Articole despre Regele Mihai 


 

Regele Mihai, cetatean de onoare al municipiului Alba Iulia

Sala Unirii din Alba Iulia a gazduit duminica 23 decembrie ceremonia prin care Consiliul Local i-a conferit regelui Mihai titlul de „Cetatean de onoare al municipiului Alba Iulia", transmite NewsIn.

Azi a avut loc la Sala Unirii ceremonia prin care Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei i-a fost conferit titlul de „Cetatean de onoare al municipiului Alba Iulia". Ceremonia s-a desfasurat in prezenta Altetei Sale Regina Ana, a primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a membrilor Consiliului Local, a invitatilor si a albaiulienilor care au dorit sa participe la eveniment.

Impreuna cu titlul, Majestatii Sale i s-a conferit, in mod simbolic, „cheia municipiului Alba Iulia", o dovada in plus a aprecierii si recunostintei pe care i-o poarta locuitorii cetatii de suflet a tuturor romanilor. Dupa solemnitatea momentului de la Sala Unirii, familia regala s-a deplasat la Traseul Celor Trei Fortificatii din Cetatea Alba Iulia, unde au participat la ceremonialul Garzii Traseului, prezentarea onorului si executarea de salve de tun in cinstea inaltilor oaspeti.

Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia a aprobat in luna iunie un proiect de hotarare privind conferirea titlului de „Cetatean de onoare al municipiului Alba Iulia" Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei. Distinctia vine ca o recunoastere a rolului deosebit al Majestatii Sale in istoria Romaniei, a meritului inaintasilor Majestatii Sale si al Casei Regale a Romaniei in realizarea Marii Unirii din 1918 si faurirea Romaniei Mari, precum si insemnatatea titlului de Mare Voievod de Alba Iulia pe care Majestatea Sa l-a avut. (Adevarul)

De 10 Mai, sa vina Regele Mihai!

 
  SURSA:  Cronica Romana 

Ieri, la Tg. Mures, co-presedinta Ligii Pro-Europa, Smaranda Enache, a anuntat cã, la alternativa republicã parlamentarã - republicã semiprezidentialã va supune dezbaterii publice si optiunea monarhistã!”. Aceastã crizã, care a fost posibilã acum, intre o personalitate puternicã si rebelã si sistemul de partide s-ar putea repeta oricand. Poate cã romanii ar trebui indemnati sã reflecteze si la posibilitatea ca Romania sã revinã la forma ei statalã istoricã, care nu a fost republicã, ci monarhie!” a afirmat Enache. Conferinta de presã a prefaþat Ziua Regalitãtii, 10 Mai, care va fi sãrbãtoritã astãzi.

In contextual politic actual, propunerea Ligii Pro-Europa s-ar putea bucura de o puternicã susþinere liberalã, dat fiind cã, incã din 1992, PNL il propusese pe MS Regele Mihai in fruntea tãrii, iar “aripa tanãrã “a liberalilor de atunci - in fruntea cãreia se aflau Patriciu, Tãriceanu si Cataramã - simpatiza efectiv varianta monarhiei.

Regele Mihai, asteptat în Neamt cu crini imperiali

 Regele Mihai, însotit de regina Ana si de principesa Margareta, au ajuns aseară, la 17.45, la Piatra Neamt. S-au oprit mai întîi la Prefectură, acolo unde au fost întîmpinati de prefectul Toader Mocanu, de functionari din institutie, de sefi ai serviciilor descentralizate si, spre surprinderea celor prezenti, de un fin al regelui, pe care l-a botezat pe 9 aprilie 1939, si de un camarad de război, în vîrstă de 79 de ani. Fără ca în fata Prefecturii să se desfăsoare o masă de forte politienesti, cu putin înainte de ora 18, autoturismul BMW a parcat în fata institutiei. De la volanul limuzinei a coborît însusi regele, care a avut-o în dreapta pe sotia sa, regina Ana. A coborît usor din masină si a primit patru buchete de flori, pregătite cu cîteva ore înainte. Flori a primit si regina, după care, însotiti de principesa Margareta, au intrat în Prefectură, iar apoi în cabinetul prefectului, unde au stat cîteva minute. Reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a prezentat în mare judetul Neamt si, pentru că erau în întîrziere cu circa o oră si jumătate fată de program, membrii familiei regale s-au grăbit spre Cabana Nemtisor, acolo unde erau asteptati pentru cazare.

„Un Dumnezeu în cer si un rege pe pămînt“

Mediatizată de ceva vreme, cînd regele a acceptat invitatia, vizita monarhului a făcut oarece vîlvă printre oameni si a adunat cîtiva nemteni care sînt legati sufleteste de el. Încă de la ora 15, cu ceasuri bune înainte de a ajunge regele la Prefectură, în fata institutiei a apărut inginerul Vasile Melinte, de loc din satul Soci, comuna Girov. Bătrînul, în vîrstă de 79 de ani, a venit să-l întîmpine pe Majestatea Sa Mihai I al României cu un buchet de crini imperiali. Era atît de emotionat, încît îi dădeau lacrimile la gîndul că-l va vedea, după zeci de ani, pe camaradul său de război: „Am venit aici să-l primesc pe Majestatea Sa, Regele Mihai I al României. Nici nu vă pot spune cît sînt de emotionat. Nu-mi vine să cred că apuc ziua aceasta. Am citit în ziare că e pentru prima dată cînd îsi serbează ziua numelui în afara Palatului Elisabeta. E lucru mare pentru noi. E o mare cinste pentru Piatra Neamt, pentru Moldova, că regele a acceptat să vină întîi aici. L-am cunoscut prima dată în spatele frontului, la Războieni. Apoi am fost camarazi de război si la Bicaz. Atunci, l-am cunoscut si pe părintele Cleopa, care i-a fost duhovnic regelui“. Gîtuit de emotie, inginerului pensionar i se umezeau ochii. În asteptarea colegului de arme, Vasile Melinte s-a gătit de sărbătoare, fiind îmbrăcat „la patru ace“. Desi voia să pară stăpîn pe situatie, tremurul crinilor albi, care împrăstiau mirosuri îmbătătoare în aerul rece al serii de noiembrie, trăda zbuciumul interior. Cînd a văzut că se apropie coloana oficială, s-a asezat în fata celor care îl asteptau pe rege. A sta cîteva clipe pentru ca Majestatea Sa să ocolească masina, după care i-a dat florile. Nu i-a spus că s-au cunoscut în urmă cu zeci de ani. A vorbit răspicat, spunîndu-i că e un veteran. Apoi a strigat: „Trăiască Regele! Trăiască monarhia! Pentru mine există un Dumnezeu în cer si un rege pe pămînt!“

Botezat de rege

Un alt nemtean care l-a asteptat cu sufletul la gură pe regele Mihai I al României este Mihai Arusoaei, din Girov. Bărbatul este finul de botez al regelui. Ca să dovedească acest lucru, el a venit cu ziarul „Posta Moldovei si Bucovinei“, în care a fost mediatizat, pe data de 9 aprilie 1939, evenimentul cu pricina. El a povestit cum regele a desemnat să vină un reprezentant al Casei Regale care l-a botezat si care a tinut să-i dea numele Mihai, asa cum se numeste si nasul. „Am venit să-l felicit pe Majestatea Sa Regele Mihai I al României cu ocazia zilei onomastice si vreau să-i spun faptul că eu sînt finul lui de botez. Nici nu poate fi vorba să am pretentia ca el să stie despre acest lucru. Eu sînt multumit că am ocazia să-l văd personal. A vrut să mă boteze pentru că a auzit că sînt al zecelea copil la părinti si pentru mine asta este o mare onoare“, a povestit Mihai Arusoaei.
Bărbatul a vrut să-i sărute mîna nasului, în semn de respect, dar, la recomandarea prefectului Toader Mocanu, s-a abtinut să facă acest gest, sperînd că astăzi, cînd va da mîna personal cu regele, la Mănăstirea Agapia, să i se poată adresa cu „nasule“.
Popas duhovnicesc, prînz festiv si receptie
După înnoptarea de la Nemtisor, astăzi, la Mănăstirea Agapia, lăcas care îsi sărbătoreste hramul, familia regală va participa la slujba religioasă care va fi oficiată de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Regele si regina, a căror sosire este programată pentru ora 10.30, vor fi întîmpinati, potrivit traditiei, de către primarul comunei Agapia, cu pîine si sare. Popasul în lăcasul monahicesc va dura circa o oră, după care, între 11.30 si 12.30, regele Mihai I va primi felicitările cetătenilor care vor participa la slujbă. Între 12.30 si 14, înaltii oaspeti se vor ospăta din bunătătile special pregătite, cu această ocazie, de maicile de la Agapia. După prînzul oferit de către stareta mănăstirii, regele si regina se vor odihni, timp în care principesa Margareta va vizita Centrul de Asistentă de la Păstrăveni, în vederea stabilirii unor relatii de colaborare cu fundatia pe care o conduce. Ceilalti membri ai delegatiei, doisprezece la număr, vor avea ocazia să facă un tur al mănăstirilor Neamt, Secu si Sihăstria.
Seara, prefectul Toader Mocanu va oferi o receptie în cinstea regelul Mihai, ocazie cu care îi vor fi oferite o distinctie si cadouri traditionale, realizate manual.


O zi cu Regele Mihai I

16 Ianuarie 2007
Tiberiu Lovin

Programul Maiestatii Sale incepe la ora 7.00 si se termina aproape de miezul noptii.

 


Orele de lucru sunt respectate cu strictete, la fel ca si cele de relaxare in mijlocul familiei.

Palatul Elisabeta pare un muzeu in care rarii vizitatori merg pe varfuri pentru a nu trezi istoria. Tablouri vechi, reprezentand regi si regine, medalii de toate formele, vapoare in miniatura, prafuite si cu panzele rupte te insotesc printr-un labirint semi-intunecat pana la etaj. In prima incapere, pe dreapta din capul scarilor, Regele Mihai asteapta sa-i fie servit micul dejun la ora 8.30. Fix.

"Evenimentul zilei" a avut ocazia unica de a petrece o zi cu ultimul monarh al Romaniei. Programul Maiestatii Sale incepe la 7.00 si se incheie la 23.30, aproape in fiecare zi, cu aceeasi precizie nemteasca.

8.30 Mic dejun: o cafea In fiecare zi, regele se trezeste intre 7.00-7.30, iar micul dejun ii este servit la 8.30, in salonul cu barne. Un loc extrem de calduros la propriu si la figurat, in care tavanul chiar este traversat de barne.

Incarcata cu obiecte de mobilier si de arta, camera aduce a anticariat, dar exista un element care aminteste de secolul in care traim: aparatul de aer conditionat.

Maiestatea Sa prefera ca la micul dejun sa-i fie adus un singur fel: cafeaua cu lapte. In care-si pune singur o pastila cu  zaharina. Atat. Aici, timp de un ceas, Maiestatea Sa citeste presa. Doar cea din Romania.

In functie de programul fiecarui membru al Casei Regale, alaturi de Mihai I vin, la acelasi mic dejun lichid, Regina Ana, Principesa Margareta si Principele Radu.

In ziua de 10 ianuarie, atunci cand EVZ a avut prilejul sa o petreaca alaturi de monarh, la dejun si-a facut aparitia Alteta Sa Principele Radu.

Ca si cum ar fi fost ceva firesc, acesta i-a turnat si i-a servit cafeaua regelui. Dupa o serie scurta de dizertatii pe tema brandului romanesc si a nemultumirii ca pe bancnotele noastre nu se afla niciun voievod, principele s-a retras.

Avea cu totul alt program, iar timpul i-a ingaduit sa ramana doar un sfert de ceas. Locul sau a fost luat imediat de Principesa Margareta, desemnata de tatal ei succesoare la conducerea Casei Regale.

Principesa a preferat sa manance un sfert dintr-un mar curatat de coaja. "Am cam exagerat de Sarbatori", ne sopteste zambind Alteta Sa Regala, explicand astfel de ce renunta la micul dejun.

"Ne-am casatorit catolic cu ajutorul Printesei Grace"

Imbracat intr-un sacou clasic, cu o cravata din lana 100a, pantaloni drepti si pantofi comozi din piele de reptila. Asa si-a facut aparitia Maiestatea Sa.

Cu pasi usori, dar siguri, regele a venit ferm spre noi, ne-a strans mana, apoi s-a asezat intr-un colt al canapelei galbui, pentru a ne fi mai aproape.

La peste 85 de ani, Mihai I pare mai plin de vigoare decat toti angajatii Casei Regale, iar privirea de albastru-otel este cea care te face sa-ti tii respiratia atunci cand vorbeste. 

Dupa prima gura de cafea, regele a condus dialogul spre istorii ingropate in memorie. "Mi-a fost destul de greu dupa ce am fost fortat sa renunt la conducerea Romaniei, pe 30 decembrie 1947. Stiti ca am fost santajat cu lichidarea a peste o mie de studenti daca nu abdic", isi aminteste fostul suveran de plecarea grabita din tara pe 3 ianuarie 1948.

Prefera sa ne povesteasca despre intalnirea cu Principesa Ana de Bourbon-Parma, pe care a vazut-o prima oara la casatoria Principesei Elisabeta a Marii Britanii cu ducele de Edinburgh, verii Regelui Mihai.

"Am cerut-o la scurt timp de sotie, dar a acceptat abia in Elvetia, cand eu nu mai eram rege. Apoi ne-am casatorit la Atena, pe 10 iunie, unde ne-a primit calduros Regele Paul al Greciei, singurul care ne-a fost alaturi mereu", continua fostul monarh.

"Pentru ca nu mai eram rege, abia am gasit un loc in care sa ne casatorim. Deodata nu ne mai cunostea nimeni. Ne-am cununat doar in eligia ortodoxa, pentru ca Papa Pius al XII-lea s-a impotrivit unei astfel de casatorii. Nu a acceptat ca vreau sa-mi botez toti copiii in religia ortodoxa, iar eu nu am renuntat. Dupa 20 de ani, am reusit sa ne cununam in religia catolica, cu interventia Printesei Gra-ce Kelly, care a vorbit cu preotul ei, iar acesta cu Papa", ne-a povestit regele, care s-a intristat brusc cand si-a amintit ca toate rudele sale de vita nobila i-au intors spatele dupa ce a renuntat la tron.

Supravietuitor cu ajutorul unei ferme de gaini

Maiestatea Sa a fost obligat sa paraseasca Romania in iarna anului 1948, imediat dupa ce, pe 30 decembrie 1947, a semnat renuntarea la tron. Dupa o scurta sedere la Lausanne, familia regala s-a mutat in Anglia, la Bramshill House, in Hampshire, si la Ayot St. Lawrence, in Hertfordshire.

Regele Mihai si Regina Ana nu aveau suficienti bani pentru a se intretine, asa ca au dezvoltat o ferma de pui, cu ajutorul careia au trait decent sase ani.

Nici guvern legionar, dar nici comunist

Regele a preferat sa treaca repede peste aceste aspecte. Intre timp s-au scurs zeci de minute, iar suveranul se uita spre teancul de ziare.

Deasupra se afla "Evenimentul zilei", in care intr-o stire se anunta decesul lui Ion Dinca, considerat "mana de fier" a lui Ceausescu. Maiestatea Sa se abtine de la comentarii, dar pare dispus sa raspunda altor provocari. Chiar si la rugamintea de a rescrie istoria.

"Nu am avut incotro. Am fost santajat, dar asa ne-a fost soarta, iar ea nu putea fi schimbata. Daca ar fi sa aleg intre un guvern legionar si unul comunist... m-as abtine. Nu am fost de acord cu politica niciunuia, dar nu a fost in puterea mea sa fac ceva", a precizat Regele Mihai I, care pentru arestarea maresalului Antonescu a fost medaliat de Stalin, dar si de presedintele SUA, Truman.

Regina Ana
-- Regina Ana, sotia regelui Mihai I, a povestit, sambata seara, la TVR, intamplari inedite din viata sa si a sotului sau, legate de momentul in care l-a cunoscut, de viata sa ca vanzatoare de panglici si flori artificiale intr-un mare magazin din New York sau de credinta sa in fantome.

Regina Ana a acordat TVR un interviu, acesta avand un caracter inedit, intrucat este primul interviu de acest gen pe care il acorda. Interviul a fost realizat de Eugenia Voda, la Palatul Elisabeta, si transmis sambata seara in emisiunea "Profesionistii". Regina Ana a vorbit in limba franceza, desi realizatoarea i s-a adresat, in mare parte, in limba romana. Regina a povestit ca a studiat pictura la Paris, dar s-a oprit pentru ca a trebuit sa lucreze. Ea a aratat ca parintii sai au dorit ca toti cei patru copii ai lor sa aiba o slujba. "Indiferent de banii pe care ii ai, trebuie sa lucrezi, pentru ca munca iti da libertate. Si fiicele mele lucreaza. Toate", a spus regina.
Ea a aratat ca, atunci cand avea 19 sau 20 de ani si inca nu il cunostea pe regele Mihai a lucrat ca vanzatoare de panglici si flori artificiale intr-un mare magazin din New York. "Am fost vanzatoare de panglici si flori artificiale. Nu prea mi se potrivea, dar e amuzant sa aranjezi vitrina. E ciudat cati oameni pot sa cumpere panglici si flori artificiale. Asa am intalnit multi oameni si am invatat ceva: sunt oameni foarte politicosi cu cel care vinde si altii pentru care nu existi. Asta se vede imediat. De atunci am fost intotdeauna foarte atenta: spun multumesc si buna ziua celor care vand", a spus regina. Ea a povestit, totodata, ca a fost inrolata, ca voluntar, in Al Doilea Razboi Mondial, unde a avut mai intai gradul de caporal, apoi a avansat la gradul de locotenent. "La inceput am condus o ambulanta. Era o munca foarte grea, pentru ca vedeai atat de multa suferinta. Tineri despre care stiai ca o sa moara si nu puteai face nimic pentru ei... decat, uneori, sa-i tii de mana... Dupa asta m-au mutat si am devenit soferul comandantului. Faceam curierat", a povestit regina. "Am stat pe front aproape doi ani si jumatate. Toti fratii mei au fost pe front: Jaques a fost aviator in Norvegia, Michel a fost parasutist si Andre a fost in Irish Guards. Toti am fost inrolati in armata, toti voluntari. Tata a facut si razboiul din Finlanda ca voluntar", a adaugat ea.
Prima intalnire Regina Ana a Romaniei a povestit, totodata, si amintirile sale legate de momentul in care l-a vazut prima data pe regele Mihai."Varul meu, Jean de Luxemborg, dadea un dineau la ambasada Luxemburg-ului de la Londra. Mama si fratii mei erau deja acolo, la Hotel Claridge's. M-am dus la apartamentul unde stiam ca erau ai mei. Acolo, in picioare, era un tanar in uniforma. Cum nu am iesit de mult timp din armata, in loc sa fac o reverenta, am luat pozitie de drepti. Si l-am salutat lovind calcaiele, ca un soldat. M-am simtit atat de umilita de mine insami incat am iesit imediat ca sa merg la verisoarele mele, care erau la alt etaj", a spus regina. Ea a aratat ca, dupa acest episod, a mers cu regele la cinema si i-a aratat cum "se traieste simplu", invatandu-l cum sa procedeze pentru a-si cumpara bilete sau pentru a plati un taxi. "Dupa asta am mers la cinema impreuna. Regele nu stia cum se sta la coada la un cinematograf, cum se plateste. Fratele meu Michel si cu mine l-am invatat cum se traieste simplu, nu intr-un palat. Asa a aflat cum se sta la coada, cum se plateste la un magazin, cum se cumpara bilete la cinema. Era amuzant, nu stia nici cum se plateste taxiul", a povestit regina. Ea a mai aratat ca regele Mihai a fost, la New York, timp de noua ani, broker. "A fost dificil pentru ca, atunci cand esti broker, trebuie sa iesi mult in oras, la cockteiluri si la dineuri, ca sa gasesti clienti. Si nu era genul nostru, era dificil", a spus regina. Crede in fantome
Totodata, ea a aratat ca a locuit, la un moment dat, intr-o casa cu fantome si a spus ca a vazut chiar fantome. "Da, pot sa spun, exista fantome. Trebuie facute rugaciuni pentru ele, trebuie sa sfintesti ca sa le ajuti sa poata parasi aceasta lume... Si la Palatul Elisabeta este o fantoma, am sfintit si aici, e vorba de o femeie foarte draguta", a spus regina. Ea a detaliat si situatia celor cinci fiice. "Cele cinci fiice muncesc toate. Trebuie sa munceaaca sa-si castige existenta. Margareta are o fundatie pentru copii saraci si pentru batrani, calatoreste mult ca sa adune fonduri. Elena lucreaza in Anglia, cu al doilea sot, primul fiind decedat. Sotul ei este avocat, ea lucreaza la o firma, e contabila. Irina a fost maritata cu un suedez, dar au divortat. Acum se ocupa de cai, in America, in Oregon. Sofia locuieste in Franta, in Bretania, unde ii place foarte mult. Are o fetita, Elisabeta, scrie carti pentru copii si picteaza foarte bine. Maria, a cincea fiica, traieste in America, in New Mexico. Si lucreaza la cabinetul unor medici. Se ocupa de programari. Nu are copii. Elena are un baiat si o fata, Irina tot un baiat si o fata, Sofia are o fata, deci avem cinci nepoti", a spus regina. "Daca nu ai defecte, nu ai nici un haz" Regina Ana a Romaniei a mai spus, despre sine, ca tenacitatea e principala sa trasatura de caracter si ca trebuie sa fii corect, sa faci ceea ce spui si ca trebuie sa mergi intotdeauna pana la capat, pentru ca, "altfel, nu e bine". Ea a aratat ca onestitatea este calitatea pe care o apreciaza la un barbat si franchetea la o femeie. Regina a spus ca ii place lectura, dar si gradinaritul si ca ii plac oamenii sinceri, chiar daca sinceritatea este uneori dureroasa. Ea a apreciat ca defectul sau major este acela de a critica. "Am multe defecte. Daca nu ai defecte, nu ai nici un haz", a spus regina. Ea a aratat ca nu este interesata in nici un fel de politica. "Politica nu ma intereseaza deloc, nu e pentru noi. Pentru asta sunt politicienii, ii lasam sa isi faca munca", a spus regina. "Nu am nevoie sa imi imaginez fericirea, o am, am avut-o intotdeauna", a adaugat ea. Culmea nefericirii este atunci cand pierzi pe cineva iubit, a apreciat regina, adaugand ca detesta aroganta, oamenii ingamfati, cu nasul pe sus, care ii privesc pe ceilalti de sus. Poetul preferat al reginei este La Fontaine, pentru ca "fabulele lui sunt simple, le intelegi", scriitorul preferat este Dickens, pentru ca "e foarte interesant, are intotdeauna o morala", iar compozitorii preferati sunt Beethoven si Chopin, regina fiind o iubitoare a muzicii clasice. "Imi place muzica clasica. Muzica m-a ajutat fioarte mult. Cand eram la scoala si trebuia sa invat texte, nu le puteam invata decat pe muzica", a spus regina. Ea a mai spus ca eroina preferata, din viata privata, a fost Regina Elena a Romaniei, mama Regelui Mihai I, careia ii este recunoscatoare pentru calitatile pe care i le-a transmis regelui, iar deviza sa este: "Traieste fiecare zi! Nu te gandi la ziua de maine! Pana maine mai e!". (D.M.)
 
Duminica, 13 Mai 2007
Regele Mihai I si-a exprimat ingrijorarea, intr-un interviu televizat difuzat duminica, fata de criza politica din Romania si a apreciat situatia ca fiind "o tiganie" care face tara "de rasul lumii", relateaza Rompres. "Ma ingrijoreaza foarte mult situatia. Eu vad anumite lucruri: inainte de intrarea noastra in Uniunea Europeana, nu ca ar fi fost lucrurile prea bune, dar cel putin era liniste. Cum am aderat, a inceput lumea sa faca fel de fel de lucruri", a spus fostul suveran. Regele Mihai I a subliniat ca
oamenii politici trebuie sa tina la reputatia tarii, aratand ca actuala situatie ar putea umbri reusitele de pana la aderare. "Trebuie sa existe o cinste in sufletul oamenilor. Ce-o sa creada cei din afara?", s-a intrebat Regele Mihai I. Potrivit acestuia, desi s-a intalnit, pe parcursul anilor, cu importanti politicieni romani, ministri sau chiar cu fostul sef de stat Emil Constantinescu ori cu Traian Basescu, a incercat sa le dea sfaturi legate de politica Romaniei.
Pe 10 mai, de Ziua Regalitatii, fostul suveran a facut un apel la adoptarea in Romania a unei Constitutii
europene. "Acum, la inceput de drum institutional european si atlantic, natiunea romana are de indeplinit un pas istoric. Acest pas nu este unul politic, ci unul identitar si statal, care angajeaza viitorul tarii. In deplin respect pentru traditiile noastre si pentru democratie, Romania are nevoie sa-si daruiasca o Constitutie europeana care sa dea un rol limpede, neechivoc si complementar institutiilor statului", a spus Regele Mihai