Sveti BARTOlomej

 
Dok Bigg boss u Pentagonu razmišlja gdje stvoriti novo svjetsko ratno žarište, dobro unovčiti svoje oružje i tuđe živote, dok mafijaš razmišlja kako otrovati omladinu sa svojom drogoma, tvorničar duhanskih proizvoda kako proizvesti mnogo kutija svog otrovnog proizvoda, a onda izdašno poslati humanitarnu donaciju mnogim oboljelima.
Dok dileri svijetom razmišlaju kako prodati beskorisnu robu, tajkuni kako kupiti jeftino nekoliko tvornica te na cestu istjerati koju tisuću radnika, a ja razmišljam o Lomnici i Lomničanima od jućer, prekjućer i onima od prije nekoliko stoljeća, nekom davnom sudcu Plemenite sučije, perovođi, lugaru, mrtvozorniku, poljaru, vinceleru ili težaku koji je krčio Turopolski lug ili lomničku šumu.
Razmišljam o nekom davnom graditelju lomničke crkve, kapelice Gospe Lurdske ili čardaka, o pjevaču ili tamburašu Nove Zore koji je nekada davno pronosio kao Glasnik Turopolja pjesmu i glazbu ovog kraja diljem Hrvatske pa i šire.
Razmišlajući o nekom crkvenom zvonaru koji je ujutro, podne i uveće odlazio u crkvu, vukavši teške štrikove obavještavajući ljude koji je dio dana, šikutoru koji je zapisivao svaki novčić u crkvenu teku a na godišnjem spravišću plemenitih muževa podnio račun.
Sva njihova imena danas su pohranjena svojim zapisom na nekom žutom prašnjavom papiru u nekom arhivu ili na tavanu neke kuće i pala su u stoljetni zaborav.
Lutajući kroz vrijeme nekadašnje papirologije susrećem svoje djedove, pradjedove i mnoge zadrugare iz svojih obitelji, gdje rade u lomničkoj šumi ili vinogradu, grade mostove ili sudčijske ceste, iako je njihov doprinos zrnce pijeska u moru, ipak sagrađena je velika utvrda koju nemože nitko uništiti osim samih Turopoljaca, ipak bojim se da će to oni sami ipak ućiniti.
Želim ih vratiti u sadašnje vrijeme pomoču zapisa koje sam pronašao ili koje posjedujem, kako bi ih probudio iz stoljetnog sna i upoznao sa današnjom globalizacijom u kojoj bi se oni teško snašli, jer to je jedini način da komuniciram sa svojim predcima.
Prošlost i budućnost želim vratiti u sadašnje vrijeme, jer kada mi dostignemo njihovu dob opet će biti sadašnjost, kada se rode naši, unuci, praunuci i ostala pokoljenja opet će biti sadašnjost.
Dokle god živimo u sadašnjosti bit če nam lijepo, nečemo biti opterečeni ni prošlošču ni budučnosti, nečemo ispisivati rokovnike i biti njihovi podanici.
                                                                        Slavko Stepanić
     

Sveti Bartol  zaštitnik sela Donja Lomnice
spominje se prvi put u lomničkoj crkvi 1692.godine kao kip a ka žrtvenik spominje se prvi put 1809.g. Današnji žrtvenik sagrađen je 1905.g.          obnovljen je u hrvatskom restauratorskome zavod 2007.g.                         
Iako je sveti Bartolomej bio uduvijek simbol Lomnice, tek je nakon    neovisnosti Hrvatke službeno proglašeno 24.8.1990.g., pod              predsjednikom Mjesne zajednice Jurajom Deverić-Pevcem, da sveti   Bartolomej bude zaštitnik sela Donje Lomnice.