Welkom

Welkom op de website van Theaternetwerk Surpluus!

Surpluus is een netwerk van theatervrienden uit Culemborg en omgeving. Samen organiseren we allerlei activiteiten op het gebied van theater.
SPEEL MEE! Je moet immers het hele jaar al jezelf zijn!

Vriend worden van Surpluus? Dat kost niets! Dan houden we je op de hoogte van onze activiteiten. KLIK HIER en meld je aan!

Wil je alleen onze voorstellingen bezoeken? Meld je dan aan voor onze Nieuwsbrief.

Nieuws!

Informatieavonden Het Terras en Bedkwartet

Voor de producties 'Het Terras' en 'Bedkwartet' zullen informatieavonden worden gehouden. Dan kun je kennismaken met de regisseur, andere mogelijke spelers en natuurlijk het stuk. Door al een aantal oefeningen te doen, kom je er snel achter of de productie bij je past. Na deze avond geef je je pas definitief op. De avonden zijn op:
vrijdag 28 oktober - Bedkwartet (regie Thomas van der Ham)
donderdag 3 november - Het Terras (regie Robbert Baars)
Om 20.00 uur in de Josefschool in Culemborg.
Vul het interesseformulier in zodat we je per e-mail op de hoogte kunnen houden.

Liever achter de schermen actief?

Voor de productie Adel Blank zoeken we mensen die graag buiten de schijnwerpers actief zijn. Lees hier meer informatie.

Netwerkavond

Bekijk de foto's en de korte film die Hans Krepel tijdens de Netwerkavond heeft gefilmd én gemonteerd op onze Facebookpagina.

Korte cursus Musicallied wordt theaterweekend

De korte cursus Musicallied wordt omgetoverd tot theaterweekend. Meer informatie volgt later. Wil je niets missen, meld je dan alvast aan via ons interesseformulier. Dit verplicht je tot niets maar verzekert je wel als eerste op de hoogte te zijn.

'Herbegrafenis' van Jan van Riebeeck op Open Monumentendag 10 september


Korte cursus Musicallied in september en oktober

In september en oktober kun je aan de korte cursus Musicallied meedoen. Lees hier meer over de cursus en geef je snel op, het aantal deelnemers is beperkt.

Spelers gezocht voor Het Kerstdiner

In december willen Robbert Baars en Linda Kleverlaan Het kerstdiner opvoeren. Linda schrijft de tekst, Robbert regisseert. Het kerstdiner is een korte productie die gaat over, je raadt het al, een kerstdiner. Moeder vindt dat het gezin met aanhang op eerste kerstdag in het ouderlijk huis gezamenlijk kerst hoort te vieren. Dat de aanhang van de kinderen ook ouders hebben, speelt geen rol. Vader is vorig jaar overleden en dit jaar is het de eerste kerst zonder vader. 

Irritaties lopen op, onderlinge verhoudingen komen op scherp te staan en geheimen worden onthuld.

We zoeken voor deze productie ongeveer 12 spelers van verschillende leeftijden, ongeveer evenveel mannen als vrouwen.

Repetities zijn op dinsdagavond van 19.45 - 22.45 uur, vanaf 20 september t/m 13 december.
Daarnaast zijn er repetities op 3 zondagen: 9 oktober, 6 november en 11 december.
De voorstellingen zijn in de Gelderlandfabriek op 15, 16 en 17 december.
De spelersbijdrage bedraagt 150 euro.

Om je aan te melden mail je Robbert en Linda je leeftijd, geslacht en spelervaring. 
Doe dit vóór 7 juli. Uiterlijk 7 augustus krijg je bericht of je bent geselecteerd. 
De selectie wordt gemaakt op basis van rolbezetting en leeftijd.

 

Netwerkavond op 12 september in De Gelderlandfabriek

Noteer het vast in je agenda: op maandag 12 september is onze jaarlijkse Netwerkavond. Dit keer vindt deze plaats in De Gelderlandfabriek. Tijdens deze avond presenteren we alle activiteiten voor het komend seizoen, en zijn de regisseurs aanwezig zodat je een goede indruk krijgt van wat je kan verwachten. Ook blikken we op ludieke wijze terug op het afgelopen seizoen. En natuurlijk staat de avond vooral in het teken van jullie, ons netwerk.


Minstrelen en Vaganten in de Vrijstad - 28 mei

Op zaterdag 28 mei wordt de Varkensmarkt in Culemborg omgetoverd tot een middeleeuws marktplein, waar de bezoekers niet alleen langs de gezellige kramen kunnen lopen maar bovendien op veel zang en spel worden getrakteerd. Zanggroep Zaffre organiseert dit vrij toegankelijke festival samen met Surpluus, Capella del Arte en kindercircus Blik en de VrijstadMarkt. Surpluus doet mee met een korte theateract: "Lichte Claertje" en vrije improvisaties. Doorlopend programma in en voor de Oud Katholieke kerk tussen 14.00 en 20.00 uur. Lichte Claertje speelt ca. één keer per uur, elke keer rond het halve uur (14.30, 15.30 etc.) . Kijk op de Facebook pagina van het Middeleeurs festival voor een compleet beeld van het festival en op de Surpluus Facebookpagina voor de laatste nieuws over Surpluus op het Middeleeuws Festival.
 
Welkom in het Bos: première al uitverkocht!

Vrijdag 8 april is de première van Welkom in het Bos, de nieuwe productie van Robbert Baars. Dat veel mensen hier nieuwsgierig naar zijn blijkt wel uit het feit dat deze allereerste voorstelling is uitverkocht. Ook voor de zaterdag gaat het al hard. Reserveren kan via welkominhetbos@gmail.com. De voorstellingen in de Gelderlandfabriek zijn op vrijdag 8, zaterdag 9, vrijdag 15 en zaterdag 16 april om 20.30u, op 16 april óók om 15.00 uur. U kunt uw gereserveerde kaarten (à 12,50 euro) contant afrekenen voorafgaand aan de voorstelling.

Welkom in het Bos

Volop activiteiten in april en mei!

De zon begint weer warmer te schijnen en het theaterleven dat voor veel mensen misschien als een bloembol ondergronds heeft gezeten zal in april en mei volop in bloei staan. Een opsomming van wat je kunt verwachten:
- 2 april: Theatersportwedstrijd Sterk Spul vs. Zoetelieve, met een spetterend thema dit keer: vrij zwemmen. Je zult het vast niet droog houden tijdens deze improavond. 20.00 uur Theater a/d Slag, meer info en reserveren: www.improsterkspul.nl
- 3 april: Gala voor de Rechten van de Mens, een door de Roos van Culemborg geïnitieerde avond, waarbij de verschillende mensenrechten worden uitgebeeld door verschillende culturele disciplines. Surpluus doet mee met bewegingstheater, een korte productie onder leiding van Iris Heusschen.
- 8, 9, 15 en 16 april: Welkom in het Bos, de nieuwe productie van Robbert Baars, te zien in de dan net geopende Gelderlandfabriek. In deze door Alex van Warmerdam voor Mexicaanse Hond geschreven absurdistische voorstelling lopen Dora en Fannie het bos in. Kom kijken en verwonder je ook over wie zij daar tegenkomen. Voorstellingen om 20.30 uur, op 16 april óók om 15.00 uur. Kaarten à 12,50 via welkominhetbos@gmail.com.
- 28 mei: Middeleeuws festival, een samenwerking met zanggroep Zaffre die dit festival organiseert. De Varkensmarkt zal deze zaterdag worden omgetoverd tot middeleeuws marktplein, de VrijstadMarkt is hier dan ook te vinden en in en voor de Oud Katholieke Kerk zijn meerdere acts, waaronder theater en typetjes van Surpluus. Het wordt een doorlopend programma tussen 16.00 en 19.00 uur, toegang gratis, de pet gaat rond.

Meer informatie en updates over deze voorstellingen vind je op onze Facebook pagina.
 

Theatrale opening 'Maandag Waschdag' in Elisabeth Weeshuis Museum

Theaternetwerk Surpluus werkt mee aan de opening van de nieuwe tijdelijke tentoonstelling in het Elisabeth Weeshuis Museum: Maandag Waschdag. Een tentoonstelling over de was thuis en in het Elisabeth Weeshuis, in de tijd van vóór de wasmachine.
Op 28 november om 15.30 uur spelen Linda Kleverlaan en Berthilde Wolters twee wasvrouwen, die het heel druk hebben met de was. Hun ludieke act omlijst een optreden van het slagwerkduo Peter Elbertse en Bartho Staalman.
Spelbegeleiding: Robbert Baars
Wees welkom op zaterdag 28 november om 15.30 uur.

6 november theatersportwedstrijd
Sterk Spul vs. Andere Koek: Bed, bad en brood

Vrijdag 6 november om 20.00 uur neemt improgroep SterkSpul uit Culemborg het op tegen Andere Koek uit Deventer. De theatersportwedstrijd vindt plaats in Theater aan de Slag, Herenstraat 18. Thema is dit keer "Bed, bad en brood".
Beide teams spelen geïmproviseerde scènes op basis van suggesties uit het publiek. Hilarische en snelle scènes worden afgewisseld met ter plekke verzonnen liedjes en spannende verhalen. Een jury en het publiek geven punten en zo wordt bepaald wie de uiteindelijke winnaar wordt.
De entree voor volwassenen bedraagt €8,-. Kinderen t/m 12 jaar betalen €5,-. Reserveren kan via improsterkspul@gmail.com. Kijk voor meer informatie over Sterk Spul op www.improsterkspul.nl.
www.improsterkspul.nl

Woensdag open repetitie theatersport Sterk Spul

Zin in een sport die energie geeft en waarbij je veel kunt lachen? Schroom dan niet en kom naar de open repetitie van theatersportgroep Sterk Spul op 23 september!

Iedereen die geïnteresseerd is in improvisatietheater kan deze repetitie meebeleven. Wie weet smaakt de open avond bij beide partijen naar meer en ben jij de nieuwe sterspeler in onze volgende wedstrijd. Kijk voor meer informatie over Sterk Spul op www.improsterkspul.nl of mail naar improsterkspul@gmail.com.

De open repetitie is op woensdag 23 september van 20.00 tot 22.00 uur in de Daltonschool, Schoolhof West 1 in Culemborg. Aanmelden is niet nodig.


Netwerkavond geslaagd, aanmelden kan nog steeds!

De netwerkavond is goed bezocht en behalve dat het erg gezellig was lijkt het erop dat er voor veel activiteiten voldoende inschrijvingen zijn zodat de plannen gerealiseerd kunnen worden. Inschrijven via de website kan nog steeds, dus grijp die kans voordat het te laat is.


Nu online: trailer KIEM
Première KIEM 25 september 20.00 uur De Fransche School


KIEM is het resultaat van het Surpluus Filmweekend in juni 2015. Op de Netwerkavond zal de trailer voor het eerst te zien zijn. Tijdens de première zal Youetta Visser de cast en crew interviewen en reikt wethouder Joost Reus de Eerste Culemborgse Filmprijzen uit. Kijk op de speciale KIEM website voor alle informatie.

 
Laatste nieuws over de Netwerkavond: La Famiglia
Altijd willen schitteren op televisie? De producers van de tiendelige dramaserie La Famiglia komen naar de netwerkavond. Deze serie zal voor een groot gedeelte in Culemborg worden opgenomen met als hoofdlocatie een pizzeria op de Varkensmarkt, vanaf februari 2016. De producenten zijn op zoek naar figuranten en komen ook scouten naar echt talent tijdens de workshop Theatersport voor een bijrol. In september/ oktober komt er nog een grote informatieavond in Culemborg, maar bij Surpluus heb je de primeur om als ervaren amateurspeler te laten zien wat je in huis hebt. Dus of spoed je naar de kapper voor een echte italiaanse look of laat je baard zijn als je een rol als echte mafiosi ambieert. Zie ook de website www.messercola.nl of www.lucidareacteerschool.nl Cordiali Saluti! 


Netwerkavond staat voor de deur...

Op maandag 14 september om 20.00 uur vindt onze jaarlijkse Netwerkavond plaats, de plek bij uitstek om kennis te maken met de activiteiten van Surpluus voor het komend seizoen. Hier kun je van de regisseurs zelf vrijblijvend informatie krijgen over de activiteiten. De Netwerkavond is een ontmoetingsplek, waar je elkaar als theaterliefhebbers kunt ontmoeten, en eventueel zelf initiatieven kunt inbrengen. Vanzelfsprekend wordt het ook weer een leuke en verrassende avond. De Netwerkavond wordt gehouden in De Fransche School in Culemborg. Deze avond is vrij toegankelijk en aanmelden is niet nodig. Mis het niet!
Een overzicht van onze plannen vind je vast hier.

Inschrijven kan nu al!

Voor diegenen die nu al nieuwsgierig zijn naar het programma van komend seizoen staat hier een beknopte beschrijving van alle activiteiten. Mocht je niet naar onze Netwerkavond kunnen komen, en wel mee willen doen met een van de activiteiten, niet getreurd, je kunt je namelijk ook aanmelden via deze website.

=> MELD JE AAN VIA DEZE LINK

 

Surpluus chirurgijnen nemen het publiek van het Jan van Riebeeck huis te grazen

Het vak van chirurgijn is een breed vak. Een chirurgijn hield zich vooral bezig met zaken, waarbij bloed tevoorschijn kwam. Zijn taak was het om zieke of gekwetste bemanningsleden en passagiers te verzorgen. Hij moest kiezen trekken en mensen met puisten en zweren behandelen. Na een lijfstraf zoals geseling of stokslagen moest hij de gestrafte weer oplappen. Bij een zeeslag moest hij de gewonden verzorgen en zo nodig opereren. Amputatie van armen of benen was geen uitzondering.
Om zelf ook het chirurgijnsvak te leren gaat Jan van Riebeeck in de leer bij de grote heelmeester Hudeman. Op zijn twintigste vaart hij uit als onderchirurgijn op het VOC-schip Het Hof van Holland.
Toch oefent hij het ambacht maar kort uit. Net als zijn oom Antonie van Diemen hoopt hij bij de VOC carrière te maken. Daar is hij ook prima in geslaagd: stichter en bestuurder van een VOC-post aan de Kaap en later gouverneur van Malakka en secretaris van de Hoge Raad in Batavia.
Op zaterdag 12 september tijdens Open Monumentendag laat Van Riebeeck zien dat hij het ambacht nog niet is verleerd en nog steeds uitstekend beheerst. Dat doet hij in zijn geboortehuis, Achterstraat 38, telkens veertien minuten over 11, 12, 13 en 14 uur. Iedereen is welkom en als Van Riebeeck dan nog voldoende tijd heeft helpt hij je kosteloos ook van kiespijn, puisten en wat al niet meer af. Maar ook als je geknipt of geschoren wilt worden ben je dan aan het goede adres.

Replica van een originele set chirurgijnsinstrumenten die op 12 september worden gebruikt.

Filmweekend Fort Everdingen geslaagd

Theaternetwerk Surpluus heeft in het weekend van 19, 20 en 21 juni op Fort Everdingen een film opgenomen. Aan de hand van een door regisseur Hans Krepel geschreven script konden de spelers kennismaken met de techniek van camera-acteren. Ook hielpen ze mee als geluidsman en regie-assistent. Het camerawerk was in handen van Kyle Weeda. In de film ontmoet een wielrenner met een lekke band de besloten gemeenschap die in het fort woont. Hoe dat afloopt kunt u zien op vrijdag 25 september wanneer het eindresultaat vertoond wordt in De Fransche School. Houd onze site in de gaten voor meer nieuws over deze première.
Theaterproductie "Casa Blanca" zit er op

Een voorstelling in één van de mooiste panden van Culemborg; Casa Blanca. Dit stuk is tot stand gekomen op basis van improvisaties, geïnspireerd op werkelijke gebeurtenissen uit de rijke historie van dit pand. Het enthousiasme van de spelers werkte aanstekelijk op het publiek, dat zich door wat regendruppels niet uit het veld liet slaan. De serie voorstellingen werd afgesloten met stralende zon en veel lovende reacties.
Kijk op de Casa Blanca website voor de foto's.Slideshows


Theaterseizoen 2013 - 2014.mp4

 

Het Zevende Zintuig 2014 Foto's Huub van Beurden

 

Surpluus 2012 - 2013.mp4

 

Theaterjaar 2011 - 2012

Uit de ouwe doos...