Хипнозата

Отказваме вредни навици и отслабваме чрез хипноза !

публикувано 18.07.2010 г., 5:01 от Stefka Kucarova

Отказваме вредните навици и отслабваме чрез хипноза

Проблемите ни се крият в нарочно забравени случки

Колко по-лесен щеше да бъде животът, ако можехме с магическа пръчка да спрем цигарите, да отслабнем, да не пием алкохол, да се избавим от досадната фобия, която ни пречи, откакто се помним, да бъдем по-смели и уверени в себе си. Колко по-лесно щеше да бъде, ако можехме да променим мирогледа си за нещата, които ни тормозят и ни карат да се въртим в леглото, без да можем да заспим. Колко по-лесно щеше да бъде, ако можехме де се преборим със себе си и да направим това, което искаме от години и което отлагаме ден след ден. Как ще ви се стори, ако някой ви каже, че всичко това е възможно, че може за няколко часа да излекува всяка ваша зависимост и да ви даде нужната воля, за да се справите с всичките си демони. Има хора, които държат „магическата пръчка”. Това са хората, които владеят хипнозата. Хипнотерапията е от онези неща, които предизвикват крайни реакции в хората. Едните казват: ”А-а-а-а, опасно е да ти ровят в главата!”, другите: „Супер, навит съм. Да опитаме!” и третите: ”Мен никой не може да ме хипнотизира!”. Всъщност повечето не знаят какво всъщност е хипнозата и за какво се прилага. За това, че

няма да ви „ровят в главата” без ваше съгласие

и няма да правят с вас каквото си искат, че всеки един може да бъде хипнотизиран и всяка зависимост може да бъде преборена с хипноза, разказва психологът и хипнотерапевт Ирина Недялкова от центъра за професионално и личностно развитие „Интеншън скуул”. Хипнозата е състояние на транс. Съзнанието ви е изключено, приспано, обяснява Недялкова. Това е контролируем транс. Никой не може да накара човек да направи нещо, което не иска. Всичко се извършва по взаимно съгласие. Никой не може да ви внуши да действате по начин, по който не искате. Още повече че когато излезете от транс, помните абсолютно всичко, обяснява психоложката. Хипнозата е състояние, в което изпадаме по десетки пъти на ден, но не осъзнаваме, че сме в транс. Най-добрият пример, който мога да ви дам, е с шофьорите. Те често изпадат в такива състояния и не помнят как са стигнали от едно място до друго, или когато ги попиташ нещо, ти казват „Ох, извинявай, какво каза, че се бях отнесъл”. Това е транс, обяснява специалистката. Тя казва, че хипнотерапевтът работи директно с неосъзнатото в човека. Изследванията са доказали, че използваме около 10% от капацитета на мозъка си. Хипнозата е насочена към останалите проценти. Там са нашите навици, възприятия, мирогледът ни. Именно там е ключето, което може да отключи хубавите неща в нас или пък

да заключи вредните навици

На практика в хипноза осъзнавате онова нещо, което ви кара да постъпвате по определен начин в живота си или да изживяваш определени емоции. Недялкова дава пример от личния си професионален опит. Запознах се с момиче от Пловдив, което имаше проблеми с краката от 4 години. След първия й полов акт, на 16 години, тя започнала да ходи трудно. С годините се обездвижила напълно. Майка й, която е лекарка, я водила на различни доктори. Нищо не й помогнало. Когато говорих с момичето, разбрах, че това е чисто психологически блокаж на крайниците. Под хипноза тя си спомни, че е била сексуално насилвана като дете от близък на семейството, разказва Недялкова. Всъщност точно това била причината, отключила проблема на момичето, след първия й нормален полов акт. Децата често обвиняват себе си за неприятните изживявания, които имат. Те не искат да помнят случилото се и го изтласкват от съзнанието си с всеки изминал ден. Така след години този потискан спомен остава в неосъзнатото, но продължава да определя живота ни, обяснява психоложката. Представете си, че не ви върви с мъжете. Всеки следващ ви зарязва и за всеки следващ вие казвате „поредния несериозен глупак”. Всъщност причината може да не е в мъжете, а във вас. Може да се държите по начин, който да ги отблъсква, без да осъзнавате това. Причината за това ви поведение вероятно се крие в нещо, което ви е случило преди години и е родило липсата на доверие към силния пол. Именно под хипноза специалистът може да намери и да извади този спомен, да промени отношението ви към мъжете.

Нелепо е да правите едно и също и да очаквате различен резултат

казва Недялкова. Под хипноза могат да се припомнят случки, които сте забравили дотолкова, че дори не предполагате, че съществуват. Хипнотерапевтът може да промени отношението ви към определено събитие, дори може да промени спомена ви за него. Промяната на спомена се прави с изключителното съгласие на клиента, изисква опитен хипнотерапевт и се прави изключително рядко, пояснява специалистката.

Тя прилага новия за страната ни метод за отслабване. Проблемът в момента е много сериозен заради кризата. От една страна, хората са притеснени заради кризата, от друга, тя им служи за оправдание, за да хапват по-често, казва психоложката. По думите й страстната обич към храната се дължи на лесния начин за постигане на удовлетворение и приятната емоция, която изпитваме от химичните вещества, отделяни при храненето. Чувството на задоволство не се постига само чрез храненето. Подобно нещо изпитваме и когато свършим нещо, някаква работа или създадем нещо и то ни харесва. Сходна е и емоцията, която усещаме, когато се движим или спортуваме. Само че храната е много по-достъпна и много по-бързо ни доставя това усещане, разказва психоложката. Още по-сериозният проблем е, че както при всяка зависимост, така и при храната, необходимото количество се увеличава. Тоест с времето се нуждаем от все повече храна, за да усетим онова задоволство, заради което прекаляваме с храната. Така е при всички видове зависимости. Така са и пушачите, които с времето увеличават броя на цигарите и алкохолиците, които надигат все повече чашки. Чрез хипнозата

може да се внуши нормално отношение към храната

Някои хора си мислят, че не могат да се нахранят само когато към гозбата има завидно количество хляб, други мислят, че не могат да се нахранят с плодове или зеленчуци. Чрез хипнозата това може да се промени, уверява Недялкова. Може да се внуши отвращение към определени, вредни за здравето на човека храни. Така се действа и при отказването от алкохола или цигарите. Внушават на клиента, че само при мириса на алкохол му се повдига. Още на третия-четвъртия сеанс се поднася памуче, напоено с алкохол, към носа на човека и се вижда как той се отвращава, разказва психоложката. Освен самото внушаване на нормално и здравословно отношение към храната се прави и анализ на причините, довели до прекаляването с храна.

Ако решите да изпробвате метода, се обърнете към професионалист, съветва Недялкова. Има Българска асоциация по хипноза и работата на всеки неин член се следи

Прониквайки все по-навътре в тайните на Хипнозата

публикувано 9.07.2010 г., 0:21 от Stefka Kucarova

Прониквайки все по-навътре в тайните на хипнозата, учените установиха какво става с човек, когато се намира в състояние на хипноза
Публикувана от mikael на 2009/6/23 16:43:37 (146 прочита)

Пациентът започва да усеща постепенно нарастваща тежест в ръцете и краката. Човек се успокоява и като че ли постепенно се сковава, появява се непреодолимо желание да заспи. Успехът зависи не само от опита и старанието на хипнотизатора, но и от онзи, който трябва да бъде хипнотизиран.

И така, ако човек успешно влиза в първата фаза на хипнозата, то той се чувствува така, като че ли главата му отвътре се озарява от ярко сияние, от ослепителна светлина, която му носи радостно чувство на увереност и вътрешна свобода.

Приблизително така описват възникващия вътре в тях образ на светлината онези, които са изпадали в първата фаза на хипноза. В тази лека фаза хората все още частично контролират съзнанието си и затова след излизането от първата фаза могат да споделят впечатлението си. Интересно е, че редица заболявания успешно се лекуват именно с най-лека хипноза.

Такива са някои неврози, повишената възбудимост на нервната система или онова, което днес наричаме комплекс за малоценност. Обаче възможностите на леката хипноза да въздейства върху организма са ограничени. Ако сеансът продължава и гласът на хипнотизатора става все по-твърд, а заповедите му все по-категорични: Сън! Спете!, настъпва втората фаза — средната хипноза, когато човек потъва в хипнотичен сън.

При това, погледнат отстрани, такъв човек изглежда малко необикновено: всички части на тялото му застиват в положението, което е пожелал хипнотизаторът, очите са затворени. Човекът възприема онова, което му се внушава и може много точно да изпълнява най-простите действия, които са му заповядани. Например да пие сок, да събира и да мирише цветя, да се възхищава от техния аромат, макар че в действителност не държи в ръцете си нито чаша със сок, нито букет цветя. Между отделните фази на хипнозата не съществуват ясни граници.

Особено неясен е преходът от втората към третата фаза — дълбока хипноза. Обаче когато човекът потъне в дълбока хипноза, в състоянието му се извършват принципно качествени изменения: в момента, когато преминава в третата фаза, рязко се повишава внушаемостта. Това довежда до особено изменение на съзнанието, когато с думи може да се въздейства върху организма, така както не би могло да се въздейства с никакви други средства.

Дълбоката хипноза съвсем не прилича на сън, това не е плод на въображението, не е ефект от артистичната игра на човек, потънал в хипнотичен сън. Това е истинска, макар и много особена форма на съзнание и по-друго физиологично състояние на човека. Как науката е успяла да докаже това? Учените са опитвали да внушат на хората, които се намират в състояние на дълбока хипноза, поведение, което в обикновено състояние при огромно желание е невероятно трудно и най-често невъзможно да се възпроизведе.

Например на възрастни хора внушавали, че са малки бебета. И те започвали да плачат на висок глас, без сълзи, главите им клюмали настрани, ръцете и краката започвали хаотично да се движат. Появявал се дори ефектът на плаващите очи при новороденото, когато и двете очи започват да се движат не в една, а в различни посоки... Подобни опити били направени и с контролна група студенти от медицинския институт, и актьори. Но и едните, и другите, колкото и да се стараели, не успели да изиграят истински бебета.

Но най-строгото и обективно доказателство бил фактът, че при възрастните преобразени в бебета, била регистрирана детска енцефалограма. каквато естествено никога не би могла да бъде наблюдавана в контролната група от възрастни — студенти и актьори. От описаните опити произтича любопитен и неочакван резултат: очевидно в паметта на всеки човек се пази цялата информация за самия него — буквално от момента на раждането му. Обаче тази информация е така сигурно и дълбоко скрита, че може да бъде извлечена на повърхността само в състояние на дълбока хипноза. С други думи, човек нищо не забравя, макар че не всичко може да възпроизведе.

Онзи пласт от паметта, който пази преживяванията и реакциите в бебешката възраст, бил наречен рефлекторна памет. И така, по време на третата фаза можем да си спомним онова, което отдавна и напълно сигурно сме забравили.

Причината е свръхвъзприемчивостта към думите на хипнотизатора. В науката третата фаза на хипнозата е получила названието сомнамбулизъм. Названието е заимствувано от онези времена, когато смятали, че хипнозата е действие на душевни флуиди или магнетични вълни, изхождащи от хипнотизатора. За да може човек да изпадне в състояние на дълбока хипноза, на хипнотизатора са необходими от 10 до 30 минути.

Това време е съвсем индивидуално и зависи от много причини. На първо място от това, до каква степен е готов този, който ще бъде подложен на хипноза. А какво означава степента на готовност? Това е и умението да концентрираш своето внимание в нужната посока, и способността към силно въображение, и личното отношение към предстоящия сеанс, и доколко се доверяваш на хипнотизатора, и собственото ти самочувствие и настроение.

Голяма роля играе и опитът: с всеки следващ сеанс човек все по-лесно изпада в състояние на хипноза. Много важно е и умението на хипнотизатора, и това как той е настроен за работа, важно е времето, часът от денонощието и околната обстановка — с една дума, всичко онова, на което реагира всеки жив човек независимо дали иска, или не иска. Нека приемем, че за да изпадне човек в състояние на дълбока хипноза, са му необходими 20 минути. Но какви са тези минути!

Минути на пълна вътрешна концентрация и напрежение за лекаря, Минути, през които всичките му духовни сили. воля и внимание са съсредоточени върху внушението, Естествено всеки, който наблюдава такъв сеанс отстрани, започва да си мисли за някаква невидима физическа сила, която по време на внушението се излъчва от хипнотизатора, Колко е трудно да се повярва, че силата на хипнотизатора при внушението съвсем не е материална, че тази сила дори не е звук, а ДУМА.

Разбира се, учените, които се заели да изучават хипнозата, постепенно си изяснили всички тези неща, но окончателният удар на флуидите нанесла електрониката. Оказало се, че думите на хипнотизатора могат да бъдат записани на магнетофон и човек сам да се хипнотизира, прослушвайки записа.

И все пак тук трябва да направим една малка уговорка. Магнетофонът действува почти със същата сила, с която действува и внушението на лекаря. Само че задължително при това определение трябва да присъства и думичката почти... Вероятно нещо подобно чувстваме, когато слушаме една пиеса по радиото, или я гледаме в театъра. Излиза, че електрониката много помага, но не може напълно да замени човека.

И хипнотизаторът, който използува магнетофонното внушение, ще трябва през цялото време да поправя и усилва действието на своя електронен помощник. Известен е случай, когато експериментатор записал на магнетофонна лента думите на хипнотизатора по време на сеанс, в задачата влизало да се помете подът в къщи, да се разтреби бюрото, да се извадят от библиотеката книгите, които ще му трябват за работа. В края на сеанса се предписвала спокойна почивка в креслото и веднага след това следвала заповедта да се излезе от състоянието на хипноза.

И надеждите на този самоизпитващ се човек се оправдали. Наистина под действието на магнетофона той изпадал в състояние на хипноза, тоест провеждал си сеанс на хипноза по собствена поръчка. Излизайки от състоянието на хипноза, абсолютно не помнел какво е правел по време на хипнотичния сеанс. Затова пък виждал стаята си разтребена. И не само това, усещал спокойствие и прилив на добро настроение, което, като при повечето хора, предшества творческия подем. От казаното дотук следва, че при дълбоката хипноза при човека се наблюдава абсолютен провал на паметта, днешната реалност изчезва.

Веднъж един подложен на хипноза се намирал в образа на художника И. Е. Репин и видял през прозореца автомобилите, които се движели по улицата. Как така тези каруци се движат без коне? — ужасен се обърнал той към лекаря. Отстрани подобна ситуация може да изглежда направо куриозна. Веднъж в образа на Иля Ефимович Репин била въведена студентка от икономическия факултет.

Тя смятала, че е 1891 г. и естествено не можела да познае своя мъж. И когато той, намирайки се в нормално бодро състояние, се опитал да й обясни все пак кой е, новоизпеченият Репин помолил веднага да повикат полицията, за да се прекрати това хулиганство. Този пример доказва, че при дълбоката хипноза самосъзнанието може напълно да се превърне в иносъзнание, в друго, второ аз. В такова състояние човек може много активно да изпълнява задачи, които му се предлагат.

В това число и чисто творчески задачи: да реши математически и шахматни задачи, да рисува, да пее, да свири на някакъв инструмент, но, разбира се, винаги трябва да има някакви предварителни навици, за да може да се справи с която и да е от изброените работи. В състояние на хипноза човек може да се избави от много недостатъци: неврози, начални форми на язва, хипертония, астма, сърдечни заболявания. Методиката на лечение на всички тези заболявания е обща: на пациента се внушава състоянието, в което се е намирал, преди да заболее.

С други думи, при хипнотичния сеанс се въвежда в онази възраст, в която се е намирал, преди да се разболее. Едновременно с това лекарят мобилизира и волята на болния за оздравяването му и като непременно условие му внушава радостно възприемане на живота. На този фон внушеното усещане за здраве постепенно, примерно за един месец хипнотични сеанси, се запазва и в къщи по време на самостоятелните занятия и автотренинги.

В човека нараства увереността в благоприятния изход, той започва да вярва, че се е избавил от недъга. И тази увереност се превръща в навик винаги да се чувствува здрав. Тогава нормални стават онези процеси в организма, които обикновено безсъзнателно управляват психиката, нервите, вътрешните органи, тоест отговарят за здравето на човека. И човек наистина оздравява. Тук трябва да подчертаем два момента. Първо, изключително важната роля на положителните емоции за оздравяването — това хората са знаели още от дълбока древност. Пристигането на един палячо в града за здравето на жителите означава много повече, отколкото десетки натоварени с лекарства мулета — още през XVII век пише лекарят Суденген.

И второ, при лечението с хипноза не са необходими нито хапчета, нито инжекции, нито дори физиотерапия. Оздравяването в този случай се базира на собствените скрити резерви на организма. А самият метод — хипнотичното внушение само събужда, мобилизира и направлява тези вътрешни сили за борба с недъга. А по-нататък организмът вече по инерция продължава до победния край да използува всички вложени в него сили.

Творческите и експериментални разработки на съветския хипнотизатор В. Л. Райков откриват нови перспективи при лечението с хипноза. Сега ученият работи над проблема да се използува хипнозата за мобилизацията на имунитета. На помощ на човека трябва да дойдат неговите собствени защитни сили, чиято активност е събудена от думите на хипнотизатора.

Така Райков вижда в бъдеще един от пътищата за предпазването от много заболявания. И ако все пак се случи човек да заболее, тогава на помощ ще дойде лечебният сън. Днес след съответното хипнотично внушение и самостоятелни тренировки онези, които са преминали курса на Райков, могат сами да програмират своите сънища, сами да си поръчват тяхното съдържание. Например: Искам насън да видя Африка, или Искам сънищата ми да бъдат радостни и щастливи. Така че защо да не си поставим задача по време на сън да оздравеем? Засега са получени първите резултати. Но може да се каже, че изследванията са значителни и по този път науката трябва да продължи да се развива. Ами ако се погледне на действието на хипнозата В по-широк план? Тогава започваш да разбираш, че онези сили, които се пробуждат в човека, са неговите творчески способности, за чието съществуване самият той преди това дори не е подозирал. А творчески сили съществуват почти у всеки.

Хипнозата е именно онзи метод, който разкрива в човека творческите му способности. А това се прави така. Хипнотизираният доброволно се въвежда в състояние на дълбока хипноза. И с помощта на внушенията на хипнотизатора става един от великите творци на миналото: композитор или художник, писател или учен — онзи, чийто образ му е внушен. Владимир Райков с усмивка си спомня един случай от своята практика. Готвел една група за сеанс по рисуване.

Сред групата имало студентка, която Райков решил да въведе в образа на И. Е. Репин. Момичето много добре изпаднало в състояние на хипноза, но за най-голямо учудване на хипнотизатора отказало да стане Репин. По някакви лично нейни мотиви. И намирайки се в състояние на дълбока хипноза, в отговор на заповедта да стане художникът Репин, студентката заявила: Няма да бъда Репин! И както и да се мъчех с това момиче, не успях да я въведа в образа на Репин — признава си Райков. — Тогава се сетих да я попитам, така както се намираше в състоянието на дълбока хипноза, каква иска да бъде и момичето, без да се замисля, ми отговори: френска кралица.

Тогава разбрах — продължава Райков, — че от нея художничка няма да стане. И наистина по време на целия сеанс тя седя на стола в позата на кралица. Но да внушиш на един човек, че е станал велик — да речем, че е Чайковски, — само това е малко. Трябва обезателно да му внушиш и състоянието на творчески и емоционален подем. И тогава човек наистина се преобразява.

Той чувствува прилив на сили и онази творческа енергия, което се нарича вдъхновение. Подложеният на хипноза по време на сеанса се превръща като че ли в двойник на човека, в чийто образ в въведен. Проявява се същата дълбока съсредоточеност и пълна откъснатост от всичко странично и незначително. Около него можеш да биеш барабан, да свириш на цигулка, да вдигаш шум, да викаш — той няма да реагира, ако всички тези действия не засягат образа, в който е въведен. Всичките му вътрешни сили се фокусират върху решаването на поставената задача. Изчезва чувството за време и всичко в човека в такъв момент се подчинява само на напрежението и вдъхновението, на порива, на творческата дейност. Какви са резултатите от чисто творческите експерименти на Райков?

Хора, които по-рано практически не са рисували, след 15—20 сеанса започват да правят почти професионални рисунки. Подчертаваме, че такива успехи постигат хора, които започват да рисуват, както се казва, почти от кулата. Първоначално рисуват, намирайки се в образа на Репин, Рафаел или Пикасо. И правят това фактически в състояние, което е различно и далеч от тяхното собствено аз. И художественият им почерк е подражателен. Всеки такъв ученик според своето културно ниво старателно повтаря своя велик учител.

Приблизително след десет сеанса за болшинството подложени на хипноза настъпва период на творческа зрелост, когато могат вече самостоятелно да се занимават с активно рисуване в обикновено състояние, проявявайки в пълна степен своята творческа индивидуалност. За мнозина от тях живописта си остава увлечение за цял живom, а за някои от учениците на Райков това увлечение се е превърнало в професия. Експериментите на Райков са установили, че при хипнозата нараства не само способността за чисто творчество. Подобрява се и абстрактното мислене. Хората по-лесно решават математически задачи, по-добре започват да играят шах.

Бившият световен шампион М. Тал например споделя, че по време на хипнотичен сеанс хипнотизираните са играели два пъти по-добре, отколкото ако не са в състояние на хипноза. Учените са забелязали и една любопитна закономерност: след хипнотичния сеанс хората започват по-малко да ядат и да спят. И това постепенно им става навик. Едновременно с това нараства и работоспособността им — и в онази дейност, която е свързана с физическото им натоварване, и при умствена работа. Организмът не се изтощава, а напротив — по естествен път започва да работи по-икономично, с по-голям капацитет на полезно действие. И това е още едно благотворно, макар и странично влияние на хипнозата върху човека. Изследванията продължават. Една от проблемите, с която хипнотизаторите сега се занимават, е, решаването на сложни научни и инженерни задачи с помощта на хипноза.

Заражда се ново направление в науката — творческото сънуване. Историята познава не един и два случая, когато именно по време на сън ученият е намирал решението на проблема. Менделеев е видял на сън липсващото му звено в Периодичната таблица на елементите, немският химик Кекуле сънувал как маймуните, хванати една за друга, образуват затворена верига. След като се събудил, разбрал, че всъщност му се е присънило структурата на бензола, онова, над което си блъскал главата дълги месеци. Дотогава не в била известна цикличната структура. Разбира се, откритията, направени по време на естествен сън, са рядко явление, но все пак възможно явление. Ами ако предварително се активизира състоянието в нужната насока, ако в състояние на хипноза се настрои човекът за решаването на конкретна задача? При това ако му се внуши, че ще изпълни тази задача именно когато спи?

Обикновено спокоен сън в обикновена домашна обстановка. И точно тук като че ли от само себе си, извън волята на човека и неговото желание, без да се нарушава почивката по време на сън, в главата му идва решението на задачата, над която от дълго време и безуспешно се е трудил. Може би това творческо, както и лечебното сънуване сега да ни изглежда фантастична работа, но в тази насока вече са получени първите положителни резултати. И така, какво до днес хипнозата откри в човека?
chudesa.net

Културовед Гъмов-Измама ли е Хипнозата ?

публикувано 3.07.2010 г., 0:46 от Stefka Kucarova

Културовед Гъмов - Измама ли е хипнозата ?

Хипноза!

публикувано 1.07.2010 г., 7:38 от Stefka Kucarova

Hipnozata Na Narkomana :d

Хипнозата като средство за комуникация!

публикувано 22.06.2010 г., 3:39 от Stefka Kucarova

 

Въпреки че, хипнозата е известна от дълбока древност, съвременният човек малко знае за нея, няма представа за възможностите и постиженията в тази област.Това което се знае в голямата си част, е изопачена представа получена от филми или художествена литература.В общи линии представата за хипнотизатора е като злодей, който манипулира пациента – жертва с цел да го превърне в същество, безропотно изпълняващо волята на хипнотизатора – господар.
Това е напълно погрешна и изопачена представа.С няколко изречения ще проследя развитието на съвременната хипнотерапия.
Терминът „хипноза” е използван за първи път от английския лекар Джеймс Брайд в труда си Неврохипнология – 1853 г.Д-р Брайд използва термина „hypnos” от гръцки което значи “сън”.По късно д-р Брайд разбрал грешката си, а именно че хипнотичното състояние и съня не са равнозначни.Той се опитал да въведе термина „моноидеизъм” като термин характеризиращ състоянието на хипноза и транс.Но думата „хипноза” вече била приета от учените и се разпространила сред обществото.Така тя се използва до днес.
Състоянието на транс и екстаз са известни на хората от древността.Шаманите, египетските жреци и всички представители на религиозните общности са го използвали.За това свидетелстват източниците от античността : египетските посвещения в жречески сан, Оракулите в древна Елада, мистериите на Орфей, и т.н.Ако обърнем поглед към най – разпространените религии : християнство, мохамеданство, юдаизъм, будизъм ще видим, че те широко използват трансовото състояние.Техниките за въвеждане в транс са различни и разнообразни, сред тях са : продължителен пост, бдение, молитва, медитация, съзерцание, ритуален танц, специална техника на дишане – йога, поглъщане на халюциогенни растения и др.До края на 18-ти век официалните християнски църкви преследват и заклеймяват всяка проява напомняща древните езически култове.
За западния човек хипнозата е преоткрита от виенския лекар Франц Месмер през 18 век.Той развива теорията за космически флуид, който хипнотизатора предава на пациента си и по този начин го въвежда в лечебно трансово състояние.Сеансите на Ф.Месмер били пропити с мистика и били много зрелищни.На тях той събирал над 30 души с общи заболявания, които били навързани един за друг с въже.Месмер минавал и докосвал последователно пациентите си със стъклена пръчка.Независимо от грешките в теорията си Ф.Месмер допринесъл за разпространението на психотерапевтичните техники.Привлякъл вниманието на западните учени и лекари и по този начин хипнотерапията се развила, за да достигне до съвременното състояние на призната лечебна техника.
Сред дългия списък на учени и лекари има и български имена, които са допринесли за развитието на хипнотерапията.Това са д-р Чолаков и д-р Лозанов – разработил програми за обучение на чужди езици под хипноза.За съжаление в практиката на българските лекари, хипнозата е все още малко познат и екзотичен метод.А достиженията на д-р Лозанов не се приеха и доразвиха от следващите поколения български психолози и психиатри.

Няма да крия, че моите познания в тази област бяха на нулево ниво до 28.04.2003 г.До тази дата не бях чел, нито бях присъствал на хипнотичен сеанс.На 28 април 2003 година за първи път в живота си станах свидетел на хипнотичен сеанс.
Сеансът водеше д–р Иво Величков от Асеновград.
„Пациентът” беше Ценко Симеонов също от Асеновград.
Сеансът засне с видеокамера Емил Доцов, ТВ режисьор.
На сеанса присъстваха Зорница Богданова и аз, Валентин Хаджимитов.

Причината да се осъществи този хипнотичен сеанс бяха два странни черепа намерени в Родопите.По-точно вторият череп, намерен на хълм край Асеновград от Ценко Симеонов.По стечение на обстоятелствата, аз участвах в изследванията, които имаха за цел да изяснят произхода и принадлежността на тези два черепа.Тъй като в Емил Доцов и мен се породиха съмнения в достоверността на историята за намиране на втория череп край Асеновград , се роди идеята за хипнотичния сеанс.Двамата с Емил Доцов предложихме на Ц.Симеонов да разкаже под хипноза къде и при какви обстоятелства е намерил черепа.Възможните варианти бяха два :
- разказът под хипноза да съвпадне с „будния” разказ на Ц.Симеонов
- хипнозата да опровергае и отрече историята разказана в „будно” състояние от Ц.Симеонов
Бързам да кажа, че Ценко прие идеята за хипнотичен сеанс веднага, без никакви колебания или уговорки.Сведенията които той даде под хипноза, изцяло съвпаднаха с „будния” разказ.Дори се появиха подробности, които той просто бе пропуснал или бе забравил.
Самият сеанс се проведе от д-р Величков в „движение” без никаква първоначална подготовка от която и да е страна.Целта на сеанса бе, потвърждаване или отричане историята на Ц.Симеонов.Повтарям отново, че сеансът изцяло потвърди „будния” разказ на Ценко.За провеждане на сеанса д-р Величков не бе подготвил предварително никакви въпроси.Ние само му дадохме насоката, а имено да изясни обстоятелствата при които бе намерен Асеновградския череп.През целия сеанс д-р Величков се придържаше към тези указания.
Това което изненада мен, както и всички присъстващи на сеанса бе появата на „нови действащи лица”.Целта на настоящето изложение е да дам повече информация за тези „неканени” участници в хипнотичния сеанс.Пълният текст на сеанса е отпечатан в книгата „Извънземни в Родопите”.Но в книгата няма подробности и коментари без които външен наблюдател като читател или зрител трудно би разбрал същноста на явлението.
Ценко бързо изпадна в транс.Опитният д-р Величков успя за 6-7 минути да въведе пациента си в хипнотично състояние.В началото Ценко говореше от 1 лице ед.число.След няколко отговора той без видима външна причина започна да говори от 1 лице мн.число.Тази промяна той извърши на няколко пъти по време на сеанса.
Лицето или по точно разумното същество с което влязохме във връзка се представи с името Ел Хор.Без съмнение то бе високоинтелигентно същество, а изразите които използваше, чувствително се отличаваха от стила и речника на Ценко.Или казано по друг начин, ако Ценко отговаряше на тези въпроси то той нямаше да използва тези думи и изрази.По време на сеанса на няколко пъти ролите се размениха, Ел Хор задаваше въпроси, а д-р Величков трябваше да отговаря.От разговора между двамата стана ясно, че сме влезли във връзка с представители на високоразвита извънземна цивилизация.Тя следи развитието на хората от стотици хиляди години (не бе уточнено колко).Те смятат, че нашето земно развитие върви много бавно, а етапът на който се намира земната цивилизация е за тях ниско еволюционно ниво.За сега те не планират официален контакт с нас Земляните, нито се стремят към физически контакт.Причината е в страховата бариера и ниската възприемчивост у хората.Контакти се осъществяват с отделни индивиди т.н. контактьори или „възприемащите” (термин използван от Ел Хор).Те се подготвят за бъдещата „Нова Земя” този израз бе използван от Ел Хор.
Свръхцивилизацията строго контролира информацията на контактьорите, тя не позволява изтичане на „излишна” информация, като прибягва дори до изтриване на чавешка памет в случай на необходимост.Ел Хор каза че са добронамерени към хората, но няма да ни позволят да разрушим Еко системата на планетата Земя с неразумната си дейност.Тази цивилизация е оставила „хиляди знаци” за съществуването си и присъствието си на Земята, но ние хората не улавяме тези знаци.На въпроса на д-р Величков „Кои са тези знаци?”, буквалният отговор бе „Няма време да разясняваме в този сеанс.
Използвайте рационално времето на сеанса”.Като цяло контактът премина в разговор по общи теми.Не можеше да бъде друго, тъй като никой от нас не бе очаквал и на бе подготвен за подобен контакт.
Сеансът продължи общо 30 минути, тук се включва времето за въвеждане и извеждане от транс.Той бе прекъснат от Ел Хор с думите „Свърши ви времето!”След сеанса „пациентът” бе чувствително изтощен и отпаднал.Ръцете му бяха студени и обезкървени.Тем
пературата в стаята бе около 24°С, а вън бе почти лятно време.

Предполагам , че Ел Хор прекъсна сеанса по причина физическото състояние на Ценко Симеонов.Той изгуби много физическа и психическа енергия по време на този сеанс.
Естествено че този сеанс ми направи силно впечатление.Той отговори донякъде на въпроса за Асеновградския череп, но породи множество нови въпроси.Предполагам, че подобни въпроси ще възникнат у всеки, който се запознае с текста или с филмовия материал на сеанса.

Кой стои зад отговорите от името на Ел Хор?

Дали това беше подсъзнанието на Ценко Симеонов, който искрено вярва в присъствието на извънземни цивилизации тук на
Земята или това бе действително контакт с представители на извънземна цивилизация?

За да се даде еднозначен и категоричен отговор, според мен е необходимо да се проведат серия сеанси, с Ц.Симеонов и с други изявени контактьори като им се задават многократно едни и
същи въпроси.Въпреки, че и аз вярвам в съществуването на свръхцивилизации и в присъствието им на Земята, не мога да твърдя че този сеанс е неоспоримо доказателство за съществуването на извънземни същества тук на Земята..

Скоро след този сеанс, аз заминах за няколко години на работа в чужбина.Житейските ни пътища с Ценко се разделиха.След сеанса с д-р Величков, той не се е подлагал на друг.
Аз поддържам връзка с него, главно по телефона.Историята с Асеновградския череп няма развитие, Ценко не е намирал след това други предмети със странен произход.
По късно във времето имах няколко срещи с д-р Величков в София, като желанието ми бе да проведем няколко нови сеанса с Ценко и с мен.Докторът декларира съгласие но по разни причини те не се осъществиха.Тук ще вметна, че д-р Величков ме свърза с д-р Венци
слав Стоев който също използва хипноза като лечебен метод.Д-р Стоев проведе един сеанс с мен.Сеансът е заснет с видеокамера.
С това се изчерпва моя опит в хипнотичните сеанси.Въпреки скромния ми опит, аз смятам че хипнозата е един прост и ефикасен начин за осъществяване контакт с извънзем ни цивилизации.За да се постигне обаче положителен резултат е необходим екип вкллюч ващ няколко души а именно :

- опитен хипнотизатор
- един или няколко изявени контактьора
- записваща аудио или видео техника
- подходяща обстановка, кабинет студио или енергийно място

Всичко това предполага организирана, системна работа, а не спорадични еднократни действия.
Лично аз ще се радвам ако сред читателите има хора готови да подкрепят тази идея и заедно да работим в тази насока.Хипнозата е прост, но ефективен метод за разлика от скъпите програми с радио телескопи ,поглъщащи стотици милиони долари, големи материални,
финансови и човешки ресурси.Според мен няма нужда да търсим следи от разумен живот в дълбините на необхватния Космос.По добре да съсредоточим усилията си тук, на Земята.Или както казваше един мой приятел – художник „Най-трудно намирам предметите които търся , когато се намират в собствения ми джоб.”
Аз съм дълбоко убеден в съществуването на Висш Космически Разум.Убеден съм , че представители на този Разум – Извънземни Свръхцивилизации са посещавали и посещават Земята.Сигурен съм, че те са изградили свои бази, където са монтирани апаратура и устройства за наблюдаване и контрол на Екосистемата Земя.Разбира се всичко това за сега е невидимо и недостъпно за човека Homo Sapiens, от петата раса.Това не са само мои голословни твърдения.Като човек притежаващ свръхсетивни способности, аз мога отговорно да заявя  че информацията която получавам по свръхсетивен път потвърждава тези твърдения.Информацията на други сензитиви с които съм във връзка от други градове на България говори, че Висшия Космически Разум подготвя прехода на човешкия вид към следващия по-висш еволюционен етап на развитие.Подготвя се появата на шестата раса, която ще замени съществуващата сега пета – арийска раса.Космическия Разум работи активно върху промяната на човешката ДНК.По този начин се подготвя човека от шестата раса, който ще бъде приспособен да живее в условията на предстоящите климатични и геологични промени на Земята.Климатичните промени на които сме свидетели са в резултат на намесата на Космичексия Разум.Действиятя на човек , парниковия ефект, замърсяването и т.н. са фактори игр
аещи несравнимо по малка роля от процесите протичащи в Земните недра.Тези процеси се контролират и управляват от този Висш Разум.
За съжаление хората са само пасивни наблюдатели на тези процеси.Поради ниското ниво на съзнание, ограничените познания за материята и непредвидимостта на човешките реакции Висшият Космически Разум не допуска намесата на човека в тези процеси.Само отделни човешки представители получават оскъдна информация в тази област.

Тук е място да кажа, че усилията за връзка с извънземни цивилизации не са самоцел.Те не са за развлечение на ексцентрични маниаци.
Всяко усилие в тази посока е оправдано и има смисъл, когато цели обогатяване знанията на човечеството, преодоляване на научни или технически проблеми от общочовешко значение.
Ако контактите с извънземния разум имат користни, егоистични цели, едностранно решаване на расови, икономически политически и т.н. проблеми за облагодетелстване едни групи хора за сметка на други, тези контакти са обречени на провал.Те няма да донесат добро и на „контактьорите”.
Изхождайки от скромния си опит, два хипнотични сеанса, както и от своята свръхсетивност, смятам че има смисъл работа в тази посока.Смятам, че могат да се сформират екипи за контакт със свръхцивилизациите.Те трябва да работят целево в научната, техническа, историческа и др. области.Ако в екипите има учени от дадена конкретна област, това само ще подобри резултатите.Не трябва да се очакват чудеса и бързи сензационни резултати.Висшите
цивилизации добре преценяват нивото на съзнание на съвременния човек.Те бавно, но методично подготвят човечеството към следващия по-висок етап на развитие.Тук действа законът за постепенното еволюционно развитие.
До колко ще успеем да се включим в някоя от земните програми на Висшия Разум, зависи само от самите нас.От нашите усилия и постоянство.Представителите на Висшите Свръхцивилизации като правило са добронамерени към хората.Но разликата в законите по
които се развива земната цивилизация и Космичните закони е толкова голяма, че хората възприемат действията на Космическия Разум като агресия, когато не могат или не желаят да се развиват по космичните закони.Висшият Космически Разум няма да допусне унищожа
ване на Земната цивилизация.Каквото и да е бъдещето на Човечеството, рано или късно то ще осъзнае връзката си с Висшия Космически Разум и тя ще се осъществи.Но до осъществяването на тази връзка има много, много дълъг път.
А ние, уважаеми читатели можем да бъдем доволни ако поне с няколко крачки скъсим дългия звезден път на човечеството.

август 2008 г. Банкя – София                              инж.Валентин Хаджимитов

Списък на използваната литература :

1. Иво Величков – ”Хипнозата”, издателство ”Лик”,София 2001 г.

2. Уилям Хюит – ”Хипноза”, издателство ”Аратрон”, София 1996 г.

3. Валентин Хаджимитов – ”Извънземни в Родопите”, издателска къща ”Синергия”, София 2003 г.

Тази публикация е направена от Администратор, на 01.03.2009 at 23:02, filed under 09. Разни теми. Bookmark the permalink.RSS feed for this post. Trackbacks are closed, but you can post a comment.
 
 

Хипнозата -ехективен метод за отказ от тютюнопушенето

публикувано 16.06.2010 г., 2:43 от Stefka Kucarova

 

Хипнозата e ефективен метод за отказ от тютюнопушенето,
Ø ако се опитвате да откажете цигарите;
Ø ако сте пробвали какво ли не, но без ефект;
Ø ако искате да си дадете още един шанс, за да се преборите с вредния навик;
Ø ако ту спирате, ту отново започвате да пушите;
Ø ако искате Вие да контролирате цигарите, а не те вас;
Ø ако искате постепенно да намалите цигарите, докато накрая ги откажете окончателно;
Ø ако днес е дошло Вашето "утре".
 
За контакти:
Димитрина Митрева – хипнотерапевт, тел: 0888 87 55 51.
 
Хипнозата е научен, естествен и релаксиращ метод, който има мощно въздействие и дава много добри резултати за отказ от тютюнопушенето. Всеки, който поиска да откаже цигарите чрез хипноза, може да го постигне. Чрез хипноза Вие можете да спрете тютюнопушенето окончателно или постепенно да намалите броя цигари, които да изпушите за един ден, докато накрая окончателно ги спрете, защото всяка цигара може да има вкус например на… кой е най-неприятния вкус за който се сещате в този момент?
Същност на хипнозата
Хипнозата е състояние, което се проявява физически и психически. Хипнозата прилича на сън, но не е сън. Равнището на консумация на кислород под хипноза остава едно и също с това на будния човек. ЕЕГ-мозъчните вълни на хипнотизирания човек са същите като на буден. Хипнотизираният, например, осъзнава присъствието на други хора, както и всичко, което се случва по време на хипноза. При хипноза се работи по-активно с подсъзнанието на хипнотизирания, така че то да бъде по-открито за позитивна промяна, позитивни мисли, чувства и цялостно отношение към живота.
Хипнозата може да се практикува законно само от хипнотерапевт,  препоръчително е той да е член на БАХ (Българска асоциация по хипноза). Хипнотерапевти могат да бъдат само лица с психологическо или медицинско образование.
По време на хипноза не се губи воля или контрол нито над разума, нито над поведението или действието. Вие можете да бъдете хипнотизиран само и единствено, ако лично поискате това. В противен случай няма как това да се случи!
Истини и митове за хипнозата!
Хипнозата не е онова, което сте гледали в телевизионни шоу програми. Хипнозата е метод, който работи и който лекува.
Ето някои общоприети митове за хипнозата:
І мит: Хората със слаба воля и нисък праг на контрол върху себе си и ситуациите са по-податливи на хипноза.
Истината: В действителност, проведено изследване в България през 2008 г. показва, че няма връзка между контрола, бил той висок или слаб, и податливостта към хипноза.
ІІ мит: Само малък процент от хората могат да бъдат хипнотизирани.
Истината: Всъщност, всеки може да бъде хипнотизиран. Резултати от някои научни изследвания показват, че 10-14% от хората не се поддават на хипноза, но все още това е въпрос на коментари и обсъждания в научните среди. Според някои изследователи на хипнозата, всеки може да бъде податлив, но някои хора влизат в по-дълбока степен на хипноза, а други – в по-лека. Податливостта към хипноза е универсална черта, която не се влияе от възрастта и индивидуалните особености. Отчитат се само някои полови различия.
ІІІ мит: Хипнотизаторът властва над хипнотизирания.
Истината: В хипнозата няма нито власт, нито подчинение. По време на хипноза не се губи контрол нито над разума, нито над чувствата или действията. Хипнозата работи с несъзнаваното, но то е волево, може да избира, да взема решения, така че по време на хипноза човек не би направил нищо, което не би направил извън нея. Хипнозата не е магия.
ІV мит: Човек може да бъде хипнотизиран против волята му.
Истината: В действителност, съгласието е абсолютно необходимо, никой не може да бъде хипнотизиран против волята му.
V мит: Ако човек е в хипноза, може да умре.
Истината:Това е най абсурдният мит за хипнозата.
Вероятността човек да умре, докато е в хипноза, е точно толкова голяма, колкото да умре, докато гледа телевизия, слуша радио, готви или чисти, спи или си почива, докато спортува, пие кафе с приятели или прави каквото и да е от неговото ежедневие.
мит: Хипнотерапията изисква състояние на дълбок транс и винаги има загуба на спомени от самата хипноза.
Истината: В повечето случаи се използва леко или средно ниво на хипноза и дори не се достига дълбок транс.
VІІ мит: Има риск човек да не се "събуди" след хипноза.
Истината: Няма дори минимална опасност това да се случи.Хипнозата не е сън.
VІІІ мит: Няма да помните нищо от това, което се случва по време на хипноза.
Истината: В състояние на леко или средно ниво на хипноза Вие сте напълно наясно какво се случва по време на и след хипнозата. Под хипноза Вие сте с много по-ясен ум от обикновено. В дълбоко ниво на хипноза може да съществува амнезия. Съзнанието само избира дали да помни или не, това е Ваш избор, но ако поискате – ще си спомните всичко.
ІХ мит: Ортодоксалната медицина заклеймява хипнозата.
Истината: В целия свят хипнозата е уважаван и признат метод за терапия на зависимости. Особено добри резултати се наблюдават при отказване от тютюнопушене или други зависимости - алкохолизъм, наркотици, хранителни разстройства, панически разстройства и различни фобии. Хипнозата е ефективен метод за редуциране на стреса и физическата болка. През 70-те години в ИСУЛ са се практикували операции, в които вместо упойка е използвана хипноза, като средство за обезболяване. В наши дни има зъболекари, които изваждат или лекуват зъби чрез хипноза.
За контакти Димитрина Митрева- хипнотерапевт тел: 0888 87 55 51


Виж версия за печат
Статията е публикувана в Чрез консултиране от administrator на 2009-10-07 12:55:41
 
 
 

Психологически натиск

публикувано 15.06.2010 г., 7:05 от Stefka Kucarova

17.07.2007 16:09 - Как да се защитим от психологическия натиск в моменти когато трябва да вземаме решения?
Автор: keitr Категория: Бизнес   
Прочетен: 1454 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.01.2008 10:42Всеки от нас среща хора, които постигат целите си, прилагайки психологическа принуда върху околните. Не можем да избегнем такъв натиск, но можем да се борим с него. Как? Като познаваме по какъв начин “потисниците” правят това.
Посочените по-долу начини за психологическо въздействие върху хора, се прилагат основно в средите на големия бизнес, но и на обикновеното работно място, в един обикновен офис се срещат манипулатори, които прилагат психологическия натиск върху своите колеги, подчинени или партньори по работа.
Човешкият фактор
Един от най-лесните начини за психологическото потискане на човек е да се подцени статута му и по този начин да се засегне достойнството му.
Ако по време на делова среща на Вас ви правят забележка относно облеклото Ви или външния Ви вид или, например, Ви казват, че костюмът Ви не Ви отива и изобщо не изглеждате добре, трябва да се замислите, дали партньорите Ви искат да превключат Вашето внимание върху Вас самите, за да “скрият” обсъждането на някои важни проблеми. Болното място на всеки човек е различно. Един се притеснява от ръста си, друг – от наднорменото тегло, а трети – от говора си. Хората с които общуваме по-често, обикновено забелязват тези притеснения и могат по-лесно да се възползват от тях. Затова, начинът на психологическото потискане чрез човешкия фактор най-често оказват върху нас нашите колеги, началници и бизнес-партньори.
Съществуват още няколко често срещани видове на психологическо потискане чрез засягането на статута: да Ви накарат да чакате, да не Ви слушат, да не Ви поглеждат, да се правят, че не Ви забелязват, преднамерено да Ви отговарят много бързо без да помислят и др. Всичко това може да Ви направи по-податлив на външното въздействие. Без да го осъзнавате, ще поискате по-бързо да приключите разговора, бързо да се съгласите или да подпишете нещо и да напуснете срещата, дори ако губите от това.
За да не се поддавате на този натиск, трябва да възпитавате в себе си чувство на самоуважение и да не се подценявате. Тогава няма да се притеснявате, че ще има много желаещи да Ви въздействат, потискайки статута Ви.
Илюзия за избор
Когато трябва да подпишете важен документ и сте съсредоточен, бизнес-партньорът Ви изведнъж може да превключи вниманието Ви върху някои странични неща. На пръв поглед те нямат никакво отношение към документа, който подписвате, но всъщност Ви подвеждат към необходимото на партньора Ви действие. Например, изведнъж Ви питат: “С какъв химикал обичате да се подписвате – с обикновен или с рекламен?”. Вие, да кажем, отговаряте: “С обикновен”. Американският психолог Милтън Ериксон нарича тази ситуация “илюзия за избор” или “лъжливо чувство на алтернатива”. В тази ситуация, освен че Ви разсейват, Ви предлагат илюзия за избор. Някои хора без да осъзнават, получават чувство на благодарност за проявения към тях интерес. Отговаряйки на този въпрос, човекът все едно се съгласява да подпише документа със своята любима химикалка.
Отрицателна заповед
Хипнотизаторите често прилагат приомът на “отрицателната заповед”. Опитайте да влезете в някакво помещение, където има много хора и да кажете: “Много бих искал сега никой да не поглежда тавана”. Какво мислите ще направят повечето от присъстващите? Те ще погледнат тавана!
Този принцип често се прилага по време на рекламни акции. Той може да бъде използван и по време на делови разговор. Например, някой, един вид на шега, Ви каже: ”Бъдете внимателни когато четете тези документи, не се отпускайте, не губете контрол. Вие трябва всичко да проверите много внимателно, защото сега има много мошеници.” След тези думи, Вие можете напълно да се доверите на човека, който Ви ги е казал и да забележите, че напълно губите контрол, отпускате се и изобщо сте готови да подписвате всичко, каквото Ви помолят.
Ако усещате нещо подобно, то най-добре е да се откажете да разглеждате документите в момента, а да се разберете за нова среща.
Стресово въздействие
Стресовите ситуации оказват въздействие върху човека няколко пъти на ден и по начало те са нужни на човека, защото покачват жизнения му тонус. Но, ако стресовите ситуации преминават определена граница, те оказват вредно влияние не само върху организма Ви, но и върху Вашата активност. Върху тази закономерност е построен стресово-психологическият натиск.
Най-характерни са стресовите натоварвания по време на войните, когато войниците се изтощават не само физически, а и психически. Тогава са възможни най-невероятните загуби. Разбира се, че по време на мирния живот, не ни се налага да стигаме до пълно изтощение. В същото време, не са редки случаите, когато някой преднамерено иска да намали работоспособността ни и способността ни да вземаме решения. До такова състояние може да се стигне по различни начини.
Известно е, че всеки човек притежава вродено чувство на опасност и автоматично реагира на потенциално застрашаващи го ситуации. Възприятието и чувствителността на човека могат да бъдат нарушени, например, когато върху него се въздейства с помощта на силен звук, човекът неочаквано се бута, към него бързо се приближава някакъв предмет, той вижда неочаквана силна светлина или дори неочаквано някой го докосва.
Например, силно звуково въздействие (120 децибела и повече) може да предизвика главоболие, да наруши координацията на човека, той няма да може адекватно да анализира и да взема решения. Съществуват специални звукови генератори, издаващи звуци, които не се чуват от човешкото ухо, но влизат в резонанс с колебанията на човешките органи и предизвикват патологични промени в организма. Инфразвукът с определена интензивност предизвиква панически страх, човекът не може да се контролира и се паникьосва.
Разбира се, почти няма вероятност Вашите опоненти да ползват подобна техника, но в някоя ситуация можете да се намирате близо до някакви уреди, които оказват подобно въздействие точно върху Вас. Затова, ако усещате вътрешен непознат и странен дискомфорт, помолете срещата да бъде прекъсната и се разберете за друг ден и друго място.
По-вероятно е, върху Вас да въздействат с помощта на неочаквано докосване. Психолозите казват, че всеки човек има хиляди автоматични програми. Една от тези програми се явява ръкостискането – когато някой Ви подава ръката си, Вие автоматично му отвръщате със същото и стискате ръката му. Представете си какво ще стане, ако Вие, например, подавайки ръката си за ръкостискане, изведнъж стиснете не китката на човека, а хванете ръката му малко по-нагоре. По този начин Вие ще “объркате” програмата на човека. Той няма да знае какво да прави по нататък, той не е “пограмиран” за действия, следващи след като някой му хваща и задържа ръката при поздрав. Точно в този момент трябва да му дадете определена “инструкция”, например: ”Ние днес задължително трябва да приключим всичките ни съвместни работи”. Ако Вие само хванете ръката, без да кажете нещо, човекът с когото се поздравявате, ще се чуди на Вашата реакция. Но, ако в момента кажете нещо, човекът няма да се изненада, а казаното от Вас ще бъде възприето от него като “инструкция”.
Всякаква неочаквана ситуация може да предизвиква реакция на “нито приемам - нито предавам” и точно през това време могат да Ви внушат нещо – за Ваше добро или зло.
За съжаление, с подобен вид психологически въздействия, може да се пребори само добър професионален психолог. Вие можете само по време на сериозни и важни преговори или делови разговори, да осигурите атмосфера, която да е максимално добра за Вас. Проверете помещението да е проветрено и да не е прекалено топло. Жегата и задухът могат да Ви отпуснат, мисловната Ви дейност ще се забави, а вниманието ще отслабне.
Когато в офиса, където преговаряте, е шумно или липсва усамотено място за разговор, това може да бъде един от признаците, че искат да повлияят върху Вашето решение.
Опасност от физически натиск
Това не е реално физическо въздействие, а само заплаха да се извърши такова. Тази заплаха притежава разрушителни свойства и често въздейства по-силно от истинското физическо въздействие.
Човекът, който възприема заплахата от физическо въздействие много лично, фактически се опасява от всичко. Страхът и тревогата го правят непълноценен. Мислите за евентуални опасности сковават съзнанието му, потискат го и го карат непрекъснато да мисли за това. Той започва да робува на своите мисли, които се разрастват с голяма скорост. Човекът започва “сам да се навива” и да трови здравето и живота си.
Има практически нулева вероятност човек, изпаднал в такова положение, да окаже съпротива в ситуация на реална опасност, но има голяма вероятност да си докара класическа страхова невроза.
Затова, много важно е да се научите да “не вземате навътре” писмата, обажданията, думите и другите послания със заплашително съдържание. Не бива да изпадате в паника и да се страхувате, за да запазите здрав разума си и да търсите начини да излезете от създалото се положение.

http://bgtop.net/in.php/1195658420

http://bgtop.net/in.php/1161777605

http://bgchart.net/in/3898

Хипнозата - Научен метод или шарлатанство?

публикувано 31.05.2010 г., 7:08 от Stefka Kucarova

 

Списание "Ум и душа", българско издание, брой 2 / 2009 г.

Диана Сукманджиева

И до ден днешен хипнозата не може да се освободи от своето магично-мистично минало. Съвременните хипнотерапевти не се кълнат в свръхестествени способности. Актуалният метод няма нищо общо с "магнетизирането", което практикува основателят на хипнозата, лекарят Франц Антон Месмер през XVIII век. Едва когато Милтън Ериксон (1902-1980) подновява изцяло метода, хипнозата се завръща като метод в психотерапията. Хипнотерапията на Милтън Ериксон се смята днес за най-модерната форма на хипноза, от която произлизат и много други методи, като например NLP (невролингвистично програмиране).

 

  1. Доктор Тенчев, как бихте обяснили какво е хипноза на хората, които не знаят нищо за нея?

Трудно е да се опише нещо, което не е пряко преживяно от човека, на когото се опитваме да го обясним. Представете си, че се опитвам да ви предам аромата на цветето франджипани - има тропически, омайващ, сладникав, навяващ носталгия по изгубения рай аромат. Това бяха първите ми впечатления, когато помирисах франджипани, когато бях посетил една екзотична екваториална дестинация. Но добивате ли впечатление за истинския аромат на цветето по моето описание? Можете ли да го възпроизведете без да сте имала предишен опит точно с този аромат? Със сигурност не.

Подобно нещо е и хипнозата, както и всяка преживелищна терапевтична техника или духовно преживяване. Има една известна будистка поговорка: "За да познаеш Буда, трябва първо да го убиеш". Има се предвид да се освободиш от всички ментални концепции, предубеждения, предразсъдъци, страхове, опасения, очаквания или суеверия относно това какво е Буда или Буда умът (състоянието на просветление). С други думи трябва да имаш непредубедно и чисто от представи съзнание като големия бял кино екран, за да можеш да се потопиш в истинското преживяване било то на някоя медитативна практика или на хипнозата като автентично преживяване.

Затова ще се опитам приблизително да опиша с думи хипнозата като термин, с уговорката, че истинската идея на нещо, което трябва да се преживее, се загубва  в лабиринта на думите или изопачава в представите, които тези думи предизвикват в нас. Според класическото определение хипнозата е променено състояние на съзнанието. Но това е повече изтъркано от папагалско повторение клише, отколкото реално описание на значението на преживяването (не просто на термина). Много по-правилно е хипнозата да бъде разгледана не като някакво статично състояние, а като динамичен процес, в който хипнотизираният (клиентът) се потапя изцяло в необятната вселена от своите вътрешни преживявания, които се съпътстват от различни хипнотични или трансови феномени - например моноидеизъм (концентрация на съзнанието върху една идея или обект), регресия (изключително реалистично повторно преживяване на минало събитие, а не просто спомнянето му), анестезия, амнезия, хипермнезия и много други. Процесът на хипноза е немислим без наличието на опитен хипнотерапевт. Не може да бъде разгледана хипнозата извън контекста на динамичните отношения между хипнотерапевта и хипнотизирания, защото първият осигурява транса като преживяване, а вторият го приема. В този ред на мисли от дългогодишния ми опит мога да кажа, че хипнозата е специфично, уникално отношение на доверие между терапевта и клиента, което е насочено единствено и изцяло към благополучието на клиента - намаляване на стреса, премахване на лош навик, изцеление на психическо страдание, пробуждане на потенциала на личността и повишаване на неговата изява, подобряване на качеството на живот, пряко свързано със светоусещането и т.н.

  1. Хипнозата често се свързва с нещо езотерично. Наистина ли функционира с махало или монотонен глас?

Клиничната хипнотерапия е отдавна изчистена от обременяващата я мистификация и екстрасенската езотерика. Тези, които се опитват да придадат такъв нюанс на хипнозата или не са запознати с истинската й същност или са комплексирани "терапевти", които нямат друго поле на изява освен това да покажат доминацията си (респективно превъзходстовото си) над хора, които имат нужда от тяхната помощ. Такова насаждане на мнението за хипнозата, която по същността си е мощно средство за трансформация и промяна е вредно, доколкото създава неверни представи в обществото. Често епохални открития са били заклеймявани или отхвърляни именно поради страх, суеверие и създаване на неправилни представи за тях.

А иначе хипнотичен транс може да бъде индуциран по стотици начини - с махало или монета, с приближаващи се пръсти към клиента, с фиксиране на погледа върху петно на стената или с визуализация на мастилена капка, с техника за прогресивна релаксация, с ръкуване, с вербални или невербални методи, с бързи или бавни индуктивни техники. Целта на всичко това е една - да се преориентира вниманието на хипнотизирания от външния свят към неговата психическа вселена - мястото, където се осъществява транса.

Относно гласа - наистина в повечето случаи тембърът е по-различен от този, който използваме в ежедневието, обикновено при задълбочаване на хипнотичния транс дикцията става по-забавена, по-накъсана, гласът е "по-дълбок". Но тези промени са условни. Имало е много случаи, когато съм правил хипноза с нормалния си тембър, говорил съм забързано в стила на клиента, използвал съм думи или интонация, характерна за самия него и трансът е бил налице. Умелото въвеждане в хипноза се подчинява на ситуацията и максималното използване на всичко, което се появява в тази ситуация. Дори звукът от бормашина в съседно помещение може да се утилизира за задълбочаване на хипнозата,  а не да бъде разгледана като досаден шум, пречещ за това.

  1. Защо хипнозата може да бъде приложена в психотерапията?

Защото психотерапията не е възможна ако не настъпят трансформации във вътрешното пространство на клиента - в идейния му свят, набора от вярванията му, ценностната му система, начина, по който интерпретира света и случките в живота си. А цялата тази промяна се осъществява в несъзнаваната част от неговия ум (наричана от широката публика подсъзнание). Логическият ум не може да промени сам себе си. Не е достатъчно да вземеш решение да не се ядосваш за нещо, да не ти влияе стреса или да не преживяваш панически атаки. Не е достатъчно да си повтаряш, че всичко в твоя свят е наред. Рационалният ум знае, че го лъжеш и изявява точно обратната реалност на тази, която се опитваш да му внушиш. С други думи той филтрира посланието и не го допуска до несъзнаваното.

При хипнотичен транс много по-лесно може да се заобиколят съпротивите на логиката и да се индуцира по индирективен път промяна в подсъзнанието, така че то само да не разбере, че това се е случило. Имало е много случаи с мои клиенти, които си задават въпроса дали животът и състоянието им се е подобрило в резултат на терапията или от само себе си - нещо, което вече е станало факт. Толкова ненатрапливо, ненасилствено и елегантно действа хипнозата, приложена от опитен хипнотерапевт.

Затова и свъвременната хипноза почти не работи с директивни властно произнесени внушения, например: "Чувстваш се уверен и сигурен като излезеш на сцената или като говориш пред голяма аудитория" или "Спи! Спи!". Несъзнаваното има своите предпазни механизми срещу подобни преки внушения и промяната не се осъществява по такъв елементарен начин.

  1. Какво всъщност се случва в човешкия мозък по време на хипноза?

От електроенцефалографксите изследвания, провеждани при хора в състояние на транс се установява забавяне на честотата на мозъчните вълни. Ако в "будно" състояние те са межу 15-30 херца, в състояние на релаксация се произвеждат т.нар. алфа вълни в мозъка - между 9 и14 херца, които се наблюдават и при повърхностните и среднодълбоки нива на хипнотичен транс. При задълбочаване на транса мозъкът има вече тета честота - 4-8 херца в секунда. Тази честота е характерна за дълбоките нива на хипноза, при които се разгръщат и типичните трансови феномени и признаци, характерни за хипнозата.

 

  1. Каква е разликата между хипноза и хипнотерапия?

Аз не деля тези две понятия, доколкото целта на хипнозата е терапия (индуциаране на промяна) у хипнотизирания във всеки един аспект на тази дума. Хипнотерапията е прилагане на един или друг психотерапевтичен подход при клиент, който е въведен в хипноза - процес, който обезпечава по-висока ефективност на самата терапия поради породилата се специфична връзка на доверие терапевт-клиент (т.нар.рапорт) първо и поради заобикаляне съпротивите на критичния ум - второ.

Затова и трябва ясно да се подчертае, че съвременният възглед за хипнозата не я отделя от целите, поради които тя се прави - подобряването на благосъстоянието на клиента, касаещо различни сфери на живота му.

  1. По какво се различава хипнотерапията от другите методи, като например поведенческата терапия?

Не е проблем да се прилагат елементи от поведенческа терапия и в състояние на транс. Има водещи психотерапевти както в чужбина, така и в България, които комбинират състоянието на транс с когнитивно-поведенческия подход в терапията.

Основната разлика между хипнотерапията и другите терапевтични методи е наличието на транс по време на хипноза - едно дълги години подценявано, но същевременно присъщо и естествено свойство на човешкото съзнание, което може да предизвика мощна транформация в човешката психика и дори може да бъде използвано  за лечение на психосоматични заболявания. Трансът е незаменим помощник на съсременните терапевти, които се занимават с хипноза или с различни трансперсонални преживелищни подходи, като пневмокатарзис (интензивното дишане). Той е използван за изцеление от хилядолетия. И до ден днешен шаманите, които са пазители и преки носители на древните традиции на своите племена използват транс в чист вид за да помогнат на човек да разбере по-добре самия себе си и да се освободи от всичко, което го оковава и го прави нещастен - физическа болест, разрушителен модел на поведение, негативни емоционални и ментални матрици, които предопределят битието му и т.н.

  1. За терапията на какви проблеми е подходящо прилагането на хипноза и опасна ли е тя?

Хипнозата е напълно безвреден метод. Всеки човек без да го осъзнава изживява хипноподобни състояния многократно в денощието, защото така е устроен човешкият мозък - да прави спонтанни паузи на почивка, които го зареждат. И доколкото хипнозата е естествено състояние за съзнанието, няма човек, който да се е влошил от хипноза или по някакъв начин да му е било навредено чрез нея. Все едно да кажем, че физиологичният сън може да причини вреда. Ако се говори нещо негативно за хипнозата, то трябва да обвняваме не самия метод, а недобросъвестните личности, които го прилагат. С други думи трябва да отчитаме човешкия фактор, който е решаващ не само в хипнотерапията като метод, но и при всяка терапевтична практика.

Хипнотерапията може да се прилага във всички области, които са обект и на конвенционалната вербална терапия - паническо разстройство, депресия, генерализирана тревожност, фобии, зависимости, натрапливи мисли, себеразрушителни или компулсивни модели на поведение, вредни навици, чувство за безизходност, хроничен стрес, безсъние, демотивираност, а също и за повишаване на самооценката, качеството на живот, подобряване на формите за себеизява (говорене пред публика, спортни постижения, концертиране)...може да продължим списъка до безкрай.

Особен интерес за мен представляват обаче екзистенциално настроените клиенти, при които терапията и хипнозата в частност, не са просто средство да се избавят от нещо, а се превръща в част от начина им на живота. Този тип хора са разбрали, че здравето на тялото и успехът в живота им са пряко отражение на баланса, хармонията, равновесието на вътрешния им свят. За тях психотерапията се превръща в своеобразна култура на живеене, която пряко повлиява целите, които си поставят, променя тотално стратегията им на живеене, посветена повече на синергизма, отлколкото на конкурентните взаимоотнешения и консумтарския дух, предефинира ценностната им система и естетическите им търсения, разгръща потенциала на личността им и разкрива драби, за съществуването, на които дори и не са подозирали. За такива личности терапията се превръща  в духовен път на себеизследване и себеопознаване, в намиране на мястото и ролята им в този свят, в това време - така наречената мисия в живота.

  1. Призната ли е в България хипнотерапията като ефективен метод на лечение и могат ли пациентите да разчитат на поемане на разноските от здравната каса, както това е в много други страни?

Хипнотерапията е призната като ефективен метод за лечение в цял свят. В САЩ основателят на съвременната хипнотерапия - Милтън Ериксон е като национален герой заради примера, който е дал със собствения си живот и епохалните открития, които е направил относно същността на човешката психика и механизмите и иновативните подходи за нейното изцеление.

В България разноските по лечение се поемат от здравната каса само при психиатрично, а не при психотерапевтично лечение. Но такава като цяло е и световната традиция - психотерапевтите основават своя частна практика. Ако са дорби - тя просперира.

Добрата новина е, че психотерапията, в това число и хипнозата все по-малко се възприемат като луксозна услуга за малцина избрани или като нещо, на което ходят хора, които психически "не са в ред". Все повече клиенти се обръщат за психотерапевтична помощ без да носят самосъзнанието, че са "луди" или че това не е за тях. Разбират, че си струва да платиш за консултация, която може да ти помогне да промениш изцяло живота си и си заслужава не по-малко от това да дадеш парите си за фитнес, за кино или за кръчма.

  1. Как ще коментирате популяризирането на хипнозата като метод под формата на телевизионни предавания, в които хипнотизираните виждат например водещия без дрехи или пък са готови да изядат лимон с горчица?

По принцип съм "за" популяризирането на хипнозата, защото прекалено много митове и изопачени представи са създадени за нея в масовото съзнание. За съжаление това, което изброихте няма нищо общо със съвременната хипнотерапия и се отдалечава от нейната философия. Както споменах и по-рано  хипнозата е специфично, уникално отношение на доверие между терапевта и клиента, което е насочено единствено и изцяло към благополучието на клиента. Изборените от вас "номера" са по-подходящи за цирка, отколкото за предавания, посветили се да разкрият какво е хипнозата всъщност. Те създават изключително погрешни впечатления какво хипнозата всъщност е. Затова и на запад има два вида хора, занимаващи се с хипноза - "хипнотизатори", на които им се предоставя подобна сценична изява и хипнотерапевти, които не демонстрират хипнотичните си умения масово, а ги прилагат като утвърдена терапевтична практика. Лесно е да се усети разликата не само по отношение разминаването на целите на хипнотизатора и хипнотерапевта, но и по отношение на личностите им.

  1. Вие сте председател на "Фондацията за трансперсонална психология и психотерапия", която популяризира хипнозата и преживелищните методи на терапия, които са холистично ориентирани. Кой има право да практикува хипноза  и как клиентите могат да бъдат сигурни, че са попаднали на добре обучен хипнотерапевт, който няма да спекулира с тяхното състояние?

Съгласно нормативната база в България като професионални хипнотерапевти имат право да практикуват специалисти завършили медицина, стоматология или психология.

А как клиентът да разпознае подходящия за него терапевт - въпрос на лично напасване, на вътрешен усет. Един психотерапевт може да бъде подходящ за клиенти, които са на неговата "вълна" или с други думи разбират подходите и философията на неговата терапия, допада им и стила на водене на самата терапия, който може да бъде по-строг или по-мек, неминумо отразявайки характера на терапевта. Докато друг тип клиенти могат да намерят решение на проблемите си при психотерапевт  с различен подход и диаметрално противоположни личностни черти. А как ще познаете истинският хипнотерапевт - самата дума ви го подсказва - той е терапевт, а не хипнотизатор и мисията му е да помага.
 
 

Хипнозата се е появила в древноста!

публикувано 29.05.2010 г., 4:09 от Stefka Kucarova

Хипнозата се е появила в дълбока древност.
Хипнозата се е появила в дълбока древност. Преди хиляди години египетските жреци я използвали за култови цели, за да управляват тълпата /впрочем елементи на хипноза мнозина виждат и в днешните религии и политически технологии/. Индийските хипнотизатори - такива били основно странстващите факири - показвали своето майсторство върху животни, тъй като вярвали, че зверовете могат да улавят недостъпни за хората неща. Какви ли чудеса на “зоохипноза” не демонстрирали тези “магове”! Отровни змии мирно танцували край тях, тигри ставали по кротки от котки... Във всеки случай поне за това свидетелстват древните индийски трактати. Наистина в същите тези трактати се описват и други чудеса: със силата на внушението хипнотизаторите можели да преместват дори статуи, но това вече е съвсем от областта на фантастиката.

За лечебни цели хипнозата започнала да се прилага сравнително неотдавна - само преди четири столетия. Именно тогава се появили теоретичните разработки за класическата хипноза.

За затлъстяването и фригидността Докато повечето нашенци изпадат в паника при думата “хипноза”, медиците не виждат нищо мистериозно и съмнително в този процес. Според тях хипнозата е нещо като междинно състояние между сън и бодърстване, в което пациентът се въвежда изкуствено от лекаря.. И докато пациентът пребивава в това състояние, докторът може да се добере до най-потайните кътчета на мозъка му. Ще попитате защо му е това. Защото в най-затънтените местенца на мозъка засядат стари психологически травми, комплекси, страхове – всичкият този багаж, който пречи на пациента да живее спокойно. Ето защо с хипноза ефективно се лекуват депресия, фобии, стрес, комплекси и прочие психоразстройства.

С хипноза се лекуват и други разстройства - нарушения на речта, на паметта, нервен тик, язва на стомаха, бронхиална астма, алергия и др. Хипнозата помага и при сексуални разстройства, и при затлъстяване /строгата диета гарантира до 2-5% загуба на тегло месечно, а хипнозата ускорява този процес три-четири пъти/. “Напътствието” на хипнолога се оказва ефективно и в случаите, когато хората решават да приключат с алкохола и цигарите. Ако се вярва на американските изследователи, мъжете по-успешно успяват да сложат точка на тютюнопушенето. Впрочем прекрасната половина от човечеството винаги се разделя трудно с навиците си.

В същото време представителките на слабия пол като цяло се смятат за по-внушаеми в сравнение с джентълмените. И това е обяснимо: дамите са емоционални същества, повече се осланят на чувствата и интуицията си, а чак след това на логиката и силата на разума. В списъка на лесно поддаващите се на хипноза влизат също децата и представителите на творческата интелигенция. Оказва се, че дълбочината на потопяването в хипноза зависи от способността на мозъка да попива информация.

Колкото повече нови знания можем да поемем, толкова по-голяма е вероятността да не устоим пред хипнозата.

Ако сте решили да се лекувате с хипноза, трябва да помните, че човешкият мозък продължава да е голяма тайна за учените. Според една от теориите по време на хипнотичен сеанс лявото полукълбо на мозъка, отговарящо за логическото мислене, преминава към образно-асоциативен механизъм на работа, който е присъщ на дясното полукълбо. Хубаво ли е това или лошо? До ден-днешен не се знае как се отразява на състоянието на мозъка всяко - физическо или психическо - нахлуване в неговите владения. Много рядко, но се случва човек да не излезе от състоянието на хипноза няколко дни или да излезе със замъглено съзнание. Ето защо към лечение с хипноза трябва да се прибягва само в крайни случаи, когато всички останали средства не помагат.

Това, което със сигурност трябва да се избягва категорично, са масовите хипнотични сеанси. Внушаемостта на хората при подобни “чудотворни” мероприятия по принцип се повишава. Задейства се тяхното стадно чувство. Обикновено масовата хипноза се използва от различни псевдорелигиозни организации с далеч не благородни цели. Едва ли ще пожелаете вашето съзнание да бъде манипулирано.

Повечето психотерапевти се отнасят отрицателно към масовата хипноза още и поради това, че хипнозата, като всеки друг лечебен метод, има своите противопоказания.

Тя не бива да се практикува, ако пациентът бълнува, ако е получил инфаркт, има епилепсия или имунитетът му е рязко понижен.

Уличните шарлатани

Ако лечебната хипноза наистина може да бъде много ефикасна /при условие че попаднете на добър специалист/, така наречената циганска хипноза само ще ви навреди.

Неслучайно я наричат така – този метод на внедряване в подсъзнанието се практикува основно от циганки врачки и прочие улични шарлатани. С хипноза те вкарват жертвите си в състояние на транс и ограбват парите и скъпоценностите им.

В резултат на такива “сеанси” хората често получават сериозни психологически травми, които може да ги измъчват години наред.

Как да се предпазим от врачките

Бъдете внимателни на многолюдни места - хората, отслабили самоконтрола си, много по-лесно могат да бъдат вкарани в транс.

Задачата на мошениците е да влязат в контакт с жертвата. Виждайки подходяща кандидатура /а такава обикновено става човек с угрижен вид, явно преживял силен стрес/, мошениците се приближават и му задават невинен въпрос от рода на “Колко е часът?”. Най – добре е бързо да отговорите, стараейки се да не гледате събеседника си в очите, и да отминете. Не позволявайте на непознатия да ви докосва – при докосване е много по-лесно да се пробие достъп до подсъзнанието ви.

Усещате, че по време на разговора с непознат главата ви “се носи” и губите нишката на диалога? Най-вероятно се опитват да ви манипулират. Незабавно действайте! Първо, по-често... мигайте.

Научните изследвания показват, че в състояние на транс погледът по-дълго се фиксира върху един предмет и човек мига три-четири пъти по-рядко. Ако се накарате съзнателно да мигате, влизането в хипнотично състояние ще бъде по-трудно. Второ, рязко променете позата си - неподвижната поза съдейства за бързо “изключване”. Трето, прекъснете събеседника си, прекратявайки словесния му поток.

Имайте предвид, че състоянието на транс възниква по-бързо в съответната атмосфера: лека медитативна музика, люлеещо се махало, мека, ритмична, спокойна реч.

Не обсъждайте лични неща с непознати. Иначе може да загубите бдителност и да попаднете под властта на събеседника си. Всички проблеми е най-добре да обсъждате с близки хора, а не със случайни минувачи.

http://www.chudesa.net
 
 

Как действа хипнозата на безсънието?

публикувано 10.05.2010 г., 6:44 от Stefka Kucarova

 

Как действа хипнозата на безсънието

Как действа хипнозата на безсънието?
Уенди Мерон е талантлив хипнотерапевт, която предлага услугите си в Пенсилвания и от нейният сайт. Тя извлича от хипнозата тази информация, която й е нужна, за да ви помогне да преодолеете проблемите си със съня.

Хипнозата може да бъде много ефективно лечение за безсънието. Процесът е естествен релаксиращ и може да помогне на хората, имащи проблеми със съня да използват техните умствени процеси, за да ги активизират за сън. Ако някога сте имали неспокойни нощи, трябва да сте наясно, че умът ви е прекалено активен, за да заспите. Това е така, защото не сте в състояние да преминете преход между активно и спокойно състояние. Хипнозата може да ви помогне да постигнете този преход.

Как действа хипнозата на безсънието

Когато сте в леглото и умът ви препуска през някакви мисли, той е в бета състояние. Целта е да той да премине в алфа състояние – будни, но отпуснати и готови да заспите. А това състояние води до желаното заспиване – тета състояние и петте фази на съня.  Хипнозата може да ви помогне да постигнете тази последователност.

Уенди казва: „Аз бях една от многото хора, които не са имали представа, че хипнозата е била от доста голяма полза на човека. Тя  е подобна на медиативното състояние. Само, че вместо да прочиства умовете ни, тя върши полезни промени в тях.”

Какви са различните нива на хипнозата?
Те са различни в зависимост от това какво искате да постигнете с нея. Общо взето най – практикуваните нива при хипнозата са леките нива – за спиране на цигарите, алкохола, за загуба на тегло и за лекуване на безсънието.

Каква роля играе въображението в хипнозата?
Въображението играе ключова роля в хипнозата. Изследванията показват, че  има част от нашето въображение, която не знае разликата между фантазия и реалност. Ние можем умишлено да използваме въображението на дълбоко ниво и достъп до нашето подсъзнание за положителна промяна.
За щастие хората не трябва да са добри във визуализацията, а да имат добро въображение.

Как действа хипнозата на безсънието

Как хипнозата действа, за да отстрани безсънието?
По сценарий, при който те могат да създадат пространство и комфорт в ума си, така че да могат да заспят лесно и без усилия.

От колко дълго се използва този подход?
Хората са използвали хипноза в продължение на хиляди години. Още през 2000 г. пр. Хр. е имало храмове специално за спане  в Египет, които са били използвани за лечебни дейности.

Какво да очакваме от процеса?
Очаква се положителен опит от хипнозата, с който ще се научат как да използват силата на въображението си, за да заспиват лесно.

Хипнозата не е панацея, но тя може да бъде чудесна природна помощ за съня. Но преди да пристъпите към нея трябва да посетите лекаря си, за да установи дали няма медицинско заболяване, което причинява безсънието.

1-10 of 42

Comments