Home‎ > ‎

Clubgeschiedenis

De eerste jaren vanaf 1918

Voor 1918 waren er enkele clubs in onze gemeente actief, o.a. Juliana (1909 – 1912), Vitesse en Wilhelmina. Struikelblokken voor deze clubs waren vooral de accommodatie en de financiële situatie.
De gemeente Meerssen telde toen 7483 inwoners.

De SV Marsana werd op 18 maart 1918 (2e paasdag) opgericht en kwam in de competitie uit in de 3e klasse RKLVB (Limburgse voetbalbond).  Als clubkleuren koos men voor blauwe shirts en witte broeken, al werd hier zeker in de beginjaren wel eens van afgeweken, om de simpele reden dat niet iedereen zich zo een tenue kon veroorloven.
Het eerste seizoen sloot men meteen succesvol af, Marsana werd kampioen.
 

Periode voor de oorlog

Uit deze periode is vrij weinig nieuws te melden. Alleen kunnen we een seizoen niet ongeroerd voorbij laten gaan.
Het seizoen 1922-1923. Dit seizoen werd voor Marsana een rampseizoen. Door het gebrekkige terrein, maar vooral door de zeer slechte financiële situatie werd de club begin januari geroyeerd en mocht men niet meer in de competitie spelen. Na het royement van 1923 bleef Marsana niet bij de pakken neerzitten. Marsana werd op eigen verzoek ingedeeld in de 3e klasse RKF, waarin men twee seizoenen zou spelen.

In 1927 kreeg de club een nieuw terrein. Dit nieuwe terrein zette Marsana aan tot grootse daden, want het seizoen 1927-1928 eindigde de club samen met GSV uit Gronsveld op de eerste plaats in de competitie.
De beslissingswedstrijd tegen de mannen uit Gronsveld werd met 1-4 verloren. Toch lachte het geluk Marsana toe, want men promoveerde naar de 1e klasse RKF. Dit was meteen het hoogste niveau waarop men in katholiek verband kon voetballen.

Periode 1940-1945

In 1940 bij de fusie der bonden KNVB-IVCB werd Marsana in de 3de klasse ingedeeld. In deze moeilijke tijd werd veelal slechts om de veertien dagen gespeeld. In het seizoen 42-43 behaalde Marsana met 28 punten uit 16 wedstrijden het kampioenschap in 3A. In de promotie wedstrijden werd tegen St Pieter gewonnen en gelijkgespeeld. Voor de thuiswedstrijd tegen Quick-Geleen werd echter de legendarische doelman Harry Schepers door de vijand doodgeschoten. Onder grote publieke belangstelling werd thuis van Quick met 4-1 verloren. In Geleen werden de puntjes verdeeld en de promotie was van de baan.

Marsana na de oorlog

De hierna volgende jaren in de 3de klasse leverden wisselend succes op, tot het seizoen 50-51 aanbrak. Na de eerst twee wedstrijden te hebben verloren, bleef met de rest van het seizoen ongeslagen. De competitie werd gelijk in punten met Heer beëindigd, zodat een beslissingswedstrijd  de nieuwe tweede klasser moest aanwijzen. Vele oudere leden zullen zich deze wedstrijd aan de Boschpoort te Maastricht, voor ruim 10.000 toeschouwers gespeeld, nog herinneren. In de verlenging werd de wedstrijd echter gewonnen door Heer met 3-2.

Het seizoen 52-53 bracht voor het eerst in de geschiedenis degradatie naar de 4de klasse, waar men zich het eerste jaar nipt kon handhaven. Allengs ging het echter weer de goede richting uit onder een nieuw energiek bestuur. Men verhuisde naar het ‘stadion’ achter het kerkhof. En waarachtig in het tweede seizoen (56-57) werd na een zwakke start de vlag in de top gehesen. Marsana was weer 3de klasser. Het eerste jaar in de 3de klasse draaide men uitstekend mee. In 1958 werd op bescheiden wijze het 40-jarig bestaan gevierd. Zo kabbelde Marsana voort tot de fusie.

De fusie: SV Meerssen

Op 1 augustus 1965 fuseerden de plaatselijke verenigingen Marsana en DRIVO en werd de naam Sport Vereniging Meerssen (SV Meerssen) aangenomen, welke laatste naam een begrip werd en nog steeds is. De clubkleuren werden aan witte broek en blauwe trui omgetoverd in zwarte broek en geel shirt.

Het eerste jaar na de fusie degradeerde SV Meerssen naar de 4de klasse. De geest in de vereniging was ondanks de degradatie erg goed. In het seizoen 67-68 brak dan ook de zon weer door de wolken. In 1968 werd naast het 50-jarig bestaansfeest ook feest gevierd omdat de A1 de Bisschopsbeker wist te veroveren. Het seizoen 71-72 bracht de SV weer op de hoogste trede. Op zondag 30 april 1972 konden de champagneflessen worden ontkurkt. In datzelfde 1972 werd op 9 maart de kantine (op het ‘stipcomplex’) officieel geopend door onze burgemeester. Sinds toen deed de kantine onder meer dienst als vergaderlokaal en konden de supporters en leden er terecht voor een hapje en drankje.

De totstandkoming van het huidige complex

In oktober van 1975 besloot het gemeentebestuur tot instelling van een commissie ter realisering van een nieuwe sportaccommodatie voor SV Meerssen. Dit is ongetwijfeld van doorslaggevende betekenis geweest voor de feitelijke totstandkoming van het nieuwe complex. De commissie vergaderde voor het eerst op 5 november 1975 .
Naast de planning was voor de commissie in de eerste plaats van belang het verkrijgen van subsidie.

Men slaagde!!
In de kosten voor de aanleg van de sportvelden werd door de rijksoverheid een subsidie toegekend van maar liefst 95%. Het werk kon door de Grontmij worden uitgevoerd als werkgelegenheidsproject.6 mei 1976 werd voor SV Meerssen een historische datum. Wethouder Pierre Giesen zette de eerste spade voor het nieuwe complex. Het trainingsveld werd voorzien van een behoorlijke verlichting. Inmiddels waren de plannen voor de kleedlokalen en de kantine ook uitgewerkt. Deze werden uitgewerkt door de heer Lambert Smeets, hoofd Openbare Werken. Met de aanleg van de parkeerplaatsen en de toegangsweg door straatmaker bedrijf Odekerken werd het project in het voorjaar 1978 afgerond.

Ter ere van het nieuwe complex en tevens het 60 jarig bestaan van de club werd er besloten om een feestweek te organiseren. Na enkele lange dagen feest was het zondag 7 mei zover 1978.
Sportcomplex Marsana werd officieel geopend door burgemeester Corten, door middel van het hijsen van de clubvlag.

1980 - 1989

Voor het eerst komt er een clubblad met de leuke naam 'De Pingelèr'. Deze naam werd bedacht door Ron Zenden.
In het seizoen 1984-1985 wordt voor het eerst een jeugdprins uitgeroepen, dit is Eric (Toppes) Dejong.
In het seizoen 1987-1988 was er voor het eerst sprake van een F-team voor 7 en 8 jarigen.

1990 - 1999

In het seizoen 1990-1991 verliest SV Meerssen een van de grote steunpilaren van met name de jeugdafdeling. Op 7 oktober overlijdt Paul Debeij tijdens het fluiten van een wedstrijd van het vierde elftal. Paul maakte meer dan 10 jaar deel uit van het jeugdbestuur en organisator van vele activiteiten. Als men aan het clubblad 'De Pingelèr' denkt, denkt men automatisch aan Paul. Het traditionele zaalvoetbaltoernooi rond de kerst is nog altijd vernoemd naar hem.

2000 - 2009

In het jaar 2000 wordt het vijftig jarig bestaan van het jeugdvoetbal bij SV Meerssen gevierd. In 1950 wordt er voor het eerst officieel onder de vlag van de KNVB in competitieverband gevoetbald, door in die tijd alleen een A en B team.

2010 - heden

Tekst volgt..