Barnvagnar - Test & köpguide 2017

Står man inför sitt första köp av barnvagn så kan den stora mängden olika alternativ kännas överväldigande. Valet man ska göra blir extra svårt när man inte vet vilka frågor man bör ställa sig. Vilka olika egenskaper kan en vagn ha, och hur vet man vilka som passar en själv och ens partner bäst? Följande punkter är några av de saker det kan vara klokt att fundera över innan man beger sig ut för att köpa barnvagn:

Hur ska vagnen användas? Detta är den viktigaste frågan, då detta handlar om att kartlägga sin livsstil och se vilka behov man vill kunna fylla med barnvagnen. Handlar det om dagliga skogspromenader tillsammans med hundarna, bor man där det är lång vinter med mycket snö, kommer man främst röra sig mitt i city eller behöver man en vagn som funkar i lite blandad terräng?

Våra tester av barnvagnar
För att hjälpa dig att köpa den bästa barnvagnen för ditt behov testar vi kontinuerligt nya modeller inom olika kategorier. Vi ger dig råd och tips på barnvagnar i olika prisklasser.

Duovagn

Barnvagn Duovagn Brio Go Next
En duovagn är en barnvagn som består utav chassi, hjul samt separat liggdel och sittdel, vilka fästs direkt på chassit. En duovagn kan med liggdelen användas från födseln och med sittdelen tills dess att barnet blivit för tung för vagnen eller på annat sätt vuxit ur den. Läs testet här.

Vändbar sittvagn

Vändbar sittvagn
En vändbar sittvagn är en barnvagn av lite mindre modell, både när den används men även när den fälls ihop. Vagnen ska ha en sittdel som kan användas åt båda håll och den ska kännas som ett smidigare alternativ till en duo- eller kombivagn. Läs testet här

Resevagn

Barnvagn Resevagn Babyzen Yoyo
En resevagn bör ha låg vikt, vara enkel att fälla upp och ihop samt tillräckligt liten hopfälld för att den enkelt ska kunnas tas med på resan; antingen i bilens bagageutrymme, på tåget eller på planet. Läs testet här.

Cykelvagn

CykelvagnEn cykelvagn har flera användningsområden. Den kan spännas efter en cykel men ofta användas även som barnvagn och joggingvagn. Cykelvagnar kan ha plats för 1 eller 2 barn. En del har fjädring, en del har säten som kan lutas. Maxvikt och utrymme i cykelvagnen varierar. Läs testet här.

Åkpåse

Åkpåse
En åkpåse är ett vintertillbehör till vagnen och kan användas i både ligg- och sittdel. Åkpåsar har olika längd och kan vara olika tjocka eller ha utbytbara lock. Det viktiga är att åkpåsen har uttag för sele som passar ens egen barnvagn. Extra bra är om åkpåsen kan hängas upp så den inte glider när man sätter i barnet. Läs testet här.

Syskonvagn/Tvillingvagn

Barnvagn Syskonvagn Bugaboo Donkey Twin
Syskonvagnar/tvillingvagnar finns för att kunna användas med två barn samtidigt, i olika ålderskonstellationer och med olika kombinationer av ligg- och sittdelar. En syskonvagn kan ha sitt-/liggdelarna antingen på bredden eller på längden/höjden. Läs testet här.

Sulky

Barnvagn Sulky Brio Spin
En sulky är enklare typ av sittvagn tänkt för det lite större barnet som har minskat behov av barnvagnsåkande. Sulkyn är ofta enbart framåtvänd men med visst vilo- eller liggläge. Läs testet här.Joggingvagn

Joggingvagn
En joggingvagn är en barnvagn konstruerad för att jogga eller springa med. Hjulen är av större storlek och framhjulet är fast eller går att låsa i fast läge. Jogginvagnar har oftast handbroms och bör ha fjädring för att klara terräng. Läs testet här

Skötväska

Skötväska
En särskild skötväska är inget måste men kan onekligen vara ett mycket praktiskt tillbehör. En del skötväskor har särskilda krokar för att hängas på vagnen med. Den välorganiserade uppskattar nog mest modeller som har många fack på både in- och utsidan. Läs testet här.