ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΡΟΛΟΓΙΩΝ

 Στον χώρο αυτό θα καταχωρώ και τις εκτιμήσεις για ρολόγια από φωτογραφίες που μου έστειλαν διάφοροι φίλοι και επισκέπτες της σελίδας.


Προσοχή! οι εκτιμήσεις είναι πάντα ενδεικτικές και γίνονται από φωτογραφίες!
 Η τιμή του κάθε παλιού ρολογιού εξαρτάται από το πόσο ζητά αυτός που το έχει και φυσικά από το πόσο προσφέρει αυτός που το θέλει!
 Οι παρακάτω εκτιμήσεις λαμβάνουν υπ' όψιν την 'εμπορικότητα' του κάθε ρολογιού δηλαδή το πόσο εύκολα πουλιέται και όχι αυτή καθ' αυτήν την ποιότητα και την πραγματική του αξία. Αυτό σημαίνει ότι αν βρείτε το κατάλληλο άτομο, μπορεί να σας το πληρώσει πολύ περισσότερο από την εκτίμηση!
Επίσης, οι εκτιμήσεις αναφέρονται στις τιμές που παρατηρούνται σε δημοπρασίες παρόμοιων προϊόντων. Δείτε και το σχετικό άρθρο στο http://orologia.blogspot.com/2009/06/blog-post.html Αν πουλήσετε το ρολόι σε επαγγελματία, πιθανόν θα σας προσφέρει πολύ χαμηλότερη τιμή ώστε να έχει περιθώριο κέρδους.
Ακόμη, οι παλαιότερες εκτιμήσεις μπορεί να μην ισχύουν πλέον, ιδιαίτερα αν πρόκειται για χρυσά ρολόγια που επηρεάζονται από την τιμή του χρυσού. Θα πρέπει να παρατηρείτε και την ημερομηνία της δημοσίευσης. 

Δεν υπάρχει προς το παρόν, η δυνατότητα για νέες εκτιμήσεις.

Για να καταλάβετε την αξία του ρολογιού σας θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν τα κάτωθι:

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΡΟΛΟΓΙΑ: Σπάνια έχουν συλλεκτικό ενδιαφέρον γιατί οι γυναίκες συνήθως δεν συλλέγουν ρολόγια, δεν του αρέσει να φοράνε παλιά πράγματα και κάποιος δεν αγοράζει μεταχειρισμένο αντικείμενο ως δώρο σε γυναίκα! Συνεπώς για να έχει αξία το ρολόι θα πρέπει να είναι κορυφαίου κατασκευαστή (Rolex, Vacheron, Patek κτλ). Αν είναι χρυσό αξίζει όσο το βάρος του χρυσού που περιέχει.

QUARTZ ΡΟΛΟΓΙΑ: Σπάνια έχουν συλλεκτικό ενδιαφέρον γιατί οι συλλέκτες εντυπωσιάζονται από τον πολύπλοκο μηχανισμό που φέρουν τα μηχανικά ρολόγια. Για να έχει συλλεκτική αξία ένα quartz θα πρέπει να είναι κορυφαίου κατασκευαστή (Rolex, Vacheron, Patek κτλ) ή να έχει κάποια ιδιαιτερότητα που το καθιστά ενδιαφέρον.

ΠΑΛΙΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΤΣΕΠΗΣ ή ΧΕΙΡΟΣ: Παρ’ όλο που εντυπωσιάζουν για την ηλικία τους, βρίσκονται πολύ εύκολα και η τιμή τους έχει πέσει πολύ κατά τα τελευταία χρόνια λόγω των διαδικτυακών συναλλαγών. Έτσι οι συλλέκτες προτιμούν ρολόγια επώνυμων κατασκευαστών  (Rolex, Vacheron, Patek, Breguet κτλ), ρολόγια με κάποια ιδιαιτερότητα (πχ να συμπεριλαμβάνει χρονόμετρο, φάσεις σελήνης ή περίτεχνα σχέδια στο καντράν ή στην κάσα). Τα ανώνυμα ή τα ρολόγια άσημων κατασκευαστών, συνήθως, πωλούνται πολύ κάτω από 100 ευρώ. Αν είναι χρυσά αξίζουν όσο το βάρος του χρυσού που περιέχουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ Μπορείτε να υπολογίσετε την θεωρητική αξία τους χρησιμοποιώντας τον παρακάτω πίνακα:

 Κάντε "κλικ" στις φωτογραφίες για μεγεύθυνση!

Roskopf patent

αναρτήθηκε στις 13 Φεβ 2014, 8:06 π.μ. από το χρήστη Georges K   [ ενημερώθηκε 13 Φεβ 2014, 9:02 μ.μ. ]

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας ! Κάποιος φίλος μου ζήτησε να τον βοηθήσω προκειμένου να μάθει την όποια αξία έχει το ρολόι που διαθέτει. Θα ήθελα παρακαλώ την βοήθεια σας. Είναι ένα Roskpof Patent Geneve 1896, Medaile D'or

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
O Georges Frederic Roskopf ήταν ένας ευφυής ωρολογοποιός του 19ου αιώνα ο οποίος κατάφερνε να κατασκευάζει αξιόπιστα ρολόγια χαμηλού κόστους. Η τεχνική με την οποία έφτιαχνε τους μηχανισμούς του ο Roskopf, αντιγράφτηκε κατά κόρον από όποιον ήθελε να φτιάξει ένα φτηνό ρολόι στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Τo ρολόι αυτό αρχικά μου έμοιαζε αντίγραφο και όχι γνήσιο Roskpof. Με μια πιο προσεκτική όμως, έρευνα παρατηρούμε ότι το 1896 η εταιρεία Roskopf κατοχύρωσε το αρ. 11489 δίπλωμα ευρυσιτεχνίας συνεπώς όλα μοιάζουν σωστά. Οι πλαστογράφοι δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ αληθινά στοιχεία και συνήθως προσέθεταν τη λέξη "system". Συνεπώς πρόκειται για ένα γνήσιο Roskopf με εκτίμηση γύρω στα 250 ευρώ (μπορεί και περισσότερα γιατί μοιάζει σε άριστη κατάσταση).  

Omega cosmic moonphase

αναρτήθηκε στις 11 Φεβ 2014, 8:47 π.μ. από το χρήστη Georges K

ΕΡΩΤΗΣΗ
 ΕΧΩ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ INTERNET. ΘΕΛΕΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΤΕ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΠΟΥ ΣΑς ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΤΟ 1951 ΜΕ ΧΡΥΣΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΩΜΕΓΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΩΜΕΓΑ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ, ΑΛΛΑ ΑΞΙΑ ΔΕΝ ΤΗΣ ΕΙΠΑΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πρόκειται για ένα κλασικό Omega της εποχής που αναφέρετε με φάσεις σελήνης και ημερομηνία - είναι κουρδιστό. Η αναφορά του "2486-2" υποδηλώνει ότι δεν είναι χρυσό, αλλά επίχρυσο και φέρει τον μηχανισμό αρ. 381. Το ρολόι αυτό πωλείται, ανάλογα με την κατάστασή του, από 900-1300 ευρώ.  

Omega seamaster cosmic

αναρτήθηκε στις 29 Ιαν 2014, 8:27 π.μ. από το χρήστη Georges K   [ ενημερώθηκε 12 Φεβ 2014, 8:00 π.μ. ]

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΕΙΝΑΙ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 65-70 ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ(ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ).ΤΑ ΑΝΑΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ: OMEGA AUTOMATIC SEAMASTER COSMIC

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πρόκειται για ένα κλασικό μοντέλο της Omega της περιόδου που αναφέρετε. Μοιάζει να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και μοιάζει να είναι χρυσό με επίχρυσο μπρασελέ. Αν πράγματι είναι χρυσό, εκτιμάται 800 ευρώ περίπου. Αν αντίθετα και το ρολόι είναι επίχρυσο (συνήθως ήταν επίχρυσο), γύρω στα 350 ευρώ.

Breguet Heritage

αναρτήθηκε στις 24 Ιαν 2014, 8:57 μ.μ. από το χρήστη Georges K   [ ενημερώθηκε 25 Ιαν 2014, 6:09 π.μ. ]

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα, θα ήθελα μια εκτίμηση γι αυτό το ρολόι παρακαλώ....breguet 2046, 18k αυτόματο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η εταιρεία Breguet είναι από τις πιο φημισμένες του χώρου όπως και ο ιδρυτής της Abraham-Louis Breguet που έφτιαχνε ρολόγια υψηλής ποιότητας από τα τέλη του 18ου αιώνα. Το συγκεκριμένο μοντέλο (αυτόματος χρονογράφος)  είναι της δεκαετίας του 2000 με τιμή καταλόγου το 2005, 21000 ευρώ περίπου. Ανάλογα με την κατάστασή του, εκτιμάται 10-15000 ευρώ.

Omega τσέπης argentan

αναρτήθηκε στις 10 Δεκ 2013, 12:27 π.μ. από το χρήστη Georges K

ΕΡΩΤΗΣΗ
Το παρών ρολόι ΩMEGA δείχνει να είναι ασημένιο.Ανήκει σε ένα φίλο που επειδή δεν διαθέτει ιντερνετ με παρακάλεσε να βρω ένα τρόπο να βρούμε τι αξίζει.
Είχε χαλάσει το κούρδισμα και πηγαίνοντας σε εναν ορολογοποιό για επισκευή αυτός είπε ότι έχει μεγάλη αξία.Δουλεύει κανονικά χωρίς να χάνει χρόνο.Είναι έτσι ??Σας παρακαλώ για μια δική σας εκτίμηση, αν μπορείτε σύντομα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πρόκειται πράγματι για ένα πρώιμο Omega τσέπης, αλλά υπάρχουν διάφορα προβλήματα που μειώνουν την αξία του. Κατ' αρχάς η κάσα δεν έχει την σφραγίδα της Omega και δεν είναι ασημένια. Η επιγραφή "argentan" υποδηλώνει κράμα ασημιού μηδαμινής αξίας. Το σπάσιμο στο καντράν απομακρύνει του συλλέκτες και η επισκευή του θα στοιχίσει κάποια σημαντικά χρήματα... Συνεπώς η κατάσταση του βρίσκεται μεταξύ "fair" και "poor" και πωλείται 50 ευρώ περίπου.

C. Rossel & Co: πόσο αξίζει ένα παλιό ελβετικό ρολόι?

αναρτήθηκε στις 12 Ιουν 2013, 7:33 μ.μ. από το χρήστη Georges K

Ερώτηση
 ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΕΝΑ ΡΟΛΟΙ ΤΣΕΠΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΕΧΩ . ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ,  ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΤΕ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ  ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ .

Απάντηση 
 Πρόκειται για ένα ελβετικό ρολόι που κατασκευάστηκε γύρω στο 1880. Η διακόσμησή του δείχνει πως μάλλον προοριζόταν για γυναικείο μοντέλο και συνεπώς θα πρέπει να έχει περιορισμένες διαστάσεις. Ο κατασκευαστής του δεν είναι γνωστός, αλλά την εποχή εκείνη υπήρχαν εκατοντάδες μικρές βιοτεχνίες ρολογιών στην Ελβετία. Οι περισσότερες από αυτές ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις που αργότερα έκλεισαν χωρίς να αφήσουν ίχνη. Άλλες γιγαντώθηκαν και έγιναν οι σημερινές φημισμένες ωρολογοποιίες.Ο μηχανισμός του είναι αξιόλογος και δείχνει ποιοτική κατασκευή. 
Πώς εκτιμάται?
 Ο βασικός κανόνας για την εκτίμηση ενός αντικειμένου έχει να κάνει με την δυνατότητα πώλησής του. Δηλαδή, πόσο εύκολο είναι να βρεθεί κάποιος να προσφέρει το ποσόν που ζητά ο πωλητής. Στο διαδίκτυο σήμερα έχει διευρυνθεί ο αριθμός των αγοραστών, αλλά ταυτόχρονα και ο αριθμός των πωλητών! Το τελικό όμως, αποτέλεσμα είναι να έχουν μειωθεί οι τιμές των παλιών ρολογιών γιατί βρίσκονται πλέον εύκολα.Το συγκεκριμένο μοντέλο, αν είναι γυναικείο, περιορίζει τον αριθμό των ενδιαφερομένων γιατί κατά κανόνα οι γυναίκες δεν συλλέγουν ρολόγια! Επίσης, αποτελεί μειονέκτημα το γεγονός ότι ο κατασκευαστής του δεν επιβίωσε μέχρι σήμερα, γιατί στους συλλέκτες αρέσει να υπερηφανεύονται για κάποιο επώνυμο ρολόι που έχουν στην κατοχή τους (πχ omega, longines). Παρά λοιπόν την εξαιρετική διακόσμησή του, θα πρέπει να υπολογίσουμε 100-150 ευρώ αν είναι μικρών διαστάσεων και 200-300 ευρώ αν είναι μεγαλύτερων.

Omega constellation 50's

αναρτήθηκε στις 18 Ιουλ 2012, 8:14 μ.μ. από το χρήστη Georges K

ΕΡΩΤΗΣΗ
η εκτιμηση σας γι αυτο το ωμεγα δεκαετιας 50-60 μου ειπαν constellation.εχει χρυσους λεπτοδεικτες και πισω χρυσο αστεροσκοπειο στρογυλλο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πρόκειται για ένα από τα πρώτα constellation της omega που κυκλοφόρησε την δεκαετία του '50. Τα constellation έφεραν κορυφαίας ποιότητας μηχανισμό με πιστοποίηση "chronometer". Το συγκεκριμένο εκτιμάται 600-1000 ευρώ, αλλά χρειάζεται service, διαφορετικά η προσφορά που θα έχετε θα είναι πολύ χαμηλότερη. 
Η μεγάλη απόκλιση στην εκτίμηση οφείλεται στο ότι το μοντέλο αυτό απευθύνεται σε περιορισμένη κατηγορία αγοραστών και παρά την αξία του, πωλείται δύσκολα.

Elgin, Waltham

αναρτήθηκε στις 14 Ιουν 2012, 8:03 μ.μ. από το χρήστη Georges K

ΕΡΩΤΗΣΗ
Μπορείτε παρακαλώ να μου εκτιμήσετε τα δύο αυτά ρολόγια;
α) Elgin
b) Waltham

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πρόκειται για δυο αμερικάνικα ρολόγια τσέπης του πρώτου μισού του '20ου αιώνα. Τα ρολόγια αυτά εκτιμούνται με βάση την γενική κατάστασή τους και τον μηχανισμό που φέρουν. Για τα συγκεκριμένα δεν έχουμε πληροφορίες για τον μηχανισμό, ενώ οι φωτογραφίες δεν είναι τόσο ευδιάκριτες. Φαίνεται πάντως να έχουν ρωγμές στο καντράν και να τους λείπουν τμήματα. Συνεπώς η κατά προσέγγιση εκτίμηση, είναι γύρω στα 50 ευρώ αν λειτουργούν. Αν δεν λειτουργούν αξίζουν μόνο για ανταλλακτικά.

Raymond Weil χρυσό

αναρτήθηκε στις 14 Μαΐ 2012, 8:27 μ.μ. από το χρήστη Georges K

ΕΡΩΤΗΣΗ
θα ηθελα αν μπορεις να μου εκτιμησεις το ρολοι της φωτογραφιας, ειναι αγορασμενο το 1985, ειναι ολοχρυσο και απο οσο γνωριζω ειναι σπανιο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η Raymond Weil προτιμά τα επίχρυσα ρολόγια και αν είναι χρυσό, πράγματι είναι σπάνιο! Όμως τόσο το σχήμα του όσο και ο quartz μηχανισμός, δεν το καθιστούν δημοφιλές στους συλλέκτες. Πιστεύω ότι αξίζει όσο η περιεκτικότητά του σε χρυσό, συν 150 ευρώ.

Waltham τσέπης

αναρτήθηκε στις 14 Μαΐ 2012, 8:21 μ.μ. από το χρήστη Georges K

ΕΡΩΤΗΣΗ
παρακαλώ εάν είναι δυνατόν να κάνετε μια πρώτη εκτίμηση σε αυτό το Gold filled WALTHAM το οποίο έχω επισκευάσει εγώ και δουλεύει με μια μικρή απωλεια χρόνου 5-7 λεπτά το 24ωρο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πρόκειται για ένα αμερικάνικο waltham του 1900 περίπου (πιο ακριβής χρονολόγηση μπορεί να γίνει με βάση τον αριθμό σειράς). Η ακρίβειά τους ήταν πολύ καλύτερη από αυτήν που αναφέρετε και πιθανόν να θέλει αλλαγή ο άξονας. Τα ρολόγια αυτά εκτιμώνται 100-150 ευρώ.

1-10 of 140