Suunnistus tietokoneohjelma 


Suunnista tietokoneella! 

 

Suunnistustakin voi harjoitella tietokoneen avulla. Ohjelman avulla käyttäjä voi opetella karttamerkkejä, harjoitella reitinvalintaa kartalla ja opetella myös kilpailuissa käytettäviä kuvallisia rastinmääritteitä. 

Ohjelma on nyt freewarea. Imuroi ohjelma itsellesi. Ohjeet lopussa!

Kartta ja maasto

Tämä osa on tarkoitettu koululaisille ja nuorille aloittelijoille. Kuvaruutuun tulee idyllinen maalaismaisema. Käyttäjä voi klikata hiirellä kuvan eri kohtia, ja ohjelma näyttää, että millaisella karttamerkillä vastaava kohta kuvataan kartassa. Myös koko kuvan voi muuttaa kartaksi klikkaamalla vastaavaa näppäintä.

Kuvan ja kartan näet klikkaamalla tätä.

Karttamerkit

Tietokoneen kuvaruudulle tulevat näkyviin kaikki tärkeimmät karttamerkit. Osoittamalla merkkiä hiirellä ohjelma kertoo merkin selostuksen ja näyttää kohteesta digitoidun kuvan. Haluttaessa ohjelma myös kyselee merkkejä. Lisäksi ohjelmassa on muistipeli, jolla voi harjoitella karttamuistia. Ohjelma tietenkin arvostelee vastaukset ja tallentaa ennätykset muistiin.

Reitinvalinta

Suunnistuksen reitinvalintaa harjoitellaan kuvaruudussa näkyvän kartan avulla. Kuvaruutuun tulee yksi rastiväli, ja pelaaja merkitsee hiirellä omasta mielestään parhaan reitin rastille. Kun reitti on merkitty, niin ohjelma kertoo, että kuinka paljon sen kulkemiseen menisi aikaa, ja samalla ohjelma piirtää reitistä rataprofiilin. Samalle rastivälille voi tehdä vaikka kuinka monta reittivaihtoehtoa, ne asetetaan automaattisesti paremmuusjärjestykseen. (Ohjelma ei kuitenkaan osaa kertoa nopeinta reittiä, pelaajan on se itse löydettävä.)

Suunnistajan nopeuteen vaikuttavat samat tekijät kuin oikeassakin suunnistuksessa: ylämäki on hidasta, jyrkkä ylämäki vieläkin hitaampaa, loiva alamäki on nopeaa, mutta jyrkkä alamäki on taas hidasta, vaikeakulkuiset metsät ovat hitaita, suot samoin, aukeat nopeita, tiet ja polut vieläkin nopeampia, lisäksi kun summanousua on riittävästi, niin myös väsymys alkaa hidastaa nopeutta. Kaikille näille voi itse antaa kertoimet, joilla nopeudet suhteutetaan normaalinopeuteen.

Kuvassa on suunnistuskartan numero 1 rata 10, ja sen rastiväli 2. Rastivälillä on kolme lampea ja kaksi vaikeakulkuista aluetta. Pelaaja on merkinnyt kolme reittiä rastille. Hyvätkin suunnistajat voivat joskus tuijottaa pelkästään karttaan piirrettyyn rastiviivaan ja seuraavat sitä. Tässä tapauksessa se on selvä virhe, sillä suorin reitti vie kahden vaikeakulkuisen alueen läpi, ja aikaa menisi noin 34 ja puoli minuuttia. Kiertämällä lammet ja vaikeakulkuiset alueet oikealta aikaa menee vajaat 13 minuuttia, ja vasemmalta kiertäessä hieman yli 10 minuuttia. (Mikäli menee lampien välistä, mutta kiertää vaikeakulkuiset, niin aikaa menisi hieman yli 14 minuuttia.) Reittejä hienosäätämällä ajasta saisi vielä pois muutamia sekunteja, ehkä jopa puoli minuuttia. Kuvassa näkyy myös viimeksi tehdyn reitin rataprofiili. Eri värit rataprofiilissa ja viimeksi tehdyssä reitissä kertovat pelaajan nopeuden kullakin hetkellä, ja poikkiviivat osoittavat minuuttien vaihtumisen.

Toisessa esimerkkikuvassa on suunnistuskartan numero 1000 rata 10, ja sen rastiväli 6. Rastivälillä on iso, lähes 100 metriä korkea mäki. Pelaaja on merkinnyt neljä eri reittiä rastille. Suoraan mäen yli menevät reitit ovat hitaita, koska nousua on paljon. Parempi olisi jopa kiertää koko mäki kaukaa oikealta vaikeakulkuisen alueen ja lammen välistä. Nopein reitti on löytynyt mäen ja vaikeakulkuisen alueen välistä. Silloin nousua tulee vähemmän eikä matkakaan ole pitkä. Kuvan reitti on silti melko hidas, sillä siihen tulee nousua sentään yli 100 metriä 800 metrin matkalla! Eri reittejä voisi vielä tehdä vaikka kuinka monta, ja ajasta saattaisi saada pois jopa puoli minuuttia reitin hienosäädöllä.

(Mainittakoon, että on sitten ihan kokonaan toinen asia, että miten suunnistaja maastossa osaisi kulkea noita merkittyjä reittejä pitkin. Tämän ohjelman tarkoituksena onkin vain opettaa reitinvalinnan perusteita, pitää kartanlukutaitoa yllä ja antaa myös ajankulua pitkiksi talvi-illoiksi. Mutta siis periaatteessa noita reittejä pitkin kuljettaessa menisi noin paljon aikaa pelaajan antamilla nopeusasetuksilla...)

Pikamatka

Ohjelmassa voi myös harjoitella nopeaa kartanlukua "vauhdissa". Ohjelma näyttää kartan ja samalla aika alkaa juosta. Pelaajan on ohjattava hiiren avulla suunnistaja rastille. (Suunnistaja siis seuraa hiiren kohdistinta.) Pelaajan täytyy lukea karttaa ja yrittää löytää nopein reitti. Tässä täytyy olla tarkkana koko ajan, sillä tuumaustaukoja ei juuri ole. Tämän ohjelman avulla voi harjoitella paineensietokykyä ja yrittää vähentää kilpailuväsymystä.

Tosimiehet alkavat erottua sen jälkeen kun on suunnistettu 50 rataa...

Suunnistuskartat

Kartat eivät ole todellisia karttoja, sillä kenenkään rahat eivät riittäisi tekijänoikeuksien lunastukseen. Niinpä tietokoneohjelma luo itse käytettävät kartat. Karttoja ei voi muokata, mutta niille voit itse suunnitella ratoja, eli voit toimia ratamestarina. Karttoja on 99 999 kappaletta, ja kun muutat asetuksia, niin niitä on toiset 99 999 kappaletta. (Ei, en ole kokeillut niitä kaikkia!) Niille voi tehdä 10 rataa kerrallaan, ja jokaisella radalla voi olla 10 rastia. Kartat tehdään kiintolevylle haluttaessa, yhden radan tekoon menee noin 2 - 10 minuuttia. Kun kartta on kerran tehty kiintolevylle, niin ne saa pelattavaksi muutamassa sekunnissa. Kiintolevyllä ei kannata pitää kerralla kovinkaan montaa karttaa, sillä ne vievät tilaa. Karttoja kannattaa tehdä vain muutama ja harjoitella niillä. Kun ne on kelattu läpi, niin ne voi tuhota, ja tehdä uusia.

Kartat ovat jotakuinkin oikean kartan näköisiä, tosin kuvaruudun pistekoko asettaa omat rajoituksensa tarkkuudelle. Karttoja tehdessä voit määritellä kartan maastotyypin: suppamaasto, vuoristo, tasanko, pensaikko tai pelkkä korkeuskäyräkartta. Karttojen ominaisuuksia voi myös itse muuttaa, esimerkiksi korkeussuhteita voi vaihtaa. Näiden muutosten jälkeen on taas käytettävissä 99 999 uutta erilaista karttaa...

Kuvassa ohjelma on tehnyt kartan numero 1 oletusasetuksilla, eli kartassa on tyypillistä helpohkoa suomalaista maastoa. Pelaaja toimii ratamestarina, ja hän on tehnyt 4 rastia valmiiksi. Vertaa tätä reitinvalinnan kuvaan: löydätkö saman rastivälin?

Toisessa kuvassa ohjelma on tehnyt kartan numero 1000 vuoristo-asetuksilla. Tässä tapauksessa vuorten, mäkien ja vaarojen korkeus on enintään 160 metriä, jotta myös mäen ylitys olisi varteenotettava vaihtoehto. Pelaaja toimii ratamestarina. Hän on juuri tehnyt radan numero 10, ja sille 7 rastia.

Kartta on siis vektorimuodossa, ja reitinvalintaa harjoiteltaessa kartta käännetään aina siten, että juoksusuunta on alhaalta ylös.

Kuvalliset rastinmääritteet

Ohjelmassa voi opetella suunnistuskilpailuissa käytettäviä kuvallisia rastinmääritteitä. Kuvaruutuun tulevat kaikki merkit, ja hiirellä osoittamalla ohjelma kertoo merkin tarkoituksen. Ohjelma myös tenttaa, onko oppi mennyt perille.

Ohjelmalla voi myös tehdä itse rastimääritekuponkeja ja tulostaa ne paperille. Kuvaruutuun tulevat näkyviin kaikki merkit, ja viereen tyhjä kuponki. Kun merkkiä klikkaa hiirellä, niin se siirtyy kuponkiin oikeaan sarakkeeseen. Ilmansuuntamerkkejä voi pyörittää klikkaamalla hiirellä keskellä olevaa kompassiruusua.

Ohjelmasta

Suunnistus-ohjelma ei ole aivan uusi. Ensimmäinen alkeellinen versio valmistui 1989, sitten huomattavasti paranneltu versio 2.0 vuonna 1991, versio 3.0 valmistui toukokuussa 1993, ja tämä Windows versio syksyllä 1996. Ohjelma on siis alusta loppuun asti omatekoinen, se on tehty Visual Basicilla, ja ohjelmakoodia on 32412 riviä, eli 559 sivua jos sen tulostaisi paperille. Näiden lisäksi ohjelmassa on tekstejä, karttamerkkien selityksiä jne. 35 sivua.

Ohjelman DOS-versio osallistui syksyllä 1993 OIVA'93-ohjelmakilpailuun, ja se sai siellä kunniamaininnan. (DataFellowsin Vineyard oli silloin voittaja) Ohjelma sai hyvän vastaanoton Ohjelmaa on myyty jo noin 1000 kpl, pääasiassa tietysti Suomeen, mutta myös ympäri maailmaa: mm. Australiaan, Kanadaan USA:han, Ruotsiin, Saksaan, Unkariin ja Sloveniaan. (Suoritusta ei ainakaan himmennä se, että ohjelma oli saatavissa vain suomenkielisenä ;-)    

 

Windows-version laitteistovaatimukset

    * Koneena 486 tai Pentium tai uudempi
    * Käyttöjärjestelmänä Windows 95 tai uudempi
    * 800x600 värinäyttö, mielellään vähintään 256 värinen
    * Vapaata kiintolevytilaa noin 8 Megaa


Imuroi ohjelma
Lue asennusohjeet 

Ohjeet ja ohjekirja ovat mukana asennuspaketissa.
 

Yhteystiedot:


    * Alpo Hassinen
    * Hatuntie 22A
    * 82900 ILOMANTSI

Puhelinnumerot:

    * 0500-181 328 matkaAlpon kotisivu
Suunnistuskartan karttamerkit, internet-versio