Welkom‎ > ‎

Programma vorige jaren

PROGRAMMA 2015 - 2016

Bestuur Surpluus

Het bestuur van Surpluus bestaat uit enthousiaste theaterliefhebbers die veel energie krijgen van het neerzetten van een gevarieerd aanbod van theaterproducties en aanverwante activiteiten. Ben jij iemand met frisse ideeën en wil je ook een actieve bijdrage leveren aan het culturele aanbod in Culemborg? Dan is een rol in het bestuur van Surpluus misschien iets voor jou. We zoeken momenteel een penningmeester en iemand die de weg goed kent in de sociale media, maar ook als je op een andere manier een bijdrage kan leveren gaan we graag met je in gesprek. Neem vrijblijvend contact met ons op via post@surpluus.nl of spreek ons aan tijdens een van onze activiteiten.

Theatersport: Sterk Spul - open repetitie (3x proefles)

Regie: wisselend
Periode: hele seizoen

Speelavond: woensdag
Kosten: geen
Aanmelding via improsterkspul@gmail.com

Het podium opstappen voor een publiek zonder te weten wat je 1 minuut later zult doen of beleven. Vind je dat een uitdaging? Dan is theatersport iets voor jou. Onze improgroep Sterk Spul repeteert elke woensdagavond, en speelt elk voorjaar en najaar een wedstrijd (voorstelling). In de repetities leer je over accepteren en blokkeren, de kunst van het falen, de ander laten schitteren, samenwerken en een verhaal opbouwen. Kom kennismaken tijdens onze repetities, en ontdek of dit ook jouw sport is. Kijk op www.improsterkspul.nl of mail ons direct op improsterkspul@gmail.com.


Miniproductie: Middeleeuws festival - Deze productie is geweest

Regie: Thomas van der Ham
Periode: 6 avonden, maart en april
Speelavond: woensdag
Aantal spelers: 6 - 15
Kosten: €60 - €75,-, afhankelijk van het aantal spelers
Muziekgroep Zaffre organiseert een middeleeuws festival in en om het Elisabeth Weeshuis. Surpluus is gevraagd om een aantal keren gedurende de dag een miniproductie op te voeren tussen het publiek. Stel je bijvoorbeeld voor; een act van 30 minuten op een huifkar tussen de mensen. De invulling is geheel aan de spelers, die in een zestal bijeenkomsten de miniproductie onder deskundige begeleiding van regisseur Thomas van der Ham vormgeven.  
Surpluus is ook gevraagd om een aantal enthousiaste typetjes aan te leveren voor dit evenement. We hopen dat Surpluussers hier zin in hebben. Vanzelfsprekend zijn daar geen kosten aan verbonden.

Miniproductie Bewegingstheater: Feestelijk Gala voor de Rechten van de Mens - Deze productie is geweest

Regie: Anna van Veen
Periode: 6 avonden, februari - maart
Speelavond: n.t.b.
Max. 12 spelers

Kosten: €60- €75 (afhankelijk van de grootte van de groep)
Bij het Feestelijk Gala voor de Rechten van de Mens wordt vanuit verschillende culturele organisaties het belang van de Rechten van de Mens als internationale norm onderschreven en verbeeldt. Surpluus doet dat in de vorm van bewegingstheater. Bij bewegingstheater leren acteurs te spelen vanuit hun lichaam. Daarbij kan ook tekst worden gebruikt, maar dit heeft vaak een ondergeschikte rol. Tijdens improvisaties wordt het lichaam gebruikt als instrument om tot spel te komen. Anna zal ingaan op aspecten als: houding, mimiek, lichaamstaal, ruimtegebruik, fysiek bewustzijn, ademhaling en verbeelding. Anna is gespecialiseerd in fysiek theater, improvisatietheater, elementair spel en montagetheater. De bijeenkomsten resulteren in een eenmalige korte voorstelling.

Workshop bewegingstheater - Deze workshop is geannuleerd

Regie: Anna van Veen
Periode: zaterdag 21 november, 10.00 - 15.00 uur
max. 12 spelers
Kosten: €45,- inclusief lunch
Plaats: ntb
Bij bewegingstheater leren acteurs te spelen vanuit hun lichaam. Daarbij kan ook tekst worden gebruikt, maar dit heeft vaak een ondergeschikte rol. Tijdens improvisaties wordt het lichaam gebruikt als instrument om tot spel te komen. Anna zal ingaan op aspecten als: houding, mimiek, lichaamstaal, ruimtegebruik, fysiek bewustzijn, ademhaling en verbeelding. Anna is gespecialiseerd in fysiek theater, improvisatietheater, elementair spel en montagetheater.

Theaterworkshop Gezocht: man/vrouw - Deze workshop is geweest

Regie: Ivo Feuth
Periode: zondag 15 november 2015, 10.30-17.00 uur
Kosten: €45,- inclusief lunch

Plaats: ntb

Deze workshop wordt gegeven door theatermaker en regisseur Ivo Feuth. Ivo is naast regisseur, drama- en yogadocent en trainer op het gebied van weerbaarheid. Vorig jaar gaf hij de workshop Vier Elementen en wist hierin de spelers te stimuleren om buiten hun comfortzone te gaan en tot intensiever spel te komen. Ivo:” Ik ben ooit in Ghana geweest en daar waren mannen heel mannelijk en vrouwen heel vrouwelijk. In onze maatschappij wordt van mannen een macho attitude verwacht, krachtig en gevoelig. De verwachting naar vrouwen is dat zij ideale moeders zijn en tegelijkertijd carrière maken. Het vraagt van ons dat we continu wisselen van rollen en hoe doen we dat? In de workshop gaan we op zoek naar het schakelen tussen mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten in onszelf.”
Ivo wil het onderwerp met de nodige humor aansnijden. Mannen kunnen ook vrouwen spelen en omgekeerd. En hoe zet je het publiek op het verkeerde been? Een leuk voorbeeld zijn de vrouwen van Toren C die als bewakers macho zijn en bij het aftrekken van hun plaksnor praten als vrouwen. Maar hij wil ook een gevoeliger snaar laten trillen en is benieuwd naar de onzekerheid van een alfa man en helemaal als dit gespeeld wordt door een vrouw.

Spreekt dit jou aan, doe mee op zondag 15 november van 10.30 t/m 17.00 uur. Deelnemersbijdrage: € 45,00 inclusief lunch.

Theaterproductie: Welkom in het bos - Deze productie is geweest

Regie: Robbert Baars
Periode: september 2015 - mei 2016
Aantal spelers: 10 - 12
Alex van Warmerdam schreef een groot aantal stukken, waaronder Kaatje is Verdronken (1993) en Kleine Teun (1996). Ook maakte hij meerdere films, zoals De Noorderlingen (1992) en Borgman (2013). Welkom in het bos heeft een absurde stijlmix. De kracht van de scènes zit ‘m in de treffende, geestige en soms bizarre dialogen vol grappen en grollen en een flinke dosis humor. De teksten beginnen vaak kinderlijk naïef, maar eindigen steevast in min of meer grof taalgebruik. Alsof kleine kinderen perverse volwassenen naspelen of de volwassenen kinderlijk verwend zijn. Er blijft veel te raden over. Van Warmerdams teksten zijn dan ook zeer geliefd in het amateurcircuit. Repetitieperiode van ongeveer 30 weken, start in september 2015. Uitvoering: half april 2016. De deelnemende spelers zijn ervaren amateurspelers die onder de begeleiding van regisseur Robbert Baars verdere verdieping in hun spel aanbrengen.

Theaterweekend - Deze productie is geannuleerd

Periode: juni 2016
min. 10 - 15 spelers
Elk jaar organiseert Surpluus een theaterweekend rondom een thema. Het thema voor dit seizoen is nog open en ideeën hiervoor zijn van harte welkom.
 

Het Zevende Zintuig: Flash event!! - Deze productie is geannuleerd

Flash! Daar ontstaat opeens iets.   
Flash! Het is weer weg.
Surpluus organiseert 2-jaarlijks een theaterevenement in de binnenstad van Culemborg onder de naam "Het Zevende Zintuig". Eerdere jaren waren er theaterroutes, en in 2013 was er zelfs een compleet festival.
Dit jaar wordt voor een andere vorm gekozen. Nog steeds verassent theater in de binnenstad, maar dan anders....
Tijdens het Zevende Zintuig ontstaan dit jaar gedurende een hele dag grotere en kleinere flash-mobs in de binnenstad van Culemborg.  
Het is de bedoeling dat dit evenement niet is voorbehouden aan Surpluus spelers. Iedereen met een leuk idee kan een flash-actie doen. Je kunt dus zelf met een groep vrienden of een andere vereniging iets inbrengen, of je doet mee met een afzonderlijk geregisseerde flash-mob. Alles kan, als het maar verrassend en theatraal is.
Surpluus zoekt ook enthousiastelingen die willen helpen met het organiseren van het flash event.

Theaterproductie: Mobilisatie aan het Spoel - Deze productie is geannuleerd

Regie: Suzanne Reindersma
Periode: ca. 30 speelavonden, periode n.t.b.
Kosten: ca. €200,- (afhankelijk van de grootte van de groep). 
Speelavond: n.t.b.
Aantal spelers: max. 10 - 15 spelers
Surpluus heeft een traditie met theater op uitdagende locaties. Ditmaal is het gehele Werk aan het Spoel het decor. Het onderwerp betreft de twee jaar mobilisatie (1939 – 1940) op het Werk aan het Spoel. Een mobilisatie op een fort waarvan het doel al achterhaald was voordat de bouw af was. Hoe was het om te werken op een fort met reële oorlogsdreiging? Wat vonden de omwonenden van het perspectief dat hun land onder water gezet zou worden? Wat weten we hier nog van uit de overlevering? De productie start met een blanco script. De spelers doen eerst zelf historisch onderzoek aan de hand van interviews en het verzamelen van historisch materiaal. Daarna volgen afwisselend schrijfsessies en improvisaties. Tijdens dit proces komt het stuk tot leven. Op deze wijze ontstaat een unieke productie, geheel toegesneden op de locatie. Naar verwachting wordt het gehele Spoel benut als decor. Regisseur Suzanne Reindersma zal de productie vormgeven. Zij heeft vorig jaar, in de theaterproductie "Casa Blanca", al laten zien hoe je met niets kunt beginnen en kan eindigen in een volledige productie die staat als een huis.
 

Activiteiten voor 2014 - 2015

Cursus Bewegingstheater (Afgerond)

Regie: Anna van Veen
Periode: 6 avonden, oktober - december 2014
Speelavond: Maandagavond vanaf 6 oktober
max. 12 spelers
Kosten: €60- €75 Euro (afhankelijk van de grootte van de groep)
 
Bij bewegingstheater leren acteurs te spelen vanuit hun lichaam. Daarbij kan ook tekst worden gebruikt, maar dit heeft vaak een ondergeschikte rol. Tijdens improvisaties wordt het lichaam gebruikt als instrument om tot spel te komen. Anna zal ingaan op aspecten als: houding, mimiek, lichaamstaal, ruimtegebruik, fysiek bewustzijn, ademhaling en verbeelding. 
 
Anna is gespecialiseerd in fysiek theater, improvisatietheater, elementair spel en montagetheater.
 

Theaterproductie: Zo ben je net…  (Afgerond)

Regie: Robbert Baars
Periode: 24 september 2014 - mei 2015
Speelavond: Woensdag (tot en met december om de week)
4 spelers
Het stuk, geschreven door Anita van Os, gaat over een moeder die haar dochter van dertig nooit heeft verteld wie haar biologische vader is.
Als ze het haar dochter dan uiteindelijk verteld, blijkt de werkelijkheid toch anders te zijn dan vermoed.
 

Theaterproduktie: Zij was het wachten waard  (Afgerond)

Regie: Robbert Baars
Periode: 1 oktober 2014 - april  2015
Speelavond: Woensdag (tot en met december om de week)
5 spelers
 
Met een kleine groep spelers (spelervaring vereist) wordt een korte theaterproductie gemaakt op basis van een bestaand stuk waarbij de tekst het uitgangspunt is.  Op deze manier kan er verder op spel, tekst en inhoud ingegaan worden. Invalshoeken als personage ontwikkeling, speelstijl, tekst en subtekst, actie-reactie en ruimte gebruik kunnen op deze manier verder uitgediept worden. Spelers moeten bereid zijn zich een flink stuk tekst eigen te maken. Het zal een stuk zijn van 1 à 1,5 uur voor 5 spelers. 
De korte theaterproductie wordt een keuze uit één van de twee hieronder beschreven stukken.
"De droom van Amerika" uit 1960 is een absurdistische eenakter waarin Albee kritiek levert op de ‘American way of life’, - OF - "Ze was het wachten waard" van Heleen Verburg, een enigszins absurde tragikomedie over afwijzing, schuld en hoop en gaat over een vijfling -  de schrijver, de trots, de oudste, de lust en de stervende - van in de veertig.
 

Theaterworkshop "De vier elementen" volgens Helmert Woudenberg (Afgerond)

Regie: Ivo Feuth
Periode: Zondag 2 november 2014, 10.00 - 16.3010.00 - 16.30 uur
Lokatie:  Elk zaal van Restaurant Bon Vie, Admiraalvlinderlaan 2 te Culemborg.
Vooraf aanmelden via post@surpluus.nl
Min. 8 spelers, max. 12
kosten: €45,- (incl. lunch)
De passie bij acteren gaat volgens theatermaker Ivo Feuth om andere mensen te weten te raken met je spel. Dit vraagt om geloofwaardig te spelen en buiten je comfortzone durven te gaan als dat nodig is. Gelukkig zijn er methodes die je helpen om je speltechnieken te ontwikkelen en te verbeteren.  Helmert Woudenberg heeft de methode vuur, water, lucht en aarde ontwikkeld. (Handleiding voor acteren, Schakering in personage) Aan deze methode heeft Ivo inzichten en oefeningen toegevoegd. We gaan tijdens de workshop onderzoeken hoe je een vuur, water, lucht en aarde type kunt neerzetten. Als je deze techniek doorkrijgt dan kun je ook binnen een scène gaan schakelen naar deze verschillende speelstijlen. De dag is voor zowel gevorderde als beginnende spelers. Het kan je helpen de rol die je dit theaterseizoen aan het spelen bent meer diepgang te geven.
 


Theaterproductie "Casa Blanca" (afgerond)

Regie: Thomas van der Ham
Periode: februari - mei 2015
10 spelers 
 
Het huis "Casa Blanca" in Culemborg vormt het decor van een productie, die tot stand komt op basis van improvisaties. Het pand en haar rijke geschiedenis vormen de inspiratiebron.   
 

Theatersport bij Surpluus

regie: Arthur Aalberts

periode: gehele jaar

Aanmelding via post@surpluus.nl of improsterkspul@gmail.com

 

Theatersport: Theater uit het niets. Ter plekke op het podium stappen voor een publiek zonder te weten wat je 1 minuut later zult doen of beleven. Vind je dat een uitdaging? Dan is wellicht theatersport iets voor jou.

Bij Surpluus kun je theatersporten. Onze theatersportgroep heet "Sterk Spul". Ervaren spelers kunnen daar aansluiten. Bij voldoende animo wordt ook met een nieuwe beginnersgroep gestart.

 

Meer weten? Kijk ook op de website van Sterk Spul 

 

Theatersportcursus

Regie: Theatersportgroep Sterk Spul
Periode: begin 2015
ca. 6-10 spelers
 
Vind je het leuk om een paar avonden uit je bol te gaan en lekker te spelen en te improviseren? SterkSpul organiseert begin 2014 een kennismakingscursus theatersport. Op vier dinsdagen in januari en februari brengen we je de beginselen van het improvisatietoneel bij. Over accepteren en blokkeren, de kunst van het falen, de ander laten schitteren, samenwerken en een verhaal opbouwen. Plezier verzekerd!
Bij voldoende belangstelling kunnen we ook nog een theatersportwedstrijd bezoeken.
 

Film-theaterweekend (afgerond)

Regie:
Periode: juni 2015
min. 10 - 15 spelers
 
Maak een film in 1 weekend! 
Leer het verschil tussen acteren in het theater en acteren voor een vertoning op het witte doek... 
Een theaterweekend is op een aansprekende locatie, met overnachting. Leuk en intensief!  
 

Korte productie: Robin Hood (Vervallen)

Regie: Robbert Baars
Periode: april - september 2015
6 spelers
 
Eerder speelde Surpluus "een ode aan Annie" op de Spoeldag in 2012. De voorstellingen waren steeds een feest voor spelers en publiek, waarbij heel veel werd gelachen. Robin Hood wordt een soortgelijke voorstelling.
De voorstelling wordt op een schijnbaar geïmproviseerde manier door de spelers gespeeld aan de hand van een door een verteller verteld verhaal.
Robin Hood moet weer zo’n feest voor jong en oud worden. Hiervoor heeft Robbert Baars een tekst geschreven met drie anekdotes over Robin Hood. Ook dit keer wordt de tekst schijnbaar geïmproviseerd op het verhaal dat de verteller of leider van de groep vertelt.
Het is het bekende verhaal van Robin Hood, Little Hohn, lady Marian en hun vrienden.
 


 
 
 

Programma 2013 - 2014: Afgeronde activiteiten

 

Theaterfestival "Het 7de zintuig"

evenement: 20 - 22 juni 2014
Drie keer eerder organiseerde Surpluus het 7de Zintuig: een minifestival van korte
theateracts verspreid door de binnenstad. Dit jaar wordt het echter groter aangepakt.
Surpluus bestaat namelijk 25 jaar. Samen met bevriende theatermakers uit Culemborg
en omsteken wordt een amateur theaterfestival opgezet, veel groter dan voorheen.
Het plan in het kort Een theaterfestival, door amateurs uit Culemborg en omgeving. Het festival vindt plaats
op een centrale locatie in de binnenstad. Zowel op het festivalterrein als op andere
plaatsen in de binnenstad worden theatrale activiteiten ten tonele gebracht.
Iedereen is welkom om te komen kijken. Op en rond het festivalterrein is het episch
centrum: het startpunt voor alle activiteiten. Hier worden kleine acts opgevoerd, lekker
gegeten en gedronken, en gezellig rondgehangen in een “parade‐achtige sfeer”.
 
Meer weten: bekijk de folder op Theaterfestival het 7de zintuig,
of volg dit evenement via facebook: Facebook - het 7de zintuig

Theaterroute tijdens het 7de zintuig

regie: Robbert Baars
uitvoering op het Zevende Zintuig
inschrijving gesloten
 
Speciaal voor het theaterfestival "Het 7de zintuig" zijn een drietal eigen Surpluus producties in voorbereiding:
- De erfenis van Tante Koosje
- De ontmoeting;
- Indianenverhalen.
Deze producties vormen samen een theaterroute. 

Monologenroute door het museum tijdens het Zevende ZIntuig

Regie: Thomas van der Ham
uitvoering op het Zewvende ZIntuig


Korte monologen worden opgevoerd langs een theaterroute door verschillende ruimtes in het Elisabeth weeshuis.De monologen worden verteld aan een klein publiek van tien tot vijftien personen, waarna het publiek doorloopt naar een andere plek en een volgend verhaal. Zo kunnen we meerdere routes vormen waarbij het publiek naar vijf à zes monologen luistert. De verhalen duren elk ca. 5 à 7 minuten. 
Iedereen kan meedoen, jong en oud, beginners en ervaren spelers!

Een monoloog is een alleenspraak over een belangrijke emotionele ervaring die niet voor anderen bedoeld is of juist bewust aan het publiek verteld. Spelers kunnen zelf kiezen waar hun belangstelling naar uit gaat. In overleg kiezen we een voor jou passende monoloog. De monologen worden verteld op een plek die het beste bij het gekozen verhaal past. 

Productie: Het dapperste meisje van de klas

regie: Sylke van de Calseijde
Uitvoering bij het Zevende Zintuig en op diverse scholen
inschrijving gesloten
 
Lijkt het je leuk om een productie te maken en deze voor groepen kinderen op te voeren? Dat kan! Een hele andere vorm van theater dan spelen voor volwassenen.
Deze voorstelling willen we op scholen in Culemborg gaan spelen De kinderen, groep 3 t/m 8, kunnen participeren in de voorstelling.
De productie zal ook worden uitgevoerd tijdens het Theaterfestival het 7de Zintuig

 
Theatersport bij Surpluus

regie: Arthur Aalberts
periode: gehele jaar
 
Theatersport: Theater uit het niets. Ter plekke op het podium stappen voor een publiek zonder te weten wat je 1 minuut later zult doen of beleven. Vind je dat een uitdaging? Dan is wellicht theatersport iets voor jou.
Bij Surpluus kun je theatersporten. Onze theatersportgroep heet "Sterk Spul". Ervaren spelers kunnen daar aansluiten. Bij voldoende animo wordt ook met een nieuwe beginnersgroep gestart.
 
Meer weten? Kijk ook op de website van Sterk Spul 
 

Workshop cyclus improvisatie, muziek

regie: Dookje van Dieren
periode: januari / februari 2014 
Aanmelding via post@surpluus.nl 
 
Ben je niet bang om te improviseren, maar wil je nu ens verkennen wat er gebeurt als je dit met muziek combineert? Dan zijn deze workshops iets voor jou. Een vijftal workshops resulteren in een eindpresentatie. 

Workshop View Point training

regie: Thomas van der Ham
wanneer: 9 november en 16 november 2013;
plaats: Werk aan het Spoel
Inschrijving gesloten
 
Viewpoint-training is een serieuze, fysieke acteurstraining op basis van improvisatie. De methodiek heeft zijn wortels in dans en wordt wel de eerste relevante acteurstraining genoemd sinds Stanislavski! De acteur wordt getraind om bewuste, actieve keuzes te maken en impulsen te volgen. Door te werken met o.a. compositie, ritme en flexibiliteit leert de acteur in samenspel verder te kijken dan hij gewend is en grenzen op te zoeken. Vanuit de verschillende Viewpoints wordt het lichaamsbewustzijn vergroot en leert de acteur te spelen vanuit spontaniteit, zonder oordeel en in het hier het nu.
De training is uitdagend: een goede conditie, makkelijke kleding en een gezonde motivatie zijn gewenst.

Theatersportcursus

Vind je het leuk om een paar avonden uit je bol te gaan en lekker te spelen en te improviseren? SterkSpul organiseert in januari en februari een kennismakingscursus theatersport. Op vier dinsdagen in januari en februari brengen we je de beginselen van het improvisatietoneel bij. Over accepteren en blokkeren, de kunst van het falen, de ander laten schitteren, samenwerken en een verhaal opbouwen. Plezier verzekerd!

De eerste avond is dinsdag 21 januari om 20.00 uur. De volgende avonden zijn 28-1, 4-2 en 11-2. Bij voldoende belangstelling kunnen we ook nog een theatersportwedstrijd bezoeken. De kosten voor de cursus bedragen € 40. Aanmelden kan bij pfortuin@msn.com.