Σχολή Μουσικοθεραπείας


Ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, χαμηλά δίδακτρα, δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης. Συμπληρώστε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα βρείτε παρακάτω για να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες τώρα! Προλάβετε τις θέσεις, πριν συμπληρωθούν τα τμήματα!

Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Μουσικοθεραπείας μπορείτε να το παρακολουθήσετε εξ αποστάσεως με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση:

A. Με σύγχρονη Τηλεκπαίδευση: Παρακολουθήστε τα μαθήματα εξ αποστάσεως ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο (real time)!
Β. Με ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση: Δείτε σε βίντεο τα μαθήματα που χάσατε ή τα προηγούμενα μαθήματά σας 
από το δικό σας τμήμαόσες φορές και ό,τι ώρα θέλετε!

Διδάσκοντες στη Σχολή Μουσικοθεραπείας

Σχολή Μουσικοθεραπείας

Πληροφορίες

Τρόπος παρακολούθησης των μαθημάτων:
Η παρακολούθηση των μαθημάτων γίνεται με τους παρακάτω τρόπους:
 1. Δια ζώσης (στις εγκαταστάσεις της σχολής στην Αθήνα)
 2. Εξ΄αποστάσεως:
  • Με σύγχρονη τηλεκπαίδευση όπου η παρακολούθηση των μαθημάτων γίνεται ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο. Οι σπουδαστές δηλαδή, συνδέονται μέσω διαδικτύου στην αίθουσα που γίνονται τα μαθήματα και συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα με εικόνα και ήχο, ώστε να μπορούν να συνομιλούν τόσο με τους εισηγητές, όσο και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες της σχολής. 
  • Με ασύγχρονη τηλεκπαίδευση όπου παρακολουθείτε σε βίντεο τα μαθήματα που χάσατε ή τα προηγούμενα μαθήματά σας από το δικό σας τμήμα, όσες φορές και ό,τι ώρα θέλετε.
 3. Με συνδυασμό των παραπάνω δύο τρόπων παρακολούθησης (δια ζώσης ή όποτε δεν μπορείτε να έρχεστε στις εγκαταστάσεις μας, παρακολουθείτε τα μαθήματα εξ αποστάσεως με σύγχρονη ή ασύγχρονη τηλεκπαίδευση).
Σε ποιους απευθύνεται η Σχολή Μουσικοθεραπείας;
Η Σχολή Μουσικοθεραπείας απευθύνεται σε κάθε ενήλικα ενδιαφερόμενο. Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις μουσικής για την παρακολούθηση των μαθημάτων στη σχολή μουσικοθεραπείας. Επίσης, η Σχολή Μουσικοθεραπείας απευθύνεται και σε σπουδαστές, φοιτητές ή επαγγελματίες των παρακάτω ειδικοτήτων:
 • Επαγγελμάτων υγείας (ιατρούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, διατροφολόγους, νοσηλευτές κλπ), 
 • Παιδαγωγικών επαγγελμάτων (νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, παιδαγωγούς, ειδικούς παιδαγωγούς κλπ)
 • Κοινωνικών επιστημών (κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ)
 • Καλλιτεχνικών επαγγελμάτων (μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές κλπ)
Σκοπός των διαλέξεων:
Σκοπός των διαλέξεων στη Σχολή Μουσικοθεραπείας είναι η απόκτηση ειδικών γνώσεων στη Μουσικοθεραπεία, καθώς και η απόκτηση πιστοποιητικού για την ενδυνάμωση του βιογραφικού των συμμετεχόντων στην αγορά εργασίας.

Διάρκεια φοίτησης:
Η διάρκεια φοίτησης στη Σχολή Μουσικοθεραπείας είναι 3 συνεχόμενες ώρες την εβδομάδα για 1 έτος (12 μήνες).

Έναρξη μαθημάτων: 
Τα μαθήματα ξεκινούν μετά τη λήξη της ημερομηνίας που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας. Οι ημέρες και οι ώρες των μαθημάτων στη Σχολή Μουσικοθεραπείας, διαμορφώνονται κατόπιν κοινής συνεννοήσεως με τους εγγεγραμμένους σπουδαστές ώστε να εξυπηρετούνται όλοι

Κόστος:
Εγγραφή: 65-20= 40 €
 • Δίδακτρα για όλους: 280-130= 150 €/μήνα
 • Δίδακτρα για φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του προγράμματος: 280-140= 140 €/μήνα
 • Δίδακτρα για άνεργους ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω: 280-150= 130 €/μήνα
Τρόποι εξόφλησης του προγράμματος:
 1. Με μετρητά σε 12 μηνιαίες δόσεις
 2. Με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις 
 3. Με χρεωστική κάρτα
 4. Με κατάθεση στην τράπεζα
Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του σεμιναρίου, εκδίδεται βεβαίωση παρακολούθησης (χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση), την οποία σας αποστέλλουμε στο email σας.

Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σας σε εξετάσεις, με αναλυτική βαθμολογία, προκειμένου να λάβετε πιστοποιητικό με αξιολόγηση γνώσεων, για την ενδυνάμωση του βιογραφικού σας στην αγορά εργασίας.

Η βεβαίωση και το πιστοποιητικό εκδίδονται από το Ωδείο Όπερα Αθηνών. 


Σχολή Μουσικοθεραπείας

Περιγραφή του αντικειμένου

       
        Η μουσική ανέκαθεν αποτελούσε μέσο έκφρασης αλλά και επικοινωνίας όχι μόνο λεκτικής αλλά και συναισθηματικής. Με την πάροδο των χρόνων, πολλοί επιστήμονες καταπιάστηκαν με τις ευεργετικές της ιδιότητες της. Παρόλο που οι απαρχές της μουσικής είναι άγνωστες, μέσω των παραδόσεων και των εθίμων η σημασία της γίνεται σήμερα παραπάνω από αντιληπτή και μεγάλης σπουδαιότητας.

        Ο ήχος, με την ευρύτερη έννοια, έχει πολλάκις χρησιμοποιηθεί, αρχής γενομένης από την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με ποικίλους τρόπους Έχει χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για θέματα που σχετίζονται με την διασκέδαση, αλλά και γι’ αυτά που αφορούν θέματα υγείας αλλά και της πνευματικής και της διαλογιστικής ανάπτυξης των ανθρώπων. 

        Η αρχή έγινε όταν οι γιατροί που είχαν αναλάβει τη φροντίδα των ταλαιπωρημένων στρατιωτών και πολιτών, μετά το τέλος του πολέμου, εντόπισαν ότι η μουσική βοηθούσε τα μέγιστα στο δύσκολο έργο τους. Μάλιστα, ζήτησαν μουσικοί, επαγγελματίες και μη, να προσληφθούν στα νοσοκομεία. Και κάπως έτσι, προέκυψε και μετέπειτα αναπτύχθηκε, με τη μορφή και την ονομασία που είναι γνωστός σήμερα, ο κλάδος της μουσικοθεραπείας.

        Οι ερευνητές σήμερα διερευνούν τρόπους με τους οποίους η μουσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την υγεία σε πάρα πολλούς ασθενείς. Ο τομέας της μουσικοθεραπείας έχει πλέον αξιοσημείωτη ποσοτική και ποιοτική ερευνητική βάση, από την οποία δεν λείπουν οι κλινικές μελέτες. Οι ασθένειες αυτές μπορούν να αφορούν τα πρόωρα βρέφη, ανθρώπους με κατάθλιψη ή με τη νόσο του Πάρκινσον. 

        Η μουσικοθεραπεία, επομένως, είναι πανίσχυρο θεραπευτικό εργαλείο. Γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα, η μουσικοθεραπεία έχει στο πλευρό της πολλούς συμμάχους από τα επαγγέλματα υγείας. Η μουσικοθεραπεία θα μπορούσε περισσότερο να χαρακτηριστεί ως παρέμβαση για την επίτευξη ατομικών στόχων, με σκοπό την αποθεραπεία, όχι γιατί η μουσική προσφέρει τέρψη και ηρεμία αλλά κυρίως γιατί ενισχύει το μυαλό και το σώμα.

        Από την μία πλευρά, το άκουσμα της μουσικής επιφέρει απόλαυση και διασκέδαση. Από την άλλη, η μουσικοθεραπεία, αποτελεί αρωγό στην αποδέσμευση τους άγχους , στην ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων και στην ενίσχυση της οξύτητας και παράλληλα καλλιεργεί τη σκέψη και το πνεύμα. Με απλά λόγια η μουσικοθεραπεία είναι θεραπεία τέχνης που συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής. Η μουσικοθεραπεία επιστρατεύει τις συναισθηματικές, νοητικές, κοινωνικές, αισθητικές και πνευματικές αισθήσεις για τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ασθενών. 

        Για αυτό το λόγο, η μουσικοθεραπεία, όπως και κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, απαιτεί εξειδικευμένους και άρτια ενημερωμένους θεραπευτές. Οι γνώσεις που απόκτιουνται κατά τη μουσικοθεραπεία δεν περιορίζονται μόνο στο μουσικό κομμάτι αλλά επίσης, στη βιολογία, τη ψυχολογία, τη κινησιολογία και την κοινωνική επιστήμη. Και ακριβώς επειδή, η μουσικοθεραπεία είναι μορφή θεραπευτικής αγωγής που συνεχώς εξελίσσεται, οι μουσικοθεραπευτές βρίσκονται σε διαρκή επιμόρφωση. 

        Είναι απαραίτητο οι θεραπευτές της μουσικοθεραπείας, εκτός από τα ακαδημαϊκά τους εφόδια, να είναι έτοιμοι να αναπτύξουν την ευαισθησία, την ενσυναίσθηση και τη δημιουργικότητά τους. Η μουσικοθεραπεία απαιτεί ανθρώπους με υπομονή και επιμονή οι οποίοι θα αξιολογούν την συναισθηματική ευημερία των ασθενών και θα σχεδιάζουν ειδικά σχεδιασμένες τεχνικές μουσικοθεραπείας.

        Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει θεαματικά στη γνωστική λειτουργία, στις κινητικές δεξιότητες και στη συναισθηματική ανάπτυξη των ασθενών. Επιστημονικές έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι η μουσικοθεραπεία βοηθάει σημαντικά στην άρθρωση, την ομιλία και την ακαδημαϊκή επίδοση. Με άλλα λόγια, η μουσικοθεραπεία προωθεί την αλλαγή εγκεφαλικών λειτουργιών και την προσαρμογή σε αυτήν. Επιπροσθέτως, οι κοινωνικές δεξιότητες , η ποιότητα ζωής και ο αυτοσχεδιασμός επωφελούνται της μουσικοθεραπείας αφού η μουσική καταφέρνει να διαπερνά την κοινωνία και τον πολιτισμό και να επικεντρώνεται στον άνθρωπο.

        Είναι γεγονός ότι η μουσικοθεραπεία, έχει πολλαπλές ευεργετικές εφαρμογές σε διάφορες ασθένειες. Εφαρμογές της μουσικοθεραπείας, εκτός από όσες αναφέρθηκαν παραπάνω, παρατηρούνται ακόμη και σε παιδιά και ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες και άλλες χρόνιες παθήσεις. Επιπροσθέτως, η μουσικοθεραπεία προσφέρει τα μέγιστα και σε καταστάσεις έντονων καταχρήσεων , εγκεφαλικών βλαβών και κινητικών προβλημάτων. 

        Ακόμη, η μουσικοθεραπεία αποτελεί αρωγό στην ίαση προβλημάτων που σχετίζονται με νοητικές ασθένειες και αναπτυξιακές ικανότητες. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τεχνικές μουσικοθεραπείας απαντώνται και σε διάφορα ιατρικά κέντρα, κέντρα καρκίνου και σωφρονιστικά ιδρύματα. 

        Ανεξάρτητα από το χώρο, η μουσικοθεραπεία διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι η ενεργή μουσικοθεραπεία και η άλλη η δεκτική. Στην πρώτη, τα συμβαλλόμενα μέρη, ο θεραπευτής και ο ασθενής, συμμετέχουν ενεργά στη παραγωγή μουσικής είτε με μέσω μουσικών οργάνων ή άλλων αντικειμένων είτε μέσω τραγουδιών. Με αυτό τον τρόπο, η μουσικοθεραπεία βοηθάει τον ασθενή να γίνει πιο εκφραστικός και δημιουργικός. Από την άλλη, κατά τη δεκτική μουσικοθεραπεία, ο θεραπευτής είναι εκείνος που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την παραγωγή της μουσικής αφήνοντας τον ασθενή ελεύθερο να ακούσει ή να διαλογιστεί. Σε κάθε περίπτωση, η μουσικοθεραπεία δεν πρέπει να ταυτιστεί με μουσικά μαθήματα. Η μουσικοθεραπεία αποτελεί το μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στον θεραπευτή και τον ασθενή το οποίο τους επιτρέπει να έχουν κοινή μουσική εμπειρία. 

        Πρέπει να σημειωθεί ότι η μουσικοθεραπεία δεν συνίσταται ως αυτόνομη θεραπεία για σοβαρά ιατρικά ή ψυχιατρικά προβλήματα. Όπως προαναφέρθηκε και παραπάνω, η μουσικοθεραπεία, και γενικά η μουσική, έχει θετική επίδραση στον άνθρωπο και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να τον ανακουφίσει από πολλές παθήσεις. Παρόλο που κάθε είδος μουσικής μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς με τον ίδιο τρόπο στα διάφορα ακούσματα ή στις ποικίλες τεχνικές. Η μουσικοθεραπεία αποδίδει σωστά μόνο εφόσον η αμφίδρομη σχέση ασθενή-θεραπευτή εφαρμοστεί σωστά και εφόσον οι προτιμήσεις του ασθενούς ληφθούν υπόψη. 

        Εν κατακλείδι, η μουσικοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Η ιδιαίτερη φύση της μουσικής μπορεί να εφαρμοστεί ποικιλοτρόπως για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών γι’ αυτό και η μουσικοθεραπεία έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εκμαιεύσει απαντήσεις σε ερωτήματα υγείας που απασχολούν τους ερευνητές.

Σχολή Μουσικοθεραπείας

Πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών της Μουσικοθεραπείας που διδάσκεται είναι το παρακάτω:

Εισαγωγή
 • Ιστορία (αναφορές σε ιστορικά σχετικά γεγονότα και πρόσωπα)
 • Φιλοσοφία (φιλοσοφικές θεωρήσεις και σχολές που χρησιμοποιούν τον ήχο ως εργαλείο προσωπικής εξέλιξης και θεραπείας)
 • Διαλογισμός (τεχνικές από διάφορες παραδόσεις και σχολές)
 • Θεωρία της Μουσικοθεραπείας
 • Το επιστημονικό πεδίο της Μουσικοθεραπείας: Οριοθέτηση της Μουσικοθεραπείας και ορισμοί
 • Μουσικοθεραπεία: Επιστήμη και Τέχνη
 • Φιλοσοφικά συστήματα που χρησιμοποιούν τη Μουσική ως μέσο θεραπείας
 • Σχολές σκέψης και είδη Μουσικοθεραπείας: η συμπληρωματική και η εναλλακτική προσέγγιση.
 • Στόχοι της Μουσικοθεραπείας και επιδιωκόμενα αποτελέσματα από την παρέμβαση

Η ιστορία της Μουσικοθεραπείας από το χτες στο σήμερα
 • Διαπολιτισμική - ιστορική προσέγγιση της Μουσικοθεραπείας: η Μουσικοθεραπεία ανά τους αιώνες:
  • Αρχαία Ελλάδα
  • Κίνα
  • Αίγυπτος
  • Ινδία
 • Η Μουσικοθεραπεία ως επιστημονικός κλάδος στον σύγχρονο κόσμο

Ήχος – φωνή – ακοή
 • Ο ήχος:
  • Αντικειμενικά χαρακτηριστικά του ‘Ήχου
  • Υποκειμενικά χαρακτηριστικά του Ήχου
  • Δονήσεις
  • Ταλαντώσεις
  • Κυματική
 • Ανθρώπινη Ακοή:
  • Φυσιολογία – Λειτουργία
  • Ακρόαση
 • Ανθρώπινη Φωνή:
  • Η Ανθρώπινη φωνή σαν εργαλείο ιαματικό – ενδοσκόπησης
  • Συνήχηση – Συντονισμός

Οι ιδιότητες της μουσικής
 • Ιστορικές καταβολές της Μουσικής: συνειδητοποίηση των ιδιοτήτων της
 • Μουσική (η εσωτερική διάσταση της Μουσικής, Μουσικά διαστήματα και οι επιδράσεις τους)
 • Μουσική και ρυθμός
 • Οργανογνωσία
 • Μουσική παιδαγωγική
 • Η Μουσική ως επικοινωνία: Κοινωνική διάσταση της Μουσικοθεραπείας
 • Μουσική και νους: η συμβολή της Μουσικής στην ανάπτυξη των νοητικών λειτουργιών

Ψυχοακουστική (psychoacoustics)
 • Ιατρική (αναφορές σε σχετικές με τον ήχο έρευνες)
 • Ψυχονευρολογία
 • Ψυχονευρολογία εφαρμοσμένη στην τέχνη
 • Ψυχοακουστική (νευροεπιστήμες)
 • Αναπτυξιακή ψυχολογία
 • Γνωστική ψυχολογία των κινήτρων
 • Ψυχολογία της προσωπικότητας και των ατομικών διαφορών
 • Η ψυχολογία της Μουσικής
 • Κλινική ψυχολογία και Μουσικοθεραπεία
 • Μουσικοθεραπεία και αναπτυξιακή ψυχολογία
 • Μουσικοθεραπεία και γνωστική ψυχολογία
 • Μουσικοθεραπεία και ψυχολογία της προσωπικότητας
 • Sound Healing (Ηχοθεραπεία)

Η προσέγγιση της Εναλλακτικής Μουσικοθεραπείας
 • Ενεργειακά κέντρα και οι ήχοι τους από διάφορες παραδόσεις, βιωματικές ασκήσεις
 • Ενεργειακή ερμηνεία

Τεχνικές Μουσικοθεραπείας: Διάγνωση και Μουσική - Θεραπευτική Παρέμβαση στο άτομο
 • Τομείς παρέμβασης:
  • Κινητικές δυσκολίες
  • Ψυχολογία
  • Κοινωνικοποίηση
  • Επικοινωνία
  • Κατάθλιψη
  • Αυτοεκτίμηση
  • Αυτοπεποίθηση
  • Γνωστικές λειτουργίες

Κλινική εφαρμογή της Μουσικοθεραπείας από την προγεννητική περίοδο έως την παιδική  ηλικία
 • Μουσικοθεραπεία σε ομάδα
 • Η Μουσικοθεραπεία στην εγκυμοσύνη
 • Μουσική παιδαγωγική
 • Παιδαγωγική προσέγγιση: Μουσικοθεραπεία και Ειδική Αγωγή:
  • Παιδιά με ειδικές ανάγκες
  • Το φάσμα του αυτισμού: Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές
  • Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (Δυσλεξία - ΔΕΠΥ)
  • Νευρολογικές διαταραχές
 • Συναισθηματική ανάπτυξη - συναισθηματική νοημοσύνη

Μουσικοθεραπεία και τρίτη ηλικία
 • Ο ρόλος και η συμβολή της Μουσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου ALTZHEIMER
 • Χρόνιος πόνος
 • Μουσικοθεραπεία και ψυχική ισορροπία

Εργασίες

 • Ακρόαση προηχογραφημένου υλικού μουσικών διαστημάτων και γραπτές εντυπώσεις για το καθένα (κείμενο σε μορφή word, 100 λέξεις για κάθε ένα)
 • 20 ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων (α-β-γ-δ) επί του θέματος

Τελικό τεστ

 • 60 ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων εφ’ όλης της ύλης του έτους


Δηλώστε το ενδιαφέρον σας στη Σχολή Μουσικοθεραπείας στο τηλέφωνο 
210 8660892 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας!