Welkom Welkom bij de website van Theaternetwerk Surpluus!
Surpluus is een netwerk van theatervrienden uit Culemborg en omgeving die het leuk vinden om met theater bezig te zijn.We bestaan om
leuke dingen te organiseren op 
  het  gebied van theater. Iedereen is welkom om mee te doen! 
 
  SPEEL MEE!  Je moet het hele jaar door jezelf immers al zijn!
 

Nieuws!

Nieuw nieuws

Theaterproductie "Casa Blanca" staat in de steigers!

Een voorstelling in één van de mooiste panden van Culemborg; Casa Blanca.
Dit stuk is tot stand gekomen op basis van improvisaties, geinspireerd op werkelijke gebeurtenissen uit de rijke historie van dit pand.Theaterweekend staat voor de deur!

Al tweemaal kwam de groep bijeen, ter voorbereiding van het theaterweekend. Ditmaal wordt er namelijk een film opgenomen, en wel in Fort Everdingen. Het weekend vindt plaats op 19 - 21 juni. We zijn benieuwd naar het resultaat!Oud nieuws

Producties "Zo ben je net" en "Zij was het wachten waard" komen

Op 17, 23, 24 en 25 april worden de Surpluus-producties "Zo ben je net" en "Zij was het wachten waard" uitgevoerd in de Gelderlandfabriek. Deze twee korte stukken worden achter elkaar opgevoerd. Het stuk is geregisseerd door Robbert Baars, die vorig jaar de succesvolle Theaterroute op het Zevende Zintuig regisseerde. Eerdere regisseerde hij producties als "Buitenlust" en "OC de Bomvrije"
De stukken die deze keer aan bod komen hebben "moeder" als centraal thema. Zoals we gewend zijn bij de Surpluus-producties, zal het wel over meer gaan dan een koekje bij de thee....
Deze voorstelling is besloten in om vergunningsredenen besloten voor vrienden van Surpluus en vrienden van de theaterproductie. U kunt een verzoek indienen om vriend te worden via
deze link.

  

Sterk Spul op Lekart

Je bent ze wellicht tegen gekomen, die zwarte pakken op de meest onverwachte plekken tijdens Lek Art? Zonder twijfel één van de kunstzinnige hoogtepunten...
 
 

Netwerkavond 

Op 15 september 2014 was op de Daltonschool te Culemborg de jaarlijkse netwerkavond: De avond waarop de plannen voor het volgend jaar gepresenteerd worden.
Na een korte act van de voorzitter en de secretaris waarin het afgelopen jaar werd gememoreerd, heeft de gehele groep Surpluussers (circa 40 personen) meegedaan aan een workshop bewegingstheater. Daarna was een theatermarkt, waar in 11 stands de verschillende activiteiten gepresenteerd werden.
Een hele leuke avond, en een goede start voor het nieuwe jaar.

Netwerkavond gemist en toch inschrijven?  

Wil je je alsnog inschrijven voor een activiteit? Dat kan!
 

Het Zevende Zintuig: Het zit er weer op!!

www.hetzevendezintuig.nl

Omdat Surpluus dit jaar 25 jaar bestaat, is in Culemborg een amateurtheaterfestval georganiseerd: "Theaterfestival het 7de zintuig". Een heel weekend theatrale activiteiten in een parade-achtige ambiance. 
Het was een groot succes! Mooi weer, leuke stemming, verrassend theater.
 
Dank aan iedereen van Surpluus die aan dit mooie festival heeft bijgedragen! 
 
 

Open Raam Opera - Het Zevende Zintuig

Bekijk het programma: Theaterfestival het 7de zintuig,
 

Theaterjufproducties speelt "De Zaak van het Spoorloze Lijk"

Theaterjufproducties Sandra van Wijk presenteert een nieuwe voorstelling
op 14, 15 en 16 maart 2014 om 20.00 uur in BonVie te Culemborg.
Na ‘Hotel te koop’ en ‘De Vuurvogel’ gaat het spelersteam aan de slag
met een dolkomische maar toch spannende productie.  
 
Plaats: de Ontmoeting, Bon Vie
 
 

Dickens bij Kerstmarkt

Op 13 december speelde Surpluus Dickens-typetjes op de Kerstmarkt te Culemborg.
Het volgend artikel stond op CulemborgseCourant.nl:
 
CULEMBORG – De bezoekers van de kerstmarkt in Culemborg stonden even vreemd te kijken toen kinderen zo maar een hinktpotje tekenden op de Markt met nors uitziende ouderen, die de kinderen op hun fatsoen lieten gelden. Het was een mooi optreden van theatergroep Surpluus die een mooie bijdrage leverden aan de kerstmarkt  
Foto van Theo van Dam

Workshop View Point Training: Leuk, en heel wat anders...

Onder begeleiding van Thomas van der Ham heeft een groep van 9 spelers 2 weekenden View Point training doorlopen in de Genieloods aan het Werk aan het Spoel.
Viewpoint-training is een serieuze, fysieke acteurstraining op basis van improvisatie.  Vanuit de verschillende Viewpoints wordt het lichaamsbewustzijn vergroot en wordt getraind op het spelen vanuit spontaniteit, zonder oordeel en in het hier het nu.
Een heel erg leuke cursus, voor iedereen die met theater bezig is eigenlijk een must!

Geslaagd theaterweekend eindigt met presentatie op het Spoel

10 enthousiaste spelers hebben onder begeleiding van Hester Macrander een heel weekend aan de theatervorm "kleinkunst" gewerkt op het schitterende landgoed Thedinghsweert in Kerk Avezaath. Hard werken, maar ook lekker eten en plezier maken. Het weekend werd afgesloten met een presentatie op het dak van het Forthuis van het Werk aan het Spoel.

Netwerkavond op 16 september in het teken van een dubbel lustrum....

Ruim 30 personen kwamen maandagavond 16 september naar de Netwerkavond aan het Theater aan de Slag. Een leuke, informatieve, maar ook theatrale avond. 
Belangrijk onderdeel van de avond was de presentatie van het theateraanbod van het komend Surpluusjaar. Veel van de aanwezigen hebben zich ingetekend, maar er is op de meeste activiteiten nog ruimte om mee te doen.
Surpluus viert komend jaar een dubbel lustrum viert. Per 1 januari 2014 is de oprichting van de theatervereniging Surpluus 25 jaar geleden. 10 jaar geleden is de vereniging omgevormd in de Stichting Theaternetwerk Surpluus. Daarom hebben we dit jaar extra ons best gedaan een bijzonder programma samen te stellen! Kijk maar eens naar ons programma in de kolom hiernaast.  
  
 
Oud bestuursleden knippen zich een weg op het podium
Theater aan de Slag, Herenstraat 10 Culemborg
 
 

Oud nieuws 

 

De Vuurvogel in reprise

 
Op zondag 22 september a.s. om 16.00 uur gaat muziektheaterproductie De Vuurvogel in reprise. Surpluus, Theaterjufproducties Sandra Van Wijk en Concordia slaan de handen opnieuw ineen om De Vuurvogel nog een keer te laten vliegen. Eerder dit jaar was deze samenwerking al een groot succes en trok ruim 250 bezoekers naar Werk aan het Spoel. Op 22 september strijkt De Vuurvogel neer in BonVie. 
De Vuurvogel is een Russisch sprookje waarin prins Ivan tijdens een avontuurlijke reis diverse dieren ontmoet die hem steeds een wijze raad geven. Uiteindelijk moet hij de strijd opnemen tegen Kashei de Onsterfelijke die zijn bruid gevangen houdt. Het is een verhaal over liefde, hoop en vriendschap. De productie wordt op een theatrale manier muzikaal ondersteund door Concordia waardoor het een belevenis is voor de hele familie.
Entree  voor volwassenen bedraagt  15 euro en voor kinderen tot 12 jaar 10 euro,  inclusief een driegangen menu in buffetvorm. Bezoekers kunnen ook alleen voor de voorstelling kiezen. In dat geval is de entree voor volwassenen 6 euro en voor kinderen tot 12 jaar 4 euro. Reserveer snel via theaterproductiedevuurvogel@gmail.com. Meer informatie http://devuurvogel.wordpress.com.
 
 

Theaterweekend "kleinkunst" staat voor de  deur!

Het theaterweekend van Surpluus is een terugkerend succes. Een heel weekend werken aan een theater-thema met een groep enthousiaste spelers onder professionele begeleiding. Traditioneel wordt een bijzondere locatie gezocht, zoals in een theaterkerkje in Maurik, een echte circustent en deze keer op een schitterend landgoed in Kerk Avezaath. Onderstaande plaatje geeft een indruk van het landgoed Thederinghsweert
Thema: Kleinkunst; met cabaret, en muziek!
Kijk HIER ook voor een indruk van een cabaretoptreden van de regisseuse Hester Macrander
 
Meer weten? KLIK HIER 

Surpluus kan ook spelen met alleen maar de stem...

Voor het maken van een lespakket voor het Museum Elisabeth Weeshuis over Culemborg in WOII is Surpluus om hulp gevraagd voor het vinden van mooie acteurstemmen.  Het lesprogramma bestaat ondermeer uit een een fietstocht, waarbij de leerlingen van groep 8 verschillende plekken in Culemborg bezoeken die belangrijk waren in het leven van een 'historische Culemborger' tijdens WOII.
De leerlingen moeten op verschillende locaties stoppen om geluidsfragmenten te beluisteren en opdrachten te maken. En dan horen ze Surpluus-stemmen uit het verre verleden: 1940-1945
 
 

Muziektheater "De Vuurvogel"

Op 14, 15 en 16 juni werd in een samenwerking tussen Theaternetwerk Surpluus, Theaterjufproducties Sandra van Wijk en Concordia 
"De Vuurvogel" gepresenteerd, op de sfeervolle "Kop van Zuid" van het Werk aan het Spoel.  
 

De Vuurvogel: een muziektheatervoorstelling voor de hele familie over liefde, hoop, vriendschap, hulp en trouw. Het spel bestond vooral uit een opeenvolging van origineel vormgegeven tekststukjes. Deze werden afgewisseld door muziek. Veel hadden de spelers niet nodig om het verhaal neer te zetten. Met eenvoudige hulpmiddelen werd het spel op een originele, grappige manier ingekleurd. Soms was het niet meer duidelijk wie er nu precies de spelers waren, want ook het Concordia orkest bleek plotseling een rol in het stuk te hebben.   
 
Foto's: Anne Koop

Theatervoorstelling Buitenlust: Burgemeester op bezoek bij geslaagde voorstelling.

Na de première op vrijdag 31 mei, kwam op zaterdag 1 juni burgemeester van Schelven op bezoek bij de voorstelling Buitenlust van theaternetwerk Surpluus. Een fantastische locatie en vooral het spelplezier dat er vanaf spatte, maakte dat hij zich kostelijk heeft vermaakt: “prachtige teksten, gesprekken die eigenlijk monologen zijn, dwars door elkaar heen.” Mooi is dat deze voorstelling gerealiseerd is door Culemborgers met een hart voor cultuur; van het beschikbare stellen van de prachtige locatie aan de Waldeck Pyrmontdreef, de bruikleen van de tafels en stoelen van BonVie, de vleeslapjes van slager Burggraaf, de enthousiaste inzet van de mensen van de techniek: PeWE en  accordeonist Theo van Dam tot de vrijwilligers voor de kassa en de horeca. Wees welkom in Buitenlust: een opvangoord voor mensen die het in de huidige maatschappij niet helemaal redden. De patiënten komen na een lange winter voor het eerst naar buiten. Als enkele voorbijgangers zich bij het gezelschap op het terras voegen, loopt alles anders dan anders. De dag eindigt in een apocalyptische ‘Bonte Avond’ en laat de kijker in verwarring achter met de vraag: Wie is er eigenlijk normaal?
Meer weten? Klik HIER 
 

Buitenlust van start!

De kop is eraf! Op vrijdag 31 mei was de première van theaterproductie "Buitenlust". Volop enthousiaste reacties van de mensen op de tribune: "Schitterend gebruik van de locatie, veel gelachen, steeds verrassend, goed gespeeld" en ga zo maar door. 
 
In totaal wordt 6 keer gespeeld. De speeldata lopen al flink vol, dus wacht niet te lang meer met reserveren!
Vast een voorproefje? Kijk dan op de foto's die dinsdag gemaakt werden! 
 

Gidsen gezocht voor poëziefestijn

Poëziekring Culemborg organiseert in samenwerking met Werk aan het Spoel op 23 juni a.s. tussen 20.00 en 22.30 uur Zonnewende aan het Spoel, een poëziefestijn in hartje natuur.
Voor dit evenement zijn wij op zoek naar drie gidsen die de bezoekers naar diverse plekken willen begeleiden waar dichters hun werk voordragen. Surpluus is gevraagd om nog één gids te leveren. Ideeën om op een ludieke manier deze rol te vervullen, met een lijntje naar het thema poëzie, zijn welkom.
Interesse? Meld je snel aan via henriett@lepke.nl en kijk op http://poeziekringculemborg.nl voor extra informatie.

Moeders in actie!

Op 11 mei j.l. heeft Theaternetwerk Surpluus "moeders" loslaten in de binnenstad. Vaders werden gecontroleerd of ze wel de juiste Moederdag cadeaus inkochten.....

Rooie Sien trekt volle zalen

Op 12, 14, 19 en 20 april speelde Surpluus de theaterproductie "Rooie Sien". Partycentrum "de Lantaarn"  was voor de gelegenheid omgetoverd in een klein theater, met wel 3 podia waarop gespeeld werd. Voor uitverkochte zalen werd de mooie, grappige, muzikale en soms tragische Rooie Sien gespeeld.
Een prima prestatie voor regisseur Michiel Kerbosch en zijn enthousiaste spelersteam! 

 Rooie Sien in actie op Paaszaterdag

Culemborg loopt warm voor de start van theaterproductie Rooie Sien. Op paasochtend zong de cast onder begeleiding van een accordeonist Amsterdamse liedjes in kroegen en winkels.

1e mobiele nationale paasspelen met Sterk Spul

Sterk Spul heeft op paaszaterdag in de ochtend de 1e mobiele nationale paasspelen georganiseerd. Vanzelfsprekend in het bruisend centrum van Culemborg. Het hoogtepunt hiervan was wel het beruchte paaseierpoepen. We hebben vele grote en kleine winnaars mogen feliciteren en deze kregen een mooie sticker, een paasei en mochten op de foto met de paashaas. Om goed fit te blijven en op topniveau te kunnen presteren, deden we regelmatig een work-out en een opzwepend lied. We hadden een notaris die goed keek of de temperatuur en de afstanden juist waren en die keek of alles eerlijk ging. Verder hadden we natuurlijk een oerfitte trainer die niet van ophouden wist, een cheerleader met pompons (he, jij, kom erbij, jij lust zeker ook een ei!) en een mental coach die de deelnemers eerst tot hun kern bracht voordat ze optimaal presteerden. Dit alles werd feestelijk omlijst door twee paashaaspubers. 
 
Surpluus in de Culemborgse Courant van 27 maart

Succesvolle uitvoering theaterdiner "Hotel te koop"

Op 8,9 en 10 maart was restaurant De Ontmoeting in BonVie omgetoverd tot een heus hotel. Bezoekers konden vier keer genieten van de culinaire klucht 'Hotel te koop', uitgevoerd door Theaterjufproducties Sandra van Wijk in samenwerking met Theaternetwerk Surpluus. Drie uitverkochte avondvoorstellingen en een extra matine-voorstelling is bezocht door ca. 230 gasten die tussen de gangen door werden vermaakt door hilarisch theaterspel. http://hoteltekoop.wordpress.com
 

Theatersportgroep Sterk Spul in de ring tegen 't Slippertje 

Theatersportgroep "Sterk Spul" heeft in Theater aan de Slag een theatersportwedstrijd gehad met 't Slippertje uit Den Haag. Een goed gevulde zaal en veel lol en plezier!


Flyer "Zo ben je net" en "Ze was het wachten waard"


Slideshows
 

Theaterseizoen 2014 - 2015.mp4

 

Het Zevende Zintuig 2014 Foto's Huub van Beurden

 

Surpluus 2012 - 2013.mp4

 

Rooie Sien, april 2013, foto's Huub van Beurden

 

Hotel te koop! foto's Jacob Jan van Baalen

 

Theaterjaar 2011 - 2012

Uit de ouwe doos...