Jalostus‎ > ‎

Terveys

Vihikoiralla esiintyy muutamia perinnöllisiä sairauksia. Vaarallinen ja usein myös kuolemaanjohtava sairaus on vatsalaukunkiertymä. Tämä on tyypillinen sairaus syvärintaisilla ja isoilla roduilla. Vatsalaukun kiertymän oireet jokaisen vihikoiran omistajan tulisi opetella ulkoa, koska jos koiralle tulee kiertymä, on ensiarvoisen tärkeää että koira pääsee välittömästi lääkärin hoitoon. Kiertymä on koiralle hyvin tuskallinen ja se vaatii usein leikkaushoitoa.

Kuten useilla muillakin suurilla roduilla, nivelongelmat ovat melko yleisiä sekä lonkka- että kyynärnivelissä. Kasvavan vihikoiran oikea ruokinta ja liikunta onkin erittäin tärkeää ongelmien ennaltaehkäisyssä.

Vihikoirilla esiintyy tyypillisesti myös silmäongelmia: lähinnä entropium (jolloin silmäluomet kääntyvät sisäänpäin) ja ektropium (joilloin silmäluomet kääntyvät ulospäin), myös ns. cherry eye -tapauksia on ollut muutamia. Epilepsiaa vihikoiralla esiintyy jonkin verran kuten myös allergioita, iho-ongelmia sekä silmä- ja korvatulehduksia. Ikävä kyllä vihikoira ei ole tunnettu pitkäikäisyydestä – keskimääräinen elinikä on noin 6-8 vuotta. Yleisimmät kuolinsyyt ovat vatsalaukunkiertymä, tapaturmat, pitovaikeudet ja erilaiset syövät.

JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMALUONNOS (pdf-tiedosto) ]