κοινοποίηση:
Γεν.δντή Δάνδαλο Σ.
Δντή Μανουσέλη Γ
ΠΟΣΤ-ΕΛ.ΤΑ

    ΤΟΠΙΚΑ :ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΣΕ ΣΟΥΔΑ ΚΑΙ ΜΟΥΡΝΙΕΣ
Υποβάθμιση των ΕΛΤΑ                                                              Δημοσιεύθηκε στις: 15-07-2011

Την υποβάθμιση των καταστημάτων των ΕΛΤΑ σε Σούδα και Μουρνιές με ευθύνη της Περιφερειακής Διοίκησης των Ταχυδρομείων, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι μιλώντας για προσπάθεια υποβάθμισης των ταχυδρομικών υπηρεσιών στο Ν. Χανίων.
''Καταγγέλλουμε την απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Κρήτης των ΕΛΤΑ, που παρά τις αντιρρήσεις του σωματείου και των προϊσταμένων, αποφάσισε τη μεταφορά των δύο διανομέων του ταχυδρομείου Σούδας και των δύο του ταχυδρομείου Μουρνιών και την ενσωμάτωσή τους στο κέντρο διαλογής Χανίων"  ανέφερε ο κ. Γιώργος Λουγιάκης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΕΛΤΑ Ν. Χανίων. Ο ίδιος σημείωσε ότι η μεταφορά των διανομέων έγινε με "την πρόφαση ότι θα παίρνουν την άδειά τους και για λόγους οικονομίας κλίμακος" κάτι που δεν ισχύει σύμφωνα με το σωματείο. Ειδικότερα ο κ. Λουγιάκης επισημαίνει: 

  - Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι oυσιαστικά έχουν καταργηθει  οι άδειες στο   Ν. Χανίων στους ταχυδρομικούς. Εννοώ ότι από το 2009 δεν γίνεται η κανονική πρόσληψη προσωπικού για αναπλήρωση αδειών με αποτέλεσμα να μη δίνονται άδειες στο μόνιμο προσωπικό και ειδικά για τους διανομείς. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η αποζημίωση αδειών του 2009. Προτιμούν να πληρώσουν την άδεια εις διπλούν παρά να προσλάβουν ατομα.    Σήμερα θα υπάρξει συνάντηση των ταχυδρομικών με τον δήμαρχο Χανίων κ. Μ. Σκουλάκη για να τον ενημερώσουν για το ζήτημα αλλά και αναμένονται ψηφίσματα από τα τοπικά συμβούλια Μουρνιών και Σούδας καθώς έχουν θορυβηθεί από αυτήν την εξέλιξη. "Πρέπει να σταματήσει η αφαίμαξη υπηρεσιών από το Νομό Χανίων, θα πρέπει να καταλάβουν οι φορείς ότι το ταχυδρομείο είναι μοχλός ανάπτυξης, είναι κερδοφόρο κομμάτι, δεν επιβαρύνει τον Έλληνα πολίτη, δεν είναι δημόσιο, είναι ιδιωτική εταιρεία" καταλήγει ο κ. Λουγιάκης.

Ποιος «αναμάρτητος» δικαιούται, σήμερα, να θίγει, τους χιλιάδες εργαζόμενους οργανισμών κοινής ωφέλειας, «δείχνοντας», απλώς, συνδικαλιστικές ηγεσίες, ο ρόλος των οποίων ήταν αποδεκτός από όλους; Μήπως, το να φορτώσουμε με ενοχές τη μισή Ελλάδα, γιατί οι εργαζόμενοι οργανισμών κοινής ωφέλειας πήγαν λίγες ημέρες διακοπές ή τιμήθηκαν τα παιδιά τους που αρίστευσαν ή δεν ξέρω τι άλλο, συνιστά χαμηλού επιπέδου προσέγγιση;

Ενα εκατ. υπάλληλοι ταλαιπωρούν δέκα εκατ. Έλληνες»

Χθεσινή δήλωση του κυρίου Λοβέρδου.

Αναλογία δηλαδή 1 προς 10.     Όσο και να προσπαθήσουμε δεν... μπορούμε να σας φτάσουμε με τίποτα κύριε υπουργέ.     Εδώ εσείς 30 υπουργοί της Ελληνικής κυβέρνησης ταλαιπωρείτε εκτός από τους Έλληνες και ολόκληρη  Ευρώπη των 500  εκατ. πολιτών.

Αναλογία 1 προς 17.000.000

Είναι καιρός να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι δεν επιτελούν “εθνοσωτήριο έργο” αλλά απαξιώνουν και εξευτελίζουν τον ελληνικό λαό και τη νοημοσύνη του. Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από πολιτικούς ηγέτες που τον τρομοκρατούν και τον εκβιάζουν. Δεν έχει ανάγκη από πολιτικούς που συναγωνίζονται μεταξύ τους στην ασυδοσία για την επιδοκιμασία τους από ξένα κέντρα εξουσίας αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχουν οι αποφάσεις τους για τη χώρα.Ο λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα και προπαντός δεν αντέχει άλλον εμπαιγμό και καταρράκωση της περηφάνιας του.Δεν μπορεί και δεν είναι αποδεκτό Υπουργοί να επιτίθενται κατά κοινωνικών ομάδων, οδηγώντας τη χώρα στη συλλογική ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ, με επικεφαλής των Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, (προφανώς και λόγω ειδικότητας).   Αν η προκλητική, ανιστόρητη και επικίνδυνη άποψη του κ. Λοβέρδου για τους δημόσιους υπαλλήλους εκφράζει την Κυβέρνηση να ειπωθεί ξεκάθαρα. Αν όχι, οφείλει και ο ίδιος και η Κυβέρνηση να ζητήσουν συγγνώμη.

Αυτοαναγορευμένους προστάτες του δημόσιου συμφέροντος δεν έχουμε ανάγκη και δεν τους ζητήσαμε.  Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας αποφασίσουν αν μπορούν και αν θέλουν να σώσουν τη χώρα και όχι να εξοντώσουν το λαό.
   

Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/08/2011

Κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση ξεκίνησε αντιπαράθεση με τα συνδικάτα, με αφορμή τις δηλώσεις σχελεχών της ΑΔΕΔΥ για "λευκή απεργία". Όλως τυχαίως (;) τα πυρά του κυβερνητικού εκπροσώπου ενισχύθηκαν με εκείνα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι ανακίνησαν θέμα επιχορηγήσεων από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ προς την ομοσπονδία των εργαζομένων, κατά το πρότυπο της ΔΕΗ.

Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, σε άρθρο του στο περιοδικό "Επίκαιρα", εξηγεί ότι "παρόμοιες πρακτικές είναι τμήμα του 'δόγματος του σοκ', που εφαρμόστηκε σε όλες τις χώρες όπου τη διακυβέρνηση ανέλαβαν οι δανειστές. Απαξιώνουν τη δράση των συνδικάτων, τα οποία είναι μοναδική και ανεπανάληπτη μορφή της οργανωμένης εργασίας και της προστασίας του κοινωνικού κράτους. Οι επικυρίαρχοι επιδιώκουν μια κοινωνία χωρίς συλλογικότητες (without union area) αποσυνδικαλισμένοι, αποτελούμενοι από ανήμπορα και μοναχικά άτομα".

Και καταλήγει το άρθρο: "Η κυβέρνηση φοβάται τα συνδικάτα, ακόμα και στην τραγική κατάσταση που βρίσκονται. Τα συνδικάτα πρέπει να οργανώσουν τη νέα τους ιδεολογική και συνδικαλιστική εκπροσώπηση, χωρίς τους καταστροφικούς συμβιβασμούς και τους εξουσιαστικούς εναγκαλισμούς του παρελθόντος