Jalostus‎ > ‎

Pennun valinta ja hoito

Kun valitset vihikoiran pentua, kiinnitä huomio seuraaviin asioihin:
- Kasvattaja. Ovatko pennut ja kasvattajan muut koirat hyvin hoidettuja, ruokittuja ja terveitä?
- Emän luonne. Pennut samaistuvat voimakkaasti emään. Emä ei saa olla kovin arka tai hyvin agressiivinen. Yleensä emät voivat olla epäluuloisia vieraita kohtaan pentujen läsnäollessa. Tutustu siis emään erikseen!
- Pentujen vanhemmat. Täyttävätkö vanhempien ominaisuudet ne vaatimukset, jotka olet asettanut koirallesi?
- Yksilön valinta. Valitse avoin, reipas, iloinen ja utelias pentu. Jos haluat näyttelykoiraa, valitse lisäksi vanttera, vahvajalkainen ja sopusuhtainen pentu. Lisäksi on syytä tarkistaa purenta, kulmaukset, uroksella kivekset ja hännän kanto. On kuitenkin muistettava, että pentu kasvaa 40-60 kiloiseksi aikuiseksi parissa vuodessa, joten se käy läpi monia muutoksia kasvaessaan eikä aina välttämättä kehitykkään odotetusti.
Pennun hoito

Ensisijaisesti kannattaa noudattaa kasvattajan antamia ohjeita ruokinnasta ja liikunnasta. Ensimmäisen 6-7 kuukauden aikana kasvunopeus on valtava. Liiallinen vitamiinien ja kalkin antaminen on yhtä haitallista kuin liian vähäinen. Vihikoirilla on harvoin ongelmia kasvun kanssa, mutta on syytä seurata, että jalat pysyvät suorana. Liikuntaa pentu saa harrastaa niin paljon kuin se vapaana juostessaan saa. 

Pennun tapakasvatus on syytä aloittaa heti ja pennulle pitää antaa selkeät säännöt talon tavoista. Omistajan tulee olla sääntöjen kanssa johdonmukainen, niistä ei saa lipsua. Jos ei halua, että vihikoira nukkuu aikuisena sängyssä, ei pidä päästää sitä pentunakaan sänkyyn, vaikka pentu kuinka itkisi sydäntäsärkevästi. Oma peti on pennulle paras ratkaisu. Se oppii nopeasti oman paikkansa, missä se saa nukkua rauhassa ja esim. syödä puruluuta. Myös pennun ruokahetki on syytä rauhoittaa. Perheen lapsille tulee myös opettaa, että kun pentu syö ja nukkuu, sen on saatava olla rauhassa.

On erittäin tärkeää totuttaa pentu heti alusta asti silmien ja korvien puhdistamiseen, kynsien leikkaamiseen ym. hoitotoimenpiteisiin. Vihikoiran pentua tulee kuljettaa mukanaan mahdollisimman paljon erilaisissa paikoissa ja tilanteissa, jotta se tottuu erilaisiin asioihin: meluun, hälinään, ihmisjoukkoihin, liikenteeseen, toisiin koiriin ja eläimiin... Jollei koiraa totuteta näihin jo pentuna, se suhtautuu aikuisena outoihin 

© Seija Heinola

tilanteisiin ja paikkoihin pelokkaasti.

Yleensä vihikoirat tulevat hyvin toimeen lasten ja muiden eläimien kanssa, mutta rodun suuri koko ja riehakkuus voivat joskus aiheuttaa vahinkoja. 
Suomen Vihikoirayhdistyksen jäsenet antavat mielellään lisätietoja vihikoiran hoidosta.