Un món de Contes a Paiporta


(La narració oral i els contes a l'escola)

  Projecte Educatiu AMPA C.P. Ausià March

Coordinador: Susu Benítez (Narrador Oral, Actor, Pedagog teatral). C/ Portugal, núm. 9-1  Paiporta (València).

Tel: 610833862/ 963972269 

 

 

Contadors:

 


powered by ODEO TIO CANYA 

 Webmaster:  Antoni Navarro

LA NARRACIÓ ORAL:

 Transmetre històries, contes, llegendes o anècdotes ha sigut sempre inherent a  l´ésser humà al llarg dels temps. Històries reviscudes en ser contades i escoltades. Que van més enllà de la invenció purament individual, més enllà de qualsevol fase històrica. Històries que pertanyen a un patrimoni col·lectiu, de vegades mil·lenari.

Escoltar narracions millora les condicions d'accés a la lectura perquè obliga a captar i interpretar sentits, mitjançant senyals a vegades subtils, i també a ordenar el que es rep atribuint-li un significat general, de vegades relacionat parcialment o totalment amb altres històries. Reconéixer un argument o percebre el punt de vista són pràctiques que s'enforteixen i s'amplien amb experiències freqüents de narració oral, per tant “l'experiència d'escoltar” s'adverteix com a fonamental per a la formació del xiquet/a. En una didàctica de la llengua oral, a  parlar s'aprén parlant, a escoltar s'aprén escoltant. La llengua oral ha de servir de suport i d'instrument a l'aprenentatge i perfeccionament de la llengua escrita. El conte, la llegenda estimula la capacitat d'escoltar,  la capacitat de parlar i la capacitat de crear. Per saber-ne més sobre els  contacontes entreu al nostre YOUTUBE>>>

  Objectius:

-        Fomentar l'ús de l'expressió oral com a ferramenta fonamental en l'escola.

-        Impulsar l'escolta com essencial per a la millor relació amb els altres i amb en món tan canviant que ens envolta.

-        Provocar el plaer per la lectura.

-        Iniciar-nos en l'ampli món del conte i la llegenda, per a  d'aquesta manera conéixer més de prop la nostra cultura i  cultures de diferents parts del món.

-        Estimular la curiositat i la imaginació en els xiquets.

-       Els alumnes no seran simples espectadors, sinó partíceps directes de l'univers de la narració oral.

-        Els adults descobriran el  plaer de contar històries, com un mitjà d'expressió i comunicació entre els diferents membres del nucli familiar.

 

BLOG DEL FESTIVAL

Ací trobareu tota mena d'informació sobre el desenvolupament del festival i sobre el món dels contes en general de la veu dels narradors que hi participen. Si voleu veure imatges del festival entreu al nostre Flickr de fotos compartides.

 

SESSIONS DE CONTES

El motiu d’aquesta activitat és fer arribar el món de la narració oral directament a l'aula. Tres narradors/es professionals visitaran els col·legis oferint unes sessions de contes i llegendes als xiquets/es de cada centre. Les sessions serien exclusivament per als diferents cicles de primària. En cada col·legi les sessions de contes es realitzaran en el lloc més adequat del centre, (aula de música, gimnàs, biblioteca, etc.…), el lloc on es realitzen les sessions de contes seran acordats prèviament per l'organització i el col·legi. Les sessions es dividiran per cicles amb un màxim de 50 xiquets/es aproximadament (amb els seus respectius tutors/es). La duració de cada sessió serà de 50 minuts aproximadament.

 

* Enric Valor i Vives (Castalla, l'Alcoià, 1911- València, 2000). Narrador, estudiós de la narrativa popular i gramàtic valencià, va fer un dels més importants treballs de recolecció i recuperació de la narrativa popular, la lexicografia valenciana i fou un dels principals promotors de la estandardització i normativització de la llengua a casa nostra.