Vasamuseet

Vårtävlingen 6 april 2016

Vårtävlingen hölls nu för tredje året i rad så vi kan betrakta den som etablerad och en populär, opretentiös tradition. Liksom förra året tillämpades sk monradslottning, dvs de som uppnått ungefär samma poäng möter varandra. Elva spelare deltog, varav en spelare som nyligen deltagit i studiecirkeln Lära brädspel i Vänföreningens regi. Han klarade sig utmärkt och lyckades vinna ett av sina spel på jan, men förlorade lite olyckligt på sprängjan mot en erfaren spelare. Efter fem ronder, med två spel i varje rond stod Per-Johan som segrare, tätt följd av Jan. Kaj kom på tredje plats. Pris till vinnaren delas ut vid kommande årsmöte.

Vårturneringens resultat 2015

I Stockholm hade våren kommit långt. Passande namn alltså på vårtävlingen som i år ägde rum sent på säsongen, 22 april, näst sista veckan av brädspelsterminen som har onsdagen 29 april som sista speldag. 10 spelare deltog.

Som vanligt prövade tävlingsledaren några nya grepp när det gällde själva spelformen. Vi hann med fyra och en halv rond med två spel i varje rond, alltså sammanlagt nio spel. Efter varje rond grupperades spelarna i rangordning efter uppnått resultat. I efterföljande rond möttes ettan och tvåan, trean mötte fyran osv.. Tekniken att para ihop spelarna efter ackumulerat resultat kallas monrad, en teknik som är hämtad från schacket. Protokoll bifogas för dokumentationens skull.

Med kylspåpsmagneter markerade man sina uppnådda poäng på en tavla.

Två av deltagarna från våren studecirkel kom, Bo-Gunnar som deltagare och Christer som åskådare. Och en ny medlem, Johan, värvades till Brädspelsvännerna. Roligt!

Priset gick till Kaj som kom tvåa. Jag hade ju inget intresse att själv ta emot priset eftersom jag ju var tävlingsledare och hade valt pris till vinnaren.

Här redovisas tävlingar som arrangeras av Vasamuseets brädspelsvänner och spelas på Vasamuseet.

Vasamästerskapet VM

Slutställning

Janligan

'

Slutställning

Varje år arrangeras Svenskt mästerskap i bräde på Vasamuseet. Mästerskapet avgjordes 2016 under helgen 19-20 november. Nästa mästerskap går av stapeln 25-26/11 2017.

SM-PRISTAGARE 2016:

1. Kjell Zackrisson, Göteborg

2. Fredrik Bondestam, Uppsala

3. Carl-Johan Eberstein, Gustavsberg

SM-PRISTAGARE 2015:

1. Kalle Kjellman, Stockholm

2. Henrik Bondestam, Saltsjö-Boo

3. Carl-Johan Eberstein, Gustavsberg

SM-PRISTAGARE 2014:

1. Per-Johan Emtell, Sandviken

2. Ulf Wallgren, Bandhagen

3. Mattias Höjer, Stocksund

SM-PRISTAGARE 2013:

1. Ulf Wallgren, Bandhagen

2. Kjell Zackrisson, Västra Frölunda

3. Arne Melander, Norrtälje

SM-PRISTAGARE 2012:

1. Ulf Wallgren, Bandhagen

2. Bengt-Olof Norrby, Södertälje

3. Olle Winfridsson, Täby

SM-PRISTAGARE 2011:

1. Carl-Johan Eberstein, Stockholm

2. Kjell Zackrisson, Västra Frölunda

3. Kaj Jakobsson, Lidingö.

SM-PRISTAGARE 2010:

1. Sten Helmfrid, Kista

2. Karl Wendt Höjer, Stockholm

3. Christian Olivestam, Vimmerby

SM-PRISTAGARE 2009:

1. Mattias Höjer, Danderyd

2. Sten Helmfrid, Kista

3. Björn Källrot, Älvsjö

Brädspelsvännernas vårtävling

Onsdagen 26 mars gick brädspelsvännernas vårtävling av stapeln. Tävlingsledningen prövade några nya grepp, bl a att tärningarna slås bara vid ett bord och spelarna vid övriga bord flyttar sina brickor efter samma tärningsslag som vid första bordet. I tärningsspel kan man ju alltid skylla på tärningarna om det går dåligt, men här hade alltså spelarna samma förutsättningar eftersom tärningsslagen var identiska. I praktiken visade det sig att ett bra eller ett dåligt slag alltid måste utgå från den aktuella ställningen alltså brickornas placering just då och vi kunde alla konstatera att redan efter tre eller fyra slag hade brickorna flyttats på helt olika sätt vid de olika borden. Spelarna gjorde helt enkelt som vanligt – flyttade sina brickor så klokt man kunde oavsett om slaget ropades ut eller tärningarna slogs vid det egna bordet. Spännande blev det i alla fall, men varje spel tog dubbelt så lång tid som det brukar. Det var en kul erfarenhet tyckte de fjorton deltagarna, men vi återgår nog till att slagen görs vid varje bord i fortsättningen.

Hur som helst, efter fem omgångar stod Lasse Karlsson som segrare, på samma poäng som Kaj Jakobsson och Per-Johan Emtell men med fler antal janvinster och vackra spelvinster.

Lasse tar emot priset från Per-Johan som var tävlingsarrangör.

Föreningens nya ordförande, Leonore Ekstrand, visar upp resultattavlan.

Peter Carlstedt i koncentration vid spelbordet.