Eerdere tochten‎ > ‎

Tocht 2010 Oisans

Op 25 juni 2010 vertrok weer een groep vrouwen, survivors van (borst)kanker, naar de Franse Alpen. Dit keer met bestemming Oisans.


We maakten een prachtige, 7-daagse huttentocht in het hart van de Franse Alpen, rond het indrukwekkende Massief van Oisans. De Oisans ligt centraal in de Franse Alpen
en omvat het bergmassief van Les Écrins met het centrale dal van de Romanche en de bovenloop van de Guisane. We liepen in de bossen en alpenweiden van de Oisans over panoramaroutes die uitzicht gaven op de toppen van de Écrins en zijn gletsjers (La Meije, La Barre des Écrins, het gebergte van Les Agneaux). Dit gebied is na de Mont Blanc het hoogste bergmassief in Frankrijk. De alpenweiden stonden vol in bloei!  En we zagen gemzen (chamois) en vele marmotten. 

Lees hier het artikel wat deelneemster en schrijfster Alieke Bruins van de reis schreef voor 'Bergen Magazine'                   

25 juni     
Reisdag met aankomst aan het eind van de middag in de gîte d’ étape van Mizoën.
(Vlucht naar Lyon en met Renault Kangoos nog 3 uur rijden naar de
gîte d’ étape, het beginpunt).

26 juni     
Eerste wandeldag MIZOËN – REFUGE DES MOUTERRES (3 à 4 uur ; +1070m)
Van Mizoën klimmen we via het Lac Lovitel naar het plateau d'Emparis.
Het was een flinke klim, de eerste dag!
We sliepen in de primitieve Refuge des Mouterres op 2.000 mtr hoogte

27 juni     
REFUGE DES MOUTERRES – LE CHAZELET (3 à 4 uur,  +250m, -680m)
Oversteek van het Plateau d’Emparis, met onderweg schitterende uitzichten op de gletsjers van de Meije. We liepen langs het Lac Noir en Lac Lérié naar de gîte d’ étape in Le Chazelet. 

28 juni
    
LE CHAZELET – VILLAR D’ ARÈNE (5 uur 30, +870m, -1000 m)
Van Le Chazelet naar de Signal de La Grave (2246m), waar we allemaal een steentje legden op het hoogste punt. Er volgde een afdaling naar Valfroide, waar we zonder duidelijk pad ons een weg naar beneden vonden. Na een enerverende dag, waarbij een van de deelneemster gehecht moest worden door een ongelukkige val, waren we blij dat we uiteindelijk allemaal weer veilig herenigd waren in de gîte-hotel in Villar d'Arêne.

29 juni     
RUSTDAG
We liepen van Villard d'Arene naar La Grave, waar we de cabinelift namen tot bovenop de gletsjer van La Meije op 3.200 mtr hoogte. We bezochten de gletsjer en genoten van het prachtige uitzicht.

30 juni     
VILLAR D’ ARÈNE – REFUGE DE L’ ALPE (5 uur, +500m, -95m)
Villar d'Arêne – vallei van de Romanche – optioneel : klim naar de bron van de Romanche - refuge de l'Alpe de Villar d'Arêne.
De tocht bracht ons tot midden in het Nationaal Park des Ecrins. We zagen onderweg veel marmotten en een aantal chamois.  De overnachting in de Refuge midden in het Nationaal Park gaf ons het echte berggevoel!

1 juli
    
   
REFUGE DE L’ ALPE – MONETIER-LES-BAINS (5 uur, +305m, -890m)
Refuge de l'Alpe - Col d'Arsine – vallei van de Guisane - Le Casset - Le Monêtier-les-Bains.
Optie: klim naar de gletsjer van Arsine
Een schitterende dag midden in het Nationaal Park. Het gletsjermeer van Arsine was zeer indrukwekkend. Op de Col hebben we elkaar toegedronken!

2 juli        
LE MONETIER-LES-BAINS  - PONT DE L’ ALPE (4 uur, +695 m, -550 m)
Le Monêtier - Chemin du Roy – Pont de l'Alpe.
De laatste etappe... We begonnen de dag met een heftige en vooral hete klim. Daarna was de tocht gelijkmatig en mooi en bracht ons naar het eindpunt. Van daaraf was het haasten voor de voetbalwedstrijd Nederland-Uruguay, die we in het Refuge in Mizoen hebben kunnen kijken (en NL won!). 's Avonds sloten we gezamenlijk af, de belevenissen van de week delend en elkaar toedrinkend op onze prachtige prestatie!

3 juli        
Terugreis: vermoeid, voldaan weer terug naar huis! Dank dames voor een fantastische tocht!

In memoriam: 
Nelly