Иконописање / New Icons

Сан постаје стварност!

Иконописање Светог Храма у Вајколу одлично напредује!

Као што већ знате, на Годишњој Скупштини (октобра 2015.г.) решено да се покрене акција, да се изради  нови иконостас и да се почне са израдом фресака у нашем Светом Храму.  Управни Одбор Ваше цркве проводи то у дело.

Велике припреме плафона и зидова Храма су урађени. Постављен је нови плафон (силинг), зидови су поново измалтерисани и све површине зидова и плафона Храма су пресвучени (изглетовани) специјалном масом која је на бази природних материјала -креча и гипса и права подлога за фреске које се раде природним пигментима са јајчаним везивом. 

У Аустралији, број уметника који се баве византијским стилом иконописа је веома мали.  Наш циљ је био да уметник који иконопише нашу цркву буде способан и веран уметничким делима старих иконописаца Византије.  Архимандрит отац Алексеј, монах из Руског Преображенског Манастира код Куме и Бомбале у Новом Јужном Велсу је уметник иконописац широм света познат и признат.  Радио је фреске и иконе у више православних цркава Аустралије, као и у Србији, Грузији, Русији, Македонији... 

Наш Преосвећени Владика Силуан је благословио Иконописање Храма и постављање новог Иконостаса: „ Драга Браћо и Сестре, Са радошћу благосиљам рад на овом Богоугодном делу и молим Господа и Светог  Оца Николаја Чудотворца да ово дело завршите на духовну радост свих парохијана.  Епископ Силуан (Aприла 2017). 

У октобру 2017 године архимандрит Алексеј са својом екипом од 5 чланова завршио је прву фазу иконописања (фрескописања, живописања) нашег Светог Храма.  Цео Олтар и зидови лево и десно поред Олтара су иконописани дивним и живописним фрескама – што сте могли да се уверите. 

У међувремену су се јавили добри и побожни људи Стево Милановић и Миљан Станковић, са својим пријатељима керамничарима, који су изразили жељу да приложе материјал и ураде нови под у нашој цркви и пред црквом по пројекту оца Алексеја, молимо се да Господ благослови и њих и њихову добру намеру да ово Богоугодно дело остваре. 

 Током овог времена припрема и иконописања, неки се питају зашто немамо Иконостас.  Нови Иконостас и Часна Трпеза за олтар су већ готови и чекају у нашој малој сали.  Иконе на Иконостасу ради Архимандрит Алексеј.  Уз мању доградњу Часна Трпеза и Иконостас ће бити постављени по завршетку новог пода цркве. 

И друга фаза иконописања Храма је завршена у крајем октобра 2018 (погледајте приложене фотографије).  Опет је отац Алексеј са својом петочланом екипом дао све од себе да се иконопише овални - централни плафон (силинг) нашег Храма где доминирају фреске Великих Господњих празника.  Започето је иконописање бочних зидова и урађена је припрема равног плафона – дођите и видите. 

Морамо истаћи и велику помоћ нашег бизнисмена Бобија Милићевић (Rovera Scaffolds) који су нам постављали скеле у више наврата и приликом припрема и приликом иконописања и то без икакве надокнаде. 

У октобру ове 2019. године, уз Божију помоћ и Вашу подршку, долази и трећа фаза - завршетак иконописања нашег Храма.  Молимо се Господу да благослови и подржи, како иконописце, тако и све приложнике и парохијане. 

„Ко својој цркви даје Богу позајмљује а Бог ником дужан не остаје“.  Свети Владика Николај Велмировић 

Неки се питају да ли могу бити донатори фресака своје Славе?

Већина парохијана слави десетак најпознатијих светитеља.  Фреске свих ових светитеља ће, највероватније бити укључене, тако да сви можемо учествовати.  Уколико желите нешто посебно, молимо Вас обратите се проти Велибору или проти Станиши што пре. 

Незаобилазно питање: Колико кошта иконописање нашег Храма?

Све кошта, али Ваш Црквени Одбор жели да наше фреске буду најбоље.  Ми смо срећни што смо успели да добијемо најпознатију личност за израду наших фресака.  На пример, када би свака кућа у прохији дала $500.00 долара, а верујемо да ће бити, а већ има и оних који дају и који ће дати више.  Захваљујући донацији г. Ђорђа Грубешић сваки приложник који приложи $500.00 долара или више добиће на поклон сребрни медаљон са Српским Грбом и ликом Белог Анђела.  Имена свих приложника се објављују на интернетској презентацији наше цркве. 

Како и коме дати прилоге?

Прилоге можете дати у цркви или сваком члану Црквеног Одбора.  Можете написати чек или новчану упутницу (Money Order) и послати поштом  на нашу адресу Чек треба да гласи на: "Serbian Orthodox Church, Parish of St Nicholas, Wacol". 
Можете уплатити и Директним депоновањем на наш банковни рачун (Direct Credit):

Account Name (Име рачуна): SERBIAN ORTHODOX CHURCH SCHOOL CONGREGATION SVETI NIKOLA
BSB (Bank-state-branch code
: 034-108
Account Number (Број рачуна): 51-4199

Доставите нам Ваше име и адресу да бисмо Вам могли послати признаницу.  У сваком случају, добићете признаницу и Ваше име ће бити уведено у листу приложника. Ако желите остати анонимни, молимо вас да то нагласите.  Прилоге можете дати и у ратама.  Вама остављамо да према Вашим могућностима одредите колико ћете приложити. 

 Коме да се обратите за више информација?

Обратите се свештеницима: проти Велибору на телефон 0423 579 083, проти Станиши на телефон 0468 428 931, председнику Стевану Влаисављевић на телефон 0423 717 283 или било коме члану Црквеног Одбора.


Црквена општина Свети Никола је одлучила да иконопише цркву и, да би смо ту одлуку могли реализовати, започели смо прикупљати новчане прилоге.

После великих планова, промена и преговора у вези иконописања унутрашњости нашег  Храма, драго нам је да можемо обавесатити наше парохијане и пријатеље да ће Храм, ако Бог да, иконописати широм света познати иконописац Архимандрит Алексеј, духовник Руског Манастира Светог Преображења Господњег у Бомбали, Нови Јужни Велс, Аустралија.

 Отац Алексеј је искусан и врло надарен иконописац који је иконописао Православне Храмове у многим државама широм света.  Поред осталих, тренутно приводи крају иконописање болничке цркве у граду Ваљеву, Србија.

 Наша духовна заједница је благодарна Богу на Његовом дару што се Отац Алексеј, са својим тимом, прихватио да нам да нам уради овај Богоугодан историјски пројекат.

Ажуран списак свих приложника можете наћи на овом сајту, као и упутства како дати свој прилог.


The Parish of Saint Nicholas in Wacol has decided to decorate the church interior with icons and, in order to realise this decision, we have started collecting financial donations.

After some recent changes regarding the Fresco paintings on the interior of our church, we are pleased to inform our parishioners and friends that Archimandrite Aleksei, spiritual father of The Holy Transfiguration Russian Monastery in Bombala, NSW, Australia will be undertaking the project later this year.

Father Aleksei is an experienced and skilled Iconographer who has painted frescos in Orthodox Churches in many countries around the worldMost recently, he is completing the church associated with the Valjevo General Hospital in Serbia. Our parish community is very much looking forward to Father Aleksei and his team beginning this historical, God-pleasing work for our church

You can find the most current list of all financial donors on this site, as well as the instructions on how to donate.


Завршена прва етапа иконописањаСве фотографије можете погледати овде.